Какво вижда Русия в огледалото за задминаващите с бясна скорост

Превод от руски език за ivo.bg: Васил Костадинов

Каменщик и каменният век

 

Една от основните новини от миналата седмица – ареста на собственика на летище Домодедово Дмитрий Каменщик, породи в мен мъка и тъга. И не само защото, за пореден път се опитват да разорят и унищожат още един мащабен, смел и талантлив бизнесмен – човек от изчезваща порода, по чудо успяла да запази гените на великите руски търговци и фабриканти, които можеха да преобразят Русия преди сто преди години.

 

Ако не бяха бездарните царски чиновници и също толкова бездарните политици, ако не бяха разни шарикови и швондери начело с болшевиките.

 

Тъжно ми е също, защото си спомням края на 90-те – началото 2000-те години, когато започна бързо да се променя облика на Домодедово и, като резултат, в Москва изведнъж се появи съвременно летище, като в нормалните западни столици.

Въпреки многото неща в живота на Русия по време на “рания Путин”, които категорично не ми харесваха, новото Домодедово вдъхваше надежди, че и цялата страна ще стане, въпреки всичко, нормална, цивилизована, европейска и ще тръгне по пътя на прогреса. Най-малко ще настигне и изпревари Португалия.

 

Наивните ми надежди не се оправдаха.

 

Не минава ден в Русия без новини за това, че някой е затворен, разследван, изправен пред съд, за отнета собственост, че нещо отново е разрушено, съборено, ограничено, забранено.

 

Но вдигаме врява, братлета, и дрънкаме с оръжие, разбира се. И не само. Помните ли Бродски?

 

Как там в Ливии, мой Постум, — или где там?
Неужели до сих пор еще воюем?

 

А от другите краища на света идват съвсем различни новини. Ето само няколко публикации от последните дни:

 

В Съединените щати вече се лекува рак на кръвта, а върху специални биологични материали започва печатане на 3D-принтер на части на човешкото тяло и вътрешни органи за трансплантация.

 

Великобритания стана първата западна страна, в която е разрешено да се правят опити за модифицирането на генома на човешкия ембрион – учените очакват, че в бъдеще ще могат да лекуват зародиша от нелечими засега вродени заболявания още в утробата на майката.

 

На Запад откриват нови планети от Слънчевата система и експериментално доказаха предсказаните от Айнщайн преди 100 години гравитационни вълни. Откритието, между другото, означава, че рано или късно, човекът ще се успее да управлява и това явление за да го използват за практически цели – както се научи да се използва електричеството, радиовълните или енергията от деленето на атома.

 

Гледайки филма “Марсианецът” на Ридли Скот, си мислим, че това вече не е само научна фантастика.

 

А милиардера Ричард Брансън, собственик на Virgin Group, представи в пустинята Мохаве суборбитален космически кораб за многократна употреба, предназначен за космически туризъм.

 

Кралят на Мароко откри в Сахара най-голямата слънчева електроцентрала, която по мощност е сравнима с мощността на атомните електроцентрали.

 

В Германия, новите алтернативни източници на енергия са вече близо една трета от енергийния баланс на страната.

 

Преди 13 години за първи път се возих на първия в света масов хибриден автомобил “Toyota Prius”, това беше почти фантастика. Днес никой не се изненадва от автомобили, работещи изцяло на електричество. На световния пазар има на 30 различни модела, продажбите бързо растат, през последната година са продадени над 700 хиляди. Японците организират масово производство на автомобили, които ще се задвижват с водород.

В различни западни страни се изпитват автомобили, които пътуват сами, по GPS, без водач.

 

След две-три години бостънската иновационна компания Terrafugia обещава да представи летящ автомобил с вертикално излитане, който няма да се нуждае от специални писти за излитане и кацане.

 

За невярващите – спомнете си един прост пример: кой можеше да си представи през 1991 г., когато по версията на Путин настъпи “най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век”, че след двадесет и пет години, за нас, нещастните жертви на тази катастрофата, бившите граждани на безславно разпадналия се Съветския съюз, ще бъдат общодостъпни мобилните комуникации с техните мултимедийни възможности?!

Между другото, ако не се беше разпаднал Съветският съюз, днес, сигурно, мобилни телефони щяха да дават само в някои от важните държавни служби и само на проверени сътрудници, при специална необходимост – с разписка в първи отдел.

 

Шегата настрана – сега в Русия блокират сайтове, наказват за репостове и лайкове в социалните мрежи, блъскат си главите над това как по-плътно да контролират достъпа до Мрежата, или ако може – даже и да я изключат.

 

На Запад, междувременно, се обсъжда как след две-три години да осигурят безплатен високоскоростен интернет за цялата планета.

Два свята – два коренно различни свята.

 

Само путинска Русия живее в очакване, кога най-накрая, цената на петрола отново ще се повиши, кога барела отново ще струва 100 долара и повече. Въпреки, че може да не стане скоро, а може и никога.

 

В частност, войните и политическите маневри вече не водят до бързо нарастване на цените на петрола. Последният пример е още една гръмка новина от миналата седмица – как Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела се споразумяха да не увеличават добива на петрол, но пазара не повярва и реагира вяло, а цените леко се увеличиха и след това отново паднаха до предишните нива. Надеждите бяха напразни. Какво очакваха? Светът се промени. Двадесет и първи век настъпи отдавна.

 

За пореден път си спомням думите на един мъдър старец – каменната ера не е приключила, защото са свършили камъните.

 

Евгений Кисельов

22.02.2016 г.

http://echo.msk.ru/blog/kiselev/1717014-echo/

21 мнения за “Какво вижда Русия в огледалото за задминаващите с бясна скорост”

 1. Имаше време, когато по няколко пъти в месеца бях на Домодедово, по една просто причина – всички реномирани световни авиокомпании кацаха и излитаха от Домодедово.
  За останалите две големи летища, по- добре да не говорим, но в интерес на истината, новите им терминали не са толкова лоши.

  После спретнаха освен спиране на тока и бомбен атентат.

  Още тогава се говореше, че германците защитават собственика на Домодедово иначе отдавна да е…

  А между другото русия набляга на технологии за които Запада може само да мечтае и те пряко са насочени към благото на индивида:

  – Хранене със слънчева енергия, не някакви си сирена, салами и вино.
  – Преработване в белите дробове на силно замърсен въздух, не са необходими филтриращи системи в заводите.
  – Издържане на високи нива на радиация
  – Заместване на водното съдържание в човешкия организъм с алкохолно такова – тоест може да се работи и живее при екстремно ниски температури.
  – Автоматично филтриране на звуковата и зрителна информацията постъпваща от заобикалящия западен свят и показване на истината – пример: путин краде -> Путин е мъдър и далновиден и се грижи за благосъстоянието на руснаците…

  България е една от малкото европейски държави, които имат невероятния шанс да ползват тези технологии и пак сме неблагодарни.

 2. Само една техническа забележка – Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела се споразумяха не да увеличават добива на петрол, а да замразят добива на равнището от м. януари, т.е. да не увеличават повече добива на петрол с надеждата, че това ще покачи цените. Както се видя – нищо подобно не се случи.

  Накратко, особено като се има предвид, че абсолютно всички автомобилни компании в света, дори руските, имат вече приготвени за масово производство изцяло електрически автомобили, то цени от порядъка на 100 и повече долара за барел няма да има никога повече.

 3. Да бе пътнико далечни, Русия много набляга, та от наблягане ще се надриска.
  Я виж ти, към какви храни, начин на хранене и технологии ги е устремил вече бащицата им. Далновиден, защото може скоро да се получи да няма какво да сложат в устенцата си.
  Путя може да използва и опитите на Настрадин ходжа, дето беше научил магарето си да не яде. Е, оказало се било после, че е умряло. Ама какво да прави, трябва да е било в напреднала възраст. Нищо, важно е, че сега опитите пак продължават!

 4. Ленинград — Мусор

  Що да спорим? То е ясно! Всичко сме ви обяснили.
  Обяснили сме отдавна! И конкретно : или… или!
  По-сме умни и по-мъдри, от всички най-добри сме ний!
  А орелът наш двуглави над вси морета ще се рей!

  Тук грешката е невъзможна, грешката е в наший враг!
  Същински змей : хитър и жилав. Той разпространява мрак.
  А ние сеем светлина, от любов и доброта,
  И не вярваш ли в това, мълчи и затвори уста!

  Честността ни е известна! Съмняваш ли се – айде марш!
  Сега всички повсеместно, и честно, ще я разпространим.
  Нека медийната преса да сипе нагло куп лъжи!
  Къде ти виждаш тук агресор? Къде бе? Кво бе? Докажи!

  Припев:
  Ти във Интернет си губиш
  толкоз много време и сили.
  Цял ден Русия славиш,
  а по-добре боклука изхвърли!

  https://youtu.be/kOeAXKUK6aM

 5. Атомна Бомба!Страшен Шок!Ужасен Ужас!Супер Сензация!Мега Екслузивно!Смразяваща Новина!Нано Страхотия!Бит,байт,килобайт,мегабайт,гигабайт,терабайт…ултра убийство!!!

  ==================================
  “Куршум в главата за екс-лидера на бунтовниците от Донбас”

  http://www.faktor.bg/novini/svjat/67643-kurshum-v-glavata-ekslidera-na-buntovnitzite-ot-donbas.html
  ==================================

  След поредицата от странно споминали се висши военни свързани с “Крымнаш”,Кремълската Мафия се чисти от поредния неудобен свидетел,за да не попадне един ден в графата “престъпления против мира и човечеството”! 🙂

 6. Г-н Инджев, някой “истински българин” е написал следната “информация” от мое име в статията за полиграфа:

  “Да, Благодаря! Трябва да се отбележи и друга особеност при използването на понятията. Например няма да е зле всеки, който си е закупил с услуга никнейм да има право да заръфа всеки решил да му го ползва. Така ще покажем какви прекрасни зъбокучета отглежда стопанина в сайта си. Нали отбелязващи другарки.”

  Искам само да кажа, че не съм си купувал никнейм, съмнявам се и да се продава. А това, че съм “зъбокуче” отглеждано от Вас, мога да го ориема и като комплимент.

  На Вас оставям да решите как да се постъпи в случая.

 7. Напомням ви думите на великия РЕЙГЪН:
  ЩЕ ГИ НАКАРАМ ДА ЯДАТ РАКЕТИ!

 8. Моят скромен принос към преведената от Васил Костадинов блестяща статия на Евгений Кисельов е интервюто на Максим Фрейдзон пред радио Свобода. Нестандартна личност, бизнесмен с размах като Дмитрий Каменщик успял овреме да се спаси в Израел защото е отказал да бъде с “правилната страна” олицетворявана от обръжението на слънцеподобний лилипут.ин.
  http://argumentua.com/stati/obrezanie-lukoila-i-gazproma-taki-da

 9. Парадокса на някои твърдения в тази статия, е че колкото повече се понижава цената на петрола, толкова по-малко хибридни и електрически коли ще се купуват.

 10. Има техническа грешка в статията, изпуснато е едно НЕ.
  “как Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела се споразумяха да увеличават добива на петрол” трябва да стане ” как Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела се споразумяха да НЕ увеличават добива на петрол”

 11. Не е по темата, но искам да кажа:днес в 9 и 30 говорителка на тв Европа говореше на руски… Явно и те забравят къде се намират.

 12. …”На Путин му остават много малко канали за връзка с външния свят. Изолацията, която тъй отчаяно отричат московското Министерство на външните работи и руската телевизия, на практика е налице. Дойде време престарелият агент на КГБ с псевдоним „Михайлов“ да изпълни отговорно поръчение на своя водещ, подполковника от КГБ с псевдоним „ Фаса“.

  http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/67666-papata-i-sharlatanite.html

 13. русия – тази бензиностанция с атомни ракети, обгрижвана от маймуна с ядрен спусък в ръката, боготворена от милиони човекоподобни смятащи се за богоизбрани, само защото когато повръщат след поредния запой ,вонята им се струва по-хубава от тази на френски парфюм – та тази същата русия е горещо любена от хиляди българи с психически проблеми, мразещи страната си, роднините си и самите себе си!

 14. Думите на Виктор Суворов за ссср и русия от книгата “Освободителя” звучат актуално и днес:
  “Убеден съм, че само страна, към която хората тичат на тълпи от цял свят, има право да съветва другите как трябва да живеят. А страна, от която хората си проправят път през границата с танкове, отлитат със самоделни въздушни балони и хипер-звукови изтребители, промъкват се през минни полета под картечен огън, преследвани от глутници служебни кучета, такава страна никого и на нищо не бива да учи. Тя няма такова право. Преди всичко въведете ред в собствения си дом. Създайте такова общество, че хората не от нашата страна към чужбина да копаят тунели, а към нас някой да се старае да прокопае такъв тунел. И едва тогава ще се сдобием с правото да поучаваме другите, и не с танкове, не с грохот на веригите им по паважа, а с добър съвет и личен пример: гледайте, любувайте се, заимствайте опита ни, ако ви харесва.”

 15. Два пъти виждам линк към тази пропагандна каша – аliceswonderland.
  Да го именуват ‘Алиса в страната на лайната’, за да има изначална яснота.

 16. Едно интересно интервю с Андрей Пионтковский:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=56CC3FE393823
  И един цитат от него който се набива на очи: “Алеппо уже становится таким же символом преступлений Асада, Путина, Обамы и Керри, как Сараево было символом преступлений Милошевича и молчавшего тогда Запада и ООН.”
  Безразличието и бездействието към престъпленията не оневинява в очите на хората ООН, Обама и ЕС. Срамно е да се кичиш с медал за мир а да подписваш договори за “мир” с военнопрестъпници.

 17. Към EVERYONE ELSE, именно както гласи мъдростта ако те излъжат един път вината е в другия но ако те излъжат втори път вината е в теб. Някак си не мога да повярвам че западните политици са толкова наивни при положение че разполагат с разузнавателна информация и ресурса на опитни анализатори. А ООН се доказа като една абсолютно ненужна дори вредна организация.
  Хубавото е че живеем във свят който все по трудно може да се скрие нещо. В този ред на мисли ето и доклада на Bellingcat за сваления от руските военни самолет над Украйна: https://www.bellingcat.com/wp-content/uploads/2016/02/53rd-report-public.pdf

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.