Главнокомандващият Първанов прикри виновните за разгрома в Кербала и отново е на власт

Към публикацията за годишнината от трагедията в Кербала, която можете да прочетете по-долу, мога да актуализирам само написаното от мен още в “Президент на РъБъ” ( 2010), че главният виновник за замитането на следите от престъпната небрежност, довела до българските жертви и до най-голямото военно поражение на България от Втората световна война насам, се нарича Георги Първанов. Същият днес управлява отново в компанията на Борисов, който му е длъжник за политическата си кариера.

Първанов не само не даде косъм да падне от главите на виновните, но и направи най-висшето лице под пагон в армията по онова време генерал Никола Колев началник на политическия си кабинет. Кой прокурор или съдия би посегнал в България към него след тази демонстрация на закрила в държавата, в която президентът Първанов беше иззел много повече власт от онази, която му се полагаше по конституция? По улиците на София избиваха съветници на президента ( докато за сигурността бдеше Борисов на аналогичния на Никола Колев пост в МВР), но пък оцелелите направиха кариера и днес ни разиграват отново с прякото съучастие на самия Първанов.

Това е една доста мръсна Коледна приказка, но не бива да я забравяме поне от самоуважение на хора, които не желаят да блеят в Коледния хор на рамкираното от тези хора “благополучие”.

12 години няма виновни за жертвите в Кербала 27/12/15 08:20

Faktor.bg

​Кербала взриви живота на петима войни

Петима военнослужещи от първия български натовски контингент преди 12 години се простиха с живота си в Ирак. На 27 декември 2003 година, при атентат срещу българския лагер в Кербала, нахлула кола-цистерна с камикадзе погуби на място четирима от нашите военнослужещи. На следващия ден в американската болница в Багдад издъхва и лейтенант Николай Саръев. Ранени са още 27 български военнослужещи, четирима от тях са тежко ранени и са настанени на лечение в болница в Германия.

Жертвите от Кербала

Всички жертви са на възраст между 25 и 36 години. Командирът на рота в Кербала, капитан Георги Качорин е навършил 29 години. Последните пет е прекарал в Българската армия. Загиналият старши сержант Иван Инджов е на 36 години, семеен, с едно дете. От 1994-та е в редиците на Българската армия. Младши сержант Антон Петров е 26-годишен, от Русе. Не е семеен, а във войската е от 1996-та година. Редник Свилен Киров е на 25 години и е от Добрич. В армията е едва от 2001-ва година. В българския батальон в Кербала е бил мерач. Лейтенант Николай Саръев е на 26 години. Той и младши сержант Антон Петров са от пловдивската 68-ма бригада “Специални сили”. Около 30 военни от нея са в състава на българския батальон в Кербала.

След атентата целият контингент е дислоциран в нов лагер. В помощ на нашите сънародници са изпратени подкрепления от американските и полските военнослужещи. Има няколко души, които са получили “боен шок”, но психологът на батальона, заедно с командирите, им оказва помощ, за да се подобри психическото им състояние. Така успокоява обществото тогавашният шеф на генералния щаб ген.Никола Колев, а сега служител в президентството.

“Батальонът ни е действал според изискванията и ако не е била бързата реакция, загубите и пораженията щяха да бъдат много по-тежки”, твърди още ген. Колев.

В обществото обаче се налага усещането, че властта прави поредното голямо замитане.

Всичко научавахме от британски, американски, полски или френски вестници, от полски и американски военни, от настоящи, бивши или по-бивши родни и чужди експерти, твърдят роднини на жертвите. Дни по-късно става ясно, че 9 дни преди касапницата в Кербала по време на заседание на Консултативния съвет по националната сигурност при президента било декларирано, че “от представените информации ставало ясно, че към дадения момент националните служби не разполагат с никакви данни и сигнали, които да говорят, че за страната ни и за българските граждани и българската собственост зад граница съществува пряка опасност от извършване на терористични атаки”. Но само дни след черната дата пак същите тези хора, крепящи националната сигурност се надпреварваха да говорят колко много данни всъщност е имало за заплахи срещу контингента ни в Кербала, как било въпрос само на време да се случи най-лошото и в крайна сметка колко естествени рискове били всички тези обстоятелства.

Бащата на лейтенант Николай Саръев – Ангел алармира медиите, че в последните си писма от Ирак войнът се оплаквал от лоша организация, екипировка, слаба охрана на българската база.

Бащата, който е с над 25 години стаж в редиците на армията бе категоричен, че грешка на командния състав е причина за допускането на атентата. Въпреки това обаче освен политическа говорилня така и не се изправи нито един държавник, политик, депутат или висш военен, който да поиска да поеме отговорността за жертвите и тежкия информационен хаос. Делото „Кребала” продължава да е засекретено, няма нито един осъден или признат за виновен.

9 мнения за “Главнокомандващият Първанов прикри виновните за разгрома в Кербала и отново е на власт”

 1. “Делото „Кребала” продължава да е засекретено, няма нито един осъден или признат за виновен.”

  Тука е така.

 2. Имам специално отношение към БА и донякъде мисля, че мога да говоря от първо лице.
  Процентът на истински офицери от БА, които съм виждал през годините е много, много нисък.
  Като всяко нещо в социалистическа България и БА страдаше от същи болежки – слугинаж и корупция.
  Кои се обучаваха за офицери, послушници на партията, които сега са на високи позиции в щабовете на родовете войски.
  За съжаление на война, цената на всяка грешка е човешки живот. (Войната е най-голямото човешко безумие)
  Ако погледнем кого използва ДПС, ТИМ, БСП и др. На места където трябват послушници, бързо ще разпознаете имена на офицери от БА.
  Няма да забравя думите на един истински офицер, казани в миг на откровение в средата на 90-те- “…трябваше да излезем и да разчистим тази шайка (имайки предвид комунистите и мутрите). Но като гледам на какво дереже а армията, по-добре, че не го направихме, щяхме да станем за смях…” (Имайки предвид качеството на висшите офицери и тяхната преданост към БКП и към чашката)
  Малко след това, този офицер напусна армията и сега е преуспял и уважаван специалист в чужбина.

 3. Поклон пред паметта им!

  Не знам каква история си разказва Първанов, сам на себе си, когато чете този текст във ‘Фактор’.

 4. Към everyone else:

  Не че искам да отговоря на въпроса Ви от името на Първанов, но на написаното от Faktor.bg той отговаря със същото презрително мълчание, както на многократно написаното от мен през всичките тези години ( вкл. в книгата ми “Президент на РъБъ” пез 2010 ).

 5. Първанов не прикри , ТОЙ БЕШЕ ОСНОВЕН ОРГАТИЗАТОР НА ПРОВАЛА НА МИСИЯТА В КЕРБАЛА , А КОЛЕВ БЕШЕ ИЗПЪЛНИТЕЛЯ !!! Главнокомандващия Първанов и н-к щаба на Войската Колев са ОТГОВОРНИТЕ ЛИЦА за липсата на нужното въоръжение, всл.предпазни жилетки , както и необходимата преднарителна подготовка на хората от мисията !!! Това са престъпници и предатели !!!

 6. @Иво Инджев

  Така е. Не очаквах да отговори. Питах се, колко консистентен може да бъде Първанов с Първанов, в ласкавото си самовъзприятие. Няма ли поне веднъж дяволът да задърпа маската му сутрин пред огледалото, за да си поиграят интимно на ‘ти не си ти’.

 7. Иво, според мен мълчанието по трагедията в Кербала на папка гоце не е “презрително” а гузно.

 8. Според мен мълчанието на Първанов относно Кербала, а и много други, не по-малко отвратителни скандали не е нито “презрително”, нито “гузно”, а просто невъзмутимо. Факт. Просто може да си позволи лукса да се прави на “ни лук ял, ни лук мирисал”.

  Но ние, приятели от форума, също имаме принос в осигуряването на този комфорт: докато не измислим нещо, от което Първанов и tutti quanti да загубят трайно съня си, а само си пишем тука, колкото да си изплачем мъката, тези бивши човеци още дълго ще си разиграват коня и ще ни се присмиват отвисоко.

 9. Напълно подкрепям колегата САРДАНАПАЛ. Докато не изкараме комун-милицейската сган от зоната на пълен комфорт – с ВСИЧКИ средства, въпросните недочовеци така и ще си живуркат. Може и мемоари да издадат.

  Иначе, припомням, че командир на база “Индия” в Кербала беше един напълно бос във военно (и лингвистично също) отношение бузест политрук на име петко. Същият по време на атаката се крие под едно бетонно стълбище. Вероятно този стратегически маньовър е усвоил от “папа”, който пък е близък приятел с въпросния “генерал” Колев.

  Бог да прости загиналите момчета, и респект за г-н Инджев, че не оставя темата да обрасне с трева!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.