Българският щам в заразата с руска пропаганда

Огромните инвестиции на Кремъл в пропаганда, довели до създаване на базирани на запад телевизионни канали с невиждани дори за мащабите на Би Би Си бюджети, не можаха да превземат умовете и сърцата на достатъчно голяма публика и да я спечелят за мракобесните цели на руския шовинистичен режим . В крайна сметка съветската пропаганда залагаше на универсалността на комунистическата доктрина като религия без национална окраска, макар и силно русифицирана, докато днешната руска пропаганда се опитва да печели симпатии с интровертния патос на „руския свят”. Няма как да стане.

 

Ето защо главните усилия на путинизма, който си дава сметка, че не може да превърне в руснаци пустите западняци, е да ги разедини и ако е възможно- да ги разбие в сблъсък помежду им. Нещо като насъскването на Хитлер от Сталин да громи Европа за целите на световната революция. Идеята му е на този фон да изпъкне монолитността на неговия „руски свят” като обетована земя на ред, дисциплина , военни маршове, вчесана младеж и поданици на самодържието, влюбени и отдадени хетеросексуално във вожда си. Струва си да опита, според него.

 

Националистическата вълна в Европа, катализирана от бежанската криза, му се привижда като пролетарската революция на Ленин. Старият свят на разделението между лявото и дясното в Европа най-напред експериментално беше отровен в България чрез унищожаването на двуполюсния модел. Постигнато беше с нахлуването през центъра на политическия живот тук от страна на промосковския таран Сакскобургготски. Центризмът му беше доразвит в сегашния популизъм с уж американска физиономия, но с руска душа ( по израза на американския посланик Байърли, употребен в негов секретен доклад за Бойко Борисов, изтекъл в Уикилийкс).

 

Веднъж успял в българската отровителска лаборатория на Москва, дребният балкански експеримент напъва да зарази цяла Европа с вълната от крайно десни популистки залитания, общото между които е, че се отнасят със симпатия към Путин. От стожер на левичарството във всичките му форми ( включително като вдъхновител на левия тероризъм в миналото), Москва се превръща в крепост на реакцията на континента, каквато Русия винаги е била преди вакханалията на болшевизма. С тази разлика, че в Кремъл едва ли си правят илюзията, че могат открито да оглавят някакъв нов интернационал с обратен идеологически знак на онзи, създаден и закрит по волята на Сталин. На Путин му стига „просто” да вбие клин вътре в западните общества и да демонстрира себе си като противовес на слабото лидерство, стиснал в юмрук най-голямата , макар и доста бедна спрямо развития свят държава на планетата.

 

Задачата максимум е разпадането на ЕС и НАТО. Тези два магнита обаче продължават да се разширяват, както се вижда от поканата към Черна гора да се присъедини към Северноатлантическия пакт. Ето защо в българското публично пространство се напълни с баби пророчици, които спорят помежду си дали въпросното разпадане ще стане веднага или мааалко по-късно.

 

Междувременно Путин пак е номиниран за най-влиятелна личност на годината от „Таймс”. Само че този път компания му прави номинацията и на главния главорез на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади- подсещане за принципа, на който се определя тази класация. Защото тя не казва дали победителят е симпатяга, а само регистрира концентрацията на влияние в ръцете на един човек, над който в повечето случаи не действат механизмите на контрол в едно демократично общество.

 

Вероятно е Путин отново да спечели съмнителната титла. Почти невероятно е друго: фронталните атаки на кремълската пропаганда се провалят, обаче пропагандните войнолюбци все пак постигнаха един пробив. Намериха обиколен път. В западните жълти медии изплува любимата руска мистификация с български корени за манипулиране на аудиторията: пророчествата на Ванга.

 

В един и същи ден в различни краища на света „изведнъж” Ванга беше забелязана от булевардни издания с достъп до многомилионна западна аудитория, консуматор на всякакви небивалици и клюки. „Внезапно” тя научи от няколко тиражни таблоида от различни страни на океана, че Ванга била предрекла Ислямска държава и още какво ли не. Руското суеверие с български корени празнува първия си подобен успех!

 

В България отдавна и в големи дози пробутват приписвани на Ванга предсказания. Те особено настойчиво се тиражират от последователите на култа към невежеството, каквото е русофилството. Въртят, сучат и току извадят някое „ново” предсказани на покойната, според което Ванга ни била заклела да не се делим от Русия. Звучи направо като прясно опечена в пропагандните фурни на Кремъл огнеупорна точка. А че става дума за суеверие- налага се да припомня- това го е казал още преди повече от век основоположникът на българския социализъм Димитър Благоев:

Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”. („Принос към историята на социализма в България, С., 1976)

 

 

Как мислите, дали от българските медии са прихванали западните таблоиди суеверията на Ванга? Правилно сте предположили- адресът на първоизточника е руски. Някой си Булат в някакъв неизвестен фантасмагоричен сайт го е пробутал чрез интернет пространството в Австралия. Пътят на маневрата е проследен в сайта Клуб Z.

http://clubz.bg/31617-baba_vanga_prevzema_i_zapadnite_jylti_medii

 

Ванга им е нужна най-напред като евентуално утвърден авторитет с предсказанието за нещо толкова ужасно, като Ислямска държава, за да може повече хора след това да повярват и в неговата „алтернатива”, т.н. руския свят – бъдете сигурни- също предсказан от пророчицата

 

Ако убитият с кремълска отрова ( както твърди генералът от КГБ Олег Калугин) български публицист Георги Марков беше жив днес, вероятно щеше да допише онова свое есе, в което иронизира българския комунистически принос в пропагандата, надминала по своята перфидност съветската. От този десетилетен опит черпи днес Кремъл в продължаващата битка на преродената Империя на злото, която има нужда от руините на „стария ред” за да укрепи тухла по тухла своя Нов световен ред в „руския свят”.

21 мнения за “Българският щам в заразата с руска пропаганда”

 1. Доста извратено е да номинираш Абу Бакр ал Багдади за човек на годината в каквато и да е класация. Путин поне неведнъж сме го виждали в компанията на американския президент и то в приятелска атмосфера, ама Абу Бакр ал Багдади?! Вече нищо не би ме изненадало, след като един от основните спонсори на ИД и режещ повече глави от нея – Саудитска Арабия беше избрана да оглави Съвета за правата на човека, към ООН….

 2. Виж им аргументите, па им крой шапката! Като няма риба и ракът е риба. Нямаш смислени и рационални аргументи да защитиш позицията си, прибягваш до нечути и невидени, във всички случаи ирационални предсказания, пророчества и бабини деветини. Дали ще е Ванга, Дънов, Нострадамус или “гадателката на Берлускони”/както и да се казва/, все тая. В същия ред на мисли може да се добавят селския поп, ходжата и бабата-акушерка на с.Долно нанагорнище. Имам спомен и от една госпожа Ели Логинова, която подкокороса военните да кОпат не’ква си Царичинска дупка. И тия верно я кОпаха. В Странжа пък имало гробница на египетска принцеса, но тя била някаква извънземна под прикритие. Приписват на Людмила Живкова странджанската афера, но нали Живкова е отдавна преселена в отвъдното, няма кой да им опонира качествено. Вещерства и демони се стелят, а източниците на тези информации се титулуват божем христиЕни и православци- смЕх, смЕх…

 3. Всичко зависи от Америка! Докато комунистическата мафия не бъде сериозно заплашена че ще изгуби властта нищо няма да се промени. За да има противодействие на руската пропагандна и корупционна война трябва да бъдат хванати няколко руски шпиони и диверсанти.

 4. Всуе се мори кремльовската пропаганда. Никой непредубеден не кълве на опорните им точки. Фактът, че развиващата се сага между тигъра Амур и козела Тимур предизвиква в самата раззия невиждан бум показва само едно. На ватницте им е писнало от зомбиране по талавизора. А и документалният филм Чайка вече гони три милиона зрители.
  Та, както казваха навремето другарите тук и дружките им в Испания, “няма лабаво” и “но пасаран”.

 5. И пак, големият Илиян Василев:

  “Тогава разстрел и диктатура, днес е по-меко – едните ги гонят в чужбина, другите ги игнорират у дома. Е как да просперира една нация, когато посредствеността се институционализира? Кой днес разказва историята за престъпленията на Народния съд, колко души знаят за горяните, за истината за “подвизите” на СМЕРШ, за антиестетическото и насилието над историческата правда в паметника на Альоша и на Съветската армия – не само и толкова, че ги има, а че доминират не само над околното пространство и са предназначени да потискат общественото съзнание. Има много българи, които се раждат и възпроизвеждат невъзможността да отделят българския от руския царски интерес, и то без изобщо да познават историята, да говорят руски или познават руската литература, история и политика, без да познават истински руския народ и този устойчив рефлекс се превръща в религия, която се експлоатира от местни и чужди политически и бизнес олигарси..
  Подобни паметници във възхвала на чужди армии, които освен да “освобождават” и налагат своето присъствие /по аналог на османското “присъствие”/ има и в други столици, примерно във Виена /точно такъв грозен като Альоша не е разбира се/, но там в националното самосъзнание има толкова дълбок и плътен, устойчив и балансиран историческия слой, че подобни изключения са добра историческа запетая, мимолетен акцент, но нищо повече.
  Най-големите ни герои – Ботев, Вазов, Раковски, Левски – имат второстепенна важност спрямо главните улици в София, които излизат на Парламент, на Министерски съвет, на Президентство – които са посветени на възхвалата на чужди царе и пълководци. Това го няма в нито една държава.
  Граф Игнатиев има по централна улица, отколкото Иконата на Българската свобода и най-великия ни пример – Дякона Левски, а граф Игнатиев има лично участие и влияние върху съда на Левски. Дори Катедралния ни храм дб “Св.Св. Кирил и Методи” не сме имали кураж да го наречем на нашите светци, а сме нарекли на чужд воин, който завършва дните си като мюсюлманин!?
  Докато не възстановим самочувствието си, да имаме отпред собствения си интерес и право, няма как да градим България.
  Тези процеси след 1944 година – отсъстват в българската литература, в киното, в паметта на институциите ни. Народното събрание трябва поне два пъти в годината да почита паметта на народните депутати, но пропуска – но празнуваме измислени празници – като 9-ти септември и 8-ми март, за национален сме приели датата на виртуалното си величие – гранд илюзията на България.”

 6. И историята ни се препира по рубладжийски … По-долу е биографията на първия “българин” дългогодишен, платен, щатен и върл агент на Азиатския департамент, достигнал до премиерски и министерски постове след Освобождението. В биографията не пише, че той (анонимно) издава през 1876 г.
  брошура, в която съветва “братски” българЕте да станат поданици на Русия, да забравят българския език и да заговорят на русский…

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%91%D1%83%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B2

 7. От всичките им безмерни глупости в отминаващата година, тази е най-зашеметяващата:

  „Наши спътници засичат НЛО-та с неземен произход над американската база у вас в Безмер“, разкри БРАТУШКАТА. Според неговата екзотична на глед информация янките се видели в чудо и се наложило да провеждат спешни разговори с Вашингтон.
  КОЛОПКИН твърди, че причина за НЛО-агресията са станали подземни опити с нови ядрени оръжия на САЩ. Бомбите са увредили сериозно инфраструктурата на т. нар. тайни цивилизации от извънземен произход, които от хилядолетия се крият във вътрешността на земята.
  „На всичкото отгоре американците ни тровят с ГМО и предизвикват изкуствени земетресения, с които променят оста на планетата. Всичко това е пагубно, но явно на тези под нас им писна“, категоричен бе РУСКИЯТ ЕКСПЕРТ.
  http://www.flagman.bg/article/90690

 8. Забравих да питам: премиерът честити ли днес 8 март на студентите?

 9. В цяла Русия е пълно с плакати на Баба Ванга и Българския род отново е повел Русия към нови бъднини.
  Просто няма нищо Руско. Както ми каза един руснак:
  Туй което не сме успели да откраднем сме го купили.
  1) водката са я измислили Холандците
  2) ушанките са Канадски Индиански шапки
  3) ватенките са евтини дрехи на Чукчите
  4) Попов е открил някакво радио на боклука и го е популяризирал в Русия.

 10. руснаците и техните подлоги в БГ сънуват мокри сънища. лошо е че слабите западни политици дават криле на путин да прави каквото поиска.

 11. Хубав коментар на Митко Новков:

  И с българката Ванга стана като с полуостров Крим – руснаците я харесаха и си я прибраха…

  “На руснаците каквото им хареса, си го взимат”, пише един нашенец в нета. Е, вярно, Крим е техен още откакто немкинята Екатерина II им го извоюва, а Сталин изсели татарите, за да засели руснаци. Етническо прочистване, кой каквото ще да казва.

  Оправданието е, че симпатизирали на Хитлер, бягали от Красная армия (Червената армия – б.р.). Кримски апаратчици докладват на Берия: “20 000 кримски татари дезертираха от 51-ва армия при нейното отстъпление от Крим.” Как да не ги подгоним, предателите?! Как да оставим Крим на тия изменници и на хохлы-те (от разговорен руски – украинци – б.р.), неосъзнати руснаци, малоруси?!

  Ванга обаче не е тяхна, наша е, българка, така че трябваше да се открие хватка, през която да си я вземат.

  Хватката се оказа тв сериалът “Вангелия” – филм за българската пророчица Ванга, както обявяват в анонса. БНТ дори го купи и го излъчва. Без хич да има предвид, че реално сценаристите са крадци, плагиати, пладнешки разбойници: авторите Татяна и Владимир Сотникови буквално са преписвали от книгите на племенницата на Ванга Красимира Стоянова.

  Двамата апаши се оправдават с интернет, там имало всичко, но с какво ще се оправдаят руските издатели, които, по думите на самата Красимира Стоянова, не платили и копейка? “В Русия нямам неоткрадната книга”, жалва се тя пред наш жълт вестник.

  Жълт не жълт, но истината е, че сериалът “Вангелия” – така нашумял напоследък, си е чиста проба интелектуална кражба.

  Превръщането на Ванга в руска пророчица започва още в началото, когато потъва подводницата “Курск” и руска журналистка се сеща за нашата ясновидка – била предрекла всичко. Следва ретроспекция средата на 90-те руски екип тръгва към Рупите. Журналистката тогава е млада стажантка, всички се подиграват: нещо като Соня Мармеладова (героиня на Достоевски – б.р.) в дънки – честни сини очи и пионерска готовност за саможертва.

  Руснаците обичат подобни “девочки”, обречени на всякое страдание – Наташа Ростова, Лермонтовата Тамара, Елена от “В навечерието” на Тургенев, Маргарита на Булгаков…

  Тук е, разбира се, и Сонечка на Достоевски, но всички тези литературни “самоотрешеность”-и си имат прототип – жените на декабристите, последвали любимите си в Сибир. Та точно тоя невинен ангел с очила Ванга избира, за да разкаже живота си…

  Руските сценаристи обаче не се постарали кой знае колко да придадат достоверност на разказа.

  Още началото е смешно: бабата не ще да я кръстят Андромаха, щото било гръцко име, пък след това се навива на Вангелия – щото е българско ли? Евангелие, блага вест – оттам иде, гръцка направа. Поне да бяха разиграли християнската тема, ама пък после нямаше да им се получи с конфликта между пророчицата и Църквата, затова са се възпрели.

  Песента, която пееха момичетата преди вихърът да грабне Ванга – от Северна България, носиите и те повече северняшки. Но кой ти гледа, важно е филм да става и руската връзка да не изстива: курица не птица, Болгария не заграница. За смъртта на Сталин мисли Ванга, за изборната победа на Борис Николаевич, мир на праха му – също. Руски предсказания бол…

  Руснаците обичат предсказанията, да си спомним “вещий Олег”, същия, дето присъединил Киев към древната Рус и го сторил столица.

  По-нататък има много като него, но ще спомена само юродивите, особено Василий Блажени, който имал смелостта да се опълчи на самия Иван Грозни, царят дори се страхувал от него, стареца Фьодор Кузмич – светец, за когото се носят легенди, че е избягалият от престола император Александър I, Григорий Распутин, единствено способен да спира кръвотечението на болния престолонаследник Алексей…

  Филмът може и да не почива на жизнена правда, но на руски нагласи почива, бъкан е с тях. И точно поради това има успех там – усещането за предопределеност стои в основата на руското светоусещане. Оправдава много неща: “Курск” не потъва, защото развалата в армията е стигнала предел, а защото така е писано.

  Също с Крим – писано е да е на Русия и срещу това нищо не може да се направи, колкото ЕС и САЩ да роптаят. Впрочем по същия начин е писано Волен Сидеров да защитава като “сущий лев” руските интереси. Със сигурност е писано, в някоя руска ведомост е писано…

  Това е, което трябва да знаем: “Вангелия” не е филм за българската пророчица Ванга, “Вангелия” е филм за руската пророчица Вангелия. Каквото си харесат руснаците, вземат го – това го разбрахме отлично, видяхме го и в Крим.

  Дай Боже, спрямо нас да се задоволят само с Ванга, щото инак пак ще има: “Здравствуйте, братушки!”

  Братушки в ботушки…

 12. Тази година на 25 Декември Коледа ще има пълнолуние. По изчисления на НАСА, ЕКТА и БАФТА, такова подобно астрономическо съвпадение се е случило преди 650 години. Това съвсем не е случайно. Точно преди 650 години на 25 Декември първият руски цар Иван Василевич Грозни, който е страдал от хемороиди получава запек, което довежда до големи сътресения в Русия. Това са строго научни исторически данни. Баба Ванга е предсказала, че на Коледа тази година Владимир Путин също ще получи запек. Най-интересното в случая е, че и Владимир Путин също страда от хемороиди още от комсомолска възраст.

 13. Браво госпожа Станчева,
  такъв прекрасен коментар, като Вашият, не бях чел отдавна.
  Кратко и ясно!
  Питам се къде са ни историците, поне в лицето на блогърите в прекрасните сайтове на уважаемите г–н Инджев и на г–н Сугарев, за да се опълчат срещу безкрайните изопачавания на историческите факти и съответно да се противопоставят срещу наглостта на постоянно навиращия ни се експерт Божидар Димитров?
  Слушах, примерно, един негов коментар в който той високомерно твърдеше, че опонентите му били „неграмотни“, защото не били историци.
  Е, добре, толкова ли е трудно за един добър историк, да се включи към историческите извори и да почерпи от там съответните факти, на пример относно намесата на този ГАФ Игнатиев в Константинопол, по повод обесването на Левски?
  Пък и за всичко останало, което все още се премълчава с цел да продължи възвеличаването на руските интереси и този тип агресия.
  Не можем ли да започнем поне с връщането на името на храма Св.Св. Кирил и Методи, чрез аргумента, че Невски или не е светец, или както Вие твърдите не е християнин, а мослем. Ако това е вярно, то тогава според мен би могло твърде лесно, да се преосмисли канонизирането му поради липсата на устойчивост на християнската му принадлежност!?
  Може би и собствениците на горепосочените сайтове, биха ни дали съвет и подкрепа, защото към тях се приобщава доста значително число от образовани хора.

 14. До Камен:
  Уважаеми господине,
  Нпамнихте ми стар виц за руския учЕн Попов, който бил открил радиото. Как ли? Ами така: Попов погледнал под бюрото на Маркони и казал: “Яяяяя, виж едно радио…”

 15. Българите са свикнали винаги да посочват за “лоши фактори” небългарски фактори. Каквото и да се случи, дежурните виновници са извън българска територия. Главните виновници са руснаците, но в никакъв случай самите българи.
  А истината е тази, която е посчена в статията, припомняща есето на Георги Марков.
  Българската антибългарска пропаганда вече е държавна доктрина, тя е много по-силна от руската антибългарска пропаганда. Русия разчита не толкова на руснаци в реализирането на пропагандните си брътвежи и метежи, колкото на българи. А те са си същите, които узурпираха властта на Девети-комунистите. Днес те не се наричат официално комунисти и убедиха застрашаващо голям брой хора да се присъединят към “новата линия на партията”. И резултатите са видни с прсто око-въртят, сучат го стотиците пишещи, само и само да не използват думата “комунисти”. Дори когато някой използва тази дума, винаги се намира някой специалист-комунист, който да зададе патологично-реторичния и разобличаващ въпрос “а къде ти се привиждат комунисти, тях ги няма вече, свършиха, ама ти къде живееш бе отворко, за какви комунисти ми говориш….” И стоп- в България комунисти няма, а е пълно с комунистически паметници, чиято “художествена стойност” е определена от собственика на сайта с елементарната и категорична дума “лъжа”. А тази лъжа е сътворена точно от българските комунисти.
  И какво излиза според съвременните “разработки”-налице е силна, масова, монументална комунистическа лъжа в Република България,но комунисти няма. Е, и това ли не е наивитет.

  Имало “русофили”, добре има, страшно много ги има, но засега русофилите не са построили нито един русофилски паметник на лъжата.
  Каква екзотична реципрочност:
  -има комунистически паметници на лъжата, но няма комунисти
  – има русофили, но няма паметници на русофилската лъжа.
  Това е нашата беда-абсурд до дупка и затова никога няма да бъдат разрушени комунисто-русо-съветските паметници.
  Няма нито един българин в момента, дори и Президента, който да знае, кога към символа на лъжата ще престане да се нехае.
  За поредн път умолявам многобройните читатели на нашия сайт-дайте да открием викторина само с един единствен въпрос, прост като износа на магданоз-кой и кога ще разруши комунистическата лъжа.
  Засега тя не подлежи на унищожение и забвение-точно обратното , лъжата се увеличава, расте, цъфти, тя се възражда, както се възражда и Съветския Съюз.
  Отново съвпадение с комунистическито умопомрачение.
  През следващата година вече е предвиден от комунистите, пардон от русофилите да бъде открит още един паметник на комунистическата лъжа.Което доказва, че държавата и народа не са обречени…

 16. В неофициалната рубрика “Наивността в Р.Б.” днес записвам коментара на Илиян Василев предоставен от новия ник “Станчева”.

  Според г-н Василев нищо не може да се направи в България, докато не бъде възстановено самочувствието.
  Без да уточнява какъв е този процес, кой го провежда и започнал ли е в България. Има ли и други народи преди българския, които са преминали този период. Подозирам че няма, което недвусмислено означава че влизаме и в другата историческа рубрика “И ние сме дали нещо на света”.
  Даването продължава, поне според нашия сайт-преди няколко месеца тук беше публикувана фотография на билборд, рекламиращ руски комунистически вестник-“Комсомольская правда”, което в превод означава “комунистическа лъжа”.
  Кога ли ще почне възстановяването на българското самочувствие под сянката на комунистическите реклами по автомагистралите ни.
  Може да се започне възстановяване на самочувствието на местата където са построени символите на лъжата.
  В големите градове има задължително по няколко такива-огромни, дебели, тежки и зловещи!
  Напред към възстановяване на самочувствието, декомунизацията не е постигната, дано самочувствието да реализираме.

 17. До PANAM. Това за обречеността КОЙ го приказва. Мечтите на комунистите – децата, внуците вечно да са на власт.

 18. Бальо, ами нашия сайт го доказва,но без официално да го казва.
  Ако не му вярваш, отвори и сайта на друг достоен журналист и антикомунист Христо Христов, той пък съвсем методично и хронологично, документално и монументално доказва, че навсякъде в държавните структури са комунистите. Дава бройки, проценти, но засега няма никакви медикаменти за очистване от комунистическите екскременти- това не може да стане в присъствието на съветските монументи.
  Държавата не разрешава, а народа се прозява-всичко си стои непокътнато върху комунистическата морава.
  Абе как е възможно такава малка държава да ражда такава световна наивност бе брат Бальо,кажи ми моля ти се на какво се дължи това, има някаква диагноза в колхоза….

 19. До PANAM. Съветското робство е по- лошо от турското. Колко станаха мюсюлмани, а колко комунисти.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.