Приликите между крал Джон и Бойко, който не е крал

Докато наблюдавам как Борисов привлича на трапезата си разни лакомници като магнит, най-после ми просветна отговорът на въпроса, който ме мъчеше през цялото време на посещението на британския премиер Дейвид Камерън тук: по какво си приличаме с британците?

 

Вярно, тяхната ливада е такава, защото е поливана и косена без прекъсване няколко века ( както гласи обяснението на лорда от популярния виц). Едва сега обаче си давам сметка каква съм ливада, че не съм прозрял по-рано причината за днешните топли британско-български отношения, олицетворявани от Дейвид и Бойко.

 

 

Те си имат Магна Харта ( Magna Carta), която гарантира правата на гражданите.

 

Ние си имаме Магнит Каратист ( златното момче на България по Юнкер- 24 карата), който бетонира магистрално европейското развитие на гражданите. Почти същата работа.

 

НА ИЛЮСТРАЦИЯТА: КРАЛ ДЖОН ПОДПИСВА MAGNA CARTA И ПОСТАВЯ НАЧАЛОТО НА ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ

Вярно, Магна Харта , подписана от крал Джон на 15 юни, датира от 1215 г., докато нашият Магнит Каратист датира от 13 юни 1959 г. И не е крал ( дали?). Но това са подробности – приликите са повече от разликите. Което обяснява и почти сходното състояние на съответното благосъстояние – нямам предвид личното на Дейвид и Бойко (показател, по който Бойко може и да бие Дейвид), а целокупното на техния и на нашия народ.

alt

НЕ КРАЛ ЛИ?

32 мнения за “Приликите между крал Джон и Бойко, който не е крал”

 1. As far as i know…. 🙂
  Официално Б.Б е много зле финансово, има 6000лева на влог и някакъв стар опел!!!

 2. Компромисите, които направиха ДСБ спрямо движението на БЕЗЛИЧНИТЕ граждани, от основаването на РБ досега, доказаха само едно, че те водят единствено до запазване на охолното статукво на „КОЙ“, и до засмукване от негова страна на духовно бедните и жадните за власт. Щяха ли ДСБ да загубят, ако бяха излезли по-рано. Категорично, да. А сега? А сега печелят, защото показаха причината БЪЛГАРИЯ да е на туй дередже. Това е голямата заслуга на Христо Иванов, Радан Кънев, Гроздан Караджов и ДСБ като партия, че осветиха поименно инструмента „КОЙ“ и защитниците му-правителството на б.б. и 43-то НС. Да благодарим на б.б и на 43-то НС и да ги освободим. Предсрочни парламентарни избори! На Хр.Иванов, на съдия Л.Панов, на адвокат Екимджиев, на………….. пожелавам още по-голяма твърдост и постоянство в борбата с „КОЙ“, а на ДСБ казвам, ценете и пазете доверието ни, защото това е историческия Ви шанс да станете водач на всички честни, можещи и свободни хора у нас и с тяхна подкрепа да разрушите и премахнете насадения от външна сила и провеждан от български граждани с чуждо самосъзнание модел „КОЙ“. Към Вас ще прииждат все повече и повече хора, включително и по-голямата част от негласувалите досега и ще получавате тяхната подкрепа. Защото нещата се изясниха благодарение на Вас и страха си отива. Защото вече има гражданско общество готово да защитава свободите и ценностите на Западната цивилизация. Защото има вече критична маса от БЪЛГАРСКИ революционери готови да защитават националните ни интереси. Повече никакви усуквания и шикалкавения по отношение на русия, защото русия е била и си остава единствената държава в света за нас БЪЛГАРИТЕ, причинила ни „…върволици от жестокости и злини…..“. Да освободим БЪЛГАРИЯ от стърчащите като бурени чужди идоли, поругаващи достойнството на всеки БЪЛГАРИН. И ако някога усетите слабост, припомнете си
  „…какви е деца раждала,
  раждала, ражда и сега
  българска майка юнашка;
  какви е момци хранила,
  хранила, храни и днеска
  нашата земя хубава!“
  и ще видите ВЕЛИКАНИТЕ БЪЛГАРСКИ СИНОВЕ – РАКОВСКИ, ДЯКОНЪТ, БОТЕВ, ЗАХАРИЙ,………………………. Е, тогава от какво ще се уплашите и от какво ще се боите, когато имате тяхната подкрепа от вечността и нашата от деня. Зад Вас ще застанат всички БЪЛГАРИ. А, ако на някои това им се стори доста наивно нека да си направят труда и да проверят как един от най-великите мъже на 20 век, който не може да бъде упрекнат в липса на смелост, в моменти на слабост си е възвръщал силата да продължи неотстъпно и неотклонно напред. Името му е Уинстън Ленърд Спенсър Чърчил.
  Да забравим орязаната реформа и да направим реформата в съдебната власт истинска, такава, която да носи справедливост, гарантиращата премахването на „КОЙ“. Прокуратурата в изпълнителната власт, там и е мястото. Никакви политически квоти за избор на съдии, нека съдиите сами да определят най-достойните, неподкупните и вещите между тях, за да има върховенство на закона/правото и истинска справедливост. Докато не се премахне безконтролната власт на гл.прокурор, докато съдебната власт не стане НЕЗАВИСИМА, никаква друга реформа не може да се проведе. От тази гледна точка може лесно да се оцени и интелигентността и моралността на оставащите в правителството на б.б хора от РБ.
  Ръка за ръка с нея да реформираме и образованието, за да могат внуците ни и техните деца и поколения след поколения да знаят, че сме народ от „велико племе“ и да пазят дълбоко в сърцата си почитта към своята свещена МАДАРА. Тези две реформи са жизнено важни, неотложни и над всички останали. Само те могат да разкъсат смъртоносната паяжина на „КОЙ“ обхванала страната ни. Постигнем ли това азиатските тигри по икономически растеж ще бъдат котенца пред БЪЛГАРСКИЯ лъв. Затова трябва всички ние, за които страната ни не е територия, а РОДИНА, винаги да сме нащрек и да упражняваме НЕПРЕКЪСНАТ НАТИСК, кой с каквото може, върху правителства и партии, докато не постигнем СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА И БЛАГОДЕНСТВАЩА БЪЛГАРИЯ.

 3. Не е луд тоя дето яде баницата, а е луд тоя дето му я дава! Докато продължава измислината от комунистите игра- ляво, дясно, център в България нищо няма да се промени. Но коя партия иска това да промени!

 4. Наскоро, във връзка с 800 годишнината от подписването на Магна Харта Либертатум (15.06.1215г.), полюбопитствах да прочета този документ, превърнал се в крайъгълен камък в развитието на западната цивилизация и на човечеството въобще, макар че големи общности от човечеството не споделят ценностите залегнали в този документ (лист хартия, но какъв!). Аз, като човек от 21 век бях стъписан да прочета чл. 10: If one who has borrowed from the Jews any sum, great or small, die before that loan be repaid, the debt shall not bear interest while the heir is under age, of whomsoever he may hold; and if the debt fall into our hands, we will not take anything except the principal sum contained in the bond. Това е текст, който защитава длъжника от кредиторите му и не просто от каквито и да е кредитори от кредиторите – евреи. Аз не съм против евреите и целта на този коментар не е да насажда омраза срещу евреи. Просто бях учуден, че човешката свобода, като основна ценност, систематично е подредена на 39 място в документа – чл. 39: No freemen shall be taken or imprisoned or disseised or exiled or in any way destroyed, nor will we go upon him nor send upon him, except by the lawful judgment of his peers or by the law of the land. Това май ще е интересно само за юристи… хм!

 5. До КИКИ.Р
  Според Тони Филипов, д-р, баце преди точно 2 год. с цеца секса(цветелина бориславова, негов партньор и частен банкер) е ознаменувал 2-ият си милиард евро или лева не съм положителен за вида на валутата но при тези числа няма да придиряме чак пък толкоз,в Ню Йорк.Имам обосновано предположение (междувременно пак стана премиер), че вече гони третият милиард.
  Дай боже всекиму. А дано, ама надали.

 6. Кой пък каза ,че не е крал? Крал е, и още как, той окраде България, вие, не крал, ай с….., че превода е нецензурен.

 7. Не е възможно ББ да има милиарди! В България просто не могат да се генерират такива лични доходи, както и корпоративни доходи. Сигурно има някой и друг милион, все пак е част от мафията, но сигурен съм, че е поставен твърде ниско, за да има дори няколко десетки милиона, каквито допускам, че имат значимите мафиотски фигури. Освен това, не забравяйте, че основния обем средства генерирани в Задунайская Губерния се оттичат към Метрополията.

 8. Нямаме си българите титалуван крал на власт,но нямаме и друго – властник, който да не е крал. Този факт е само едно от основанията, с които наши историци правят следното разграничение между нашите и западно европейските ценности, свързани с властта:до като на запад икономическата власт и независимост винаги са условие и предпоставка за придобиване на политическа власт, у нас условие за икономическо замогване винаги е било политическата власт. И или, разбира се,ползването й като закрилница на тези, които са се изживявали не толкова в ролята им на крале,а просто са крали. Точно такива днес не искат да реформират съдебната система именно защото това би ликвидирало политическото покровителство.

 9. Скоро и валутния борда ке падне, след което пък българите пак ще станат бързо милионери (но тъжни) под галопиращите стъпки на инфлацията. Поредният погром – икономически и социален – на тази държава е в кърпа вързан от Москва и нейните протежета. След погрома, поредният политически проект на Москва в БГ наречен ГЕРБ ще отшуми в миналото, но бившите тогава гербаджий няма да изпаднат в униние, защото Москва ще им предложи да припознаят нова голяма политическа формация, която КГБ ще сготвят до тогава и на която сигурно ще дадат едно ново и хубаво име (не знам какво ще е но съм сигурен че няма да я нарекат НДСВ 2 да не би да се сетим какво са сготвили). При това Москва няма да загърби и всички останали партий в парламента които й принадлежат по силата на писани и неписани закони – най-вече на тези на парите, с които тя проповядва. Погрома ще гарантира заминаването на още повече българи от страната. Това ще освободи терен за стотици хиляди нови руски поселници (щото 500,000 дето са вече тук не са достатъчни за окончателен прелом на нещата в полза на руснаците). На оставащите тук българи се препоръчва да учат руски, ако не го владеят разбира се, защото това ще е официалният език в бъдеще по тези територий. Да не кажете после, че не са ви били предупредили. Тези които не вярват ще попитам – Да познавате или да сте чули за уседнал в БГ руснак който да говори на български? И аз нито познавам, нито съм чул някой да познава такъв. Като контраст, във франция и руските кучета говорят френски.

 10. Магна Харта гарантира това, че кралят не може да си прави каквото поиска с аристокрацията, не може да конфискува имоти, да лишава от наследство и т.н. Много въображение се иска да кажеш , че това е началото на Европейския съюз. Англосаксонският мир има далеч много по важни достойнства, тяхното прецедентно право, традиция и най вече чувство за достойнство и мярка. Бях в Устмининстърската катедрала преди няколко години, усещането да ходиш по плочите , върху които пише “тук почиват Дарвин, Дикенс, Чосър и други велики хора, а не човечища / по Ленин/ е разтърсващо. / включително и този велик британец спомогнал още през първата четвър на 19 век да бъде забранено робството/. Да минеш между гробовете-саркофази на Елизабет и Мери и другите английски крале е разтърсващо, на витражите са изписани пилотите защитили родината си в битката за Англия през 1940. Това което обаче е наистина убийствено разтърсващо е гробът на неизвестен войник след централния вход на най- представителната западна фасада на катедралата там пише – “тук лежат костите на неизвестен британски войник , загубил живота си в Първата световна война и ще бъдат тук редом с останките на английските крале и за вечноста,” . Още се разтрепервам от силата на това посвещение. Имаше свещи и надпис .. И плоча на пода на катедралата. Какъв МОЧА, какъв Альоша, какъв Мамаев курган. Затова Англия НИКОГА не е загубила свободата си, затова и сега са сила в ЕС и не се гънат като комплексираните германци, допуснали идеята за съюз с Русия заради временни изгоди, я Полша , я Северен поток. 1,2….. Затова и на Путя англосаксонците са му кошмар. И той ще го види ..Дано е по скоро. Може би наистина нещата тръгват Магна Харта. Всичко по закон, а ако няма закон с меч и огън, не с оставки

 11. Тази година Magna harta libetatum навърши 800 тодини. Честито!

  Честито на православните скотове!

 12. Българските Царе плачат, като гледат от небето и се молят Богу да прости на Българите! на другаря бойко най му приляга шапката със звънчета и чобанската гега. “Матряла” трябва да бъде воден… за носа или за опашката

 13. Хак да им е на Кунева и Лукарски. ЦвЦв го каза ясно: ГЕРБ не иска преговори с РБ, а пълна и безусловна капитулация като тази на Германия в края на ВСВ.

 14. В България няма Харта Магна но има банкови кредитни карти MAGNUM, приносителите на която (не са много но ги има! могат да точат банки до техния фалит без дори да имат и цент влог в тях. Яко, нали?

 15. Вижте призива на акенция PIG.

  “Прост народ сме, от село, харесваме си Бойко. Това е положението. Като не им отърва на сноби и реститути, да поемат към Терминал 2”

  Явно много им пречим да превърнат България в кочинка, където да се въргалят на спокойствие.

 16. До Живко Боев
  Аз само цитирам Тони Филиупов, д-р. Влезте във връзка с него за повече подробности (съжалявам, че не го съхраних съответният текст). Правил съм го по друг повод и съм разменял кореспонденция с доктора. Ето и еладреса. Дал е дори номерът на мобифона си.
  dr.tonyfilipov@yahoo.com 0885 233 691.
  Успех.

 17. Искам да започна с това, че статията на Иво Инджев е от 10те най-добри, които съм чел.
  Автентично копие на Магна Карта можете да видите в катедралата в Солзбри (Salisbury). В същата катедрала можете да видите и първия механичен часовник от 15-16 век.
  Не можем да се сравняваме с културното и историческо наследство на великобританците, но пък те не са имали 5 века османско присъствие (сега е модерно да се използва този термин). За сметка на това, на днешни времена си имат стабилно присъствие на нашественици от африкански, индийски, арабски и други племена, както и проблеми с това, че младите не работят, а чудесно си живеят на социални помощи. Доста любопитни истории съм чувал от свои познати англичани и шотландци. Те също мрънкат, дори повече от нас. Затова, нека все пак имаме самочувствието на живущи в “бавноразвиваща” се държава, отколкото на поклонници на кралица в държава с ниско самочувствие поради загубените колонии и нашествениците. И да сме благодарни, че не искат да емигрират у нас. Не ща да си представям какво щеше да бъде, ако за едните 400лв заплата трябваше да се конкурираме с, извинете ме за политическата некоректност, с негри, чалми и производни, които освен това да ни диктуват дневния ред. В Лондон трудно може да се чуе английска реч по улиците – вероятно, защото пътуват в задръстеното си и свръхмръсно метро. Така че, God save the Queen, God save Бойко. Бил крал милиарди. Чудо голямо, ще си ги носи в пирамидата и ще му помогнат да живее охолно задгробния живот.

 18. Знаете ли коя “топлата вода”са измислили руснаците? Тази, дето си я спрял от години, пък Топлофикация те съди, за неплатени сметки…

 19. Както винаги,чудесна статия!Впечатлена съм от коментара на TERVEL,за което му благодаря.Той напълно отговаря на моите разбирания и очаквания.Дано още много, като нас-тук пишещите,споделят тези виждания.Да ги отстояваме приятели! С уважение Марга.

 20. Ех, Георги, Георги , интересно какъв човек си, почваш по един начин, завършваш по друг… Когато Османската империя е управлявала днешните български земи “робите” българи са притежавали земя, имали са право на пътуване и търговия в цялата империя, имали са право да носят оръжие , да си строят църкви . Когато Сюлейман тръгва срещу Виена , в Цариград армията му е 40-50 хиляди, пред Виена е много повече, попълнена от българи, сърби и много други народи, които днес са румънци, хървати, албанци и т. н. Та исках да кажа , че не турците са ни виновни, по скоро тези които ни “освободиха” разкъсаха народа ни и все още го правят . А за това че тук не са дошли британци с тяхната протестантска визия и манталитет можем само да съжаляваме. Що се отнася до присъствието “на нашественици от африкански, индийски, арабски и други племена” не се притеснявай , нали се сещаш за един много велик човек, който е станал богат и известен , защото преди 45 години е разбрал, че софтуера е по важен от хардуера. Магна Харта е точно обратното на това, което пишеш в последното си изречение, ти си чакай справедливост на онзи свят , но аз я искам тук и сега. Що се отнася за Елизабет II, вземи и попрочети за историята и управниците на единствената европейска държава, която повече от 1000 години не е губила свободата си и с дух и меч е разпространила езика и земята си върху половината глобус. Прочети за пролятата кръв през жестокото им Средновековие, за предателствата, възхода , падението и лудостта през вековете и какъв символ е днес кралицата за народа си въпреки всичко. Така че както казваш God save the Queen and Union Jack. А какво бихме пожелали на Путя… 1 barrel =10 $ и 1$=100rub и еб м….

 21. Д0 Живко Боев
  Ами напълно е възможно, защото не отчитате парите от контрабанда на наркотици, хора, оръжие, проституция,търговия с органи, крадене на коли/за това Тиквю има досие/, а сега и тлъст процент от БТК е негов, който е за десетки милиони.Къде се трансформира ограбеното от КТБ – само то е милиарди.И накрая за капак – НЯМА ПРАВОСЪДНА РЕФОРМА.Нали е ясно , че с Тиквоний на власт и вся осталная ще е така.Само от цените на горивата в България се печелят милиарди годишно – а Боко и там е замесен.

 22. До: ДАРИ | ДЕКЕМВРИ 16, 2015, 11:53

  По оценка на различни експерти и анализатори в България ежегодно се крадат от между 6 и 10 млрд. лева публични средства – чрез обществени поръчки, заменки, концесии, неизгодни договори, ДДС, акцизи, контрабанда и всякакви други “законни” далавери. И това продължава вече трето десетилетие…

  Примитивна и бандитска държава!

 23. Крал Джон Безземни е подписал хартата, защото мното е харчел. Дължал е пари на всички рицари, които са му давали заеми. Първо са му взели земите /затова е Джон Безземни/ и после е подписал хартата.

  Общообразователно.

 24. Моля да не се бърка прахосването на 6 до 10 млрд,(ИПИ) с директните кражби. Аз не твърдя, че в България не се крадат милиарди, а само твърдя, че за “прокситата” на Путин остава малка част от тези милиарди. Какво като от горивата се крадат 400млн. годишно – да не би да отиват всичките в джобовете на ББ или Р.ОВЧ?! Е, сигурно стига нещо и до тях. Но не това е важното, най лошото е, че за да гепят 1 лв, те съсипват икономиката с 10 или 100лв!

 25. @ОТБЕЛЯЗВАМ

  Всички средновековни монарси са харчели много, особено в тази епоха /на кръстоносните походи/, включително братът на Джон, Ричард Лъвското сърце- Richard /Coeur de Lion/.

  Обаче никои друг не е подписал Магна Карта, нали?

  Общообразователно:)

 26. Както винаги много добро.
  Мисля, че също така поста може да се развие по-скоро в смисъл на разликите межу нормалните държави къде суверена отстъпва част от правата си на гражданите и написва документ, който защитава правата им, докато в Булгаристан суверена систематично нарушава правата на гражданите и малко по малко ги отнема и обезсмисля.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.