Израел изпрати въздушно напомняне до охранителя на сирийското небе Путин

Израелски въздушен удар срещу предградие на сирийската столица Дамаск е довел до смъртта на Самир Кантар, виден представител на ливанската групировка „Хизбуллах” , се казва в съобщение, разпространено днес от световните агенции.

 

Тази новина е като руска матрьошка. Освен класическите въпроси от сферата на противопоставянето между араби и израелци в Близкия изток, от матрьошката изскачат въпросителни и към руската роля в Сирия днес.

 

Израел прилича в едно отношение на „Хизбуллах”: не поема официално вина за подобни акции. Понякога отрича категорично съпричастността си, друг път оставя „заинтересованите” да тънат в тревожни догадки.

 

Тел Авив отрече например да стои зад взривяването на военния командир на „Хизбуллах” Имад Мугние на 14 февруари 2008 г. в предградие на сирийската столица с кола бомба. Мугние не беше „кой да е”. Както и друг път съм писал, името му се споменаваше шепнешком. Беше смятан за замесен в големите атентати в Бейрут през октомври 1983 г., които прогониха от Ливан частите на САЩ, Великобритания, Франция и Италия. Според специалисти по тероризма Осама бин Ладен му е ученик и „пионерче” в сравнение с него. САЩ изразиха задоволство от смъртта му защото беше един от най-издирваните техни врагове.

 

 

Джихад Мугние, синът на военния командир, също беше убит. Той загина при въздушна атака в Южен Ливан на 18 януари тази година, когато в резултат на атаката беше убит ирански генерал и шестима ирански войници. Израелското военно командване потвърди, че боен хеликоптер на армията е участвал във въздушна акция в този район.

 

 

Припомням тази предистория от „втория план” на събитията в и около Сирия, за да се върна към днешната новина. Няма официално израелско потвърждение, но един израелски министър реагира днес по „американски” ( по аналогия със случая, когато беше убит Имад Мугние), заявявайки задоволство от смъртта на Самир Кантар. Пита се обаче в задачата: как да тълкуваме това в рамките на войната в Сирия и особено по отношение на режима в Дамаск, получил толкова гръмки гаранции за сигурността си от страна на Путин?

 

Това ли е руският непробиваем въздушен щит за Асад и неговата крепост Дамаск? Само преди два дни лично Путин се похвали, че с разполагането на руска противозенитна ракетна отбрана всяка вражеска атака в района би била невъзможна. Той дори буквално предизвика желаещите да се опитат да я пробият, за да се уверят сами какво ще последва.

 

Да не би Израел да е съгласувал въздушния си удар с Русия, за да си гарантира сигурността на самолетите? Абсурд, нали. Остава само една хипотеза: че Израел изпраща многопластово послание. От една страна показва на Асад, че е напълно уязвим, а от друга- че руската въздушна охрана на небето над главата на руския слуга пет пари не струва. Израелската акция опреснява май паметта на забравилите кой има традиционно военно превъзходство във въздуха, което през юни 1982 г. беше демонстрирано чрез разгрома на сирийските военновъздушни сили, въоръжение изцяло със съветски самолети.

 

На това му казвам ( почти по Клаузевиц) продължение на преговорите за бъдещето на Сирия ( и Израел ) „с други средства”. За онези, които ще оспорят правото на Израел да се меси, трябва да напомня, че Иран е дълбоко намесен като регионална сила без дори да става дума за заплаха за националната сигурност на иранците, а още по – малко за оцеляването на страната им, какъвто е израелският случай. Израел в същото време е не по-малко съществен регионален фактор, на чиято граница се разиграват драматичните сирийски събития.

 

Самият факт, че Израел е в състояние да нанесе успешен и необезпокояван въздушен удар по сирийска столица е напомняне и към Техеран, чиято роля непрекъснато се изтъква като незаобиколима по отношение на сирийската криза. Освен всичко друго, убитият Самир Кантар е важен фактор в проиранската групировка „Хизбуллах”, на чиято военна ефективност Башар Асад буквално дължи оцеляването си в битките срещу разнородните му врагове в подпалената от самия него гражданска война.

 

Да вземе страна в сирийската каша, в която няма приятелски на Израел фактори, за Тел Авив не е възможно. Израел, който е любимото извинение на арабските режими за десетилетните диктатури и издевателства над собствените им народи, знае отлично, че дори вербалната подкрепа за някоя фракция от междуарабските конфликти ще има обратен ефект за нея и моментално би подпомогнала консолидацията на всички ( араби) на антиизраелска основа- ако не на държавно, то на нивото на улицата ( както в арабския свят наричат подобието на обществено мнение ).

 

До този момент Израел напрегнато, но пасивно следеше врящия котел в Сирия. Самозваната руска защита на сирийското небе „ от всякаква агресия”, може би е преляла чашата на това търпение. Предстои да видим как това ще се отрази на „сговорчивостта” на руските началници на Асад, от които зависи ходът на преговорите за нещо като мир в Сирия.

 

 

33 мнения за “Израел изпрати въздушно напомняне до охранителя на сирийското небе Путин”

 1. Много хубава новина! Сещам се за страхотния филм “Мюнхен” и за още един документален, когато спецовете от МОСАД, планирайки изпращането на подобед урод-чалмалия към Джениета или по-вярно- към Джендема, доста време анализираха “способен ли е въпросният изверг на морално прераждане”? Естественият отговор е “не”! Следва един сателитен запис, едно кръстче се наглася, намества над един джип из пустинята, и щом се намести – както е в репликата от романа на Булгаков “Майстора и Маргарита”-Прас!На две!”… М-ммм-м, хубаво, браво! Но повечко трябва!

 2. Потресен съм от оперативноста на Израел. Няма и денонощие откак изтече коментарът на главредакторът на Цензор.нет Юрий Бутусов. Който в своя фейсбук прави на пух и прах неуязвимоста на гръмко наречените Въздуно-Космически Сили на раззия.
  http://censor.net.ua/photo_news/365902/chernyyi_yaschik_su24_pozornyyi_diagnoz_rossiyiskoyi_voennoyi_promyshlennosti_jurnalist_foto
  И шат ма патката главата.

  Както е добре известно от живота във всичките му проявления, едно зло никога не идва само. След като иде реч за тресавището Близкият изток дето лилипут.ин се набута немил-недраг-неканен наред е ново “предизвикателство” за задният двор на джуджи1.
  Ех, орисио блядска. Не е лесно житието-битието на ватниците и техният вожд-гном.
  http://www.gazeta.ru/politics/news/2015/12/20/n_8035037.shtml#comments

 3. http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/62882-zlovesto-moskva-pak-praznuva-denya-na-chekista.html

  Да, днес е “професионалният празник” на чекистките отрепки.
  Значи, “с праздником”, долната им мамица!
  Но колко ли явни и тайни коктейли в момента “се вихрят” из София? Колко ли явни и тайни медали се раздават под звуците на “Гимн КГБста и ГРУсиста в солнечной Болхарской Задунайке” и под диригентството на Н.Пр. тов. посол Исаков. Вот слова:

  “-И я другой такой страны не знаю.Нет!
  Где так вольно дышет человек…”

  (… особено человека с професия резидент на ГРУ)

 4. Даа има над какво да си чешат рашките, пияните до козирката тикви.
  А защо да не гръмнат и самия Асад ?? Заслужил го е милион пъти и всъщност не виждам за него друг път освен да се скрие като мишка при московските си гасудари.

 5. Връщам се към “праздника” на сесесерските куки и катили… Всъщност, за какво им е специален ден да празнуват?
  Че тук, в България особено, за тях от 71 години (с минимални паузи) всеки ден е празник!

 6. Много точен анализ, и за усилията на Иран да засили позициите си в региона, и за стратегически необходимото, но донякъде проблематично изчакване от страна на Израел. Всъщност този удар не беше съвсем изненадa, следвайки израелската позиция от есента насам. През октомври Яаков Амидрор (председател на съвета за нацинална безопасност на Израел в периода 2011-2013) приключи анализа на руско-иранския гамбит в Сирия със следната сигнална фраза: “Maintain the ability to counter threats to these interests should be at the heart of the Israeli-Russian security coordination: Jerusalem must not ask Moscow whether it can mount a strike if need be – it should present it as a matter of fact”.

 7. да се чете национална сигурност
  (gingerbread house 🙂

 8. Стамбо, не е по темата но на теб разчитам И в това отношение да си кажеш тежката дума доколко авторът на долният анализ има основание в изводите си.
  http://rusmonitor.com/borec-za-narodnoe-schaste-ehduard-limonov-nakhvalivaet-milliardera-donalda-trampa.html
  И една снимка говореща сама за себе си.
  http://glavpost.com/post/20dec2015/blogs/72055-aleksandr-vinnickiy-missiya-putina-ne-budem-emu-meshat-foto.html

 9. @Georgi Nikolov

  Драги Жорж, ласкаеш ме добронамерено, но от мен незаслужено!
  Едуард Лимонов е най-резкият маниакален шикалкавец в руската политическа менажерия. Но-тук с уважение към него не само като добър писател!- всички свои бълнувания и лупинги в доста реален смисъл е изпитвал буквално- дисиденство в СССР, Босна, анти-Путин и т.н.
  2.Също така е известна истината, че ,макар и много повече мразени от руските шовинисти, републиканците определено са по-разбираеми за тях.
  3-то: и тук личи нещо от опита на различни руски мракобеси да лансират Русия като говорител на консервативните ценности.

 10. Според мен това си е сделка между Израел и Руснаците. Какво ги еня тях за някакъв си Абдул или какъвто беше там – да си го взривяват евреите. Ако Русия е искала е можела да свали или да заплаши самолетите – това не са някакви спешъл машини – обикновени изтребители, не го е направила. Сделка.

 11. Много често в живота се случва така че този който е най-способен да свърши една полезна работа за хората се оказва отстранен че даже и поруган и анатемосан. Такъв е и случаят с Израел в Близкия Изток, който е най-подготвен и теоретически и оперативно но мандат няма да му бъде даден никога от безброй многото специалисти по близкоизточните въпроси из международните организации от всякакъв род. Единствената демокрация в региона, единствената държава където християните са защитени от държавата, могат да практикуват традициите си, да създават обществени организации и да бъдат избирани в парламента. Бяля лястовица в един регион в който има места в които за християните той се превърна в ад. Единствената държава готова винаги за диалог но и имунизирана срещу политкоректни действия пряко засягащи съществуването и като държава и затова готова винаги да отговаря на терористите с твърда ръка.
  Но ние от ЕС нали сме много вътре в нещата и гледаме на тях от високите си полтиткоректни мултикултурални, мултиетнически и мултиконфесионални позиции и искаме всички да плеснат с ръце и се прегърнат подготвяме ембарго, санкции и бойкот на израелски хранителни продукти и стоки в Европа срещу този оазис на демокрацията. Искаме всички терористи да си имат държави като особено активна в тази област е любимката ми Федерика която много обича кръглите маси и селфитата с тях и след като бе отстранена от Минск се реваншира с впечатляващия пакт с “умерения” Иран. Сега е обявила че ще прави подобно джамбуре със Асад, сирийската опозиция, ISIS и други през януари. Това е вече “третият план”, всъщност нашият план защото е планът на ЕС. Радвайте се защото ще имаме мирно урегулиране на близкоизточните бъркотии Made by EU. Единствената която е навярно жестоко покрусена от новината е със сигурност Федерика, защото отсъствието на такава важна клечка на нейното джамбуре и невъзможността да си направи селфи с него може само да я натъжава. Но не и да я разколебае, защото нашата висша представителка по външните политики е твърдо решена да излезе от изолацията и да поведе в резултата. След което може да я очакваме и в Донбас където мирът се клати неудържимо и тя вече като фаворитка да го укрепи.
  Ще видим, януари е близко, мирът в близкия изток е вече напъпил, радвам се и аз и затова се подписах преди две седмици под една подписка против бойкота на израелски храни в ЕС. Само това мога да направя за този мир и да отида и потърся тези хранителни стоки и си купя и си създам традиция да си купувам от тях.

 12. Rossen Iordanov,

  Блестящ коментар!БЛЕСТЯЩ!
  Поздравления, да си жив и здрав, Росене!

 13. Към ВИКТОР, не подценявайте силата на Израел когато става въпрос за самозащита. Те не се колебаят да използват сила в такива ситуации без да го съгласуват с някой. Просто действат на принципа око за око, зъб за зъб (то е и наложително след като си заобиколен с терористи от съветски тип). А ако си мислите че руската военна техника е непобедима помислете си пак. Ще ви напомня само за битката при Латакия където руските ракети в буквалния смисъл отиват на майната си заблудени от електрониката на израелските кораби: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Latakia
  (и на руски https://ru.wikipedia.org/wiki/Морской_бой_при_Латакии)
  А ако добавим и израелското разузнаване действително това едно послание към Путин и кликата му да се вразумят и да не си и помислят че ще могат да закрепят Асад на власт и да създадат още една про Иранска терористична власт в близост до Израел.
  Прави впечатление и подобряването на отношенията между Израел и Турция в последно време (макар и до скоро да бяха големи врагове). Това е още един намек ще Асад е пътник. Руснаците тепърва ще има да дават жертви (и то не непременно на военния фронт).
  PS: Винаги чета коментарите за Близкия изток с голям интерес, благодаря ви г-н Инджев.

 14. Още един пример в който руските военни станаха за смях:
  http://www.bbc.com/news/world-europe-35154651
  Или СУ-то е пилен боклук щом черната му кутия не става за нищо или лъжат. По-скоро е второто. Но и СУ-24 не е кой знае колко качествена военна машина. А бе с две думи станаха за резил.
  Ето от къде Путин черпи вдъхновение като обижда в подмазване (да не предавам точно думите на този нагъл КГБ-ист). Превърна руските военните в лъжци и подмазвачи. Нациските генерали почват да губят войната именно като се превръщат в такива спрямо Хитлер. Макар и на по-малък фронт руснаците с тези военни са обречени на позор.

 15. Към Тенко:

  Коментарът Ви, както обикновено , е компетентно допълнение по темата. Само един нюанс искам да вметна: Турция и Израел дълго време имаха доста добро сътрудничество, което обаче се развали от една израелска акция на турски кораб. Така че сега са на път да си възстановят отношенията.

 16. Благодарство на Тенко за чудесните включвания. Мурзилката, няма да му изписвам името за да не му правя излишна реклама сега да тича за нови опорни точки. Щото със сегашните обърна сложните близкоизточни игри в домашен белот.

 17. За ‘Мави Мармара’ и нормализирането на отношенията: в добавка към извинението на Натаняху, Израел ще плати компенсации на семействата на пострадалите. Не знам дали е истинско затопляне, по-скоро опит от страна на Израел да извади Ердоган от състояние ‘ни се води ни се кара’. Израелците наблюдават от доста време ескалиращия дисонанс между Турция и US, както и изслушваха гръмките антиизраелски изказвания на Ердоган, подкрепата за Хамас, топлите отношения с Иран и т.н. Колкото до Русия, ще цитирам един приятел от Тел-Авив, който каза: Единствената държава с която Путин не може да се .бава е Израел.
  Поздрав на Тенко за коментарите.

 18. Към Тенко,

  Не подценявам израелските ВВС, нито надценявам руските ПВО. Просто в случая мисля логично. Путин и Нетаняху се срещнаха съвсем скоро, а израелската реакция към засиленото руско присъствие в Сирия, вкл и ПВО системи беше, меко казано, мека. Като цяло двете страни демонстрират някаква добра воля, ако не сътрудничество. На този фон, убийството на някакъв командир от Хизбула не вреди особено на руските интереси, които са основно насочени към подпомагане на сирийския режим срещу бунтовниците. В този ред на мисли, въпреки че нямам доказателств за някакво гласно/негласно рабирателство за такива удари между Русия и Израел, не виждам какво абсурдно може да има в такова предположение, дори напротив.

 19. „Да не би Израел да е съгласувал въздушния си удар с Русия, за да си гарантира сигурността на самолетите? Абсурд, нали.“

  В същност не е никакъв абсурд и точно това е станало. Нетаняху почти мигновено отиде на посещение в Москва след като Путин обяви, че ще пращат военовъздушни сили. След посещението беше договорено избягването на „инциденти“ между Израел и Русия в сирийското небе. Обама с безгръбначната си политика отдавна е капитулирал пред Путин в Сирия, същото така неприязанта между Обама и Нетаняху е взаимна, особено след сделката с Иран.

  Русия може и да е близка с Асад и съюзната му Хизбула, но едва ли много-много им е мил животът на човек (по-скоро звяр) като Кунтар, за какво им е да го пазят?

 20. И не мога да разбера защо на Иран се отрича правото да има своите (шиитски) съюзници в Близкия Изток и съответното право на Иран да помага на съюзниците си. Зпадната анти-иранска реторика постоянно внушава, че те са „ирански проксита“ все едно мнозинството от иракчаните, които са шиити, са стадо, което не може да има самостоятелна политика и Иран ги води, същото и за шиитите в Сирия, Ливан и Йемен.

  Когато 2011-та избухнаха *мирни* протести в Бахрейн (основно шиитско население, управлявано от шепа сунити) те бяха смазани с немалко кръв от саудитски войски, но още не съм чул Бахрейн някой да го обявява за саудитско прокси.

  На войната/кашата в Йемен едва ли тука някой обръща внимание, но пропагандата е горе-долу същата: има шиити, на които Иран помага и Западът си затваря очите за безобразията на военната кампания на Саудитска Арабия.

  А Израел се меси където и както си иска, независимо дали е застрашена сигурността му или не, те пък съвсем са слон в стъкларски магазин. В случая с Кунтар е по-скоро отмъщение за отвличането и убийствата от Нахария.

 21. Към ZO:

  Значи войната , която открито води Иран в Сирия чрез свои кадрови военни и чрез подставените си лица от Хизбуллах ( с десетки хиляди бойци!) в подкрепа на един диктатор, като Асад, “е право” на Иран?! Това е доста дяволски прочит на евангелието, което оправдава един от видовете ислямски фундаментализъм, какъвто е хомейнизмът. Защото не става дума просто за Иран, а за Ислямска държава (Иран), която извърши стотици пъти по-големи зверства в собствената си страна от днешното си подобие Ислямска държава, за да наложи хомейнизма и да го превърне в експортна стока, плъзнала днес до Йемен. Фундаментализмът на уахабитите в Саудитска Арабия и тяхното мракобесие”оправдава” хомейнизма толкова, колкото болшевизмът има “право” да се легитимира като форма на “антифашизъм, в името на което е извършил най-страховитите масови убийства в човешката история.

 22. Към ZO:

  Вашата ( доста абсурдна, крепяща се вероятно на липсата на възмутен писък от засрамения Кремъл) интерпретация може да цели друго, но постига внушението за опит да бъде неглижиран фактът, че руската въздушна охрана на небето над главата на Асад беше унизително пробита от малкия Израел. Можете много да мразите израелците, но фактите са си факти. Вашето е хипотеза, която по-скоро е плод на някакво (по)желание, крепящо се на абсурда, че Путин доброволно ще си изпроси израелското унижение.

 23. Фактите са си факти наистина, но не мисля, че съм дал повод за вменяване на не-факти като несъществуващата ми омраза ми към Израел.

  След посещението през септември на Нетаняху в Москва повече от веднъж и двете страни оповестиха, че ще създадат координация за избягване на инциденти в небето над Сирия т.е. Русия приема правото на Израел да извършва удари в Сирия, защото Израел винаги е отстоявал, че ще прави всичко възможно да спира доставки на оръжие от Сирия за Хизбула в Ливан.

  И наистина също така не виждам защо Русия би се противопоставила на Израел за ликвидирането на такъв като Кунтар?! Подозирам, че израелците може и да не са били особено подробни какво целят, но истински абсурдната хипотеза в случая е тази изключваща каквато и да била координация между Израел и Русия.

  Путин дали е унижен или се чувства такъв е последното нещо на света, което ме интересува.

 24. Аз съм силно против Асад, който е не просто диктатор, а много кървав диктатор. Ясно е, че той трябва да си ходи, като оставим настрана избитите от него стотици хиляди, най-малкото защото се крепи изцяло на чужди сили и властта му се простира върху нищо и никакви 20-30% от територията на Сирия т.е. Асад е силно бита карта.

  От друга страна, да, Иран има правото да създава своите съюзи и съответно да подкрепя съюзниците си. Шиитите в Близкия Изток не са „ирански проксита“, а си имат своите легитимни искания и претенции.

  Не изповядвам абсолютизъм, защитавайки това право на Иран и много бих искал да не подкрепяше Асад, от друга страна когато иракската редовна армия изостави постовете си след настъпленията на джихадистите от ИДИЛ, не друг, а шиитски милиции под командването на иранския генерал Касим Солеймани дадоха единствения сериозен отпор, което доведе до негласно сътрудничество между САЩ и Иран въпреки неспирните взаимни крясъци на идеологическия фронт между двете държави.

  Така че нещата не са черно-бели и Иран съвсем не е чак толкова черен, нито пък бял.

  А по темата за Сирия, салафизма, домораслия в Европа джихадизъм и ролята на „съюзническа“ Саудитска Арабия France24 са направили отличен репортаж:

  http://www.france24.com/en/20151218-video-reporters-bosnia-radical-islam-salafism-balkans-europe-group

 25. ZО,

  Отворете картата и я погледнете, може би ще помогне, за да не пишете несъстоятелни неща, цитирам: “А Израел се меси където и както си иска, независимо дали е застрашена сигурността му или не, те пък съвсем са слон в стъкларски магазин. . ”
  Само на едно цветно петно в картата се спрете. Вижте Йордания и бъдете наясно с нейната значимост в израелско-палестинския конфликт. Не ми казвайте, че Израел има интерес от дестабилизирането на Йордания (чрез Сирия) и ‘превръщането на Западния бряг в следващата Газа’ (желанието на Хомейни). Тук либидните интереси на Русия и Иран се разминават, и този стъклен момент Израел внимателно наблюдава и ще реагира при нужда с пълно основание за сигурността си.

  Иначе, ако картата не помага, тръгвайте и Вие, като гореописаните от Росен Йорданов, да бойкотирате израелските храни с боен вик в супермаркета.

 26. Към ВИКТОР, не е абсурдно а е конспиративно и нелогично.
  Да предположим че израелските и руските военни имат някаква комуникация. Предполагам така би трябвало да стане:
  Израелците: Идваме да ликвидираме Самир Кантар, имате ли нещо против?
  Руснаците: На нямаме, само гледайте да не ударите някой от нашите.
  И на какво основание тази сговорчивост?
  Какво руснаците зависят от Израел? Имайте на предвид че след арабите най-големите антисемити са руснаците.
  Ами ако има такава сговорчивост то Израел може да я ползва да удря който си иска дори и Асад. Няма ли тогава руснаците да станат за смях че са измамени?

 27. Към ZO,
  Русия няма друг съюзник в този конфликт освен Хизбула и силите на Асад.
  Защо си мислите че ще позволят ей така без проблем да биват ликвидирани ключови фигури на техните съюзници?
  Колко логично е Русия да си сътрудничи повече с Израел отколкото с Хизбула и силите на Асад?
  Вие гледате нещата така че едва ли не всички се съобразяват и рапортуват на Русия. А е точно обратното. Всички игнорират руснаците именно заради това че без причина се набутаха в това блато. Липсата на разум значи и липса на уважение.

 28. Единственото грешно твърдение е, че Тел Авив решава… Столицата решава! Столицата е Йерусалим! Научете се вече

 29. Евреите пак са се избъзикали с нещастния Путя.

 30. @ТЕЛАВИВЕЦ
  Технически да, но като се разхождате пролетно по хълма, не забравяйте за влиятелните фамилии там.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.