Растяща бедност в най-богатата на ресурси държава в света

Руският вестник Комерсант публикува равносметката за руската икономика от руската политика. Както се вижда дори от официалните данни на статистиката, в най-богатата на природни ресурси на света расте бедността. Което е повод да припомня как само преди година премиерът на Русия Дмитрий Медведев се присмя на България, че била най-бедната страна в ЕС. Но, както се казва , по добре да си последен в ЕС, отколкото първи по ресурси в света, но още по-беден…

 

Превод от руски за ivo.bg: Васил Костадинов

 

Четвъртата за четвърт век икономическа криза в Русия е придружена от безпрецедентни за последните 15 години спад в доходите на домакинствата и нарастваща бедност. Това е съпроводено от липса на финансови и институционални инструменти за социална адаптация. Прогнозите са мрачни – анализаторите очакват масов спад на жизнения стандарт и качеството на живот на гражданите. По ниво на бедност през 2016 г. Русия може да ликвидира всички постижения от последното десетилетие, връщайки се към параметрите от 2005 г., прогнозира “Комерсант”.

 

 

През 2012-2013 гг., никой не можеше да предвиди войните и санкциите, а малцина предричаха спада в цените на петрола до сегашните нива. Но дори и тогава, много икономисти предричаха: потребителския балон, раздут от свръхкъпия петрол и щедрите бюджетни плащания, ще се спука. От 2006 г., делът на заплатите в БВП на Русия нарастваше, а в останалата част на света от 2007 г. насам, намаляваше, което се отрази негативно на конкурентоспособността и производителността на икономиката. През 2014 г. този показател се равняваше на средния за света (52%) и с 11 процентни пункта превишаваше средното ниво в развиващите се страни (41%).

 

През 2015г. имахме най-силните през новото хилядолетие спад в доходите, заплатите, пенсиите и увеличаване на заетостта на непълно работно време, които ще продължат и през 2016 г. Аналитичният център при правителството на Руската федерация, Руската академия за народно стопанство и държавната служба, Центърът за макроикономически анализи и краткосрочно планиране и Световната банка (с изключение на Министерството на икономиката, което очаква реален ръст на доходите още през 2016 г.), са единодушни, че нивото на бедност ще се увеличи с 2 п.п. през 2015 г. и 2016 г. до 16% и ще достигне максимума от 2005 г.

Заместник-министърът на икономиката Алексей Ведев смята, че спадът в жизнения стандарт е съпроводен от “обществено съгласие” и описва ситуацията като “тревожна”. Независимите анализатори са по-малко сдържани. Петролната рента вече няма да стига до домакинствата.

Държавата, компаниите и по-голямата част от домакинствата нямат ресурс да поддържат потребителския модел. Така и не бяха създадени ефективни инструменти за преразпределение на богатството и социална адаптация. “Страната върви към нормално ниво на заплати и потребление. Жалко за хората, но това е реалността”, – заяви главният съветник на ръководителя на Aналитичния Център Леонид Григориев. “Подробен анализ разкрива, че     “частичната криза ” е цялостна. А фактът, че сегашните му социални прояви не са тежки и драматични, не трябва да заблуждава никого”, – предупреждават анализатори от Института за социални анализи и прогнози.

 

Според декемврийския доклад за развитие на човешките ресурси на АЦ, към 2013 г. крайната бедност в Руската федерация (по Декларацията на хилядолетието на ООН – делът на населението с доходи под $ 1,25 и под $ 2,5 на ден въз основа на паритета на покупателната способност) е ликвидирана. Намаляват и осреднените официални показатели: делът на хората с доходи под жизнения минимум от началото на века до 2013 г. е намалял наполовина – до 10.8%, а нивото на крайната бедност (делът на хората, живеещи с по-малко от половината от жизнения минимум) към 2014 г. – почти четири пъти, до 1.1%.

 

В същото време, нивото на детската бедност (до 16 години) нараства с 4.3 п.п.- до 28,7% от общият брой на бедните през 2014 г. Ако ползваме методиката приета в света за оценка на бедността (делът на хората, получаващи по-малко от половината от средния доход на глава от населението), увеличението е от 17,5% през 2001 г. до 18,5% през 2014 година. Делът на домакинствата, които имат всички характеристики на благосъстоянието – материално-имуществени (доходи, спестявания, движимо и недвижимо имущество), социално-професионални (образование и наличие на редовна заетост) и субективна (самооценка на социалното самочувствие), през 2014 г. е 10% и не се е променял през последните 15 години.

 

Въпреки бързия ръст на доходите, поради постоянната свръхвисока концентрация на националното богатство в отделни социални групи и региони, нивото на неравенство в обществото не се е променило – през 2014 г., 28,4 милиона души (20% от населението) живее със 7 хиляди рубли(100$) на месец, а през януари – септември 2015 г. те получават едва 5,6% от всички доходи. Но реалната диспропорция при доходите е много по-голяма от официално обявената. През октомври 2015 г., анкетираните смятат, че делът на 1% от най-богатите граждани на Русия е 53% от общия размер на всички доходи, но реалният показател е 70%. Това показава проучването “Капани на възприятието – 2015” на Ipsos Public Affairs, което бе проведено в 33 страни. “Ако говорим за социални процеси, отговорите на въпросите показват дали ще има социален взрив и дали ще можем да го избегнем”, – обобщават анализаторите от Института за социални анализи и прогнози.

Според АЦ и Института за социални анализи и прогнози, към армията на бедните в обозримо бъдеще е възможно да се присъедини от 30% до 50% от населението на Руската федерация – предимно деца, пенсионери и техните семейства, както и заетите на непълно работно време. Ако все не го осъзнават, още през 2016 г., ще се сблъскат с реалността.

 

 

 

http://www.kommersant.ru/doc/2884661

13 мнения за “Растяща бедност в най-богатата на ресурси държава в света”

 1. Змията когато умира хапе най-силно. 20 долара за барел + Марко Рубио и “великая и могучая” няма да я има за 1 година

 2. Когато през есента на 2014г. рублата отбеляза срив, минималната работна заплата в Русия стана около 6000 рубли. От първи януари тя е 6204 рубли, като се предвижда през годината да нарасне до 7200 рубли.
  http://www.consultant.ru/law/ref/stavki/soc-sfera/mrot/
  http://tbis.ru/novosti/v-2016-godu-razmer-mrot-mozhet-dostignut-7189-rublej
  Това е два пъти по-малко от България!!!

 3. Ето и един не много дълъг видеоматериал в подкрепа на статията.Само дето ми се струва,че и у нас положението е същото,макар и България да е член на ЕС.Това обаче е разбираемо ,имайки впредвид КОЙ е начело на държавата.https://www.youtube.com/watch?v=mQpSmiIckRU&list=RDUKeMZNg5Yfg&index=2

 4. До Симеон: Взехте ми думите от клавиатурата. След като мекият пропутински сайт газета.ру си “позволява”, напълно в духа и съдържанието на прекрасно преведената от г-н Васил Костадинов статия от Комерсант да потвърди основните й изводи матушката поехала към небитието.

  http://www.gazeta.ru/business/2015/12/29/8002217.shtml

 5. SIMEONЕ,

  От твоите уста-в Божиите уши!
  Ти остави “великая и могучая”, ами и “кипучая” ще оплеска при този вариант, пък за “непобедимая и легендарная” да не говорим!

 6. Да очакваме емигрантска вълна в БГ от бедни северни варвари. Сигурен съм че борисов и компания, както и голямата част от бг населението ще ги приемат като ‘братя’ с хляб, ракия и луканка поне за начало, а не както посрещаха изстрадалите сирийци с изстрели от калашников и бой с палки. Българите си умреме да харесваме боклука и да обръщаме гръб на стойностното, после се чудим що сме затънали до очите в кенефа.

 7. Россия по статистике ООН, занимает:
  67-е место в мире по уровню жизни
  71-е место в мире по уровню развития человеческого потенциала.
  72-место в мире по рейтингу расходов государства на гражданина
  127-е место в мире по показателям здоровья населения
  111-е место в мире по средней продолжительности жизни
  134-е место в мире по продолжительности жизни мужчин
  1-е место в мире по количеству самоубийств среди ПОЖИЛЫХ людей, ДЕТЕЙ и ПОДРОСТКОВ.
  1-е место в мире по числу разводов и рождённых вне брака детей.
  1-е место в мире по числу абортов и числу детей,брошенных родителями.
  1-е место в мире ПО АБСОЛЮТНОЙ УБЫЛИ НАСЕЛЕНИЯ.
  1-е место в мире по потреблению спирта и спирто-содержащих продуктов.
  1-е место в мире по продаже крепкого алкоголя
  1-е место в мире по продаже табака
  1-е место в мире по числу умерших от алкоголизма и табакокурения.
  1-е место в мире по смертности от заболеваний сердечно-сосудистой системы.
  2-е место в мире по продажам ПОДДЕЛЬНЫХ ЛЕКАРСТВ.
  1-е место в мире по ПОТРЕБЛЕНИЮ ГЕРОИНА (21% мирового производства)
  1-е место в мире по количеству АВИАКАТАСТРОФ ( в 13 раз больше среднемирового уровня)
  159-е место место в мире по уровню политических прав и свобод.

 8. Здравейте г-н Индев,
  Искрено се радвам, че всеки ден пишете по 3-4 поста в блога и осветлявате душите на българския народ почернени от руската повсеместна пропаганда!

  Сега по темата. Наскоро написах един блог пост: https://batkodrago.wordpress.com/2016/01/02/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81/
  В който говоря за манталитета на българския бизнесмен. Простак, грубиян, не цени хората, не ги уважава. Бедняк в миналото= комплексар.
  Мисля, че всичко това важи на 100% и за манталитета на руския бизнесмен, та как очакваме икономиката на такава държава да просперира? Само с нефт и газ не става. С интерес очаквам да видя какво ще се случи с руската мечка, когато петрола падне до $25 на барел, а и да не падне, в момента е достатъчно ниска цената. Мъчно ми е само за руските граждани, защото ще страдат, но като им е толкова акъла да поддържат Путин, може би го заслужават!

 9. Отечественая у нас толко война, все осталное импортное – новата доктрина, с тратегия, политика,икономика, и т.н. на Руслямска държава

 10. Според мен има и икономическа причина за поетапната забрана на вносни стоки и пътувания извън страната в Русия. Вероятно управленците се притесняват, че валутните резерви се свиват поради ниската цена на петрола/газа и неконкурентното производство. Чрез тези контра-санкции се надяват, че ще ограничат изтичането на „твърда” валута зад граница. Разбира се, икономическата наука ни учи, че такива мерки често са пагубни за благосъстоянието на хората. Неслучайно хората (и държавите) търгуват помежду си от хилядолетия.

 11. Не само този анализ, също много други, показват на колко погрешен път е Русия.
  Това, ако имаме пред вид нашето битие, би би било шанса да се освободим от зависимостите ни, разбира се ако политиците и най–важното населението ни го осъзнаят и желаят.
  Ето, наред с последвалите собствени демаскировки, редица руски агенти излязоха на светло.
  Последният пример Доган, сега за съжаление и Борисов.
  Дори бих прибавил превъзходната степен с НАЙ–голямо съжаление, защото в момента е на власт и то с нашите гласове.
  Защото ни излъга за да го изберем. А го избрахме, поради това, че оттявлената комунистическа измет се беше съюзила срещу него и искаше да го премахне.
  Явно, това беше поредната игра на КГБ–кукловодите, или пословичната наша, българска простотия. От негова страна може да се очаква или продажничество, а може би и зависимост поради страх от разобличение (както му казваме още компромати).
  Както и да е, добре е че поне сега и той също се демаскира, показа че е явен руски привърженик и прикрит руски агент.
  Защото ако беше просто един обикновен страхливец, щеше да си наляга парцалите, когато други се произнасят недвусмислено ясно относно руските хибридни и икономически домогвания срещу страната ни.
  Най–голямото потвърждение за това, че някой му диктува е, че без да е нужно, се обявява против тези изказвания.
  Иначе това би ни довело на мисълта, че или е изключително прост, за да не може да осъзнае защо винаги страната ни губи като ползваме многократно по–скъп руски газ, нефт, бензин, въобще руски енергийни доставки. Че сме напълно зависими от тях, когато дори и Европа ни го втълпява и иска да го превъзмогнем.
  Не можа да разбере, или да си намери съответните експертни съветници, които да му кажат, че дори и Русия използва далеч по–ефективното западно know how.
  Вече е напълно ясно, още повече след последното му изказване по повод защитата на Доган, че е призован да му окаже подкрепа и да възвеличава Русия. И пак, без някой да го пита за това!
  Явно се вижда, че тази личност е неподходяща дори за български гражданин, камо ли за премиер, който дори по неговите думи, трябвало да се грижи за благоденствието на страната си!
  Само да му припомня, неговите последни думи в това му изказване, скоро ще му покажат именно, че той и партията му, след това масирано и последователно застъпничество много бърже ще се разминат с очакванията си (както и Путин с неговите), да останат дълго на власт.
  Явно в момента Москва тегли всички ръчки на заложените си капани с явната цел и надежда да избегне депресията в която попада.
  Поуката за нас сега е, трябва добре да следим и си отбелязваме всички личности, които еднозначно взимат страна на ѝѝѝѝѝѝѝѝѝѝрусия и статуквото. Защото при една промяна всички те, никога повече не трябва да бъдат допуснати до властта, колкото и нискостояща дори да е тя.

 12. Не си гледат собствения хал, а вият с цяло гърло в наша посока с онова безобразие “България умира тихо”. Не мога да го преглътна и им пожелавам тяхното умиране (както е наближило) да е с гръм и трясък. И безвъзвратно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.