Тодор умря твърде млад, за да се научи на живителен страх, като мен

 

Понеже ( този път) се стигна до убийство след публичен побой на глутница зверове над човешко същество, темата се задържа по-дълго на телевизионните екрани от обичайното воайорство към сходни случаи. Трагедията с убития във Враца 18 годишен младеж отприщи много лични истории в публичното пространство. Мислех, че, поне на този етап, съм приключил с тях. С това:

 

https://ivo.bg/2016/01/13/%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE/

 

Или с това :

https://ivo.bg/2016/01/07/%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D0%B4%D0%B2%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%B8-4/

 

Или с това:

 

https://ivo.bg/2014/05/29/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B5-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE/

 

В досегашните коментари, включително и в моя акцент, че държавата се оглавява от човек, горд с миналото си на побойник, се съдържа истината за случилото се. Верни са констатациите за бездушието на кибиците и за вината на всички нас, които приемаме насилието за даденост, срещу която нищо не може да се направи.

 

Щом ще е лично обаче, нека бъде и напълно искрено. Особено когато става дума за един прекъснат млад живот пред очите на толкова много хора.

 

Една от причините, поради която Тодор е мъртъв, е в това, че е бил прекалено млад и неопитен. Още не се е научил да бъде страхливец, като мен. Взел, че се опълчил на глутницата, вместо животоспасяващо да си замълчи, като мен. Ако беше поживял повечко, щеше да се научи, като мен.

 

Учиха ме да си мълча още от училищната скамейка, после в казармата. Иначе-бой. Или в буквалния, или в преносния смисъл. И ме научиха. Беше много полезно умение в Ливан, където, както и на война, първо умират смелите. Във войните, преди епохата на умните бомби, умниците се скатават, а глупавите храбреци посрещат куршумите с гърдите си първи.

 

Още преди 30 години много бързо се научих в Бейрут да се позабавя малко след поредната кола бомба и да не бързам прекалено много за мястото на касапницата. Касапите имаха навика да зареждат втора бомба на местопрестъплението, за да избият глупаците от бърза помощ, пожарната и най-глупавата част от журналистите, спринтирали да отразят събитието ( макар то да беше рутинна, всекидневна „новина”). Благодарение на моята схватливост сега имам възможност да споделя умните си мисли с вас.

 

Моят съсед по етаж в Бейрут, журналистът от Холандия Ян Койлен,  ме мислеше за смел или луд ( почти едно и също) защото отказвах да спя в коридора пред асансьора между повечко стени по време на поредния артилерийски обстрел. Всъщност от страх се завивах през глава в кревата, за да не гледам разривите и пожарищата през дупката в стената, пробита от шрапнел.

 

От страх хукнах на бягам с колата веднъж при една престрелка в центъра на ливанската столица. При удара на заден ход счупих задната броня на фиата. После ми го отнеха с пистолет в главата, която страхливо преклоних чак до коленете под натиска на дулото. Храбрият консул на Австрия, само на две пресечки от моя дом, бе проявил смелост в същата ситуация и го застреляха на място. Нима не е полезно да практикуваш правилото за “преклонената главица”?

 

Апропо, благодарение на пукнатината, резултат от моята страхливост, разпознах фиата, паркиран много месеци по-късно на една бейрутска улица. Изтичах първо да поискам помощ (нали съм разсъдлив) от първата срещната въоръжена закрила и това се оказа сирийски военен патрул на централния булевард „Хамра”. С такъв ескорт се върнах и пред очите на събралата се тълпа и пред втрещения от експеримента нов собственик на препродадения автомобил извадих резервния ключ ( предвидливо разнасян от мен винаги с надежда да открия отнето ми имущество) и отключих возилото. След това демонстративно запалих мотора. Извод: страхът помага за спасяване на вашето имущество, белязано с пукнатините на страха.

 

Ето така, учейки се на удобна страхливост, оцелях и до онзи ден през май 2014 г., когато обучението ми по оцеляване беше поставено на изпитание посред бял ден в София от три пияни русофилски мутри , афектирани от появата ми по една телевизия същия ден (виж един от линковете по-горе). Ако бях им се изрепчил поне, да не говорим за физическа съпротива, за каквато ме предизвикваха поне 5 дълги минути, преграждайки ми пътя с псувни и закани, може би нямаше сега да споделям полезния си опит в оцеляването. Обаче , нали не съм вчерашен, оставих ги да ме изнасилват вербално, разголен като страхливец пред любопитните граждани (собственикът на магазинчето, пред което мутрите пиеха, се скри). Бях изнасилен морално, но се измъкнах без да ме бият физически – нещо като секс за кеф на по-силния, но по взаимно съгласие поради липса на възможност на една от страните да откаже.

 

Сега, когато имам малки деца, си имам извинителна бележка за страхливостта от училището на живота. Винаги мога да кажа, че не ми пука за жалкия ми живот, но съм длъжен да го продължа заради създанията, на които дължа това – не само от любов към тях, а по задължение.

 

Така че аз съм невинен относно обстоятелството, че съм се научил да бъда страхлив, но жив въпреки всичко, което ми се е случвало и напоследък убийствено често се повтаря като агресия по софийските улици. Това от една страна.

 

От друга страна, Тодор не имал възможност да се научи да бъде страхливец, за да оцелява, като мен. Да се беше заключил в колата или да беше дал газ, вместо да спира и да излиза от нея! Не е имал шанса да се обучава дълго на страхливост и за наказание му отнеха правото да създаде поколение. Какво повече да кажа, освен, че се чувствам виновен за това, че не съм бил наблизо, за да изкупя вината си за цялата си дългогодишна страхливост, на която животът ме е научил в името на оцеляването.

24 мнения за “Тодор умря твърде млад, за да се научи на живителен страх, като мен”

 1. Колкото и отвлечено да звучи мисля,че ако братята собственици на “автокъща” си плащаха данъците до този инцидент нямаше да се стигне……

 2. Много жалко за момчето!!!
  А зверовете, които го убиха заслужават да го последват в отвъдното, защото от тях няма ползва на този свят! Представям си как възпитават своите деца ако са създали себеподобия! И какво можем да очакваме от техните действия в бъдеще.

 3. На 1 януари 2012г. и аз “бях изнасилен” публично в присъствието на родителите ми след като отказах да спра и да дам 2лв. на пияни кукери, сурвакари, бабугери и не знам още какви в едно село. Последваха удари по автомобила ни и проявих неблагоразумието да спра след 10м и да питам какво искат. Отговора не закъсня 8 алкохолизирани младежи дотичаха и счупиха задното стъкло подбиха ламарини, а моя милост се опитваше да потегли, но уви ледът попречи да тръгна веднага през това време пиян залян един младеж ме дърпа и удря. На улицата имаше възрастни хора смееха се и пийваха винце за наше здраве. След като се измъкнахме след 2 завоя извикахме полиция, която дойде след 30минути. Просто констатираха неизвестни извършители. Изводът за мен от този ден: – Неразчитай на околните в беда, защото в Бг няма да ти помогнат.

 4. ====================================================================================

  ЗА РУСИЯ ВЪЗМЕЗДИЕТО ДОЙДЕ !

  ПАНИКА В РУСИЯ !
  Робите на Путин щурмуват банкоматите и магазините.
  Пари, стоки и храни няма !

  Какая обстановка сейчас в российских городах в связи с колебаниями валюты, выясняла «Газета.Ru». В Ульяновске, Краснодаре и Шамилькале (бывшая Махачкала) жители штурмуют банкоматы, пытаясь снять рубли со своих карт. Во многих регионах люди скупают бытовую технику, повсеместно возникают проблемы с обменом валюты.

  В Ульяновске Сбербанк России ограничил выдачу наличных рублей. Это решение практически моментально вызвало панику среди населения.

  В центральном отделении Сбербанка корреспонденту «Газеты.Ru», попытавшемуся снять деньги с рублевого депозита, заявили, что в кассе «нет ни копейки».

  Когда деньги будут — неизвестно, нам их просто не привезли», — объясняли сотрудники организации. Позднее деньги в кассе все же появились, однако банк значительно лимитировал их выдачу.

  «Сто тысяч вам точно никто не выдаст, — сказала сотрудница Сбербанка. — Возможно, в пределах 10–20 тысяч рублей. Если денег хватит. Желающих слишком много».

  Сотрудники банка интересуются, по какой причине люди закрывают счета, и предлагают не делать этого, предупреждая, в частности, о потере процентов. Однако, по наблюдению корреспондента, мало кого останавливают уговоры.

  Новость о введенных ограничениях быстро облетела город, жители потянулись к банкоматам. Оказалось, что многие терминалы не работают. Надпись на экране извещала, что «обслуживание временно приостановлено».

  Если днем в городе еще можно было найти несколько функционирующих банкоматов, то к вечеру ситуация усугубилась: у центрального отделения Сбербанка выстроилась длинная очередь.

  «У меня муж — военный. Ему сегодня позвонил командир и сказал, чтобы он срочно снимал все имеющиеся деньги со счетов», — рассказал девушка, стоящая в очереди.

  «Я даже не знаю, что и делать, — жаловалась пожилая женщина. — У меня все деньги были на карте. Нас же все последнее время убеждали в том, что хранение денег на карте — это удобно и надежно. Вот и оказалось, что у меня в кошельке осталось сто рублей. Я ума не приложу, что делать дальше».

  «Я смотрел телевизор, а там ничего не говорят. Вроде все нормально, просто рубль недооценен. Ну, я все равно лучше деньги сниму. Положу дома, так надежнее», — признался мужчина из очереди.

  В некоторых магазинах города, в том числе и продовольственных, в настоящее время обслуживание по банковским картам также прекращено без объяснения причин. Кроме того, наблюдаются и перебои с пополнением счетов мобильных телефонов. Так, в ряде салонов города невозможно оплатить услуги «Билайна». Представители салонов сотовой связи говорят, что «платежи не принимаются по решению компании».

  Несмотря на вечер, в среду у большинства работающих банкоматов в городе можно наблюдать очереди по 30–50 человек.

  Что касается валюты — долларов и евро, то найти их сегодня в ульяновских банках практически невозможно.

  В Петербурге в банках проблематично купить валюту. Накануне приостанавливалась работа обменных пунктов. Впрочем, местные жители уверяют, что по городу никто не бегает в панике. «Панических настроений не наблюдается, к тому же банки давно ввели ограничения на валютные операции, не больше 5 тысяч долларов или евро в одни руки.

  Как я знаю, Альфа-банк вообще не продает валюту, Сбербанк ввел ограничения до 5 тысяч у.е., ВТБ — аналогично, Ситибанк продает валюту только своим клиентам.

  Обменять валюту вполне реально, но курс грабительский. Там коридор покупка-продажа в районе 10–14 рублей», — рассказал лаборант Физико-технический института им. А.Ф. Иоффе Российской академии наук Дмитрий Золотухин.

  Его знакомые сейчас довольно активно скупают автомобили и бытовую технику. «Те, кто ипотеку брал, особенно валютную, сейчас бегают, не знают, что делать. Сам я полтора года назад сбережения в долларах в ВТБ положил. Мне все советовали в рублях под 12%, а я в долларах — под 2,7% положил. И, кажется, неплохо выиграл с этого».

  По другим данным, в Петербурге банки вчера приостановили работу по реструктуризации валютных кредитов в рубли. В финансовых учреждениях ждут, что произойдет с долларом и евро.

  В среду губернатор Александр Ткачев на сессии заксобрания назвал экономический кризис «расплатой» за Крым и призвал россиян разделить ее с президентом и правительством.

  «Мы пожинаем плоды наших завоеваний, политических побед нашей страны. Это расплата, цена вопроса, которую и экономика, и жители края и страны рано или поздно должны были разделить с президентом, с правительством, со страной», — заявил Ткачев.

  Чуть позже в своем официальном микроблоге Ткачев написал: «Против России развернута настоящая экономическая война. И мы вместо того, чтобы еще больше объединиться, побежали в обменники скупать валюту той страны, которая пытается нас уничтожить».

  В отделениях Сбарбанка в Краснодаре ажиотаж — даже в рабочие часы в очередях приходится ждать около часа, передает корреспондент «Газеты.Ru».

  Люди спешат снять рублевые вклады, памятуя кризисы 90-х, когда главный банк страны приостанавливал выдачу наличных.

  На табло в строках «доллар» и «евро» прочерки — не успевают менять стоимость. Почему-то в электронном табло одного из отделений Сбербанка нулями был обозначен и курс гривны.

  Как пояснили сотрудники этого отделения, евро и доллары у них закончились еще 16 декабря. О завозе новых посоветовали обратиться «после обеда». В другом отделении доллары продают, но нормированно — не больше 400 на руки. Зато в филиалах коммерческих банков, пояснили их сотрудники, проблем с покупкой нет. Вот только за евро 16 декабря в некоторых банках просили по 115 рублей, разница между покупкой и продажей составляла до 30 рублей.

  «Сколько у вас доллар стоит? Почему не указано? — расталкивая очередь, бежит за сотрудником Сбербанка мужчина в кожаной куртке со стриженным «ежиком». — Весь город объездил, купить не могу».

  Чтобы закрыть рублевый вклад в этом отделении, нужно простоять больше часа — сперва талончик электронной очереди приводит к одному специалисту, та распечатывает чек. Небольшие суммы, до 10 тысяч рублей, выдают тут же. Более внушительные — только в кассе.

  Перед дверью человек 15. Табло электронной очереди меняется каждую минуту, но людей не принимают. «Выходит кассир: у меня большая операция, освобожусь через три часа, а лучше завтра за деньгами приходите. Пригрозил жалобой — исчезла за дверью. Потом подозвала к первой сотруднице, выдавшей чек», — рассказывает собкор «Газеты.Ru».

  Оккупированный Крым

  По официальному курсу в банках и обменниках купить валюту практически невозможно. Доллар и евро продаются по «серому» курсу, который значительно отличается от курса ЦБ.

  В Симферополе паники пока не наблюдается, однако уже не раз приходилось наблюдать, как магазины буквально на глазах покупателей меняют ценники. В итоге некоторые товары дорожают вдвое. «Например, ценник на импортный телевизор в магазине был 12 тысяч рублей, но его заменили, и цена стала 25 тысяч рублей», — рассказал журналист «Газеты.ру».

  Житель Курска Василий Сапогов сообщил, что валюта в городских банках отсутствует. Кроме этого, по его словам, люди буквально сметают с полок магазинов электронику.

  «По поводу крупных банков, вчера они точно приостанавливали кредитную деятельность для физических лиц.

  Мой товарищ работает в одном из госбанков, и он рассказывал, что вчера к нему сразу два человека прибежали с выпученными глазами и брали ипотеку даже под 16,5%, — рассказал собеседник.

  — Всю валюту скупили, в том же отделении Сбербанка в центре города ее нет. Забегают люди, спрашивают, есть ли доллары или евро. Им отвечают, что нет. Дают только под заказ, но заказывать нужно за два или три дня. Люди стали повально снимать рубли и тратить их на технику. В сетях с электроникой творится просто кошмар. Вот там действительно безумные очереди, товары буквально сметают с полок».

  Оккупированный Джохар («Грозный»)

  Правозащитник Комитета против пыток Сергей Бабинец, находящийся сейчас в Джохаре, рассказал «Газете.Ru», что очередей в банках он не заметил, но это связано с тем, что местные жители привыкли покупать валюту в другом месте.

  «Жители Грозного предпочитают менять валюту не в банках, а у спекулянтов. У них есть абсолютно все валюты, но нет никаких разрешений.

  В центре города на рынке можно увидеть несколько десятков человек, которые размахивают пачками разных купюр, и доллары, и евро, и тенге, все что захочешь, — рассказал Бабинец. — Они обменяют деньги по своему курсу, который удобен им. А чтобы в банке кто-то менял — это бывает крайне редко, в основном на улице. Я это вижу собственными глазами, около нашего офиса всегда стоят несколько таких менял».

  Позже Бабинец рассказал, что ночью в Грозном работали банки и в них выстраивались длинные очереди.

  Шамилькала (бывшая Махачкала)

  В столице Дагестана у людей возникли проблемы не только с покупкой валюты, но и с получением рублей с текущих счетов.

  «В Махачкале курс примерно такой же, как и в Москве. В банках довольно много людей. Насколько я понимаю, они пытаются получить крупные суммы, но у них не получается. Нельзя сказать, что идет штурм банков, но очереди большие, — рассказала жительница города Юлия Сугуева. — Сегодня я заходила в Сбербанк, люди хотели получить рубли, но им говорили, что денег не осталось. Я заходила туда еще вчера, кто-то пытался снять крупную сумму, около 70 тысяч рублей, но ему ответили, что таких денег сейчас нет.

  Насколько мне известно, запись на получение рублей ведется за день, и даже в такой ситуации не у всех это получается».

  Также, по ее словам, очереди собираются около банкоматов, которые находятся на улице или в торгово-развлекательных центрах.

  В столице Калмыкии Элисте по обменникам пока никто не бегает. Но местные жители жалуются на дорогие товары. «Как и везде, у нас не очень спокойно, — отметила библиотекарь из Элисты Екатерина Алкаева. — Продукты дорожают — мука, рис, молоко. Цена на гречку местами выросла до 60–70 рублей. Порой заходишь в магазин и видишь пустые полки. Скупают продукты.

  А сегодня коллега хотела купить что-то из бытовой техники, поехала по магазинам, и многие из них оказались закрыты».

  Екатеринбург, Челябинск, Новосибирск

  Евро в банках Екатеринбурга можно встретить по курсу 120 рублей, а доллары — по 100 рублей. Поэтому уральцы скупают бытовую и электронную технику. «А зачем сейчас валюту покупать? Да еще и по такому дикому курсу.

  Закупать продукты тоже нет смысла. Ну, купишь гречки 10 кило, зубной пасты, сэкономишь 250 рублей. И какой в этом смысл? — поделился с «Газетой.Ru» житель Челябинска Сергей Михеев. — Впрочем, признаюсь, и я поучаствовал в шопинге. Съездил в Екатеринбург в «Икею» за мебелью. Давно эту покупку планировали, решили пораньше съездить, а то они там каждую неделю цены будут повышать».

  В итоге в Екатеринбурге магазины приостанавливают продажи через интернет и даже аннулируют ранее согласованные заказы, объясняя это отсутствием достаточного количества товара.

  В Челябинске жители уверяют, что не штурмуют обменные пункты. «Наверное, нет таких больших денег, чтобы был смысл валюту покупать, — рассказал местный житель Иван Травин. — Я сегодня был в банке, снял рубли с карточки. Все в порядке. Очередей не видел».

  Между тем, сотрудник одного из банков, расположенных на главной улице города, рассказал «Газете.Ru», что они в течение недели уже три раза вызывали сотрудников полиции, так как их недовольные клиенты начинали угрожать.

  В Новосибирске сейчас слишком холодно, чтобы в очередях перед обменными пунктами стоять, говорит жительница города Ксения Баранова. «Прямо ажиотажа нет, но меняют рубли. Новосибирск всегда был самим по себе в том плане — очень инертный город далеко от центра. И там нет таких зарплат, как в Новом Уренгое, например, нет северного коэффициента, чтобы было на что покупать валюту, как в ЯНАО, например. И цены там не такие высокие, как в Москве, и людей, которые едят пармезан, гораздо меньше».

  Дальний Восток

  На Дальнем Востоке важным остается курс юаня, который тоже растет. В Благовещенске за последние дни он вырос с 11 до 13 рублей. «Еще вчера был 11,5, а сегодня уже 13 рублей к юаню», — переживает жительница Благовещенска Светлана Юшенко. Она закупает товары в Китае и продает их в России. Ее заработок резко снизился.

  Во Владивостоке цена за юань достигла 15 рублей, сообщает ИА «Дейта». Некоторые дальневосточные банки покупали доллар по 100 рублей, а евро — по 120 рублей. В среду из банков исчезла валюта, в частности из банкоматов Сбербанка, а также в банках «Уссури», «Приморье», МТС, Солид Банке, банке «Финансовая корпорация «Открытие» и МДМ Банке, сообщает сайт VestiRegion.

  На фоне падения курса рубля многие жители Москвы отправились в магазины электроники, стараясь успеть совершить покупку до того, как ритейлеры поднимут цены, поскольку многие компании уже объявили о таких планах.

  Люди, напуганные нестабильностью российской валюты, вспоминают 1998 год и стараются перевести свои деньги в товары. В магазинах наблюдается небывалый ажиотаж — огромные очереди не рассеиваются даже к полуночи.

  Однако цены уже начинают расти. Например, объявление на сайте одного из онлайн-магазинов техники в понедельник гласило, что «в связи с резким изменением курса валют повышение закупочных цен уже составляет от 30%».

  Во вторник, согласно сообщению компании, повышение цен уже составило от 50%.

  Обладатели солидного капитала в рублях, который тает на глазах, пытаются купить квартиры. Количество обращений выросло в 2–3 раза, рассказали «Газете.Ru» в компаниях ПИК, «Мортон» и СУ-155. В то же время девелоперы отмечают, что вынуждены поднимать цены на фоне экономической ситуации.

  Что касается покупки валют, то москвичи безостановочно стоят в очередях в банки и обменные пункты с самого начала кризиса. В минувший вторник в некоторых банкоматах не было валюты. В одном из отделений Райффайзенбанка в центре Москвы при входе расположены два банкомата.

  Наличные доллары закончились в них еще в 10.40. Евро выдавались по лимиту — купюрами по €100. В очереди стояли шесть человек. Некоторые переругивались. «Вы тоже будете полчаса снимать, ведь дают только по €100», — оборонялся один из клиентов банка, методично снимавший со своего счета одну хрустящую бумажку за другой. Здесь публика предпочитала снимать евро чаще, чем доллары. Вчера утром евро здесь доходил до отметки 109 руб., утром в среду — 104 руб.

  Даже Виктор Геращенко, бывший главой ЦБ в памятном 1998-м, пожаловался, что с утра зашел в Сбербанк, а там «люди снимают деньги и в банкоматах ничего нет».

  ================================================================================

 5. Виждал съм подобни сцени в училище, в казармата и на други места. В момента случаят е ужасно трагичен но трябва да признаем, че обществото и държавата не са се научили да реагират и да проявяват смелост и благородство. Много пъти съм слушал оплаквания, че не трябва да се месим, защото точно този, който се е намесил отнася боя. Аз веднъж се намесих и имах късмет, че не го отнесох. Цяла банда беше дошла да бие ученици, заради разпалени приказки в интернет клуб. Това си е ежедневие но по вестниците нищо не излиза а пък властта се напълни с дебелогъзи мутри, отраснали в тази среда, носещи нейните маниери и култура. Вождовете на мутрите се възкачиха на върха на държавата и оттам ни се подиграват с приказки от 1001 нощ и от Карл Май. И затова е наистина много необходимо, съзидателните сили и личности в България, тези които все още бутат ръждясалия български влак, да се обединят и покажат на тези мутри къде им е мястото. А всеки интелигентен човек е редно да се замисли, може ли да съществуваме без борба със злото. Може ли България да я има, когато търпим злото да опложда нашите политици със пъклените си планове а ние да си затваряме очите, чакайки Бог да ни спаси. А може би Той чака от нас, да се събудим ??!

  Когато смачкаха Ангел и го убиха в с.Поповица, полицията буквално не допусна демонстрации и развитие на народния зов за справедливост, въпреки първоначалния погром върху дома на “цар” киро. Полицаите се събираха на тълби по площадите в малките градчета с големи бухалки и проверяваха документите на всеки дръзнал да се появи там. Беше грозна сцена да виждаш как на площада се е изсипал целия криминален състав на полицията, заедно с началника си и се заяжда със всеки, който не и харесва. Един мой познат дори го наругаха, че пресичал улицата до площада между две зебри. Въпреки, че човека говори 5 езика и не могат да му стъпят на малкото пръстче, двама сержанта се опитаха да му четат конско и да го поучават и то точно защото го познаваха кой е. В същото време по зебрите на тези градове мачкат стари хора, инвалиди и всеки друг, който няма бързи крака и реакции. Тогава полицията нещо липсва и то много лошо липсва! Мой приятел си дойде от Щатите и на втората седмица, влезе в подобен конфликт като този във Враца! Някакъв идиот искал да го прегази на зебрата. Просто късмет, че боя се е разминал! България я превърнаха във зверилник със правила от джунглата!

 6. Покъртителен текст… Бог да прости момчето! И като се позамисли-колко стимули предлага мутрясала, чалгясала и циганясала България към мръсни скотове като убийците във Враца! От парламентарно, министерско,прокурорско и полицейско публично говорене, от простотии и диващини по всички “медии”! Че те направо плуват и тънат в комфорт!

  Драги P.Tihomirov,

  Чудесен материал си постнал, с долара и юана горе-долу се трае дереджето, но както е тръгнало, недостижими за поданиците на магучая и кипучая ще станат и монголският тугрик, и зимбабвийската квача, и централноафриканският франк, и угандийският шилинг…

 7. Г-н Индев, Вие просто сте се научил “да давате заден ход”. В известен смисъл това следва смисълът на поученията в Новия Завет; в това е мъдростта, недостъпна за павианите. Нека се кефят. Но в края завършвате с грозно предупреждение: това е може да продължава безкрай!
  Краят се вижда в по-горния много дълъг коментар. Хаирлия да е!Аминъ!

 8. Поздравления за смелата и достойна реч на г-н Лозан Панов! Идва точно на време!

  “Мълчанието прави от хората страхливци. Ако ние не кажем своята позиция, ще станем мълчаливи съучастници на това, което се случва”

  “Ако за четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол, значи така е било замислено. Ако през това време два милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партиите ги представляват, че органите на реда ги защитават, не вярват на институциите и медиите, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено”, посочи в речта си Лозан Панов

  http://www.dnes.bg/temida/2016/01/14/lozan-panov-mylchanieto-pravi-ot-horata-strahlivci.289606

 9. Бог да прости, момчето! Връщаме се 1:1 към времето когато сегашният ни премиер беше една никому неизвестна мутра.
  Сега, продължение на материала пуснат от г-н П. Тихомиров. Вече и наследниците на рф се знаят. 28 субекта ще се пръкнат при загиването на “империята на фекалиите”, това по Александър Невзоров.

  http://argumentua.com/stati/raspad-rf-ekonomicheskie-posledstviya-tolko-fakty

 10. Не ни е дадено да избираме времето в което да живеем.Можем само да избираме КАК да живеем.

  Бог да прости момчето и всички с неговата участ

  Руслямска държава и русофилистичните псета в България от 1944а насам добре си свършиха работата.Ако имахме и досега българи като ген.Иван Колев и Конната Армия (тази година се навършват 100 години от спасяването на Добруджа и Добрич от руските орди) нямаше да има вся осталная русофилистичная сволоч в България. А павианите в България щяха да си знаят не само гьола,а и мястото в гьола

 11. Де да имаше повече такива “страхливци” като вас Иво,Бьлгария нямаше да е на това дередже.Има голяма разлика между чувство за самохранение,проявяващо се в опасни за живота обстоятелства,израз на интелигентност,която сте проявили и дьлбокото,атавистично,психологично чувство на страх,на което залагат всички диктатори по света,както руския Милошевич прави сега.
  Разбира се,Русия не може да бьде бомбардирана както Сьрбия,но може да бьде доведена до просешка тояга
  както се случва сега.
  Има светли дни пред нас,Иво има надежда.

 12. Не става въпрос за страх.
  Ползата от “геройствата”, доколкото я има е доста спорна.
  Проява на интелигентност е да постъпиш по най-правилния начин, съобразявайки се с реалната ситуация.

  “Умният човек решава проблемите, а мъдрият ги избягва.”

 13. Понякога за да наведеш глава се иска повече смелост. Всички вкъщи тъгуваме силно за убития Тодор. Плачем за него. Ние всички в тази държава, по различен начин, имаме вина за неговата смърт и трябва да изкупваме страха си. А страхът, както ни учи Булгаков с “Майстора и Маргарита”, е най-големият грях. Но добрата новина е, че краят на Борисов се вижда. Казах го преди месец, сега ще го повторя с още по-голяма убеденост – главата на Борисов се търкаля вече. Дано началото на всенародния катарзис е смъртта на това невинно момче. Бог да го прости. И да прости на всички нас заради ужасната ни леност и страхливост.

 14. четвъртък, 14 януари 2016 г.
  “Остров на злото ли е Враца
  Направи ми впечатление, че всякакви журналисти от столични вестници се упражняваха да пишат патетични коментари за трагедията във Враца. Същото направиха, разбира се, врачанските журналисти, но акцентът беше различен.

  Във Враца основният въпрос е: Защо тези „криминално проявени” са на свобода? Защо с чувство на безнаказаност са готови да бият всекиго до смърт?

  В столичния печат острите пера на напористи журналистки питаха: Защо са такива сеирджии врачани? Защо снимаха? Защо не се намесиха?

  Кметът Каменов е напълно прав – във Враца тази агресия е всекидневие. Но областният град не е някакво екзотично убежище на злото в българските земи. Семената на злото са се прихванали успешно навсякъде и дават плодове.

  Никой не попита защо на снимките от вестник „Зов нюз” (публикувани после и от всички останали медии) виждаме поне двама полицаи, които са пристигнали светкавично на мястото на боя, но никой от тях не помага на поваления на плочките Тодор. Ученикът получава помощ от цивилен гражданин. Полицаите дори гледат в различни посоки, не към жертвата. Не са ли обучени униформените да оказват първа помощ? Поне да извадят език?

  Това не променя въпроса за

  пасивното наблюдение

  Това е най-трудният въпрос. Нека обаче журналистките от медиите да си направят автоинтервю с три прости изречения:

  – Кога за последно разговарях с мутра? (Мирна комуникация.)
  – Кога за последно влизах в спор с мутра? (Напрегната комуникация.)
  – Кога за последно се бих с мутра? (Невербална комуникация.)

  Журналистките от столичните вестници сякаш не живеят в България. За 25 г. преход българите си научиха урока. Видяха как действат мутрите. Видяха как съдът ги пуска на свобода. Каквото и вземане-даване да имаш с мутра, няма начин да спечелиш ти. Преди да се появят Поничките, Враца има нещастието да се запознае с делата на Цофъра , Скинара, Акулата, Гуньо, Папазки, Лисицата и какви ли не други представители на фауната.

  Историята на мутренското време във Враца не започва с Поничките!

  Случайният минувач няма как да знае, че хилавото хлапе е ученик в 12 клас, а яките мъже са автоджамбази с апетитни прякори. Може да са всякакви. (Все пак сме във Враца, нали не забравяте?) Може да са дилъри на кокаин. Единият си иска парите, другият ги крие. Може да са сутеньори. Може да са лихвари. Може да са професионални биячи, наети от някого да набият другиго. В тази ситуация има само едно сигурно нещо: ако трима мъже се бият, а ти искаш да си четвърти, ще те арестуват заедно с тях (ако не те пречукат преди това). За обикновения врачанин, който не носи пистолет под палтото, има само едно оръжие, което спасява живот – инстинктът за самосъхранение.

  Истината е, че врачани не са безразлични към жестокостта. Врачани не обичат понички! Истината е, че мутренската реалност от 90-те години до днес, култивирана с активното бездействие на прокуратурата и съда, доведе до хипертрофия на инстинкта за самосъхранение. Е, за по-кратко може да го наречете и страх. Като гледате тоя страх, разбирате, че някой си е постигнал целта…

  Да, вероятно ако още двама-трима се бяха включили в боя, Тодор щеше да е жив. Но това е в сферата на „вероятно” и „може би”. (Какво добро начало за патетични коментари в медиите, нали?) Това е само при условие, че двама или трима от минувачите са получили мигновена увереност в своята

  превъзхождаща физическа сила,

  тъй щото да превъзмогнат прага на страха и да се втурнат да млатят мутрите.

  Ако приключа този текст дотук, ще излезе, че нещата ще си останат просто така. Едва ли. Трябва законово да се въведат механизми за граждански контрол върху работата на следствието и прокуратурата. За такъв контрол не говори никой! В САЩ съдиите и прокурорите ги избират гражданите. Може да пуснеш колкото си искаш престъпници на свобода, но с това ще приключи славната ти юридическа кариера. Още на първите избори ще се сбогуваш с тогата. В България обществото има високи очаквания към хора, които някой назначава, но никой не ги държи отговорни за имитацията на дейност, която ни представят като „правораздаване”.

  Днес, 14 януари, врачанският окръжен прокурор Начков се оплака пред медиите, че протестите във Враца оказват натиск върху прокуратурата. Е нали затова се правят! Добрутро! Обществото няма ли право да иска справедливост? Под натиска на Цацаров обвинението към убийците е променено: предумишлено убийство по хулигански подбуди.

  И накрая нещо важно. Врачани не са безразлични към всички форми на насилие, но не са готови да раздават правосъдие по метода на съдията Линч. А може би трябва?”
  Димитър Лъжов в 18:10

 15. Г-н Инджев Моля Ви да не се сравнявате с този случай.
  Още не са ясни всички подробности по този трагичен случай.
  Видяхме как бе пребит човек на следна възраст от агресивен 16-годишен тинейджър.
  Смятам че на улицата във Враца са се сблъскали еднакъв манталитет и начин на разбиране на живота.
  Звучи жестоко, но според мен е така.
  В мрежата вече има информация че боксът е бил на момчето и той е излязъл от колата с намерението да раздава правосъдие.
  =======
  Няма съмнение, че убитият във Враца 18-годишен Тодор е използвал метален бокс. Това съобщи в студиото на Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя посочи, че е имало взаимно нанасяне на удари между убитият и обвинените за смъртта му братя брятя Десислав и Иван Дамянови.

  “Ясно е доказано, че Тодор е носил е бокс. Това казва и неговата приятелка. Той го е изпуснал, а един от нападателите го е изхвърлил. Доказано е, че Тодор е отишъл при братята и след словесен спор разпрата става физическа и се стига до бой. Двамата братя също имат травми по тях. Констатирани да разкъсно-прорезни рани, квалифицирани като леки телесни наранявания”, казва тя.
  http://www.webcafe.bg/newscafe/bulgaria/id_1997448717

 16. Към TheRock:

  И какво като е носил метален в бокс в един град, където побойниците се разпореждат до степен, че дори кметът разказва пред телевизионните камери как е заплашван? Пистолет ли да препаше? Разбира се, че е по-разумно да не влиза в сблъсък с няколко мутри, но го е направил от чувство за чест и то пред приятелката си. Нали и аз това казвам, да си беше подвил опашката, щеше да е жив…Вие като момче, не сте ли чувствали безпомощността пред побойниците ( обикновено по-големите в училище) , не ви ли е минавала мисълта пред унижението на подчинението със сила ” ех, ако имах…”. Многоточието попълнете с каквото искате – от нож и пистолет, до картечница…
  Апропо, носенето на пистолет предполага готовност да убиваш или да бъдеш убит, ако само се перчиш с него и даваш повод да бъдеш гръмнат. Носенето на бокс обаче не ми се вижда осъдително за момче, заобиколено от помпащи мускули агресори с манталитет на алфа кучета, които искат да подчинят всеки по-слаб с бой.

 17. Г-н Инджев, не само го е носил но го е и използвал.
  Просто трябваше да се обади на 112 да докладва за нападение върху себе си и да чака полицията.
  Сега щеше да е жив, а двамата бабаити в ареста за хулиганство.
  И не става дума за “подвиване на опашка”, а на спазване на закона.
  Не може да слизаш от колата си и да се саморазправяш с някой.
  И пак Ви моля да не се сравнявате с тази случка, агресията срещу Вас не е от този тип и е много по-опасна от сблъсъците на агресивната простотия.

 18. И още нещо, за мен Вие г-н Инджев не сте страхливец!

 19. Вие сте застанал срещу нещо много по-опасно от двамата бандити на улицата.

 20. Много силен текст! Много съкровен, трогателен!

 21. Бог да прости момчето!

  Относно “живителния страх” – г-н Инджев, имам приятел, който някога се записа доброволец в Афганистан (на страната на Се Се СеРе, после дезертира при “духовете”) Веднъж спомена, че гробищата били пълни все с яки, здрави, прави мъже, добри стрелци, добри плувци, добри бойци, а той, като страхливец, просто е оцелял. Оцелели и всичките 30 мъже, които му дали да командва, “Върнах ги у дома на свой ход, без патерици и колички, избитите зъби и счупените пръсти не се броят”, каза. Прочее, човекът има няколко високи военни отличия на различни държави.

  За бокса – не е много ясна историята, първо съобщиха, че е негов, после че не е. Една правозащитна кратуна дори се изцепи, че “било доказано”, че е негов, макар още следствието да не се беше произнесло!?!

  Впрочем, по НПК (частта за неизбежната самоотбрана), при животозастрашаващо нападение или когато нападателите превъзхождат жертвата числено или физически, жертвата е в правото си да не подбира средства, с които да прекрати животозастрашаващите действия срещу себе си. Тъй че мога само да кажа, жалко, че не е успяло момчето да пробие черепа поне на едната Поничка!

  Уличните боеве се водят без правила, без рефер и обикновено са кратки – от 5 до 20 секунди. Всичко нагоре разните експерти определят вече не като бой, а като ПРЕБИВАНЕ. По разни данни на сеирджиите, снимали трагедията на GSM-и, вместо да помогнат, Тодор е бил ПРЕБИВАН между 5 и 10 минути!!!

  Ето и въпросите:

  – единият от Поничките бил криминално проявен – ЗАЩО не е в затвора?
  – защо следствието докладва за НЕПРЕДУМИШЛЕНО убийство в резултат на ЛЕКА телесна повреда?
  – защо прокуратурата не упражни наблюдение над следствието поради високата обществена значимост на случая (командирова се наблюдаващ прокурор)?
  – що за нахалство е оплакването на окръжния прокурор Начков за “обществен натиск” – ами ако прокуратурата си гледаше работата добре, нямаше да има натиск!
  – защо по всички телевизии дефилират едни и същи ИДИОТИ, които говорят като по поръчка едни и същи идиотии, напр. “Първото прокурорско решение (за непредумишленото убийство) беше нелепо”? ЛЕПО си беше отвсякъде, защото показа без маска и грим пълното страстване на милиция, следствие, прокуратура и, сигурен съм, съд, с местните престъпно-мафиотски структури.
  – защо никой не взе да провери колко и кои служители на местната МИЛИЦИЯ, следствие, съд, прокуратура и политически формации са си купували коли от автокъщите на Поничките, какви, колко, на какви цени, и каква е реалната им стойност, оттук и какви са зависимостите?
  – защо при положение че престъплението се извършва в центъра на Враца, на метри от РПУ-то, и дори на кадрите се виждат 2ма МИЛИЦИОНЕРИ, те не правят нищо, за да прекратят побоя?
  – защо съдът днес постанови мярка за неотклонение домашен арест, при положение, че Поничките са известни бандити, извършили са убийство и могат просто да изчезнат по широкия свят? Примери бол, напр. братя Галеви?!?
  – и накрая защо овцелюдието в Идиотландия-Милиционеристан тъпо седи и чака друг да го “оправи” и се сеща да си търси правата чак когато някой бъде пребит, прегазен или застрелян и вече е късно?!?!

  Респект!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.