Борисов спря “Хемус” както и АЕЦ “Белене” – след уж несъществуващ външен натиск

Борисов не само нареди днес да бъде спряно строителството на магистрала „Хемус”, но и изненада опитващите се да потушат скандала с твърдения, че спирането било заради липса на финансиране.

 

“Витае, че от едната страна – макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми – но витае, че зад едната (фирма) стои Златев, зад другата стои Пеевски. ”
Това заяви в Прага премиерът Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос защо е спрял поръчката за два участъка от автомагистрала “Хемус”.

“Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в обществото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. Затова я затворих и разпоредих веднага да се проведе нов търг, да бъде направен пред очите на всички медии”, каза министър-председателят.

“Какво ви притеснява в слуховете, определени персони ли?”, попита журналист и тогава последва споменаването на Делян Пеевски и Валентин Златев. ( Дневник)

 

Ето това вече, само няколко дни след като НАП започна проверка на фирми на Пеевски, наистина е сензационна новина. Не и за сензационните сайтове, свързани с Пеевски.

 

Часове след избухналата новинарска бомба, каквато е посегателството върху фирмите на недосегаемите Златев и Пеевски ( защото „витае”, че те стоят зад държавната поръчка), обслужващата Пеевски „агенция” ПИК не просто не виждаше нищо сензационно, но направо не забелязва новината. Не бих обръщал внимание на това, ако ПИК нямаше претенцията да е агенция- т.е. новинарска институция. „Агенцията” , която „проспа” бомбата, дочака Началника да избухне и едва тогава съобщи следното:

 

Борисов: Долни, мръсни гадове са онези, които говорят за външен натиск за “Хемус”

Автор: ПИК

18:18 | 15.02.2016

„Долни, мръсни гадове са онези, които твърдят, че съм спрял процедурата по търга за строежа на автомагистрала “Хемус” заради външен натиск.

Това обяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Прага. Той обясни, че официалната причина за спирането е липсата на пари и обяви, че още утре те ще бъдат осигурени от финансовия министър.

Още утре щяла да бъде открита нова процедура за тези 800 млн. лева и тя ще бъде наблюдавана от обществото и медиите, посочи Борисов.”

 

С други думи новината за ПИК е, че има долни и мръсни гадове, които си позволяват да чуят, видят и коментират новината в посока, която Началника отрича.

 

 

Сайтът близнак на ПИК пък пестеливо цитира новината три часа по-рано. БЛИЦ обаче не придаде обичайните ( за далеч, далеч по незначителни, дори и за измислени събития) екслузивност, сензационност, и прочее хватки на жълтите състезатели по булевардната писта.

 

Както вече писах ( като един „долен, мръсен гад”), след като Пеевски получи забрана да посещава Турция ( а Борисов се оказа в лагера на европейската опозиция срещу Германия по въпроса за бежанците, с което угоди на кремълската стратегия да се внася разцепление в ЕС), можем да очакваме интересни новини. Първата вече е факт.

 

 

 

 

14 мнения за “Борисов спря “Хемус” както и АЕЦ “Белене” – след уж несъществуващ външен натиск”

 1. ====================================================================================

  ДАНО УТРЕ ПУТИН ДА РИТНЕ КРЕМЪЛСКИТЕ КАМБАНИ, ЧЕ ДА СЕ ЗАРАДВА ЦЕЛИЯТ СВЯТ !

  ====================================================================================

 2. Решението за прекратяване на процедурата е на Асен Антов – Изпълнителен директор на Национална компания Стратегически инфраструктурни проекти. Като причина за прекратяването ѝ е посочен чл. 39, ал. 1, т. 5 от ЗОП, което е “отпадне необходимостта от провеждане на процедурата
  в резултат на съществена промяна в обстоятелствата или при невъзможност да се осигури финансиране за
  изпълнението на поръчката по причини, които възложителят не е могъл да предвиди”. Решението на Възложителя за прекратяване на процедурата е общо достъпно на сайта на АОП – http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=713662&newver=2 . Господин Борисов се е оплел много жестоко и некомпетентността му го кара да бълва глупости, коя от коя по-големи. Със сигурност и при този скандал ще се получи “всяко чудо за три дни”, но се надявам поне Вие, господин Инджев, да го отразите подобаващо. Поздрави!

 3. Дали и Валерий Саблин и Станислав Курилов са също “долни, мръсни гадове”, питам аз баце и отговор не чакам.
  Явно банкянското слънце се е схванал от шпагата който го играе откак КОЙ го вкара в “голямата политика”. От една страна трябва да премиерства ужким грижейки се за интересите на страната, от другата неговата и на ортаците МУ лакомия, в случая пееФски и златев са публична тайна по света и у нас, плюс три села наоколо, плюс Турция и башка лихтенщайнската прокуратура. Мъко банкянска.

  http://chtoby-pomnili.com/page.php?id=1460

  http://rozamira.org/lib/names/k/kurilov_s/kurilov.html

 4. Уверен съм че проверките от НАП не са случайни и целят да ‘докажат,’ че провереният ГУЦИ е чист като ледникова вода.

 5. Пълен хаос в държавното управление.
  1. Бойко Методиев Борисов разпорежда спиране на процедурата по избор на изпълнители. Няма такива правомощия, понеже МС не е възложител.
  2 Основанието за разпореждането на Бойку е витаене на имена и на фирми, което е абсурдно като довод. Ако такъв довод е основателен, това предполага, че търгът е опорочен и е допуснато нерегламентирано влияние. Всъщност, това е косвено признание, че този, който има влияние върху вземането на решение за спечелването на “търга”, има и влиянието да го отменя. Протестиращите фирми, загубили търга са просто пейзаж.
  3. Кризисна акция на инфраструктурната агенция, която е възложител, че причината е липса на финансиране.
  4. “Пари имаме”, опроверга Бойку твърдението на инфраструктурната агенция от следобеда, че причината е липсата на средства. “Веднага разпоредих да се направи нов търг – пред очите на всички медии, които каним да участват”.
  Пита се, КОЙ управлява държавата?

 6. Добре де, нали “Влади още утре ще намери пари”.

  Защо чак се отменя поръчката?

  Един ден е това, не е година.

  ***

  Може да се каже, че послъгването (“I don’t lie, baby. I’m just careless with the truth, that’s all.”, Louis Armstrong) е творчески акт – не всеки го умее. Нужно е въображение, известна артистичност, интелигентност – все неща, които Му липсват.

 7. Най-краткият виц по темата. Бойко мисли. Кратък е за да може и на избирателите МУ да им се даде шанс да го запомнят.

 8. А уж нямало връзка между статията в Шпигел и настроенията на Запад… Добро пророкуване на г-н Инджев 🙂

 9. Комарницки:
  http://www.segabg.com/pic/12052/791341-l.jpg

  6I6I LOVE BIBI

  Не успява да обясни, защо е спрял търг спечелен, според него по законосъобразен начин.Сега фирмите, спечелили търга, ще съдят ли държавата за пропуснати ползи и накърнено добро име? Ще получат ли едни пари, ей така – от нищото?

 10. Гласуваш за Бойко Методиев Борисов, – ПОЛУЧАВАШ Пеевски и Дякон Доган

 11. Боко пак изненада с отенъци на мисъл,които витаят като оправдание (от деянията на мръсни,долни гадове) пред подобния на неговото АЗ въображаем прост матрял.

 12. Борисов е изключително коварен играч. На всички в МРРБ и МТИТС им беше ясно, че Европейската Комисия няма да приеме проект за изграждане на АМ “Хемус”, тъй като не е разположена на основния коридор “Ориент Източно-Средиземноморски”. За целта Борисов пусна отворен търг, в който всеки един кандидат имаше възможност да даде цена по усмотрение, а не предварително заложена по бюджет. /както е при всички останали поръчки/. Чрез този ход успя да мотивира изключително висока стойност пред обществеността. Сега, с мотива, че не можело финансирането да мине по ОПТТИ, си направи самореклама, като обяви, че ще пусне отсечката с пари, събрани забележете от приходи от митниците. Само, че Борисов ще трябва да обясни, как така ще се дадат около милиард лева за нещо, по което няма да има сериозен трафик, вместо да се дадат пари за инфраструктура, която свързва отделните селища в Северна България. Да не говорим, че чрез изгрждането на магистрали ще се пълнят касите на Лукойл и г-н Златев, който със сигурност ще се класира в голямото лапане и при пускането на втория търг. Навсякъде по света вече се говори за интелигентни системи за транспорт, а Борисов, живеейки още в 19 век, си мисли, че наливането на асфалт ще му осигури място в залата на славата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.