Борисовите монолози без метаморфози

          Онези, които се опитват да реанимират катастрофиралата в Лондон комуникаторска непобедимост на Бойко Борисов отчаяно се опитват да изместят темата към (без)съдържателната страна на глупостите и русофилските истерии, с които някои от опониращите българи наистина са се изложили в своите въпроси и реплики. Самият Борисов, попаднал за първи път под подобен недружелюбен обстрел, също така безуспешно се опита да приложи любимия си метод да отговаря не онова, за което го питат. На моменти, попадайки под този русофилски приятелски огън, той изглеждаше като Тодор Живков на 10 ноември 1989 г., занемял от изненада, че другарите му го атакуват и свалят от пиедестала, на който са го боготворили до вчера.

          Случи се всъщност това, което се случва на всеки лишен от медийната му охрана българин, обект на русофилска агресия в Българи. Но с тази разлика, че той би могъл да се защити на място. Само че плати цената на дългогодишното си флиртуване с нея. А на наистина важния въпрос за Пеевски като негов (уж таен) ортак, с който си делят порциите в България, просто „даде заето”.

Понеже, както вече отбелязах, в Лондон Борисов за първи път загуби пиар слово, този факт поражда размисли за началото на неговия политически край. Ето защо ще бъде полезно да си поприпомним малко въпросното му начало като премиер.

Ето някои изказвания на Бойко Борисов в първата година от първия му премиерски мандат, с кратък актуален коментар към днешна дата:

Макар че можете да направите експеримент, в колата имам една кутия. На нея съм си написал на листчета глаголи, думи изречения. На английски. И си запаметявам и наизустявам. Сега ще е смешно още повече да казвам, но така, като се говори бавно, разбирам какво казват. Или най-малкото веднага ми се наострят ушите. Чуя ли “Congratulation, Borisov”, не слушам нататък.

За цели пет и повече години след това изказване Борисов явно не е мръднал от нивото на едничката дума, която е научил на английски. Очаквал е да я чуе и както обикновено да спре слуша и на срещата с българите в Лондон, за да си говори на спокойствие неговите самохвални неща. Лошо нещо е рутината на слабия ученик- рано или късно го проваля, когато богатите му родители го пуснат да се оправят сам в живота.

 

За мен са 10-11 години вече, защото е една и съща отговорността. Като бях главен секретар, пак цялата държава, въпросите бяха главно към мен, като станах кмет, всичко се въртеше около кметството в София, ако си спомняте. Сега същата отговорност.

Това самохвалство с поетата отговорност е може би най-големият автокомпромат за Борисов, особено като се насложат още 4 години. Дори и да се отчете едногодишната му пауза в позата на опозиционер на Пеевски и Орешарски, Борисов е на власт вече 15 години, но вече не се хвали с този факт. Защото би трябвало да понесе всичките негативи, натрупани през това време. Ето защо той престана да кълне своите предшественици, върху чието злощастно наследство изгради образа си на бунтар срещу статуквото, чието олицетворение е днес.

Аз обичам хората и не искам да им нанасям вреди и щети. Жал ми е да посегна с големия сатър да изрежа всичко, което в момента трябва да се изреже.

Този изблик на угоднически хуманизъм спрямо избирателя Му, трябва да се чете в противоречивото си съзвучие със следващите няколко мизантропски цитата на казаното от него по същото време:

Най-голямото ми предимство е, че нямам приятели. Не съм на този пост, за да се харесвам на хората.

Почнеш ли да угаждаш на много хора, станеш ли диалогичен за тях, комуникативен, приключваш като министър. Защото всичко е направено във вид на схема.

Като станах министър-председател, разбрах, че думата любов не съществува, всичко е само пари.

Стане ли дума за истинска политическа любов обаче, Владимир Путин е бил през 2010 г. истинският избор на Борисов. Без задръжки той го определя като номер едно пред всички български политици така, както след путинофилския изблик на Доган от 17 декември миналата година същият беше обявен от говорителите на Петата колона у нас за „най-добрия българин”, „най-големия визионер на прехода”, „най-дълбокия анализтор” и т.н.

В момента с Владимир Путин имаме много добър диалог, той ме разбира по-добре от българските политици.”, казва Борисов, чиито монолози по адрес на Путин и днес са все така подмазвачески.

Там, където съм аз, е прозрачността.

Така е, за мнозина Борисов си е прозрачен от самото начало, но днес прозиращите стават повече.

Мисля, че нито за момент някой не си е помислял, че ГЕРБ има друг ръководител освен мене. Всеки си знае мястото. А ако не си знае, ще го подредя.

Как ли ще „подреди” сега „виновните” за това, че едни младежи го направиха за смях в Лондон, за което вече се търси виновникът и май медиите на Пеевски го откриха в лицето на посланика Константин Димитров, който не се е хвърлил да защитава Началника подобно не медийните му слуги в България?

Много ви моля, когато речете да ме пресирате, да знаете, че съм написал оставката на правителството и тя е в джоба ми. Влагам целите си усилия и характер, но всичко си има граници.

Интересно, какво ли носи от Лондон в джоба си (де)пресираният Борисов?


Аз мисля, че не трябва да се спекулира с това, което съм казал, а обратното.

Ето това е достойно за Борисов универсално обобщение на ситуацията. Обаче ще си позволя да го попресирам още малко с някои други аналогии. Например с онова, което се случи на неговата ракета носител в политиката Симеон Сакскобурготтски в Лондон през октомври 2002 г. Безмилостният журналист Тим Себастиан , водещ на публицистично предаване в телевизия БиБиСи, не просто „размаза” монархо-социалистическия ни премиер, а направи нещо още по-дръзко: буквално го обвини в лъжа, доказвайки това черно на бяло.

          С това Себастиан развенча и лъжата, че премиерът ни не дава интервюта в България заради смущението си от своето езиково несъвършенство пред българската аудитория.

http://www.mediapool.bg/simeon-ne-sam-obeshtaval-da-opravya-stranata-za-800-dni-news18408.html

Тим Себастиан: Преди да станете премиер по време на изборната си кампания направихте много голямо обещание. Казахте, че ще трансформирате икономиката за 800 дни. Вече е изтекло половината време, но вие сте далече от целта си.

Симеон Сакскобургготски: Може ли да ви коригирам, не вас, а може би това, което сте прочели. Казах, не съм обещал, по време на кампанията си, че за 800 дни ще се опитам да задвижа и да оправя нещата. Никога не съм дръзвал да кажа, че за 800 дни ще променя нещата, защото за 12 години различни правителства не успяха да постигнат това. Кой съм аз да направя това?

Тим Себастиан: Бихте ли посочили, какво точно сте казали тогава?

Симеон Сакскобургготски: Че за 800 дни ще задвижим нещата в правилната посока.

Тим Себастиан: Благодарение на нашата служба за мониторинг имаме пълния запис на това, което сте казали. Не казахте ли, че сте готов да предложите план за икономически мерки и социалноикономическо партньорство, чрез които известният български индустриализъм и предприемачески дух ще променят живота ни за 800 дни.”

 

След този разгром говорителят на Сакскобургготски Димитър Цонев имаше нахалството да обясни на ревнивите ( все пак) български репортери още при кацането на особата обратно на летището в София на 15 октомври 2002 г., че началникът му не дава интервюта тук защото в България няма такива добри журналисти, като онези в Лондон. Както знаем, Цонев, вместо да потъне ( от срам?), изплува за награда на екрана на БНТ, където грее победоносно и днес.

 

Пиша това като неочакван финал на текста, който сте прочели. Защото у нас наглостта на обслужващия властта персонал се възнаграждава. Не звучи оптимистично за желаещите да се държат като нормални журналисти, но поне остава утехата, че всяко „величество”, колкото и да е охранявано, слиза от върха. Там остават само придружителите му от обслужващия персонал, за да служат и на следващите покорители на партийно-държавния Олимп. От шерпи винаги има нужда. Те са се покатерили нагоре с ноктите на своя цинизъм, въобразявайки си, че това е голям успех, без да си дават сметка, че така позорът им се вижда най-ярко.

 

23 мнения за “Борисовите монолози без метаморфози”

 1. Истинският въпрос няма шанс с Борисов. Как да събудиш някой, който се преструва на заспал?

 2. Остава ама не като Димитър Цонев, а като Митко Пъпеша при това остава за винаги!

 3. Абсолютно вярно г-н Инджев! Ако не бяха медиите геройкото и до сега да си е махленския шмекер и хвалипръцко някъде в Банки. Като е за съдебната реформа и призовава Европа да помогне, защо не каже КОЙ му изпрати СМС-са, както го призова г-л Атанас Атанасов. Толкова е просто.

 4. Долната случка е истински случай, разказана от Антон Антонов-Тонич в книгата “Усмивки от стадиона”. Това го казвам за придирчивите читатели на БЛОГА на Иво.
  Каква връзка има с темата, останалите сами ще се сетят.
  7 юли 1962г. Софийският Левски губи у дома си от пловдивският Ботев с 1:6. Което за всеки левскар е равнозначно на потоп. Група приятели, привърженици на сините напускат националният стадион в гробно мълчание. В един момент някой вдига високо ръце в знак да спрат. Има да им казва нещо много важно: “Ама Патрата (Христо Илиев един от най-големите нападатели в историята на отборът на народа) какъв гол им изпраска”.
  Та като чета тънките размишления на специално регистриралите се за случая трима герберски трола в предишната статия ей тоз спомен ме споходи.
  Кой разбрал-разбрал.

 5. Поздравления,г-н Инджев за прекрасните “монолози” на Борисов.
  Натъжи ме фактът,че след 26-27 г преход нищо не помръдва.Както казваше Георги Минчев/Бог да го прости/ все същите стари муцуни,които по никакъв начин не еволюират,а ние,суверенът,безропотно и безмълвно понасяме.

 6. баце дали ще удари едно рамо на танте Меркел. Нали се кълне в нея. Ама, лилипут.ин когато брои за политгуру и на когато искрено, с цялото си сърце и душа завижда, че е поел “матушката” на ръчна го играе враг пред портите. Ех, как му се иска на банкянското слънце като и да Фърля заровете, дори на калъч да се паднат, пак да е на печалба. Мъка (дилема) банкянска.

  http://glavpost.com/post/7feb2016/opinion/79218-nemeckiy-front-gospodina-putina.html

 7. Чудесен анализ! Поздравления! Относно мадридския измамник има едно интервя с Кеворкян някъде през 1996г. май беше дето монархо-комуниста отрича да търси наследство в България.

 8. Много впечатляващо слово както винаги, своевременна реакция и убедително предвиждане на един предстоящ политически край. Лошото е, че една такава политическа наглост и безцеремонност е за сметка на всички нас обикновените хора и забавеното развитие на страната ни!

 9. Бях на срещата с Борисов в посолството, общото настроение на публиката беше враждебно към тримата министри. Атакистката беше смешна, остави впечатление за постановка. Издразни ги повече учудващата некомпетентност или нежелание за отговор на Борисов и на Митов, Захариева не се чуваше много какво казва, но беше малко по-подготвена. В общи линии посланикът внесе малко яснота по проблемите с гласуването на английския референдум. Голям шок за мен бяха въпросите на русофили младежи, емигранти не къде да е а в Англия?! Защо не в Москва?
  Два, три важни въпроса – без отговор.
  После някаква госпожа си изтърва нервите и ни нахока, че сме се държали неприлично и не сме изглеждали добре от президиума.
  Мисълта с която излезнах от посолството: “Самолета няма пилот”.
  И следващата мисъл “Пропука се”

 10. това е за тези християни, дето обичат ленин , сталин , димитров , бай тошо и т.н. другари, родени от червеното знаме.

 11. @ EVERYONE ELSE:
  Ами, че той, “бат Петьо” от Филибето в прав текст си го декларира: “Аз съм русофил …” И се получава “разтърсващият президентски дует” – Сэдэфчов се.е, Стоэнчов маже! Че и тьотката-вице включили, като спаружена китка над чело!
  СМРАД!!!

 12. В дискусията под предишния текст на Иво се прокрадна и точката за случилото се в Лондон като “КГБстка провокация”… По-смешно нещо едва ли може да се измисли, но като се знае интелектуалния ресурс на разпрастранителите, май ще може… Иво добре ги е насолил по този пункт, но аз ви насочвам вниманието към една езикова подробност, която обяснява “обяснението” им. Забелязали ли сте страстта, с която например червени ченгета употребяват лафа “стига ченгеджийски номера”? А как румэнпэтковцы и пр. болшевишки изроди процеждат по нещо за “болшевизма” и го лепят като дамга срещу техни опоненти? Имаме същият механизъм – стратегическият проект на КГБ, финансираният от главния резидент на ГРУ, умилкващия се по всяко подсвиркване от Кремъл-сега бил жертва на същия Кремъл…

 13. Ха-ха-ха-ха-а-а! Прочетете в рубладжийската помиярница “пык” обяснението (ако се оправите с граматиката и логиката) защо във Венецуела затварят търговските центрове!… Това кърти и стандартното оправдание “поради нЕкои временни затруднения и четирите годишни сезона…” от времето на Пеко, Тако, Мако и Дако!

  http://pik.bg/%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%81-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD-news481805.html

 14. Но не всичко е черно като в червена Венецуела… За рубладжийската помиярница “пык” има и радостни новини.
  Ето една от тях! (А сега сериозно: КАКВО правят службите на “евроатлантическа” България по този случай?
  Защо шайката вредители не е вече на букаи и пранги?

  http://pik.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%89%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B8–news481618.html

 15. За прозрелите Б.Борисов е прозрачен от първият ден на появяването си.Само прозрелите се увеличават.
  Но това не значи нищо.Идеален избор на задкулисието/мафията,генералите от ДС,техните синове ,а вече и внуци,бодигардовете им./
  Верен слуга,човек с ограничен интелект,липса на достойнство,хамелеон готов да се извърти на 180 градуса само да обслужи на мафията.
  Л.Панов го призова да бъде човек на честта и покаже достойнство на държавник.
  Колко е наивен Л.Панов.
  Б.Б.не го интересува да бъде държавник.Интересува го да бъде добър слуга.
  И той е.Първото звено по веригата.Осигуряване на порциите.Следва Доган ,разпределителя на порциите, доставчикът на порциите доскоро Цв.Василев,сега Пеевски ,Златев и др.Милиарди европейски средства в ръцете на Пеевски и Златев-За некачествени и скъпи магистрали но разпределени по веригата до поръчителите.За тази цел има и защита .Цацаров.Няма да позволи никой да бъде подведен под отговорност ,камо ли осъден.
  Създадени са и медии,който да омаскаряват всеки неудобен.Маскарене до десето коляно.
  Ето това е голямата защита на Борисов.
  Благодарение обаче на некачественият мат,рал като онова недоразумение неговата пиарка осветяването на Б.Б до пълна прозрачност ще продължи с нова сила.
  Дали мафията ще му намери достоен заместник след пълното му омаскаряване,престой да видим.
  За сега е незаменим.
  Чета,че Путин си търси заместник по нашата изпитана схема.От бодигардовете.Явно му е харесал опитът на България.
  Ще прокопсат.

 16. Присъединяване към Евразииският съюз. Няма да стане по няколко причини./отговор на ПИК/
  1.За мафията няма да има еврофондове.Няма откъде да се краде.
  2.Ще има визи за белите държави.Няма как синовете и внуците им да щъкат по света и харчат награбеното и краденото.
  3.Имотите им са по чужбина-Как ще ги стопанисват/справка Бокова/.
  4.Ще се обеднее като в Русия
  5.Копейките свършиха.Няма на какво да се надяват.
  5.Гражданите на България тази гавра няма да понесат.
  6.За всички е ясно,че това са напъните на хибридната война.За слаба, безпомощна България.
  За всяване на недоверие в съюзниците от ЕС и НАТО.
  7.Ясно е вече,че патриотизъмът в България е преди всичко страх/фобия/от Русия .
  Така е било от векове,така е и днес,така ще бъде и в бъдеще.
  ДАЛЕЧ ОТ РУСИЯ.
  СИЛНА БЪЛГАРИЯ В ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА.
  Предлагам на ДСВ да подари този лозунг на България за да се използува от всички истински български партии.

 17. @ ПАВЕЛ ТИНКОВ

  Имам хрумване. Понеже Мадам В. така добре подрежда патиците! Предлагам да задвижим поток към нея (волска каруца злато, кофа перхидрол, няколко пакета haute couture), за да организира ОЩЕ една кръгла маса, този път със заглавие:

  “За ползата от цивилизацията. Членството на България в ЕС и НАТО. Заплаха ли е Русия за демократичния процес в България?”

 18. СТАМБО, в десетката си за “стига ченгеджийски номера”! Забавляват ме същите наблюдения.

  А новината за путинската клика със заглавие ‘Евразийска Б.’ е като преходен глагол от несвършен вид. Повече от година ги има, просто пикливите препикават от радост, кат куче на шумка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.