Обосновано предположение за западното неразположение към Борисов

Изразът „обосновано предположение” доби популярност след като първият кабинет на Борисов половин година се инатеше да приеме за вярна информацията на САЩ, Израел и Великобритания, че вина за атентата в Бургас носи проиранската ливанска групировка „Хизбуллах”.

 

На 5 февруари 2013 г. вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов беше упълномощен да съобщи, че и София вече вярва във вината на „Хизбуллах” ( по-късно тя беше възприета и като обща позиция на ЕС) . Имало вече „обосновано предположение”, каза той след Консултативен съвет по националната сигурност по тази тема.

Защо Борисов и компания не можаха да си обосноват предположението, което направиха с пълна категоричност Израел, САЩ и Великобритания в рамките на часове след атентата на 18 юли 2012 г. в Бургас? Отговорът ще прочетете в края на този текст. Но преди това- малко предистория на новината от днес, според която (неочаквано) предстои посещение в България на британския премиер Дейвид Камерън.

 

Изпреварващо намеквам, че причината не е само в разликата във възможностите на могъщите служби на споменатите три държави и нашите тук, за които бившата шефка на най-голямото съдилище в България Владимира Янева беше цитирана днес чрез пореден скандален аудиозапис да потвърждава публичната тайна, че принадлежат на ДПС.

 

Източникът на информацията за предстоящо на 3 декември посещение на Камерън в София „Дневник” пояснява, че няма яснота за програмата.

 

Имам обосновано предложение каква може да е причината за изненадващата предстояща поява на Камерън в София, която не ме изненадва по своя смисъл в контекста на събитията, които проследявам бегло в този текст. Ще припомня някои факти по дати.

 

Спомняте ли си къде отлетя за повече информация след атентата в Бургас премиерът Бойко Борисов? Не, не спази хронологията. Първи бяха израелците, които обвиниха ( доста обосновано, както се доказа) „Хизбуллах” . После и американците потвърдиха същото. Едва след това Лондон подкрепи публично тази теза. Борисов литна именно за Лондон ( все пак е гражданин за ЕВРОПЕЙСКО развитие на България по документи).

 

На 8 август 2012 г Бойко Борисов си призна от Лондон, че не му споделят какво знаят. „И президентът Обама, и най-вече Нетаняху, и сега британският премиер казват и имат основания и мнение, че това е Хизбула, но българските службите не разполагат и не са получили такава информация, и помолих Дейвид да ми я предостави, ако я имат, защото това са тежки обвинения”, оплака се Борисов.

 

Защо Дейвид не казва на Бойко онова, което знае, четете обоснованото ми предположение ( подкрепено с информация от информирани западни източници) на края на текста.

 

През септември сценката се повтаря в Израел. Премиерът Борисов разговаря в Тел Авив по въпроса с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Причината за срещата между ББ и БиБи ( както фамилиарно наричат Бенямин в Израел), е все същият атентат. И резултатът е същият. ББ се жалва, че БиБи не му казал нищо. Съответно ББ си остава неосведомен и невярващ.

 

През декември 2012 г. ББ продължава да не вярва. Отива в САЩ. Среща се лично с президента Обама, след което заявява…пак същото. Отново не са му казали защо смятат, че въпросната групировка е виновна за атентата.

 

Пробивът настъпва на 17 януари 2013 г., когато по време на необявено предварително посещение на външния министър Николай Младенов изтича информацията, че България май ще склони да признае очевидното. Обоснованото предложение е на израелските медии, от които научихме за визитата.

 

Коя е „сламката” пречупила гръбнака на камилата, не знам. Което не знам, не знам- и не от страх от това, че камилата ще ме наплюе (отново). Не спекулирам с неизвестни величини. Но знам със сигурност това, което съм проверил добросъвестно: западните служби нямат доверие на Бойко Борисов. Това е многократно доказан факт по отношение на нашия премиер, обосновано заподозрян като плямпало и канал, по който изтича информация в

криминални и наднационални блата.

 

За първи път британски премиер посети България през септември 1999 г. Официалните формулировки бяха други, но истината е, че Тони Блеър дойде, за да благодари за проявената от София солидарност в осуетяването на руския опит да бъде провалена косовската кампания на НАТО през юни 1999 г., когато руски спецчасти, маскирани като „умиротворители” в Босна (където бяха поканени по добрата воля на НАТО в името на добрите отношения), завзеха с помощта на Милошевич летището Слатина в косовската столица Прищина. Москва опита да циментира този плацдарм като свършен факт в сърцето на натовската военна кампания с въздушен десант през България, осуетен обаче от българските власти.

 

В наши дни, когато българските управници дадоха серия от сигнали за готовност да подкрепят руските удари срещу натовската солидарност ( в българското и турското натовско небе и най-вече на пропагандния фронт, където всъщност се води основната битка на Запада с Путин), към София се е запътил същият онзи Дейвид, който отказа информация на Борисов през август 2012 за атентата в Бургас- отказа, защото още тогава му нямаше доверие.

Дейвид Камерън идва тук по причини, право противоположни на онези, които доведоха в София Тони Блеър. Борисов похарчи западното доверие в България. Може да има потупвания по гърбовете за пред камерите, но темата за ножа в гърба на Запада ще бъде доминираща извън публичността.

С помощта на този шифър четете по-нататък информацията за онова, което има да става.

56 мнения за “Обосновано предположение за западното неразположение към Борисов”

 1. Само да обясня на министър-председателя Борисов, че не карам Порше, а Фиат. Не познавам човек който да кара Порше. Та когато Борисов ме обвинява, че съм срещу повишаване цените на винетките, това се отнася за други хора. Аз и моите приятели не караме Поршета. Съгласен съм да плащам двойно пари за винетка, но да няма дупки по шосетата и улиците. И накрая един много важен съвет към министър-председателя Борисов – с парите които държавата ни взе пари да запуши дупките в банковата система заради фалита на КТБ, можеха да се поправят всички шосетата, но и даде по цяла пенсия на пенсионерите за Коледа. Така както правеше Иван Костов, за Коледа – цяла пенсия. И два пъти в годината увеличение на пенсиите с по 10%. Щом Костов можеше да прави това в ошушканата от комунистите държава, значи всеки може. А който не може, да не ни обяснява по телевизията как да си караме Поршетата!

  P.S. Господин Инджев, позволявам си да публикувам горното във Вашия блог, защото зная, че господин министър-председателят Бойко Борисов е редовен Ваш читател и ще прочете текста.

 2. И моето ОБОСНОВАНО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ е, че ако в настоящият момент кандидатствахме за приемането ни в ЕС и НАТО, в никакъв случай нямаше да бъдем допуснати дори до преговорен процес! А приемането ни щеше да бъде само мираж. А разликите между ИВАН КОСТОВ и БОКО (т) всеки може да я установи!

 3. “…..бившата шефка на най-голямото съдилище в България Владимира Янева беше цитирана днес чрез пореден скандален аудиозапис да потвърждава публичната тайна, че (службите) принадлежат на ДПС.”

  Това означава, според моето скромно мнение, че службите се командват от Москва. Не мога да пропусна да отбележа,че и преди съм изказвала обосновано предположение,че Доган и Пеевски нямат нито акъл,нито ресурс да въртят игричките,които се вътрят със службите. Между другото пияндето Доган някой виждал ли го е скоро? Как е със здравето този човек?

 4. Съчувствам на Камерън. За тежките вчерашни продължили 10 часа и половина дебати за участието на страната в бомбардирането на Ислямска държава в Сирия. За това, че трябва да търпи Корбин до себе си, което между другото е напълно заслужено за грешките, които направи напоследък. За времето, което ще изгуби в приказки и преводи с някого, който по чиста случайност държи руля на България, но който в процес на реформи доказа, че е в състояние да опраскана всички и всичко наред, че дори и сланинения национален арт като бизнес…

 5. Към ДЕЙВИД (с надеждата че негови хора попрочитат тук и с още по-голямата надежда той да го предаде по-нагоре към БАРАК)

  Въпросният КУЧИ СИН не е бил, не е и никога няма да стане “ВАШ” !!!

  Така че надявам се това, не само мое, а преобладаващо сред истинските ЕВРОПЕЙСКО ОРИЕНТИРАНИ БЪЛГАРИ не мнение, не и обосновано предположение, а затвърдено и най-вече ИЗСТРАДАНО УБЕЖДЕНИЕ ще послужи за главно обоснование за окончателното спиране на “проявяваното разбиране” към въпросния и хвърлянето му най-сетне на кучетата.

  Вече не се трае, разбрахме че алфа-дога все още (някои от вас) се мъчите да го търпите а този за какво ??!!

 6. Само се моля Борисов да не каже на Камерън “Вие сте прост и аз съм прост – ще се разберем!”

  Извън шегата. Мисля си, че е достатъчно на Борисов да бъде обяснено, че милиардите му на Запад ще бъдат оповестени и блокирани. Проста мутра само от такъв подход разбира. Иначе просто ще се усмихне на приказки за общи цели и европейска солидарност.

 7. Възможно е да има нещо,което не знаем защото Камерън щял да отива в Бургас.Защо точно там и по каква причина ние не знаем.Но за отношението на Запада към Бойко Борисов няма да се учудя защото той си е живковист,има нещо,което го респектира да противостои съвсем на Русия и често прави отстъпки от политиката на ЕС и НАТО и особено в думи на местна почва,а това се научава и разбира от ЕС и НАТО.Използва някаква харизма,народняческо поведение тип Тодор Живков и грешката и заблудата на хората,че е антикомунист.

 8. Дано!
  Дано на Западняците най-сетне им уврат главите, че нашичкият “КУЧИ СИН” освен от набиване на канчето, от нищо друго не разбира.
  Убеден съм, че на България не й трябва никаква друга помощ, освен
  ТВЪРД РЕГУЛАТОР!

 9. Дано политическите наблюдатели около Камерън прочетат нашето мнение за Министър председателя ни Б.Б.А то не е много високо.Липса му управленска визия ,смели решения и лоялност към съюзниците.Хубаво е да се сравнява с Иван Костов ,за да знаят англичаните,че когато имаме свестни хора за управници ние ,българите го можем.За сега *материалът управленски*ни е такъв и трябва постоянно да му набиват *канчето*от ЕС.На това се надяваме ние ,българите.На ЕС и НАТО да ни вкарват в правия път.

 10. Господи, ще излезем ли някога от омагьосаната циркова арена на която се въртят бивши червени шофьори, слуги, телохранители, а кремълската ръка плющи с камшика и дава сигнал за поредния номер?

 11. Ами ако товарът е бил разтоварен в Бургас…?
  Кучетата не са сбъркали, а товара не беше открит- Тогава?
  Какво е планувано в Бургас?

 12. Имам обосновано предЛожение, че в лицето на “Дейвид”, нали точно така, фамилиарничийки като само баце го умее, ЕС идва да извади (дискретно) на тиквата условен червен картон. Или преставаш да се заиграваш с Кремъл, никави реанимации на южни патоци и хъбчета разни или друм. Както вече го показа нагледно по-миналата пролет (2014) сенатор МАККЕЙН. Спомняте си как след кратка среща с него и още двама американски сенатори Олигарски излезе бледен като платно и треперащ глас (не знам дали даже е успял да размени “мисли” и получи “добро” от кукловодите си по мобифона) обяви официалният край на ЮП. Безусловно. След месец-два и си подаде оставката.
  Вярно е, че за разлика от орешарски (предполагам, може и да греша за него), рапона трябва да повръща взетите вече комисиони. Което много “затруднява” задачката. И за патока и за АЕЦ Белене. А той, ама хич не ги люби тези операции. Като истинска средностатистическа мутра неговият баланс на сметките се състои от следните две графи. Имам да вземам. И имам да МИ дават. Все пак, здравият разум на кукловодите МУ, надявам се, ще МУ подскажат единствения правилен ход. Край на шпагата североизток-ЕС, САЩ. В противен случай, не се знае, знае ли се какво “съдбата” е подговила в съвсем обозримото бъдеще за “нашият кучи син” който на всичкото отгоре трябва да бъде “бутан в правилната посока”. 5 години имитация на дейност на премиер на страна-член на ЕС и НАТО-стигат.

 13. Г-н Инджев , извинете не е по темата .
  Бих искал да отговоря на Д. Савова по възникнало противоречие.
  D.SAVOVA
  В отговор на Вашите нападки.
  През 1998 г. работех в производствена структура с персонал 4000 човека .Тогава на власт беше ОДС c Министър председател Иван Костов и Президент Петър Стоянов.Властта, волята и решенията бяха поне на външен вид в ръцете на ОДС, както никога до тогава и до сега.

  Този голям завод имаше двама кандидати за приватизационна сделка, швейцарски и турски инвеститор в пари, а не в бонове.
  Само, че се появиха интереси в приватизацията на този завод да се намеси и работническо мениджърска структура чрез инвестиционни бонове .И така вместо сделката да е кеш и реално платена , се реши от правителството” да се даде възможност на работниците “ и мениджърите да придобият завода в който работят.
  Създаде се дружество за целта и започна голямата лъжа.
  Ченге нямащо нищо общо със завода до тогава, дошло отвън, мастит адвокат и директорите оглавиха играта.От горе до долу по йерархията всеки беше притискан да иска от роднините си да му прехвърлят инвестиционните бонове. Като след това той “доброволно “ ги припише на сформираното за целта приватизационно дружество. Подписи , списъци и стоене над главата на всеки един, правеха си предварителна сметка кой колко бона ще донесе .Даваше се да се разбере , че който не го направи , няма бъдеще в завода.В това дружество имаше подставени лица , за камуфлаж , те после всички бяха издухани и помен не остана от тях.Отзад бяха играчите но те , не фигурираха все още видимо в играта.По късно и играчите се изпокараха и най-силния изрита съотборниците си .
  Трябва да се спомене и зловредната роля на синдикатите , структури лешояди влезли в сговор и съглашателство по изгода , и техните водачи Тренчев и Петков .
  Тогава на всеки гражданин държавата даде по 250 инвестиционни бона с номинал неденоминирани 1000 лв.Аз имах 250 събрах от роднини още 750.Станаха 1000 бона или общо в неденоминирани 1 милион лв .Единственият път за кратко през живота си бях милионер , преди да ми ги вземат.Прехвърлих както всички тази сума от 1 млн. доброволно на приватизационното дружество.То какво ли можех и да направя с тях, поредната измишльотина да купуваш нещо с нищо.

  От всичко това се облагодетелстваха подготвили се за целта образувания , които концентрираха в себе си тези обществени ресурси.Спомням си тогава се говореше за 37 бр. придобити фирми от такова образувание
  Така голяма част от активите на държавата бяха раздадени срещу измислени бонове, в годините на черния петък за ченгетата.
  И така заводът беше купен с бонове , вместо с реални пари от външните фирми кандидати.
  Тези кандидати бяха отказани бързо , въвлечени в увъртания и промяна на регламенти, пречки които ние българите умеем да създаваме.
  Нищо ново и до днес, видяхте НАП поръчва коли по нагласен търг, полицията също , парламента също , кметовете също ………… от тогава та до днес все същото. Г-жо Савова това го направи правителството на ОДС с пълната си власт и воля , за което гласувах и аз.Няма защо да си затваряме очите.В написаното от мен аз посочих този факт като част от историята на българския преход .Не съм упреквал директно вашият кумир, напротив той сам нищо не може да направи , а и играта се водеше от ченгетата , както и днес.Накрая остана съвсем сам ,както се видя и….. замълча сърдит на нас които гласувахме за него .Изненадан от предателството на своите , на медиите които се обърнаха за една нощ и най-вече от ченгетата и техните структури ,които той не смаза с властта която му дадохме тогава.

  Скоро след това през 1999 г. Дружеството вече беше собственост на реалните играчи и имената им се знаеха , купили с нашите бонове националната собственост.Всички които бяха в помощ и услуга уж приближени до играчите ,бяха отстранени изхвърлени ,тези които не подариха боновете си бяха уволнени, чистка.
  Това не беше единичен случай, а масова практика.Тези образувание подготвени за целта , събираха държавната собственост като изпадали на земята круши.Някои събраха десетки в кошничката си.
  След 6 месеца напуснах и аз , за да се пробвам с частно предприемачество , и така до днес.
  ………………………….
  Днес никоя бонова книжка не струва повече от 30 лв.според борсовата котировка на акциите, на което и да било дружество.Разходите по прехвърлянето на тези акции ,надхвърлят тези 30 лв и могат да достигнат и до 70 лв. разход.
  Тоес при продажба на акциите от боновата книжка вие сте на загуба , от друга страна дивиденти може да вземете , не повече 50 ст от акция там където дават такива.Обикновено те индикират загуба или малка печалба и не раздават дивиденти.
  Измина много време от тогава , и всичко е прано препрано , пито платено.

  Ето какво написах и стана повод за този спор.
  ………………………………..
  Ваньо-наивника раздаде МАСОВО на комунистите ,каквото беше останало от занемарената и изостанала икономика и производствени активи.Бях свидетел как се открива банка , с цел да се източат активите от боновете и след това се закрива .Върви си търси боновете и правата.
  Така един прехвален днес бизнесмен придоби 37 предприятия .Продаде и наряза голяма част от тях .Това е !
  Трябва да признаем ,че службите шетаха около Ваньо и активираха предателите около него, за да му пречат.
  ………………………………
  За да ми отговорите така:
  ……………………..
  А за такива като PANAM,О.Г.АЕРОФЛОТ са ми ясни като бял ден .С тях съм израсла.Не си заслужава да се спори.Те са никой.Някои казват че са *кой*.
  …………………………..
  Впечатляващо прозрение !
  ………………………………………………..
  ………………………………………………………………………

  През 1997 г. Правителството на ОДС начело с Иван Костов дойде на гребена на вълната от недоволство на гражданите.Те бяха брутално ограбени.
  Важните приоритети които гражданите излезли на улицата поставиха пред правителството на ОДС бяха .
  -Да се възстанови държавата.
  -Да се намерят и накажат виновниците за фалита, в частност кой ограби банките и изнесе парите.
  -Да се разградят един път за винаги комунистическите структури, главна пречка пред демократизацията на страната и нейния възход.
  -Членство в НАТО и ЕС.
  Разбира се и много други важни задачи за решаване предстояха.
  Когато си на нула, и 2лв и 20 лв са успех.Наличието на държавна собственост беше ресурса за нужните реформи.Не наличието на някаква кой знае каква икономика , а приватизацията осигури приходи с които държавата бавно стъпваше на крака.Затегнатата финансова дисциплина на борда осигури стабилност на процесите.Пътя беше ясен , само нагоре .
  Приватизацията беше извършвана без сериозен политически анализ.Поради тази причина ограбените и изнесени пари от фалиралите банки , се върнаха и купиха държавната собственост.Този процес заздрави финансово комунистическите структури и служби и им даде мощ за отговор.
  Появи се разнобой в коалицията и противоречия в правителството.Типично по български те започнаха да забравят за какво са там.И резултатът не закъсня.Политическите реформи блокирваха все повече, не без помощта и на службите, нещо виждано и преди.
  -Виновниците за фалита не бяха посочени и не получиха възмездие.Не само това , 4 години по –късно те отстраниха от властта правителството на ОДС.В рамките буквално на 3 месеца офанзива , те пометоха отново надеждите на демократично настроените хора.
  -Правителството на ОДС не разгради комунистическите структури и поради тази недълновидност , самонадеяност , неопитност и възникнали противоречия , изгуби властта и инициативата.По късно това се случи и с президента, една невъзможна на пръв поглед загуба.
  Затова използвах думата наивник спрямо Иван Костов.А не е ли така ?
  Изводът- не могат да се извършат успешни икономически реформи и такъв сложен преход , ако преди това не са извършени политическите.
  Днес поради такива грешки имаме това разслоение , на малък брой богата политическа прослойка и сателитните и обслужващи структури и бедно население .

  През 2001 г комунистите се върнаха в пълния си блясък и показаха какво могат , напред с куклата от мадрид ,схеми като 3-5-8, Орешко и произведения като сърдитко.

  Основната движеща сила на българския преход КРАДЕНЕТО, не търпи празно, каквото имаше за крадене се открадна.
  Лесните приходи от приватизация,предприсъединителни фондове и заменки свършиха .За фондовете от Европа бият през пръстите, оглозгването на промишленост и енергетика свърши.Далаверите за крадене вече почти са невъзможни , мерак има , но няма какво да се краде вече.Може да се открадне една банка с политически взлом , но не всичките както в доброто старо време.
  Затова се вземат заеми , за да сме добри и всички да обичат Боко.
  Следва затъване….. , в най-добрия случай , кротка дряма на дъното .

  Да, бяхме ВКАРАНИ , в НАТО и ЕС , поради съвпадащите интереси на населението и олигархията да има достъп до цивилизацията и ресурсите на Европа.
  Днес се водим членове на НАТО , но по-скоро сме територия , понеже нямаме никакъв военен ресурс.
  Днес се водим членове на ЕС , но това е проформа , в България няма правосъдие и демократични институции в полза на гражданско общество.
  Да ВКАРАХА ни , но не влязохме през парадния вход и стоим в коридора.
  Днес България се управлява от политическа прослойка узурпирала властта и израждаща се в какви ли не превъплъщения , като Бареков, Сидеров ….
  Днес изборите се купуват още по усърдно от политическите партии, забогатели достатъчно от привилегиите си , а ние гражданите сме безпомощни и омерзени .
  И докато службите охраняват , като държавен глава , разпределителят на порциите доктор Сава , младите хора се изнизват , разочаровани от липсата на перспектива в Родината си.
  Безкраен хаос от абсурди , сломява волята и силите на обществото , а лошотията е взела връх , рецидивите на комунизма ни заливат ежедневно.
  Ще мине време , ще се родят нови хора , израсли в нови условия и те ще са успешни.
  В заключение:
  С мощната подкрепата, която имаше, правителството на ОДС , не оправда очакванията , не извърши и някакъв подвиг , то направи каквото можа .

 14. “Този голям завод имаше двама кандидати за приватизационна сделка …”
  ОГНЯН ГЕОРГИЕВ

  Бихте ли дали името на този завод, ако не е някаква тайна?

 15. Подкрепям до голяма степен казаното от Огнян Стефанов. Фирмата в която работех преди беше приватизирана по същия начин от децата на бившата червена номенкатура по времето ,когато Иван Костов беше министър председател. Преди да бъде продадена фирмата на “нашите хора” бе развалена подписана и стартирана сделка с американски бизнесмен,чийто фирма бе една от дессетте най-големи в бранша , а един от членовете на борда на директорите бе нобелов лауреат.
  Много работещи във фирмата се радвахме, че най-после ще работим в американска компания,още повече ,че прдварително се запознахме и с управленските методи, който бяха впечатляващи. С една дума ние виждахме реализация на американската мечта – Който се труди и образова получава шанса за развитие. Лично за мен това ме накара да се откажа да отида на работа в чужбина.
  Само след няколко месеца, сделката бе развалена от Атенциято по приватизация и не след дълго в фирмата ни дойдоха хора , който се хвалеха ,че най-голямата сума която са виждали на живо е 1 милион долара в брой.
  Бързо бяхо въведени порядки , който вселиха поголовен страх във всички работещи. Синидикатите бяха разгромени отвътре. Персонала се съкрати с 40 процента, а охраната се увиличи с 300%.Система на доносничество процъфтя.
  Водещи български експерти от УНСС бяха ангажирани да направят анализ на трудовите ресурси и най-важното да дадат съвет ,как ка се упражнява тотален контрол върху тях. По техен съвет синидикатите бяха разгромени отвътре. Върна се комунстическия капитализъм. Аз напуснах фирмата след няколко години. Всичко това бе по времето ,когато ОДС имаше министър председател, мнозинство в парламента и президент.

 16. Моля да ме извните за грешката за името – нека да се разбира -Огнян Георгиев , а не Огнян Стефанов.

 17. Към Огнян Георгиев:

  Въпреки допуснатите грешки и слабости, за мен управлението на ОДС и лично на Иван Костов начело бе ЕДИНСТВЕНОТО от всички правителства преди него и след него, което вдъхваше надежди за по-доброто бъдеще и развитие на България.

  Но … камъни винаги се хвърлят по здравите, не по гнилите ябълки.

 18. В многото коментари по случая, някъде ми се мерна, че Б.Б. е пренебрегнал становището на МВнР на РБ по “Северен поток-2” и е застъпил обратното. Ако това е факт, то следващият логичен факт трябва да е оставка на външния ни министър. Божем този Д.Митов някога беше от ДСБ, после и до сега е куневист, alias реформатор. Ако тези реформатори държат на имиджа си и на нас като гласоподаватели, би трябвало да ударят много яка камбана за случващото се. Би трябвало, ама не би. И Куневица /вицепремиер с ресор и европейските ни политики/ напоследък никаква я няма – може пък да е нещо ангажирана по “черните петъци”. Едва ли обаче всичките реформатори са се втурнали по разпродажби и базари, но какво ли да си мисля, след като и по съдебния мега- гига-, супер- скандал реакцията им е толкова хилава, анемична и откровено НЕАДЕКВАТНА, че чак ме е срам да ги наблюдавам. Няма какво да бистрим грешките на ОДС-то и Костов; за бога това беше преди 15 години! От там насетне се вихриха едни ендесевейци /много царствени и много напредничави/, едни гражданЯ за ЕВРОПЕЙСКО развитие и разбира се малко червени ПАСЕ-вци, за уреждане на Станишка § Ко. Разгеле се явиха на хоризонта реформаторите, та някак си ни мотивираха да им повярваме. От всичко случващо се обаче от две години насам и по резултатите, аз за себе си решавам, че просто съм им повЕрвала с всички законни последици от лековерието си. Надявам се в бъдеще да не настъпвам повторно тази мотика.

 19. За сведение на огнян георгиев, МОЩНАТА ПОДКРЕПА се състоеше от 137 бр. депутати на ОДС (СДС+НС), като в последствие (во главе и с “нашия” президент) дезертираха и по всякакъв начин спъваха много от реформите!И това, ако е “мощна подкрепа”??? И тогава защо многото “критици” (като споменатия и по-горе) изискват от ИВАН КОСТОВ и неговото правителство да са свършили и решили неща, за които предходни и следващи правителства изобщо не са искали да направят??, без да е дадено на това Правителство възможност за втори мандат! А масовата приватизация “започна” при управлението на фалиралото правителство на Жан Виденов и БСП (и със същия този Р.Гечев), който в момента “дава акъл” (който го няма), как да се управлава държавата и финансите (и това, ако не е парадокс)!

 20. P.C.
  Да се чете “НЯКОИ ОТ ТЯХ” преди думата “дезертираха”.

 21. ИВАНОВА
  Влезте в час.Точно по Северен поток Б.Б. направи завой на 180 градуса.
  Погледвете какво става в съдебната система.Там само ДСБ остана да се сражава за реформи и против корумпираната и некадърна прокуратура и съдии.Погледнете мега шумните дела всички приключват с провал,само пръскане на пари-моите и вашите,а наглеците от съдебната система и прокуратурата искат увеличение на заплати.
  Четете Медиапуул и Пик.От там ще разберете кой кум и кой сват и кой на булката брат.Бсички срещу ДСБ.
  Срам,резил и нищета.

 22. Днес на разпита на бившия гл.секретар на МВР Лазаров,в прав текст е заявил ,че има трима души които “клатят държавата”:министър Христо Иванов,Радан Кънев и ген Атанасов,които са свързани с ДСБ.Всичко ставало по нареждане от главната квартира в Драгалевци по нареждане на Командира.Като се знае чии изтърсак е Лазаров ,човек не може да не отдаде заслуженото произлезло от записите на Янева и Ченалова,че МВР е последният бастиона на ДПС.Обясняват се яростните атаки на медиите на Пеевски,на Лютви Местан,на Г.Първанов по отношение на тези персонажи.И от тук,по темата за ролята на Б.Борисов и на Цацаров във връзка със Скандала Янева-Ченалова.Тя е очевадна в защита на ДПС.И веднага във външно политически план:нежеланието на Борисов БГ да се присъедини към подписката срещу Северен поток-2.Ще се опитам да ге
  нерализирам моят извод,подкрепящ публикацията на г-н Инджев,че нашата държава се ръководи Еднолично от човек/Б.Борисов/,който не само не е проЕС и про-Натовски настроен,но със всичките си явни/а вероятно и задкулисни /действия,е проводник на политиката на Путин за дестабилизация на България,която вече е видно най-слабото звено на Алианса на Балканите.И може би предстоящата визита на Камеран е като предпоследно предупреждение за показване на “червен картон” като се има предвид че на Запад безспорно за всички далавери и пируети които Борисов е правил и продължави да прави!

 23. Иван Костов не е свещена крава .
  И аз на времето му бях луд фен.
  Камъни няма, има равносметка.
  Днес от дистанцията на времето , шансът тогава да се промени категорично страната беше проигран.Нещо което липсва през целия преход е справедливост.
  Ако някой каже ,че правителството на ОДС направи необратимо връщането към комунизъм чрез приватизацията , хайде бе ! Че то комунистите най-много искаха той да не се върне и да станат капиталисти.И станаха.
  Деморализацията не беше спряна .Справедливост не беше дадена .Липсата на възмездие тогава за ограбените банки и фалита , повлече крак и показа, че може и така безнаказано , та до днес.
  Затова комунизмът рецидивира в това което е днешното дередже, полу , всичко е полу, (полу образование, полу медицина , полуикономика , полу членство, полу специалисти , полу медии …..полу хора, слагайте полу пред думите си и ще установите как се жустират ) ,свършено недосвършено. Нацацана работа. Уникат.

 24. Саудитска Арабия обяви че ще купи всички селскостопански стоки, които Турция няма да успее да продаде на Русия.
  Така Путин се превръща в световен клоун!
  Което е чудесно само по себе си!
  Лошото че неоосманистът Ердоган получи незаслужена бонификация.
  А жалкото е че нашето пожарникарче пак играе “Многострадалната Геновев” та ще трябва да идва Камерън да му набива канчето!

 25. Към ОГНЯН ГЕОРГИЕВ И DOBREV:
  Прибавете към списъка със загадъчни приватизационни решения НЕФТОХИМ и ВИДАХИМ. На мнение съм обаче, че многото такива, нека ги наречем “пропуски”, едва ли са най-сериозните грешки, допуснати от ОДС-правителството.
  Тази тема е нищена неведнъж, при това достатъчно пространно и задълбочено, в изминалите 15 години. Ако сме съдили обективно и сме извлекли поуките – добре. Ако не – ще продължим да “настъпваме мотиката” още неопределено време.
  Така, че бих се солидаризирал по-скоро с мнението, изказано от ИВАНОВА. Не е време да ровим стари рани. Актуалният проблем е как ще излезе РФ от ситуацията цуг-цванг, в която се набута!

 26. ПАВЕЛ ТИНКОВ
  Не е важно как ще излезе някаква партия от ситуация пък била тя и ДСБ.
  Важното е как ще излезе България от мафията.
  Е няма да излезе.Има си добри водачи. Да става съюза на Герб с ДПС и да приключи всичко.Това заслужаваме.
  Путин да идва по скоро.

 27. ПП
  А в Завода за полиамид за коприна и за корд съм стояла месеци с немски специалисти да внедряваме намаслители и авиважи.Халета на километър като ширака моя радная,само отоплението не може да се плати.Кой ще купи такова нещо. На кого ще продава продукцията.
  Нали заради този упадък на икономиката комунистическата система се самосрути..Хайде сега имали сме прекрасни предприятия .Имали сме ама друг път.
  Сега Костов ви виновен за скапаните заводи с технологии от 50-те години на миналия век.В Нефтохима Бургас същото положение.Струваха само рафинериите.За останалите заводи/за н-парафини,етиленов,пропиленов окис,полиетилен ниско и високо налягане и т.н.не виждам някой да е проявил интерес.
  Упреквам Костов затова ,че продаде рафинериите на руснаци.Да ги беше продал на турци беше по добре,Е Шел не дойде.

 28. Ами ако Камерън идва в Бургас, защото там примерно има “ракиджийница” и ВР има интерес?
  Какво ще стане ТОГАВА с онова оправдание на сеДЕСАРИТЕ, с което оправдаваха продажбата на “ракиджийницата” на руснаци с “аргумента”, че можела да “вари” само руско “грозде”?
  Ами как се получават “преференциални” лихви по депозити в “червени” банки?

  Колкото до “раните”, това не са рани г-н Тинков, това са си жива форма ампутации и изкуствено осакатяване на цяло едно поколение, лишено от възможността да капитализира труда на своите родители!
  Защото капиталите, чрез измами бяха превърнати в “мижави” суми, но суми достатъчно големи за да превърнат комунистите в богаташи, а унищожените капитали, превърнаха 99% от бг населението в мизерници.
  Хитър и умен план!

 29. До D. SAVOVA:
  Скъпа приятелко,
  Мафията може да бъде преборена само от:
  А. диктатура;
  Б. истинска политическа сила, за която собственият просперитет е следствие от просперитета на държавата.
  Гражданите припознават вярната партия, избраната партия припознава достойните водачи.
  Путин скоро ще потегли, НО НЕ НАСАМ!
  БЪДИ ЗДРАВА! И КУРАЖ!

 30. Г-н Тинков, колега,
  Благодаря.Аз съм по емоционална.
  Успех.И приятни празници.

 31. До D. SAVOVA:
  Дано не досадя, но чак сега обърнах внимание на втория ти пост.
  Не ми се иска да подхващам отново темата. Освен , че е много “дебела”, предполага дебати в тясно специализирани области, чужди на повечето участници в блога.
  Само за сведение:
  1. Като споменах ВИДАХИМ, изобщо нямах предвид завода за полиамидни влакна /едно от многото звена в състава му/. Този завод беше фалирал много преди това. Към:
  ТЕЦ-а,
  Завода за пневматични гуми,
  Ремонтно-механичния завод и
  още няколко цех-обособени производства,
  с прилежащите спомагателни стопанства и инфраструктура,
  проявяваха изключителен интерес и лансираха поредица от особено изгодни оферти:
  -МИШЛЕН
  -ПИРЕЛИ
  -НЕНЧИНИ
  -МАРАНГОНИ.

 32. 2. Сделката НЕФТОХИМ беше предрешена отрано, доколкото става дума за производствата от СИНТЕЗА, въпреки че към редица от тях още с Указ 56 проявяваха интерес авторитетни западни фирми, предлагайки инвестиции под най различна форма, с цел ъпгрейд до крайни продукти /основно ВМС/. Тук ще се задоволя да спомена само засягащите ме по онова време сегменти: IR, BR, NBR, N/PVCR и модификации на SBR.
  Колкото до рафинерията – направи си труда да провериш и ще се убедиш, че нито една от рафинериите в останалите руски колонии в т.н. СИВ не беше оставена в ръцете на руската мафия!Всички до една са съсобственост на западни фирми!
  Ликвидирането на производствата от синтеза и смачкването на НЕФТОХИМ до една рафинерия /казан за “варене” на петрол/ беше изначално замислено, обезпечено от отсъствието на каквито и да било предприватизационни ограничителни условия, осъществено целенасочено, планомерно и без каквито и да било последствия за алекперовата чета, по линията на /някакъв/ следприватизационен контрол.
  Да не говорим за финансовия бандитизъм, продължаващ до днес!

 33. До Огн.Георгиев. Г-н Георгиев, вие казвате ” през 1998 г. работех в производствена структура с персонал 4000 човека”. Това било голям завод. Учтиво ви моля да продължите мисълта си – кой беше този голям завод? От кога до кога работихте в него?Какви длъжности заемахте? От кога и в какво частно предприятие се пробвате (ако не е тайна разбира се). С отговорите си ще бъдете необичайно за вас кратък и ясен, но внимавайте защото от тези 4000 човека може да се укаже,че някой ИСТИНСКИ ви познава (или непознава). Нали сам отворихте дума за кумири.Явно сте запознат с темата.

 34. Скапани заводи казвате?
  Само за “протокола” ще добавя:
  Заводът в Полша, където претендират че могат да ремонтират РД33 за миговете, през 1994г. бе в пъти с по ниски възможности от аналогичният в Пловдив/създаден още от немците/, където към 1998 г. бяха вече отремонтирани четири броя двигатели за миг 29 като два от тях влезнаха в експлоатация.
  Заводът като “военен” не подлежеше на приватизация а хората работещи там нямаха право на ефективни стачни действия, въпреки че не бяха получавали тогава възнагражденията си в продължение на месеци.
  Каква е изненадата днес, когато се разбира, че въпросният завод е притежание на офшорка, а на част от територията му, незнайно КАК има автосервиз.
  Между другото, Украйна също има/ше/ възмовности да ремонтира 29-ките, но предполагам че поляците отдавна са пренесли оборудването. Те винаги са били по “гъвкави” от нас.

 35. “Който е безгрешен, пръв да хвърли камък!”

  Нищо идеално няма на този свят. За хората се отнася още повече. Всеки има силни и не толкова силни страни. Важното е да можеш да претеглиш кое тежи повече – доброто или не толкова доброто.

  Благодарение на Иван Костов сме в НАТО и ЕС. Това добро тежи повече от всичките му грешки.

  Помислете върху това.

 36. Всичка тук сте прави.Независимо от остарелите технологии грабежите в нашите забоди започна усилено през -80 год.на миналия век.Затова беше създаден Указ 56.По този указ се създаваха паралелни структури към предприятията.Караха се заводите да създават съвместни предприятия с фирми в чужбина,като средствата отиваха незнайно къде.Теглеха се заеми ат Минералбанк уж за реконструкция и модернизация и парите/долари/потъваха.Като специалист по ПАВ съм участвувала в много експертни съвети на Министерството на химията,Института по хим.промишленост,Химпроект.През 90-те години бяха останали само черупки и доларови дългове.Затова и България фалира.Сега искате да ме убедите ,че не е било така и сме били в цветущо положение.Да ,ама не.
  Бяхме фалирали тотално и стигнахме до дъното.През 1996 година да няма хляб и кисело мляко.За друго не говоря.

 37. MIKA
  STEFAN

  SVILOZA

  Стигало се е и до повече персонал, има пристанище и гара.

  Можете да си направите справка по въпросите.
  Кажете си личните данни първо Вие , разкажете за себе си .
  И след като го направите , ще го направя и аз.

 38. Е и в Свилоза съм била .Един месец да внедрявам омаслители в Щапелните влакна,а после и в коприната.На млади тодини.Спомням ,че спахме във Велишана-общежитието на завода,което една седмица след като бяхме се срути от земетресението -март 1977г.

 39. До ОТБЕЛЯЗВАМ:
  В НАТО и ЕС сме защото НАТО и ЕС, следвайки определена геополитическа стратегия, решиха че трябва да бъдем част от тях! Да се приписва този НЕИЗБЕЖЕН процес като актив на една /която и да била/ личност е меко казано наивност.
  По мое мнение двете най-важни качества, по които може да бъде обективно оценен един държавник са:
  – създаване на качествен и НАДЕЖДЕН екип;
  – точно и прецизно определяне на предстоящите ПРИОРИТЕТНО задачи, правилното им разполагане във времето и неотклонно преследване на тяхното решаване!
  Никога не бих се съгласил с подхода

 40. ОГНЯН ГЕОРГИЕВ, аз не съм искал личните ви данни, но не се учудвам че вие искате моите. Предполагам, че ви е рефлекс от миналото.
  Направи ми впечатление, че посочвате конкретен извършител на престъпление “Правителството на ОДС начело с Иван Костов” но не посочвате конкретен потърпевш. Да, и този похват ми е до болка познат, за съжаление.

 41. Чакам STEFAN да напише автобиографията си , с ИСТИНСКИТЕ имена , не на латински.
  Защото подходът му изглежда леко ченгесарски.
  За да дам повече подробности и аз.
  Щом го иска от другите , значи първо трябва да даде пример.

 42. “да се задоволим с по-малко лошото”, “да си затворим очите пред грешките на нашите”, “да гласуваме с отвращение” /примерно – за бат бойко, защото той борел комунистите, а това негово “добро тежи повече от всичките му грешки”/! В резултат на този подход циклим вече четвърт век!
  Предлагам обратната гледна точка – ИМА ПРОПУСКИ И ГРЕШКИ, толкова важни, основополагащи, че допускането им тежи повече от цяла планина добри дела и ги обезсмислят!
  В случая, без колебание, като такива бих определил:
  1. Кадрова декомунизация /дерусификация/ на силовите структури във властта.
  2. Пълно ликвидиране на всякакви възможности за прокарването на каквито и да било форми на зависимост по линията на руското имперско домогване. Инкриминиране на всякакви пропагандни,петоколонни изяви като държавна измяна, с всички произлизащи от това детайлни последици!
  3. Връщане на образователната ни система върху релсите на историческата истина и антитоталитаризма във всичките му превъплащения – фашизъм, националсоциализъм, болшевизъм, комунизъм и пр.
  Колкото до библейския принцип – подобна аналогия едва ли е подходяща. Не си спомням в блога да са “хвърляни камъни” по Иван Костов и правителството на ОДС. Аз самият никога не бих си го позволил. Запазвам си обаче правото да задавам въпроси и да търся отговори, да откривам пропуски и грешки, да ги анализирам и да правя изводи.
  Защото съм убеден, че иначе ще продължим да “настъпваме мотиката”.

 43. До D. SAVOVA:
  Приятелко, прекалената ти емоционалност те кара да се люшкаш от крайност в крайност. Никой от опонентите ти тук не се опитва да те убеди “че комунягите не са грабили” или, че “сме били в цветущо положение”.Повече от ясно е, че приложиха маниера “изгорена земя”. По повод извършената загадъчна приватизация на КОНКРЕТНИ предприятия изложихме КОНКРЕТНИ СМУЩАВАЩИ ФАКТИ, тежките последици от които влачим до днес.
  Екстраполираш и обобщаваш некоректно.
  Успокой душата си, моля те. Никой няма за цел да руши кумирите ти.
  Опитай се обаче в момент на емоционален покой да си отговориш на въпроса – ако ОДС можеше да се върне във времето /отново на власт/, биха ли приватизирали по същия начин, биха ли оставили отново над 70 % от активите в ръцете на кремълската мафия и петата й колона у нас? Няма ли по-добър вариант за България?

 44. Павел Тинков

  Господин Тинков , поклон пред разума Ви!

 45. MIKA
  Забележете , не искам вашите данни , а на STEFAN ,на вас давам отговор.
  След като имате желания отговор , какво ще кажете?
  Ще напиша 3 неща за себе ,които ме различават до голяма степен от Вас.
  -никога не съм бил член на партия ,и няма да бъда
  -никога не съм вземал заем от банка или от подобна институция , като и стока на лизинг.
  -не вярвам в бог , защото такъв няма

 46. ОГНЯН ГЕОРГИЕВ, исках името на предприятието не за да коментирам, а за да може всеки който се интересува, да има възможност да провери дали изнесената от вас информация, че то е приватизирано “с бонове , вместо с реални пари от външните фирми кандидати” отговаря на истината. Е, оказа се че грешите. Само 21% от Свилоза са “раздържавени по линия на масовата приватизация”.

 47. Към ОГНЯН ГЕОРГИЕВ:
  Не се увличайте! Не заслужавам ничии поклони. А Вие пестете Вашите. Ако ги раздавате така, ще вземат да поевтинеят като орден “Стара планина”, след президентстването на георги седефчов първанов…
  🙂

 48. Павел Тинков,
  Проявете щедрост и приемете благодарностите. И моите, моля.
  Дано не цензурирате тези свои мисли, които са за специалисти. Те са най-интересни, особено когато се налага да задействам търсачките. Дано и останалите колеги ги ценят.

  Благодаря на всички за разговора и дълбок поклон към Д. Савова; включително и заради емоционалността.

 49. И последно искам да кажа.Масовата приватизация се консултираше от фирми на Каролев.Офисите и бяха на Орлов мост.И аз излизам от такъв завод с масова приватизация и Каролев го консултираше.Добри пари взе.Фирмите му след това бързо изчезнаха.Преди това Хенкел искаше да купи част от завода,но се изтегли още при правителството на Виденов.При служебното правителство бързо приключиха нещата от *Работническо *менаджерите*,но аз не взех участие въпреки че 30 год работех там но знаех състоянието и си взех торбичката и отидох другаде на работа.Скоро след това. предприятието окончателно се срути.
  В момента работя в малка фирма ,чиито продукти с марка *Аполон*ще ги видите в всяко Метро.Спечелихме конкурс по *Конкурентноспособност.*и се обнови оборудването. Препаратите са качествени и си струват цената .Препоръчвам ви ги .

 50. ПАВЕЛ ТИНКОВ

  Не сте разбрали добре смисъла.
  Не пред Вас а пред разума ,подхода към разбирателство и толерантност на единомишленици.
  Това си заслужава!

 51. До Огнян Георгиев
  Да, едва ли, особено като се има предвид, че номера ви не мина пред мен и изобличих опита ви да ни заблудите. Фактите са си факти и няма да е зле като обвинявате някого, да се придържате към тях, а не да си фантазирате това, което ви е угодно.

 52. MIKA
  Плитко.
  Google няма да ви даде истината.
  Щеше да е лесно, ако беше така.
  Гимнастиките, които са приложени след това , са заличили всичко.Само ще кажа, не можете да станете мажоритарен собственик на толкова активи , ей така случайно.

  Не сте прочели внимателно, това не са активите пуснати на борсата за купуване от гражданите чрез наддаване с бонове тогава.Имаше такива търгове за купуване на акции от предприятия и фондове, обявени в списък, с тайно наддаване от гражданите. Да определен процент акции има купени и така, от граждани в цялата страна.
  Не говоря за това.

  Да ви убеждавам няма смисъл.

 53. Тарикатите окрадоха , пред очите ни всичко , тя не вярва , не ми минал номера !
  Българска работа !

 54. “Тарикатите окрадоха , пред очите ни всичко…”

  Кои – тарикатите
  Къде – пред очите ни
  Какво – всичко

  Да, по-добре общи кръчмарски приказки, отколкото лъжи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.