Вова рие, на гърба му пада

Ако някой направи безпристрастна анкета сред днешните българи кои държави от Варшавския договор не са имали обща граница със СССР, със сигурност ще установи нещо (не) много изненадващо: малцина биха се досетили, че само България не граничеше със Съветския съюз. И до днес сред любимите „аргументи” на съветофилите, преквалифицирани на русофоли, е т.н. близост на народите ни, макар това да е (без)крайно невярно както географски, така и манталитетно.

 

Онова, което ни сближава с преродения СССР в лицето на днешна Русия обаче е съветизацията. На българска почва, напоена с рекордно много кръв ( спрямо размерите на страната по население и територия) в резултат братоубийството в условията на съветската окупация, съветизацията на нацията беше пуснала толкова дълбоки корени, че в света не ни брояха за отделна нация.

 

Последиците от тази дълбока съветска оран в българското самосъзнание търпим и днес след като Петата съветска колона по –успешно от където и да било другаде в Европа се трансформира в руска. Фокусът с това преобръщане стана чрез връщане много назад в историята, откъдето бяха изкопани доводите за българската свобода като дар от мракобесната Русия.

 

Докато не бъдат прочистени наслоенията от лъжи и манипулации от тази стара като младата ни нация история ( а че сме млада нация, макар и древен народ, не е обидно да признаем- такива са повечето в Европа, ако се придържаме към дефиницията що е това нация и кога са се формирали националните държави на континента).

 

Украйна например е чисто нова нация. Украинците са си били на същите земи от столетия. Но тяхното самоосъзнаване в сегашните мащаби, които вече могат да се разгърнат след вековното руско иго, се осъществява с революционни темпове. За което, колкото и парадоксално да звучи, Украйна трябва да благодари на акушера на този процес Владимир Путин. Вова рие, на гърба му пада.

 

Руската надменност към украинците, които биват наричани масово с презрителната дума „хохол” или „хохлы”, не просто удари на камък, но и предизвика събуждането на огромния национален потенциал на Украйна. На надменните руснаци вече не им смешно, не им толкова подигравателно. Защото украинците им познават кътните зъби ( както до известна степен и един българин, учил в Съветския съюз). Съответно украинците започнаха да вадят исторически истини и то в противоречие с единствената опорна точка на днешния руски шовинизъм- по въпроса за войната, която в СССР наричат Велика отечествена, броейки началото й от германското нападение срещу СССР през юни 1941 г. в опит да замажат факта, че Втората световна война започва през септември 1939 г. с подялбата на Полша между Хитлер и Сталин.

 

Съветските руснаци чак сега започват да разбират какъв автогол си вкараха чрез глупавата окупация на Крим. Получи се като при развод, при който един от партньорите е решен да отиде до край за запазване на достойнството си като разкаже пред света най-мръсните тайни на насилника в проваленото семейството.

 

Процесът на десъветизация в Украйна, където вече са премахнати над 800 паметника на Ленин, тече с пълна сила. Москва може само безсилно да стои и да ръмжи, наблюдавайки как „братята украинци” ( както ги нарече в едно интервю със зла ирония външният министър Сергей Лавров), преобръщат с главата надолу цялата митология за войната, върху която Путин заложи пирамидата на патриотизма.

 

Тя е в основата на неговата легитимност в очите на жертвоготовните руснаци. Те са готови на лишения, както се вижда от факта, че все още мируват пред явния срив на жизненото равнище на собствения им живот. Но ако проумеят , че са ги лъгали и по този въпрос, поредната руска революция ( четвърта в рамките на един век) не му мърда на самодържеца от Кремъл. Украинците правят точно това, рушейки десетилетните табута: водят свой вътрешен разговор чрез откровени разкрития за миналото, който обаче няма как да остане нечут и навън в Русия.

 

Още по темата можете да прочетете тук. http://kafene.net/news_and_analysis.html?fb_33654253_anch=36185016

 

Няма как да не си зададем по аналогия въпроса кога и как ние ще се освободим от митологията за „освободителите”. Не можем да бъдем (частично) окупирани в буквалния смисъл от Русия поради членството ни в НАТО. Така че украинският вариант няма да ни се случи по същия начин. А и за Втората война сме в доста по-различна позиция от украинците.

 

Разкритията, които ще помогнат на българите да се осъзнаят като обект на руските дългогодишни имперски манипулации, са налице, но съзнателно са зарити под пепелта на историята. За руската опасност са ни предупредили Раковски, Левски и Ботев. След тях до същия извод са стигнали опълченецът Димитър Петков ( загубил ръката си в боевете на Шипка колкото за българската свобода, толкова и за спасяването на Русия от разгром край Плевен), поборниците Захарий Стоянов, Стефан Стамболов и много други наши герои, заклеймили опитите да ни бъде наложено ново, руско иго ( по израза на Иван Вазов в стихотворението „На руските войни” от 1916 г., което също криеха от българите в съветизираната НРБ).

 

Случи се обаче нещо много показателно. Една малка (допълнителна, защото съм писал за това и преди) стъпка към разкритието за руската роля в обесването на Левски предизвика бурна българска реакция. Вещ в прочита на „бройките” в интернет приятел отбеляза, че статията в ivo.bg за ролята на граф Игнатиев като палач на Апостола е била споделена във фейсбук 50 000 пъти още в първите два дни от нейната поява.

 

Българите не сме по-различни от украинците в зомбирането с лъжите на руската пропаганда, но закъсняваме в десъветизацията поради „мекия вариант” на руската агресия срещу българското свободолюбие. Докато Москва продължава да води тук хибридната си война ние „просто” трябва да прочетем истинската си история на глас. Ето това би сринало цялата фалшива легитимност на руската претенция за вечно покровителство над българите.

 

 

24 мнения за “Вова рие, на гърба му пада”

 1. Не е вярно, Инджев. ГДР също не граничи със СССР. Дели ги Полша, а тя не е част от съюза. Да не говорим, че първоначално и Албания е част от договора.

 2. Ето една точна илюстрация на чудесната статия на Иво за пораженията на метастазите на т.н. вечна дружба с днешна дата. Пак опираме и до ОНЯ който по Читател от предишната тема не ни позволявал (ти да видиш) да се върнем в мечтаният (от кого ли?)социализъм-комунизъм.
  http://focus-news.net/news/2016/02/08/2191308/rosinvest-balgariya-putin-ni-obicha.html
  А сега един линк издирен още тази сутрин след прочитане на цитираната по-горе статия на Николой Флоров в кафене.нет.

 3. Към тези 50000 могат да се добавят и принтираните и раздадени разпечатки на статията ( и някои коментари ), както направих за някои неползващи компютри, за да ги четат на внуците си.

 4. Това е един много сполучлив коментар на господин Инджев!
  Точно и описаната разлика между украинците и нас българите, в несъстоятелността да ПРОУМЕЕМ истините за руските манипулации до ден днешен ме потапя в дълбоко отчаяние.
  Отчаяние също придобито в разговори с мои приятели и колеги. Все учени и интелигентни хора, но веднага опониращи на изказването ми за руската вина. Те, да са един или двама добре, но масово и при това със снизхождение, да не искат да продължаваме дебата, за да не си разваляме доброто приятелство!?
  Особено сега с залятата от бежанци Европа. Меркел била виновна!
  Те не виждат първоизточника Русия, която бомбандира и превръща в пепелище къщите и градовете им, като ги кара да бягат и спасяват собственият и живота на близките и семействата си.
  Русия, която защитава и подпомага Ассад и военните му действия, била права!
  Били виновни американците, защото свалили Садам Хусеин, превзели и унищожили Ирак, свалили Кадафи, както и Мубарак. Объркали създадената стара „стабилна“ обстановка в тези ислямски страни, с което били предизвикали сегашните катаклизми.
  Интересно каква стабилност виждат в инфилтрираните с руски съветници в армията и общественият живот на Ирак, освен световна военна заплаха?
  Или каква сигурност в поръчителят на катастрофата над Локърби, Кадаафи? Не си ли спомнят за медицинските български работници, невинно обявени и озаптявани със заплаха за живота им?
  Ами за египетските покровители на арафатовите терористи и техните подземни канали за внасяне на оръжия и диверсия срещу Израел?
  След като бяха лъгани и тъпкани с лъжи тогава, когато още нямаше Интернет и информацията можеше да бъде крита и преиначавана, сега имат пълната възможност да се информират.
  Защо не го правят и папагалски повтарят старите мантри за лошата Америка?
  Жалко, че дори не могат да стигнат до там, по пътя на логиката да се запитат, защо тези потоци не се затичат да се спасяват в благородната Русия, като само трябва да прекосят една граница по суша. Не трябва да рискуват живота си и се давят, като прекосяват морето при това трябва да пропътуват почти три хиляди километра и прекосят още няколко държави?
  Да си кажа правото, с такива хора престанали да се развиват и да търсят истината, поне така от любопитство, нищо не може да се направи.
  Това ми показва, че България е обречена на гибел и асимилация. Независимо от кого, дали това ще е Русия или Турция, това би имало сравнително малко значение. Както се казва, все още от добро чувство към род и родина, бих пред почел Турция, както между двата шоколада, вместо единият марципан!
  Единственото спасение е просветата. Просвета от към историческото ни минало, което е тотално преиначено. Труд върху себе си за възвръщането на истински трудови навици и възвръщането на честността и достойнството. Неща, които са били присъщи на българите, но които методично са били заличени!

 5. На хибридната война можем да отговорим много просто и да изпълним нашето задължение.
  България да постави в ООН въпроса за Българско малцинство в Русия – казанските “татари”, определени така от ленин с декрет от 1920 год..Това дотогава са българите на Волга.

 6. Тема коментирана миналата есен и тук. За нежелаещите да играят по правилата неотвратимо настъпва обещаният ден на възмездието.

  Международная ассоциация легкоатлетических федераций (IAAF) опубликовала список российских спортсменов, которым запрещено выступать на международных соревнованиях в связи с дисквалификацией.
  Как сообщают fakty.ictv, в него вошло более 4 тыс. легкоатлетов. Список опубликован на официальном сайте IAAF. На данный момент в нем значатся 4027 российских легкоатлетов, среди которых лидеры сборной России – Елена Исинбаева, Екатерина Конева, Дарья Клишина, Анна Чичерова и Сергей Шубенков.
  Кроме того, в IAAF отметили, что текущая версия списка не является окончательной. Напомним, ранее анонсировалось, что российских спортсменов массово подозревают в употреблении допинга

 7. За целта трябва да желае (отделния българин) да бъде свободен! Тогава лесно ще разпознава болшевишката пропаганда, която като всяка пропаганда е изтъкана от лъжи и полуистини, манипулирани и пропагандирани от измислени “професори” от типа божидардимитровци, Гоцета, Буди, Гестаповци и подобията им.

 8. Здравейте г-н Инджев,

  Анкетата, която пуснах в https://onlinezaemi.wordpress.com/2016/02/05/ruski-sobstvenici-imoti-bulgaria/ имаше 95% ДА и 5% НЕ, поне днес до 16:30, когато някой я сподели в русофилската фейсбук група “Обичам Русия”. Тогава буквално за броени минути отговорилите с НЕ скочиха до 30%. И няколко минути пред 17:00 гласуванията спряха.
  Какво Ви говори всичко това? Имам съмнения, че това са хора на удобна чиновническа служба, които от 9 до 5 имат работа и тя е да цъкат и лайкват във Facebook и да тролят из интернет.
  Това ми опасение ще се потвърди, ако утре в 9 сутринта гласуванията за НЕ продължат с необичайна скорост.

  Крият ли опасност руските собственици на имоти в България?

  ДА 69.17% (166 гласа)

  НЕ 30.83% (74 гласа)

 9. Към Дон Кихот:
  Или не знаете, или забравяте за Кьонигсберг, съветския клин на територията на Източна Прусия. Да не говорим, че самата ГДР си беше съветска окупационна зона до последния ден в най-буквалния смисъл на думата с прякото присъствие на съветски казарми, градчета за офицери и т.н.

 10. Иво, айде сега, дебнещият те за най-невинно опущение на пусия “опонент” реагирал почти на мига след пускането на статията да знае за пограничният Кьонигсберг(калининград), отнюдь.
  Колкото до Албания я да видим какво уточнява за нейното пребиване във ВД чичко Гугъл.
  Горе-долу, с приближение, малко повече от петилетка са устискали в рамките на ВД.Несъседна България още 30години.
  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B0%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0

 11. Дон Кихоте,

  Точно това, че ГДР и НРБ не граничиха със СССР донякъде обяснява природата на двата най-зверски източноевропейски режима дедеерския и правешкия.
  Албанският си е в голяма степен автентичен. Това значи, че такъв, инакъв, Енвар Ходжа прихваща комунизма във Франция, връща се в Шкиприето- богат, красив човек, от най-почитания клан и идва на власт без съветски танкове. Тук ценим повече аналитичните коментари, нали разбирате…

 12. Може обаче Вова да намери малка утеха в един свой голям кадрови успех, който е постигнат благодарение на непоколебимия антикомунизъм и евроатлантизъм на кабинета “Борисов”!

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/02/08/2701007_bulgariia_veroiatno_shte_nominira_irina_bokova_za/?ref=embedfp&source=www.dnevnik.bg

 13. Каква Русия, какъв Путин, какви 5 лева? Съвременната държава разположена на част от територията на Росийската Империя(тя е съществувала по време на войната от 1877/78 г.г.) се нарича Росийска Федерация. Преди да се появи тази държава след Руската Империя на части от тази територия са съществували следните държави Руска република(Керенски), РСФСР(Победили сме я – Бресткия мир) и СССР(Ленин, Сталин и др. сатрапи). Те са разрушили Руската Империя и не са признавали, че са нейни правоприемници, тъй като не са приели нейните закони международни задължения и договори. Ако дължим някаква благодарност за възстановяването на Третото Българско Царство то е на Берлинския конгрес на Великите сили и на Царя Освободител Александър II. За справка:
  http://www.savelev.ru/journal/case/attachment/?caseid=49&id=17
  Сергей Волков. Почему РФ – не Россия
  http://litbook.net/book/126078/pochemu-rf-ne-rossiya/page-1/
  День независимости. Чьей? От кого?
  http://www.km.ru/v-rossii/2015/06/12/prazdnichnye-dni-i-pamyatnye-daty-v-rossii/760046-den-nezavisimosti-chei-ot-kogo
  Исследования ДНК доказали, что русские не славяне, а татаро-финны
  http://www.timpul.md/ru/articol/Issledovania-DNK-dokazali-chto-russkie-ne-slaviane-a-tataro-finni-45300.html

 14. @ Дон Кихот

  СССР граничеше с ГДР от вътрешната

  страна , другарю – окупационна

  зона !

 15. За тези, които искат да се запознаят с лъжливата светска пропаганда на Путин и неговата камарила в сталински стил, препоръчвам да влязат в сайта на Министерството на отбраната на РФ и да изтеглят том 5-ти, издаден през 2013 г. на „Энциклопедия «Великая Отечественная война 1941-1945 годов»” под редакцията на Министъра на отбраната на РФ, армейски генерал Шойгу Сергей Кужугетович. Там може да се прочете как „…Красная армия пришла на помощ и болгарскому народу, боровшемуся за свое освобождение от эксплуатации нацисткой Германией.” След като описват как Червената армия окупира нашата родина България без да срещне никаква съпротива и как с нейна помощ на 9 сеп. е направен комунистическия преврат у нас, авторите нагло – по съветски лъжат „…потери советских войск в ходе освободителного похода по болгарской земле составили 12750 человек, причем 977 убитыми.”
  http://encyclopedia.mil.ru/encyclopedia/books/vov.htm

 16. Дай Боже,украинците да направят повече,както са започнали и да не им се изпари ентусиазма,както стана тук.
  На 6.02.2016г в Бургас, украинци и съмишленици са организирали митинг в памет на жертвите на комунизма.
  Като гледам видеото ми се струва,че са били само украинци…

 17. На 6 февруари в центъра на Бургас се проведе българо-украински митинг в памет на жертвите от комунизма и за демонтирането на паметника на окупационната съветска армия и преместване в музея на тоталитарната история. Линк към клипа на Kasab Koslomordy http://www.facebook.com/profile.php?id=100000729549882

 18. Господин Борислав Митев-откъде ше дойде тая просвета?та нали самите им мозъци вече са изгорени до сухо…
  “Кой”да го направи?
  новата министърка по всичко-
  м.Кунева.
  Много пъти съм казвал ,че има няколко вечни професии:
  на лекаря,на учителя и…на готвача.
  Единия лекува,другия -учи младите,третия ги храни.
  Да погледнем кво от това е останало -лекари заминават с 200 от место;даскали -са низвергнати ;
  готвачи са -далеч,далеч…

  даскалите са важни,учителите…
  те ще създадът лекарите и готвачите.
  а,няма даскали…
  и скоро съвсем ще изчезнат…

 19. До г-жа ЕВГЕНИЯ СТОЙНЕВА

  Абсолютно сте права, защото държавната ни администрация до най-ниско ниво е бъкана САМО с русифилистични същества. Дайте, прочее, линк към анкетата си, на посочения от вас излиза материалчето-Ваш разговор с туристическия оператор.

 20. Прав сте до болка, г-н Инджев, нали затова ни построиха и ферибот Варна-Иличовск, който специално оборудваха с двойни линии (евро-стандарт и руски, които са по-широки). Плюс механизми за прекачване от руските на евро-колесари, който можеше да работи дори на 5 бала вълнение. Така че цяла дивизия да може да бъде прехвърлена за броени часове в пълна мобилност на пристанище Варна-запад в “случай на нужда”.

  Искам да споделя един факт за Иван Вазов и поемката “На руските воини”. Като ученик в едно много далечно време участвах в олимпиада по литература с тема Иван Вазов. Ровех и събирах данни и факти от всички възможни библиотеки, дори с “връзки” се промъквах в библиотеката на Радио София и на Военно издателство. Дадоха ми специален пропуск, защото бях хлапак 5-6 клас. Та в архивите на някогашните вестници “България” и “Мир” открих споменаване за тази поемка, и даже първия куплет. Бях шокиран, естествено, и затърсих настървено целия текст. Шокът ми стана още по-голям, когато открих, че в Народна библиотека поемката е грижливо изрязвана с бръснарско ножче навсякъде, а в Софийска градска просто бяха отдрали цели коли. Открих пълния текст в едно забутано читалище на ъгъла на “Оборище” и канала и го преписах грижливо в 2 екземпляра (ксерокси нямаше). Естествено, похвалих се на съотборниците си и на ръководителката на екипа, която бе и зам.-директор (впрочем, днес си давам сметка, че е била много свястна жена). Тя изпадна в паника, извика родители ми и трябваше тържествено да обещая, че ще мълча. Най-интересното, като рових след време из милиционерското си досие, от тази жена открих една изцяло положителна характеристика с пожелание за повече родителски контрол “в светлината на партийните повели”. Явно е била длъжна да напише нещо, но на фона на други милиционерски гадости се убедих, че дори в доносническата система тук-там е имало и по някой истински ЧОВЕК.

  Респект!

 21. Уважаеми господин С. Диков, предполагам аз съм този, към когото се обръщате относно просветата мозъците и професиите.
  Знаете ли при моето поколение, около седемдесетака, просветата е налична, ама се питам за какво служи.
  Моето впечатление относно наборите населяващи БГ е, че в голяма степен са толкова изперкали и едва ли може да се очаква да станат движещ фактор за една ефективна промяна на комунистическото статукво.
  Те до такава степен са се примирили и за съжаление оставили да ги манипулират, че приемат всичко което им се предложи от телевизия и вестници за чиста монета. Гледат тези тъпи сълзливи турски серияли и чалги и е направо отчайващо, когато започнем да водим дебат.
  Макар, че псуват против управниците, не искат да анализират и така да вникнат в причините на бедите им.
  Приключват въпроса или с „нищо не можеш да промениш“, или хайде да не спорим и да не си разваляме приятелството, Путин е прав– Америка е виновна!, точка.
  Ама да приложат елементарната логика, да се попитат за кой е изгодно едно деяние, не им идва на ум.
  Вярно, дори и тази логика мен лично ме подведе, когато избирах Герб (Бойко), като по–малкото зло, под мотото всички комунисти са се съюзили против тях, значи те са истинските! Дали причината за това е дълбоката конспирация или маймунският страх за живота си, вече ми е все едно. За командир не става. Както македонците се извиняват когато ги е страх „кихам кашлям, пърдам, за комита не ставам, ке Издам четата“
  Явно конспирациите са толкова изфинени, че човек не знае дори какъв е „единомислещия“ му събеседник.
  Дори сага за мен като единствена алтернатива остават малките стъпки направени от политици,които чрез конкретните си действия и претърпяваните от тях негативи, допринасят и се опитват да задвижат нещата в правилната посока.
  Ето такива примери са Радан Кънев, Христо Иванов и председателя на СС. Докато Местан, макар и потърпевш не е подходящ. Той би трябвало да бъде само до такава степен приобщен(в никакъв случай ръководно), ако разкрие всички схеми на манипулации и особено техните кукловоди ПОИМЕННО.
  При младото поколение имам известни задръжки, що се отнася до това, че не са имали пряката възможност да ядът руската попара и поради това лековерно ще се хващат на кукичките нагледно така добре изографисани на корицата на книгата „ТЕЧНА ДРУЖБА“ от господи Инджев. Тук е нужна тази просвета, за която писах вече.
  Според мен ръководният баш политик, трябва да е човек, който няма афинитет да се продава и най–вече да е показал това.
  Пред мен такива са се изявили само трима (изброявам ги, без да ги степенувам по значимост)–
  Първи, Едвин Сугарев почти пожертвал живота си (макар по мое мнение безполезен жест, равнозначен да хвърлиш в свинска кочина всред свинете скъпоценни перли) НО останал неподкупен.
  Втори, Иво Инджев, гонен и лишен от препитание, но отстояващ с инат и твърдост позицийте си.
  Трети, Кирил Кадийски, поет и писател, подобно на Иво, останал неподкупен дори и по комунистическо време, когато е трябвало да прави задължителни компромиси за да се препитава. Негова реплика е „Никой, който се вълнува от съдбините на България, не може и не трябва най–вече, да подминава което и да е било усилие в тази насока“, освен това (по памет), че трябва да знаеш кога и до каква степен да правиш компромиси, без да се продаваш и накърняваш чест и достойнство.
  Това също е и моето мнение и принцип.
  Поради това понякога, от вишката на моят житейски опит, се стремя и подканвам за обединение всички които по моята преценка биха могли да бъдат полезни за България.
  Както Вазов пише в един стих за Левски– … богати с парите, учени с умът, а той лишен от имота (Левски), дал си бе живота!…

 22. уточнявам надеждата да не загине България, за сега, са само Радан Кънев, Христо Иванов и председателя на ВКС Лозан Панов. На последният за мой срам, името му беше ми убегнало. Това вече няма да се случи, със сигурност!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.