Дейвид беше тук. Защо?

Докато в Русия прогониха „Отворено общество” у нас избуя националната управленска гордост от феномена „затворена граница”. На нашенската берлинска стена, издигната в ранг на туристическа забележителност като голяма, най-видният (засега) турист не можа да напише „Дейвид беше тук”. Защото върху бодлива тел трудно се пише.

 

Заедно с Бойко и целият ни народ се почувства поласкан от похвалата, че можем да научим британците как се затварят граници. Това беше малко „ overstatement”, т.е. леко преувеличено, ако го приемем за комплимент. Или пък „ understatement”, ако се има предвид фактът, че не друг, а точно англичаните са измислили първия концлагер по време на англо-бурската война, ограждайки с бодлива тел хилядите пленници, с които просто не знаели какво да правят. Иначе казано, Дейвид малко скромничи.

 

Западните лидери обаче винаги се държат така с някой като Бойко. Да изтъкнеш очевидното неравенство в собствена полза не е джентълменско и е проява на лош вкус и възпитание. Добрият вкус и доброто възпитание са не просто важни, а задължителни, за да станеш премиер- няма как да представяш нацията, ако имаш склонност да плямпаш за кучешко препикаване, ядене на сланина, филии с мас и възторг от папски погалвания по главата. Доброто възпитание на Дейвид му диктува да похвали за нещо не особено изискания си домакин.

 

И за какво да го похвали? За отличния английски? Или за широкия му гръб, както направи Берлускони? Или просто със сърчице да го поздрави, както Юнкер?

 

Не, Дейвид избра да похвали Охранителя за онова, което той най-добре умее: за охранителната му роля. Нищо, че в самата Англия за подобен подвиг с помощта на бодлива тел биха му изболи очите.

 

Във Финландия премиерът, научихме наскоро, пътувал в тоалетната на самолета по време на един граждански полет, защото нямало места. В Дания премиерът ходи на работа с колело. Може би това е някаква северняшко-европейска форма на популизъм, която изисква да си наистина близо до народа чрез личен пример в спазването на правилата. У нас популистът прави обратното: бори се да се хареса най-вече чрез онова, което се практикува най-масово тук: нарушаването на закона. Ето защо Бойко не само кара с джипката Дейвид в нарушение на закона, но и се хвали с това. Кой да му направи забележка, като над него няма никой. Той е Закона.

 

Пък после се чудете защо я има несправедливата ( според нас) разлика в стандарта на живота между Севера и Юга в Европа (и в света, общо взето).

 

Какво да направи Дейвид при такъв домакин? Хм, не ми казвайте, че нищо не може да направи. Принц Чарлз например преди време промени в движение маршрута си в България, за да покаже на нейните организатори тук своето неодобрение във връзка с един детайл от програмата ( така се озова неочаквано в Столипиново)- позволете да не продължавам с подробностите, за да не развалям хубавото впечатление от британско-българската дружба.

 

Впрочем самият аз, пишещият тези редове, веднъж изпаднах без да искам в ролята на детонатор на тази дружба, както писаха вестниците у нас на 4 юни 1993 г. Предният ден, точно по времето, когато бяха на прием в тесен кръг в британското посолството в София по повод посещението на външния министър лорд Карингтън, говорителят на правителството на русофилската ни мафия Райчо Райков оповести новината, че директорът на БТА Иво Инджев току-що е уволнен с указ на министър-председателя Любен Беров ( който нямаше право на това по конституция и съответно го доказах чрез Върховния и Конституционния съд).

 

Скандалното решение, обявено именно по този начин и по това време, стана тема на общуването ми с британския лорд и той повдигна въпроса на официалните разговори с правителството на Мултигруп. Слугинските вестници, „часовите” и останалите от миманса на проправителствената сервилност по линия на общия мафиотски интерес, избълваха помия не срещу нарушителя на конституцията Любен Беров, а срещу мен- бил съм развалил, ако не и взривил отношенията с Великобритания.

 

Днес такава опасност няма. Обезвреден съм достатъчно, за да мога с тази дописка да навредя отново. Мога само най-сърдечно да поздравя местните аборигени с радостното събитие: похвалени сме за възстановяването на желязната завеса по южната ни граница- нещо, което, оказва се, вече е за пример в свободния свят!

 

Дейвид изпадна в ролята на милиционера от вица, когато от Лондон пратили телеграма за помощ „елате си узмете шопа” , приканвайки българските власти да си приберат изпратения да учи английски другар. Събрахме се заедно в ЕС и приказката „ с какъвто се събереш, такъв ставаш” се оказа вярна, но не за нас, а за тях.

 

 

16 мнения за “Дейвид беше тук. Защо?”

 1. Той( Камерън) довади тук, не да види как си минаааава башибузукът през южната граница на EU а да попита – Защо искаме да поставим тази граница по река Дунав?

 2. Господин Инджев. Не давайте пример за това кой Премиер се е возил в тоалетната на самолет, защото това е много по-сериозно нарушение на всякакви международни правила отколкото карането на джип по границата и снимането. Няма как просто, особено в Европейска държава командир на самолет да качи пътник независимо министър председател или марсианец в тоалетната. Дори и в нашата корумпирана държава не става. Твърдя го защото работя в тази сфера. Иначе съм много благодарен на течна дружба-3 това ми е първата ваша книга която прочетох исках да я изгоря от яд, или да застрелям първия срещнат Руснак или Русофил. Продължавайте.

 3. към Радмил:

  Господин Радмил, нито давам пример ( понеже не смятам за редно един премиер да лети в тоалетната на самолет), нито си измислям. Само цитирам случая за контраст между два абсурда. Ето Ви линк към един русофилски вестник, като “Стандарт”:
  http://www.standartnews.com/svyat-europe/premierat_na_finlandiya_leti_v_toaletna-311147.html

 4. Иво, един друг вариант на вица за шопа дето беше нещо като “е.ем ви фордо, чекайте си го лордо

 5. Камерън след като години наред лъжеще безобразно как стотици хиляди българи и румънци щели да залеят Великобритания и как именно те едва ли не подяждат социалните придобивки на англичаните, сега е тръгнал да търси подкрепата на тези две страни за да изнудва ЕС, за някакви въображаеми реформи, чрез които да печели позиции във вътрешен план с оглед на предстоящия референдум във Великобритания. Поведение на типичен слаб и безличен политик, подобно на болшинството от днешните западни лидери, които заради късогледата си политика и заслепени от далаверите с бившата червена номенклатура, оставиха да избуи буренът на путинизма, който сега заплашва да заглуши развитието на Европа.

 6. Уважаеми, господин ИНДЖЕВ!
  Извини ме, моля те, че ползвам блога ти не по темата, която си поставил!
  Позволявам си това, тъй като съм от простосмъртните и не разполагам с друга трибуна, а в случая бих желал колкото може повече българи да ме чуят.
  НА ДНЕШНАТА ДАТА ПРЕДИ 98 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ РОДИ СВОЯ ВЕРЕН, СМЕЛ, НЕПРИМИРИМ, ВЛЮБЕН В СВОБОДАТА, ДОСТОЕН СИН

  ИЛИЯ МИНЕВ!
  ПОКЛОН! ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!
  Повече от 33 години кървавата болшевишка мелница на продалите българия комуняги мачка, опитвайки се да прекърши духа на великия българин!Без успех!
  ИЛИЯ МИНЕВ възкръсна като Феникс от физическата развалина, в която го бяха превърнали извергите, за да посрещне рухването на мракобесната система и новото хилядолетие с несломим дух, с гордо вдигната глава!
  Уви! Това, което не постигнаха комунягите, свършиха назначените дисиденти-демократи на бутафорния преход!
  Героят издъхна неприет, непризнат, отритнат и забравен, , в неописуеми нищета и мизерия!
  А имаше моралното право, можеше, ТРЯБВАШЕ да бъде наше знаме!
  Спрямо ИЛИЯ МИНЕВ беше извършено морално престъпление без аналог в световната история! Не го пожалиха инфилтрираните в демократичния бунт и самозванците! Убеден съм – независимо от ореолите и почестите, с които се окичиха, Съдбата няма да им го прости!
  Ще дойде време!…
  Над главите на бъдещите народни избранници-управници, редом с портрета на Апостола, като меч на Възмездието ще виси въпросът на ИЛИЯ МИНЕВ:
  ” ТИ КАКВО ПОЖЕРТВА, ЗА ДА ИМА И УТРЕ БЪЛГАРИЯ?

 7. Новината за полета на Юха Севиля, Премиер на Финландия в тоалетната се потвърждава и от лента.ру. Един сериозен сайт.
  Убедете се сами.
  http://lenta.ru/news/2015/11/22/toilett/

 8. Борисов се облакъти на параноята, която нагъна Европа и използва момента, за да запуши дупките по ‘комшулука’ (имаше и такава култура). После като баш господар сподели, с госта под ръка, самодоволството си от граничния майсторлък. На Камерън се падна низката чест да го погали по лакътя.
  Европейското и световното обрамчване на тази сцена са смущаващи. На демократичната, цивилизована, но стресната Европа хем й се иска да се затвори, хем знае, че това противоречи на собственото й основополагане. Последното се оказва неголям проблем за европейските политици (няма неподатлив закон), но от друга страна Европа съзнава, че такова реактивно затваряне дори да се изманипулира като етически преглъщаемо, е технически невъзможно. Затова писах по рано ‘хем сърби, хем боли’. Има много решения и те не са свързвани с почесването.
  Трафикантските мрежи за износ на мигранти към света са различни от тези, които връщат обратно в Сирия пропагандно промити млади хора в преобладаваща възраст 12-16 години (най-вече от Европа, Канада и САЩ), за да бъдат обучавани в джихадизъм и изпращани обратно за смърт. Първото усилие е да се идентифицират и унищожат вторите мрежи. ИД нямат голям интерес от изтичане на популацията навън, защото това означава загуба на такси, които са третия начин за финансиране (донякъде най-надежден). Пропагандните мрежи също трябва да бъдат систематично атакувани; нима правителствата ще се успокояват с инициативи като тази на Анонимните? Вместо да се мисли стратегически и действа безмилостно, европейски политици се захласват по гранични орнаментации с тел. Посещение в MOMA би им помогнало повече.
  Обама в момент на откровеност призна: то добре ще правим screening на сирийските мигранти, ама нямаме никаква база данни за Сирия, за разлика от други страни в региона, където имаме огромна по обем paperwork done. Същевременно и Обама и Меркел и Трюдо и масата европейски политици гласовито уверяват гласоподавателите си, че мигантите ще бъдат щателно проверявани. Как точно?
  Както и преди – ще страдат истински невинните, както и нашата съвест.

 9. Като казах съвест, благодарност към г-н Павел Тинков за силното включване в името на светлата памет на ИЛИЯ МИНЕВ!

 10. И аз мисля , за посещението на Камерън като нещо ни в ,ни в ръкав.На фона на грандиозния скандал с Бойко, Цацаров, висши съдии и “вся остальная”, пристига Камерън да обикаля някаква телена ограда, която доказа, че е абсолютно неефективна.Излиза като подкрепа на затъналия ни до гуша мин.прдседател , на всяка цена.Тъпо и долно.
  А за Илия Минев – ПОКЛОН.И Господ да съди палачите му.

 11. Уважавах те обаче след тази статия ми падна в очите,единствения път когато в историята Българите са били на ръба на изстреблението е било през Турското иго а сега защо стройм ограда по турската граница, знам че повечето от днешните турци освен кръвта нямат нищо общо с фанатичните им прадеди но повечето от тези бежанци са просто икономически емигранти, не може имаш толкова меланин в кожата че да приличаш на въглища и да се представяш за сириец или арабин !
  Като всеки ЗДРАВОМИСЛЕЩ българин се притеснявам от хора който не искат да бъдат част от обществото и се самоизолират саморазвъждат се като канални мишки и крещят алах акбар Англия Франция и Германия са допуснали подобна грешка !

 12. Цецооооо, Белянетооо

  То ограда убаво да има и да е капасите, ма оградата няма да реши проблема – нито твоя, нито нечий друг. И не види ли твойто Око зорко, че дуварът е тука има, тука няма, 40 км. дувар, 60 йок; или обратното беше? Разчитам на здравата ти мисла да измисли нещо. Да ти кажа честно, небето ми се струва оголено. Ами ако орел грабне мишка и я изпусне върху родината… мисли и такъв вариант.

 13. Поклон и от мен пред Илия Минев!
  Посветил живота си на България, Свободата и Истината, за мен истинско чудо на силата и духа, след 33 години в комунистическите лагери и затвори.
  /И до колкото знам, няма друг политически затворник “затворен” за 33 години,и дори Нелсън Мандела-известен на целия свят, има по-малко затворнически години/
  По твърдост и сила без да искам го сравнявам с Левски. И един ден българите ще узнаят и за Илия Минев, и ще го почитат подобаващо.
  Бог да пази България.

 14. За голямо съжаление каузата на Илия Минев не се сбъдна, както и на стотиците негови съмишленици, които бяга убити и съсипани от комунистическата сган.
  Тази тяхна кауза се наричаше АНТИКОМУНИЗЪМ -без епитети, допълнения, разклонения и нови разводнения.
  Срещу комунистическата лъжа се борят само истински антикомунисти.Във филма, който беше препоръчан от колега ,неговия приятел Стефан Вълков каза:”Един антикомунист да остане в България, аз съм зад него”.
  Колко много хора се възхищават от достойнството и идеите му, но никой не казвва, че е антикомунист,явно модата е друга.
  Едни от най-изявените антикомунисти изгоряха точно заради техния антикомунизъм, те остават легенди в историята-Вангел Агликин, Борис Арсов, Георги Заркин,Володя Наков, Георги Марков.
  Те дадоха живота си за свободата на Държавата и Народа,които строят и днес паметници на убийците на свободата.
  Дано паметта им не види от небето за какъв народ и каква държава са се жертвали…..

 15. Уважаеми г-н Инджев,

  Оценям високо тази ваша статия, тъй като тя отговаря напълно на моето раздвоение между преклонение и разочарование от така наречения „свободен свят”.

  От една страна наистина се прекланям пред многовековната последователност на този свят по пътя на неговата глобална технологична, научна, икономическа, културна и дори модна, ако щете експанзия по цялата планета. Тази експанзия, наричана още прогрес, преминава през всички граници, снема всякакви национални ограничения, изтрива исторически предразсъдъци и предубеждения, секуларизира религии с цената на войни и преселения, променя стари държави и създава нови, с много страдания, с много сълзи и много кръв, за съжаление. Тя е процес, неограничен, неукротим, естествен и могъщ, израз на човешката свобода, носена от милиони и дори милиарди същества, устремени към по-добър живот. Невъзможно е такова планетарно явление, чийто генезис и актуален двигател е от двете страни на северния Атлантик, да бъде управляван, стартиран или стопиран от какъвто и да било конспиративен център, бил той в Брюксел, Москва или Вашингтон. Никога не съм вярвал в подобни конспирации. Но когато виждам как високообразовани лидери на свободния свят, като Д. Камерън (завършил колежа Итън!) и Б. Борисов (с научна степен „доктор”!) едва ли не се „кефят” на една ограда с бодлива тел, моето преклонение започва да изчезва, като се превръща в най-банално разочарование. Вие поне сте склонен да намерите някакво извинение за високо-възпитания Камерън в компанията на простоватия Борисов, но аз не съм склонен към подобно снизхождение. Напротив, смятам че „нашият” се хвали пред англичанина, защото последният наистина харесва подобни огради. Бат Бойко не е вчерашен. „Свободният свят” на Камерън не е като този, който съм описал по-горе. Неговата свобода е тази да се издигат стени между богатства и бедност, култура и простотия, почтеност и престъпност и т.н. и т.н. Тази свобода няма нищо общо с истинската, т.е. хуманната свобода. А такива като Камерън са и Меркел, и Оланд, и дори Путин. Няма как, човек да не се разочарова от свят с такива лидери, които до вчера ни учеха на „свободно придвижване”, а днес се „кефят” на телени ограждения.

 16. @ ILARION

  Позволявам си понякога да критикувам западни политици, оправдавам се с това, че ‘Западът’ е мой втори дом.
  Но Вие стреляте с един и същи куршум по Камерън, Меркел, Оланд… и Путин?
  Ловец застрелял заяк с куршум за диво прасе. Та нещата се размазали дотолкова, че никой не могъл да види къде е заякът, къде е глиганът; чак гората се зацапала. Ако такова е глобалното упражнение, на крив път сте.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.