Доган и опрас(к)ването на прехода

 

Колегата Христо Христов много добре е припомнил в своя сайт историята с „оня списък”, с която Доган беше шантажиран успешно през 1992 г. и превърнат от таен агент на съветско-българското партийно строителство в зората на демокрацията тук в явен инструмент на същото, довел до свалянето на правителството на Филип Димитров и препъването на прозападната ориентация на България още в зародиша й.

http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2577

 

Освен свалянето на председателя на Народното събрание Стефан Савов и на самия премиер Филип Димитров, резултатът от онзи шантаж и последвалата от него ключова роля на осветения ( и тогава, както сега!) Доган в ролята на бухалката, пълзящият преврат срещу „непослушните” засегна по онова време и някои други, не толкова значими, величини, като директора на БТА в мое лице. С това на процеса беше придаден характер на реваншистка чистка с цел да се демонстрира, че превратаджиите няма да търпят някой да им мъти вод(к)ата.

 

 

Преди да продължа с разказа от първо лице, трябва да припомня и обстоятелството, че по онова време гражданите все още не бяха отвратени от предателствата и популистките завои на доста „свои”. Дори сравнително незначителният повод, като натискът върху директора на БТА да напусне работното си място чрез незаконен акт на правителството на Мултигруп\Беров ( кабинет с мандата на ДПС), генерираше бурна обществена съпротива. Дни наред прел лятото на 1993 г. , след заповедта за уволнението ми от 3 юни, чиято незаконност доказах във Върховния съд, пред БТА спонтанно митингуваха граждани в знак на солидарност с моя милост.

 

Вбесените продажници от медийния слугинаж се опитаха да превърнат отказа ми да напусна работното си място във гротеска, вменявайки ми „кариеризъм” . Вестниците на Блъсков и подобията им публикуваха схеми къде точно ходя по нужда в БТА, интерпретирайки символичния ми отказ да се подчиня на незаконната заповед като „барикадиране” в агенцията в буквалния смисъл.

 

Целта на операцията беше да ме „прегазят” за назидание, но да представят това като рутинен акт на една власт, която има право да си назначава на съответния пост когото пожелае. Всъщност искаха да избегнат признанието за политическия характер на уволнението ми, което можеше да бъде легитимно само с решение на парламента ( както и стана в крайна сметка по инициатива на мандатоносителя ДПС). Президентът Желев, въпреки мълчанието си по казуса, също беше „осветен”, при това като координатор, след като в медиите изтече информация, че посланиците на САЩ и Великобритания са го посетили с молба да спре разправата с мен, която се вършеше в очевидно нарушение на Конституцията и с това се ерозираше доверието в самата демокрация.

 

Освен че спечелих делото във Върховния съд, след това Конституционният съд беше сезиран и направи тълкувание в същия смисъл, т.е. , че Беров е нарушил конституцията. Имаше само един глас против в Конституционния съд, на тъмночервения съдия Александър Арабаджиев. С протекцията на Бойко Борисов същият се превърна в наше време в лице на българската юриспруденция в Съда на Европа в ЕС- досущ като в случая с Мая Манолова, но на международен пиедестал, стъпил върху плещите на „антикомуниста” от Банкя.

 

Защо ДПС до така степен ми „имаха зъб”, че се опитваха чрез своя премиер Беров да ми отмъщават в нарушение на основния закон на страната? И какво беше съпричастието на Желев?

 

Общото между Желев и ДПС беше самата операция по свалянето на правителството на Филип Димитров ( в което бях поканен да бъда изпълняващ длъжността външен министър, но отказах, тъй като се чувствах длъжен да продължа на поста си като директор на БТА, избран на практика от колегите си с подписка и с масова подкрепа от тях). Тази операция започна с пресконференцията на президента Желев на 30 август 1992 г., на която той нападна кабинета приблизително по същия начин, по който в наши дни Доган изригна срещу Местан ( без геополитическата окраска обаче). Вдигнатата топка от Желев беше отиграна от Доган, който оттегли подкрепата си за правителството и така на власт с мандата на ДПС в прекроения без избори парламент беше докарана свързаната с руските служби и техните местни слуги корпорация Мултигруп.

 

Моя милост възрази като гражданин и журналист срещу тази подмяна още от първия миг. Като директор на БТА изпратих писмо до Желев, заведено в деловодството на президента, в което му съобщавах, че в знак на несъгласие с него отказвам да се явявам на инструктажите му, които всеки месец се организираха под формата на вечеря с медийни ръководители в ресторант „България” за сметката на някоя от избраните от него медии. От онзи момент контактите ни бяха прекратени.

 

Имах обаче „неблагоразумието” да продължа с неподчинението спрямо превратаджиите. Още в първото си предаване „Още”, което започнах да водя в края на ноември 1992 г., (https://www.youtube.com/watch?v=c04-dNrdwfc)

разгласих маргинализираното от сервилните медии сензационно интервю за „Отечествен вестник” на прогонения от разузнаването негов доскорошен втори по ранг ръководител Радослав Райков. В интервюто си той разобличи напълно Доган и компанията му по агентурна линия с подробности, които се потвърдиха документално едва от комисията по досиетата през 2008 г.

 

Радослав Райков беше заплашван ( включително с оръжие, както ми сподели при запознанството ни по повод моята покана да гостува в студиото) и отказа да се появи на екрана лично. Това направи обаче авторката на интервюто Констанца Анчева. Седмици след това тя беше покосена от смъртоносна, скоротечна болест и почина.

 

От кулоарите на Народното събрание депутат от ДПС изпрати по репортерка на БТА послание до мен, че главата ми ще се търкаля по стълбите на агенцията. Въпросният, след дълго и вярно служене, се облажи и като посланик, а отцепниците от СДС в парламента, които помогнаха на ДПС да свали правителството на Филип Димитров, бяха наградени с приобщаване към апетитния бизнес с продажбата оръжие- перверзна ирония във връзка с факта, че операцията по отстраняването на СДС от властта започна именно с измислен от службите скандал с неосъществена сделка с оръжие ( в Македония).

 

В крайна сметка припомням тези подробности от политическия ни пейзаж с елементи на мемоарност заради приликите с онова, което и днес се случва в и около ДПС с главен „герой” същия Доган, но …с обратен знак. Той вече не се зъби на комунистите, а напротив- те го обожават и ухажват образа му публично.

 

Доган беше онзи, който служеше като дразнител за създаване на националистически настроения сред българите с нахалните си „морфологични резонанси” спрямо ролята на Турция в България, заявявайки, че пътят ни към Европа минавал през Босфора. Днес той се е изправил като Боримечката ( с извинение към литературни герой, символ на българското юначество) и реве с руски акцент срещу същия онзи Босфор.

 

Всичко това щеше наистина да е повторение на историята като фарс, ако не представляваше всъщност една и съща история, продължаваща с участието на едно и също двулично лице, служещо на старите съветски господари, решили днес да му сменят чипа ( те успяха да постигнат в България невиждан в историята социалистическо-монархически тандем, та един Доган ли няма да препрограмират!).

 

Да , обърнатият с хастара нагоре Доган не е единствен в това отношение. „Обръщането на палачинката” е шоу, в което участват и други манипулирани манипулатори. Но Доган си остава уникален символ на прехода от първоначалното награбване на капитала до негово оплюскване и опрас(к)ване в наши дни.

 

Покойният бос на Мултигруп Илия Павлов и Стоян Денчев , ректор на днешната люпилня на висши кадри на преродената ДС, край които си чеше носа юношата Делян Пеевски.

 

 

18 мнения за “Доган и опрас(к)ването на прехода”

 1. Според мен “обрязване”е по подходящо от “опраскване” в случая с Доган….

 2. Нова мода се пръкна между тъпанарите – делят се на фесове и ушанки.

 3. Обратното броене за Убавците от снимките започна с пълна сила. Само да сме живи и здрави и да имаме достъчно пуканки когато по един или друг начин, ще започне отсрелването им. Как, кой, кого, физически, политически, виртуално и т.н. и т.н. едва ли има значение за масовата публика.
  А междувременно, най-сетне западен документален филм за лилипут.ин без маска и без грим.
  http://argumentua.com/stati/skandal-nemtsam-pokazali-fashista-putina

 4. Много добре си спомням издевателствата над талантливи и популярни журналисти в ранните години на демокрацията, които се опитваха честно да информират хората в България какво точно се случва!
  Тогава вярвах, че може да им се помогне, ако случващото се с тях стане известно на межународните журналистически организации.
  Но, за съжаление, журналистическата солидарност е възможна и от нея има ефект само в автентични демокрации!
  Нескончаемите битки и разочарованията на несъстоялия се преход отнеха младостта на цяло едно поколение българи!
  Нашето поколение!
  Дано тази жертва все пак да има смисъл!

 5. Всичко това е толкова несметно гнусно… и се замислих, че точно заради неспиращата река от помия, която ни залива хората у нас вече нищо не ги трогва, пълно притъпяване на сетивата.

  Виждаме поредното безобразие и просто вдигаме рамене, ако въобще го видим захласнати по турски сериали, чалга и „реалити“ предавания.

 6. Какво доказва статията и заглавието й ?????

  Нещо,което моя милост го е казвал милион пъти-никакъв преход не е имало,или ако е имало,той е правен от комунистите.

  Хронологичната фактологичност,припомнена от Иво Инджев доказва,че всички илим почти всички посочени лица са поставени от комунистите-особено важно е това за Жельо Желев и Любен Беров,аразбира се и Ахмед Доган.
  Много хора си мислеха,че Желев е антикомунист,но нищо срещу комунистите не направи-дори ги толериараше.
  Да се мълчи към съветско-руско-комунистическите мърсотии толкова десетилетия означава само едно-лоялност към българските и руските комунисти.
  Какво излиза-не само комуниста Георги Първанов е имал персонално негативно отношение към Иво Инджев,а дори Жельо Желев.Следователно още в зората на демокрацията,ЛЪЖАТА е била на ДЪРЖАВНО НИВО.И не само по повод на Мочите и Альочите.
  БДЛ е уникална и много кална…

  P.S. Руският офицер от КГБ Олег Гордиевски в свое интервю преди няколко години определи Русия като комунистическа държава,но с някои леки изменения.Е,може ли тази “брартска държава” да е комунистическа,а сестра й България да не е.Случая с ДПС каетегорично доказва истината.Членството в ЕС и НАТО са само маскировъчни одежди,които носят полза на Русия.Точно те играят ролята на Троянски кон,в начия случай коня е магаре.

 7. Здравейте г-н Инджев!Честита Коледа !Пожелавам Ви една хубава Нова 2016 година !Чудесно е ,че направихте това връщане през годините свързано преди всичко с Меди Доган и неговите превъплощения :от най- големия хидроинженер до най-големия българин днес,за какъвто ги провъзгласиха в някои от БГ медиите!!Изключително полезно и рядко срещано е напомнянето на ролята на Желев и ДПС при сваляне правителството на Ф.Димитров.Желев се превърна в свещенна крава ,но той в съдружие с ДПС е причината за забоксуването на България в нейното историческо развитие.Изведнаж в паметта ми изплува обръщението на Конкурента му за президенския пост в един диспут по БНТ,цитирам дословно:”Жельо,ти си турчин”.Повечето българи реагирахме отрицателно,но очевидно,крушката си имала опащка!”Сините мравки”се наместиха в живота доста успешно с благословията на Доган/Мултигруп/,а последния и днес продължава да си разиграва коня/не че симпатизирам на ивергнатия Местан-та той е от същото котило/,а Б.Борисов хрисимо мълчи нежелаейки да се намисва във вътрешните работи на друга партия/но правителството му е свалило предвидливо охраната на Местан.Ослушва се банкянския хитрец за да разбере как ще се завътят работите в ДПС,зер знае ли човек какво ще му прошущнат от Москва или Анкара,Берлин и Вашингтон…..

 8. Здравейте,
  Искам да попитам, защо не се говори за изкупената земя в Южна България от представители на Турската държава? Почти всички баби, новоизлюпени граждани и др. си продадоха земята за пари на разни уж бъдещи фермери (тип мутри) за които стоят турски пари? Ислямизацията и завладяването на този регион тече много отдавана. Когато владееш голяма територия (и то законно) в една държава можеш да направиш много неща свободно.

 9. Ама много ни е тръгнало на “драматични избори”, “върховни дилеми”, “съдбоносни алтернативи” и пр.! Ето пример за такъв “драматизъм” на избора.

  http://www.mediapool.bg/politiko-bokova-i-georgieva-mozhe-da-stanat-zhertva-na-politikanstvane-v-bitkata-za-posta-generalen-sekretar-na-oon-news243617.html
  В случая обаче резилът с двете лакоми червени кариеристки не е само за България.
  Срамът е и за всички онези, които направиха ООН за пълно посмешище и лесна плячка – за всички политически идиотизми и идиоти от средата на 20/21 век- съветизъм, маоизъм, “деколониализъм”, “анти-апартейдизъм” и т.н.В Руанда геноцидът започва, холандският генерал пуска алармиращи факсове, войниците му са без оръжие и нямат право да използват сила, но това става в петък, разбирате, и търтеите от ООН си карат уикенда!). Само това стига, за да бъдат разтурени завинаги комунистическите бърлоги на чудовищна корупция, кариерно интриганство и чиновническо лентяйство – ООН и Юнеско.

 10. Към Anton Georgiev:

  Към кого е адресира въпросът Ви?
  Ето, говорете, особено ако имате конкретни факти, каквито са фактите за изкупуването на 400 000 имота от руски граждани, за което биват редовно хвалени като “инвеститори” от представители на българската държава, макар да е ясно, че са поощрявани да правят това ( с преференциални заеми за тази дейност от руската ВТБ, например).

 11. И за комунистите и техните отрочета “vip” свинете ще има меч !!! Меча на Висшата Справедливост, който ще посече всяка мръсна червена и пембена комунистическа свиня и свинчетата и!!!

 12. Anton Georgiev,

  Влезте в някоя нова кооперация във варненската ЧАЙКА- ще се объркате, в България ли сте, или в Русия! Табелчици: Сергееви, Афанасьеви, Алексееви, Краснознаменский, Красноармейский, Энкаведисткий, Кагебисткий…
  Тези дни като “контра-баланс” на възможния “антируски вот” на част от българските турци, путинайкинските тролове из нета настояват тези нашественици да гласуват! Не ви ли се привижда Крим?

 13. @Антон

  Бих ви препоръчал да се поровите по-надълбоко и да видите кой всъщност стои зад това.
  В Добруджа и като цяло Североизточна България, земи и имоти се изкупуват от фирми тясно свързани с руски капитал. Естествено фирмите на пръв поглед, едва ли не, са чисти като сълза.
  Дали КГБ би допуснало чужд капитал в БГ?
  Та нали това е нездравословна конкуренция.

 14. @Иво Инджев
  За Черноморието и Доброджанския край е ясен руския империализъм и заграбването на земята за жълти стотинки! Не оспорвам тези факти и активните мероприятия на петата руска колона в България!
  Но понеже ставаше дума за конфликта Доган-ДПС-Турция и ролята на България, както и връзките на ДПС с ДС и Русия, се питам някой обръща ли внимание на връзките и механизмите в опита за ислямизация на България от Турската страна?

 15. @ Anton Georgiev

  Защо не се тревожите за Черноморието ни, което Путин целенасочено заселва с руски примати – бивши военни и зависими държавни служители, на които раздава преференциални заеми, за да си закупуват недвижими имоти у нас?

  Поморие (заедно с лечебната поморийска кал) е руско, имат си училища, детски градини, руски магазини, ресторанти, строят си необезпокоявано хотели,балнеосанаториуми,изтласкали са местните край пътя за Варна. Несебър също вече е руски: руски хотелски комплекси, руски имена на улици, бетонови кочини в стария град, руски кич по сергиите- матрьошки, будьоновки,тениски с лика на любимый президент, руски знамена по улиците и заведенията,тази есен си построиха пететажен корпус в двора на училището за децата на руснаците, които живеят целогодишно в имотите си, но със средства от делегирания бюджет на училище “Любен Каравелов”. Не че нямат пари руските мафиоти, но що да се харчат като може да стане за сметка на ония бунаци -туземците?!
  Не само Росенец, Бургас вече е руски анклав, благодарение на усилията на “най- добрия кмет в историята на България” по съвпадение руски възпитаник и протеже на Валентин Златев, същото е положението в Приморско, Созопол, Китен, Царево, Ахпол чак до Синеморец и турската граница.
  Сега министърката на туризма щяла да им маха визите, за да улеснявала максимално престоя им. 35 евро било много за виза на руски мафиот, ще смъкнели сумата на 10 евро или направо без визи! Само дано да разрешат онези от ЕС!
  Българите отдавна са нежелани гости на Черноморието си, защото там вече е заето и освинено! Е, от руснаците да мине споменаха, че може да разрешат и на българчета да почиват в морските пионерски лагери в България, но само през зимата!
  Сега с подставени лица скоростно строят хотели и каптират минералните ни води навсякъде, “Юлен” изсича горите за ски пистите си, Лужков (чрез Цеко Минев) е зинал да лапне “Щастливеца”, пистите и лифтовете на Витоша и т.н.
  Най-крупният частен собственик на земеделска земя в България – “Ромфарм” е руски.И не само той!

  Защо,уважаеми Антон Георгиев, не се тревожите и не питате за този руски етнически окупационен десант ?

 16. До SMS,
  Тревожа се разбира се и за това, което споменавате и бих добавил, че в момента масово се купуват имоти от руснаци в планинските селца във вътрешността на България и биват толерирани от местните феодали. Това което споменавате като факти за Черноморието и руската кочина съм абсолютно съгласен.
  Тогава какво излиза?
  ДПС – Проруска и Протурска;
  Атака – Проруска до костите;
  БСП и АБВ-там е ясно;
  ГЕРБ – бивши милиционери, партийни секретари и охранители и полулегални мутри;
  СДС, ДСБ и прочие обединени като Реформатори- Мешавица от бивши, настоящи ченгета, русофили русофоби….
  Ето за това се тревожа повече, че няма алтернатива! Че нямаше в началото на прехода закон за Лустрация и съд за престъпленията от комунизма, че няма ревизия на прехода и отваряне на финансовите досиета да се види кой и как и с какви пари е пазарувал/приватизирал държавни блага и т.н.

 17. Тази нощ не можах да мигна от притеснение,измъчваше ме една неопределена мисъл,че нещо съм пропуснал,не съм се отнесъл съвсем отговорно към статията.И както винаги,извадих от тулс-а моя любим ТМ и започнах да търся пасаж от статията,където да го приложа-не бяха нужни повече от две минути.
  Спрях се на информацията на Г-н Инджев за президента Жельо Желев.Прилагам автоматически ТМ и още преди да се замисля,резулаттите се появиха.

  – Първия “демократично избран президент на РБ” не събори символите на ЛЪЖАТА(БДЛ)
  – Втория също демократично избран президент беше Петър Стоянов(НЕКОМУНИСТ) продължи традицията и също не събори символите на БДЛ
  – Третия демократично избран президент беше Георги Първанов(КОМУНИСТ) също продължи традицията и символите на БДЛ останаха на място
  – Четвъртия демократично избран президент е Росен Плевнелиев(КОМУНИСТ или НЕКОМУНИСТ-нека всеки да си отговори) продължи традицята и символите на БДЛ са по места,дори има увеличение на бройките-поне три са от тази година

  Брей,че кой даде началото на тази твърда традиция.Отговорът се появява дори без да изморявам ТМ-първия в историята на България президент Петър Младенов(КОМУНИСТ).

  Оставям ТМ да си почине за малко и да използваме математическата логика-по времето на т.нар. ПРЕХОД от четвърт век Държавата Република България имаше ПЕТИМА президенти,като нито един от тях не направи дори опит да освободи България от комунистическата символика и пропаганда.
  Първоначалната традиция се дава от автентичен и стопроцентов комунист,наследил диктатора Живков и останалите напълно безропотно и дисциплинирано се придържат към нея.Следващия президент също няма да наруши традицията,просто ще му е неловко,ще му е скомина-петима президенти подхранват и държат здраво в ръцете си комунистическата традиция на ЛЪЖАТА ,а той да я наруши-айде де,че кой е той,един президент по-силен от предишните петима.
  От петимата първия и четвъртия са стопроцентови комунисти,петия е почти такъв,но втория и третия бяха избрани от антикомунистическите избиратели.Каква е разликата между комунистическите президенти и антикомунистическите,казано условно,но обективно?

  НЯМА РАЗЛИКА-крещи със злоба ТМетод,комунист или антикомунист,президента на България е непокис и оптимист-не дава на БДЛ да изчезне от територията на страната.

  ТМ продължава-Американецо,ама и ти си наивник като другите БЕ ,не виждаш ли че няма по-силно течение и приемственост по отношение на БДЛ-щом като нито един ДЪРЖАВЕН ГЛАВА на “евроатлантическа” България не дава косъм да падне от десетките могъщи символи на унижението и робството,занчи Българската държава има нужда от тези комунистически символи.Кой ще храни нещо,от което да няма полза.Ръ.Бъ. храни БДЛ защото има нужда от нея,толкова ли си….
  Добре,добре,прав си ,казвам на ТМ,ама дай да видим как стоят нещата при правителствата и министър-председателите,все пак и те имат голяма власт и те са могли да направят нещо за свободата на българите.
  ТМ съска заканително в лицето ми и казва “каквито са президентите на републиката,такива са и министър-председателите й,наивник си ти,повече никъде няма да ме прилагаш за да не се излагаш,всичко се вижда и течението приижда ,с просто око се вижда бе и не е нужно да ме вкарваш в комунистическата кочина,ще ме ползваш само при много трудни задачи,аз не съм вечен….”
  Добре,добре драги приятелю,ще внимавам та повече да не те унижавам….

  И сега вече се успокоих и благодарение на ТМ оше една задача реших.

  Драги съмишленици,прекрасно зная и ще си трая-вие от ТМ не се впечатлявате,както и от снимката по-горе,вие се опитвате да се борите с нецивилозвана Русия,а живеете сред родна българска,комунистическа простотия.Успех няма да има,същото ще е и през следващата зима,утре Новогодишните елхички пак ще бъдат прободени от милионите комунистически свещички ,светещи от мощните прожектори на ЛЪЖАТА -целия БЪЛГАРСКИ НАРОД й лежи в краката.

  Освен силна светлина те излъчват и силна топлина-това световно чудо един ден ще се изучава лудо….
  Ще падне голям смях,въпреки че е грях -някой да се смее ,който природата го е наказала да блее!

 18. Каква екзотика все намирам, дори без в Българията дълбоки да се навирам.
  Срещу Русия може някой да се бори ако има сила. Това чудо на злото и примитивизма не може да се победи от наивитизма.
  И коя държава, кой народ би се опълчил срещу руския октопод.
  Държава и народ, които носят в сърцето си хоругвите на руската окупация.
  Няма нещо по-феноменално от българското съзнание феодално-да се опълчва някой срещу нещо, носейки символите му на плещите си.
  Като добър вкус би било всяко опълчване срещу хибридната война на Русия да започва пред някой символ на съветско-руската помия. Всеки град може би има мраморен, бетонен или гранитен смрад.
  Отрядите на борците срещу руската мърсотия ще могат да се събират пред Мочи и Альочи и всевъзможни паметни плочи. Всеки отряд да се снима пред тях като на парад.
  Езотика световна-само България ще води война срещу Русия начело със символите на нейната мърсотия.
  Добре че днес нямаме Ботев, Раковски, Славейков и Бенковски, Стоянов и Левски за да се изсмеят на “евроантлатическите” българчета….
  Нямаме и Георги Марков, Георги Заркин, Илия Минев, Вангел Акликин и такива като тях, та да се види че българчетата са за смях.
  Ще чакаме утре с нетърпение някое новогодишно внушение за просперитета на народа в прегръдките на октопода.
  Тази година беше най-показателна, на територията на свободолюбива България бе тържествено издигнат символа на НЕСВОБОДАТА.
  Маршал Фьодрор Толбухин е последния ОКУПАТОР на Българския народ, който демонстрира своята признателност както преди 60 години към неговите войски.
  Вчерашна признателност към съветските войски, днешна към техния Командващ, нека само някой да каже че ТЕЧНИЯ МЕТОД е изчезващ.
  Срещу науката никой не може да се бори, дори и комунистическите октоподи.
  Няма срам в българския стан.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.