Търпение му е бащата, според бащицата ни Винету, който напусна землянката на Десниленд

Премиерът Борисов призова българите, които и без това са световни шампиони по търпеливост, към повече търпение. На икономически форум в София той направи научното откритие, че именно търпението е най-доброто качество на един мъж. По този начин той определи българската нация като изключително мъжествена- направо мъжка. Не е чудно, че не се раждат достатъчно деца да заменят нетърпеливите да отидат при началника на Бойко, за да се уверят, че все пак над него има някой. Не можем да очакваме от мъжествените ни жени да раждат, нали.

Обаче днес, само няколко дни след като православният Бойко се похвали на протестанта Дейвид , че трима католици са го галИли по главата, днес се сътвори друго (ту)земно чудо.

На същия форум в София една храбра до безумие българка категорично се противопостави на своя политментор по въпроса за търпението. Кристалина Георгиева, заместник –председател на Европейската комисия, няма търпение да чака четвърти папа да погали Бойко Борисов и нетърпеливо го канонизира като виновен за огромните успехи на най-бедната страна в ЕС.

„Благодарение на това, което направи премиерът Бойко Борисов, имаме политическа стабилност, която се отразява благоприятно и на икономиката. Това обясни заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по време на дискусията “Да! На българската икономика. Европейска България -стабилност и растеж”, която се провежда в столичния хотел “Маринела”. ( Клуб Z)

Ако е вярно, че по рождение Кристалина е Сталинка, чрез този партиен култ към личността тя оправда името си.

Кристалинско ясно става в нашата държава, че пътят към кариерата минава през подмазването на конюнктурата. У нас тя се нарича Бойко Борисов.

„ Търпи и ще си спасиш душата”, казва женственият ( според Борисов) Христо Ботев, за когото търпението е робско качество. Борисов не случайно се похвали, че е чел предимно Карл Май, който хвали мъжествеността на Винету заради впечатляващата му индианска издръжливост на болка ( доказано е в наши дни, че индианците са наблягали на едни субстанции за притъпяване на болката, но повелителят на казаните за ракия у нас едва ли е чувал такива подробности).

Добрата новина е все пак, че по този начин Борисов напусна землянката на Десниленд и зае полагащата му се по право  и заслуги поза на вожда на червенокожите, за които търпението на роба винаги е било най-ценната политическа стока.

Явно от детството си още Борисов е прихванал нещо автентично американско, направо индианско. Сега вече му вярвам, че наистина си пада по Америка и то като кореняк американец. Но в Америка, както и тук, търпението е било главното условие за съществуването на робството само до момента, когато търпеливите роби са се разбунтували и са строшили оковите си, както препоръчва нетърпеливият Ботев.

ЕЛЕГИЯ

Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
“ТЪРПИ, и ще си спасиш душата?!”

Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?!

Той ли? – кажи ми. Мълчи народа!
Глухо и страшно гърмят окови,
не чуй се от тях глас за свобода:
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана – рояк скотове,
в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Сочи народът, и пот от чело
кървав се лее над камък гробен;
кръстът е забит във живо тело,
ръжда разяда глозгани кости,
смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб ТЪРПИ и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!

12 мнения за “Търпение му е бащата, според бащицата ни Винету, който напусна землянката на Десниленд”

 1. Елегия на Христо Ботев отговаря на въпроса КОЙ. Г-н Инжев, може да маркирате “КОЙ” в стихотворението.

 2. “Смок е засмукал живот народен,
  смучат го наши и чужди гости!”
  Колко добре го е казал великият поет Христо Ботев, загинал мъжки за нашата свобода. Сякаш е писал за нашето време!!!

 3. Драги Иво, страшно и мрачно е, когато човек вижда, че спасение няма.
  Неотдавна в предаването си водещият Цонев попита Комунягата Мерджанов, дали го има, дали се е родил, новият лидер на комунделите у нас. Интересно, акрибично следях отговора, пресявах водопада от думи, но той отговор не даде.
  Питам се как ще даде, след като комунистическата московска кауза, която ни я втълпяваха десетилетия, води единствено до втора глуха!
  Наистина много е обидно, когато се числиш към една обезличена нация. Обезличена, не защото нямаме светли умове, а защото тези, които са се пръкнали, са изявени в области, от които не може да се излъчи водач.
  Ето, дори един от най–светлите примери, които ни даваш в момента, не успя. За жалост безполезно погина. Беше изразходван и поломен там, където по моему, не му беше мястото.
  Аз бях от тези, които се надяваха, че Борисов има качеството на предводител. Приемах и слабостите му, които ги има дори в много от нас.
  Например, че е бил комунист, че е бил охранител на сатрап и първокласен предател, който е предлагал методично страната ни да стане 16 та република на болшевишкия съюз. Дори и това, че (Бойко) не е достатъчно ерудиран.
  За мен беше достатъчно, че е израснал в едно честно и трудолюбиво българско семейство. Пример за това е сестра му. Дори точно поради това го смятам за непродажен.
  Разбира се имах съмнения и въпреки това, пренебрегвах многото негови изцепки, като незначителни съпоставяйки ги с желанието му (на думи) да изведе страната от калта.
  Смятах, че много неудачи се дължат на липсата на достатъчна подкрепа, която би трябвало да му се даде от всички нас за да може да е силен.
  Дори и теб, с твоето прекрасно перо, приканвах да се присъединиш към него, защото ти, както и Ботев, сте ценни за България но в друга, също толкова важна област.
  Всички надежди у мен рухнаха в момента, когато Борисов наруга президента относно хибридната война.
  Когато без да е нужно сам се преекспонира, без някой да го пита и зори.
  Предава позицията на страната на която е премиер и на алианса в който членуваме.
  Тогава разбрах, колко не съм бил прав, и в замяна на това, колко ти имаш(е) право, в оценката си.
  От това за мен произлиза, че той е човек на който наистина не може да се разчита да изведе България от калта. Разбрах, че той с нещо е зависим, че го държат в „Шах“, и точно поради това не е подходящ.
  Аз не съм на мнението, че при него става дума за простащина, набега за Винету. Той говори свободно, без да чете неща, които биха били написани от някой друг. Разбираем е от всеки и се изразява прилично, за разлика от Живков и тези преди него. Но щом е защитник на московските интереси, само и единствено за това, вече е неприемлив.
  За мен е неразбираемо, как един човек, след като вижда заробващото финансово домогване на руските интереси и проекти, след като сам надаваше вой за гьола, продължава да е проводник на тази дружба, против българските интереси.
  И тук пак идвам до твоята лайтлиния, че единственото, най–голямото зло е втълпяваната ни хилядократно руска „обич от векове за векове“!
  Впрочем, за съжаление тя е купена, направо изпазарувана, за векове.
  И тук идва общата ни вина прераждаща се в национална черта на подкупни индивиди, или поне на такива, които позволяват около тях да се пръкнат тези търгаши.
  Думата печал, вероятно вече трябва да бъде подменена с озвереност, защото времето за експерименти трябва да бъде прекратено.
  Но въпросът на господин Цонев, разбира се не към комунделите, остава–Quo vadis? Сега накъде и с кой, и има ли го, родил ли се е?_


 4. намръщен само с глава той сочи
  на сган избрана – рояк скотове,
  в сюртуци, в реси и слепци с очи.

 5. И “Винету” не е чел. Първо, това са три тома. Де го това търпение да ги изчете. Тиквата на 5-тата минута обикновено вече е зареял нейде си. Мълвата твърди и мисля, че е истина 1:1, някояот бабите му е чела първият том за преспиване и дотам. Тотален илитерат.

 6. Много хубаво и искрено сте написали г-н Борислав Витев!Само се чудя,как сте му вярвали?Винаги съм имала едно наум,как от охранител един човек става генерал и т.н…

 7. Както съм казвал безобразно много пъти, днешните държавници следват стриктно стереотипите на комунистическите, основани на търпеливостта на българите.Всъщност това е по-мекото название на неговата глупост.
  Ботев е написал това стихотворение в ироничен стил-кой люлее българина в таз робска люлка.
  Ами как кой-самия Той.

 8. Ние ,българите,се самовеличаем че сме умни,способни,направо велики!Чудя се от къде-накъде след като стиховете на Ботев още са актуални ,а се знае че всеки греши,но само глупавия не се учи от грешките и ги повтаря безкрай.Та си мисля че сме си лука прилика с “великия руски народ” който като нас прави все едни и същи грешки,а именно не успяваме и ние и те да си направим държавите демократични и добре подредени,което за мое голямо съжаление доказва само че не сме достатъчно умни като народи? ……И все пак ,как искам да не е вярно?

 9. Както е казал поетът

  “Свободата не ще екзарх иска Караджата”

  Г-н Инджев е нашият екзарх. Той е абсолютно необходим и незаобиколим фактор, но това не е достатъчно. Необходим ни е още и Караджата, човекът, който ще се опълчи на тази глутница бесни скотове и ще поведе хората на бойкот на това мутренско котило от мръсници, които ни дърпат надолу в калта. Въпросът е кой е този смел и доблестен Българин, наистина отдаден на добруването и просперитета на България? За съжаление не го намирам сред политическата мерзост напълнила парламента и властовите ешелони. Сигурен съм че го има, но не се е появил още.

  Един допълнителен фактор още е необходим, Русия да се срине като държава финансово и икономически, което ще е края на господството на мракобесническия путински режим. Този сценарий е напълно възможен имайки предвид безумната политика на алфа-джуджето в Сирия и Украйна. Необходимо е нефтът да се задържи на ниво около $20-$30 в продължение на още една година.

  Бог да е на помощ на България, но и всеки свободомислещ и честен Българин трябва да помогне с каквото може

  Поздрави

 10. WOLAND-е , “Свободата не ще екзарх иска Караджата”, надявам се вникваш в тези думи. Относно Русия – може и така да стане, но имам някои съмнения. Първо – СССР, разпадна се, криза упадък и т.н. След това икономическа криза в Русия. От пълен разпад, като погледнеш от днешна гледна точка, сам можеш да си отговорих каква е тенденцията.Говоря за по-дългосрочен период. Второ – Западът (в частност Европа), в моента е в плен на дръга идеология – вярно, не е комунизъм, не е фашизъм. Нарича се либерализъм. Звучи добре, само докато не започеш да четеш ситния шрифт. Ако сложиш ръка на сърце, ще си дадеш сметка каква е тенденцията за периода 90-те до днес.

  Аз съм противник на идеологиите, неависимо как се наричат. И не си хабя енергията, само за да бъда анти нещо си. Ситуацията е трудна и с форумни клакьори и гневни блогове няма да се реши.

  С уважение към мнението Ви

 11. До “JORO”,

  г-н “JORO”, мисля че вие сте объркали блога. Не съм клакьор и никога няма да бъда.

  Също не е зле да си преговорите материалите във връзка какво е либерализъм (https://en.wikipedia.org/wiki/Liberalism)

  Само едно ще си позволя да допълня. Либерализмът има много разновидности, но откъдето и да го погледнеш там където е бил приложен като автентична работеща обществена практика (не само идеология) е дал най-добрите резултати досега. Не знам друга обществено-икономическа доктрина, практикувана досега на земята в исторически план да е постигнала подобни резултати. Във всеки случай не бих се ангажирал със изказвания от рода на “Второ – Западът (в частност Европа), в моента е в плен на дръга идеология – вярно, не е комунизъм, не е фашизъм. Нарича се либерализъм.”

  Общоизвестен факт е че местата, където тази идеология и обшествена практика работи (ЕС, САЩ, Канада) са като магнит за всички останали места по света където се упражняват обшествени практики твърде отдалечени от принципите на либерализма (примери колкото искаш СК, М).

  Ако вие имате по-различна информация моля да я споделите с нас не-знаещите.

  Колкото до Русия тя имаше шанса и ресурсите да тръгне по пътя на просперитета но върхушката и (подобно на нашата в България) не пожела да го постигне. Аз съм дълбоко убеден че един ден изтерзаният и генно-модифоциран от почти 100 години комунизъм руски народ ще се пробуди и ще поиска по-добър живот. Това остава да се види в исторически план кога и как ще се случи. Не съм Ванга да предричам.

  Относно най-последните събития в България вече се вижда с просто око че върхушката ще прави всичко, което е по силите и да се задържи на власт дори и с цената на пожертвуване на основноте принципи на които се държи правовата държава реалното разделяне на властите. Да “Ситуацията е трудна” и това до колко и до кога ще продължава това състояние е функция на същия този изтерзан от 45 години комунизм народ. Когато се появи значителен обществен интерес това да се случи то ще се случи. Дано е по-скоро, защото тъпчейки на едно място за последните 25 години доведе до неправомерно обогатяване на шепа олигарси и обезкръвяване на нацията откъм качествен ресурс който при наличието на други политически обстоятелства би променил България към по-добро.

  Поздрави

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.