(Не)уместно към Местан

В навечерието на дългоочакваното проговаряне на Лютви Местан, насрочено за утре, бих му дал няколко непоискани съвета. Позволявам си го с пълното съзнание, че едва ли ще стигнат до неговото заето с по-важни дела и документи съзнание.

 

Основната атака срещу Местан върви по линия на обвинението, че е (български) турчин , който направил завой към Турция. Как да превърне този завой в кръгово движение- признавам, не знам. Не ми е ясно как един турчин може да стане по-малко турчин, освен ако е обявен от българските путинофили за повече българин от българите.

 

За втория по тежест упрек към Местан обаче има лесна противоотрова.

 

Спомняте ли си последните думи към всички нас на премиера Борисов, препредадени на 30 декември от един магистрален репортаж чрез медиите през 2015 г.? Даде ни непоискан съвет да не пием ракия.

 

Борисов междувременно взе страната на Доган в съзвучие с руската Пета колона. Ако това ядосва Местан и той иска да избие „ислямския коз” от списъка с обвиненията към него, може пак да прибегне до символиката на публичното пиене, както направи с Борисов миналата пролет в Кърджали. Този път обаче да не не се жабурка с кафе, а да глътне една ракия.

 

Няма ислямист на света, който демонстративно би пийнал алкохол без да разруши образа си на правоверен в очите на правоверните. За целта Местан може да покани доброволци на пресконференцията си, които да удостоверят алкохолното съдържание на напитката.

 

За сланинка, вземайки съвсем за мезе Борисов с неговата препоръка да не се яде сланина, не смея да настоявам- може да попрекали с демонстрацията на дегустацията на деислямизацията на изграждания му образ на ислямски фундаменталист в слугинските медии на властта.

 

Ако ракията му се вижда не достатъчно изискана, както на финягата Борисов, да си избере „нещо по-така”. Но в самата Турция доста мюсюлмани пият именно твърд алкохол не за друго, а поради един пропуск в Корана. Да, той изрично забранява да се пие вино. Но в него няма текст, който да забранява алкохола изобщо. Ориенталските ни съседи хитро са намерили цаката на въздържанието от алкохола , твърдейки , че спазват най-буквално кораническата забрана да не пият вино.Факт!

 

Не че съм голям познавач на турските кръчмарски мурафети, но по бегли впечталения и по свидетелства на вещи в това отношение лица знам, че в Турция виното е голяма рядкост в „обикновените” ресторанти и се сервира предимно в луксозните заведения, където го поръчват предимно заможни чужденци. Редовият турчин жули анасонова ракия или уиски ( според джоба).

 

В някои арабски страни, като Ливан ( особено преди иранският ислямски фундаментализъм да залее либералния по отношение на нравите сунитски Западен Бейрут пред очите ми през март 1984-та), по същата причина уискито съпровождаше угощенията по ресторантите наравно с ливанската мастика.

 

 

Съмнявам се Местан да се възползва от непоискания ми съвет, но за всеки случай: наздраве!

30 мнения за “(Не)уместно към Местан”

 1. Забележка: в корана не е забранено само виното, а всяко упойващо вещество. Привет

 2. Към Бенан Фетов:

  В момента нямам техническата готовност да публикувам в оригинал на арабски съответният коранически текст и поради това няма да споря по казуса, по който знам обаче, че в Турция масово се шири убеждението за виното като конкретна забрана в Корана ( и дори не е толкова важно, дали са прави, а дали си вярват).
  По въпроса за упойващите вещества съм свидетел как производителите на хашиш в ливанската долина Бекаа бяха под контрола на иранските фундаменталисти ( с логистиката на сирийските служби). Този сюжет беше много по-опасен за всеки репортер , дръзнал да го опише, от който и да е друг по време на войната там. Поне в периода, когато я надживях.
  Нещо повече, по онова време долината Бекаа,бидейки под контрола на шиитските проирански милиции Хизбуллах, беше производител номер една на този наркотик в света. По мои скромни, но преки наблюдения, доста желаещи да разследват тази история платиха с живота си, например под прикритието на журналисти.

  Спомням си поне за един такъв симпатичен младеж, който се появи в Бейрут и ми се обади от името на общи познати от западни медии. Само по себе си идването му беше безрасъдно смело от негова страна ( защото терористите отвличаха всеки западняк , осмелил се да остане в Ливан след март 1984 г.- моя милост се размина само със сплашвания и кратки арести, завършващи щастливо поради принадлежността ми към приятелска спрямо терористите комунистическа държава). Бях се превърнал в нещо като “старо куче” по отношение на познанието за ситуацията на принципа “между слепците и едноокия е цар”. От разговора ни подразбрах, че младежът отива точно в Бекаа. Последваха кратки медийни съобщения за поредния изчезнал безследно западняк.

 3. няма да е зле наистина, всички партийни другари и другарки, да ги вкараме в биг брадър и да ги напием, за да излезе най-сетне от собствената им уста, истината за тяхната истинска дейност, която те иначе трезвени изпитват някакъв голям срам да разкрият. Подозирам обаче, че те изобщо не са срамежливи нито пък са религиозни, още по-малко пък вярващи, макар, че много обичат верующите идиоти и затова е крайно време Народа да си поиска своето!!!
  Местан , Хасан , Доган , Първан , Цветан , Бат’ман и останалите мани мани, имат нужда от един здрав Търкалан и Тупан. А Народа няма нужда от тези мошеници!!
  Какво щели да кажат!? Абе не си наслушахте за 20 години ?? Или още 20 ще ги слушаме. Е, който има уши да слуша а който има глава, ръце и смело сърце, знае какво трябва!

 4. По-въпроса за виното, някой май здраво се е подиграл с мюсулманите! Доказано е че това е една от най-здравословните напитки, които дори удължават живота, докато твърдия алкохол и опиума, приспиват духа на човека и го правят роб на тялото и на други духове, обитаващи света. А те нека си лаят, Мохамед колко бил велик. Велик е ама те дали му следват учението ??? Или следват учение, написано от жестоки и коварни ходжи, черномагьосници??? Нито един истински пророк, който говори от Бога не би се осмелил да нападне учението на Божия син Христос и да говори за война срещу Христовата Църква! Нека тези ходжи, които се осмеляват да лаят срещу Християнството, докажат твърденията си а не да изработват фалшиви евангелия като това – http://forums.pravoslavie.bg/viewtopic.php?t=2868#p65041

  И Аз един ден ще ги попитам!!! Какво ще правите нещастници, когато дойде деня в който Илия ще се завърне и ще катурне ващите джамии, бълващи омраза и лъжи срещу Божия Месия, като сламени колиби???!

 5. Шах и мат или в най-добрият случай за местаня цунг-цванг. Ех, как ми се иска утре да ме опровергае ама пак ще имаме класика в жанра: “А дано, ама надали.”
  И нещо не по темата. Иде реч за реакция на зевзек по повод новите рекорди на рублата. Заслужава да стигне до повече форумци.
  Встаем с колен…глядишь ракеты начнут на парадах летать, а не взрывается и не запускается после предпарадной проверки и подготовки, черные ящики будут иметь хотя б презентабельный вид (молчу про работоспособность), подводные лодки не будут гореть в сухих доках, может даже изобретем летающий молоток, та как уже ж все в мире изобретено, а такой всем необходимой вещи точно ни у кого нет и никто не изобретет…

 6. На нашата Коледа – Доган рече и отсече (главата на Местан), сега чакаме на руската Коледа как,какво и колко ще каже “отрязаната глава”.

 7. Местан няма нужда да избива ислямисткия коз, а по-скоро да се разграничи от уж умерените “Ислямски/Мюсулмански братя”, към които имаше информации че принадлежи и Доган. Братята са много по-стара и по-мощна организация от ИДИЛ, с много повече пипала и власт. Техният мозък е Тарик Рамадан – швейцарец преподаващ религия в Оксфорд. От интелектуална гледна точка Доган и Местан са бледи копия на Рамадан.

  А иначе, в Корана се споменава, че “това което виното съдържа” може да донесе и грях и изгода, но грехът е повече отколкото изгодата. Тоест не е забрана, а един вид човек да има едно на ум като пие, че може да се весели, но ако не внимава и препие, ще си има неприятности. Дори е казано, че в рая има вода, мляко и вино.

  Така че Местан може да вдигне едно юзче и с един “интелектуален” тост да разясни както лексикално-граматическия турско-арабски произход на думата ракия, така и нейния трансцедентален принос за баланса на българо-руско-турските отношения.

 8. Шоуто “Местан срещу Доган” ще освежи сезона в политическия ни театър.

  Доколкото “мислителницата” на философа е изтеглена зад кулисите, срещу филолога ще трябва да бъде изправен друг, почти равностоен персонаж.

  И ако той не е г-н Пеевски, продуцентите на шоуто ще пропилеят интереса на публиката още в самото начало.

  Защото срещу реалната промяна винаги се изправя нейната реална алтернатива.

  Нещо ми подсказва, че изборът на ново лице на движението ще е по-съдържателен от всичко което може да каже (и направи) Местан.

  На политическия терен у нас, алтернатива на Корпорацията може да бъде само друга корпорация.

  Г-н Местан няма шанс в политиката, ако не потърси своя опонент отвъд корпоративния сблъсък.

  Лично аз се съмнявам, че той може да намери доверие и съюзници за да извърши това.

 9. Работих от 1996 до 2007 г. в курорта Сиде, Анталия. По това време в хотелите се сервираха турски вина произведени в техните винарски райони (напр. Измир). На вкус не бяха никак лоши. Въпреки това те си пият тяхната ракия и то много здраво! Черпил съм мои познати, тамошни турци, с българско вино, впечатляваха се от вкуса му и поръчваха да им донеса още когато си ходех в България, но от чужбина поръчваха най-вече уиски защото при тях беше невероятно скъпо.
  В тамошните супермаркети наред с разнообразния алкохол, се продаваше и свинско месо поставено под огромни табели с напис “Дикат – домуз“, което значи – внимание, прасе, и струваше баснословно скъпо!
  Ако някой иска ритуално да се деислямизира по-добре е според мен да използва свинско.
  И все пак, ако пиенето на вино и яденето на свинско е критерий за светско поведение, то г-н Местан не е в никакъв случай винаги правоверен мюсулманин – бяхме състуденти във В. Търново и макар само бегли познати, много често съм го виждал да пие “При Станка“ и да яде мазните баници “При Мазния“ …

 10. И още една неприятна новина по случай пристигането на другаря-митрополит Николай в Хасково на Ивановден.

  Московския специализант, наредил всички икони по стените да се махнат, защото в Русия нямало икони по стените а само рисунки.

  Няма ли да се засрамите най-сетне Другари???!! Или ще чакате да ви подскажат по-настоятелно ?

  Б.С.
  На 17.05.1993 г. в столичния храм „Св. Николай Софийски” е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх Максим и е назначен за ефимерий при параклиса на Богословския факултет. От есента на 1994г. до 1996г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия.

 11. И се оказва, че това не е първия “подвиг” на Московския възпитаник.

  Ето още една негова изцепка, която показва Какво Чудо излиза от Семинарията. И това чудо е глава на Пловдивската Митрополия ??!!

  Митрополит Николай заклейми Персеидите и астрономията

  http://frognews.bg/news_96147/Mitropolit-Nikolai-zakleimi-Perseidite-i-astronomiiata/

 12. Нещо съвсем лично:

  Скъпи г-н Инджев,

  ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!
  Да сте жив и здрав, все така смел и издържлив! Да са живи името и делата Ви!

  С най-искрено уважение и благодарност! А. Андреева

 13. Честит имен ден ИВО!!!Бъди здрав и силен!

 14. ИВО, честит имен ден!ЖИВ И ЗДРАВ!
  ЕДИН ЗА ВСИЧКИ!!!

 15. Няма две без три, “прозорливо” цитирах вчера народната поговорка. Или както Павел Тинков отбеляза, обратното броене в раззия потегли. На мах, бих прибавил. След гибирясването, при това скоропостижно в рамките на няколко дни само на командващият зелените човечета при анексията на Крим, онзи ден на шефа на страховитото ГРУ, вече (засега!) компания им прави и отговорникът за кастинга на кремъл.
  Да се готвят (стрелям напосоки, ама вероятноста да уцеля клони към 100%) трите п (пушков, песков, путин) иhttp://www.faktor.bg/novini/svjat/63908-izdahna-neochakvano-kadrovikat-na-kremal.html вся осталная сволочь.

 16. ИВО, ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!
  Продължавай все така да отстояваш себе си и принципите и ценностите които събират тук всички твои приятели и почитатели на БЛОГА ни.

 17. Не мога да не го пусна тук. Както се казваше в един култов филм “най-обичам слуховете които после се оказват реалност”.

  Начало нового года оказалось богато не столько событиями, сколько слухами. Передам один из них, восходящий ещё к декабрю.
  Якобы «западные партнёры» в процессе своих раскопок в Европе натолкнулись (или им подсказали, куда смотреть) на подлинную «золотую жилу». Несколько десятков часов документальных видеосъёмок с «крайне чувствительной информацией», касающейся ключевой группировки российской элиты. Будто бы компромат убийственного характера, влекущий тотальную компрометацию и самые тяжёлые правовые последствия.
  Вот сейчас пытаются понять, кто недосмотрел, допустил или «слил».
  Валери Соловей

 18. Г-н Инджев,ЧИД!Желая Ви здраве и много успехи във Вашата дейност на съвременен БЪЛГАРСКИ БУДИТЕЛ!С уважение!Марга

 19. Г-н Николов, позволих си да ги отбележа в последователност. Интересното е че и тримата са си отишли скоропостижно и неочаквано. Все пак, хипотетично може да допуснем, че по празниците са се натряскали до козирката с метилов алкохол от местния бай “Абу-Али”. Да му мислят нашите байовци какво пият, че иде и техния ред.

  29.12.2015 на 52 години умер заместитель начальника штаба воздушно-десантных войск Российской Федерации генерал-майор Александр Шушукин

  04.01.2016 на 58 години неочаквано почина генерал Игор Сергун – началникът през последните четири години на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия

  06.01.2016 на 62 години почина внезапно изпълнителният секретар на президентския държавната администрация и персонал Владимир Кикот

 20. За много години г-н Инджев!
  БЪДЕТЕ ЖИВ И ЗДРАВ!

 21. Г-н Инджев, ЧИД! Желая Ви крепко здраве и все така да отстоявате и побликувате истините,които липсват във всички вестници и новини по всички телевизионни ноини и предавания!

 22. До Джинджифил
  Благодаря за уместната добавка. На мен не ми остава нищо друго освен да цитирам пак максимата на мой даскал. В живота няма случайности. Има неопознати закономерности.

 23. ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН!!!Най-хубави и добри пожелания на Вас, семейството и приятелите Ви, които съм сигурен са безброй много…

  DIMITARI

 24. Честит имен ден, Иво!
  Бъди жив, здрав, щастлив в семейството си и непобедим в битката със злото… и с пипалата на “адаша” “Дяда Ивана”!

 25. @ Иво Инджев

  Честит имен ден, но и честит да е всеки Ваш ден!

 26. Честит Имен ден, Будителю! Бъдете здрав!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.