Руската мечка се крие зад български пудели

Само истински глупавите или онези, които се правят на такива, не разбраха вчера на пресконференцията на Лютви Местан КОЙ е бил посредникът, който от името на Доган му е искал оставката и го е уведомявал, че му се премахва охраната. На уточняващия въпрос на Сашо Диков дали това не е бил Делян Пеевски бившият лидер на ДПС достатъчно ясно даде да се разбере, че всички се досещат и че журналистът направо е познал.

 

Днес чорапът, за да не кажа цървулът ( че може да се засегне паметта на Апостола, за когото са ни учили от деца , че един развързан цървул го е препънал в бягството му от турците край Къкринското ханче), продължи да се разплита. Нишката дръпна бившият офицер от Националната служба за охрана Николай Марков, изгонен с голям скандал лично от президента Първанов заради доклад на офицера през лятото на 2007 г. за безобразията в подчинената на държавния глава служба (http://e-vestnik.bg/2123).

 

Поканен да коментира свалянето на охраната на Лютви Местан , за което самият той разказа вчера на пресконференцията си, Марков изненада водещия Антон Хекимян с неочакваната за него категорична преценка, че Местан е трябвало да се обажда не на президента , на премиера по въпроса за охраната. Марков приземи недоумението на водещия с аргумента, че всевластието на Борисов е всеизвестно и няма никакво съмнение : именно Борисов е наредил свалянето на охраната.

Каква са я мислили от БТВ с поканата към Марков, а каква стана тя!

Ако насложим сюжета от пресконференцията и изясняването на публичната тайна за командните функции на Пеевски ( наричан безименно през цялото време от Местан „посредника”) в ДПС и държавата, се получава онова, което моя милост твърди за зависимостта на Бойко от Делян вече втора година, навличайки си личния гняв на Борисов с обидни квалификации по мой адрес.

 

Вече не съм толкова самотен в това твърдение. Ледът взе да се пука и по отношение на неистовото желание за реализиране на „Южен поток”. Край него са накацали фирмите на Пеевски , а главен брокер в лобирането за реанимирането, който отново и отново ридае над ковчега на проекта, е премиерът Борисов. След разрива между Путин и Ердоган възбуденият апетит за консумиране на обещаните подизпълнителски милиарди по проекта отново се изнерви. Потокът едва ли ще потече, но лигите на лакомниците определено се леят….

 

Путин изтърси в края на миналата година пред целия свят абсурдното твърдение, че „Южен поток” бил замислен, за да се помогне на България. Тази лъжа обаче явно е послужила за сигнал за разместване на пластовете в най-слабото звено на двата западни съюза. Както Путин зави към Турция с „Турски поток”, за да уязви ЕС и принудената да се подчини на европейските правила България, така сега самодържецът може да ознаменува разрива си с Ердоган с връщане към Българския поток-стига да му скимне. Скимуцащите му пудели го подканват да побърза.

 

Сигналът на Путин е причината, която детонира големия взрив ДПС, където Пеевски се разпорежда и разправя с лесно преодолимия бент пред този поток, какъвто вътрешнопартийно се оказа Местан с неговата схрускана от местната глутница евроатлантическа реторика.

 

Говорителите на този интерес, русофил до русофила, са мобилизирани сега като едни викачи, като гоначи по време на хайката срещу някакъв си единак Местан. Притиснат от ляво и от Изток, той бяга на юг и на дясно. Но за да намери спасение от гонката трябва не просто да бяга, а да се изправи твърдо срещу гоначите и викачите с нещо повече от намеци. В противен случай и малкото му потенциални съюзници, дори да вярват напълно в искреността на евроатлантическите му убеждения, няма как да му подадат ръка.

 

Трудно е Местан да бъде припознат за съюзник от десните, към които той вчера открито апелира за сътрудничество, без да е поел риска да разобличи схемата Пеевски-Борисов. Говорейки обаче уважително за „ почетния председател на ДПС”, за „посредника” и за премиера Борисов- ако не с почит, то със стаено страхопочитание, Местан си остана в нишата на подгонената жертва, търсеща убежище, а не сблъсък с преследвачите си.

 

Един от редовните говорителите на руския интерес, надушил адреналина на Местан, вече го опакова като производна на …Радан Кънев с явната цел му го завърже на врата като воденичен камък и така заедно да цопнат в блатото. Хитрият Андрешко лансира тази теза днес от екрана на БНТ малко след като репортерът на държавната медия Иво Никодимов открито се включи от Кърджали в задаването на отговори в желаната от Доган и компания посока. Предпоставяйки отговора на интервюирания от него кмет на града Хасан Азис, останал верен на Доган, репортерът обобщи, че българските турци в областта, с които се е срещнал, до един са за добри отношения с Русия, защото я смятат за освободителка на България.

 

Трогателно и с пълно себеотдаване, Хасан Азис се възхити на мъдростта на населението по начина, по който тя беше обобщена от Никодимов. Азис се съгласи  веднага и някъде около 5-6 пъти. Няма, няма, няма и няма никаква руска намеса в процесите в ДПС, радостно подчерта той единодушието си с държавната медия ( пред чийто пратеник свикналите да гледат на държавата като на мащеха български турци нищо чудно вкупом да са изрецитирали онова, което смятат, че се очаква от тях).

 

Ясно е, че задачата на деня от три седмици насам е да се повтаря мантрата за липсата на руска връзка в скандала, независимо от очевидния факт, че разривът в ДПС избухна именно с тирадата на Доган за някакъв възход на руската сила и респективния упадък на Запада.

 

Речта му е буквално ехо на същото твърдение , изразено от Путин само часове по-рано в Москва на годишната му пресконференция. В желанието си да измести вниманието от тази очевидност днес Андрешко нарече в студиото на БНТ речта на Доган „импровизе” само и само да омаловажи резоньорска й същност спрямо заявеното от Путин същия следобед преди запоя в Бояна. Явно Андрешко ни смята за достатъчно глупави, за да не знаем, че една импровизация може да е успешна само ако се базира на добрата подготовка ( при импровизаторите в джаза това означава години, ако не и десетилетия репетиции ).

 

С риск да обидя добрия Мечо пух, който умилява с плюшената си наивност ( и сам си признава, че е глупаво мече), ситуацията тук напомня много на прочутата сцена от книжката, когато Пух се изправя пред дупката на страхливия Зайо и пита дали вътре има някой. Дочувайки отговора на Зайо „ тук няма никой”, Пух констатира: „щом някой казва, че няма никой, значи има някой”.

 

Разликата в сценката, която ни разиграват обаче сега е в това, че мечката пред нашата дупка не е нито глупава, нито добра, а участниците в нейната хайка правят мечешка услуга дори на себе си, защото се самоизобличават със слугинажа си на един хищник, чиито проблеми в собствената му бърлога тепърва предстоят да ескалират.

27 мнения за “Руската мечка се крие зад български пудели”

 1. След прочитане на поредният блестящ анализ на Иво, залагам изцяло (засега!) на линтенщайнската прокуратура подхванала триото доган, пееФски, борисов да свърши работа. У нас, нито има работеща съдебна система, нито читаво гражданско общество което да упражнява натиск институциите да действат законосъобразно.
  А сега, нещо жестоко.

  http://rusmonitor.com/top-5-kriminalnykh-del-putina.html

 2. Ех,как не успяха /Доган/ да самоубият Местан.Изплъзна им се.И сега лъснаха грижливо пазени тайни.

  1.Всички Премиер министри след Костов са били заложници на Доган,разбирай Кремъл.
  2.Тези което не са изпълнили налудните и антибългарски проекти са прогонени.Нямат политическо бъдеще.Но Доган е верен на Кремъл.Той е *лидер* той има бъдеще.
  3.Борисов е верен заложник.Защото преди всичко е страхлив.Помните изцепката му от трибуната на НС *Доган ме е поръчал*Сиреч Кремъл.
  4. Борисов не трябва да бъде допускан до трети мандат във висшата държавна власт.По никакъв начин.
  5.От сега трябва да почне силна кампания за политически лидери на партии не подвластни на Кренъл.
  6.Всеки политически лидер,журналист,общественик,който води политика не подвластна на Кремъл трябва да бъде подкрепян независимо от политическата насоченост/ дали е ляв,десен или либерал.
  7.Много съмнения и внимание към така наречени *патриотични партии и организации*,защото в основата са си проруски.Скрити лимонки.

 3. За нас, участниците в блога на Иво, са напразни усилията на хората зад Доган да ни убедят в представянето на облика на ДПС. Лошото е колко хора от електората на ДПС са разбрали истината за това. Тези дни ми хрумна една идея. Ако всеки интелигентен и истински родолюбец желае да провери кои са читавите наши популярни личности, може да ги намери сред “разобличенията” и откровените компромати за тях в Делян Пеевските медии. Дай Боже на България повече такива личности, обявени там като “агенти на ДС” и “приятели на Иван Костов”, като Илиян Василев, Иво Инджев, Евгений Дайнов, Иво Беров, Иван Бедров, д-р Канов, Радан Кънев, Атанас Атанасов, проф. Павлов… Можем да си зададем въпроса защо в последно време се засилва процеса на “изобличаване” в тези медии!А за премиера там, както отбеляза и Иво – нищо!

 4. Борисов и Пеевски май нещо а!!???
  И Валентин Златев за разкош!
  А горкият Москов беше една жалка карикатура тази сутрин!

 5. Здравейте Иво,
  Благодаря за блога който водите и чието прочитане е станало всекидневна необходимост за мен.Успехьт му се дьлжи на факта,че хората /или поне някои от тях/се нуждаят от истина,а тя е най-дефицитната стока в неуспялата 16 република на СеСеРе.Този непреодолим стремеж кьм ИСТИНАТА е естествена реакция спрямо половин вековното ни робуване на ЛЬЖАТА И ИЗМАМАТА,с която бяхме обльчвани от 1944 г та до днес.
  Сьрбите ни се смееха,че:”У Бугарски вестник само датата е верна”.Добре си спомняме основния принцип на соца:”Те ни льжат,че ни плащат,ние ги льжеме,че работим.”
  Един приятел иронично определи какво е социализма:”Циркьт е безплатен,но задьлжителен”.Сега вече не е и затова активната,сьбудена част от населението се пресели в цивилизования свят,който никога не е преживял “прелестите”на социализма.Как пьк нито един не се изльга да отиде в Русия,Родината на ЛЬЖАТА И ИЗМАМАТА.
  След промяната през 1989 г.хората наивно си мислеха,че ще има промяна,след като са били закьрмени и отгледани от ЛЬЖАТА И ФАЛШИФИКАЦИЯТА през целият си живот.
  Хитрите московски стратвзи ловко успяха да припишат недостатьците на сегашната действителност на демокрацията,а не на хронично увреденото и осакаатено от ЛЬЖАТА обществено сьзнание.
  Иво,вашият блог разобличава ЛЬЖАТА,каква по-благородна задача от това.
  Нека да ви пожелая здраве,сила и проницателност в работата ви.

 6. Марков казва и нещо друго. Че свалянето на охраната е активно мероприятие. И Местан се е “вързал”. За мене Местан е “бита карта”. ТЕ надделяха.

 7. Въпросът е кой разпореди свалянето на охраната на местан? Борисов това ли има на предвид като казва, че не се меси в конфликтът между турция и русия?

 8. Местан се е “вързал” но най-вероятно се е вързал не защото е страхлив а защото наистина е видял как постъпват с неудобни другари. И го разбирам. Той е наясно, че няма как да рита срещу мафията и едва ли ще създаде нова партия. По скоро ще се изсели някъде доста далече. А колкото до това, че е звъннал на Плевнелиев а не на Бойко според мен означава, че е достатъчно наясно, кой каква играе и с кой я играе. И всъщност е супер подло и нагло да бъде уличаван като турски агент точно от тези, които са му показали, че живота му е в опасност. Какво можеше да направи другаря Местан след като дори президента Плевнелиев не му е помогнал? Да се скрие в руското посолство ли ??

 9. Местан се изложи на пресконференцията, казвайки малко повече от нищо същественно. Това бе неговият шанс и той го провали с трясък. Поредният предизвестен политически труп, предпочитащ мълчанието, смея да спекулирам пред угрозата за живота, здравето и облагите за себе си и тези на своите близки.

 10. Трогателни са руските пионки в стремежа си да “оневинят” империята (им) на злото от намесата й в сараите на Доган!?! Толкова ли са глупави (макар и с професорски “титли”) или нас смятат за такива, но това заливане от екрана подсказва точно обратното. Кристално ясно стана, че Кремъл има пръст в “бурята” в русофилския продукт наречен “партия”-та ДПС. И че Доган освен доносник от ДС си е и на каишка на КГБ и скача по тяхната свирка.

 11. Изкопано от форумът на в-к Дневник
  Снимката поражда коментарът по-долу

  http://www.mediapool.bg/f/uploads/images/pavlov_peevski.jpg

  Преди година-две прочетох доста обосновано мнение в интернет-форум, че единствената причина младият милионер-следовател Делянчо да бъде така бързо и безапелационно издигнат като некоронован крал на България, е фактът, че е незаконен СИН на Илийката Павлов, който пък беше основател и “по рождение” шеф на Мултигруп – първата корпорация на ДС и Петата колона в началото на 90-те.
  И един от аргументите беше точно тази шокираща снимка на таткото и синчето, която излиза във Вашия линк. Важна е не само фрапантната физическа прилика (особено триъгълния скалп над високото чело), но и факта, че до Императора на България по онова време много трудно може да се приближи случаен човек.
  А снимката показва и естествената близост на таткото и (към онзи момент) наивния юношески поглед на синчето.
  Отделно от това в текста, който тогава четох, бяха цитирани изказвания на формалния според закона “баща” на Делянчо, който казваше, че не иска да има нищо общо със “сина” си.

  Е как пък не се намери един истински журналист да разрови тази очеизвадна история и всички преплетености между ДС, Петата колона, ДпС и библиотекарската групировка?!?!

  Ако се появи такъв смелчага ще разбута сериозно блатото, защото ще разкрие една от най-пазените тайни на т.нар. “преход”.

 12. @ Georgi Nikolov

  Благодаря. За втори път я виждам, но този път ще я сложа в златния албум. Възможно е и точно това да е мотивирало избора на Пеевски като дебел политически проект (тук няма ad hominem). Да не изключваме и навреме доказаната неспособност за морално съждение, върви заедно с челно- черепната прилика. Октай казваше нещо за Делянчо, който седнал върху стола на Илия Павлов, но както знаем ДПС е партия на правата и недомлъвките.

  Ето още нещо към същия албум. Вижте Б.Б. във фотографията на Юлиана Николова и няма да имате нужда от каквото и да е лингвистично послание: http://e-vestnik.bg/17169/pismo-do-premiera-za-delyan-peevski-i-korporativna-targovska-banka/

 13. Чудесен материал, за втори път го чета. Мечо Пух и Зайо – no honey ‘hunny’!

 14. Шефът на полицията в Кьолн подаде оставка. Това е нормалната реакция на западното демократично западно общество. Българският полицейски шеф, не само не подаде оставка, а уверено защитаваше колегата си който уби рефюджито чрез “стрелба на рикошети”. Е тва е разликата, ако беше в Москва пък, Путин щеше да анексира някоя територия населена с нападателите. Е тва е разликата, личи си как реагира здравото общество, а как – болното, още непризнало тоталитаризма, Германия отдавна се е изчистила и излекувала, а Кремъл още взривява влакове, и раздава на рефюджитата “разговорничета” на листчета, да знаят кат да съботират западните демокрации. Подобни разговорничета си беше приготвил и СТалин 41 година – на френски, немски, холандски, испански, също си беше приготвил и комсомолка за кралица на Холандия, ама не му се отвори парашута щот на 22 юни са одриска новия съветски човек и оттогава са мутирали рашъните до паранормални зелени човечета.

 15. Голяма шум на тихия фронт се получи. Днес попаднах К.Каракачанов пак при Цв. Ризова и си помислих, че по телевизиите се изявяват само полковниците от КГБ, на по-ниските чинове не им дават микрофон. Реших да чуя опорните точки – няма нови, повтарят се вече извесните. Но той потвърди отново вече известния факт, че ДПС е корпорация.Местан искал да стане едноличен собственик на ДПС, да измести сегашния собственик. За какво говорим тогава, това партия, устави,либерален алианс и т.н. ряпа да ядат, ние си имаме корпорация и Доган е едноличния господар,на който всички ще се кланят. Местан май го изтърваха и не успяха да го самоубият. Едва ли Местан ще наруши омертата,но все ще излязат някои неща и Иво няма да е толкова самотен в своите анализи. направи ми впечатление също коментара, че не трябвало да се разрешава на религиозни проповедници,получили религиозно образование в чужбина да проповядват в български джамии. Но КК не каза, че в руската църква си проповядва Филип Василцев,но за Русия може, както знаем. С две думи,лаенето на пуделите става все по-ожесточено, но явно това е начинът да разберем какво става. Отваря се много работа за анализаторите, да разчетат какво се казва и още по-важно, какво не се казва.

 16. Стамбо, в Сирия може и да може да го боготворят гнома но в раззия в обозримото бъдеще е пътник. Няма как да МУ се размине при дереджето което е оформил и за промяната на което взорът отнийде надежда не види.
  http://glavpost.com/post/8jan2016/blogs/75628-pomnite-kak-vse-nachinalos-pomnite-etot-vatnyy-trepet-i-gordost-za-vstavanie-s-kolen.html?utm_source=glavpost&utm_medium=internal_linking&utm_campaign=sidebar_top_news

 17. Хроника на последните 10 дни.

  Тъмните сили изпълзяха на светло.
  Само “Raid” за хлебарки ги изчиства.
  Ама една млада дебела руска хлебарка от с. Цацарово в Родопите е застанала като Матросов на копчето на “Raid”-а и си въобръзява, че е нещо важно и значимо.

  Остава им на хлебарките по-малко от година да щъкат и да цапат България.
  После предстои едно хубаво почистване.

 18. @Georgi Nikolov

  Много силна серия коментари, във форма си, драги Жорж, а за гнома (карлика, цверга, дврфа, пигми-то, нано-то, джуджето) путинайко- от твоя уста в Божии уши!

 19. Ах, тези санаториуми в Падмасковьето!
  Много едни такива места отдыха… Отиде человек да отдыхне, пък…, като Жора Тарабата!
  Мистериите са си мистерии, но нищо-един по-малко!
  Един по един- до един!

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5221173

 20. Приятели, както я подхванахте, наистина ще взема да премина изцяло на руски медии …
  Поне докато българските “заколят прасето” /надявам се – за идната Коледа/.
  🙂

 21. Скъпи Иво, Еveryone else, Павле, Жоро, Сия, Дани, Боре, Ulian, Джинджифил, Отбелязвам, TheRock, Николай, Филипов, Европееца, Христо Бойчев, г-жа Савова и всички съблогъри-съмишленици,

  Не сме сами, скъпи приятели! Я вижте в един сливенски сайт на какво достойни наши съмишленици са направили първият тенор, пардон!-соло балалайкато на “академичното” “геополитическо” рубладжийство-фамозният доцэнт ыва хрыстав! Ммм-м-м-м, прелест!

  https://slivensega.wordpress.com/2015/10/15/%D0%B4%D0%BE%D1%86-%D0%B4-%D1%80-%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%BE/comment-page-1/#comment-751

 22. До СТАМБО:
  И на този не му е лесно!По-голям бълвоч от противоречиви представи и взаимноизключващи се твърдения рядко могат да се срещнат. Дори тъпото нещо – проф.Гестапото демонстрира повече яснота и последователност в опитите си да вербализира “мисли”.
  Ако тази сбъркана “госпожица” е пърният им “тенор” – ега ти “хора”!
  Ами, че в сравнение с този доцэнт, кулският мИшмурок си е направо един Айнщайн!
  🙂

 23. Моите уважения, господин Инджев.
  Отличен коментар!
  Доган е твърдо слуга на Москва, направо шпионин, иначе нямаше да има и самочувствието и да парадира с изрази, че каквото кажел и искал, ставало.
  Ами как няма да стане, като това фактически го иска Москва?
  Бойко е усетил натиска, може би тогава, когато някакво разузнаване (вероятно турското покрай НАТО), му беше подсказало, че Доган искал да го очисти (заяви го дори от трибуната на НС).
  Явно са се разбрали след това, по–точно, са се спазарили с Москва, ако слуша и приеме да стане петоколонник, му се разминава и остава на власт. Трябва само безапелационно да прокарва руските интереси. И той вече ги прокарва! След това, ако има някой да е против, това е Европа или други, но не и Борисов.
  Колко пъти повтаряше, че отдавна е щял да построи ЮП, ако е бил тогава на власт.
  Също и за Козлодуй даваше подобни коментари.
  За себе си е бил прав, и е щял да го направи, ако ЕС не се противопостави и Путин не се беше заиграл с Ердоган.
  А Путин се заигра, защото искаше да хване и Турция в капана.
  Тя България така и така му е била вече вързана, след като се е прибавила още един раболепен и изпълнителен прислужник.
  Спомням си дори, че Борисов се беше сритал и с Гоце (също руско подкупено протеже), а после изведнъж станаха компания. Дори прие неговият Калфин да участва в управлението.
  Може би в началото, при първото си управление, да е могъл и имал други намерения, но с камъните и личната заплаха, която за страхливец и чаткащ игрите, хич не е за пренебрегване е склонил. Разбрал е старата болшевишка истина, че иначе няма човек, няма проблем!
  Положението с Местан е подобно. Той съвместно с Доган също е бил в руската игра и като по–интелигентен, е решил на своя глава, без да съгласува благоволението на Москва е искал да отвори път към Европа. Ми той е разбрал до къде води материалната уравниловка на съветското владичество.
  Постоянно вкарваше европейския либерализъм, който искал да внедри в ДПС.
  Мен много ме съмнява, дали въобще има някакъв скандал в ДПС. Просто може би сега се отиграва и друг вариант, та на където и да тръгне България, винаги да имат свой влиятелен представител и винаги всичко да е под контрол.
  Както господин Инджев спомена, това ще се види от разкритията, които Местан евентуално още би благоволил да направи.
  Както се видя коментара му беше доста постен и за сега насочен към бъдещето с очакването, пак да се разберат.
  Щом даде съответните обещания, а той знае много добре какви, ще го оставят на мира да намери нова подходящата ниша. Не се ли разбере, ще го унищожат, понеже вече не им е ненужен.
  Ако успее да се присламчи към новата опозиция или Европа, ще го оставят.
  За нас, желаещите да се доберем до свободна България, всичко зависи от това, какви изобличителните факти ще изкара той наяве. А такива той със сигурност притежава. Така ще се види дали ще бъде полезен на една нова опозиция.
  Понеже ще рискува живота си, не очаквам особени стъпки и разкрития.
  Най–очакваното е, да се сниши и евентуално като много други, да изчаква, например руснаците да премахнат Путин Кога обаче ще стане това?
  При това той трябва да излезе със сериозни изобличителни доказателства и така да осветли хора от властта. Също както това заяви Цветан Василев, но не го прави.
  Иначе никой няма да повярва и не трябва, че ще може да е полезен за едно ново правителство, което да отстоява чисто българските интереси.
  А такова правителство за съжаление, поне за сега остава в полето на една утопия.
  Това най–добре се вижда от коментара на бившият служител от НСО Николай Марков, който е предоставил изобличителни материали и не е демонстрирал послушание, напротив останал е неподкупен.
  Но както виждаме, поради това е бил многократно уволняван и то все с тъпи аргументи.
  Както той показва, почти всички негови колеги са руски агенти, обучавани там и вербувани от КГБ.
  Показва точно, че е невъзможно да се справи с началническата глутница от неграмотни, тъпи и зли началници. Че не е в състояние да придвижи нищо, че от там се подхранва мафията.
  Дори когато предоставя данните директно, лично на президента.
  Виждаме как човек не може да направи нищо, щом на изслушването му при президента, са присъствали хора, които вече не са на служба, пенсионери и на друга работа, но стари кръстници на структурата.
  Този факт е също така фрапиращ, както и случката при вътрешния министър Цветанов, където с Цацаров там няколкократно се е мъкнал и Пеевски, без да е бил викан.
  В тази страна всичко се прави без законни правила, явно по заповед на незнайни източници и нито президент, нито министър, могат и не искат да се противопоставят.
  Как да се оправи тогава този разграден двор–държава.
  Ето и с съдебната система, най–важното от където би трябвало да се тръгне, я окастриха и фактически ни се изсмяха в очите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.