Почина Йордан Соколов, една от емблемите на СДС

Почина Йордан Соколов, чиято политическа биография, като една от емблемите на СДС, е добре известна на читателите на този блог. Лека му пръст!

 

В представянето на образа му обаче пред други медийни аудитории попаднах на твърдението, че е бил от ”кръга кинжал” около Иван Костов. Не че е кой знае какъв „компрпомат”, но тази измислица е доказателство как медийните кукловоди на прехода диктуват изкривено преписа на историята, разчитайки на безпаметността на съвременниците.

 

Лъжата за „кръга кинжал”, който заговорничел за свалянето на правителството на Беров, беше тиражирана в анонимна уводна статия на в. „Дума” 4 години преди Иван Костов да стане премиер. Визираха се пет лица, сред които и моя милост.

 

Тревожно е не това, че някой някога е написал лъжа ( за която така и не си призна авторството, подобно на Кадиев, изобличен като автор на статията в същия вестник, подписана от шефа на Мултигруп и кадровик на онова правителство Или Павлов). Тъжното е, че тези анонимни хора успяха да наложат лъжата като истина, която се повтаря дори и посмъртно – както в случая по повод кончината на Йордан Соколов.

 

За желаещите да си припомнят, ето за какво ставаше дума в „Дума”.

 

Кинжал(ко)

 

23 мнения за “Почина Йордан Соколов, една от емблемите на СДС”

 1. Бог да го прости! Той беше от малкото наистина стойностни български политици-поне според мен.

 2. Йордан Соколов беше личност от висока класа.Затова го мразеха,но никакви петна няма да омаловажат това,което направиха за една по-добра България. Поклон пред човека и политика Йордан Соколов.

 3. Убеден съм, че приживе заслужи достойно място в един по-добър свят.
  Светла му памет!
  Поклон!

 4. Бог да го прости!Беше,човек от висока класа и с поведение достойно за уважение! Поклон пред паметта му!

 5. Бог да прости Йордан Соколов.Освен като известен политик,той бе отличен адвокат .Чувал съм ,че имал богата сбирка от картини на големи майстори,т.е-бе ценител на изкуството.

 6. ПОКЛОН пред светлата му личност!

 7. Бог да го прости! Един от малкото политици, които никога не слезнаха на махленското ниво на днешните “първенци”.

 8. Бог да го прости!
  Един от стойностните български политици!

 9. Бог да го прости. Той беше един от хората в СДС, онова СДС, което не беше подвластно на властта и капитала.А „кръга кинжал”, мръсотиите на прехода, и предателствата, дори и от хората, привидно работили за светлата идея СДС, няма да ни направят безпаметни.Затова ни е мъчно за Соколов и за СДС, което не удържа жестокото изпитание на времето като история.И нямаше как, защото “преклонението” на част от обществото пред една “велика сила” продължава да разлага гордия български дух.

 10. Поклон пред паметта му.
  За мен той беше образец на човек с висока ерудиция, поведение и класа.
  За съжаление точно това вбесяваше неговите опоненти и противници (да не кажа врагове).

 11. Достоен Българин!Поклон, сетла му памет!

 12. Бог да го прости !Един добър и стойностен политик.Лека му пръст.Поклон !

 13. Бог да го прости Йордан Соколов – рядък ерудит,меломан,верен на демократичните ценности,много премерен човек и скромен.

 14. ====================================================================================

  Д Ъ Л Б О К П О К Л О Н !

  ====================================================================================

 15. Бог да го прости!
  Тежко е когато ДОСТОЙНИТЕ хора си отиват от този свят.

 16. Поклон пред паметта на Йордан Соколов! Червените гниди всячески се опитваха да окалят този достоен човек – истински българин от висока класа!

 17. Поклон пред паметта на Йордан Соколов.
  Достоен и фин човек.Даде много за съвременна България.
  Съпругата му Ева/тогава Лазарова/ ми преподаваше физико-химия в катедрата на световно известният учен проф.Стефан Христов.
  Беше като статуетка,независимо,че беше вече родила две деца.Зелени очи,червеникава коса на кок и зелени обувки на висок ток.
  Оприличавахме я тогава на Жаклин Кенеди.Минаваше за една от най-красивите жени в ВХТИ.

 18. Бог да го прости – Чичо Данчо! Имах щастието да познавам цялото му семейство плюс неговите брат и сестра. Изключително финни хора. Със съпругата си посещаваха класически концерти в зала България много преди 10 ноември, а доведените му дъщери го наричаха съвсем непринудено – “Татко”. Възпитанието и изтънчеността която излъчваха, той, леля Ева и двете им момичета – Цецка и Катето рязко контрастираше с грубата, брутално натрапваща се недодяланост на общия комунистически фон.

 19. “Разумът на мъдрия е в ДЕСНИЦАТА му, а на безумния- в ЛЕВИЦАТА му!!” Еклесиаст 10:2

  който разбира, да разбира…

 20. Поклон пред паметта му! Един от последните може би ерудити, с които България може само да се гордее.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.