Иде петролен D-Day за Европа

Днес е 2 януари 2016 , но имам повод да си спомня за 6 юни 2012, когато осъзнах нагледно какво (не) е 6 юни 1944 година за нас, пребиваващите в постколониалната зона на Империята на злото.

 

Бях в Брюксел на 6 юни 2012 г. по покана на Европейския парламент за участие в конференция на 7 юни, посветена на смачканата свобода на словото в Русия и нейната периферия ( беше формулирано иначе, но това беше смисълът на упражнението).

 

Истинското събитие за мен обаче, колкото и банално да звучи, се състоя на 6 юни чрез бърза рутинна проверка на телевизионните канали с помощта на дистанционното в хотелската стая. Филмовата вечер, видно от програмите на различни европейски телевизии, беше посветена на D-Day, когато съюзниците, водени от САЩ, стоварват на френския бряг в Нормандия през 1944 година най-големия десант в човешката история с участието на около 2 милиона души.

 

Европа, погледнато от Брюксел, гледа ( основателно) на този десант като на нова ера, вододел, чудо, предопределящо нейното благоденствие. Но понеже то не идва в България, където пристигат ордите на Червената армия, окупират, подчиняват, разоряват и съветизират европейска България без дадат нито една жертва от български куршум, жертвата, включително на пропагандната интерпретация на историята по московски вкус, си остава България. В днешната постсъветска зона на юг от Дунав тази дата не значи нищо за зомбираните от съветизацията българи.

 

На 2 януари 2016 –та обаче се задава нов D-Day. Не със същия военен заряд от 1944 година, но с подобен освободителен потенциал спрямо енергийно зависимата от Империята на злото Европа.

 

Такъв е смисълът на новината, че за първи път от 1975 г. насам към бреговете на Европа тръгват американски танкери с петрол. http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/01/2678393_za_pruv_put_ot_40_godini_sasht_iznesoha_petrol/

 

 

 

 

34 мнения за “Иде петролен D-Day за Европа”

 1. На бюрото на най-слабия хамерикаски ‘президент’ отлежават няколко хартийки,които ако биха били подписани от него…товарищ (нямам по-малки буквички на клавиатрката,че да му напиша именцето)путин,щеше вече да е герой от учебниците по история!
  Но,ничево…поживьиом …увидим.,
  ПП МакКейн-Президент!!!

 2. Като прочетох Брюксел, веднага се сетих защо сме бедни.

  В Белгия има закон, според който никой продавач не може да слага надценка повече от 11% от фабричната цена на продаваната стока. И никой не слага 11, защото ще се разори, никой няма да го посети. Слагат 8-10.

  А тук какво е?
  Надценките са от минимум 30% до 500.
  Затова тук всичко е скъпо. Храната е по-скъпа, от колкото в ЕС.

 3. Добив на собствен шистов газ, скъсване с Русия и вкарване в затвора на руските марионетки!

  Тогава България ще се оправи!
  Доходите на населението ще порастнат поне 10 ПЪТИ!

  А не управляващите мутри да дуднат, че за Коледа дали на най-бедните по два лева.

 4. В момента България е пълна свинщина.
  Управлявана от две дебели свини – майка и син.
  Това го няма никъде по света, да не говорим за Европа.
  Комар, хазарт.
  Гледам – децата си броят последните стотинки, за да си купят билетче от “Lafka”-та.
  Пълна цигания, другарю Борисов!
  И другарю Цацаров. “Тука има, тука нема.”

  Не ми витайте в небесата, а спрете тази свинщина!

 5. Америка не трябва да маха визите за БГ.
  За да виждаме кой кой е тук, при цялата засекретеност на положението.
  Например Румен Петков.
  Дето преди няколко години му отказаха американска виза и той орева орталъка, че гроздето било кисело.
  Още по-смешното е, че както скоро научих – американската виза му е била отказана не по политически причини, а поради опасения от американска страна, че можел и там публично да се изпикае в някой фонтан.

 6. Тази сутрин Канал 3 от 7.20. до 7.30 защитаваше Ислямска държава.
  И се подиграваше на Америка.
  С подбрани кадри, съответната силова музика и прочие елементи от обработката на масовото съзнание.

 7. Чудесна новина, хаирилия да е! Днес танкери – утре “тюлени”, в другиден-шерифи! Дано изчистят сесесерската гной от цяла Европа, макар че за у нас ще им трябват и булдозери!

 8. При обсъждане на темата през миналото лято, дали Обама най-сетне ще склони да разреши износа на петрол с ВЕЛИК БЪЛГАРИН, бях значително по-голям оптимист (щото и много ми се искаше) от събеседника ми. Това е предпоследният пирон в ковчега на лилипут.икинова раззия. Следващият, последният, “one final strive” e да ги отцепят от SWIFT.
  Дай боже тогава предсрочно да се сбъдне прогнозата на Збигнев Бжежински.

 9. Ако бях ПИК-лив драскач от ДпСарска пропагандна “агенция”, бих реагирал така на новината:
  ШОК! УЖАС! Колонизаторите от САЩ опитват да подчинят Европа!
  Империалистическото правителство на САЩ започва поредната си атака. В опит да измести руския петрол Обама е разрешил износа на нефт от САЩ. За постигането на подлите си цели империалистите дори предлагат нефта на цени в пъти по-ниски от заложените в бюджета на Русия 50$.
  Потърсени за коментар родни специалисти твърдят, че заплаха за България все още няма. Правителството на ГЕРБ няма да допусне детсабилизация на пазара на горива в България. Според най-успешният премиер на стрната след Т.Живков, правителството ще положи усилия традиционните братски връзки с Русия да продължат и да не се допуснат цени на бензина под 2 лв/л. Нефтохим ще продължи да работи само с православен, славянски продукт.

 10. Те хубаво САЩ са почнали да изнасят петрол , ама защо не го направиха по-рано когато нефта беше 120 долара , а се сетиха сега когато е 37 долара ?

 11. @БОРИЛ СПАСОВ

  При $120 имаше дефицит на нефт и цената беше висока. Тогава не достигаше и на САЩ, камо ли да изнася. Сега има излишък на нефт и цената му е ниска, т.е. не е нужно да се пазят резерви.

 12. До БОРИЛ СПАСОВ:
  Като пропуснем предвид някои обективни научно-технически предпоставки и особеностите на пазарната икономика, сериозна причина за това “закъснение” е очевидният факт, че след разпада на СССР Западът повярва във възможността остатъчна Русия да се демократизира и й даде още един шанс. Не са за пренебрегване и опасенията, че една тотална катастрофа на московията, последвана от гражданска война и непредвидим хаос /в т.ч. – сред олигарсите-силовики/биха довели до там, ведно с кремълската “корона” по паветата на червения площад /а недай-Бог и по други “майдани”/ да се затъркалят “ядрени куфарчета”!
  Дано непълният ми отговор да е задоволил любопитството Ви.
  🙂

 13. До Борил Спасов: “При сегашната ситуация печели този, който продаде най-много. Или поне по-малко губи. Капиталовложенията вече са направени и сега всеки се опитва да помпа колкото се може повече. А това, че не се правят нови инвестиции може да се отрази на добива чак след години. САЩ някога наложиха забрана защото петрола не достигаше – за да запазят цената ниска в САЩ. Сега цената е достатъчно ниска и разрешават износа. Забележете – САЩ имат интерес цената на петрола да е ниска, а не висока.”

 14. До “Тъпанарко”, 02:01

  Когато РККА /”Червената армия”/ превзела концлагера “Бухенвалд”, един 35-годишен съветски войник с 15 години стаж в ГУЛАГ погледнал и казал: “Това вече съм го виждал, същото е като у нас.”

  Игор Бунич, “Операция “Буря”.

 15. А ти др. Борил с кого си се борил досега????

 16. Честита Нова Година Иво и съблогъри. Нека на всички донесе здраве, успехи и благоденствие !!! Още по-приятно ми е да отправя пожеланията си към всички на фона на тази чудесна новина а и да констатирам поне две неща.
  Едното е че това за което си говорихме и обсъждахме преди 4-5 години в блога и правехме някакви прогнози се сбъдва и то без никакво отлагане.
  Второто е че прогнозите на големите “познавачи” на пазара че при спад на цената на нефта под 60-70$ за барел шистовата революция ще затихне и постепенно ще умре поради нерентабилност се оказаха невярни – виждаме че износа тръгва при цени под 40$.
  Повтарят се провалите с трясък на комунистическите заклинания срещу Запада като “кибернетиката-буржоазна лъженаука” например. Сега наследниците на тези пропагандатори са първите които се оборудват с най-новата компютърна и информационна техника и я търсят преди да се е появила на пазара. Ето че и шистовата технология (открита естествено от руснаците, както ние знаем и както са ни учили) се развива въпреки многбройните анатеми и помия хвърлена срещу нея и то пак на Запад, в условията на свободния а не пилотирания с мъка руски пазар.

 17. По пътя на сравнението се стига до познанието.
  Да сравним американските полицаи с българските.
  Там като видиш полицай, се чувстваш сигурен.
  За разлика от тук. Тук са просяци. Тук най-често ти искат някакви 5 лева и ако не им дадеш, може да те набият.

 18. Такава полицейска просия съм срещал само в Сърбия.
  Преди да ги издумкат, бяха много важни.
  Искаха стек “Боро” или едно “Джони”.
  Мразя да карам през Сърбия, просяци.
  Но ги умириха. Последно карах там преди две години – отивах във Виена за Коледа. 20 км преди Белград ме спират през нощта: “БратО, дай да Ядем! И сме жЕдни… ДЕца храним.”
  Дадохме им по един сандвич и две малки бутилки газирана вода.
  “Хвала, хвала – от овде до Хрватско никой нема да ви бара!”

 19. Само Цар Иван Асен II, Мара Бунева и Владо Черноземски ги вкарваха сърбите в правия път.

 20. Къде се загуби онази хубава реклама по БНТ, в която една срамежливка непрекъснато се оплаква, че имала “сърбеж и неприятна миризма от интимната област”?

  Къпи се, говедо! Поддържай лична хигиена!

 21. Тази миризлива реклама е само пример за това, колко ниско за паднали българските медии.

 22. @ ROSSEN IORDANOV:
  Вярно! Това трябва да се помни /а младите да го знаят/ – по онова време и генетиката беше буржоазна лъженаука. Пазарната икономика беше посегателство срещу трудещия се пролетариат, цената на стоката /по маркс-ленински/ се определяше единствено от сумата на вложения за производството й жив и овеществен труд, религията беше опиум за народите, най-високопроизводителният труд беше бригадирският, а свръхмодерното земеделие – “ломските ямки”!
  Днес шистовият фракинг е опасна лъжетехнология… Или май вече не?
  Като че ли и путлер започна да получава “сърбежи в интимната област”?

 23. Зърнените милиардери от Добруджа- “ТИМ” премахнаха от Тюленово и послед
  ната помпа-сонда заедно с гравитаци-
  онно-каскадно-утаечните цистерни та
  производство на шистов газ ли ще
  допуснат.”РУСКИ ПРОДАЖНИЦИ”.

 24. @ОТБЕЛЯЗВАМ

  Да,паднали са толкова ниско българските медии,че
  са вече в пъкъла.

 25. Спомняте ли си кога започна спада на цените на петрола?
  Ще Ви припомня-през октомври 2014 година,веднага след публикуването на доклада на група водещи учени в областта на физиката от Италия и Швеция,които в независима лаборатория в Швейцария изследваха топлинния генератор на италиански изобретател Андреа Роси.
  От тогава измина доста време през което резултатите на Роси бяха потвърдени, включително от независимитте експерименти на руският изследовател физик Александър Пархомов,което пък даде основание на русският академик Бажутов да нарече случилото се във физическата наука “Великая октябарская ЕНЕРГЕТИЧЕСКАЯ революция”!
  А ето и продължението на тази история.На 25 август 2015 година след дълго отлагане от страна на Американското патентно ведомство – Андреа Роси и корпорация Леонардо получиха патент за изобретението си.
  От тук нататък въпрос на време е светът да се сдобие с източник на почти безплатна енергия,което ще обезсмисли в близките десетина години използването на въглеродни източници на енергия като нефт, въглища,природен газ и пр. фосилни горива.Не случайно дори Бил Гейтс прояви интерес да инвестира в раазвитието на новия топлинен генератор на Роси.
  Независимо как ще наричаме ефекта на Роси-дали LENR или ХТЯ,важното е ,че човечеството има вече алтернатива на фосилните горива и атомните електроцентрали и поради тази причина нефта ще продължи да пада на световните пазари.
  Препоръчвам на всички, които се интересуват от темата сайта-E-CAT.Там ще намерите много отговори….Приятно четене!

  http://1zi1nw7qb8j26yrfx15kzsp4.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2015/08/USPTO_front.jpg

 26. Падането на цената на петрола е вследствие на Арабската пролет. Съветските протежета, свалените диктатори са изпълнявали стриктно съветската заръка : Правете каквото си искате само вдигайте цените на петрола./ Справка есето на Йосиф Бродски за шпионина Ким Филби./

 27. Преди 5 дена се прибрах от САЩ. Цената на бензина аналог на А95 в четирите щати Колорадо, Юта, Аризона и Невада беше от 1,75 до 2,60 долара за галон.

 28. @Д-Р ИНЖ.ИВАН ПАНОВ

  Благодаря Ви за коментара Действително е въпрос на време, но според вашите колеги, може да отнеме едно-две десетилетия. Темата е много вълнуваща, дори за лаик като мен. От време на време се вторачвам в едно списание: http://world.std.com/~mica/cft.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.