Ето защо българските политици мълчат за пропадането на свободното слово у нас

Вече знам отговора на въпроса защо мълчат българските политици, които периодично питам на международни форуми в София защо така стремоглаво започна да  пропада българското свободно слово именно след приемането на България в ЕС през 2007 г. Мълчат от деликатност, типична за балканските просители. Мълчат , за да не обидят дарителите от Брюксел.

От публикацията по-долу става ясно как точно българското правителство си пазарува медийно послушание с европейски средства. Не че е голямо откритие, но пък е подробно описано. Става да си го закачат на някоя стена ( на позора) в ЕС, ако има такава и да ни спестят глупавите риторични въпроси.

http://kafene.net/news_and_analysis.html?fb_33654253_anch=36184805

 

3 833 929 лв. са получили само за декември бТВ, Нова ТВ и… Илиана Беновска
08/02/


Близо 4 милиона са получили само за декември медиите, близки на правителството, пише сайтът Банкеръ.

Точната сума сза последния месец на 2015 г. е 3 833 929 лв., а за цялата година 10 926 715 лева тихомълком са напуснали хазната и са осигурили съществуването на мейнстрийм медиите у нас.

При това, според разследване на медията, в повечето случаи – без обществени поръчки.

Всички договори между електронните медии и властта са формулирани като “предоставяне на програмно време”.

Това е направено, за да се избегнат търгове и конкурси. В резултат, договорките стават “на четири очи” с министъра и лично той решава на кого колко пари да се дадат.

Най-щедър към медиите през миналата година е бил вицепремиерът социалният министър Ивайло Калфин, който е раздал над 4,3 млн. лв.

А с 1,25 млн. лв. е разполагал транспортният министър Ивайло Московски. Най-облагодетелстваните медийни компании през миналата година са бТВ Медиа Груп ЕАД и Нова Броудкастинг Груп АД.

Първата е подписала с държавата договори за 1,74 млн. лв. – 1,33 млн. директно и 410 000 лв. чрез дъщерната си фирма Радиокомпания СИ ДЖЕЙ.

Ето и кой точно е дал въпросните пари: първият договор за 2015-а бТВ радио подписва с Божидар Лукарски на 21 март.

Той е за рекламирането на програма “Конкурентоспособност” и е на стойност 229 200 лева. След това е сключен договор за  120 бона и с вицепремиера Ивайло Калфин.

През юли 2015-а Радиокомпания СИ ДЖЕЙ е прибрала други 50 000 лв. от министър Лиляна Павлова за излъчване на специализирани рубрики по изпълнението на програма “Регионално развитие”.

Самата бТВ също има споразумения с Калфин и Павлова. Те са и едни от най-мащабните въобще – съответно 480 хил. и 330 хил. лева.

Отделно са договорите с екоминистъра Ивелина Василева и колегата й, отговарящ за транспорта, Ивайло Московски. Първият е за 240 хил. лв., а вторият (подписан на 14 септември) – за 276,9 хил. лева.

Нова Броудкастинг Груп АД пък има 6 договора на обща стойност от 1,75 млн. лв. Тази телевизия, също като основния си конкурент, е взела пари от министрите Калфин, Павлова и Василева. И, за да няма сърдити, договорените суми са абсолютно еднакви с тези на бТВ (съответно 480 хил. лв., 330 хил. лв. и 240 хил. лева). Почти същият е и отпуснатият от Ивайло Московски бюджет – 270 хил. лева.

Но икономическият министър Божидар Лукарски е бил значително по-щедър към Нова, като й е предоставил цели 420 бона.

Българската национална телевизия и Българското национално радио, които струват общо 100 милиона на данъкоплатците миналата година, също са добре подплатени втори път, пак с пари от министерствата.

БНТ се е договорила с властта за извънбюджетно финансиране от 1,1 млн. лв.  А БНР е взело 488 000 лв. и чака още 83 хиляди.

Друга медия, на която не й се е налагало да се тревожи много много за приходите си през миналата година, е Дарик. Радиото  е договорило общо 775 бона от министрите Лукарски, Павлова, Калфин и Московски.

Внимание заслужават и финансовите потоци към Фокус нунти ООД, собственик на едноименната информационна агенция и верига радиостанции. С това дружество са подписани три договора на обща стойност 530 000 лв..

А Илиана Беновска (радио К2) е взела общо 196 хил.лева:

96 000 лв. от видния реформатор Божидар Лукарски, а по 50 бона са й дали Лиляна Павлова и Ивайло Калфин.

Сега погледите са насочени към новите финансови инструменти, по които за реклами и информационни събития са заделени сериозните 140 000 000 лева. Най-богато ще бъде земеделското министерство. По двете му подопечни програми (за селските райони и за рибарството) то ще може да похарчи 34 млн. лв.

Сериозен ще бъде бюджетът и на оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура” – над 20 млн. лв. Близо два пъти повече от преди ще бъдат средствата за реклама на “Региони в растеж” – от 10 те скачат на 18 млн. лв. За програмата “Иновации и конкурентоспособност” пък са предвидени 16 милиона.

Бедата е, че Брюксел трета година не пуска тези програми, припомня в своя публикация по темата “19 минути”.

 

 

14 мнения за “Ето защо българските политици мълчат за пропадането на свободното слово у нас”

 1. Някои така се бяха размечтали за социализма и комунизма, че и досега не могат да простят на Бойко че не им го поднася.

 2. Честно казано, знам че тези реклами са задължителни от страна на ЕС. И винаги съм ги считал за безсмислено похарчени. Но…може би НИЕ (всъщност държавата от наше име) е избрала този разхитителен начин. Ако се замисли човек, вероятно има по-практичен начин. Ако се замисли човек, вероятно те са измислили нарочно този начин.

 3. Към читател:

  Опитите на Борисов да се представи като борец срещу комунизма и социализма подмамиха доста избиратели, но самият той вече категорично престана да свири на тази струна ( особено след като предложи на Миков шефското място в парламента, а на БСП 4 министерски кресла в същото това правителство, след което се освети като съзаклятник с Пъвранов чрез приобщаването му към правителството).
  Освен това доста другари и другарки си го харесват. Да не говорим, че както сред избирателите, така и сред овластените от Борисов има доста такива другарки и другари.
  Така че адвокатската пледоария за това, че Борисов не го харесвали, защото не им бил поднесъл социализма, от плод на отчаяние при липса на аргументи в полза на следовника на Живков, който не само си харесва Тато, но и бере комплименти от внучката му по тази причина. Жени Живкова редовно го хвали: http://www.novini.bg/news/210149-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8.html

 4. До Читател. Бихте ли били така добър да ни обясните какво ни поднася на нас “мечтателите” Бойко Борисов (щом не е социализъм-комунизъм) в битноста МУ вече два пъти на премиер.
  Благодаря предварително.

 5. Г-н Инджев, това, което представяте като материал на “Кафене” е препечатана статия от в.”Банкер” от по-миналата седмица. В рамките на десетина дни- от публикацията и до днес никой не изрази каквато и да е позиция относно публично изнесените факти. Нито медия, нито “свободен” блогър.Вярно, че “Банкер” се приписва интелектуално и финансово на сметката на Цветан Василев, но какво от това. Ако вестоносецът не ни харесва,тогава какво правим с новината му? Слагаме я настрана и чакаме сгоден момент да я размахаме. Това нещо аз наричам конформизъм и съжалявам, че трябва да го напиша точно във вашия блог. Но което си е такова, то си е така.

 6. Към Иванова:

  Не представям това като материал от Кафене, а го препубликувам от Кафене без допълнителни обяснения, тъй като те са направени в текста по отношение на източника.
  Първо четете, после се заяждайте, защото така се излагате в желанието си да ми натриете носа като блогър, който си е позволил да не забележи нещо, което вие проницателно уж сте забелязали по-рано.

 7. Че се върнах аз да прочета отзивите.
  Нека направим приказката кратка. Този сайт се посещава от сериозни и осведомени хора. Аз го ползвам за да се информирам. Просто искам той да си остане такъв.
  Ние сме различни хора, с различен жизнен опит. Имаме различни интереси. Но ние се уважаваме защото сме БЪЛГАРИ.
  Моето откровено мнение за Бойко Борисов е че той е едно медийно явление. Аз го оприличавам за себе си на “стар войник”. Малко образован, не е специалист по нищо, понаучил това онова, патриархално поведение . . .
  В момента той обаче е Министър Председател и трябва да го уважаваме като такъв.
  За да е силен, за да може да ни представлява, той трабва да има нашата подкрепа.
  Несменяем ли е? Сменяем е разбира се. Просто трябва да видим алтернативите.
  Ivo.bg излиза без да е зависим от рекламодателите. От тлъстите инжекции на правителството.
  Нека стане трибуна на хора които искат да променят държавата.
  Аз бих искал този сайт да стане пример където няма БИВШ Президент, БИВШ Министър Председател, БИВШ Народен Представител.
  Ние ги уважаваме, но понякога не сме съгласни с тяхното мнение.
  Помислете по този въпрос!

 8. Здравейте,г-н Инджев!
  Наистина е очевадно,че Борисов си купува медиен комфорт и изпадна в ступор,когато в Брюксел му задаваха нормални за европейски премиер,за какъвто се смята,директни и неудобни за него въпроси.
  А това,че нашите пари отиват в удобните медии,особено Беновска,която иска само и единствено за нея отделено време,е просто наглост.

 9. 2007-2013
  2014-2020
  Програмните периоди следват, но ситуацията остава същата.
  Мета-новина.

 10. Медийната среда у нас става все по-трагична. Ясно се вижда крещят слугинаж и страх. Големите национални телевизии и радиа са в безобразно състояние. Почти нищо смислено не може да се чуе. Занимават ни само с дребнотемия и запълват на времето с глупости. Отдавна не е възможно да се видят например смислени енергийни експерти и т. н. Пълен отврат!

 11. @читател
  В България всеки се жалва, че институциите не работят, а вие сега апелирате да ги уважаваме. Няма как да стане. Уважението няма как да го изпросиш, него трябва да го заслужиш. Присъствал/а съм на доста предизборни срещи на германски политици с избиратели в зала и на площад. Вербално публиката нищо не им спестява и те отговарят – понякога скърцайки със зъби и гледайки лошо (особено Ейнджи трудно крие като е изнервена и може да гледа много лошо), но отговарят, без да роптаят, че им е спретнат “сценарий”. За такъв обстрел трябва да е готов всеки политик в една демократична страна. Българската публика явно е научила това в Лондон, затова не е имала задръжки и към баце, който е свикнал в България да му се мазнят. Не само не изпитвам никакво уважение към Борисов, но възприемам факта, че той номинално е най-силният човек в държавата, като обида за всеки българин с повече от три мозъчни гънки.

 12. На пресконференцията след президентските избори, Беновска нападна Борисов, че медиите се финансирали задкулисно чрез банки, и попита президента Плевнелиев, какво ще направи за да бъдат медиите в България свободни и независими. Отговора на Плевнелиев беше, че в България има свободна конкуренция и ясни правила, по които медиите работят.
  Сега Беновска си получи исканото финансиране, и спря да задава въпроси.
  http://www.vbox7.com/play:c8a1c2e8be

 13. В момента и БНР и другии медии рекламират социална програма за безработни младежи, само че като попитах в БТ за човек се оказа, че уж “пари има”, но програмата не е пусната и скоро няма да стане”.
  А за Програма за селските райони многото рекламни пари ме карат да мисля следното: по-добре е да нямаш фирма-земеделски производител, а да си рекламен изпълнител. Вместо на разни медии, ако няколко фирми получат тези пари те ще могат да направят обучения поне по два пъти на всеки земеделски производител. Така беше донякъде предния програмен период. Сега прозрачността е още по-лоша,а шансовете за трудовите хора далеч по-нищожни. Не случайно се заговори: “За да станеш млад фермер трябва ти татко милионер”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.