(Поли)граф Игнатиев и обсебването на Левски

Няма по- отворена врата , на която чука българският патриотизъм, от символиката, свързана с Левски. Тя се побира в думата свобода, пред която така единодушно се прекланяме със задна дата, но не отстояваме днес като основна ценност.

 

Инерцията на инертността към цялата истина около гибелта на Дякона и днес заля резонаторските медии. Загатват отново за предателството на българите, които не са го спасили. Готови сме за самобичуване, но за друго „недочуваме”.

 

Не е ли удивително, че можем да се самоунижаваме като народ, виновен за неспасяването на Левски, но не смеем да повдигнем въпроса за ролята на държавата, която наистина е имала власт над политиката на „болния човек” Турция и ако е искала да спаси Апостола от бесилото е можела да го направи?

 

Някой трябва да се осмели и да приложи безпощадния камшик към онези, които щадим като „освободители” в угода на чуждия интерес да бъдем вечно в позата на благодарни „братушки”..

 

Някой трябва да попита кой е могъл наистина да спаси Левски. Дали тази сила са имали тогавашните българи или са я притежавали, но не са я приложили онези, които със силата на оръжието само година, две по-късно започват война с турците, срещу резултата от която Апостола е предупреждавал с пророчеството : „Който ни освободи, той и ще ни зароби”.

 

Този въпрос виси с не по-малка тежест от Левски на бесилото. Като отказваме да го зададем, не служим на каузата на свободата, а на заробването на чуждия интерес.

 

Защо така гузно и грозно солидарно мълчат за мълчанието си по време на процеса срещу Апостола на свободата „освободителите” и робите на тяхната митология в прочита на българската история?

Защо участниците в разправата с Левски не само не са преследвани от руските окупационни власти, но дори и са наградени от тях? http://www.faktor.bg/novini/balgariya/67428-rusiya-stedro-se-otplasta-na-ubiytzite-na-levski.html

 

(Поли)граф Игнатиев ни показва верният отговор. Левски им е бил непоносимо независим българин и е трябвало да бъде премахнат от пътя им към Проливите. Тази истина не могат да понесат днес многобройните желаещи да говорят за свободата и за иконата Левски, на която се молят да им прости страхливостта.

 

 

Още по темата от историка Янко Гочев: http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/67440-levski-e-obesen-ne-zaradi-revolyutzionnite-mu-idei-a-zastoto-otkazva-da-bade-ruski-agent.html

 

68 мнения за “(Поли)граф Игнатиев и обсебването на Левски”

 1. Има една странна некрофилия в българската психика:
  Мрем си да почитаме мъртвите и може жив човек да оставим да умре на улицата, но след това поне 20 пъти годишно на гроба му такива пиршества и поклони правим че да му се прииска на човек да умре.

  Ако няма вяра на това твърдение от почти 30 години задавам любим въпрос: Кога е РОДЕН дякон Левски? Kога е РОДЕН Христо Ботев? защото всеки знае и почита кога е умрял (а в 99% от случаите запитания не знае рожденните дати)

 2. За да възтържествува историческата ИСТИНА /не правда!/! За да измием срама от челата си! Мигом трябва да сринем /не демонтираме!/ скулптурните фигури на МОЧА и альоЧа и върху основата им да поставим в цял ръст статуята на АПОСТОЛА! А под нея с огромни букви да изпишем:
  “НАРОДЕ ????”, НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ “ТОЗ, КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НИ И ПОРОБИ!”
  “Царя” трябва незабавно да бъде прекръстен на булевард “СТ.СТАМБОЛОВ”, “Графа” – на булевард “ЛЕВСКИ”!
  Всички държавни отличия, с имената ЛЕВСКИ, СТАМБОЛОВ И СТАРА ПЛАНИНА, раздавани в периода 1944-2017 година, трябва да бъдат обявени
  за нищожни!
  Гореизброените мерки би трябвало да бъдат неразделна част от предизборната платформа на всяка политическа партия, която би желала да разчита на нашите гласове!
  За себе си съм категоричен!
  Надявам се, ще се намерят съблогъри, които да споделят тази моя позиция.

 3. Аз искам само да кажа, че все пак руснаците не са участвували пряко. И не ми е ясна тезата в тази статия. От една страна се казва, че не трябва да се самобичуваме като предателска нация, защото руснаците са тези, които са не са спасили Левски но от друга страна остава факта, че Българи са участвували в неговото осъждане и следователно пак остава тезата че сме предателска нация ????

  Освен това искам да споделя, нещо друго интересно. Този, който е взел костите на Левски от Църквата Света Петка в подлеза на ЦУМ, най-вероятно много добре е знаел чии кости пренася от старите хора палещи свещи там не случайно. Още по-интересно е че никой официално не му е поискал обяснение къде и на кого ги е дал. В частен разговор е споделил, че костите на Васил Левски ще се появят когато трябва. Човекът е жив и здрав и ако Някой има желание (Например Президента , Министър Председателя, Директора на Национално Историческия Музей – Божо и прочие “Патриоти” ) все още може да го попита. Засега има пълно мълчание по въпроса.
  Почивай в Мир Апостоле!!! Извини ме, че пиша това!

 4. А за честта на Българите ще кажа, че в Чирпанско е била събрана дружина от смели тракийски Юнаци, която е чакала Апостола да бъде транспортиран по влака до Диарбекир, за да го освободи. За огромно съжаление това не се е случило.

 5. SIMEONe,
  почитането на личност по датата на нейната мъченическа смърт е правило при житията на светците и мъчениците. Пръв ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ в биографиите на БОТЕВ и на ЛЕВСКИ полага тази традиция. Тя трябва да символизира, че днес сме много долни и недостойни пред светостта на великите мъченици.
  Неслучайно ЗАХАРИЙ противопоставя тази святост на рубладжийските гадости в своето съвремие.
  Ето още в началото на ЗАПИСКИТЕ:

  “……Отнесох се няколко пъти до българското княжеско правителство, което ми отказа категорически без мотиви и обяснения. В същото това време, когато на моето прошение се пишеше в Министерския съвет отрицателна резолюция, господа министрите решаваха с гордост на лицето да се отпуснат от народното съкровище следующите суми; на хаджи Мехмедали 3000 лева на годината пенсия; на един немски келнер, да си направи кьща — 17000 лева (наши пари 85000 гроша); на руските офицери Лесовой, Логвенов, Ползиков и Молсолов — 42 000 лева (наши пари 210000 гроша). На хаджи Мехмедали се отпуснаха пари, че във време на башибозлука стоял мирен, т.е. не клал и не бесил, а само подклаждал огъня отстрана; а на руските молодци за тая им заслуга, че във време на преврата, когато на сеизинът Срирота би позавидели и еничер-агалар, тяхна милост с камчиците в ръка, показаха гореща вярност в изравянието на гроба, в който се погреби България за няколко години… Както виждате, читателю, патриотизмът е бошлаф; той е съществувал само при турското владичество, а днес е невъзможно да се направи разлика между родолюбеца и шпионина…”

  Само че по времето на ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ българските рубладжии ядоха калая, а ние им цепим басма, че още и ни управляват!

 6. Причината, поради която не сме спасили Дякона е същата като тази защо не сме се освободили сами.

  Да, съгласен съм с г-н Инджев, че Игнатиев е могъл да упражни влияние за неговото спасение, но това изобщо не променя факта, че НИЕ не сме го направили. Хубаво е да изпитваме вина и да правим верните изводи за самите себе си, защото само тогава ще можем да установим кои са недъзите и в последствие да ги отстраним.

  Без съмнение един основен такъв е неосведомеността на българското общество относно подлата руска политика спрямо България, от т.нар “освобождение” до днес. Заблудата, че Русия е направила някаква върховна саможертва за да освободи своите православни братя е натикана плътно в главите на по-голямата част от нас.

  Трудно бих могъл да виня обикновените българи като мен за това, но със сигурност имат вина онези, които сляпо се подават на пропагандата днес и не се и опитват да се информират или най-малкото да поставят под съмнение “чистата като сълза” руска политика, и сами се натискат да са роби на “освободителите” си.

  И мисля, че точно тук трябва да намерим смисъла в горната статия. Не че ние неправилно се срамуваме и някой е трябвало да ни освободи апостола, а че ако наистина бяха толкова чисти и православни ръководителите на нашите “братя”, Левски щеше да е и техен герой, заради ценностната система, която притежава, и Игнатиев, и императора щяха най-малкото да направят опит за неговото спасение.

  А срамът от затворените порти, на които е чукала Ботевата чета (“Борован спи и вечно ще спи”) и от това, че сме се крили като мишки, вместо да спасим Левски трябва да го помним хубаво.

 7. Не че си падам по “хулиганските” прояви, но ми се искаше в нощта преди 19-ти февруари някой българин да ливне поне една кутия червена блажна боя върху новата паметна плоча на “графа” в Докторската градина или на табелата на ул.”Игнатиев” на Попа.
  Пък в Граф Игнатиево да не се мотаят, ами да започват подготовката на референдум за смяна на името, че скоро голям срам ги чака с това име!

  С нещо да се започне!

 8. @SMS
  Също и 2-те градчета до Варна с позорните имена Аксаково и Игнатиево би трябвало да се преименуват!

 9. Отбелязващ читателю,

  Прав си, но не мислиш ли, че всички разправии около кости, църковни одежди, разписки за маслини и др. материални следи от ЛЕВСКИ трябва да отклонят вниманието от неговите НАЙ- ЦЕННИ духовни и политически завещания:
  1. НИКОГА СОЦИАЛИЗЪМ!
  2. НИКОГА РУСИЯ!
  3. ПРАВОВА ДЪРЖАВА И ДЕМОКРАЦИЯ ПО ОБРАЗЕЦА НА САЩ ИЛИ ШВЕЙЦАРИЯ!

  Никак не е случайно, че в кабинетите на всички уроди като стрелчанския рублофил и педофил като гавра с АПОСТОЛА виси точно неговия портрет! Никак не е случайно, че из материалните реликви все ровят “патриоти” и “националисти”, чийто “патриотизъм” и “национализъм” спира там, където започва дрънкането на балалайката и шумоленето на рублата!

  ДРАГИ ПАВЛЕ,

  С ДВЕ РЪЦЕ ПОДКРЕПЯМ ИДЕЯТА ТИ!

 10. Попитах сто пловдичани предимно учащи. КЪДЕ СЕ НАМИРА ПАМЕТНИКА НА ЛЕВСКИ Верни отговори дадоха … 10 десет младежи …

 11. Чудя се на коментарите ви, приятели! Що за упоритост – да се противопоставя на вероломната роля на имперска Русия, предателството на малцина българи и/или безхаберието на заспалия себедоволен български плебс!
  Опасявам се, че не сте се постарали да вникнете в основата на замисъла:
  ” Готови сме за самобичуване, но за друго „недочуваме”.
  Толкова трудно ли е да се проумее, че огромната част от раята съвсем не е “стенела под жестоко робство”.Че е живеела /за времето и представите си/ сито ако не охолно и спокойно и съвсем не й се щяло да прегърне девиза “Свобода или смърт”, просто защото не била дозряла за политическа свобода и независимост. Оттам и разочарованието на Дякона: “Народе ????”!
  Левски бил от малцината прозрели пъкленото дело на Русия и фаталното му отражение далеч в бъдещето. Точно за това АПОСТОЛЪТ се оказал много по-опасен за Московската империя, отколкото за властта на султана.
  Истината е, че смъртната присъда над Левски е била произнесена в отговор на посегателството му върху старателно култивираното “русофилство” сред българите! “Русофилство” възпитаващо еничари с далечен прицел – ПРЕДАТЕЛИ ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ!
  АПОСТОЛЪТ Е ЗНАЕЛ ТОВА И ИМПЕРСКА РУСИЯ НЕ МОЖЕЛА ДА МУ ГО ПРОСТИ!
  Господин ИНДЖЕВ, благодаря за препратката!

 12. към ZASHEV:

  Напълно съм съгласен с първото Ви изречение, но имам по-различен прочит:

  “Причината, поради която не сме спасили Дякона е същата като тази защо не сме се освободили сами.”, и тази причина е намесата на Русия и в двата случая. В случая с Левски, без намесата на (Поли)граф Игнатиев, Левски е щял да бъде заточен в Диарбекир с пътни и дневни /тава е турският норматив – справка поп Минчо Кънчев/, до където е нямало да достигне, поради подготвени чети, за неговото спасяване. В този случай българина не може да изпитва вина, че Русия е организирала смъртната присъда на Левски. В случая с нашето “освобождаване” – то е щяло да се случи и със собствени сили, но тук отново се намесва Русия, за да не се случи със собствени сили, защото тогава е нямало да могат да ни поробят, както мъдро е предричал Левски. И в този случай българина не може да изпитва вина, че Русия ни е организирала “освобождението”, без да сме имали нужда от руснаците. Изобщо намирам опитите за вменяване вина на българина в исторически план за манипулативни. Ако някои българи наистина са виновни /и тогава и сега/, това са българите, на които рублата им е по-мила от България.

 13. Ну, да, болгарыте севодня говорят за Левский как руссофоб, аз совсем не согласен и сейчас се наслаждавам на чюдеснато иньтервью по Первия Канал на Болгарското национально телевидение при каллегата Дмитрий Костович Цонэв на каллегата θома θомов – выдающ журналист-международник как меня, тоже пламенен коммунистически агитатор, тоже полковник, дастоен сын на комендант на лагер, където врагите на народа и коммунизма са палучили возмездие, как надо! θома ликуваше, че президент на США ще направи совсем скоро афициален визит в Куба! Маладец Обама! Аз се надеюсь, че Обама и Иран, и Северна Корея ще посети с официален визит! Дано Ирина да командирова меня да вдыхна с полни груди воздуха на Острова на свободата и да посетя заньятията по идеологията Чучхе в сердцето на Пхенян- в Полуострова на свободата!

 14. Стамбо, нищо хубаво не чака един народ който залага САМО на светци и мъченици и има 135 църковни празника в календара.Нищо хубаво не чака народ който не полага за фундамент естественото/природното т.е. рождението, а се прехласва по мъченичеството и стремежа към святост, възкресения. “Лозето не ще молитва,а мотика”
  С всички уговорки че несравними величини не се сравняват Стамболов не е светец, но е осъществил рождението на Българската държава – ТОВА за което са умряли Ботев и Левски.
  А въпреки всички обяснения, тълкувания и т.н. не отрича факта че българина когато загуби нещо тогава разбира какво е имал

 15. Пита се в задачката-след като Русия успешно се скара И с Турция,дъл няма да са намери един турски историк от МИТ,че да вземе да се поразрови из тия пусти архиви от онея времена,за които иде реч в горната статия,че да опресни малко знанията на родните божидар-димитровци и тям подобни кремълски отпадъци?!
  Но си мисля,че дори и да излезе някакво подобно инфо,тези закърнели чугуни нищо не може да ги победи,но все пак,ей така за протокола…

 16. Уважаеми отбелязващ, мисля че си просто размиващ и… не тук следва да списваш. Г-н Инджев, благодаря за линка към радиопредаването.

 17. Всякакви кретени имат портрет на Левски в кабинетите си. Колко по добре би било да го имат в домовете си. Всякакви малоумници говорят за него, на Герена дори разни надрусани гърла реват името до припадък или докато оградите паднат. Това ли е памет? А, аз искам само те да помнят, че нашата улица е еднопосочна. Не се чувствам извисен.

 18. Към ТОДОР ТОДОРОВ:

  Г-н Тодоров, и аз съм съгласен с някои Ваши изречения и като цяло, Вашият прочит на моето, с което сте съгласн, е също валиден, само че за мен той е възможен само и единствено при условие, че ние сме точно такива каквито сме. В противен случай Вашият няма как да сработи.

  Според мен, първопричината и за двете е, че принадлежим на народ, който е сътворил народната мъдрост “Преклонена главица, ятаган не я сече”. Прекрасен документ за това какво сме представлявали тогава и в по-малка, но малко по-малка степен, какво представляваме сега. Твърдя, че ако нямахме такава или подобна народна мъдрост шансовете ни да се освободим сами и респективно да си освободим Апостола, щяха да нараснат експоненциално.

  Също така, вероятно сте наясно къде е заловен Левски и къде е съден. Прекосил е половин България в каруца, охраняван от няколко заптиета.

  „ – Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха само три заптиета?
  – Не знам, ага.
  – Аз така заповядах! Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима! И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш”

  В тази връзка, г-н Тодоров, партенките за разни героични чети, дето само чакали Левски да тръгне към Диарбекир, за да го освободят, издишат като стар тутунджия рано сутрин – тежко и с кашлица. Дори и да ги е имало, са били безвъзвратно закъсняли, украсени и преувеличени в стил Б.Димитров

  Самобичуването е неконструктивно по принцип, в това съм убеден, но надявам се, че от това, което написах не сте разбрал, че го проповядвам. Единствено казвам, че е хубаво да знаем и помним каква (не)сме я свършили (справка – цитираната поговорка). Не случайно цитирах и думите на Ботев, защото те са пък неговото “народе???”.

  Двамата най-велики българи са се чувствали именно по този начин. Тъжно, но факт.

  Няма нищо лошо в това да признаем несъвършенство, стига да се стараем да го превъзмогнем. Но да казваме, че ние разбирате ли, сме били аха-аха да го спасим, но са ни прецакали, е несериозно.

  Трябва да погледнем истината, защото само тя ще ни направи истински свободни.

  И за финал бих искал да Ви помоля, да не ми вменявате каквато и да било манипулативност, не защото обиждате мен, а защото мисля че е обидно като цяло за домакина и съмишлениците ни тук.

 19. Към ОТБЕЛЯЗВАЩ ЧИТАТЕЛ:

  Нали не очаквате Петата колона, с цялата и прилежаща нАучна мисъл да признаят автентичност на нещо,което ще занули две столетия напъни.

 20. Към Отбелязващ читател:
  “То не ни е засега работата да говорим, а искам да докажа на горните ни родолюбци, че българите, ако бяха се повлекли след четите, щяха да принесат полза на руския цар, пък за тях си щяха да изгубят най-добрите си юнаци, ръцете на кои[то] стои българската свобода. Пък тогава нека отсвирюва [нека тегли] България един век още. Това така доказвам на нашите родолюбци, щото да престанат ония бърборения. С факти имам да докажа, че с руски агенти съм имал да работя, без да знам, в 69-то [1869 г.], единия препоръчан от одеските българи, пък не излезе така. Уловихме няколко шартанлъци и хайде – отдето е дошъл. Кога стане нужда, ще го кажем с всичките му работи. Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.

  Брате Филипе, чакам на това писмо отговора Ви, че тогава ще се разберем как и какво ще работим.”

  Левски до Филип Тотю,18.04.1871 г.

 21. Говорих с млади дизайнерки от Варна и те ми обясниха, че Варна вече отдавна не е това, което е била. Навсякъде ТИМ-аджии и руснаци, ресторантите, нощните клубове са били доскоро окупирани от тях, само че напоследък взели нещо да изчезват руснаците, но ТИМаджийте са си пак там. Разказан ми беше случай на момиче спечелило зелена карта за щатите на която заплашват брат й, тимаджия, че ще бъде “изчезнат безследно”, ако сестра му се възползва от зелената си карта. Масови случаи на млади българки повели се миналите години да тръгнат с руснаци, които напоследък внезапно фалирали и взели да си заминават обратно в зауралската губерния. Даже някои си вадели български кредитни карти с цел да завлекат колкото може повече стоки и пари нататък при тръгването си. Друго момиче пък от Бургас се похвалило, че получило покана по Фейсбук за запознанство от известен американски поп музикант, и няколко дена след това се срещнала с някой си Ваупшас, руснак, който и казал че трябва непременно да го подмами този рапър да дойде в България и да се опита да се ожени за него, а после те щели да и кажат какво да прави. Даже се опитали да и закачат и гьоргиевска лентичка за храброст.

 22. @ SIMEON | ФЕВРУАРИ 19, 2016, 15:24

  Такава е човешката природа.

  Малките хора обичат мъртвите герои – (вече) безопасни и беззащитни са, стават за всякаква употреба, особено от държавните нищожества. Затова и много обичат (да празнуват) деня на смъртта им. Иво от години пише за това…

  И май не само в България е така, но у нас винаги е много пошло. Днес някакъв формен идиот е развявал руския национален флаг по време на церемонията при паметника на Левски.

  http://i2.offnews.bg/galleries/29862/20160219_6f4922f45568161a8cdf4ad2299f6d23_29863.jpg

 23. Драги отбелязващ читател,

  Никаква алтернатива “Дехристиянизация или Русия” нито съм формулирал, нито съм мислил, така че, моля да не ми се приписва. Били сме християни много ПРЕДИ и дълго БЕЗ руснаците. Деморализацията на БПЦ и рублясвянето й е отделна тема. Друга цивилизация, освен юдеохристиянската за мен няма, защото, каквото и да са създали другите – от пирамидите на Египет и маите, Тадж Махал, Ангкор Ват и пр. чудеса- всичко е било с цената на милиони унижени и унищожени човешки същества.

  SIMEONе,
  така е, аз само посочих модела, по който ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ изгражда образите на БОТЕВ и ЛЕВСКИ. Към казаното от теб- няма бъдеще народ, който не спря да се халосва по гаданията на една кьорава врачка, дето била казала на кака Нешка все да се държим с Русийката и Путин да чакаме с хляб и сол.

 24. Ако един полицай долепи пистолет до челото на едно дете и го засреля – това е нечувано престъпление.
  Но ако една учителка научи детето че неговия мъчител е негов освободител – това е лично мнение.
  Помислете по този въпрос!

 25. Към Павел Тинков:

  ПОДКРЕПЯМ ИДЕЯТА!

 26. Г-н Зашев, това дето сте го дали за пример “кажи ми Джингиби…..” е от някой детски филм. Нека престам да си унижаваме народа! Народът вина няма, но интелигентите на този народ са виновни и тогава, както и сега!
  След като е заловен в Къкрина, Левски е откаран във Велико Търново, където е и разпознат/при залавянето му в Къкрина, никой от турците не е знаел че това е Левски/. Там, във В.Търнова е разпознат и е избит от бой, раната в слабините му е гноясала и той е силно изтощен, след което е конвоиран до София от двеста заптии.
  И нека е ясно едно нещо, Независимост се придобива и отстоява с пари с много пари. Реалните предатели на Левски са Найден Геров, братята Георгиеви, чиито фигури крепят университета в София, Каравелов, Хитов, всички онези, които не са давали парите, а са играели за интереса да има война между Русия и Турция, война от която те стават супер богати.
  Това е реалноистта!
  Колкото до паметника на Левски в Пловдив, предполагам че архитекта му е българин-юнак, и това е наистина един от най-некадърно “изваяните” паметници, по-добре да не се знае, фигура с абсолютно непрпорционални форми. И нека първо сменим имената на тепетата в Пловдив от турски на български, а след това да се постави паметник на Левски, в ден и дата когато е роден и на един от хълмовете но вече с български имена. Защото не би звучало добре, “паметникът на Левски на Джендем тепе”!

 27. Днес е починал актьора Илия Добрев,изиграл ролята на ЛЕВСКИ във филмите,снимани за АПОСТОЛА!

 28. Тритомника на Янко Гочев мога ли да намеря в книжарница или само в интернет!?

  Благодаря г-н Инджев и за линка към радиопредаването!

 29. “На безпристрастния историкъ, разбира се, който ще изучва епохата на Левски, следъ изминаването на тридесеть години, остава да опредѣли приличното мѣсто на тоя последния въ страницитѣ на нашата история. Нему казвамъ азъ просто по тая причина, че тогава само една проклетия, може-би, да се чува за паметьта на ония, които гонили и предавали хероя, когато днесъ тѣхъ ги считатъ за „благоразумни и честни граждани” на пукъ и инатъ на честното и неокаляното… За сега, обаче, читателитѣ да не търсятъ отъ мене строго безпристрастна оценка. Колкото и да се предвардяхъ да бѫда само простъ тълкуватель на факти и вѣрни картини, не можахъ да се стърпя, за да не изпусна на нѣкои мѣста две-три думи мои сѫждения и заключения. Не е да не признавамъ вредата на тази необективность, но що да се чини? — прости смъртни сме! Въ днешното кално блато, когато е въпросътъ въ нѣкои сфери — дали честниятъ мѫченикъ за идея и убеждение е херой, или подкупениятъ шпионски подлецъ, който е излъгалъ и Бога; въ днешно време, казвамъ, когато е страшно да не би наскоро да се учреди орденъ съ надписъ „За шпионство”; когато цѣлъ свѣтъ нарича Хаджи Иванча, че билъ обикновенъ човѣкъ, Григорий Доростолочервенски — пастиръ, Арнаудова и Севастакя — патриоти, — твърде страненъ ще да бѫде оня съвременникъ, който ще стисне очи предъ този позоръ и извика френетически: „Да живѣе България!”

 30. Русия разбира се си е правила тънките политически сметки но ние като българи трябва да по-често да се гледаме в огледалото. Защото за 150 години май хич не сме се променили. Щом Левски го е казал това „Който ни освободи, той и ще ни зароби”, значи е опознал добре робската и продажна душица на която от рождение й е набивано правилото „Преклонена глава сабя не сече”. Излиза че примера и жертвата на Левски все още остават неразбрани за повечето българи. Много от тях (особено по-младите – бъдещето на България!) смятат празника на Левски за футболен празник, също както много българи (особено по-старите – паметта на България!) не осъзнават защо Христос е умрял на кръста и смятат че Великден е просто повод да се наплюскат с печено агне.

  Така че в царството на неосъзнатите и непросветените нищо ново от 150 години насам.

 31. До ОТБЕЛЯЗВАЩ ЧИТАТЕЛ:
  Тактиката на „мек подход” при изпълнение на мисията е:
  -поставяне на опонента в позицията на доказващ /автентичност/, оправдаващ се, защитаващ се;
  -разводняване на основното съдържание до степен на неузнаваемост, чрез афиширане на „експертност”, засипване с ненужни детайли и уточнения;
  -отклоняване на вниманието от същността или подмяна на темата, заложена от автора;
  В конкретния случай реакцията ми напомни за прекрасното от моя гледна точка есе на Момчил Дойчев, където четем:
  „И всеки, който се опита да възстанови истината за Апостола на Свободата веднага се обявява за русофоб, туркофил, “демонократ”, “либераст”, национален предател – враг на Освободителката ни от всички робства и робии…”
  И по-надолу:
  „Защото когато преди се ровеха да търсят костите на дякон Игнатий, целта бе да се забравят поруганите от съветско-комунистическото “присъствие” негови идеали за “чиста и свята република”. Когато сега ни заглавичкат или с турското иго, или с “османското присъствие и съжителство” – го правят пак с едничка цел – да ни противопоставят и разделят.

  Divide et Impera!

  И най-вече – да се забрави днешното ни духовно робство и посткомунистическата ни нищета.”
  В предлаганите от теб цитати безуспешно търся нещо по темата „Русия”, поставена от домакинът на блога и стигам до предходния ти пост, където откривам „заровеното куче”.
  „Аз искам само да кажа, че все пак руснаците не са участвували пряко.”
  Ами да – те винаги са избягвали да участват пряко /освен в краен случай – когато се наложи да прегазят с армията си Дунава/. Пък и защо им е, след като са си отгледали такива самоотвержени русофили, като румен петков, ивайло калфин, гоце седефчов, волен сидеров и безименна плеада от четящи и отбелязващи „полезни идиоти”…
  Прощавай! Нищо лично. За да не ме упрекнеш, че съм краен и неконсенсусен, готов съм да отстъпя по въпроса за надписа върху паметника. Нека бъде само:
  ВАСИЛ КУНЧЕВ – БЪЛГАРОФИЛ

 32. Аз съм долна, мръсна гад НО подкрепям изцяло идеята на Павел Тинков.

 33. На вниманието на
  ОТБЕЛЯЗВАЩИЯ ЧИТАТЕЛ:
  ОТБЕЛЕЖИ СИ И ТОВА:

  Човекът осъдил Апостола на обесване е назначен от княз Дондуков за член на Висшия съдебен състав в България!

  Поредно доказателство за зловещата роля на Русия разкрива изследователят Георги Георгиев, автор на блога istinata.bg. Той е открил и публикува заповедта, с която един от виновниците за обесването на Васил Левски – Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович е назначен за член на Висшия съдебен състав в България. Това се случва на 8 май 1879 г., 6 години след като Апостола увисва на бесилото. Заповедта е подписана неслучайно от княз Дондуков-Корсаков. Така Русия се отблагодарява на българските продажници мекерата за вярната им служба към империята. Коварната и двулична роля на руския посланик в Цариград Граф Игнатиев вече не е тайна за обществото, въпреки, че години наред бе укривана от българския народ. Именно Игнатиев има основна роля в процеса, довел до обесването на Васил Левски. По настояване на графа в състава на съда са включени българите: хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович член на държавния съвет към империята, Мито Панов Каймакчийски – член на ръководството на българската църковно-училищна община, Хаджи Мануил(Мано) Стоянов – член на софийският меджлис и Петър (Пешо) Тодоров – Желявеца, член на Софийският меджлис. Този исторически факт е за първи път публикуван от Георгиев, а след това приписан от редица други изследователи.

 34. Обърнете внимание, че в писмото си до Горчаков “графът” споделя колко е ЩАСТЛИВ от успешния завършек на “софийската афера”:

  ПРЕВОД на български на писмото на генерал Игнатиев до канцлера Горчаков:
  „157. – 25 януари 1873.
  № 30.
  Пера, 18/30 януари 1873.
  Господин Канцлер,
  Както известява нашият Генерален консул в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил задоволително решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук.
  Вътрешното положение в българските области, обаче, остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор.
  Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото.
  Имам чест да съм с най-дълбоко уважение
  Господин Канцлер,
  на Ваше Височество,
  най-смирен и
  най-покорен слуга
  Н. Игнатиев”

  Сигнатурата на този документ е: ЦДА,ф. 1318, оп.1, а.е. 3740, л. 127-129; оригиналът се пази в: Архив внешней политики Российской империи, ф. Канцелярия, 1873 г., л. 202-203.

 35. Не отричам-даже съм написал есе по темата-можело е да направим поне СЕРИОЗЕН опит да спасим Левски. Но това, което не било направено от Русия го окачествявам само с една дума-ПОЗОР! Да припомним и тайния протокол между Русия и Австро-Унгария-да не се допуска създаването на голяма България. Стефан Стамболов е казал директно на княз Дондуков-Корсаков: “По-добре да не бяхте ни освобождавали”. А князът отговорил, че за такива приказки пращат в Сибир.

 36. Към Павел Тинков, чудесна идея!ПОДКРЕПЯМ я с две ръце!

 37. Вчера, по време на възпоменателния митинг, словото на президента Плевнелиев беше освирквано през цялото време, за разлика от “благоговейната” тишина по време на баналното встъпително бръщолевене на учителката по руски Фандыковна, а един възторжен лумпен, застанал до огражденията от страна на Народната Бибилиотека нагло развяваще националния флаг на империята, чиито интереси е обслужвал граф Игнатиев, виновникът за смъртната присъда на Апостола!
  Много самотен ми изглеждаше президентът ни в редицата от национални предатели и безсрамници, изтъпанили се пред паметника на Апостола!
  Но по-възмутително беше другото, че въпреки плътно “наситеното” пространство (около свиркащите и кряскащите изроди) с униформени и неуниформени представители на службите, бодигардове и други биячи, НИКОЙ не се намеси да възстанови реда, изискващ смирение и преклонение пред паметта на най святия Българин!
  ПРИЛИЧАШЕ НА ПРЕДВАРИТЕЛНО СЪГЛАСУВАН СЦЕНАРИЙ, В КОЙТО МОЖЕ БИ НЕ СЛУЧАЙНО ОТСЪСТВАШЕ ПРЕМИЕРА.
  Сигурно ще кажат, че е отсъствал по уважителни причини, защото е в Брюксел, но в цивилизованите страни за допускането на подобен протоколен гаф шефовете на службите, на полицията и МВР министърът си подават оставката! А ако откажат да я подадат, премиерът ги уволнява.

 38. към Zashev:

  Благодаря за изчерпателния отговор.
  Опитах се да разбера какво ме е накарало да Ви пиша. Това е опита във Вашия текст за стоварване на цялата вина върху нашите глави. С това не съм съгласен. Не е честно!

  Опитах се също и да открия някакво “вменяване” в нашите текстове, и единствено намерих такова в последното изречение на Вашия отговор, и то от Ваша страна. А да транспонирате “предполагаема обида” /повярвайте ми, няма такава!/ върху “домакина и съмишлениците ни тук”, това вече е манипулативно, и да бъда честен до край – на много ниско ниво. Поздрави.

 39. Karadash,

  Нека да е от детски филм, но не мисля, че това прави аргументите ми по-малко валидни. Кедето е Търново днес, там е и сега. Същото важи и за София. Нали така? Ето това е без “детинската” илюстрация.

  И моля, четете внимателно какво пиша. Стига с “унижаването” на народа. Никъде не казвам подобно нещо! Ако сме били народ от заспали овце тогава, без хора като Вас да го осъзнаят, ще сме народ от заспали овце и днес. И ако пак някой не разбира, нека види резултатите от изборите.

 40. По всичко изглежда, че отново се е появил „Преоблякъл се Илия и пак в тия“ или негов клонинг, под нов ник-Отбелязващ читател.
  По отношение на сегашното, „наше“ християнство ще потвърдя думите си от преди. Вяра в това православие НЕ, но вяра в БОГ, ДА!

  “ТОЗ, КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НИ И ПОРОБИ!”
  е с недоказан произход само за тези, които им липсва БЪЛГАРСКО самосъзнание. За мен, видно от цитираното тук от г-н ЙОРДАНОВ | ФЕВРУАРИ 19, 2016, 22:53, от предупреждението на ЛЕВСКИ до Каравелов за намерението да се покани „миризлив казашки ботуш в Болгарско“, че „…аз с моите кунки ще ви обруля чепките“ и други източници е напълно достатъчно да се приеме и то с много голяма вероятност, докато историците ни го докажат, че това са слова на АПОСТОЛА. А малко ли случаи има в световната история, когато на бележити личности се приписват важни и проницателни мисли. И нещо повече, убеден съм, че по това време е нямало друг, освен него да каже тези пророчески слова. Така че, г-н Тинков, споделям идеята Ви, но много Ви моля да остане първоначално предложения от Вас надпис.
  “НАРОДЕ ????”, НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ “ТОЗ, КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НИ И ПОРОБИ!”

  И една новина от вчерашния ден:
  На 19.02.2012г, когато всички БЪЛГАРИ заставаме смирено, отдавайки почитта си към един от най-великите ни синове ДЯКОНА ЛЕВСКИ, меглена кунева, „едно от най-добрите интелектуални бижута на България“ според думите на проф.Танев, прие юрий исаков посланик на страната русия.

 41. Поредно доказателство за зловещата роля на Русия разкрива изследователят Георги Георгиев, автор на блога istinata.bg. Той е открил и публикува заповедта, с която един от виновниците за обесването на Васил Левски – Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, е назначен за член на Висшия съдебен състав в България. Това се случва на 8 май 1879 г., 6 години след като Апостола увисва на бесилото. Заповедта е подписана неслучайно от княз Дондуков-Корсаков. Така Русия се отблагодарява на българските продажници-мекерата за вярната им служба към империята.

  Коварната и двулична роля на руския посланик в Цариград Граф Игнатиев вече не е тайна за обществото, въпреки, че години наред бе укривана от българския народ. Именно Игнатиев има основна роля в процеса, довел до обесването на Васил Левски.
  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/67428-rusiya-stedro-se-otplasta-na-ubiytzite-na-levski.html

 42. Уважаеми Зашев,
  Прав сте, че Апостолът е прекаран с каруца през половин България, но какво да се прави – слаба комуникация… Латинеца е нямал смартфон, за за си направи селфи с увисналия на плета Левски… Че и БНР е нямало, та някой П. Задунайски да се израдва, че оня протестър е неутрализиран…

 43. @ZASHEV, точно така е.
  Няма как руската империя да подкрепи един бълргаски републиканец какъвто е бил Левски!

 44. ЗДРАВЕЙ, СТАМБО!
  Обясни ми, моля те, по каква линия въпросното бичме е било шофьор на врачката, дето ако бяхме християнска нация и клирът ни имаше нещо общо с Бога, отдавна щеше да бъде анатемосана!
  Защо /на какво законно основание/ е имала гражданката Вангелия личен шофьор, а аз – не? И кой му е плащал на “шофьора”?

 45. “Пита се в задачката-след като Русия успешно се скара И с Турция,дъл няма да са намери един турски историк от МИТ,че да вземе да се поразрови из тия пусти архиви от онея времена,за които иде реч в горната статия,че да опресни малко знанията на родните божидар-димитровци и тям подобни кремълски отпадъци?!”

  Оцелелите османски архиви са в София. Та когато Русия стане демокранична (О Боже, дай ми дни) и рубладжийството от икономическо понятие се превърне в историческо, да видиш колко наши историци ще се заровят там с тази благородна цел.
  Но не мисля, че нещо ново ще изпадне от тези архиви. А и какви повече документи? Брошурата на Коларов и гореказаното (“Той е открил и публикува заповедта, с която един от виновниците за обесването на Васил Левски – Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович е назначен за член на Висшия съдебен състав в България.”) да стигне до учебниците – аферим…

 46. Споделям идеята на Павел Тинков.

 47. Благодаря за линка към Еко (да почива в интелектуален мир), Ваше Банкянско Човекоподобие. Четивото ме разсея, след нощното ровене в някои от делата на продажника Драган Цанков. Нека да е следващата улица със сменено име, г-н Тинков! Подкрепа за написаното от Вас.
  Поздрав за Тодор Тодоров.

 48. Драги sms,

  Нямам какво да добавя към коментара ти за това унизително събитие, много точно си го описал!

  Драги Павле,

  Реторичен е въпросът ти-ами така е, а постоянното активиране на врачката и врачуванията досега от шайката “цивилни интелектуалци” е ясен отговор.

 49. @ БАНКЯНСКО ЧОВЕКОПОДОБИЕ

  Много му отива тази метла на ББ!

  Чудя се само магистралите ли ще мете с нея или тренира въздушна евакуация във връзка със слуховете за предстоящ “лов на контрабандни вещици”.

 50. Г-н Тодоров,

  Ще си позволя да направя смелото заключение, че последното Ви обръщение към мен е опит за уточнение/извинение и въпреки ниското си ниво, ще опитам най-добронамерено да Ви отговоря кратко и по същество.

  Отзад напред. Някак симпатично е как говорите за себе си в трето лице ненамирайки в “нашите текстове” нищо вменяващо. Просто трябва да четете по-внимателно. Повод за реакцията ми беше следното Ваше изречение:

  “Изобщо намирам опитите за вменяване вина на българина в исторически план за манипулативни.”

  Нито аз съм манипулатор, нито смятам, че преобладаващата част от редовните читатели тук са манипулируеми. Греда, г-н Тодоров.

  Също така, въпреки ниското си ниво, съм проумял САМ простичката истина, че при всеки неуспех, човек трябва първо да потърси причините в себе си. След като се опита да установи всички свои грешки, едва тогава може да си позволи да търси такива и другаде. Много често изглаждането на собствените ни кривици е достатъчно за последващ успех при подобно начинание. Дали е честно? Преценете сам.

  Честно ли е г-н Тодоров, врачанския овчар да ходи да си иска пари за агнето, с което четниците на Ботев са се нахранили, след като са видяли “готовият, аха-аха да въстане” народ?

  И понеже доста уверено твърдите, че “В случая с нашето “освобождаване” – то е щяло да се случи и със собствени сили” , поинтересувайте се, моля Ви, на колко революционни окръга е била разделена България по време на Априлското въстание и в колко от тях е имало изобщо и помен от въстание. Аз за съжаление, може би поради ниското си ниво, не бих могъл да направя подобно заключение.

  За четите-“освободители” на Левски, чакащи на “нисък старт” в чирпанско се разбрахме. Само ще добавя, че всички тези измишльотини са сътворени след освобождението, от нечии гузни съвести и най-вероятно като опит да се залъжат хора с ниско ниво като мен, задаващи глупави въпроси. Фалшификатори на историята има от време оно.

  Толкоз г-н Тодоров. Четене (внимателно!) му е майката. Бъдете здрав и “no hard feelings”!

  към karadash:

  От уважение към Вас намерих и ще Ви напиша думите от кратката изповед на В. Левски, направена призори на 27 януари 1873г.:

  – Ах! помислих аз на умът си, страшно да извикам, като лев на Балкана: “Елате мои мили братя българи, решителни юнаци! – мене отървете от 20 заптии!… По пътя няма никой и аз бях все в надежда.

 51. Г-н Зашев, при цялото ми уважение към Вас, бих искал да ви попитам, А може ли да се приемат като достоверни цитати от произведенията на Джендо Джендев?!

 52. към ZASHEV:

  Разговора доста се разводни, приемам и моята вина за това. А сега да се върнем към същината – Не приемам тезата Ви, че ние сме се виновни за всичко, а Русия не ни е виновна. Естествено “no hard feelings”! И вие бъдете здрав!

 53. Ако обичаш не идвай в Чирпанско, защото ще получиш един чирпански ….

 54. До Отбелязващ читател

  “Аз искам само да кажа, че все пак руснаците не са участвували пряко.”

  Ама разбира се, че не са участвали пряко. Само поръчали на турците да обесят Левски и те ги послушали.
  Те не участваха пряко и в избиването на 100 000 българи веднага след 9 9 1944. Само го заповядаха и охраняваха.

  Освен това – един стига да отбелязва. Не обърквай публиката с подобен на моя ник, ако обичаш!

 55. Към ZASHEV:
  „– Ах! помислих аз на умът си, страшно да извикам, като лев на Балкана: “Елате мои мили братя българи, решителни юнаци! – мене отървете от 20 заптии!… По пътя няма никой и аз бях все в надежда.“

  Цитираното от Вас е от анонимен източник позоваващ се на казаното от трима неизвестни. Според мен това също може да мине като „измишльотини“, както наричате сведенията, с които не сте съгласен. Информацията, с която разполагаме за посочения период е една и съща както за Вас, така и за мен. Изводите, които правим обаче са коренно различни. Вие казвате, че принадлежите към народ, „…който е сътворил народната мъдрост “Преклонена главица, ятаган не я сече” и отхвърляте възможността му да се освободи сам стигайки до днешни дни като заявавате „ Ако сме били народ от заспали овце тогава, без хора като Вас да го осъзнаят, ще сме народ от заспали овце и днес.“
  Известна ми е тази „мъдрост“, но винаги съм смятал, че принадлежи на съпътстващите БЪЛГАРСКИЯ род етноси. Вие видяхте „ врачанския овчар“, но не виждате БЪЛГАРСКИЯ овчар Захарий Стоянов съединил две от частите на РОДИНАТА ни. Преклонена главица сабя не е сече, но и ВЪСТАНИЕ не прави и СВОБОДА не носи. Вие незбелязвате непокорните БЪЛГАРСКИ глави Раковски, Левски, Ботев, Захарий, Волов, Бенковски….МАЯТА на БЪЛГАРСКИЯ род. Те, по-лошо от нас ли познаваха народа си? Защо отдадоха живота си за него донасяйки му така жадуваното ОСВОБОЖДЕНИЕ? Могат ли „преклонени глави“ и „заспали овце“ да родят и създадат личности като тях? Не! Затова за мен категорично ОСВОБОЖДЕНИЕТО на БЪЛГАРИТЕ е заслуга само на БЪЛГАРИТЕ и на никой друг с цената на саможертвата на над 130000 БЪЛГАРИ и с чутовния подвиг на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ. Те не само постигнаха ОСВОБОЖДЕНИЕТО си, но и съединиха две от големите части на БЪЛГАРИЯ разчленена на пет територии от Санстефанския договор между русия и Турция. БЪЛГАРИТЕ не само извършиха СЪЕДИНЕНИЕТО, но и го защитиха сами, без каквато и да е помощ от където и да е тя. Е, кажете ми, кой не би се гордял, че е син на такъв ВЕЛИК НАРОД, и това при условие, че засегнатия период е една незначителна част от 1851 годишната му история?

 56. TERVEL,

  Абсолютно съм съгласен с всичко казано от Вас. Не знам дали ще ми повярвате ако Ви кажа, че просто забравих в последният си пост да напиша именно, че истинското освобождение на България е съединението, защото е постигнато само от българи, срещу всички! Сръбско-Българската война от 1885г. е история, която разказвам на невръстните си деца.

  Виждам много добре изброените от Вас личности, “маята на българския род”, но признайте колко самотни са били те сред стадото заспали овце и “Борован спи…”, и “народе???” не са измислени от мен. Именно затова се гордея с тези личности.

  Приятели, всеки е свободен да вярва в каквото си поиска. Джендо Джендов е истинското име на Захарий Стоянов. Българофил. Оставил ни е “Записки по българските въстания”. Основен деятел по време на най-великото българско дело след Освобождението – съединението на България.

  Опитите да реабилитираме овчедушието с историите, появили се много след освобождението, за чети “спасители” на Левски ще доведат само до още овчедушие.

  Моята единствена теза е, че ако Левски беше спасен по пътя към София, Игнатиев нямаше на кого да издава смъртна присъда.

  И на 19 февруари, когато честваме годишнината от обесването на Апостола, ми се искаше по-скоро да се вгледаме в себе си.

 57. *само лека корекция – Джендо Стоянов Джедев е името на Захарий Стоянов

 58. Според мен има още една причина Царят – Освободител на крепостните Александър II да иска смъртта на Левски. Освен разбирането му, че българите трябва да се освободят сами.
  И тази причина е проектът на Васил Кунчев за “Чиста и свята република”. Който проект е еднакво опасен както за Османския султан, така и за Руския цар. Да не говорим, че в онези години Русия далеч е изпреварвала Турция по безправие.

  Никой народ не се е освободил изведнъж – това винаги е продължителен процес. При нас, българите, жалоните на Освобождението са:

  1. Написаният от Раковски “План за освобождението на България” през 1861, комитетите на Левски, БТРЦК, четите на Караджата, Ф. Тотю, Ботев и работата на всички останали национални герои.
  2. Създаването на Екзархията през 1872 и очертаване на българските етнически граници.
  3. Априлското въстание 1876, убедило Европа, че българите заслужават свободата си и упълномощила Русия да воюва с Турция.
  4. Саможертвата на Опълченците на вр. “Св. Никола” /Шипка/ през авг. 1877, решила изхода от поредната руско-турска война. Която по-късно заплащаме на “освободителите” до последния похарчен патрон.
  5. Берлинският конгрес през 1878, гарантирал ни de jure свобода и от турците, и от руснаците.
  6. Съединението и Сръбско-българската война в негова защита през 1885.
  7. Обявяването на Независимостта през 1908.

  Припомням тези общоизвестни факти, защото само след десет дни на 3-ти март националните предатели-русофили пак ще говорят небивалици и измислици.

 59. Към ZASHEV:
  “…истинското освобождение на България е съединението, защото е постигнато само от българи, срещу всички! Сръбско-Българската война от 1885г. е история, която разказвам на невръстните си деца.”

  Надявам се, че казвате истината, и се радвам да чуя това.

 60. Да, Благодаря! Трябва да се отбележи и друга особеност при използването на понятията. Например няма да е зле всеки, който си е закупил с услуга никнейм да има право да заръфа всеки решил да му го ползва. Така ще покажем какви прекрасни зъбокучета отглежда стопанина в сайта си. Нали отбелязващи другарки.

 61. Ето още нещо, което не са ни учили по история! Никой не ни е казвал в училище, нито е пишело в учебниците, че точно този “граф” е препоръчал да обесят Левски. За пореден път научавам шокиращи факти разтърсващи из основи онова, кеото ни учеха в училище… Този “граф”, а и тази руска мания за постоянно увеличаване на тяхното влияние ми стават все по-неприятни…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.