Руският пропаганден окоп в България срещу довчерашните турски братушки

          Следите ли руско-турската пропагандна война?
Не чувам традиционните комплексарски гласове у нас, които да призовават да бъдем посредници на основание, че сме генетични познавачи на двете империи от първа ръка. Ето защо ще се опитам да кажа нещо по въпроса в условията на тази подозрителна мълчаливост на фона на обичайната патриотичната кресливост.
          През 2004 г. се съюзихме с Турция в рамките на НАТО.
С Русия междувременно не сме никакви съюзници по документи ( а ехото повтаря „менти, менти”, както гласеше един стар виц за Тодор Живков). Обаче проруските гласове и без документи се промъкват отвсякъде като мигрант през неохранявана граница.
Лее се скоротечен процес на преосмисляне на руската благосклонност към турските братушки. Направо трябва да съжаляваме, че така и не свалихме руски въздушен нарушител. Щяхме да получим поне повод да попитаме началството в държавата защо още не сме опаковали и преместили в музея МОЧА като отговор на руско ембарго върху български стоки и граждани. Кой знае, може би Путин щеше да посегне на българските букви- най-яркия внос на българско влияние в Русия за всички времена. Да ги преименува от кирилица на путаница и така най-сетне поне малко да пробуди заспалото българско чувство на самосъхранение пред коварството на съветизацията и русификацията.
В Русия са бързи като куршум и праволинейни като траекторията му в изпълнение на новата линия. За една нощ преосмислиха лигавенето с турските братушки. Присетиха се да признаят арменски геноцид. Настояват Света София да бъде върната на православните в Истанбул ( т.е. от османския вековен омлет да бъдат направени православни яйца). Путин забеляза ислямизацията на Турция.
Очаквайте да извади кюрдския камшик, с който да шибне Анкара по най-болното място. Вече е размахван по съветско време – веднъж през 1923 г. в съветски Азербайджан, където е създадена Кюрдска автономна провинция, т.н. Червен Кюрдистан. Сталин размисля и през1929 г. ликвидира този експеримент, за да го възкреси за кратко в Северен Иран след края на Втората световна под формата на Кюрдска република. Отмята се и от нея през 1946 г. Лабораторните опити на „бащата на народите” обаче с четвъртия по големина народ в региона са добра основа за днешния последовател на Сталин в Кремъл за ново разиграване на кюрдската карта.
Никой в Русия, доколкото мога да чуя тук, не смее да потърси сметка на господаря за заиграването му с Ердоган. Докато той го ухажваше, нищо турско не изглеждаше чуждо за местните патриоти. Щом се развали достлука обаче и Путин заклейми своя побратим по авторитаризъм, настана масово и чудодейно проглеждане по въпроса ( както и по отношение на българите, когато в Русия изведнъж си спомниха напоследък , че България е била в съюз с противниците на Русия в двете световни войни- защо това е било така и как Русия напада България през 1916 г., за да загуби позорно тази руско-българска война, това в Русия обаче „не помнят”).
Без да става дума за истинска война, историята наистина се повтаря като фарс защото напомня почти буквално за развалената дружба между Сталин и Хитлер. Почти две пълни години СССР и нацистка Германия другаруват по документи като съюзници в рамките на договор за дружба, който осигурява на Хитлер не само огромни потоци суровини и материали за войната му в Европа,в Африка и в Атлантика, но и военно-политическия му гръб на Изток. Германските другари по оръжие на Сталин тържествено приемат марша на побратимени военни части заедно с болшевишките командири на военни паради в СССР. Агитатори обясняват по колхози и фабрики, че германските националсоциалисти са класови другари на работниците и селяните в Съветския съюз. Цялата тази люлка на любовта рухва за една нощ на 22 юни 1941 г. с германското нахлуване в СССР.
 
          Макар и не толкова драматична и апокалиптична, картината днес се повтаря с преобръщането на отношението към Турция и турците в Русия- нещо, което е възможно да стане по такъв категоричен начин само в авторитарна държава, в която решенията се взимат от вожда и от неговите възходящи или низходящи настроения и указания зависи мълниеносната перестройка на любовта и омразата към един съсед.
          Един малък, но ярък като звездата на Кремъл пример:

„Ръководителят на хор “Турецкий” Михаил Турецкий обяви, че се замисля дали да не смени името на певчевската група. Дилемата се появила след изострянето на отношенията между Русия и Турция.

50-годишният музикант отива още по-далеч. Той споделя, че мисли даже дали да не смени и собствената си фамилия (която на български би звучала като Турски-б.р.)

“Да се вземе решение по такъв важен въпрос е сложно. Да се смени името на хора – не е проблем. А за фамилията – мога да вземе фамилията на жена си”, разсъждава творецът патриот пред “”Русской службе новостей”.( Клуб Z)

Чудя се, понеже в Русия изведнъж казват „марш” дори на турските си бизнес партньори, „откривайки”, че били влизали с туристически визи, дали следващата стъпка няма да бъде да забранят „Турския марш” от Моцарт. В крайна сметка в Иран, една от двете останали в околностите на империята приятелски държави на Русия ( заедно със Северна Корея) , има отдавнашна забрана на „Болеро” от Равел ( много било ритмично и някак еротично това музикално произведение). Защо Путин да не почерпи опит от аятоласите, с които така добре се погажда напоследък ( преди да реши, че и те нещо не го слушат)?

В скарването и зачеркването на вековни приятелски отношения Путин, който иначе завижда на Сталин за величието на неговата безпрекословна диктатура, днешният кремълски самодържец надминава съветския си учител. Успя през 2008 г. да излекува от 200 годишното русофилство малкият православен черноморски народ на Грузия, а от десетки милиони украинци изтръгна желанието за приятелство завинаги с един ловък ход в Крим през 2014 г.

Човек можеше да си помисли, че той би трябвало да се поучи от генерирането на подобни междунационални вражди, но както виждаме самодържецът няма насита. Желае да срине и противоестествената от историческа гледна точка платена любов с Турция. Прави го също толкова решително разрушително, както в споменатите по-горе случаи с Грузия и Украйна.

 

Единственият му неуспех засега е в България. Заклейми ни, насъска пропагандата си и отвърза лаещи политици, като Жириновски, Рогозин и шефа на парламентарната външна комисия Пушков да сипят обиди към България. Инструктира външния си министър да наругае незаслужено популисткия любимец на българския избирател. Изпрати и самолетите си да провокират българските граници. Но всеки път се натъква на организираната съпротива на нашенците, които му остават верни колкото и да се старае да ги предизвика да се откажат да му се подмазват – лично премиерът Борисов даде пример като отвърна на ругателствата на Лавров с поклон пред него като „най-добрия дипломат в света”.

Ето по тази причина не ставаме за посредници в руско-турската пропагандна война. Ние просто сме страна в нея. В момента, в който възникна спор между Москва и Анкара, стана ясно коя столица е привлекателен център за нашите управляващи „евроатлантици”.

Масираното инвестиране в пропаганда от страна на Русия в България се изплаща от кремълска гледна точка в моменти на изпитание. Така че, освен Иран и Северна Корея, Путин си е напазарувал през годините и подкрепата на още една държава. Видно беше и досега от търпимостта към съветските окупационни монументи, тачени като светиня в една държава, която за разлика от всички останали , където е воювала Червената армия, не е убила съветски войник и не е дала повод за тази окупация от страна на СССР, с който българското царство е поддържало дипломатически отношения през цялата война.

Чрез поведението на Борисов и компания ( например на дясната му ръка Цветанов) това подчинение на руския интерес в кризата с Турция изби и на вербално равнище. Дълго подготвяната почва е благодатна. Както ми каза приятелят Георги Чунчуков, който се заговорил с един полицай в София край Народното събрание, униформеният, без да бъде питан, му задал следният риторичен въпрос след руската окупация на Крим: : „Как смяташ, на коя страна ще бъдем ако стане война? На страната на Русия, разбира се”, отговорил си сам с категорична убеденост пазителят на закона в околностите на законодателния ни храм, източник на властта.

 

Такъв отговор дочуваме в момента и от върховете на българската политика, в която модата диктува Борисов. При утежняващите за българското съзнание обстоятелства от историята, която проруската пропаганда използва по всички възможни канали, България звучи като страна, която взима руска страна. Не че действията на Ердоган в Турция, където в същото време репресират опозицията и свободното слово, помагат на алтернативата на руската пропаганда в България. Но да заклеймяваш и открояваш само единия от двамата автократи, застанали начело на Русия и Турция изведнъж един срещу друг, е чиста проба подкрепа за онзи, на когото спестяващ критиките. Тази подкрепа го превръща в добрия Дядо Владо в промитото от митовете за Дядо Иван българско съзнание. Бързо, лесно и вкусно се получава тази манджа, която къкри на руския пропаганден огън тук от десетилетия и без прекъсване.

Малка илюстрация за традицията от времето на Сталин.

На 23 август 1939 г. Германия и Съветският съюз се съюзяват за 22 месеца напред.После дружбата е развалена от страна на  германските братушки.

 

15 мнения за “Руският пропаганден окоп в България срещу довчерашните турски братушки”

 1. Господин Инджев, немам думи! Загадка необяснима! След като Русия се оказа истински рай на земята, с най-развитата икономика и проспериращо общество, защо продължителността на живота при мъжете е 59 г., а при жените 65 г.? Едва няколко африкански държави, от най-бедните, се нареждат след Русия по тези показатели. Дори България, която е сред последните в Европа, е далеч напред. А в прогнилите европейски демокрации и още по-прогнилата Америка си живуркат по 90 години, че и още искат, гадовете му с гадове.

 2. Напразно се стараят рублофилите в България, в Москва много не им вярват!

 3. Браво на Иво за силния текст с поучителни исторически паралели и безотказна в аргументите логика!
  Както драснах в поста от вчера – ползите от бастисването на дружеския достлук между двамата автократи са безспорни.
  Между тези ползи например е лъсването на рубладжийската база на ДПС. Не че тук не знаем за нея много отдавна. Разделното време автоматично отнесе криминалната корпорация с политическа фасада към кремълско-лубянкината лаборатория, която я създаде и отхрани, за да трови България и да деморализира политическия живот вече четвърт век.
  В такъв момент не вървят и сарайските лакърдии за “транспониране на социаллибералния вектор върху геополитическата парадигма на семантичната постдискурсивност и дискурсивната полисемантичност..”

 4. ——————————————————————————–

  ПУТИН ПРЕВЪРНА ИМЕТО РУСИЯ В МРЪСНА ДУМА ЗА ВСИЧКИ ХОРА ПО СВЕТА

  —————————————-Агентчето-лилипут (166 см.) от руските репресивни комунистически служби КГБ- ФСБ – Владимир Владимирович ПУТ.ИН беше окупатор на измислената от кръволока Сталин държава ГДР (погребаната през 1989 год. – т.н. Германска демократична република).

  През щастливата за цялото човечество – 1989 год. СССР умря, скапа се, рухна, разтури се, разпадна се, сгромоляса се, разплу се, разложи се, замириса на умряло, провали се в дън земя…
  През следващата 1999 год. президентът на РСФСР – алкохоликът Борис Елцин извади от нищото анонимното агентче майор В. Путин, сключи сделка с него да бъде пазач на крадливата му дъщеря Татяна Дяченко и го цопна за президент и главнокомандващ на изританите с възторг от цяла Европа съветски окупационни войски.

  Агентчето майор Пут.ин – вече крейзидент, без забавяне превърна Русия в дойна крава на верните синове на комунистическата КГБ-ФСБ мафия и потвърди световното мнение, че Русия ще продължи да бъде познатата държава на злодеите, на грабителите, на крадците, на обирджиите, на плячкаджиите, на мародерите, на узурпаторите, на палачите и убийците.

  Пут.ин се самоназначи за гордост на 120,000,000 мил. руснаци алкохолици-световни шампиони… В. Пут.ин, стана “мадам” на 23,000,000 мил. руски курвета- самоходни биологически бомби на КГБ-ФСБ мафията, натоварени с “патриотичната” задача да разнасят
  КОМУНИСТИЧЕСКИ СИФИЛИС
  по целия свят.
  Същото джудже В. Пут.ин днес размахва юмручетата си, заканва се на света със силата на ръждясали ядрени ракетоносци, подобни на извадената от малка Холандия от дъното на Баренцово море подводница – ковчег “Курск”, в която бяха убити 118 моряци по волята на “великия” възродител на СССР, “славният”, “внушителния”, “величествения”, “грандиозния”, “великолепния” вожд Пут.ин – баща на руския народ – ПУТ.ИН днес заплашва света с атомна война…

  ………………………………….Пу…Пу… Пут.ин, спомни си черния ден за СССР , НО ХУБАВ ДЕН ЗА НАС, 28 юни 1987 година.

  На този ден 19 годишният германският пилот-любител Матиас Руст се ПОДИГРА ОТ НЕБЕТО ПРЕД ЦЕЛИЯТ СВЯТ с алкохолизираната, нарязаната, насвятканата, натрясканата, отрязаната, кърканата, натаралянканата, насвирканата, нафирканата, осраната от пиене , насърбатбата, насмуканата, налюсканата, гипсираната РУСИЯ. С нает от него малък едномоторен самолет “Чесна” Матиас Руст навлезе във въздушно пространство на “непобедимият СССР” и кацна до Кремъл на Червения площад, под носа на мършата Ленин.

  …РУСИЯ СЕ СМАЛИ, ОТЕСНЯ И КАФТАНА, ГЛЪТНА СИ ЕЗИКА…, ПРИТИХНА, ЗАГУБИ ДАР СЛОВО…, ОНЕМЯ…

  …А НИЕ, СВЕТЪТ, СЕ РАЗТРЕСАХМЕ ОТ СМЯХ…

  …ХА, ХА, ХА…, ГОЛЯМ СМЯХ ПАДНА… И ДО ДНЕС СЕ СМЕЯТ ХОРАТА…! …
  ХА, ХА, ХА …, ОЩЕ ЗВУЧИ СМЯХ В УШИТЕ, ДО ДЕН ДНЕШЕН !!!

  (По късно момчето Матиас Руст се изпика до една елха, за което се извини на генерала-комендант на Кремъл)

  Това стана в 19’12 ч. московско време – в Деня на “великите” съветски граничари. Веднага падна едрата кратуна на военния министър Сергей Соколов, падна и виторогата чутура на командващия ПВО – Александър Колдунов – и на още 360 генерали и 12200 офицери.

  * МАТИАС РУСТ СПРЯ ТОКА НА РУСИЯ !
  * МАТИАС РУСТ УНИЗИ РУСНАЦИТЕ –
  ЗАВИНАГИ
  * МАТИАС РУСТ СМЪКНА ГАЩИТЕ НА РУСИЯ И
  ЗАВРЯ ВИРНАТИТЕ СЪВЕТСКИ НОСОВЕ…В
  ОНОВА МЯСТО… ОТЗАД… !

  ———————————
  По долу е публикувана таблица с БВП на 10те най-развити икономики в света, за да се знае КОЙ КОЙ Е:

  1. ЕС ——– 15,390 млрд. долара
  2. САЩ ——- 15.040 млрд. долара
  3. Китай –—- 11.300 млрд. долара
  4. Индия –—- 4.463 млрд. долара
  5. Япония—– 4.389 млрд. долара
  6. ФРГ –—— 3.085 млрд.. долара

  7. Русия —– 2.373 млрд.. долара

  8. Бразилия— 2.284 млрд. долара
  9. Англия—– 2.250 млрд. долара
  9. Франция — 2.214 млрд. долара
  10. Италия — 1.826 млрд.. долара —————————————-
  Общо без Русия – 62.241 млрд.. долара —————————————-

  Есхуматораният от В. Пут.ин СССР, със своя 30 пъти по-малък БВП (Брутен вътрешен продукт) от – 2.373 млрд. долара, днес размахва юмручете, ръмжи, трака ръждясали оръжия срещу 9те най-развити икономики в света, чийто БВП е общо 62.241 млрд. Сумата 62.241 млрд., значи че тези държави имат 30 пъти повече пари за оръжия и че във всеки момент могат да изпарят военолюбивата Русия, но засега се въздържат !

  ЗАСЕГА !

  ——————————————————————————–

 5. ДОМАШЕН НАСИЛНИК
  Путин уби Ана.
  Путин уби Борис,
  но Тюркиш е голяма
  за този пацифист.

 6. Прекрасен анализ.Връх в политическото описание на процесите около нас и у нас.Една дума няма излишна,една дума няма спорна.Как е притихнала руската агентура в лицето на политическите партии БСП,АБВ,ДПС ,ГЕРБ.Не знае кой път да хване.Пътят на призив за взаимно опрощение между двете страни или тотална защита на матушката,която като нищо може да се изгаври с нашата подкрепа.
  Омразата на Русия към България достигна невиждани върхове.
  Това го разбраха и най върлите русофили.И изпаднаха в пълна безпътица,без мнение.Во главе с Министър председателя.
  Да ни е честито.Тези мигове са очистителни за страната ни.

 7. Кога, според Вас, Русия ще стане цивилизована и уважавана държава:

  – на 30 февруари 2017;
  – на куково лято;
  – като цъфнат налъмите;
  – когато Б.Борисов стане ерудит.

  Моля, посочете един отговор.

 8. Турско – Руската ундурма настана в Лето 2014 по повод размахването на “тръба Му” из Черното Море. Ехх, увехнаха тогаз русофилските надежди за вековно господство на Рус над земите Български и безкрайните финансови “отклонения на ползу рода”. “Брех, какво да праим’ся” затормози се тогава съкУчникът МУ( имат си кученце общо) мдаа. Ми, как какво – ХЪБ, и заХЪБисасе с всичка сила великанът на политическата мисъл, ама, мотика( настъпана) от всякъде върху мечтания хъб- параванбойбор ( Първанов- Б. Борисов)
  О, небеса! Чу Господ изстрадалите им молитви и прати огнен знак – СУ24 и ето, отново ескадроните на надеждата летят, лети параванбойбор и окриля хаберлер мукавите ИМ и ордите рус спящи клетки и неспящи такива.
  Да, Оня хибридният им пречка ама, Те и него ще опраскат, за да си мятка самодървецът ” оная тръба” накъдето си желае …пък, може и тях да опрАе. Полека, лека ще замЕсят нов Тиквеник , ала злите езици говорят че, тиква няма да му турят, сал малко тюрлю гювеч ще забъркат и боза вместо кайве шекерлия.

 9. “Но знам за България. Ще ни трябват четиринадесет километра – колкото е общата дължина на редиците с досиета. Като ги извървим, ще свърши комунистическото ни робство. Може даже да стигнем до свободата. “-Калин Манолов

  Ето,намери се още един достоен човек-журналист,който не робува на никакви наивитети.

  Статията на г-н Манолов я прочетох с сайта на Едвин Сугарев,оригиналната публикция е на Фактор,бг

  Изключително обективна статия,хронология,стил,фразеология….

  Калин Манолов не говори за никакви русофили,рубладжии,колони,конефили,путинофили и пр.
  Говори единствено за комунистите и ДС-ЯСНО И ТОЧНО.
  Г-жа Савова,какво става сега и този журналист ли е нихилист?

 10. Към PanAmm:

  Отлична възможност Ви се отваря- спрете да се заяждате тук с всички коментатори кой какви изразни средства използва. Преместете усилията си там, където, според Вас, пишат правилно. Повтарям още веднъж: вместо да дразните тук всички с претенцията си да определяте терминологията и да обвинявате в наивност и какво ли още не практически всички коментатори, просто се преместете с целия си богат арсенал от съвети там, където виждате правилната линия.Това само ще доведе до всеобщо облекчение тук, включително и за мен като домакин, който е принуден да балансира абсолютно ненужната полемика, налагана от Вас тук.

 11. Г-н Инджев,убеден съм че не се заяждам с никого, защото не познавам никого персонално, коментирам по възможно най-добронамерен начин това, което изнасяте в сайта си без обиди и цинизми към никого.
  Стриктно се придържам към демонстрирани от Вас принципи и подходи в материалите Ви и ги пропагандирам нееднократно тук.
  Проявявал съм действително лични спорове с коментатори, с които не съм съгласен, но нима Вие не сте забелязал многократните спорове, с които те се противопоставят на мои коментари. И никога ли не сте забелязал, че ми поставят квалификации, които не би трябвало въобще да стоят на културен сайт.
  Веднъж изразявам категорична позиция с Ваша такава а дежурния коментатор ме нарича “путинист” и какво ли не. Това е този същия, който се “заяжда” а Вас, но Вие не го квалифицирате като заяждащ се.
  Не си спомням да съм влизал в ролята на съветник, а просто изразявам неодобрение на заучени и пасивни възклицания и въпроси, които снижавт нивото на същността на темата.
  Фрапираща е тоталното пренебрежение на абсолютно всички коментатори към Вашите най-сериозни анализи, повечето не вникват в тях, а изразяват тривиални одобрения.
  Вие съвсем отговорно изтривате мои коментари, които са напълно добронамерени и перснално не обиждат никого. Този маниер не се счита за разнообразяване на мнения, анализи и изводи.
  Много по-добре да има различия, различни ъгли, различни позиции,различни изстрели -точно това води до истината.
  Допускам че не сте обърнал сериозно внимание на демонстрираната ми категорчна добронамереност към Вас персонално и към написаното от Вас, толкова ли е трудно да я установите.
  Ще припомня за последен път какви бяха споровете ни, когато давах квалификации на Бойко Борисов при влизането му във властта. Вие не се съгласихте с мен, а сегашните Ви оценки потвърждават моите многократно по-силно. Не намеквам за мои първооткривателски способности, но все пак аз лично съм поласкан че сте разбрали същността на този професионален профан.
  Питах веднъж Павел Тинков-аджеба, след толкова много мои коментари и изводи, как пък веднъж не е намерил нещо вярно, нещо съвсем дребно, което съвпада с неговите разбирания.Чак пък такъв неграмотник са съм.
  Обноските в България се пласират на сайтовете- бруталност, вулгарност, цинизъм. Те се пласират и в политиката
  , медиите и пр.
  Вие не се държите тук цинично,но много от коментаторите са абс. цинични. Аз се заяждам, ОК, но нима не сте открил нито едно заяждане с мен? За какъв баланс тогава говорите.
  Единствено аз съм квалифициран като “заяждащ се” и никой друг. Вашето негативно мнение към мен не ме огорчава ни най-малко, смешното е че то се счита по стадния принцип от повечето коментатори като “права линия”. Факта, че досега абсолютно никой не е казал нещо от рода , “г-н Инждев ама Антикома-Панама като че ли казва и нещо вярно” е доста смущаващ. Чак такова единосмислие.
  Каквото е демонстрирано съвсем тотално по демократичен път от Държавата към Ваши тези. А не е възможно нито една държавна институция съвсем да е сляпа за държавни неща, които Вие коментирате, е чак пък никой да не се е впечатлил,,,,,
  Неправилна държава формира неправилно общество, защото да се счете едно общество за правилно то трябва да показва морал.
  Налаганата от пропагандата и нейния събрат наивността водят до живот в тотална безизходица. Точно това целят комунистите-създавайки масови негативи да връщат хората към техните лъжливи клишета.Та нали точно Вие ги разобличавате, нали точно Вие написахте книгите за “Течната дружба”. Аз ги посочвам стикратно като пример на достойство и чест, основани на Ваши действително научни методи, а Вие ме гоните от сайта съвсем методично.

  И въобше се учудвам от психологическа гледна точка откъде намирате толкова силна злоба към моята безлика и неизвестна с нищо персона, след като с неизмерима “досада” многократно пропагандирам Вашата кауза , какво ли щяхте да кажете, ако я отхвърлям или иронизирам. Това го правя с единствена цел-доказвам че лъжата, която сте обявил е налице, дори по-силна и размножаваща се. Тя е просто царяща в посткомунистическа България. Тя е родена в НРБ и се отглежда съвсем отговорно и успешно Р.Б. и в услуга на Р.Ф.
  Поне аз не съм забелязал, че сте променил отношението си към тази лъжа. Не си спомяням да сте казал, че сте регистрирал намаляване на нивото й. Аз се придържам стриктно към борбата Ви срещу нея, а Вие ме пъдите от сайта си многократно. Каква ли ще бъде реакцията Ви , ако кажа че каузата на Иво Инджев е лъжлива.

  Предавам се, има нещо, което не го разбирам и по-добре е да не се навирам.
  С уважение
  Пан-Ам( Антикомунист)!

 12. Към PanAm

  Господин PanAm,

  На Вас може и да Ви се струва, че не се заяждате, но когато водите ( вече не знам коя година) война с други дългогодишни коментатори, обвинявайки ги,че са комунисти ( а и ченгета), без да ги познавате също така, това какво е?
  Истината е, че аз също не Ви познавам, но пък познавам доста от онези, които наричате комунисти и ченгета само защото не споделят Вашата интерпретация за истинския антикомунизъм ( последно , само да дам пример, окачествите като такъв Росен Йорданов, когото познавам и знам, че това е клевета).
  Самият аз не мога да се отърва от етикетите, но поне мога да помогна на други, на които незаслужено ги лепите, като Ви призова да престанете или просто да напуснете форума.Отгоре на всичко повечето обекти на Вашите обобщения и квалификации пишат с имената си, зад които стоят, а Вие упорито раздавате справедливост от анонимни позиции.

  Ще Ви издам една малка тайна: не само аз, повечето ползватели на форума ( не само пишещите), отдавна не четат написаното от Вас не само поради назидателния Ви тон към всички, които нищо не разбират ( според Вас,защото било глупаво и наивно пишат за рубладжии, пета колона и т.н.), но и поради обемите на Вашите разсъждения. Дори и този Ваш коментар не го прочетох докрай…
  Още веднъж Ви призовавам да се концентрирате върху своя принос в коментарите по същество чрез онова, което несъмнено знаете за историята и политика , а чрез онова което внушавате персонално срещу останалите коментатори. Като не Ви харесва тяхната гледна точка и я смятате за неправилна, наивна, глупавава и т.н., просто изтъкнете Вашата правилна, умна и проницателна без да нападате онези, по-глупавите от Вас ( макар и с иронично-вежлива форма, както правите често и така придавате на забележките си към форума нюанс на снизходително порицание от висотата на превъзходството си). Ако не можете да се въздържите от този маниер, както изглежда стоят при Вас нещата, бъдете любезен да не палите повече фитили тук.

 13. Г-н Инджев, за да стъпим на здраво, може би, да започнем от маалко преди Молотов-Рибентроп (1939):
  Договор за ненападение ПОЛША-Г-ния (1934)-т.нар. Пакт Хитлер-Пилсудски;
  Морско споразумение – Англия-Г-ния (1935)
  Аншлусът на Австрия
  за да стигнем до Венеца – Мюнхен (1938)
  и последвалите го
  Анексиране на Тешинска област от Полша (абсолютно едновремено с анекса на Судетите от Г-ния)
  Англо-Г-ка декларация за ненападение (1938)
  Френско-Г-ка декларация за ненападение (1938)
  Историята, мисля, трябва да се гледа като цяло Иначе, факт изваден от контекста няма проблем да се намери (2000г. след Христа)

 14. Към Лазаров:

  Сталин обикновено го защитават невежите с някое заклинание. Вие правите информиран опит ( и по-тази причина той е доста по-вреден) за оправдаване на германско-съветския сговор, скрепен с договор за ДРУЖБА ( нали правите разлика между цитираните споразумения и този договор за ДРУЖБА), по който нацистите получават от работническо-селските си братя в СССР огромни количества реална военна помощ в суровини и материали за водена на войната срещу Европа, в Африка и в Атлантика, от която той изпомпва нови ресурси за следващия й етап.
  А на коя територия Вермахта готви своите самолети, танкове и артилерия за войната- да не би да е в Англия? В СССР! А какво да кажем за Гестапо, като ученик на НКВД в организирането на масови репресии и методи за изтръгване на “признания” ( за което има изплували документи, въпреки съветско-руската мания за секретност).
  Опитите злодей като Сталин да бъде оневиняван под каквато и да било форма ( най-често чрез добре известни факти за американски, еврейски или чисто германски капитали, заложили на Хитлер в периода на ремилитаризацията на Германия заради печалбите) са като адвокатска оправдателна пледоария в полза на масов убиец на базата на това, че в квартала има и други гамени.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.