Говори ли си Борисов на руски с Меркел?

НА СНИМКАТА: Европейски съвет, 18 февруари 2016 г., Брюксел

Във връзка с официалната снимка, на която се вижда премиерът Борисов да разговаря с канцлера Меркел, имам само един въпрос: на какъв език?

Обикновено до Борисов има преводач и това е обяснимо, защото той не знае чужди езици.

Във формата обаче, в който европейските ръководители застават за подобни снимки, сред тях няма преводачи.

Борисов не знае чужди езици, но има един, който със сигурност разбира. Това е руският, който пък Меркел владее. За нея се знае, че като млада е печелила в ГДР конкурси по руски език.

Ето защо(се) питам: на руски ли си говорят Меркел и Борисов?

Няма значение ли? Така е, няма голямо значение, но има голяма символика в това контактът между двамата да се осъществява през езика на една страна, която не само не членува в ЕС, но и прави чрез своята политика всичко възможно да  го разедини вътрешно и външно по отношение атлантическата му връзка със САЩ.

 

Е, има и друга вероятност. Възможно е Борисов просто да повтаря нещо като “я, я” или “конграчулейшънс”,  “я, я”. Но тази хипотеза е още по-унизителна за България.

 

31 мнения за “Говори ли си Борисов на руски с Меркел?”

 1. Помня след местните избори, на някаква евросбирка, камерите бяха доловили ” уи уин елекшънс…ол биг ситис, София, Пловдив, Бургас, Варна…” За толкова години сигурно е понаучил някой купешки лаф.

 2. искам само да добавя за част от публиката, която не знае немски: “ja, ja” (бълг. “да, да”) е част от езика на гастарбайтерите, сервитьорите, строителните работници, чистачки и прочие незнаещи или малко знаещи езика чужденци и е нарицателно за незнание, неумение и неразбиране, когато угоднически казват “да” без да разбират нищо, което най-вече подхожда на нашия герой от Банкя из неговите разходки из Европа!

 3. Към Мирослав Георгиев:
  Не исках да задълбавам по темата, но ме провокирате да споделя една смешка от времето когато се разпадна брака ми с първата ми съпруга,която е германка.
  В ранната утринна балканската селска тишина се разнесоха силни викове “я, я, я”. Понеже обичам смешните асоциации ( и на сън да ме бутнеш, все нещо такова ми идва да кажа), промълвих на майтап в просъница: ” ставай да бягаме, Роси, идват германците”.
  Беше козарят, който строяваше животинките с подвикванията си “я,я”…

 4. Иво, Голямо Благодарство и за статията и за добавката отдолу.
  баце е абсолютно карикатура при срещите МУ с колегите. Еле, когато пускат кадри от неформална обстановка от почивките на върха в Брюксел. Всички събрани на групички, разтоварват с неангажиращ лаф и майтапи, сал нашият се върти като изоглавено шиле. Мери коридорите и никъде не смее да се присъедини.Мен ме е срам гледайки го, ама той, не перде а плюш.
  Асоциирам поведението МУ донякъде на една истинската случка описана от Антон Антонов-Тонич. През 50-те год. след някакво първенство унгарски журналсит иска да вземе интервю от големият наш боксьор по онова време Петър Станков. Разминават се с лекота на трите основни езика, английски, френски и немски. Тогава нашенецът взема инициативата и пита:”Говорите по руски”. Маджаринът светва: “Да, конечно”. ПС обаче го попарва:
  “А, я толкько понимаю”.
  Ей,го на в екшън на инглиша.

 5. Борисов е най – смотания премиер министър на държава от ЕС!

 6. А если сериозно: По-добре с Баце на руски, отколкото със Серж на английски или да баца Гоце, като В.Гочева

 7. Че е ирония на съдбата, ирония е. Ама това невинаги е лошо. Например онази ирония, при която Гоце подписа за влизането ни в НАТО и ЕС..

 8. Жорж Ганчев сега разтяга локуми в “Комбина” как си хвърлил американския паспорт, а след това и зелената карта, а Лора и Галя Щърбева не се сещат да го запитат как така едновременно е имал и американски паспорт и зелена карта, голям смях!

 9. Аз могу да бъда переводчик, вопреки несущественните идеологически различия, категорически признавам многа ньегови замечьательни заслуги-собачката като подарок за Володя, Камчия като подарок за Юря и Масква, Яз. Копринка като подарок за руссофилите, начело с меня, хорошето отношенье към тов. Златев, посольството на тов. бойка коцэв, хорошиите слова за тов. Сергей Лавров, признанието, че на 5.сентебря сорок четвертого Болгария напада СССР, а както до сих пор се е гаварило и т.д.
  Маладец Борисов!

 10. Абе те в Брюксел сигурно са разбрали че Бойко чужд език няма да научи и може вече да са научили Български, с акцент от Банкя, за всеки случай.

 11. Не по темата. Господин Инджев, вярно ли е, че Иван Костов е изпратил през 2009г поздравително писмо, от свое име и от името на партията до Ирина Бокова по повод избирането й за генерален директор на ЮНЕСКО.Току що го прочетох в сайта на Дачков. Знаехте ли за това писмо на времето и как реагирахте тогава. Ако въпросът ни е актуален, моля за извинение. Чета вашите статии от скоро.

 12. Към Георги:

  Не мога да кажа, нямам спомен.
  Мога да кажа само от свое име, че през същата тази 2009 г. “протестирах” срещу наложената от Първанов без абсолютно никакви дискусии и алтернативи кандидатура на Бокова чрез в. “Ню Йорк таймс”, които се поинтересуваха от мнението ми ( интервю на Дан Билефски от 23 септември 2009 г.).

 13. Здравейте приятели!
  Отново пише още една долна мръсна гад.

  Най-вероятно Меркел и Борисов са си говорили на руски. Като Борисов казвайки “я,я” всъщност е казвал “аз, аз”.
  Както е общоизвестно – това е най-употребяваната дума от Мутрата от Банкя.

 14. Ето друга прясна снимка с двама хранени московски люде… На нея се галят едно мумифицирано чучело на соцреализма, разнообразен с малко плагиатства, конски опашки и чалми за екзотика, и едно откровено кремълско лапацало с неясни, но скъпо прлатени функции в държавицата ни! За президентски избори май се стягат…

  http://www.segabg.com/article.php?id=792251

 15. Ами те си знаят хората. Гледат го в очите, говорят с несложни думи, използват опростени изречения, говорят бавно, стараят се да не се засмеят с глас.
  Това е проблем, но ех… де това да беше проблемът.

 16. До СТАМБО:
  Стринката и от ВВС разбира. Експерт във въздушния бой и тактико-техническите възможности на съвременната авиация.
  Колкото до президентските избори – все ми се струва, че ще си купят фабрика малко преди национализацията…

 17. Стамбо, понеже пусна линк… Ще призная: време за ‘Сега’ не ми остава. Отварям го, ако някой тук го спомене. Но така превъзходно! го описахте наскоро с Иванова, че се забавлявам и досега.

 18. Позвольте, коллеги, малька реклама и совет за вашия шопинг. Както видите, в Россия няма дефицит за този товар, …стока, по болхарский, за някои други прадукты уже има, но това са только временни затруднения, от 1917 г. особено, аз уже заказах и получих по сети този замечателен продукт в несколько экземпляра, хочу да го има у меня дома във всяка комната, в банята и в уборнаята…

  http://www.defitsita.net/tovar/byust-putina/

 19. Георги
  Точно така беше.А аз като симпатизанка на ДСБ носех голям букет червени рози за др. Бокова.
  А някой като този на когото се позовавате тогава викаше *Осанна*,а сега ,Разпни го* и мина на другия бряг.Защото сме социалисти.Е бяхме вече.
  Това е отправено не към бивши лидери ,а към мен и такива като мен.Да тръгнем по техният път.
  Само че ,кога бяхме искрени .Преди или сега.
  *Не си ти когато си нагъл*.
  Подпишете петицията против Бокова.
  А аз съм същата мръсна долна гад,откакто се помня и ще остана такава защото имам самоуважение.И не си сменям мнението нито за пари ,нито от глупост .

 20. От вчера рубладжийският лагер у нас има и повод за радост с обявяването на турския дипломат от Бургаското консулство за персона нон грата. За неговите качества, дейност и личност по една случайност имам достатъчно сведения. Категорично смятам, че той е толкова дипломат, колкото Монсерат Кабайе е акробат. Като гледаме от сутринта обаче ликуването на върли рубладжии като дмитрий дыбов, каракачанав и пр. по случая, излиза, че Външно олицетворява техните козни. Това първо. Второто е, че ако трябва да бъде изгонен 1 турски дипломат за несъвместима със статута му дейност у нас, руските му “колеги”, които трябва да бъдат натирени както натирихме някога Каулбарс, трябва да са поне 10.
  Изводът: стига приказки по международни форуми за евроатлантизъм, а борба срещу кремълската агентура тук и на първо място- ПРОЧИСТВАНЕ на служби и дипломация ДО КРАК от всякакви московски копои.

 21. До Георги,
  Адаш, внимателно проучих сайта на ДСБ в който е архивирана цялата публична дейност на партията. Не намерих и следа от цитираната декларация. дачков да бъде така добър да посочи линк. Щото като върл пут.инофил и верен ученик на киселев излиза, че е измислил “инфото” на 100%.

 22. А ето и добра новина! Да се надяваме, че и на този нашмъркан наркотрафикант под червен байрак ще му теглят пръта в посока политическата боклукчийница!

  https://www.24chasa.bg/Article/5316764

 23. Не е лошо, че е изгонен турски дипломат за дейност несъвместима със статутът му.
  Но наистина кога ще бъде изгонен руски дипломат или няколко защото се вижда и за най-тъпия човек в тази държава, че руските дипломати вършат работа несъвместима със статутът им на дипломати.

 24. «Революции начинают идеалисты, делают романтики, а плодами пользуются негодяи»

 25. P.S. Здравей, Иво, Пиша ти от името на Стефан и от мое име. Не знам как иначе да се свържем с теб – не откривам твоя телефон, нито мейл. Първо да те поздравя за всичко, написано от теб – ВИНАГИ В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ДЕСЯТКАТА!!!

 26. И още нещо искам да споделя. Понеже, съм мръсна гад си позволявам да ръфам злобно всеки който ми се изпречи на премрежения кръвнишки поглед. Ръфам без извинения и без задръжки със старите си прогнили зъбки.

 27. Уважаема г-жо Савова!

  Като долна, мръсна и недоубита фашистка зъболекарска сган Ви предлагам лечение и нови мостове, за да можете отново да хапете комунисти.
  Безплатно. Pro bono – без пари, сериозно. За последните 20 години работих pro bono един път седмично за репресираните в Пловдив.
  Не е джоук. Ако искате – обадете се. Не искам да печеля от Вас.

 28. Това е положението.
  Да си вярваме или да не си вярваме.
  Като това. Като кажеш нещо вярно, всички се чудят. Вярно ли е? Не може да бъде!
  Я да видим! Виждат го и после пак се питат: “Ама как така стана?”

  България.

 29. Прекрасно! Поздравления! Пожелавам Ви Успех в това начинание!

 30. Отбелязвам
  Нямам проблеми със зъбите,а най голямата ви приятелка е зъболекарка.
  Проблемът не е в мен,проблемът е на тези,които пишат от мое име.Явно много съм ги разстроила.Поне да пишат честно със собствените си имена,но подлеците нямат имена.Отдавна съм ги забелязала и като не могат да ми отговорят подходящо се хващат за тялото ми и то анонимно .Което е още по долно.Познавам добре приомите им ,така че не се впечатлявам.Това още повече ме мотивира да продължа в същият дух.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.