Оставката:между шамарите на аплодиращите и аплодисментите на шамаросващите

Знаете ли защо ще си позволя лукса да направя някои сравнения между моята оставка в БТВ преди 9 години и тази на правосъдния министър Христо Иванов сега? Отговорът ще научите в края, независимо дали сте прочели текста с ехидна усмивка „ала Първанов” или все пак сте вникнали в логиката на сравнението.

 

Разбира се не във всичко двата случая си приличат ( нито мащабът на събитията е сравним по своята значимост). И все пак ме обзе познато чувство, когато гледах кадрите на самотно седящия в парламента министър срещу враждебността на статуквото, което реших на своя глава да отхвърля на 8 октомври 2006 г. заради предателството на моето началство, извършено под натиска на по-голямото началство в лицето на Първанов.

 

Днес Първанов вече не лично толкова всесилен – той по-скоро е разсилен в елитния клуб на задкулисието, в което му дават да разнася папки и да бие звънеца за сбор. Такава роля от Кремъл му отредиха също в края на миналия август, когато оръженосецът му Румен Петков предрече и „позна” , че служебният премиер ще нареди да бъде премахнат дразнещият Москва абзац от документа на Министерството на отбраната „Визия 2020”. Откъде ли партийката АБВ е получила тези уверения, осен по каналите на уж несъществуващата дружба между Първанов и Борисов, който вече се беше обадил да се кара на Близнашки заради уличаването на Русия като агресор на терена на пропагандната война в България в един български натовски документ?

 

В екслузивното интервю за „Течна дружба 3. Руските хибридни войни срещу България и българите през вековете” президентът Росен Плевнелиев отговаря на въпроса ми защо Русия не е реагира официално на „Визия 2020” така : „…когато контролираш немалка част от политическата система на една държава, то много по-ефикасно е да реагираш през български политици квазипатриоти”. ( в книгата на стр. 385 ).

 

По линия на своите дългогодишни обвързаности с Борисов, издигнат до днешното му всесилие с личната му намеса, разсилният Първанов има обаче много повече власт от онази, която се полага на един разсилен. Това се вижда не само фактът, че е съуправляващ чрез вицепремиер в правителството. Демонстрирано беше и чрез поверената му роля на обединяващ фактор в този парламента срещу опасността от да бъде поправена наложената от червеното мнозинство „грешка” в конституцията, бетонираща генетично свързаната с подобията на Първанов недосегаемост на прокуратурата и особено на избрания от Борисов главен прокурор.

 

Както в случая с моята оставка, така и сега властникът Първанов изигра ключова роля на катализатор, довела до оставката на един самотник в системата. Като под индиго същият реагира на ситуацията и след нейната развръзка. Мен ме нарече в интервю „безобиден журналист”, за да се подиграе над безсилието ми в момент, когато вече не можех да му отговоря от влиятелната телевизионна трибуна. Верен на обичая си да рита падналия, днес Първанов определи в друго интервю Христо Иванов почти буквално по същия начин: „Христо Иванов беше добър човек (сякаш е покойник и вече може да се говори за него „добро”-бел. ivo.bg), но това не е достатъчно да е добър министър”.

 

Не може да се нарадва този ехидник на успеха си. А и оставката му го радва именно като голямо чуждо нещастие – чуждо и в смисъл, че да напуснеш сам „вкусен пост” му е не само лично непознато намерение, но направо му се вижда фатално събитие в един човешки живот. За пролетаризирания селянин изпускането на кокала е като да те върнат обратно в селски клозет, откъдето си тръгнал.

 

И не е само Първанов рецидивът от познатата картина. Освен новите медийни слуги, които се нароиха междувременно в жълтия (дез)информационен отбор на борците за повече близост с победителите, на страната на силния срещу самотната оставка отново се наредиха ликуващите опорни тьотки , като Славка Бозукова и Валерия Велева.

 

Приликите са толкова много, че ми дават основание да ги посоча без да приемам упрека за преувеличаване. Но истината е, че една подробност в разликите всъщност ме мотивира най-много за паралелното разсъждение.

 

Когато бях принуден да напусна БТА през 1993 г. след сблъсък с тогавашното статукво на управляващата проруска мафия в лицето на правителството на Мултигруп, както и при повторението на случая в сблъсъка ми с „лицето на отношенията с Русия” ( по Шаренкова) през 2006 г., се натъкнах в България на страхливо мълчание. Но в чужбина бях посрещнат с бурни аплодисменти на международни журналистически форуми (Държавния департамент на САЩ включи и двата пъти името ми в годишния си доклад за правата на човека като пример за нарушаване на свободното слово по политически причини в България).

 

Днес научавам, че съдиите Върховния касационен съд са изпратили с бурни аплодисменти и на крака министъра в оставка. Това не е улична демонстрация на граждани., познаващи косвено казуса. Това е същото отношение от страна на отлично запознати с личността и дейността на човека, когото аплодират, каквото получих с подписката от 1990 г. в БТА, чрез която колегите ми ме избраха да оглавя ведомството. Тогава още не се беше настанил страхът в журналистическата колегия и дори когато бях изпроводен с подобна подписка след 3 години все още свободният им дух не беше прекършен.

 

Днес положението на туземното ни дъно в световната класация по свобода на медиите е тинесто. Мъртвило. Постигнаха го целенасочено и методично, за да може в случаи, като този с Христо Иванов, да вадят от тинята говорещите скелети на властовия слугинаж. В съдебната система обаче, която е толкова оплаквана, се оказва явно, че не всичко е загубено, щом тъкмо съдиите не се страхуват от бруталните акули, от които са заобиколени и демонстрират презрението си към хищниците като аплодират най-оплювания министър на нашето време.

 

А предстоят и аплодисменти в чужбина, които ще изплющят като шамари за самодоволните ни мафиоти.

33 мнения за “Оставката:между шамарите на аплодиращите и аплодисментите на шамаросващите”

 1. ====================================================================================

  Г-н Борисов, Вие руски агент ли сте ?

  ====================================================================================

 2. Г-н Инджев, слава Богу, че още има журналисти като Вас. Казвам го най-искрено.

 3. За мене Първанов е най-противният политик с неговата ехидна просташка усмивка-появи ли се на екрана на телевизора ми веднага сменям канала!

 4. Новият посланик на САЩ идва с добри намерения и компетентност,
  но сигурно скоро и той ще се почувства сам, дезинформиран и обезкуражен от реалната ситуация.

  Би било безотговорно да бъде оставен на проруските медийни чакали у нас да го разкъсват и обругават с повод и без повод!
  Губим

  Надявам се ivo.bg да му бъде най-верният компас в българската медийна джунгла!

  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/62250-rubin-koledniyat-podarak-na-balgariya-srestu-hibridnata-voyna-na-putin.html

 5. Брилянтен текст! Освен стил, анализ (и онова, което кретенската стилистика а` ла ББ и ЦвЦв обозначава, когато “входира” фразата “ние имаме ЕКСПЕРТИЗА”, също като “край магисгралата има много АРХЕОЛОГИЯ”) Иво е невероятно издръжлив психически талантлив автор – нещо относително рядко при талантливите хора, често сривани от творчески и екзистенциални кризи, депресии и т.н.
  Какви нерви и психически енергии например са необходими, за да опишеш с точни думе т о в а г н у с н о н е щ о?:

  “За пролетаризирания селянин изпускането на кокала е като да те върнат обратно в селски клозет, откъдето си тръгнал.”

  И прогнозата накрая е много вероятна и логична. ББ много скоро ще усети цената на достлука с Дог-(Мест)ан по далавераджийска линия и сОтрудничеството (по московска) с гоцэ сырыщныка. (Демонстрирай презрение към този мерзавец, пиши имцето му с малки букви и руски добавки!)

 6. Пожелавам на Първанов един Аугусто Пиночет Угарте!
  Да му видим тогава мазната физиономия през решетките на стадиона!!!

 7. Веднага след “оставката” на достойния министър (нещо почти невиждано и немислимо в България)Христо Иванов, по “националните медии” (особенно активно и в БНТ) се появиха самодоволните и отвратителни физиономии на Гоце, ПИКльовците заедно с този по фонтаните, вечната Амбър (мадам В – една от най-активно проституираща журналистка)и на цялата останала паплач (гербери и реформисти), мимикриращи като десни демократи и борци за реформи! Очаквайте появяването на Петьо Сопола, Андрей Райчевци, Кънчовци, Сугаревци, Барековци и още много други такива сополи и екстременти!!!

 8. Сега да оставим руснаци, комундели, масони, световни заговори, догани, местани и пр.
  Да помолим двама господа, за които сме гласували и чиито усилия ценим – Даниел Митов (по закон изготвящ съответния текст) и Росен Плевнелиев (подписващ съответния текст)до прочетат тази “новость” от Москва
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/11/2668123_poslanikut_v_moskva_konjunkturata_niama_da_ni_otneme/

  И да им кажем ясно:
  ДОКОГА ЩЕ ДУНДУРКАТЕ ТОЗИ РУСКИ ПЛАЗМОДИЙ, КГБСТКИ АГЕНТ, СИН НА УБИЕЦА НА ГЕОРГИ МАРКОВ И БРАТ НА МАФИОТ?
  ЗАЩО НЕ БЕШЕ УВОЛНЕН ОЩЕ ПРИ НЕОТДАВНАШНИТЕ МУ ПУБЛИЧНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ?

 9. Благодаря за тази статия, г-н Инджев!
  Светлината винаги побеждава тъмнината.

 10. Самотно седящият в парламента Христо Иванов е сам сред политици, но НЕ Е САМ сред юристи. Това е добрата новина. Около него има една силна група от компетентни и честни темидци, които няма да се откажат… Чест и почитание!

 11. Така че, очакваме оставка на тов. бойка коцэв!
  Забележете, за кремълския клозетолизец Царево е още …Мичурин (!?). А Варна сигурно е Сталин, няма съмнение!
  Позор! Интересно, ако такива ги върши посланикът на Естония в Москва, дали ще си намери после работа и като чистач в МВнР?

 12. Един въпрос, г-н Инджев, защо ЕНП търпи в редиците си партия като ГЕРБ, зависима от русия?
  Не е ли донякъде по същата причина, поради която е русия използва ГЕРБ?
  Тоест вождът им е лесно манипулируем, особенно когато му скръцнат със зъби.
  Аз лично не съм виждал ГЕРБ-Джия, който чрез социалната мрежа да възхвалява Европа, но за сметка на това постове с руски знамена, дал господ.

 13. Съдия Лозан Панов става все по-симпатичен, не мислите ли?

 14. Драги TheRock,
  от твоята уста-в Божиите уши!

  Наистина, ако някой преди 15-ина години ми беше казал, че в НАТОвска и Европейска България комундели и съветски агенти ще си развяват байраците бетер при вълко и тошо, щях да го пратя да се лекува от депресивно-маниакален песимизъм.
  Но сега… и аз се питам
  ДОКОГА КОМУНЯГИ И РУСКИ АГЕНТИ ЩЕ ВИЛНЕЯТ НА ВОЛЯ В БЪЛГАРИЯ?
  А ДОКОГА НИЕ ЩЕ ИМ ЦЕПИМ БАСМА?

 15. TheRock, единствената ми бележка, като е за ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ УГАРТЕ- с големи букви ИМЕТО НА
  ВДЪХНОВЕНИЯ РИЦАР В БОРБАТА СРЕЩУ ЗЛОТО!
  (Така го нарекох в един факс, който преди доста години изпратих до лондонската болница, където беше той, /помните, онова корумпирано комунистическо мекере, съдията герзон, нали щеше да го съди! Ама да осъди някого за милионите жертви на комунизма- но пасаран, нали, компанйеро!/

 16. В допълнение, към EVERYONE ELSE:

  Вече съм убеден, че оставката на Министър Христо Иванов е исторически значимо събитие за България!
  Поставено е най-сетне НАЧАЛОТО!

  На всички унили песимисти, на всички съмняващи се, препоръчвам Откритото писмо на Съюза на съдиите в България към гражданите и Тържествения доклад на ЛОЗАН ПОПОВ пред ВКС от днес.
  Ако под буйния селски перчем на гоцэ седефчав сырыштныкав имаше поне малко мозък, след горните две четива би помръкнала андрешковската му усмивка…

  Подготовката за 2017 година е в ход!

 17. IVAN KONSTANTINOV,

  Иване, споделям мнението ти за Лозан Панов напълно – преди минути по ТВ този човек каза нещо много силно, вярно и шокиращо за висш магистрат в България на протеста пред Съдебната палата.

 18. Христо Иванов пред Полина Паунова: Медийната машина на Пеевски играе важна роля за съществуването на управлениет
  „Неговата (на Делян Пеевски – бел. ред.) медийна машина играе много важна роля за съществуването на управлението и на цялостната конфигурация в парламента. Някакво препокриване на интереси някъде съществува. От какво се състои то не мога да коментирам“. Така правосъдният министър в оставка Христо Иванов отговори на въпроса на Полина Паунова в еМисия България дали депутатът от ДПС Делян Пеевски влияе на кабинета „Борисов“.

  Попитан дали е бил бламиран от ГЕРБ в гласуването на промените в Конституцията, чийто ревизиран вариант доведе до неговата оставка, Иванов заяви: „Не съм имал никога илюзии, че има кой знае каква политическа подкрепа за реалната реформа. Имаше едно неособено комфортно съжителство. Това гласуване на ГЕРБ естествено, че беше бламиране не само на мен, а и на техните собствени подписи“.

  Според него призивът му да бъде извършена проверка по изтеклите записи, обединени под името „Яневагейт“ е отключила една истерична пропагандна война срещу него.

  Обвиняван във „военни действия“ с главния прокурор в някои медии, Христо Иванов коментира: „Днес би трябвало да е достатъчно ясно колко е комично това, защото се видя, че зад мен стоят десетина депутати в най-добрия случай. С какъв мотив бих искал да свалям главния прокурор. Но в тази обсесия се отразява нещо по-важно и по-дълбоко(…) Оставен насаме с много власт, човек започва да вижда ръце, които пишат по стената. Така тази власт става все по-крехка и човек става все по-параноичен“.

 19. Една корекция в предпоследния абзац – съдиите от Върховния касационен съд, а не от Висшия съдебен съвет са изпратили с бурни аплодисменти и на крака министъра в оставка.

 20. Абсолютно точно г-н ТИНКОВ!

  И още нещо. Обърнах сутринта внимание на начина, по който беше обявен протеста като законен (юристите нямат проблем с това: ) – като “събрание на съдии, които ще обявят готовността си да разговарят с граждани по въпросите на съдебната реформа”.

  Радва ме протеста, но също ме радва реалната възможност разговорът между експерти и граждани да се получи точно в този момент – с дидактическа цел, но и с цел гражданска мобилизация. Имам подозрение, че част от хората уви! в резултат на мас-журналистическа и политическа обфускация (не се извинявам за чуждицата) всъщност не разбират тази реформа в нейния технически смисъл и по същество – какви точно изменения в законодателството ще укрепят независимостта и ефективността на съдебната власт, защо именно тези, какъв трябва да бъде състава и правомощията на съда и на прокуратурата и т.н. за да може системата да получи своята независимост и да заработи. Допускам, че голяма част от гражданите не разбират ясно какви ще бъдат последиците за техния живот. Останалите разнородни протестиращи групи, както един от коментиращите колеги тук посочи, не проумяват ли, че техните проблеми са проекция на една неработеща съдебна система, оттам недъгава държавна система?! Нима пак опираме до липса на просвета.

  А гоцэ седефчав сырыштнык два мандата президент е НЕТЪРПИМ ПОЗОР, който трябва да изчистим от лицето на България!

 21. Гоце “Сирищника” Първанов трябва да го натикат обратно в Сирищник. И Пиночет му е малко. Ще му се стъжни ехидната усмивчица когато секне руското нефто-рублево поточе. Нефтът закова днес под $36. Bad for алфа-джуджи. 🙁

  Поздрави

 22. Уха, почнаха го! Мафоитските медии започнаха масирана атака срещу Негово превъзходителство Лозан Панов. Свързаха го с Иво Прокопиев и кръга “Капитал”, с Плевналиев и т.н…. Все още не са забъркали Сорос, но споко, има време…

 23. Разкошен текст, г-н Инджев! Благодаря Ви!

 24. СТАМБО, относно Лозан Панов – съгласявам се напълно с теб – да – силно, вярно и шокиращо за висш магистрат изказване – дано само да не се окаже просто ораторско майсторство. (Благодаря за линковете).ПП Още не мога да простя на Радан, че се коалира с мафиотите, въпреки доблестната му постъпка от вчера.

 25. Имам впечатления от Лозан Панов като съдия. Пишеше много принципни и добре мотивирани съдебни актове. Беше умен съдия. А сега се оказа и умен човек – т.е. принципен, нравствен. Тези неща често вървят ръка за ръка.

 26. Стамбо, ама чакай сега да те питам нещо конкретно, което е и принципно.Ей така, приятелски, съфорумджийски…
  След безброй твои твърди и верни коментари, следва въпрос от рода на “крайно време е …”
  Питаш “докога комуняги и руски агенти ще вилнеят на воля в България”.
  Отговора е убийствено прост-докогато държавата е комунистическа по вид и комунистическа по пропаганда(по дух).
  Вилнеенето сега не е нелегално както беше преди Девети, а напълно законно, пазено от самата държава.
  Може ли една държава да е НЕкомунистическа , а да дава право и пълна свобода на комунистите и руските агенти да вилнеят.
  Няма да вилнеят само при едно условие-държавата и властта да не са комунистически.
  При това условие всички Мочи и Альочи ще бъдат унищожени за броени дни от самата държава.И на твоя въпрос ще бъде даден незабавен отговор-край на комунистическите и руските вилнеещи гадове.
  В близко бъдеще на въпроса ти никой няма да даде никакъв отговор, вилнеенето продължава…..
  Ама като че ли и ти си забравил за съществуването на “държавната лъжа” и “държавните паметници на лъжата”.
  Идвал ли си някога в предишните години пред софийския Моч , когато И.И. организираше срещи.
  Забравата води до наивитет, а той до липса на комунистически имунитет.

 27. Донке, в България нищо добро не се случва без масов уличен натиск. Кажи къде и кога да се явя, чe да ги започваме.
  Впрочем, някой тук може ли да ми обясни как така хем излизането в опозиция на ДСБ е маловажен факт, който щял да стабилизира властта, хем дестабилизира душата премиерска дотолкова, че вече иска предсрочни парламентарни избори?

 28. Докога отрепки като Гоце Първанов ще се гаврят с българския народ ще реши самият народ, ако изобщо може да решава каквото и да било! Но “журналисти” като мадам В, сЛавка Бозукова, Юли Москов, Петър Волгин и подобията им са плява, която залива медийната публичност! Не пропускат друго мнение – опубличава се само руската гледна точка и защитиниците й на територията България. Докога така наречения “народ” ще им плаща сметките да играят казачок на главата му нямам понятие!
  Но във вторито правителство на бабаита-пожарникар има ПОНЕ 2-ма достойни мъже – министрите (вече в оставка) Христо Иванов и Бучков, който също избра достойнството пред подчинението на мафията олицетворявана от Борисов, ЦацАрова и Гоце! В България има не малко на брой достойни хира! Не мога да разбера защо не обединим усилията си за да изметем мафиотите от властта?! Няма да е лесно, но не е невъзможно!

 29. В екслузивното интервю за „Течна дружба 3. Руските хибридни войни срещу България и българите през вековете” президентът Росен Плевнелиев отговаря на въпроса ми защо Русия не е реагира официално на „Визия 2020” така : „…когато контролираш немалка част от политическата система на една държава, то много по-ефикасно е да реагираш през български политици квазипатриоти”.-Иво Инджев

  Малко коментар-журналист задава конкретен въпрос на Държавния глава на република България,упоменаващ друга държава и документ от българска държавна институция.
  На конкретния,точен,лаконичен и ясен въъпорс Г=н Плевнелиев дава неконкретен и неясен отговор,използващ второ лице, единствено число.Това е неприемливо и непортоколно в такъв вид интервю,което касае две държави-България и Русия.
  Второ,Г-н Плевнелиев посочва(всъщност никого не посочва) неидентифицирана категория лица,които интервюиращия би трябвало да разгадае кои са.”…политици квазипатриоти”.

  Досега никой от тях не идентифициран,че е дал “отговор на Русия…”

  На конкретния въпрос на г-н Инджев,Г-н Плевнелиев би трябвало да даде конкретен отговор,или да откаже такъв.
  А той дава квази-отговор,който довежда до квзи-истина,засега не се знае каква е реакцията на Русия,ако е имало такава.

  Както съм казвал често,съветника на Президента по медийните му изяви не го е подготвил към това интервю.

  Впрочем в България всичко е квази….

  Или нищо като хората не се казва,или се дават-квази отговори.Квази отговори от квази-политици за квази-народ…..
  Засега президента нито дава отговор,нито квази-отговор по въпроса за комунистическата символика в “европейско ориентирана” България.
  Квази-живота на българчетата продължава.

 30. C риск да стана досаден, ще отговоря на въпросите “Докога” на СТАМБО и ПАНАМ:

  Докато ние им позволяваме (напр. докато пред МОЧА идваме по 50-тина души).

  Тая работа не става с писане по форумите.

  Хората отдавна са го измислили.

  От бойкот, неплащане на дънъци, през яйца и гнили домати до най-твърдите средства – “Макаров” и АК-47.

  Всичко останало е “бла-бла”. Респект на г-н Инджев – с допълнението, че свободата освен екзарх иска и Караджата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.