По – скъпи винетки от Винету, а от скъпия дядо Мраз-заплахи с мраз

В навечерието на 2015 година явно сме си пожелавали някои неща, които се случиха на принципа „внимавай какво си пожелаваш”. С което, уви, окончателно ми стана ясно, че Господ може и да е българин, но или не дочува, или си прави шеги с нас поради греховете ни.

 

От незапомнени времена в рамките на едно поколение ( май за толкова ни стига „колективната памет”) си пожелаваме например прекалено амбициозно да ни сбъдне швейцарската мечта и да станем Швайцария на Балканите. И ето че познахме през 2015 г., но в руския смисъл на думата. Превърнахме се във вратар на входа на Европа, т.е. в портиер.

 

С това свое постижение сме особено горди в страната на Горда стара планина. В предишни години сме се напъвали да се гордеем ту с розовото масло и киселото мляко, ту пък с друго нещо. През 2015 – та година избуя обаче националната гордост в държавата на Охранителя, че охраняваме както никой друг вратата към Европа.

 

Швейцар у входа в ресторан

Швейцар или привратник

С ТАЗИ СНИМКА РУСКАТА ВИКЕПЕДИЯ ИЛЮСТРИРА ПОНЯТИЕТО ”

ШВЕЙЦАР”. ДОБАВЕТЕ ГЕНЕРАЛСКИ ЛАМПАЗИ И ЩЕ ПОЛУЧИТЕ БЪЛГАРСКИЯ ЕКВИВАЛЕНТ ЗА 2015 Г.

Руската дума за портиер, отново да напомня, е швейцар. Така че си имаме швейцар на Балканите- една сбъдната мечта!

“Над 10 милиона емигранти се очаква да влязат в България”, заяви пред журналисти в Брюксел Бойко Борисов, позовавайки се на писмо от премиера на Турция Ердоган. Запомнил съм думите му, защото бяха казани в деня, когато Ердоган откри в Москва заедно с Путин най-голямата джамия в Европа на 23 септември 2015 г. Който не ми вярва, че нашият швейцар е направил такава прогноза, може да изгледа видеото и лично да се увери в казаното от него ( около втората минута) от монолога .му)https://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%9D%D0%B0%D0%B4-10-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D1%82-%D0%B2-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE_562076.html?pagewhich=10

За такива прогнози във Факултета казват: и ние послъгаваме, ама този ще ни вземе хляба, лъже като дърт швейцар.

 

Прогнозата на нашия швейцар не само не се сбъдна, но тъкмо напротив: България се оказа най-нежеланата дестинация за бежанците, чиято вълна се натъкна на най-правилно построената отбрана срещу жени, деца и невъоръжени мъже в мирно време в новата човешка история. Съответно страховитите мигранти сами пожелаха да ни заобикалят.

 

Чудото на нашия швейцар на Балканите привлече вниманието лично на впечатления Дейвид от Великобритатания, който дойде да се запознае с подвига на родния Голиат. Дейвид и Голиат се разходиха заедно покрай съоръжението, невиждано по бреговете на Великобритания дори по време на опасността от нацистка инвазия.

 

Горд от постижението си, нашият швейцар многократно се похвали, включително пред Дейвид, че цяла Европа може да се поучи от него.

 

Най-удивителното е, че в края на годината се изяви още един претендент за швейцар на годината в България. С речта си в защита на Русия от Турция на българска територия този портиер на вратата към Европа през Босфора направо изпревари в класацията по охраняване на московските интереси самия Охранител, който не можа да направи нищо по-добро от това да се съгласи с Босфорския европеец, че Турция се меси в България и така се присъедини ловко към мнението на своя колега по портиерски функции при раздаването на руските порции у нас.

 

С това обаче не се изчерпват недоразуменията Господни в изпълнението на молбите ни за спорна 2015-та, което наистина я превърна в спорна.

 

От кога се молим за повече сигурност и ефективност в борбата с престъпността! С пълно основание се жалваме най-много от битовата, масовата престъпност. В резултат на което осъмваме през 2016 г. с обещанието, че всинца масово ще дадем пръстови отпечатъци, ако имаме нещастието да се обърнем за опазване на здравето ни към родното здравеопазване. Очаквам догодина към изискванията да се добави и снимка в профил и анфас към пръстовите отпечатъци. Ето защо не посмях да си пожелая повече светлина през 2016-та, за да не се изтълкува от Всевишния като заявка за повече светкавици в болниците, превърнати в полицейски участъци.

 

Има е още резултати от явно разваления телефон между пожеланията ни и тяхното изпълнение .

 

Нашият последовател на култа към Винету неуморно ни строи магистрали, но ни ние си позволихме да си пожелаем да повиши все пак качеството на строителството на базата на обоснованото ни предположение, че много се краде от европейските милиарди, раздавани в рамките на обществената тайна за обществените порции, лапнати от близки до властта строителни фирми. Ние ли се грешно молихме или Началника ни грешно разбра какво да нареди на подчинения си, но последователят на Винету за наказание ни повиши цената на винетките.

 

Русофилите вкупом се молеха за нови подаръци на дядо си Мраз, а той ги заплаши с мраз от 1 януари 2016-та в навечерието на руската Коледа.

 

Да обобщим дотук: швейцар, вместо Швейцария на Балканите; пръстови отпечатъци за нас, а не белезници за престъпниците; вместо повишено качество на строежите на вожда Винету, повишена цена на винетките; заплаха с мраз, вместо подаръци от дядо Мраз. Това получихме през 2015 г.

 

 

Един съвет към еротоманите: не си пожелавайте шведска тройка, че като нищо ще ви връхлети руска.

Аз казах, хау! Пък дали ще ползвате моето ноу хау, I don’ know.

Бележка на автора за почитателя на Винету, ако е почел с вниманието си този текст: ноу хау не е индианско заклинание, а I don’t know в превод на балкански швейцарски език означава „снишавам се, докато не ми кажат да се изпъча пак на ясен руски език”.

29 мнения за “По – скъпи винетки от Винету, а от скъпия дядо Мраз-заплахи с мраз”

 1. Сладкооо!
  Само сатира за павианите!

  А като видях снимката на портиера на ресторант “Охайо”, веднага се сетих за една случка от преди 35 години.

  Тогава всички важни портиери тук бяха пенсионирани боклуци от МВР. Един такъв важен не ни пускаше в “Новотел” Пловдив заради дълги коси и бради – да не загрозяваме обстановката. Но на един Осми декември нямаше как да не ни пусне – държавна политика. Като излязохме късно за пред гаджетата му взехме генералската шапка, ударихме му по два шамара и я хвърлихме символично в Марица.

  Такива ми ти работи за тогавашните портиери.
  И днешните портиери Цветанов и Борисов също на края ще изядат по два шамара. Не буквално, а на избори.

 2. Да.несъмнено Българския министър-председател е силен човек,дори по-силен от всеки.Реших да тествам неговата сила по отношение на Държавния глава.

  Както разумните читатели знаят,аз основах нов предмет и го нарекох “Българския наивитет”,който приложих към Новогодишния привет,изказан от Президента по традиционен адет.
  Следейки съвсем добронамерено и премерено изявите на Българския Държавен глава през изминалата година,не можех да прескоча негото съобщение преди броени седмици,че срещу България се води война.Това съобщение беше оспорено веднага от Българския Министър-председател.
  Поставих си задача да открия в текста на Г-н Плевнелиев нещо за тази война,,просто е невъзможно да има такава,а някой да не я споменава,особено този,който я е посочил.
  Без да се чудя,веднага извадих от касата ТМ и го наложих върху новогодишния привет.Прегледа текста и нищо не откри,втори път го наложих и малко повече упоритост приложих-не,ТМ мълчи срамежливо-ха,това не е възможно,това е пълен абсурд да не се открие в такъв текст-документ дори и намек за войната.
  Все пак това е първата война срещу България,след последната през септември 1944г.и двете идват от Москва….
  И съвсем пак,тази война е открита от Държавния глава-не всеки ден и не всяка година се случва това.
  Докато се чудя ТМ ме докосва до оплешивялата глава и казва -Американецо и ти си будала,я се напъни и истината за рогата хвани.Добре,добре,но нямам никаква идея,какво пък сега си се сетил,явно някаква измама си усетил.

  ТМ с греещ глас ми прошепва-а кой беше единствения човек,който изрази протест към думите на Г-н Плевнелиев?
  Как кой,Г-н Борисо,кой друг може Президента да опонира и грешки да му намира.
  ТМ спокойно се облегна и със снизхождение ме погледна.Каза отчаяно-в първия ден на Новата година открих първия наивитет в президентския привет,какво ли ще се случи през следващите дванайсет месеца,един Господ знае.

  Какъв е извода-Българския Министър-председател Бойко Борисов е по-силен от Българския президент Росен Плевнелиев.
  Последния внимателно е анализирал репликата на ПЪРВИЯ и е коригирал меннието си-война от Русия вече няма,или ако ако има няма да се говори за нея.Втори път Президента ще си “мери приказките”.

  Та кой е Винету в България?.Отговора е даден преди мен и не от мен,но в същия ден.Справка-статията на Иво Инджев

 3. Малко смях, а сега – сериозно.
  Диво племе са това руснаците.
  Чули-недочули и – хоп – швейцар.
  Това идва от охраната и до сега на Папата във Ватикана.
  От 600 години по традиция официалната му гвардия се състои само от швейцарци. Редовно са 300 млади момчета, набирани от Алпите в Швейцярия. Облечени са средновековно колоритно – има ги на всички снимки.

  Дива руска работа.
  По същата причина на руски “бриты” означава “обръснат”. Защото първите цивилизовани хора, които видяли московските туземци, били бръснати британци.

 4. Инджев, к`во сеа, немаме време да учиме швейцарски, ше ти постнем, глей к`во съм казáл тука днеска на Петьо за Русия, дето не можеме да спреме да я обичаме, е, т`ва е журналист, аз и Тошо много го обичам, щото нема вестник като ТРУД от едно време, когато въртех Ипон, флагман му казваха… Слушай сеа и всички дето пишете тука, те малко са оправѝли правописа:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5206947

 5. Швейцарите в България са много, безобразно много. Днес т.н. “български” патриарх – Неофит пожела на българите не нещо библейско, както подобава в качеството му на патриарх, а като един истински чекист и ученик на Джерджински пожела да имаме топло сърце и хладен ум. Без съмнение, умишлено пропусна пожеланието да имаме и чисти ръце.

 6. Честита Новата 2016 г.,г-н Инджев!
  Благодаря за прекрасния тъжно-горчив текст,който ме разтърси дълбоко.
  Дано и Винету разбере това Ваше послание!

 7. Родопа планина е запазено място.
  Там не се краде.
  Можеш да си забравиш брадвата вън – 9 месеца никой няма да ти я вземе.
  Тя е откъсната от света и затова е запазена.

  Имат и родова памет. Там казват “рус” на всеки чуждоземец – с негативно отношение. Може да си от Пловдив, Търново или Мюнхен – “рус” и толкова!
  Там Русков казват на крадците.
  Питал съм ги защо?
  “Ама как защо? Защото руснаците са най-крадливите! И още питаш – интелигентен човек си – прочети историята!”

 8. В Родопа чух и едно дълго обяснение какво е “ОФ” преди 40 години.

  “О”-то сме ние. А “Ф”-то са руснаците – един голям к.. с две макарички, дето искат да ни го набутат, ама ние няма да им се дадем!”

  Да живее България, с нейното чувство за хумор и свободолюбие!

 9. При пътувания на юг понякога срещам апачи. Те имат един напевен наратив, нещо като нашата мечкадарска музика; забравяш кога си започнал да слушаш… Пеят за ВИНЕТУ НА СТАТУКВОТО или КАК АПАЧИТЕ СТАНАХА АПАШИ, след като атабаското езиково семейство поддаде на банкянското наречие.

 10. Около Пловдив има още неразрушени над 40 манастира.
  Един от тях е “Св. Петка”. Намира се по пътя към Кърджали – Беломорието веднага след Асеновград – горе в дясно в планината.
  Под него е село Мулдава.
  Селото се казва така, защото по турско българските князе на Молдова са издържали манастира. Даже са пратили едно село крепостни, за да работят на манастирските ниви.

  Ходил съм в това село – говорът им е по-особен. Български, но старинен.

 11. Гледам с надежда към 2015, началото на нейния последен месец, нашите съдии на улицата.
  Честита 2016!

 12. Да, президентът ни е направо затиснат от Б.Б. и щом си позволи да промърмори нещо в правилна посока, веднага му затварят устата. Но все пак изглежда, че не му харесва наложената политика. И като си помисля за следващите президентски избори, не си представям коя личност от нас предложена има шанс да бъде избрана. Нашите гласове няма да стигнат даже за балотаж. Трябва да се добавят и други. Плевнелиев е популярен и приемлив. Може би трябва да се помисли ( както ГЕРБ го отхвърлят като непослушен ) дали не трябва да го предложим ние. Той има шансове за втори мандат.

 13. И по темата.
  Както пише по украинските сайтове: “Клемлевские карлики опять обосрались. Как везде и всегда.”
  Кремълските джуджета пак се насраха. Както навсякъде и винаги.

  Очакваме днес-утре това да бъде позитивно обяснено защо е така от Андрей Райчев, Мая Манолова и Искра Баева.

 14. ЧЕСТИТА НОВАТА ГОДИНА НА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ И СЪМИШЛЕНИЦИ В ТОЗИ БЛОГ И НАЙ-ДОБРИ ПОЖЕЛАНИЯ ЗА СТОПАНИНА МУ ИВО ИНДЖЕВ!
  ДАНО СТАВАМЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ, ЗА ДА Е ПО-ОПТИМИСТИЧНА ОБОБЩЕНАТА КАРТИНА НА ПОЛИТИКАТА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2016 Г.
  А ТЯ ЩЕ БЪДЕ, АКО РЯЗКО ЗАПОЧНЕ СВИВАНЕ КРЪГА НА НЕДОСЕГАЕМИТЕ ОТ ЗАКОНА. НЕКА С МИСЪЛ, СЛОВО И НА ДЕЛО ВСЕКИ ОТ НАС ДАДЕ СВОЯ ПРИНОС ЗА ТОВА.

 15. Забравих още две преподавателки, извинете: Бунжалова от СУ и Иво Христов от ПУ.

  “Защо, според вас, Русия винаги се насира? Където и да управлява?
  Защо, според вас, Русия е грозна?
  И защо след себе си оставя само масови гробове и външни дългове?
  И вие защо я обичате?”

 16. Вашингтон е поставил условие пред Хавана първо да се разкопаят масовите гробове около столицата, после да се преговаря.

 17. Иво Христов отговаря:

  “Обичам Русия, защото без нея нямаше да съм доцент и щях да паса патките в родното си село.
  И нямаше да образовам студентки, а щях да си говоря с жабите, полегнал в калта”.

 18. Иво, невероятен си, благодаря ти, че ми повдигаш духа,и на още много! Жалко,че при нас истината е деликатна материя.

 19. @Росен Стайков

  Истината е деликатна материя навсякъде. При нас тя е застрашена материя. Поздрав!

 20. Драги Еveryone else,

  Както знаеш, през последните 2-3 години показвам света на младата си хубава приятелка.
  Планирал съм да ловим пастърви в Канада от 01 08 до 15 08. Идвам с парите си. Искаш ли да се видим?

 21. Скъпи everyone else, прелестен коментар, бъди жив и здрав!
  Във фолк-етнологическия ти паралел към апачите М. Мийд, Бр. Малиновски и Кл.Л.Строс да се емнат и тримцата, не могат ти обърна чехлите!
  А на “тематичния акцент с аспект върху статуквото” (тъй биха го усукали в БАН) на апаЧ/Шките напеви се кикотя като луд от сабахлем!

 22. Честита Новата 2016 година на стопанина на този блог. Пожелавам му всичко, което си пожелае да се сбъдне, защото вярвям в добрите му желания и помощта на Господ.
  Да бъде честита и на всички, които споделят своите мисли под ежедневния труд на г-н Инджев-труд, който ни радва със своята искреност и хумор и с това, че по-най добрия начин коментира болезнените теми на деня, на събитията и хората-“герои”.
  Благодаря!

 23. Честита Новата 2016 година г-н Инджев!
  С пожелания за Вас, всички Ваши близки хора и всички, които следим редовно този блог на свободното слово за крепко здраве, късмет и щастие!

 24. Отбелязвам! Тук водите са пълни с риба. Като започне да скача сьомгата е много болезнено за гледане, но е и красиво. Разбира се, че искам да се видим. Аз отдавна престанах с риболова (всъщност откакто опитомих една риба във ваната), така че ще помагам с разплитането на кордата. Но през лятото съм задължително в България (София и Родопите). Връщам се тук в началото на септември. Доколкото знам, сезонът за някои видове продължава до октомври.

 25. Стамбо, ти така вещо и щедро описа дребния коментар, че той порасна в очите ми. Даже се върнах да го прочета.

  Нужно ли е да споменавам колко ме радва написаното от теб през цялата година? Нужна за мен подкрепа – политически, идейно, емоционално, приятелски.
  Бъди ни жив и здрав!

 26. Драги Еveryone else,

  Радвам се, че ще се видим.
  Не знам къде ходиш в Родопите, но искам да ми гостуваш в моята наследствена вила от дядо ми. Имарет дере, днешни Хайдушки поляни.
  Две стаи с камини и общ комин. Облицовани с ламперия и много гостоприемни.

  Само да не е през август. Тогава през първата половина съм в Канада, а после 10 дни в Уашингтън, Ди Си.

  Добре дошъл,
  Телефона ми ще ти го даде Иво.

 27. Драги Отбелязвам,

  Като наближи време, ще решим къде да скитаме. Може и из Източните Родопи. Речено-сторено (ню-йоркското речено-сторено, a posteriori не се доверявам на нашенското).

  Междувременно, докато се уговаряме, Путин новогодишно посочил ‘врага’ нормативно: http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001201512310038?index=0&rangeSize=1
  Май трябваше ей този каганер да сложа под елхата, вместо Доган:
  http://www.gettyimages.ca/detail/news-photo/ceramic-figurines-of-russian-president-vladimir-putin-news-photo/155708226

 28. ОФ е много сериозна организация, чиито членове и досега ръководят България, чрез отрочетата си членове на герб и др. партии. Отличава ги хищното отношение към Българина, нахалното им просташко държание, липсата на отговорност към нацията и портиерската роля, която изпълняват с превит гръбнак, спрямо руските интереси в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.