Руската ръка (и) в Черна гора

Кремъл продължава с имперско постоянство да превръща в свои врагове цели народи. След големият успех на това поприще в Грузия и Украйна, Путин е на път да постигне подобна победа на глупостта и в Черна Гора, където, подобно на България, има традиционно голяма руска Пета колона.

Както и в България, щаб на руската намеса в Черна гора е руското посолство в столицата, а агентурата на Москва е задействана на бързи обороти. Тя не само не се крие ( точно както в България с осветяването на Доган и компанията му във върхушката на ДПС), но и демонстрира влияние чрез съответните медии ( също както тук). Главният център на специалните руски операции срещу Черна гора и България е един и същ: вездесъщият чрез подставените лица на руската пропаганда Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ), оглавяван от специалиста на КГБ по България ген. Леонид Решетников. Центърът за шпионаж и дестабилизиране на набелязаните държави от години има свой щанд на изложението на книгата в София в НДК. По негов образ и подобие действат и тук изявени “издатели” и набедени професори, които не слизат от телевизионните екрани на българските телевизии с манипулативните си тиради в полза на “руския свят”, в който си живее Путин с награбените от руския народ милиарди, част от които са в основата на медийно-агентурния алъш- вериш в България

Аналогиите са много и могат да бъдат направени от анализа на Виталий Портников, който ( за разлика от нашите “мъдри” коментатори, борещи се да прикрият руската намеса) “стреля” в десетката по тази тема, задавайки въпроса ЗАЩО И Е НА РУСИЯ ДЕСТАБИЛИЗИРАНЕТО НА БАЛКАНИТЕ, както е озаглавен анализът му.

Автор: Виталий Портников

Превод от руски за ivo.bg: Васил Костадинов

“Надявам се, че никой няма да ни обвини за случващото се в Черна гора?” – това пише рускиня в коментар към статия за нестабилността в малката балканска страна. Обвиненията срещу Русия са предостатъчно. Те не са отправени само от ръководството на Черна гора, което ( за разлика от българския премиер Борисов, правещ се на неразбиращ, поради което сее превърнал в спяща клетка на руското влияние тук-бел. ivo.bg) е сигурно, че протестното движение в страната се контролира от Москва и Белград. Самите протестиращи не правят никакви опити да скрият специалните си връзки с Русия и Сърбия.

Черногорският вестник “Победа” показва обикновени снимки от социалните мрежи за да докаже, че протестиращите са се срещали с официални лица в Белград и Москва, и се гордеят с тези срещи. „Facebook показва как сръбските ултранационалисти и руските екстремисти оказват логистична подкрепа на лидерите на Демократичния фронт и на кампанията срещу НАТО”, – се казва в публикацията.

Черногория, переворот

Фото мятежников из их соцсетей Pobjeda.net

Между другото, нещо подобно се случи след идването на СИРИЗА на власт в Гърция. Политиците от ултралявата коалиция не криеха своите пътувания до Москва и контактите с най-одиозните представители на близкия кръг на Путин. Дотогава никой не се интересуваше от живота им и постовете им в Facebook и Twitter. След като журналистите се заинтересуваха, излязоха много интересни факти – например плана зa излизането от еврозоната, който е изготвен в Руския институт за стратегически изследвания – една от организациите, основани от президентската администрация на РФ, свързана със специалните служби на тази страна.

Сигурен съм, че в Черна гора ще бъде същото. Москва не крие своята антипатия към евроатлантическата интеграция на бившите югославски републики и е готова на всичко Черна гора да не стане член на НАТО. Това се коментира в официални изявления и на научни конференции, а съответните директиви от Кремъл са изпратени на руския посланик в Черна гора Сергей Грицай. Посолството се превърна в истински щаб, чиито цели са дестабилизацията на Черна гора и сваляне на правителството. Нарасна броят на агентите под прикритие на руските специални служби. Зачестиха и срещите с черногорската опозиция, при това от най-различни кръгове. Ако „нашите” успеят да свалят правителството и поемат властта ще бъдат щедро възнаградени – така мамеха и гърците. Лъжат и “чуждите”, че Русия няма специални интереси, а подкрепя черногорските демократи, които се противопоставят на диктатурата. В Черна гора властвува авторитарен режим, нали?

Путин и Джуканович, Сочи, 2006 г.

Като говорим за черногорския режим – руската пропаганда прави същото салто, когато става дума и за руско-беларуските отношения. В зависимост от настроението на Кремъл Александър Лукашенко е или най-добрият приятел и създател на нова модерна Беларус, или “последният диктатор на Европа”, за когото излъчват уличаващи филми по НТВ. Днес „последен диктатор на Европа” е премиерът ( интересно е, че руската пропагандна се гаври с европейската ориентация на България, но не и лично с нейния вожд начело на Гражданите за европейско развитие Борисов- бел. ivo.bg)   на Черна гора Мило Джуканович. Това не е измишльотина, а директен цитат от статия на пропагандисткия сайт Lenta.ru – с такова заглавие е публикувана биографията на Джуканович. А доскоро лидерът на Черна гора беше най-добрия приятел на Кремъл – никой не се замисляше за отношенията му с опозицията и обществото.

Когато журналист от родината на Путин нарича някого “последният диктатор”, това предизвиква единствено насмешка. Джуканович, разбира се, не е цвете – това не е тайна нито в Европа, нито в Черна гора. Но той се бори за властта си – и с опозицията, и с външни сили. Печели избори в много сериозна надпревара. Дали Путин и неговата крадлива „Единна Русия” могат да се похвалят със същото? А авторът на статията за Джуканович дали разбира, че за разлика от обикновените черногорци никога не е имал право на избор?

Кристално ясно е, че Москва пое курс за свалянето на Джуканович за предотвратяване на европейската и евроатлантическата интеграция на Черна гора, както се бореше с Юшченко, а после подкрепяше Янукович, за да предотврати европейския избор на независима Украйна. Но Джуканович не е толкова лесен. Дори и с наливането на милиони евро за преврат в Черна гора. Министър-председателят на Черна гора разбира технологията на масовите протести за промяна на политическия курс. Джуканович дойде на власт в края на 80-те години точно по тази технология. Тогава, за да спре курса за независимост на Черна гора, сръбският президент Слободан Милошевич организира масови демонстрации – уж „антикомунистически”. В резултат на това Джуканович стана най-младият премиер в историята на републиката.

Днес на мястото на Милошевич е Путин, а Джуканович е в ролята на онези срещу които се бори. С тази разлика, че той разбира какво се случва. Много добре знае, че това не е революция или „Майдан”.

Следва въпросът – каква, по-точно, е разликата? И в двата случая имаме народно недоволство. Разликата е, че Майданът е революция, породена от стихията на народния гняв, а това, което се случва в Черна гора – специална операция. Защото с такива специални операции на руските специални служби, са дестабилизирани немалко държави, а Путин и обкръжението му не вярват, че е възможен истински народен протест.

Точно затова влязоха в украинския капан.

Надяваме се, че скоро ще се набутат и в черногорския.

Виталий Портников

http://glavred.info/

15 мнения за “Руската ръка (и) в Черна гора”

 1. В България вече имаме предостатъчно опит в различаването на спонтанни протести и организирани такива. Външните очебийни характеристики на режисираните протести са следните: протестиращите не могат да обяснят присъствието си там – дали поради неориентираност, дали поради беден речник…; обикновено носят качулки и приличат на футболни ултраси или са пенсионери на видимо преклонна възраст; носят увехтели портрети на Вождове на СССР; развяват плакати, отпечатани с един шрифт и еднотипно съдържание; изсипват се няколко автобуса с “недоволни граждани”, на които е обещана поне една пица и разходка; (не)знайно откъде се появява микробус с поддържаща маршова музика, и още и още…
  Лесно е да се разграничи спонтанното гражданско неподчинение от инспирираните изкуствени “протести”.

 2. Тито може да беше всякакъв, но единствен той се противопостави на Сталин и то много успешно! Съветските шпиони бяха поставени на мястото им в Голи Оток! След като Сталин пукна, Хрушчов отиде при него и му се поклони дълбоко! Видно е от документалните филми от онова време! Нашите управници от времето на соца, а и след това никога не проявиха достойнство пред СССР и Русия, с едно малко изключение по времето на Елцин, когато Костов не даде съгласие руски самолети да прелетят преа България за Прищина, но тогавашната Русия на Елцин беше фалирала, както скоро ще фалира и путистан!

 3. Към Димитър

  Независимо от това, дали “тогавашната Русия на Елцин беше фалирала” или не, оценявам високо постъпката на Костов.

 4. Факт е обаче, че руската мафия отдавна напазарува каквото можа – алуминия, бирата, боксита и още едно друго т.е. почти цялата икономика и туризма на Черна гора.
  Вижте къде (на плажа до Св. Стефан) е вилата на олигарха Дерипаска, който награби какво ли не, но черногорците бързо разбраха, че от такъв “инвеститор” – Бог да пази!
  Аз обаче сериозно бих се поклонил на Владимир Владимирович за невероятното му постижение! ЕС и НАТО трябва да учредят специална награда за него- “За популяризация и приобщаване на народи и държави”. Наистина немея пред умението му да направи враг такъв фанатично русофилски народ като черногорския, който формално до 1979 г. се води във война с Япония, защото Кралство Черна гора е съюзник на Русия в Руско-Японската от 1906, а след това е забравена в мирния договор!)
  Вече на ред са беларусите. Други май не останаха. Освен рубладжиите с български имена, разбира се.

 5. Токущо Нова тв съобщи:
  Русия спира газта за битови потребители!
  Благодарим ти, “освободителко”!

 6. Голият Рибар от календара съсипва всяка държава до която се добере. А още не е признал Кремъл как са са целували с Хитлер 39 година и са маали гащи на общ парад в Брест, а само две години след това останали леко изненада като за няколко дни 6 милиона нови съветски человеци отишли на кино или в плен, а след войната оцелелите пленници били изпратени в Сибир където си ги доубили тииихичко както вали снегът навън.

 7. към ТОНИ
  Все ми се струва, че Костов спаси тогава руснаците от резила целият свят да види колко пари струват техните прехвалени генерали с големите шкембета!
  А Иван Костов, за когото съм гласувал беше обещал разследвания на червените крадци, които така и не се случиха! Остави бившите ченгета и партийни секретари с големи пенсии, не помогна и на хората с дългогодишните влогове в ДСК с лихвоточки, но продаде Нефтохима на Лукойл!

 8. Към Димитър: Ако за Иван Костов бяхте гласували още един мандат на управление, той щеше да си изпълни и тези обещания. Спаси България от тоталния фалит. Направи частната приватизация на заводи със задължения, които никой не искаше да купи. Не му стигна времето за един мандат да постигне всичко, за да прекъсне корените на тоталитарното минало, икономическия крах, развилнялата се престъпност, мултигруп, краха на банките, хиперинфлация, влизане в валутнен борд и какво ли още не комунистическо-съветско влияние. Всички го съдите какво не бил направил, но никой не се замисля какво направи и как върна фалира България в Европа. Защо не гласувахте за него, а гласувахте за мистър 800 дни и неговите юпита като Милен Велчев например, които караха на автопилот четири години и разсипаха страната? Иван Костов не сваляше шапка нито на Русия, нито на САЩ, а защитаваше само българските интереси. Политик от класа, която няма скоро да се появи на хоризонта на политическия живот в България!

 9. До РБ
  Вие ме изкарахте от тези серсеми, гласували за мадридския крадец! Имате много здраве! И тогава гласувах за Иван Костов, и всички мои познати убеждавах за него да гласуват! Не ми дръжте назидателен тон, сякаш ме познавате и знаете за кого съм гласувал! И до днес за мен няма по-долно същество от мадридското недоразумение с червените бузки – червен цар – слуга на КГБ, поругал паметта на баща си и чичо си!!! Но така, или иначе Иван Костов трябваше да се замисли и за обикновените хора! Направена беше приватизацията, но главно червените крадци се възползваха от нея! Цели 4 години имаше на разположение и мнозинство имаше!

 10. С влизането на Черна гора в НАТО се осуетяват плановете на Кремъл да има военна база (и) в Адриатическото море, освен в Черно (Севастопол) и в Средиземно (Латакия).

  За това е целият зор.

 11. Чета с малко закъснение, за което съжалявам, защото разговорът е интересен. Стамбо, въпросът ‘кой инвестира там?’ е като да отвориш зъб. Виж този материал за Тиват и подредените златни гъски на Питър Мънк – Мънк-Дериспаска-Ротшилд.
  http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/peter-munks-great-sea-adventure/article20282947/?page=all

 12. До Димитър: Съжалявам, но така прозвуча от коментара ви. Със здраве и честита Нова година!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.