ГАЗПРОМ ни врътва кранчето и набива канчето на покорния ни премиер

С пълното съзнание, че правя допълнителна реклама на виртуалния официоз на властта, избирам да използвам меродавния за управлението ни булеварден източник на информация т.н. агенция ПИК. Защото е забележително, че в заглавието липсва обичайното „СЕНЗАЦИЯ, БОМБА, ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ, УЖАС” и прочее примитивни хватки за зарибяване на примати.

 

Ето как „агенцията” поднася наистина сензационната новина, но без да я определя за такава- вероятно, защото не за първи път се случва Москва да шантажира България с газовите доставки. В което няма никаква сензация, а си е рутинна руска политика срещу България.

 

И още нещо любопитно: този път снабдителите на булевардния сайт с компромати срещу поредния обект, нарочен за морално унищожение, не са го информирали изпреварващо, както правеха например в случая, когато трябваше за часове да „разобличат” Местан в сблъсъка му с Доган. За целта службите подаваха „сензационна информация” на същата „агенция” за Местан в турското посолство ( макар през цялото време да ставаше дума за друг адрес, за резиденцията на турския посланик).

 

„Агенцията” приема сега унижението да се позовава на две телевизии, срещу които бълва змии и гущери иначе с обвинения във всички смъртни грехове по отношение на една медия.

 

ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Русия врътва кранчето на газа към България от 1 януари (обновена)

Автор: ПИК

19:10 | 30.12.2015

 

Русия врътва кранчето на газа към България от 1 януари. Това е предизвикало спешна среща на енергийни шефове при премиера Бойко Борисов.

Получено е изненадващо писмо от руската фирма „Газпром Експорт” до българо-руското дружество „Овъргаз”, че от 1 януари догодина спират доставките за всички битови потребители в България. Става въпрос за около 200 000 домакинства, газифицирани в цялата страна, съобщава Нова телевизия.

“Към настоящия момент „Газпром експорт” не предвижда доставки за „Овергаз” от 1 януари 2016 г. Това каза Жаклeн Коен изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг във връзка с извънредната среща на енергийни шефове, свикана от премиера Бойко Борисов, по повод писмо от „Газпром”.

„Грубо може да се каже, че компанията има около 200 000 абонати”, отбеляза Коен. Той потвърди, че е имало среща между премиера и енергийните шефове, като на нея са дадени инструкции на държавните дружества. „Булгаргаз” като обществен доставчик и „Булгартрансгаз” като преносен оператор имат пълна готовност, като в момента, в който „Оврергаз” се обърне към нас, смятаме, че няма да има проблем с доставките на газ”, допълни Жаклeн Коен.

След срещата при премиера, държавните дружества са уверили, че ако Овергаз сключи договор с Булгаргаз, общественият доставчик ще осигури доставките, така че потребителите да не усетят последствия от финансовия спор, уточнява Би Ти Ви.”

 

Неофициалното ми препоръка след официозната информация на иначе жълтия сайт е постоянно рекламираният в ПИК премиер Борисов да се придържа към досегашната линия на поведение спрямо Русия. Когато външният министър Лавров му удари вербален шамар с опакото на ръката ( заявявайки на 13 октомври, че Борисов трябва да се срамува http://www.vesti.bg/bulgaria/lavrov-borisov-triabva-da-se-sramuva-pred-izbiratelite-si-6043754), Борисов я целуна на следващия ден с репликата, че руският външен министър бил най-добрият дипломат в света. Не ми е удобно да напиша по аналогия буквално какво трябва да целуне сега на ГАЗПРОМ. Но читателите, които са чели нещо повече от „Винету”, ще се досеят и сами.

 

Ако някой е забравил предишното газово задушаване на България през януари 2009 г., може да си припомни на този линк : http://e-vestnik.bg/5340

8 мнения за “ГАЗПРОМ ни врътва кранчето и набива канчето на покорния ни премиер”

 1. Никой никога не е говорил за спиране на доставките за България.

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/30/2677906_rusiia_moje_da_spre_dostavkite_na_gaz_kum_overgaz_na_1/

  …Причината за евентуалното спиране на газовите доставки са задължения на компанията.
  …За подготвяно разделяне между “Овергаз” и руския доставчик писа преди дни “Капитал”. Изданието се позова на източници в индустрията, според които българското дружество и руският му партньор планират да се разделят до половин година, като българският партньор ще изкупи и поеме самостоятелно управлението на активите в страната.
  …Според “Капитал” тази договорка е била финализирана при посещението на Александър Медведев в София, който освен генерален директор на “Газпром Експорт” е и член на борда на директорите на “Овергаз Инк”.

  Едва ли е новина за Сашо Дончев, още повече, че се е покрил… и в СЕГА нито дума по въпроса. Поне ще има извинение за вдигането на цената.

 2. Не мога да разбера, как Газпром, който е и собственник на Овергаз – България спира кранчето на потребителите си, които с редица манипулативни методи и реклами е успял да ги “зариби” като свои абонати (дори и със собственни капиталовложения-на абонатите). И не трябва ли това дружество, да компенсира потърпевшите с огромни неустойки (за неизпълнение на договорните си задължения), които биха могли да доведат дори и до фалит на това дружество!

 3. Брей, този Путляр – много жилав чикист! Рублата така се срина, толкова убийства му се приписват, а той – облече ново костюмче, даде някоя пресконференция, направи фотосесия, пък сега и с кранчето си играе. Както казва Радой Ралин:”По това ще ги познаеш жестоките хора,
  те обичат студа, който всичко прогонва от себе си…”

 4. Пут.ата толкова е озверял заради сваления от Турция самолет и за поредния международен провал на плановете му в Сирия, че пак е готов на крайности.
  В такива случаи винаги по-слабите го отнасят. На Борисов дупе да му е яко ако не играе по казачока от Кремъл.
  Всъщност като се замисля България отдавна е губещ в този конфликт. Самия факт че икономически си 100% зависим от един диктатор е геополитическо убийство, при това на страна повече от 7 години в ЕС.

  Заради това няма и няма и да има стратегически инвеститори в България, а заплатите ще бъдат винаги на последно място не само в ЕС, а и в цяла Европа.

  Мрачна прогноза, но факт!

 5. Разбирам, че за това, което ми минава през главата нямам никакви доказателства и че то е чисто логическа спекулация, която може да е плод на прекалена подозрителност, а може би дори и на параноя по отношение на Русия, но като гледам какво се случва и с каква интензивност се случва и кой стои зад всичко, което ни се случва напоследък, не мога да се удържа да не го споделя. Надявам се все пак това да си останат мои фантазии, така че приемете го критично и гледайки отстрани преценете, доколко това е реална опасност. И все пак аз самият не мога да се отърва от усещането, че в случващото се с Овъргаз не става дума само за отнемане на един печеливш бизнес в полза на КОЙ? Имам усещането, че Сашо Дончев напоследък се опитваше да се еманципира от зависимостта си от Русия (решението от началото на декември за излизането на Газпром от Овергаз инк е само следствие от това) и да се превърне в самостоятелен играч. Вестник “Сега”, финансиран от Сашо Дончев, е един от най-яростните критици на Бойко Борисов. Така Сашо Дончев стана опасен както за Русия, така и за модела КОЙ?, който не търпи силни самостоятелни играчи. Затова веднага щом някой се опита да се еманципира силите, стоящи зад модела КОЙ?, го унищожават. Струва ми се, че това е причина за случващото се и със Сашо Дончев, и с Лютви Местан, и с Гриша Ганчев. Не може да има повече от една силна фигура (която от своя страна трябва да е напълно подконтролна на Кремъл). Това е още по-важно, ако Кремъл планира в близко време да дестабилизира страната (България), да я извадиш от сегашната й орбита на НАТО и ЕС и след това да я подчиниш на собствената си воля и я прехвърлиш в орбитата на Евразийския съюз. В този случай наличието на други силни играчи освен този, на който залага Кремъл (а в случая това е КОЙ?) е не само нежелателно, но и крайно опасно нещо, което може да обърка плановете ти. Ерго това интензивно разчистване на терена (Местан, Сашо Дончев), говори не само за икономически планове за превземане на печеливши бизнеси, но и за планиране на дестабилизация на България от страна на Русия.
  Защо да го прави Русия ли? Русия се задушава от санкциите на Запада. Напоследък Путин се опитват по всякакъв начин да изнудва Запада, за да го накара да започне да преговаря с Русия и да го накара силово да признае, че по-добре е да се споразумее с Русия вместо да продължава противостоянието с нея. Последният пример за това е намесата на Русия в Сирия. Но и този опит се оказа неуспешен. Западът продължи санкциите и през 2016 година. Да успее да накара Запада да се съгласи да започне преговори с Русия обаче е единствения начин режимът на Путин да оцелее. Той вече се намира в цайтнот, което го кара да не подбира средствата и да играе ва-банк. На Русия й остава още съвсем малко време, в което тя може да издържи чисто икономически на санкциите на Запада. Финансовите й резерви се изчерпват. Експерти прогнозират, че колапсът ще настъпи през лятото най-късно през есента на 2016 година. Един от последните шансове на Путин да принуди Запада да преговаря с него е като предизвика голяма криза и дестабилизация в Европейския съюз, чрез дестабилизация на една от страните негови членки – например България, която поради много причини е най-подходяща за целта. От тази гледна точка превземането на Овъргаз и елиминирането на Сашо Дончев, както и това на Лютви Местан е планирано разчистване на терена преди старта на операцията по дестабилизирането на България. Плюс, че в случая с Овъргаз, това нагнетява допълнително градуса на напрежението в България от една страна и от друга ясно показват кой клати лодката и с кого трябва да се преговаря.

 6. Г-н Ивайло Йорданов, моля Ви да приведете примери и доказателства за “страданията” в бизнес план на явно Ваш любим олигарх Гриша Ганчев. Надявам се сред тях да не присъстват източването на КТБ чрез открадването на “Петрол” и това че ,засега, не му се позволява да заграби ценни бази чрез заобикаляне плащането на дългове на един от най-яростно натрапените в България съветски символи – цска. Благодаря Ви предварително!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.