Руското менте – най-голямото менте на света

Руската фалшива демокрация се изражда вече и във фалшиво производство на стоки, с които режимът в най-богата на природни ресурси държава в света се опитва да прикрие факта, че не може да изхрани населението на империята със собствени усилия при рязко снижаване на стоките от Запад.

 

Превод от руски за ivo.bg на статията от rosbalt.ru, Васил Костадинов
http://www.rosbalt.ru/piter/2015/12/28/1476124.html

 

 

Рафтовете на местните магазини са пълни с фалшификати. Цените на храните продължават да растат, а качеството им пада. Трудно се намират истинско мляко, сметана, масло, колбаси, дори и хляб.

 

Защитниците на правата на потребителите отбелязват, че една трета от стоките в родните магазини са приготвени в разрез с нормите. Най-често се фалшифицират храните. Кризата, в която страната отново се набута, както и президентския указ за въвеждане на контрасанкции, само изостриха ситуацията. След като забраниха доставките на говеждо, свинско, пилешко, мляко, зеленчуци и плодове от Съединените щати и Европейския съюз, фалшификати наводниха пазара.

 

“Росстат” ежемесечно регистрира ръст на цените на храните. Положението е различно в различните региони, но като цяло за страната, от началото на годината цената на хранителните продукти се увеличи с 15%. Този скок е безпрецедентен и е пряко свързано с намаленото предлагане на вносни продукти, както и принудителната смяна на доставчиците на хранителни продукти.

 

Пазарът реагира на ембаргото с ръст на потребителските цени. За първите 11 месеца най-голямо е увеличението на цените на зърнените и бобови култури (44.9%), захарта (42,7%), слънчогледото олио (30.4%), плодовете и зеленчуците (30.7% ). В края на годината значително се повишиха цените на пресните домати и краставици – 1,7 пъти и 1,3 пъти, съответно, както и на зелето – 9,9%. Цените на рибата и морските дарове са се увеличили с 29,5%, на месото и птиците – с 15.4%, млякото и маслото – почти с 14%, на яйцата – с 18.2%, на хляба и хлебните изделия – с 14,3%.

 

Но продуктовото ембарго доведе не само до по-високи цени. Санкциите вместо да стимулират ръста на вътрешното производство, повлякоха драстично намаляване на качеството на продуктите. Това се признава дори от страна на властите.

 

В скорошно интервю за “Комерсант” министърът на земеделието Александър Ткачьов недоумява: “Защо си затваряме очите за боклуците по рафтовете, които не можем да заменим? Мисля, че това е неуважение на търговците към себе си и към собствения народ”.

 

Според изследователския център “Ромир”, през миналата година броят на руските потребители забелязали изчезване от пазара на някои много познати марки хранителни стоки е нараснал до 43%

(година по-рано тази цифра е по-малко от половината). 39% от руснаците забелязват влошаване на качеството на продуктите през 2015 г.

 

Северозападният регион има своя специфика. Преди въвеждането контрасанкциите в местните магазини имаше широка гама скандинавски продукти. Замяната им с родни аналози се оказа много трудна.

 

Влошаване на качеството на храните констатира и “Роспотребнадзор”. В агенцията акцентират на факта, че тези продукти са вносни. Според Анна Попова, директор на агенцията, през първата половина на годината службата е иззела 720 тона некачествени хранителни продукти, от които 465 тона – внос. Това означава, че на всеки 10 килограма некачествени продукти, 6,5 кг. са вносни.

 

Според ръководителя на системата за доброволно сертифициране на “Качество и екология” Юлия Шеина, след въвеждането на антисанкциите, качеството на храните се е влошило. Асортиментът, както в големи мрежи, така и в малки магазини, е намалял. Липсват продукти с които руснаците са свикнали.

 

Шеина припомня, че качеството на хранителните продукти в Русия, никога не е било високо. Например, до 60-те години по ГОСТ в колбасите е можело да се добавя натриева селитра. Просто стандартите за храните винаги са се адаптирали към условията, в които живее обществото.

 

В момента ситуацията е такава, че големите търговци изискват от производителите евтина продукция. В крайна сметка, търговските мрежи трябва добавят своя процент и да реализират печалба. В резултат на това, производителят трябва да търси по-евтини съставки или изцяло да промени рецептите. Например, млечен протеин в млечните продукти се заменя с растителен – палмов или кокосов. За добавяне на теглото на птиците се инжектира гел, който се състои от солена вода и добавки. Яркочервеното месо от сьомга показва, че рибата е наблъскана с химически добавки. В такива случаи продуктът не може да се нарече натурален.

 

Проблемът за намаляване на качеството се изостря от липсата на специализирани лаборатории. Почти никъде не се прави точен анализ. Система за стандартизация е унищожена. Много фирми поръчват експертизи на “приятелски” организации, за които не е трудно да направят “правилното” заключение.

 

“Каква е ситуацията с хляба? “Росстат” просто не знае колко мелници и хлебопроизводители има в страната. Изникнаха огромен брой малки частни предприятия. Никой не знае от какво брашно правят хляб, защото никой не ги проверява. Трудно се проверяват и големите хлебозаводи, макар всички да говорят, че с тях всичко е наред. Оказва се, че потребителят е принуден да се доверява само на това, което казват представителите на хлебозаводите”, – казва Шеина.

 

При въвеждането на антисанкциите, властите заявиха, че това е шанс за местните производители да се докажат. Но, след като се отърваха от чуждестранната конкуренция, местните предприятия престанаха да обръщат нужното внимание на качеството.

 

“Росконтрол” редовно разкрива фалшива продукция, често вредна за здравето.

 

Особено остър е проблемът с фалшификатите при производството на млечни продукти. На рафтовете нарастна броят на родните “млекца”. Но качеството на стоките често е съмнително. Припомняме данните на “Росстат”, че вносът на палмово масло и неговите фракции за 10-те месеца на 2015 г. е нараснал с 25.1% и е 702 хиляди тона. Анализ на 40 проби от масло и сирене, направен от “Росконтрол”, доказа замяна на млечни мазнини с растителни, по-специално с палмово масло, в 70% марките.

 

Експертиза на деветте най-известни марки сметана показа ужасяващи резултати: само два вида отговарят на всички изискванията за безопасност и качество. В три от пробите са намерени опасни антибиотици, страничен ефект от които е глухота. Имат токсичен ефект и върху бъбреците, храносмилателната и нервната системи (причиняват световъртеж, гадене, повръщане, диария). “Росконтрол” направи експертиза и на сирена при популярните марки. Оказа се, че 15 от 20-те марки са фалшификат.

 

За катастрофалната ситуация с млечни продукти говори и председателят на “Петербургски контрол” Всеволод Вишневецкий. Ако по-рано подправяха предимно скъпи продукти, сега фалшифицират дори киселите и пресни млека. На рафтовете можете да намерите мляко, в което няма млечна мазнина. Вече е регистриран случай, при който дете опитало това мляко, получава алергичен оток.

 

Нарушения са установени и при проверка на хлебни изделия. “Росконтрол” тества 17 различни продукта – анализирани са хляб, питки за хамбургери и хот-дог. Резултатите от тестовете показват, че по-голямата част от пробите от бял и черен хляб съдържат 2-3 пъти повече сол от разрешеното за деца, и от нормите препоръчани за възрастни. Значителни отклонения са открити при протеините и мазнините в белия и черен хляб. Това може да се дължи на ниското качество на използваните суровини или неспазване на рецептите.

 

По програма “Качествен контрол” са анализирани 27 варено-пушени колбаси, 18 от които се оказват фалшификат. Според резултатите от изследването, в пробите попаднали в “черния списък”, са намерени необявени съставки, които производителите добавят за да намалят разходите за производство – соя и колагенов протеин, механично обезкостено птиче месо, животински кожи, нишесте и различни влагозадържащи агенти, които помагат да се увеличи теглото на продукта за сметка на водното съдържание, намаляващо себестойността му.

 

Според съпредседателя на Съюза на потребителите “Росконтрол” Александър Борисов, налице е умишлена заблуда на потребителя. “С увеличаване броя на фалшивите продукти, смятаме за необходимо да се повишат наказанията за такива нарушения”, – заявява Борисов.

 

Въпреки това, в Руския институт за потребителски изследвания не мислят, че на пазара на хранителни стоки има драстична промяна в качеството.

 

“В допълнение, не е ясно какво е роден продукт. Ако е направен с руски труд, но с чужда техника, това руски продукт ли е или не? Ако е със 70% вносни съставки, но се произвежда в Русия, какъв е? От Индия внасяме осолени корнишони, но ги консервираме в Русия. Тези краставички руски ли са или индийски?” – чуди се председателят на Висшия съвет на РИПИ Ирина Виноградова.

 

На 21-ви декември Съветът на ЕС продължи санкциите срещу Русия с шест месеца – до края на месец юли 2016 г. Русия също няма да сложи край на забраната за внос на продукти от Съединените щати и Европа. Това означава, че кривата на качеството на продуктите ще продължи снижаването си.

 

13 мнения за “Руското менте – най-голямото менте на света”

 1. Приятного апетита!
  Ето тук съм постнал солиден исторически материал за дефицита в СССР със снимки, а най-интересното е Речник на дефицита, демек на сесесерското нямане, начело с легендарната “авоська”!

  http://www.gazeta.ru/infographics/deficit/

 2. Благодаря за статията и за поредния изключително добър превод на Г-н Васил Костадинов. Успешна 2016-а година.

 3. Руската мечка се подиграваше на България но няма да е за дълго. Скоро тези подигравки ще замръзнат по устата на руските разбойници.
  А темата е доста подходяща, за да се замислим и ние, какво точно ни продават в магазините родните търговци, отрочета на комунистически разбойници.
  Родопски Боб от Перу и Китай, чесън от Китай, фъстъци от САЩ, лютеници с китайско пюре, сладоледи от палмово масло и какви ли не гадости, които носят на етикета си думата “Деликатес”. Всеки хляб произведен във веригите на Кауфланд, Лидл и прочие гъмжи от консерванти и принуждава Българския гражданин да свиква с болната храна, която му подават. Дори и напарфюмирана с хиляди химикали, оцветители и овкусители и облечена в лъскава опаковка, тази храна не може да даде силата, която дава живия ръчно омесен хляб, истинското вино почиващо в дървени бъчви, истинския шоколад, сирене приготвено от 7-8 кг мляко а не от 2 килограма и т.н. и т.н.
  Тази храна дава единствено и само мръсна печална на мръсните безчовечни търговци, играещи огромна роля в разболяванено и преждевременното измиране на Българите.

 4. Стамбо, ти си очень тенденциозен руссофоб, невежа и вообще не знаеш, аз где съм обедал и ужинал в Москва, это защо ти поствам этот линк с най-лучшите ресторани, недоступни за советските хора, но за нас от КГБ-добро пожаловать! Ты ще прочетеш, че не всьо е било толькава плохо с храната- из цяла Москва например сосиски…, кренвирши по -болхарский е имало само в Ресторан “Прага”, а аз и Ирина там ходехме да кушаем…

  http://back-in-ussr.com/2015/06/znamenitye-restorany-sovetskoy-moskvy.html

 5. Путин нали ги принуждава да карат на самозадоволяване. Е,самозадоволяването е така

 6. Това, че кризата в Русия ще настъпи в прогресивен времеви темп, се очаква не само поради недостиг на стоки, влошаване на качеството им поради собствена продукция, а най вече поради увеличаването на общата неплатежоспособност.
  Вече нямало пари по банкоматите, в банките се давали пари в брой в много ограничени количества.
  Не можели да се теглят пари с кредитна карта.
  Не можели да се правят преводи, и още повече, такива не можело да се изплащат. По този начин закъсвали малки, пък дори и големи предприятия, защото нямало възможност, както да си вземат, така и да си платят дълговете.
  Отделните хора, дори нямали възможност да си изтеглят парите, които получават като превод на заплата.
  Най–накрая ще стане така както при КТБ, хората ще се втурнат (ако не са го вече направили) едновременно да си вадят спестяванията и наличните средства. Така банките ще пресъхнат. Тогава не остава нищо повече от това, да прекратят напълно плащанията!

 7. Селитра се слага и сега, запазва цвета на месото.

 8. Наскоро срещнах чистокръвна китайка с име Юлия. Она потвърдила до конец всьо, что настоящий гурман и энофил ЛЮБАМЫР КАЛАРАВ сообразил: это сумашедшая пропаганда. Не может быть КГБ декадентство в московском ресторане! Перспектива такая.

 9. Да не будте нихилистъй, ребята! Подкрепете отечественого производителя-пазарувайте от БЕРЬОЗКА:

 10. E250 това е въпросната селитра – води до рак. Е252, Е254 също. За съжаление написаното за Русия е в пълна сила и у нас. А търговците хитруват, не пишат нито Е-та, нито селитра,а с най-малките букви консервант и химическото название. ПРОЧИТАЙТЕ КАКВО ИМА ВЪВ ВСЕКИ ПРОДУКТ, после справка с Google и си преговорете школската химия. После си хапвайте каквото прецените…. Ако съберете смелост

 11. “Например, муж моей сестры, гражданин Болгарии, покупал у себя на родине магнитофон «Шарп 777» за 400 долларов, — рассказывает бывший фарцовщик. — Здесь его можно было перепродать за 3200 рублей — или 800 долларов по курсу черного рынка. Другими словами, прибыль составляла сто процентов. Тысячу шестьсот рублей, или чуть поменьше средней годовой зарплаты. Потом появились первые советские видеомагнитофоны — «Электроника ВМ-12». Знакомый моего приятеля где-то их доставал, и мы «распихивали» их дальше по покупателям. С каждого мы получали за посредничество по 100 рублей — при средней месячной зарплате в 150 рублей.”

  Отвратително !!! Опитвам се да не си спомням тези времена . Няма и да ги забравя разбира се и то само заради това ,че Помнейки ще видя Възмездието и ще му се насладя ///

 12. Нещо като при Беров. После идва Жан Виденов и от там нататък глада е по-силен от куршума. Путин ще намери убежище в Северна Корея.

 13. Това е шанс за Северна Корея да установи монопол на руския пазар с вноса на свежа зелена трева.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.