Ето за какво руският народ ще съди един ден Путин

Руският сайт РБК публикува статия на директора на центъра за изследване на постиндустриалното общество Владислав Иноземцев за резултатите от 16 годишното управление на Владимир Путин. А те са катастрофални за икономиката, социалната сфера, международните отношения на Русия и нейното пропуснато бъдеще на развита държава, превърнала се за кратко в петролно шейхство, пропиляло безвъзвратно едно десетилетие на лесни милиарди от добив на нефт е газ.

 

Анализът, преведен за ivo.bg от Васил Костадинов, посвещавам на участниците в кампанията на русофилите в България, обявили за „мъдрец” и „визионер” Ахмет Доган , който в путинофилската си реч от 17 декември миналата година обяви обратното на написаното от руския експерт- че Русия била във възход.

 

http://www.rbc.ru/opinions/economics/12/01/2016/5694b0229a79473841558e1f

Днешните управляващи имаха време и ресурси да превърнат Русия, ако не в следващия Китай, поне в новите Емирства, поставяйки основите на икономически подем за следващите няколко десетилетия. Какво се случи на практика?

Изгубени години

В първите работни дни на 2016 г., вниманието на руснаците беше фокусирано върху долара и цените на петрола -77 рубли за долар и $ 31 за барел марка Брент на 12 януари. Мнозина все по-трудно възприемат тези цени, които доскоро се смятаха за фантастика.

Тази нервност има нещо общо и с нашите национални празници. Свързана е пряко с един, който, все още не се празнува в национален мащаб – преди 16 години Владимир Путин стана президент на Русия. Точно на него дължим факта, че със затаен дъх следим котировките на петрола, защото благодарение на неговата политика, освен с енергоносители, няма с какво друго да се похвалим.

 

С какво посрещаме 17-та година от царуването на лидера? Със средна заплата, която пресметната в долари, е равна на заплатата от октомври 2005 година. С БВП през 2016 г., който преизчислен по пазарен курс, е близо до нивото от 2006 г. С прогнозен БВП за 2016 г.- 77.2 трилиона рубли и средногодишен курс – 79 рубли за долар; 2006 г. – БВП – 26,7 трилиона рубли и курс на долара – 27.17 рубли.С отлив на капитали за последните три години – 280 милиарда долара. С военен бюджет, увеличен номинално 7,5 пъти, а в щатски долари -. 4,4 пъти. С бюрокрация, превърнала се в управляваща класа, със стотици нови хералдически символи. С две войни, започнати през последните години, с разбягали се съседи от бившия Съветски съюз и със съсипани отношения с ключови икономически партньори.

Изправихме ли се на крака?

На Путин наистина му провървя – петролните котировки от $ 28,5 / барел през 2000 г., стигнаха до $ 102 / барел средно за периода 2010-2014 г. (по данни на BP Statistical Review of World Energy 2015 г.). Под негово ръководство се оказа народ, които иска само да печели, да консумира и да се наслаждава от “изправянето на крака”. При тези условия, Русия можеше да се превърне, ако не в следващия Китай, поне в новите Емирства, поставяйки основите на икономически подем за следващите няколко десетилетия.

Какво се случи на практика ?

Започваме с най-елементарното – с широко рекламираните от Путин “мотори на руската икономика” – близките до държавата корпорации. “Газпром” – най- големят монопол, управляван през всичките тези години от един от най-близките приятели на президента, изгради(и продължава) няколко огромни газопровода, но в същото време, през 2015 г. доби по-малко газ, отколкото през 1999 г.- 414 срещу 545 млрд.куб.м. Смята се, че мощностите му е все повече се увеличават, но единствения проблем е с търсенето на руски газ. Но защо няма проблем с търсенето на газ от Катар, който увеличи добива от 24 до 177 милиарда кубически метра, и няма никакви проблеми с продажбите?

 

“Роснефт”, която прибра всички възможни петролни активи – от Юкос до “Итера”, купи през 2013 г. TНK-BP за $ 55,0 милиарда, в момента се оценява само на около $ 34 милиарда. Внешеконом банк, основният “институт за развитие”, след толкова години на усилена работа е в потенциален фалит, за чието спасението държавата ще трябва да отдели повече от 1 трилион рубли. “Ростехнологии” е нищо без военните поръчки, които опустошават бюджета.

Ако се вгледате в руската икономика през ерата на Путин, става ясно, че са се развивали изключително недържавните сектори: търговията на едро и дребно, комуникациите, частните банки, строителството, търговските услуги. Държавата стана икономическа спирачка.

Глупаците и пътищата

Следващата точка очевидно е инфраструктурата. В страна, преживяваща бум (без значение, от какво е породен, дори и от случайни петродолари), по правило, първото следствие е изграждането на магистрали, високоскоростни железопътни линии, мостове и естакади, развитието на енергийните мрежи. Погледнете Китай.

Това се случва навсякъде, с изключение на Русия. За 16 години не е въведен в експлоатация нито километър модерна железопътна линия, адаптирана за високоскоростен трафик. През 2014-2015 гг., са построени 1200 км пътища годишно – 4 пъти по-малко, отколкото през 2000 г. Магистралата между Москва и Санкт -Петербург все още се строи, както и в края на 1990 г. Според данни на “Газпром”, нивото на газификация на руските селища за година нараства с 0,1%, до 65,4%. С това темпо пълната газификация ще е факт в началото на XXII век.

За 16 години ръстът на капацитета на руските пристанища е два пъти по-малък от увеличението на товаро-разтоварните работи в пристанището на Шанхай. Товарните превози по Северния морски път през 2014 г., са по-малко, отколкото през 1999 г. (130 към 460 хиляди тона).

Изправяне на крака? Къде е целостта на руската територия с нейните удобства? Нямало е такива, няма ги и днес. Само красиви обещания, всяка година приличащи на тези от предните. Путин обеща “удвояване на БВП” и “слизане от петролната игла”. Забавно е, че този лозунг бе обявен през 2003 г., а през 2018 г. имаме всички шансове да се върнем обратно до същите доларови показатели на БВП.

Преодоляването на зависимостта от петрола се вижда от цифрите: през 1999 г., делът на износа на петрол и газ е 39,7%, през 2014 г. – 69,5%. Въпреки това, в Русия нямаше никаква индустриална трансформация, която през всичките години на Путин, беше и остава единствената от т.н. emergency markets, където темповете на растеж на промишленото производство изостават от темпа на ръст на БВП.

Къде са рекламираните рафинерии, като тази на “Роснефт” в Приморския край? Къде са производството на високотехнологично оборудване, медицинска техника, лекарства, компютри или мобилни телефони? В по-голямата част от тези пера страната зависи от вноса между 70% и 100%. Ако нашите “партньори” искат да сринат напълно руската икономика, трябва само да забранят вноса на тези стоки и консумативи.

“Пази боже”

Катастрофални са резултатите от “реформата” в социалната сфера, както и в работата на държавните структури, отговорни за осигуряване на нормален живот на гражданите. В страна, чиято хазна прелива от петродолари, безплатното здравеопазване е почти ликвидирано. Всички рейтинги фиксират рекорден спад в качеството на средното образование, а висшите учебни заведения, отдавна са фабрики за производство на хора с безсмислени дипломи. Дори и “визитната картичка” на Русия на Путин – мощното Министерството на извънредните ситуации – не може да спаси десетки хора, заседнали в снежни преспи недалеч от Орск. За срастването на бюрокрацията с криминалната престъпност, няма да смисъл да ви говоря: известният филм “Чайка” вече е гледан от няколко милиона души.

Дори и във външната политика Русия няма с какво да се похвали. Превърнахме Украйна във враг, но вече е очевидно, че съюзниците ни в Централна Азия са все по-благосклонни към Китай, който вече е основен инвеститор в региона. Изолираме се от света със санкции, налагаме си всякакви епитимии, но това не плаши никого. Започнахме военна операция в Сирия, но вече осъзнаваме, че за да е успешна ще са нужни много повече сили и пари, отколкото Русия може да си позволи. Но дали micromilitarisme theâtrale от типа на операцията в Южна Осетия е нещо, за което Русия си струваше да похарчи за армията през годините на управление на Путин почти $ 960 милиарда (по данни на SIPRI Database за 2015 г.), или 80% от номиналния БВП за 2015 г.?

Но, най-впечатляващо е колко бързо, и, както изглежда, неизбежно започва да се разпада въображаемото благополучие със свиването на петролния балон. Правителството пета година не може да направи нищо, което да забави темпа на снижаването на икономическия ръст. Три години подред замразява частните пенсионни спестявания, като всъщност принудително заема средства от гражданите. Резервният фонд, с който властите бяха толкова горди през последните години, може да се стопи до година и половина. Първите признаци за спад в цените на петрола доведоха до края на индексацията на пенсиите, а, както изглежда, не е толкова далеч драстичното съкращаване на социалните разходи, дори в двукратно обезценени рубли.

 

Страната управлява човек, който говори много, но не прави почти нищо, осланяйки се повече от 10 години на външни положителни тенденции. Това е държавно безсилие. Властите са в състояние да пръснат колкото си поискат милиарди, но не могат да си поставят действително амбициозни цели, нито да намерят достойни кадри за постигането им, нито да стимулират бизнеса, нито да вдъхновят гражданите за нещо различно от повтарянето на банални лозунги. Наблюдавайки постоянно намаляващите петролни фючърси, руските власти са зашеметени от това, което виждат и, изглежда, се надяват само на вечното руско “пази боже.”

 

 

26 мнения за “Ето за какво руският народ ще съди един ден Путин”

 1. Жалко че моделът на нашия преход е
  същия като на руснаците.

 2. Темата за диктаторите и народите,които ги избират е прекалено голяма,но сьвсем накратко може да се каже,че те са скачени сьдове-едното не може да сьществува без другото.
  Путин се явява закономерното,необходимо зло,така необходимата,горчива чаша лекарство за руснаците,след като не можаха да оценят човещината,хуманноста,толерантността на Горбачов.
  Путин си отива и ще опере пешкира,но само той ли е виновен за поразиите,които успя да направи в Русия и в света,след като сервира на руснаците точно това,от което се нуждаеха-агресивност,шовинизьм,национализьм и незадоволена мания за величие,характерни за 30те години на миналия век вьв фашистка Германия.
  На руския мужик/масовото сьзнание/ току що излязьл от феотдализма,насила натикан в ‘най-човечното’ общество-комунизма му се губи цяла епоха развитие.
  Господ да му е на помощ сега,когато
  нишката между фантазиите на телевизора и реалността на празния хладилник се прекьсва.

 3. Във Френския език, двата основни глагола са: “Съм” и “Имам”. В руския език- пропаганден “Сън” и “Взимам”…

 4. Страшно му става на човек дори от приблизителната представа за размерите и цената на разпиляното, профуканото и унищоженото в Русия – в името на абсолютни дивотии, мании и утопии. “Утопията на власт”- незабравимо заглавие на Гелер и Некрич, по чудо има и 2-та тома на български. Природни ресурси, реки, морета (Аралско), целини, гори, музейни съкровища, архитектурни паметници… но най-вече милиони хора, хора, хора. Колко от най-качествените са избити, колко емигрират, колко деградират? АЛЕН БЕЗАНСОН, когото често споменаваме, точно обяснява феномена, по чиято абсурдна логика има руска космическа ракета, но няма свястна руска пералня, има калашников, но няма свестен автомобил. Проста стратегия- не че няма способни хора, които биха могли да конструират тези недостижими за техническата мисъл на Русия чудеса, но
  -1-во- пушкалата трябва да поглъщат всички ресурси.
  2-ро- така би се създала комерсиализирана и свободна мениджърска каста, на която не й пука от решенията на КПСС, преди и “Единная Россия”-сега, не и пука от достъпа до нефтените и газовите смукала по Путинайкинска милость Государева, а гледа световните пазари и мери ръст с електрониката и автомобилостроенето на Япония, Европа, Южна Корея, САЩ.
  -3-то -по-полека с консуматорската разглезеност на съветския и руския человек! Какво ще има и каквмо ще няма в магазините, решава властта. Когато нещо, че и повечето неща ги няма (както е сега), тогава идва плашилото на външните и вътрешните врагове- психологическата среда-най-силен съюзник на всяка тирания.
  И това, изглежда, отново наблюдаваме в идеала на българската рубладжийска агентура.

 5. Вече тичам да поръчам на всички от блога такъв парцал + кофа за миене на тоалетни и подови настилки!

  http://www.stepbol.com/product/1457/teniska-s-kas-rakav-vladimir-putin-model-985000.html

  Но кои ли нашенски уроди са решили да ударят келепира с въпросния парцал? Май ще е внос-поне идеята, щото в Кипучая-Могучая памукът стана много кът!

 6. ====================================================================================

  12.01.2016 год. 09:22

  1.
  Политическият коментатор Олег Пономарьов намекна на Путин:
  – Ако Кремъл допусне да се случи скандална “Трудна капитулация на държавата”, на Русия няма да ѝ позволят да спаси дори лицето си.

  2.
  Денят, 11.01.2016 год. стана поредният “Черен понеделник за руската икономика”. Цените на петрола рязко спаднаха, а рублата и индексът на руските фондови борси се сринаха катастрофално надолу – написа на страницата си във Фейсбук политическият коментатор Олег Пономарьов.

  3.
  “Вчера за руската фондова борса беше “Черен понеделник”. Индексът на РТС (основен индикатор на руския фондов пазар ) падна надолу с 5.12% ”
  Рублата днес, 12.01.2016 год. се разменя вече за $ 76.21. Цената на нефта продължава своето пропадане надолу – сега цената за барел “Brent” падна до – $ 30.69 “, а цената на руския нефт “Урал” падна под $ 30 за барел” – пише коментаторът.

  4.
  Това бързо натрупване на гибелни финасови събития за икономиката ѝ, принуждава Русия трескаво да търси възможност да изпрати пратеници в Киев за водене на преговори с Украйна за “Мека капитулация на Русия”. В противен случай ще дойде позорната “Минута на капитулацията на Русия” под светлините на телевизионните камери. Тогава никой няма да позволи на Русия искането ѝ да си спести поне малка част от срама и тя ще бъде принудена от цялото човечество “да изпие до дъно чашата с отровата”
  – подчерта политическият експерт.

  5.
  “Аз ще си позволя – написа Олег Пономарьов – да дам съвет на ръководителите на Русия:
  – Бързайте, другари капиталисти, защото цената на петрола толкова бързо пада, че утре ще бъдете готови да се откажете от нещо по-голямо, а от световната коалиция за Украйна ще ви кажат:
  – Днес това вече не е актуално !

  6.
  Олег Пономарьов нарече посещението през декември в Москва на държавния секретар на САЩ – Джон Кери, “продължаване на мисията за меката капитулация на Путин”, защото Русия няма нито военни, нито дипломатически или икономически средства да се противопостави на Световната антируска коалиция.

  7.
  Искаме да припомним, също така, че вчера в Киев със специален самолет пристигна Борис Гризлов, новият представител на Русия в тристранната контактна група за разрешаване на ситуацията в Донбас.

  ================================================================================

 7. Време е петролът да струва едноцифрено число! А на комплексаря-кагебист отдавна му е време да изчезне от политическата сцена.

 8. До СТАМБО:
  Не е показан надписът на гърба:
  ” Как на “Курске” – утопаем!”
  Тече обратното броене, приятелю…
  🙂

 9. Павел Тинков,

  Благодарско, Павле! Сети ме за стария шедьовър, “прес-куранта”(това е първата дума за новина”) на Куроедов, Курдин, Куропаткин и Курникова -“Курсът на Курск е К..р към (ка)путин…”

 10. @ СТАМБО
  Тениска с подобен надпис “Пленних не берем, своих не бросаем” видях това лято на един руснак, с който се скарахме в един супермаркет в Бургас. Жена му ме изпревари на опашката пред касата, а той идваше зад мен с количката. Рускинята се развика, че трябва да пусна мъжа й пред мен, руснакът също започна да ръмжи. Аз им казах след като иска да мине пред мен, но такава възможност нямаше и руснаците се разбесняха, но тяхното не стана. Като излязох от магазина пак ги видях – на колата им имаше табела с надпис “ВДВ – воздушно – десантние войска”.
  Но има и свестни руснаци в Бургас. Имам познати между тях – за тях путин и медведев са братя Грим – разказвачи на приказки!

 11. На 16 януари, преди 47 години и 3 часа на Вацлавския площад в Прага, в знак на протест срещу варварската агресия на СССР и неговите марионетки се самозапали студентът

  ЯН ПАЛАХ

  Почина на 19 януари.

  ВЕЧНА МУ ПАМЕТ И СЛАВА!
  ВЕЧНА МУ ПАМЕТ И СЛАВА!
  ВЕЧНА МУ ПАМЕТ И СЛАВА!

  А това стихотворение на Валери Петров, писано тогава за чекмеджето, поизтрива много от политическите грехове на талантливия поет.

  Самоизгаряне

  Ян Палах не е между живите вече,

  Ян Палах е нейде далече, далече,

  Високо там нейде във въздуха син,

  над Прага трептящ като дъх на бензин,

  Един миг, едно тяло с пламтящи коси –

  преди миг само бил и вече не си …

  Ян Палах го няма, а у нас нито звук,

  Ян Палах го няма, а ний сме си тук,

  и бензинът е нашият и го помниме ние

  как във лъскава струя от сондата бие

  и как с него по бузите се мажат със смях

  Ванюша, Катюша, Алексей, Абдулах !

  Филми, книги, идеи, къде сте в живота ?

  Нима сте измислици на два Дон Кихота

  и нищо, и нищо от Вас не остава,

  освен това облаче дим над Вълтава

  и тоз вик “Свобода !” едва чут, едва чут

  в януарския въздух, синьо – розов от студ ?

  Ян Палах го няма и така ни се пада –

  сега всеки си има своя вътрешна клада,

  на която страхлив, разтреперан и ням,

  се самоизгаря от мъка и срам!

 12. Пришла Божая ответка ! Нека и руския мир усети дъха на смъртта !Нефть по 26 $ : ето не кризис , ето – ПИЗДЕЦ !!!!!!

 13. Или казано по Горби: “Процесь пошьол” или обратното броене по Павел Тинков до пълното и безусловно сбъдване на прогнозата на Збигнев Бжежински: “През 2017г. гражданската война в Русия завършва с победа на белите”.
  Благодарим ти, тав. лилипут.ин за цялостният принос в отърването ни от “империята на фекалиите” (Александър Невзоров). Цитати много, важното е РЕЗУЛТАТА.
  раззия-КАПУТ!

 14. Драги Димитре,

  Да си му строшил кратуната на мужишкото говедо! Почти същия инцидент, но без тениска имах и аз това лято на бензиностанцията на разклона за Камчия, но с нагла и нахална сесесерска тьотка.
  Съгласен съм, че има изключения сред тях, но най-добре е тези нашественици да си хващат чемоданите към Кипучаята и Магучаята.

 15. NOW:
  Благодаря за интервюто. Острата миризма на лисича урина и отривистата мимика, в добра координация с патологичната гледна точка, ме разсмяха до кашлица.

 16. “Страната управлява човек, който говори много, но не прави почти нищо…”
  Нещо много познато ми звучи, ама що ли не мога да се сетя откъде? :)))

 17. Нещо което детайлно с конкретни числа подкрепя изводите на Владислав Иноземцев.

  2015. ПУТИН В ЦИФРАХ И ФАКТАХ

  http://rusnsn.info/vazhnoe/2015-putin-v-tsifrah-i-faktah.html

  Само за георгиевски лентички за 9-ти май Путинските Вымирати са пропилели 500 хиляди долара. Вероятно голяма част от тях са откраднати, но все пак сумата впечатлява.

 18. Г-н Ганков, Благодарство за препратката. Ръгната е вече в “любими”.

 19. stayko, няма как тук прехода да е различен – прави се от едни и същи “инженери”!

 20. Колкото по ЗЛЕ за Русия ..толкова по-добре за нас по-малките народи ,които бяхме под нейна окупация и политико -икономически диктат..!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.