Историята българска ( а не пръчково славянска), глупако!

Българската история е обект на някои доста важни откровения и коментари днес.

 

Директор на столична гимназия (не) ме изненада с констатацията си в интервю за една от водещите телевизии тази сутрин, че историята ( на България) от години се смята за най-трудния предмет за българските ученици. Не само в конкретната гимназия, а изобщо.

 

 

Според специалиста причината е в лошо поднесения материал. И толкоз.

 

Не означава ли това, че българската история трябва да бъде (пре)написана така, че да не обърква учениците? И какво по-объркващо може да има в нея от стърчащите навсякъде у нас уроци по извратено представена история- например чрез видимия факт, че окупираната от СССР България „благодари” за окупацията си , формулирана като „освобождение”?

 

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров категорично не мисли така. На него му харесва онова, което е напечатано с веригите на съветските танкове през десетилетията на съветизация и русификация на България. В отговор на подмазвачески въпрос на журналист от български произход Лавров днес изрази на пресконференция в Русия надежда, че в България няма да бъде пренаписана тази история, както „ в любимата братска Украйна”.

 

Лавров, разбира се, наблегна на основната опорна точка на руското влияние в България, което се е оттеглило тактически от ерата на доминиращия тук съветски комунизъм, охранявана безмълвно от съветски монументи, но крепи многословно стратегията си върху старите аргументи от 19-ти век, свързани с руско-турската война 1877- 1878 г.

 

Има ли още въпроси защо твърдя, че изкривяването на българската история по руски имперски вкус е в основата на разделението на българите?

 

Историята, глупако!

12 мнения за “Историята българска ( а не пръчково славянска), глупако!”

 1. Я мине, я не но в Македония имат учебник за османската империя. Тук се смята, че е било време на насилия и потурчвания – 500 години. Калпави султани не могли да ни потурчат.

 2. Рублата се вдлъбна.
  ‘Големият дипломат’ се спаружи.
  Българската история ликува
  след всяка ‘братска’ раздяла.

 3. ================================================================================

  СИКТИР ЦАЦАРОВ !
  ОСТАВКА ЦАЦАРОВ !
  ВЪРВИ СИ ЦАЦАРОВ !

  ЩЕ ТЕ НАЗНАЧАТ ЗА КВАРТАЛЕН ПРОКУРОР НА КВАРТАЛ “ШЕКЕР МАХАЛА”В ПЛОВДИВ,
  АКО БРАТЯТА РОМИ МОГАТ ДА ПОНАСЯТ ДА ГИ ОБВИНЯВА ДЪРЖАВНО ОБВИНЕНИЕ, КОЕТО Е
  ТОЛКОВА РАЗДУТО, ТО ЩЕ ИМАШ БЪДЕЩЕ !!!

  ================================================================================

 4. България ще започне да се оправя само когато в училище започне да се преподава истинската ни история, а не сегашната, която е писана на позитано 20. За съжаление не съм оптимист. Достатъчно е да видим какво представлява предаването по БНТ “История.бг”, за да ни стане ясно къде сме. Пълен отврат!

 5. Прав сте г-н Инджев:
  “Историята, глупако!”, и ще конкретизирам: Историята БЪЛГАРИ, Вашата ИСТОРИЯ, тя е Вашата СВОБОДА!
  Продължавам по темата. Днес капитанът на кораба герб се удари, преди удара в огромния айсберг ЕС(единственият приятел и съюзник на нашата свещенна МАДАРА-БЪЛГАРИЯ). Полужив и безпомощен на мостика се появи така наречения втори капитан и каза, перифразирам, ако съм жив утре ще се опитам да кажа нещо. Няма нужда – It*s over!
  24 часа преди реалния сблъсък (27.01.16 Докладът на айсберг ЕС), водещ до давяне от водата, събирана от нашите капки, така обилно отделяни от нас БЪЛГАРИТЕ за гаврите и мизерията, която търпяхме, за несправедливостта и наглостта, която търпяхме свърши своята работа.
  Хвала, хвала и пак хвала на Христо Иванов, на Радан Кънев, на Лозан Панов, на………………….Това е революция! Поздравявам Ви момчета! Със Вас съм.

  А Вие момчета и момичета от този БУДИЛНИК-УНИВЕРСИТЕТ? Знам, че сте много по -ерудирани от мен, но кажете ми, това помага ли на любимото ни ОТЕЧЕСТВО? Трудно, но славно е да си БЪЛГАРИН, лесно е да си БЪЛГАРСКИ гражданин.Тук ще използвам нещо, което научих от един от най-добрите между нас, г-н Павел Тинков, цитирайки Илия Минев: “Ти какво пожертва, за да има и утре България”.
  Завършвам с думите: Кълна се пред тебе моя страна, за твоята СВОБОДА, за благото на моя народ, достоен да бъда!

 6. Той Достоевски е писал достатъбно по въпроса. Също така Лев Толстой в Анн Каренина. Предлагам тези материали да на “великите” Руски писатели да влязат в програмата по Литература и нещата ще си дойдат на място.

 7. Той Достоевски е писал достатъчно по въпроса. Също така Лев Толстой в Анна Каренина. Предлагам тези материали да на “великите” Руски писатели да влязат в програмата по Литература и нещата ще си дойдат на място. Особено в пасажите за България.

 8. Г-н Инджев,абсолютно съм съгласна с Вас.Ние не знаем истината за нашето минало,не знаем истината за действията и бездействията на Русия и на ссср по отношение на България !Историята която учехме е в голяма степен пропаганда и дезинформация ,обслужваща вечните руски интереси.Промиваха ни мозъците още от детската градина, според мен планирано и целенасочено ,и сега се вижда че сме програмирани трайно ,надявам се не безкрайно.Трябва ни вярна унформация и ще си възстановим способността да правим изводи сами ,а не под диктовката на едновремешните другари а днес господа(ри)!Надеждата умира последна,нали!?
  .

 9. разпада на русия – само това ще изцери масово заразения от русофилистия матерял, който си умре да се родее с тия варвари и да ги чувства като братя – това е патология по-силна според мен и от Стокхолмския синдром.

 10. Даа… Историята, като учебен предмет, беше първото нещо, което намразих – още в IV-и клас. Още тогава детския ми мозък съзря с погнуса ужасно манипулативното представяне на “историята ни”.

 11. Чукча стои на къс лед и си говори на глас: – Бедняци, бедняци, мамка им! Друг чукча го пита: – Кои са бедняци? – Американците. – Защо? – Защото купиха Аляска, а за Чукотка как не им останаха пари!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.