В Русия изровиха медийна къртица на Кремъл , а у нас къртиците му се припичат на слънце

Мръсните съветски номера за дискредитиране на свободомислещите в политиката, медиите и изобщо в гражданското общество са се приспособили към все пак променената обстановка в Русия. На Путин и режима му не им стига почти пълния медиен и политически монопол. Дори и мъждукащата опозиция в руските средства за информация и в политиката са обект на …шпионаж с цел дискредитиране. Това става ясно от публикация в чешкия вестник “Лидове новини”, препечатан в OFFNews.

За българския читател възниква само един въпрос: колко ли подобни случая на хрътки за мръсни поръчки, внедрени по съветския почин в медиите, има и у нас? И още нещо се пита ( будния) човек- дали пък по този показател не превъзхождаме московските другари? Тук разкриването на подобна мръсотия ни изглежда мисия невъзможна в наложената от години ситуация, когато т.н. журналистическа солидарност се проявява всъщност като общ фронт в обслужването на властта чрез задушаването  на свободните журналистически гласове чрез маргинализиране и компрометиране с лепене на етикети.

Понеже и без това съм заподозрян, че визирам (и) себе си, ще дам пример, че в БНТ съм персона нон грата. Последното ми появяване от екрана на държавната телевизия беше на 9 май тази година в сутрешното неделно предаване на Георги Любенов, в което бях заклеймен ( след коментара ми, без право на самозащита) от Татяна Дончева като “урод” заради това, че напомних позицията на Левски срещу желанието на мракобесната Русия да играе ролята на наша освободителка. Поради което са ми сложили “черен печат”. Той е в сила вече половин година ( за сравнение, през същото време в частните телевизии, които имат по-голяма аудитория, съм получил десетки покани, част от които съм приел и по този начин съм демонстрирал, че все пак съществувам).

 

Апропо, ако ми назовете поне един български журналист, пострадал от гонения заради пропутинската му подлост, ще ви бъда благодарен, за да си коригирам изостаналия в това отношение будилник на познанието, който звъни с отговора: “няма такъв” ( и не може да има в страната , в която да си откровено прозападно настроен се смята за “екстремизъм”, докато да се мазниш на Кремъл се възприема като форма на патриотизъм).

Руската Мата Хари: как журналистката Леся стана агент на Кремъл

OFFNews 18 декември 2015
Алексей Венедиктов и Леся Рябцева.

Много руснаци не могат да я понасят, подиграват ѝ се за инфантилния външен вид, а спекулациите, че е имала връзка с главния редактор на “Ехото на Москва” Алексей Венедиктов не престават. Това обаче не е всичко – оказва се, че 24-годишната журналистка Леся Рябцева е опитна шпионка на Кремъл, пише “Лидове новини”.

Към момента най-разпространената версия е следната: Леся е внедрена със специална мисия в “Ехото на Москва”, една от последните свободни руски радиостанции, в която звучат гласове на опозицията, за да донася какво се случва в медията. И да създава интриги и конфликти в редакционния екип.

Операция “Тик-так”

Главният идеолог на проекта “Леся” вероятно е Константин Риков, известен продуцент и бивш депутат. Първоначално той твърдеше, че кодовото име на операцията не е “Леся”, а “Тик-так”.

Въпреки факта, че впоследствие Риков каза, че е излъгал за мисията на Леся, всичко, което Рябцева прави през последните седмици, е в полза на Кремъл. Дори и прокремълските сили да не са поръчвали на 24-годишната журналистка мръсната работа, тя така или иначе я свърши.

Рябцева се появи в “Ехото на Москва” през 2011 г. За кратко време тя стана дясната ръка на авторитетния главен редактор Венедиктов. Конфликтите не закъсняват: малката Леся е заядлива в ефир, понякога даже груба, много от журналистите в медията не искат да работят с нея.

Заради Леся няколко авторитетни журналисти от първоначалния екип на “Ехото” връчват оставки. Ала Венедиктов я смяташе за най-талантливата млада журналистка и отличен мениджър.

Така мислеше Венедиктов. Поне до 5 декември, когато дойде новината, че Леся напуска “Ехото на Москва” и получи нови прозвища: медийна Мата Хари; шпионката на Кремъл, Сноудън в пола.

Леся Рябцева

Новата Мата Хари

На 12 декември истината лъсна – Леся се появи в жълтото предаване “Новите руски сензации” на пропагандния федерален канал НТВ и размаха “мръсното бельо” на руската опозиция: Ходорковски бил манипулатор, Навални – политически импотентен, Венедиктов – дядка, Ксюша Собчак ѝ завиждала, колегите ѝ от “Ехото” – нищожества, либералната опозиция в Русия – говно, Лавров – работохолик, “Путин – моят президент”.

Благодарение на покровителството на Венедиктов, Рябцева се е сближила с почти всички влиятелни опозиционни лидери. Заради Венедиктов е гостувала и на Ходорковски, в швейцарската му вила. Именно там Леся пак спретва скандал, за да дискредитира критиците на Путин.

Засега “разкритията” на Леся са сплетни, които са достойни единствено за жълтата преса. Никакви конкретни данни за корупция, връзки с американските специални служби или сексуални оргии в редиците на руската опозиция, пише “Лидове новини”.

А какво направи главният редактор Алексей Венедиктов след “разкритията” на Леся по федералната НТВ? Залепи бележка на вратата на редакцията на “Ехото на Москва”. На нея пишеше:

“Уважаеми колеги, моля Ви да приемете моите извинения за несправедливите и груби публични изказвания на Леся Рябцева по Ваш адрес. Моля Ви, не приемайте тези изказвания за Ваша сметка, а за моя.”

 

 

 

6 мнения за “В Русия изровиха медийна къртица на Кремъл , а у нас къртиците му се припичат на слънце”

 1. Новото време идва…:-)
  Това дете, показва на всички ни, една неибежна истина.
  Че всичко се забравя, а най-добре се забравя от новото поколение.
  Това не е нейната битка, тя не се интересува от причината която ни докара до тук, а още по-малко от историята, тя не иска да я знае!!!

  Целта и е да се докосне до сърцата и умувете на младите и да им даде лек, прост и лесен за смилане отговор на въпроса за правилната политическа ориентация която те трябва да заемат!!!

  Защото младото поколение засега никак не се интересува как стават нещата!!!
  Те, разбира се няма да бъдат млади цял живот и рано или късно ще се ударят в една невидима стена,
  стена която може да се опише с изтърканото вече:
  “Ти може да не се интересуваш от политика, но тя се интересува от теб”!!!

 2. В българските медии по-скоро трябва да търсим със свещ къртици на нормалността! Тук бъка от кремълски подлоги маскирани на дръжки на микрофон. Мислещите, нормални хора, искащи свобода трудно получават публичноcт.

 3. Дори и на фирмамент на една майска нощ, въпреки прекрасните звезди, тъмата е в повече!
  Така и къртиците, които г–н Инджев символизира с подмолното, също не са никак малко, подобно на тъмата.
  Целта на моят пример е да онагледя точно това обединение, което сега е така необходомо за да се структурира яркото и твърдото, което е налично в нашата страна.
  Да обединим ярките звезди, които тук ни съпътстват.
  Понякога ме очудва защо не можем да се опълчим срещу всички тези заобикалящи ни мерзости олицетворени чрез личности.
  Стигам до заключението, че това се дължи на страхът, който обсебва всичко и всички, от което би зависел успехът на едно положителн за страната мероприятие. Този лепкав страх, да не бъдеш изхвърлен, да останеш без препитание, и не на последно, да не се реализираш в нещо с което ще накърниш личното си самолюбие.
  Мога само да констатирам, че този страх се генерира отвън.
  Особено в гилдията на журналистите забелязвам едно неприятно явление и то при личности, които иначе стоят на по–високо интелектуално ниво.
  На пример при Коритаровата пещера, недоумявам защо този човек понякога прибягва и запълва времето на предаването си до беседи с празноглавци? С хора отдали се на едната кауза пердута.
  Защо подлага на публичен анализ низходящият ход на една партия (БСП), която фактически е главния виновник за препикания преход и руската ни зависимост.
  Питам се, с цялата си ерудиция, Коритаров не е ли разбрал от къде и поради какво идват неволите ни, та сега се е загрижил да търси да ни обясняват причините на краха на БСП? Какво иска и цели не само той, а и много други? Искат ли да ги реанимират? Не разбират ли, че те са една идеологическа отживялица?
  Коритаров, според мен, правилно е схванал лошата игра на Русия относно намесата и в Украйна и я нарича завоевател и нарушител на международните договори, с което не бих се съгласил да го обявявам за петоколонна дейност или друга вербовка. Дори съм склонен тези вербовки да ги оставим само под наблюдение за да следим кой какво върши.
  Не може да се обясни една липса на участници с покани към невзрачности, пък дори и да са професори.
  Подобни предавания имаше и при други телевизии, където беше поканен Близнашки за да ни говори за научните си бълвания и издадената си книга, която веднага бих купил, ако е напечатана на тоалетна хартия, ама моля, по възможност в четворна подплата!
  Нека противодействието да е такова, както е постъпил А. Венедиктов с бележката си на вратата.
  Държанието на господин Инджев в многото случаи до сега, е било изключително правилно и подходящо. За мен дори поучително. В настоящият момент, струва ми се, вече то е недостатъчно, защото не предизвиква обединение на активните положителни сили. Такива, с които той самият може да се отзове в самото им ядро.
  Това би било моето желание.

 4. Толкова млада и толкова подла!

 5. Що ли не съм изненадан, че тази от снимките чупи годзиломера. А и квалификациите които сипе на мах за видните опозионери подскават само едно. Ползва тъпи опорни точки. Каква руска Мата Хари, какви 5 рубли.
  ДГД!

 6. Факт е че дори когато ни лъжат, се опитват да наподобяват истината.
  Ние трабва да изслушваме всички, но да вземаме решението сами.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.