Бокова начело на ООН? Оооо, неее

 

Ирина Бокова да стане генерален директор на ООН? Оооо, нее! Ето защо!

 

http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/62420-aleks-aleksiev-ako-bokova-stane-shef-na-oon–sluzhi-na-tavarist-putin-a-ne-rodinata.html

 

А във връзка с борбата за медиен плурализъм, открита като кауза наскоро от съпартийците на Бокова в България, припомням едно заглавие и един цитат от Ню Йорк таймс:

 

Bulgarian Who Is to Lead Unesco Advocates Political Pluralism

By DAN BILEFSKYSEPT. 23, 2009

“Those who dislike Communism in this country are not happy about her promotion,” Ivo Indzhev, a Bulgarian political blogger, said in a telephone interview. “For people in this region, her appointment sends the message that the West can swallow someone’s Communist past very easily but can’t abide an Arab who is anti-Israel.”

A reader on Mr. Indzhev’s blog lamented that while even some people in censorship-prone Egypt had dared to criticize Mr. Hosny, the establishment in Bulgaria had chosen to gloss over Ms. Bokova’s past.

37 мнения за “Бокова начело на ООН? Оооо, неее”

 1. Иво, тази организация ООН, трябва направо да се премахне. Не знам дали сте чули в България, че един друг кандидат за цар на света е самият барак гусейнович, лидер на мюсюлманското братство в Америка, най-големия хейтър на капитализЪма по всичките земни кълбета. Така, че между него и Боковица за нормалните хора по света пак няма полезен вариант. Единственото може би добро нещо, което ще се случи е, че пут.ин и обамугабе пак ще си мерят малките пишки да се види кой е по-големия шебек.

 2. Не знам дали съм го споделял но случаят изисква (пак?) да го кажа. Ако се наложи да се стигне до избор между ирина бокова и (кри)сталина георгиева за генсек на оон-ето припомням старата фенска прокоба. Когато играят два омразни конкуриращи отбора на твоят любим тим, с всичка сила искаш да се сбъдне невъзможното. Ако може и двата екипа да паднат. ДГД!

 3. Изследването на сайта Бивол за имотното състояние на г-жа Бокова също е доста интересно. Възможно ли е използваните средства да са връзка между децата и деянията на родителите им?

  http://bivol.bg/bokova-real-estate.html

  Направи ми впечатление и една петиция в подкрепа на кандидатурата на Бокова от Български студенти в Кеймбридж.

  http://www.cantabulgarian.org/archives/394
  http://www.facebook.com/CantaBulgarian
  http://www.facebook.com/bokovaun

  Трудно бих повярвал че в случая може да се касае за незнание на “спорното” минало и настоящи изяви (напр. 9 май в Москва) на Бокова. Все пак става въпрос за студенти в елитен университет а не в забавачница. Възможно ли е да се окаже че тук също се касае за деца, които не отговарят за делата на родителите си, които предпочитат да ги изпратят в Университетите на “задниващия” Запад?
  Интересно проучване за Бивол?

 4. До Alex

  За всеки случай отворих тълковния речник и прочетох:
  “Пич” – обидна дума за незаконни деца без бащи.

  Прав сте, Обама наистина е пич.

 5. Тази сутрин по БНР пак направиха реклама на боковица и което беше най-интересното, че подкрепата за нея била най-слаба от страната й. Ами така де, ние си знаем най-добре колко струва това същество. Отделен е въпросът дали изобщо има смисъл от ООН в сегашния му вид!

 6. А в момента по Нова една откачалка разтяга локуми за безусловен базов доход – абсолютни глупости!

 7. Към Отбелязвам:

  От селяни съм чувал също така, че казват “пичове” на израстъците, които трябва да бъдат откъснати, за да растат по-добре доматите. Махат “пичовете”, т.е. нещо като паразитната част на растението, за да е добре останалата част…Това го научих наскоро, но интуитивно никога не съм харесвал тази дума и никога не е я употребявам ( а и помня т.н. частушки от юношеството, когато на китара се пееха простотии на българско-руски или побългарен руски за някой си, “какоы ты пич…”, римувано с москвич).

 8. Шапка ви свалям за комантара пред Ню Йорк Таймс, Г-н Инджев!

 9. Най-вероятно “пич” идва от пиш, пис. На руски – “пизда”. Пикаещото момченце в Брюксел и “Манекен Пис”.
  На български – “писе” за котките.
  Нещо като “сукин син”.

 10. Като се замислих още малко върху думата, виждам че “пич” е директно производно от “пичка”.
  Като “Пу… Петьо”.

  Съжалявам, че се спирам толкова подробно на тези нецензурни думи, но го правя само с надеждата, че “пич” че бъде спряно да бъде употребявано като похвално слово.

 11. Тази грозна дума “пич” възприета от много българи да означава готин тип, като дори я изполават и за жени (защо ли не й слагат и окончанието за ж. р.?!), означава незаконно родено дете,т.е. копеле! Пичове наричат още израстъците около дърво, които можете да видите в градовете главно около липите.
  Най-неприятното е, че и телевизионни водещи ползват тази отвратителна дума!

 12. Коми лелката се тъпче напред и нагоре със завидна упоритост. И защо комунизмът се описвал като чума?! Ами заради ей такива лепки! Кристалинка е същата история. Да И имам опростеният синтаксис на английски! И едно подготве- отличник от някоя провинциална езикова ще се справи по-успешно. Ама и тя упорита, бе! Гледа ги кат’ крава право и неинтелигентно в очите и им завтаря все едни и същи прости изречения, и не особено сложни конструкции, а те И ръкопляскат. Трябва да са много отчаяни в тая организация. Ей, няма отърваване от червена плесен.
  Чета по-горе коментар за нашенци в Кембридж… Какво общо има между академично постижение и политическо убеждение??? Ако си на 20 и си ляв, може да мине за неузрялост, ама на 40 си е чиста диагноза за идиотизъм. То и Буш бил завършил Йеил и Харвард, ама цял свят му видя двупръстовото чело. Лично познавам завършил английски уни, който не може да стои съсредоточен повече от половин минута- започва да се хили и да скача от тема в тема. От Средния Изток е, шев в петролна компания, а там има много такива. Злите езици говорят, че за тях имало специални учеб. програми… Все пак трябва с диплома да се приберат по родните места след като са се поохарчили, нали?! И изобщо, светът се е нагледал на идиоти, завършили престижни учебни институции.
  Спорна година за сайта! И за редовните коментатори! Много ме радвате.

 13. ‘шеВ’ да се разбира ‘декоративен шев’ вместо ‘шеФ’. Такива за това стават само, за украса.

 14. Драги 500 S&W,

  хайде, появи се накрая, че се разтревожих за теб!
  Единни сме, братко, в оценката си на ООН. Това е безсмислена и отвратителна бърлога, рушветчийско Елдорадо, която освен (крипто)комунистическа пропаганда, политкоректно лаладжийство и чиновническо плюскане друго не произвежда ! Настина жалко, че ВЕЛИКИЯТ РОНАЛД РЕЙГЪН не успя да й тегли пръта!
  Онзи ден писах пак по темата (за геноцида в Руанда и уикендът на търтеите в централата на ООН.) Всъщност няма по-силен аргумент за безсмислието и моралната корупция на “световната организация” от факта, че щерката на един каскетлия комуняга, мелез между подчовек и получовек, изверг, садист и върл касапин се гласи да я оглави!

 15. Г-н Алекс Алексиев едва ли е обективен, когато говори за Ирина Бокова.
  А дали ще стане или не шеф на ООН, това зависи предимно от нея – ако кандидатурата ѝ изобщо бъде предложена за този пост.

 16. Критичните публикации (извън България) по темата Бокова се броят на пръстите на едната ръка. Припомням коментара на Илия Троянов в “Frankfurter Allgemeine Zeitung” (2009). Имаше критични параграфи и в ‘National Pоst’ и в ‘American Spectator’. Влиятелните от NYT се напънаха колкото можаха (също в 2009) и мнението на г-н Инджев беше публикувано, като израз и на нашето. Стискам ръката и на цитирания коментатор.

  Но факт е, че темата за миналото на ‘международно ценната бюрократка Ирина Бокова, изгряла в червения залез UN, не е интересна за световните медии. Правя уговорката, че проблемът на личността не е в миналото й само по себе си, проблемът е в настоящето на миналото. Вижте как Бокова говори за него, безотказно синекурно. Око не трепва, ръка не мигва: http://frognews.bg/news_105059/Bokova-CHvek-ne-moje-da-se-haresa-na-vsichki/.

  Аз обаче ще се радвам да прочета мнение в ‘Reuters’, NYT, ‘Wаshngton Post’ etc по въпроса ЗАЩО ТЕМАТА НЕ Е ИНТЕРЕСНА? Защото има много такива като Ирина Бокова ли? Защото не е прецедент! и международните организации по принцип са популации от морално здрачени хора? Или има други основания?
  За съжаление, днес разчитаме само на журналистите, и то на определен тип журнализъм. Поздрав и към ‘Бивол’! Интелектуалците като снижени анемонии вече не са в състояние дори да декорират обществата. Изключенията са малко и са много ценни. За академичната мисъл нямам хъс за коментар. Тази сутрин се спрях на това изследване: http://heterodoxacademy.org/problems/ Ще кажете: не е нещо ново, и ще сте прави.

  В търсене на малко оптимизъм го намирам тук. Припомних си едно от новогодишните пожелания на наш колега. Смисълът, който остана, е: нека повече дишаме заедно във вратовете на тези, които изяждат бъдещето на децата ни.

  Накрая, платено съобщение за оцелелите в планината Нуба: Дръжте се, или Бокова или Георгиева идват! Най-сетне светът ще чуе за вашето изтребление. Викайте: да живее мъртвото ООН!

 17. Сега за “пич”. Речниковото турско значение си е просто “незаконородено дете”. Ето пример за вече променено в негативна линия значение непосредствено след Освобождението във великолепния “некролог”, който ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ пише по повод смъртта на Катков (А, бе, как така няма улица кръстена на него в София?! Как сме пропущили него и Каулбарс?!!)

  Из “Катков умрял!”(1886)

  …Особено ще тържествуват неговата смърт полските измъчени патриоти. Години наред е гризал техните кости, качил им е най-позорни имена, преследвал ги е и в студените гробове… Велики списатели, гении на науката, на литературата и на изкуството са мрели в синджири по пътя за Сибир, а той е писал в полицейската си газета, че “Смъртта на кучетата е по-голяма загуба!” И защо това безчеловечие към нещастните и угнетените? Затова защото са обичали своето отечество, защото не са можали да търпят казашкия камчик, защото са били сто пъти по-образовани и по- просветени!

  Помагаше Катков и в България (И сега:) НА ПРЕДАТЕЛИТЕ, ПРОДАЖНИЦИТЕ, ПЕЗЕВЕНГИТЕ И ПИЧОВЕТЕ КАТО КАРАВЕЛОВА, ЦАНКОВА И ДРУГИ ИЗРОДИ/,…/ КОИТО ИСКАХА ДА НАПРАВЯТ НАРОДНОТО НИ СЪБРАНИЕ ЦЕНТРАЛНА ТЮРМА, А ОТЕЧЕСТВОТО НИ-ПРАХ И ПЕПЕЛ!-ЛЕСНА ПЛЯЧКА НА МОСКОВСКИТЕ КУПЦИ И ДВОРЯНИ!

  Прелест!

 18. @ EVERYONE ELSE | ЯНУАРИ 10, 2016, 20:26

  Браво за този текст!

 19. @ СКАРАМУШ | ЯНУАРИ 10, 2016, 20:04

  Не, не зависи от нея – заемането на този пост е плод от много грозни пазарлъци.

  Ако зависеше от нея, щяхме да си отдъхнем, защото е ясно за всички, че тази невзрачна женица няма никакви качества за мястото, за което се натиска.

 20. СУРВА ВЕСЕЛА ГОДИНА

  Първа Бокова детина
  Комсомолката Ирина
  Тате храни от ранина
  Със каква ли не благина.

  И вози я в лимузина
  Чак от детската градина
  На море и на планина
  От зари до месечина.

  И изрина ѝ пъртина
  В Москва-града исполина
  По шумкарската рутина
  Със червена снегорина.

  На МГИМО-то на трамплина
  Припна тя кат балерина
  Литна като перушина
  През високата Алпина.

  У Парижката долина
  Кацна като пелерина
  Мека като от коприна
  В ООН на седловина.

  Мина се не мина
  След туй някоя година
  Левичарска стана хероина
  И на десетина бедуина.

  Нашта ягодка-малина
  Дипломатката ИРИНА
  Всичките ги тя задмина
  И за секретарско място зина.

  Миналото и зарина
  Верен братец – кучи сина
  Дето без мезе не пие вина
  И го цял народ проклина.

  Как ли сетне се не гина
  Таз безочна гадна свина
  От София до Люблина
  Да се прави на светина.

  А и що народ погина
  От на тате карабина
  И без съд и без причина
  Из нещастната Родина.

  Как почти си век отмина
  А за страшната злинина
  Той шушука под сурдина
  Да не стане зян-мърцина.

  Как оная лудетина,
  Бясна, с ауди-турбина,
  Си от тоя свят замина
  На небето спря-застина.

  Как със кражба суперфина
  На народ – поне стотина
  ОтмъкнА кола-машина
  И той гола вода пиина.

  Че и съд им се размина
  Въпреки че СССР се срина
  БКП се уж спомина –
  Не получи никой драскотина.

  Мястото им не изстина
  Лъжат, мажат, сучат всина
  Ти да си им все слугина
  Вчера, днес и догодина.

  Днес ЮНЕСКОвска АЙРИНА
  Терористката бамбина
  Московлийска е слугина
  И на Кремъл-господина.

  И я знаят сал малцина
  По далечната чужбина
  Hиeдна е каква гадина
  От родА баш-иудеина.

  За другарката Ирина
  Че е веч полу-богина
  Радвай се рая – кретина
  Из софийската равнина.

  От година на година
  Младостта ти поотмина
  Партизанската дружина
  С БСП-то пак те мина.

  С ДПС-то във комбина,
  С КГБ-то иззад скрина
  На ПРЕХОДната междина
  То заложи страшна мина.

  СДС-то там премина
  И на туй нещо се спина
  И кат две и половина
  Си издуха през комина.

  Пускай смело бюлетина
  За Сергей, за Кристалина –
  За Рапона-властелина
  На ГЕРБарската община.

  Камарадата АЙРИНА
  В лъскава да е кабина
  Парижанка да е фина
  И световна величина.

  За Веждата-пластелина
  Със чалгарска сърцевина
  И за Гоце-АРХАРина
  Ченгесарската вършина.

  За Дудука-филибина
  От французките казина
  И за Шарена Светлина
  Яростна русофилина.

  За осталата пасмина –
  Комунделската витрина,
  Дет на язовир Коприна
  На Русия се заклина.

  Партия са те едина
  Купена със рубли крина
  На ЕС да бият клина
  По росийската доктрина.

  А пък ти със стрина Гина
  Хрупкай лучец и сланина
  Ако пуснат в магазина
  За по левче и пол’вина.

  Туй е жалката картина
  В милата ни татковина
  Пост-съветската руина
  Бедната ЕВРО-роднина.

  Под окото със синина
  От отзад със паяжина
  На главата със цицина
  От московската дубина.

  Живо-здраво догодина
  Догодина до амина
  ЯКА ДА ТИ Е ГЪРБИНА
  Да даяни на аршина !

 21. @ .500 S&W

  “Иво, тази организация ООН, трябва направо да се премахне.”

  Задължително!

  Организация, създадена преди 70 години, при съвсем различни от днешните ценности и условия, с участието на сатрапи като Сталин и Мао, със задачи и цели, които не постигна, благодарение на горните двама и на техните заместници не е нужна никому.

  Когато се разпусне, а това рано или късно ще се случи, едва ли някой освен безполезниците на заплата там ще разбере.

 22. “65” пише (вижте цитата по-долу) неща, които звучат прекрасно за закърнелите слухови органи на бай Ганю.
  Дайте да закрием ООН-то, тръбят весело днешните байганювци. И никой не се замисля нито за СЗО, нито за ПРООН, нито за WIPO, ITU, ЮНЕСКО, ЮНИЦЕФ и десетките други организации, без които нямаше да можем да ползваме Интернет, да четем на кирилица, да се предпазваме от сериозни болести като рака или ебола.
  Къде ти ще се замисли бай Ганю за такива “дреболии”? Дай му на него да решава световните проблеми – къде с нож, къде с меч, къде със сърп и къде – с чук.
  Цар е той, ганювеца, по рушенето. И никакъв го няма по изграждането.

  И преди да каже някой, че щом Бокова е шеф на ЮНЕСКО, значи организацията не струва, по-добре е да се замисли. Ако го каже, значи не може да мисли.

  Впрочем, ако не беше ООН, Иран можеше вече да има атомна бомба. Питайте Иво Инджев да ви обясни какво би се случило в Близкия Изток, ако дори една държава там има ядрено оръжие и балистични ракети.

  Байганювци.

 23. Стамбо, приятелю, аз съм тук, само имам проблем с постването. Единствените коментари, които ми излизат са от iPhone и то само, когато не съм на wifi. Не знам защо е така, но за това не винаги е възможно да пиша коментар. Иначе съм тук всеки ден.

 24. @MNP456

  Не че беше голяма изненада (преди време коментирах бръшляновия диапазон), но видеото с добре пакетираните студенти, възпяващи продукта Бокова, е тъжна за мен гледка.
  Но сравнително млади са, голяма част живот е пред тях, както и може би шанс да се разопаковат. Да са живи и здрави.

  @ Сарданапал
  Благодаря!

 25. Ох, чета за кой ли път поезията!!!!! и се заливам от смях, а наоколо всички спят…

 26. Ф1 и МОК тихомълком се поизчистиха от проводници на руски интереси. По-шумно стана във ФИФА, последваха федерациите по лека атлетика и шах. Подозира се, че подобни процеси текат в международни финансови институции. Ако Бокова бъде “избрана”(всъщност става дума за сделка, а не избор), то ще е за кратко – докато изгърми зрелищно за назидание на подобните й. Или пък ще я държат(като символ на плурализма?), но под много строг контрол, за да не може да си разиграва руския троянски кон.

 27. 56:

  Никой, предполагам, не отрича необходимостта от съществуване на международни организации. И вероятно има начини те да бъдат пълноценни.
  Съвсем схематично за UN: аrticle II, part 7 “Nothing contained in the present Charter shall authorize the United Nations to intervene in matters which are essentially within the domestic jurisdiction of any state”. Виждате ли проблем?
  Друг щекотлив момент: колко от самите страни-членки на UN зачитат международното право? Не говоря само за малкия ‘приятел’ на Украйна и на големите човешките права Владимир Путин.
  По устав, суверенитетът на всяка държава трябва да бъде защитен от външно посегателство, включително и това, на UN; изключение се прави при някои ‘необичайни обстоятелства’. Проблем?
  Не случайно споменах планината Нуба. Там в момента не е допусната нито една международна организация, нито една от всички, изброени от Вас като ЕФЕКТИВНИ. За жалост, ‘Лекари без граници’ също нямат вече достъп. А те действително са необходими, защото там няма болници, лазарети и лекари, а превозването на децата (които се катерят по дърветата, за да търсят прехрана и често загиват от множество счупвания) е рисковано. Много рядко, опитите да бъдат свалени долу, до най-близката болница, са успешни. Най-често и детето, и възрастните, които се опиват да помогнат, загиват от куршум. Забравете за този геноцид, ако гнети стройното Ви разбиране за UN.

  Това, че ако Иран не беше в UN, щеше да има атомна бомба е великолепна глупост. Иран, както каза един експерт, винаги са били ‘на 3 месеца от атомна бомба’ – заради черния пазар, откъдето набавят всичко необходимо. Иран, в края на краищата, беше поместен в ядрена рамка от бъдещи договорености, за да има някаква възможност за ‘водене и каране’.

  Но оценям язвителността Ви, на ниво е.

 28. Коментарите по този текст стават направо за антология на свободно литналата мисъл!
  Браво на всички,
  Първа наглада за лирика: Росен Йорданов
  Първа награда за есеистика:everyone else

  Драги 56,

  Еveryone else Ви е отговорил. Никой,разбира се, не Ви държи на синджир в компанията на “байганьовци” като нас!
  Проблемът е, че, как да кажа, някои от “байганьовци”-те имат опит в мисии на тази организация и то из страни, дето по-добре е да не стъпваш.
  Никой не отрича благородните импулси, които създават някога ОН и после ООН. Деградацията, “почервеняването” и умилкването край всякакви сатрапи с различен цвят на кожата, стига да мразят САЩ, обаче са факт от времето на Даг Хамаршелд, овладяването от разни кланове (пакистански, филипински, индийски, други едни…) на цели сектори е необратимо, с примерите за чудовищна корупция няма да ви губя времето.

 29. Уважаеми Росен Йорданов,

  с ваши стихове вие очень ме разволнувахте! Аз чуть-чуть и слеза отронил!… Сейчас ще взема гитара семиструнная, да сочиня на лирический лад задушевный романс, дано старата любовь не е погасла в сердцето на Ирина, та да возмьот меня на някоя международна журналистическа должность в ЮНЭСКО или ООНэ- там са само мои таварищи и компанйероси, ревволюционеры и барци срещу империализма!

 30. Драги Стамбо, примерите за чудовищна корупция правят най-обемистия материал по въпроса. Не се спрях там, защото и ти, и колегите (поздрав за това) сочите ясно проблема. Допуснах също, че 56 е чувал нещо по въпроса. Има публикации. А и като съм байганьовец, защо да се напъвам толкова в 3 ч. през нощта?

  Споменаването на ЮНЭСКО винаги извиква паметта за ГЛЮКСМАН. Светла е тази памет! Имаше кратка, стегната точност по въпроса; дори само да вземеш онова няколкоминутно видео, което споделих преди време. В негова памет изрових списъка с елитните ресторанти около сградата на юнеско. Правя разпечатка в такива случаи.

 31. @ 56 | ЯНУАРИ 11, 2016, 00:13

  Винаги се изпълвам с щастие, когато установя че някой – също като мен 😉 – е изплувал от смърдящото блато на байганьовщината и вече се рее свободно в световния ефир, поглеждайки понякога с тъга надолу към мизерните си сънародници.

  Оставете ги тези тъмни балкански субекти, които невидели – като нас с вас 😉 – свят мерят всичко според собствения си аршин и смятат, че щом техният (нашият?) съселянин Първанов се е облажил от Програмата “Петрол срещу храни”, няма начин и шефът на “Глобалното село”, К. Анан да не е намазал.

  Ама ние с вас знаем, че не е така, нали?

  Същите тези негативисти, отново по аналогия на собственото си фасадно правителство, си мислят, че (световното правителство) ООН е някаква бутафорна организация, която не служи на интересите на човечеството, а е политическа маша в ръцете на световните финансови магнати. Bullshit!

  Не е така, нали? Кажете, че не е така!

  И тръгнали да разтурят, разбираш ли!

  Нещастници!

 32. Към: 56

  Не се впрягайте от писанията на Сарданапал! Такъв е той – жлъчен и неприятен. Знам му и кътните зъби аз :).

  Неслучайно никой в блога не си общува с него.

 33. До Стамбо, everyone else, Игнатия, Сарданапал: много точно отговорихте на другарката 56, но защо си мисля, че си губите времето с нея. За другарите и другарките, изповядващи различните форми на марксизъм, фактите и логиката не означават нищо, защото те съществуват само на емоционално ниво. За тях обичта към ООН е почти на ниво с обичта към савецкия союз, необходима им е като слънцето и въздуха. Много е възможно някой от родителите на другарката 56 да е заемал(а) много важна клати… пардон, синекурна длъжност в “световното правителство”. А може би и самата тя да е на вимето там. Да не би пък 56 да е самата др. Бокова,слязла на земята до нашия скромен форум.

 34. @.500 S&W

  Последното го помислих и аз снощи. Да не би пък първата братовчедка на camarade Бокова току-що да е кацнала по спешност в блога на г-н Инджев. Ама пък… чак да не знае как се пише бай Ганьо? Нали що е комсомолец е на фронта, в жестока борба за ‘културните ценности’… 🙂

  Както и да е. Радвам се, че можеш да пишеш!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.