Борисов и Камерън – пред камерите и зад тях

Пиша този текст в момента на текущото посещение на британския премиер Дейвид Камерън в София, която ще продължи и утре, без притеснения, че не знам какви ще са резултатите. Истината за тях и без това ще научим толкова, колкото и за истинската причина това посещение да ни зарадва така неочаквано.

 

Вече направих обосновано предложение и аналогии с миналото в статията си от преди два дни.

https://ivo.bg/2015/12/01/%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%BE/

 

Преди да се взрем в детайлите, за да се опитаме да отгатнем както точно се случва, е полезно да си припомним още нещо от близкото минало. Става дума за също така неочакваното посещение на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в София на 5 март 2012 г.

 

Главната интрига при обявяването на посещението на Хилари Клинтън само 4 дни по-рано от неговото осъществяване, освен самия предмет на срещите й тук, беше причината за тяхната неочакваност. Тогава ни беше казано, че не сме прави да сме изненадани ( като че ли публиката е длъжна да познава задкулисието на дипломацията). Било не само очаквано, но и едва ли не рутинно посещение, макар да сатана известно, че г-жа Клинтън отклонява правителствения боинг от прекия му маршрут за завръщане у дома след участието й на форум по сигурността в Мюнхен.

 

Дойче веле цитира на 1 февруари 2012 г. посланик Елена Поптодорова да казва от Вашингтон, че визитата на държавния секретар е готвена от половин година. В това нямам никакво съмнение. Само че фактът, че е отправена покана и е работено дълго, за да се осъществи тя, няма нищо общо с елемента на изненадата, който също беше факт. Защото Клинтън избра да осъществи намерението си именно тогава, а не по-рано или по-късно. Защо се наложи това отклонение от маршрута й и престоят й от няколко часа в България, това е тайна и до днес.

 

Не е тайна обаче, че на 28 март в 12.20 минути ( регистрирал съм факта в ivo.bg и в книгата „Премеър на РъБъ”) ми се обади лично премиерът Борисов да ми съобщи, че току-що правителството е решило да бъде спрян проектът АЕЦ „Белене”. Искал чрез мен светът да научи новината , за да не му „ям кокалите” повече като негов критик по темата. Това ми заяви той в отговор на въпроса, защо е избрал точно моя милост.

 

Запазих си обаче критичния поглед и правото на критика. Поради което продължавам да мисля, че както тогава в случая с Хилари Клинтън, така и сега в случая с Дейвид Камерън си имаме работа с някакви извънредни обстоятелства. Насложеното напрежението в руско-турските отношения и проруските нагласи в България, където премиерът Борисов публично затваря на устата на прозападния президент Плевнелиев с препоръка да си мери думите за Русия, имаме пълното основание да предполагаме приоритет на този сюжет.

 

Едва в навечерието на посещението правителствената информационна служба потвърди информацията на британския в. Сън от 2 декември и на българския в. „Дневник” ( цитиращ български източници) за посещението на Камерън. В него лаконично се оспорва елемента на неочакваност с твърдението, че Борисов поканил Камерън преди 6 месеца, а съобщаването на новината в последния миг било свързано със съображения за сигурност.

 

И аз имам 2 съображения по този повод.

 

Първо, поканата на Борисов най-вероятно е факт, но ние няма как да знаем за нея. И не е толкова важно дали я има или я измислят, за да обезвредят ефекта от елемента на неочакваност и загадъчност. Камерън, както Хилари Клинтън, е решил да консумира поканата сега и причината за това е по-важна, но едва ли ще ни я съобщят.

 

Второ и доста по-важно е: що за „съображения за сигурност” може да има по отношение на България от страна на Камерън, които да налагат такава супер секретност в предварителното оповестяване? Тук да не е Афганистан, където западните лидери първо кацат и после съобщават, че това се е случило ( както беше и в случая с посещението на българския президент Плевнелиев там)? Та нали проглушихме ушите на света със самохвалства, как тук по-добре е всяка друга държава в Европа сме отиграли ситуацията с мигрантите- би трябвало да сме най-сигурното място на континента, където и пиле не може да прехвръкне, какво остава за жив джихадист!

 

 

Мразя да ме лъжат, а нашите управници правят точно това в момента. Разбирам, че в междудържавните отношение се случват неща, които не винаги могат да бъдат разгласени, но не е хубаво да ни правят на идиоти ( за какъвто, както съм споменавал, ме има лично Борисов, въпреки онова обаждане за АЕЦ „Белене”).

 

Единствената сигурна прогноза за резултата от това посещение в краткосрочен план е, че Борисов ще направи всичко възможно да си го припиши като голям плюс щом толкова виден съюзник от могъща държава му идва на крака. В извличането на подобни изгоди Борисов го бива. Дейвид едва ли ще му развали шоуто. Ще има усмивки, крепки ръкостискания и много „конгречулейшънс”.

 

Един познат ми каза веднъж, че Борисов нарича на малко име политиците, от които не очаква пари. Останалите, от които му зависи живота на политик, крепящ се на харчовете, отпуснати от Европа, са „госпожа Меркел” и „господин Юнкер”. Абсолютно вярно наблюдение!

 

В крайна сметка Дейвид и Бойко ще си постигнат целите по свой начин. Щом си е направил труда да долети тук извънредно, Дейвид си е опекъл работата, каквато и да е тя. А за Бойко най-важното е да се снима пред камерите с Камерън. Всекиму своето.

 

А за нас какво остава? Ами надеждата. Нали уж тя умира последна. По липса на алтернатива на Бойко, за което той и всички негови помагачи от опозицията и властта работят неуморно вече толкова години, надеждата ни е ограбена откъм най-важната й страна: няма яснота на какво да се надяваме. Тази мъгла е най-силното оръжие на унинието, царуващо тук. В мъглата сме се наредили по новопостроената магистрала зад един тир, който определя скоростта и маршрута ни. Няма изпреварване, освен с риск от катастрофа.

 

На въпроса за светлината в тунела нямам отговор. Питайте Камерън. Той и другите наши приятели на Запад легитимират един все по-откровено проруски водач на България, който кара на намигващи към Русия светлини, но обещава да се движи все пак по европейския коловоз. Явно това лицемерие, гарнирано с предсказуемост, устройва външния свят, на който май се надяваме да ни реши вътрешните проблеми.

 

„Предсказуем лицемер” е понятие, което може да ви се вижда дървено желязо, но то е факт у нас. С него удобно се съобразяват съюзниците на България, за които т.н. стабилност на страната (закотвена стабилно на европейското дъно по какви ли не негативни показатели), е допустим компромис в името на собствения им интерес да нямат още едно главоболие в задния европейски двор на границата с региона, където главоболието на века, наречено тероризъм, се предизвиква чрез рязане на глави.

 

21 мнения за “Борисов и Камерън – пред камерите и зад тях”

 1. Много песимистично,но, уви,напълно вярно. Поне на този етап…

 2. Удобството на “Запада” – България да се намира в “зоната на здрача”, чрез един или друга инсталирана червено-розова марионетка , не би могло да бъде факт , ако не беше аморфната маса от розово -аленеещо население с гравирани сърпове и чукове в мозъка. За мой ужас видях идиоти с колорадски лентички да се разхождат в някакъв мол онзи ден . И не бяха старци. Не -бяха млади хора !
  А иначе – да караш зад тир е доста гадно – но тировете имат свойството да се преобръщат в …канавката.

 3. Това посещение си е наистина твърде внезпно и енигматично. Ако се цели “набиване канчето” на Б.Б, без да става достояние на останалия свят, с всички произтичащи изводи и заключения, това можеше да се случи на някоя от редовните им и чести напоследък седенки в Брюксел. Факт е обаче, че Камерън идва тука и още по-красноречив е фактът, че идва точно той, а не който и да е друг VIP-европеец. Мисля си, че посещението по-скоро е замислено с вектор навън, отколкото за вътрешна употреба на България. Някому се дава индиция /нишан, на чис’ български/ и по реакцията на евентуално индикираните, ще познаем какъв е бил замисълът. Положението заприлича малко на “дядова усуканица”, но кой се наема да твърди, че всички са с всичкия си…

 4. Липсата на информация за какво говори? Колко на България може да се има доверие. Кога за последно сме били посещавани от държавник от нормална, “бяла” държава? Нашият премиер да си приписва колкото иска позитиви, явно има кой да му вярва. Ама очевидно има и мноро дето не му вярват, това поне дава някаква надежда.

 5. До Америка

  Животът ми изтича.
  Омръзна ми да те защитавам от болшевишките отрепки.
  Ей така – за нищо. От любов към свободата и за нищо повече.
  Повече от 40 години.
  Нищо не искам от теб, освен обещанието, че ще смачкаш Злото.

 6. Т.е., истинската новина да я чакаме след месец-два. Едно обаче е сигурно днес.На баце му се е дръпнало л……
  И като МУ прочетат статията на Иво ще получи сърцетуп (последното по любимата тъща). Не изключвам и посещение с преспиване в правителствата болница за поредното вдигнато високо кръвно налягане. Този път “опрасканият” е той.
  Е, няма пълно щастие за банкянският херой. Конречулейшините са за пред камерите. Зад кулисите, ти ли ме ритна или сам си паднах.

 7. Пристигането на Д. Камерън само няколко часа след гласуваното от британския парламент решение за удари в Сирия има повече от легитимирането на Борисов. Ще го научим (вероятно) скоро, а не по време на срещата и в информациите, които ще я отразят. Едва ли датата е отдавна планирана. Ако не в България, то в Англия щеше да има предварителна информация.

 8. До Georgi Nikolov

  По повод “опраскването” и речника на съдийките.

  Владимира /omen nomen est/ Янева е приятелка /приятелски семейства/ на оня простак Цветан Цветанов. Това съвпада интелектуално. Да оставим настрани това, че Янева се държи пред телевизионните камери като уличната курва. Да видим другата съдийка, забравих и името.
  Тя има излъчване, речник, физиономия и интонация на абсолютната селска клюкарка. Толкова е проста, че няма как да не е с червен произход. Просто мирише на гнус.

  Лустрация. Лустрация, вашта мама проста курвенска червена!
  Марш по родните си села да пасете патките и да духате на магаретата!

 9. Към Мила Новак:
  …”За мой ужас видях идиоти с колорадски лентички да се разхождат в някакъв мол онзи ден . И не бяха старци. Не -бяха млади хора !”…
  https://lh3.googleusercontent.com/_GCSfbOteFuE8oHmPx3V3_jXED7sH-9X2RPM5o_N7aM6icG8HUZFwqtN0D9G_E533ivqVIs=s127
  жиля опасно
  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/21/Colorado_potato_beetle.jpg/360px-Colorado_potato_beetle.jpg
  унищожавам всички листа на нападнатото растение
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Salamandra_salamandra_MHNT_1.jpg
  мога да убия животно с големината на куче
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0.jpg
  …”На 9 май 2014 г. – 69-та годишнина от победата на СССР (Русия) във Великата Отечествена война, депутатите от БСП и Атака отиват на работа в Народното събрание с георгиевски ленти на реверите. Членове на НД „Русофили“ раздават георгиевски ленти в София и други градове на страната, по случай празнуването на 9 май в България.
  На тази дата председателят на БСП и ПЕС Сергей Станишев, председателят на национално движение „Русофили“ Николай Малинов, членове на младежкото движение на Атака и български граждани, закичени с георгиевски ленти, поднасят цветя и венци на паметника на Съветската армия.”…
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0_(%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F)

  Коментарът е излишен.

 10. Съдийките Янева и Ченалова са есенцията на простотията. Да оставим настрани това, че подкупни, зависими и смешни в обясненията си.
  Те са ЕЛЕМЕНТАРНИ като хора.

  Искам от ЕС ротация на съдиите в рамките на съюза.

 11. Налице са два факта: Важно и спешно.
  Важното трябва да е много важно, а също и спешното трябва да е много спешно. Въпросът е какво е едновременно много важно и много спешно. Отговорите, общо взето са три:
  1. Русия- Украйна
  2. Русия- Турция
  3. Ислямска държава
  По тема първа: В Донбас драмата продължава, важна е, но не е спешна; като изключим факта че като страна със 100% зависимост от руската газ бяхме единствената страна, която гласува за тръба която да заобиколи Украйна, а и нас барабар. За това Камерън може да спомене, но едва ли това е основната цел на посещението.
  По тема втора: В началото на тази седмица имаше сериозни обтягания, но последвалите реакции на Москва, с които се жертва остатъка от благополучието на собствения си народ (т.е. без турски патладжани и без почивка на Анталия), стана ясно че Путин ще остане само с политическото си лаене. Русофилските вайкания на българска почва са обезпокоителни за запада, но също не са самостоятелна причина за тази странна визита.
  По тема трета: Това, според мен е най- вероятната причина за визитата. Тука трябва да се свържат три факта: мистериозното самовзривяване на 3 (словом: три) български склада с оръжие; възникването и развитието на Ислямска държава; появяването на български калашници в ръцете на атентаторите в Париж. При това първото води до второто, а второто- до третото.
  Ако това наистина е така, то не е чудно, че Камерън има “съображения за сигурност”- не от джихадистите, а от нашите русолепни службици.
  Аз всъщност се надявам да е така, не за друго, а защото фарсът “Борисов”, най- накрая ще завърши предсрочно трагико- комичния си гастрол на родната сцена.

 12. Ясное като за първокласник че, цели 2 дни Дейв ще дърпа ушите на ББ докато разбере че трябва да слушка Президентът си а не баба си от Кестрич. От Черно море ще помагат трите фрегати на НАТО откъм юг ще развалят въздуха с Белградската среща.

 13. Очаквам тук да чуем аналитичния глас на Банкянския съфорумец, който да разсучи ‘дядовата’ – добре го каза Иванова; иначе виждам нещата така:
  На Срещата на върха в Рига на 22 май тази година Камерън пострада след контакта с Борисов. Напомням за този момент: https://www.youtube.com/watch?v=X4ihdGWitPU Какво каза психиатърът и теолог и доктор: “Обича, обичат го, обича се. Такова нещо не е било …”
  Камерън кацна в България веднага след като мануалният терапевт/чекръкчия е посочил, че прешлените му са излекувани за нов политически контакт с Борисов.
  После какво още каза прихиатърът, теолог и доктор – “И гениалният Бойко Борисов не може да реши проблема с бежанците”.
  Плануваната разходка край граничните бразди е в заораните шенгенски коловози от миналите дни. http://eulawanalysis.blogspot.co.uk/2015/12/exclusive-leaked-document-reveals-eu.html

  А набиването на канчето ще се види въпреки европейската замъгленост. В тази връзка – благодарност на великолепно структуриращия в мъглата Иво Инджев.

 14. Към EVERYONE ELSE, страхотно попадение от вас.
  Толкова сме разградени (и не става въпрос за мрежата по границата) че дори и да не сме още в Шенген заплашваме сигурността в Европа.
  Ами с този прокурор “дето ти си го избра” и службите ни все още със симплексна връзка откъм Москва не очаквайте да ни имат доверие скоро.

 15. Камерън търси подкрепа за реформите в ЕС. Не е избрал правилното място. В Чехия, Полша – да, там би намерил съчуствие и подкрепа за идеите си. Но в София не! Мутрите не се вълнуват от идеи и реформи. Тях можеш да ги купиш. Само да ги купиш или да ги заплашиш, те достойнство нямат.

 16. Всички наши политици лъжат! Включително главният прокурор ЦацАров! Лъжци от най-низша проба, но и окото им не мигва. Бабаитът от Банкя е екземпляр от политическата фауна, който никога не говори истината.

 17. Не може да бъде! Докато си чешем езиците, ББ е успял (труд и постоянство) да произнесе на глас израза ‘кохезионна политика’. Не че не беше на ‘ти’ с тънкостите на европейското финансиране… ама сега с два крака нагази в европейския политически субкод, така да кажем – трансевропейски мрежи, кохезионни фондове. Като европейски мъгьосник е вече ББ. Как няма и Дейвид да го разбере:
  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/61661-borisov-nadyavam-se-i-zanapred-na-podkrepata-na-velikobritaniya-osobeno-v-kohezionnata-politika.html

 18. @ МИЛА НОВАК

  @ ТОДОРОВА

  Както Иво често изтъква – русофилството е синоним на невежеството.

  Жълто-черната лента е била декорацията на Героргиевския кръст – за низшите воински чинове и на Ордена на Св. Георги – за висшите. Отличията са основани в края на 18-и век и съществуват до 1917 год.

  Както се вижда, тази лента няма нищо общо с 9-ти май или с ВСВ, накичена от съветска страна с безброй петолъчки и червени знамена.

  Тези млади (но вече глупави) хора от мола едва ли знаят това. И едва ли ги интересува. За тях (както и за баткото им Кадиев) е важно единствено да демонстрират личната си преданост към Путин. Нещо като нацисткото изпъване на ръката напред. Хайл Путин!

 19. До Живко Боев: Съгласен съм с мнението Ви. Но за мутрите си има друг морков “Британският премиер каза още, че за противодействието на терористичните заплахи е необходимо повече обмен на информация и похвали България за борбата й срещу трафика на хора и поддържането на границите.”
  След отказа му да сподели с Боко информация, сега му казва, че ако подкрепи Кралството за европейските реформи, може и да му подхвърли некое залче. Само ме е страх че Боко е толкова тъп, че даже не е разбрал сделката. Добре, че поне Плевлениев е в час и разбира “за какво иде дума” ако мога да се изразя по Боковски.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.