Цветанов (ни) открехна малко: Плевнелиев няма да е номинация на ГЕРБ за втори мандат

Заявявайки тази вечер по БНТ, че ГЕРБ ще предложи по-добра президентска двойка ( от настоящата), главният предизборен интригант на републиката Цветан Цветанов издаде една от най-премълчаваните от участниците в сюжета публични политически тайни в България. Не беше нужно да ни „подсказва”, че Плевнелиев и заместничката му Попова са несъвместими. Знаем отдавна, че този разрив е необратим. Въпросът е защо Цветанов реши да го декларира.

 

Няма да гадая „де ще му излезе края” ( както се пее в една стара градска песен от времето преди съветското „освобождение” на страната ни от нейната царска независимост). Никой не може да предвиди как точно ще се наредят картите.

 

Понеже все пак се включвам с кратък коментар по темата, моето предположение е, че всъщност ГЕРБ подготвят публиката за факта, че няма да номинират Плевнелиев отново. А че Попова също няма да бъде издигната за нов мандат , това се подразбира.

 

Борисов , въпреки всичките си клетви, че няма да се кандидатира, пази в пазвата си тази възможност. Точно както през 2011 г., когато до последно се колебаеше преди да номинира Росен Плевнелиев.

 

https://ivo.bg/2011/05/04/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2/

 

В книгата си „Премиер на РъБъ” ( 2013 г.) се ангажирах с тезата, че Борисов е бил на ръба да се самопредложи за президент още преди 5 години. Факт, който знам от първа ръка. Тази моя теза дори беше изведена на водещо място в анонса за книгата ми. http://knigomania.bg/premier-na-r-b-ivo-indzhev-siela.html

 

Но с Цветанов и Борисов нищо не е такова, каквото изглежда на пръв прочит. Затегнете коланите и се пригответе за криволици по магистралите на популизма и търговията с влияние до последно.

29 мнения за “Цветанов (ни) открехна малко: Плевнелиев няма да е номинация на ГЕРБ за втори мандат”

 1. За преди пет години не знам, но не се съмнявам, че преди три години Борисов хариза властта на БСП, за да може тази година да се кандидатира за президент от удобната позиция на опозиционер. Но не предвиди, че управлението на БСП/ДПС/АТАКА ще свърши, преди да е започнало и президентските избори ще бъдат изпреварени от предсрочни парламентарни. Дали и сега гласят някаква врътка, за да стане Борисов президент, не знам, защото е много вероятно това да се окаже краят на ПП ГЕРБ, която все пак е най-голямото постижение на задкулисието, с реална перспектива да доминира над българския политически живот още дълго. Но не и ако великият лидер-слънце избяга (за пореден път) от отговорността си на премиер.

  А за Росен Плевнелиев Вие, г-н Инджев, се оказахте прав преди четири години, както за много други неща: той се оказа правилният човек на правилния пост. Тогава не гласувах за него, но с времето cпечели пълния ми респект c отличната си работа в един извънредно труден мандат. И се оказа прекален гражданин за европейско развитие на България за партията, която го издигна за президент – толкова прекален, че взе да им нагарча. Затова няма да го предложат за втори мандат, а вчера се подразбра, че май и военният министър е пътник. Изобщо, читавите сред управляващите биват избутвани един по един, за сметка на това Цв.Цв. изплува като мазно петно върху повърхността на блато, а #КОЙ? потрива мръсни ръце…

 2. Прочетох, премислих 10 минути и пиша.
  Това са номерата на другарите.
  Ако това стане, н-ти път ще ни предложат избора между Готиния марксист Желю и краен сталинист.
  Примерно като избор между ББ и агент Гоце.

  Ама и двете са московски ку.ви. Втората пряка, а първата – по-завоалирано.

  Какво трябва да се направи? Да се гласува за Плевнелиев!

 3. По повод МОЧА, Альоша и съветските символи.

  Трябва да се следват заветите на Българските национални герои – солунските атентатори.

  Взрив и радост!

  Елате, ДАНС-аджии, мен да ме питате защо така трябва. Защото вие не ги махате. И вие като не ги махате, ние ще ги махнем.
  Смотаняци.

  Оня ден говорих с едни миньори от Родопите. С взрив работят хората и не обичат Альошата.

  Червени боклуци, махайте си паметниците!

 4. Даже отидохме с миньорите да го огледаме пметника на Альошата отблизо. Прецениха го професионално хората.

  Червени боклуци, махайте си альошките, за да не ви ги махат хората.

 5. Хода на носещите герб ще бъде добра стъпка за отделяне на пронатовския Плевнелиев от бандата безгръбначни крадци и измамници, която желае да запази награбеното от народа със мазно преклонение пред всеки силен играч на световната сцена но само не и пред Българския народ, който трябва да им плаща зулумите и мурафетите.

  Г-н Инджев мисли, че в България има разделение по отношение към русия но според мен преди това ние сме се разделили на интересчии, глупаци и достойни Българи. В момента на върха на този триъгълник стои класата на мазните безгръбначни интересчии, които се кланят на руснаците, защото са по-силния играч на Балканите и защото на глупаците им е внушено, че само Русия ще ни спаси от исляма. Глупаците естествено са в основата в левия ъгъл и служат само за донор и баласт. Достойните Българи се намират в десния долен ъгъл на Българския триъгълник. Притиснати от интереса на Интересчиите и глупостта на Глупаците!!!
  Тъй като г-н Инджев казва, че в анализа трябва да се посочи и пътя, мога да кажа, че един от пътищата за завъртане на Българския Триъгълник е Руския играч да загуби силата си на Балканите но тогава Интересчиите пак ще са отгоре, защото веднага ще запеят европейски песни, като например един виден техен представител – Другаря Барекоф, наречен още Бюрекоф или мазния баничкоф.
  Затова освен загубата на Руската карта, трябва да се случи и поне частично проглеждане на Глупаците, комбинирано с отслабване на ислямската заплаха от Турция и засилване на чистото Християнство а не преклонение пред Попа анатемосващ напосоки със сатаниска злоба но пък возещ се в лъскава лимузина и благославящ руския цар наместо Българския!!!

 6. Има още един начин за завъртане на този триъгълник по чисто геометрични основания. Ако Достойните за момент тръгнат към центъра. Тогава триъгълника ще се превърне в права и интересчиите ще станат на едно ниво с глупаците. Тогава за Достойните ще дойде момента в който да изскочат от центъра и да застанат на върха. Но все пак трябва да се има в пред вид, че тази тактика е от арсенала на интересчиите и те могат да я приложат в момента в който се озоват в основата. Както го и направиха.

 7. Трябва да сме много Благодарни на Дядо Вазов за това стихотворение, за да бъдем Достойни Българи!!

  Иван Вазов

  Аз съм българче, и силна
  майка мене е родила;
  с хубости, блага обилна
  мойта родина е мила.

  Аз съм българче. Обичам
  наште планини зелени,
  БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ –
  ПЪРВА РАДОСТ е за мене.

  Аз съм българче свободно,
  в край свободен аз живея,
  всичко българско и родно
  любя, тача и милея.

  Аз съм българче, и расна
  в дни велики, в славно време,
  син съм на земя прекрасна,
  син съм на юнашко племе.

 8. Трябва да подкрепим / издигнем / президента Плевнелиев! Как обаче трябва да се случи нямам идея…. Иво, благодаря за всичко което пишеш!
  Пази се!

 9. Някъде да четем тук нещо за славянските ни “братя” ?? Не можеше ли примерно Вазов да напише с моите славянски братя, заедно растеме или нещо подобно? Интересчиите и глупаците са винаги готови да си оплюят рода си но Дядо Вазов е толкова велик, че дори и те не могат да го свалят. “Не се гаси туй що не гасне”!!!
  Благодаря ти Дядо Вазов!

 10. Ако Президент Плевнелиев реши да се кандидатира отново за президент,без тандем с настоящатата вицепрезидентка,отново бих гласувала за Росен Плевнелиев.
  Що се отнася за Цветанов,Борисов и ГЕРБаджийската кохорта,да не говорим за комунистите,те са извън моето полезрение.

 11. А междувременно, баце чупи тъпомера. Глупав е колкото си иска. И страхлив, та чак няма накъде.
  Аз поне, ако греша, моля да бъда поправен, не видях досега официална турска реакция за парламентарната анкетна комисия за раследване на евентуалната намеса на раззия и Турция в България.
  http://www.mediapool.bg/borisov-ne-ochakval-nishto-dobro-ot-komisiyata-razsledvashta-namesata-na-turtsiya-i-rusiya-u-nas-news246144.html

 12. Отсега резервирам, моят и както обикновено се надявам, че много мои приятели, близки и познати ще се допитат за избора си, глас(ове) за г-н Росен Плевнелиев. Към последователно провежданата неотклонна евроатлантическа външна политика бих му пожелал при вторият си мандат да спира в рамките на правомощията си лобистките закони. Връщане и отнасяне до КС до изчерпване и на последната възможност.
  А сега, вижте на какво предизвикателство тръгва Казахстан спрямо раззия. Там зависмостта по ред причини е “с пъти, пъти повече”, да цитирам баце, по безброй направления. Явно са решили “плавно” да скъсат всякаква обвързаност с “матушката”.
  http://argumentua.com/stati/kol-bol-russkiy-mir

  А често, така се почва.
  Където е текло, пак ще тече.
  И не се гаси, туй що не гасне.

  http://www.gazeta.ru/politics/2016/02/26_a_8095793.shtml#comments

 13. Отбелязвам,
  много сте прав, единственото разрешение на МОЧА е по солунски. Трябва да се изяснят местата на камерите, на къде гледат и да се направят подходящи снимки от панорамата, цветни моля!
  След това, бърза смяна пред тях с колажа. Така сапьорите ще имат нужните няколко минути да пробият дупките за фишеците. И хайде, на добрий час с поздрав Путкину, Альоша!

 14. @Роберт Алтънов
  Може да се издигне като независим кандидат от инициативен комитет (как се прави това, може да се прочете в нета). Макар че на мен повече би ми харесало Плевнелиев да е кандидатът на РБ за президент.

 15. В УГОДА НА КРЕМЪЛ
  С решението да отложи с още 3-4 години придобиването на нов многоцелеви боен самолет Тиквоций се освети като агент на Путлер и като национален предател.
  Защо ли?
  Първо, защото така се отлага придобиването на крайно необходими отбранителни способности във време, когато предизвикателствата пред сигурността се увеличават. Това бездействие на управляващите открива нови рискове пред сигурността на държавата и обществото.
  Второ, страната ни за съжаление все по-отчетливо и необратимо се утвърждава като консуматор на сигурност в НАТО, а не като източник. Факт неоспорим.
  Трето, отлагането на придобиването на нов тип боен самолет удължава ЗАВИСИМОСТТА ни от руското въоръжение и техника. Това противоречи на заявените намерения в правителствената програма. Поредна ПОБЕДА на проруското лоби.
  Четвърто, утвърждава се опасната заблуда, че можем да разчитаме на ремонта и евентуално на модернизация на МиГ-29 в Полша като начин да намалим зависимостта си от Русия. Ремонта на МиГ-овете, дори в държава от НАТО, може да бъде единствено и само краткотрайно решение. То не може да замести необходимостта от придобиване на нов самолет.
  Пето, прокарва си път още по-опасната и коварна заблуда, че можем не само да ремонтираме, но и да модернизираме МиГ-овете по натовски стандарти в Полша и така да си решим проблема за години напред. Така нищо не решаваме. Напротив, губим ценно време и ресурси. Дори МиГ-овете да бъдат “модернизирани”, те пак ще останат оперативно несъвместими и скъпи за поддържане.
  Този, който ни каже, че Полша имала опит в това начинание и можела да ни помогне да си решим проблемите в средносрочен период, нека си направи труда да поговори по-критично с поляците. Нека ги попита, първо, колко време им е отнело, за да си приведат МиГ-овете в задоволително състояние за използване и да придобият ясна представа как точно да ги поддържат и използват заедно с F16; и второ, могат ли да ги използват в съвместни операции с НАТО? Къде и кога са ги използвали?
  Може ли например Полша да си прати МиГ-овете на съвместен Air Policing във въздушното пространство над балтийските държави? За второто не съм чувал, а за първото доколкото знам отговорът е поне 5-6 години…
  Шесто, отлагането на придобиването на нов самолет ще има като резултат пропиляването (профукването) на парите за модернизация на ВВС. Тези пари ще отидат напразно, в една изгубена и морално остаряла кауза на МиГ29.
  Седмо, за пореден път българско правителство ще излъже избирателите си. За пореден път ще се представим като “лъжливото овчарче” в НАТО. Ние обаче не лъжем съюзниците си, а лъжем най-вече себе си.
  Осмо това решение е “отличен” атестат за качество smile emoticon, с който гордо и с високо вдигнати от безсрамие и безхаберие глави ще отидем на срещата на върха във Варшава през юли. И ще чакаме да бъдем потупани по рамото. Надежди…надежди… гове…
  Девето – путинистите да почерпят!

 16. Уважаеми г-н Инджев,
  Вашата статия ми припомни, че при номинирането на Бокова си задавах въпроса, трябва ли прозападният външен министър да си подаде оставката по принципни съображения и да освободи мястото за някое първаново мекере. Сега си задавам същия въпрос (макар и по друг повод) за военния министър. А за Президента и без въпроси е очевидно, че на този “елит” такъв прозападен президент не му трябва. Преди време един коментатор каза, че няма по-голяма глупост от това, партията, чийто действащ президент има право на втори мандат, да номинира друга личност. Тогава си казах, че ако това наистина е глупаво, то няма начин ГЕРБ да не го направи…

 17. То май само Президентът Плевнелиев не беше за отсвирване по време на това управление и точно него ще отсвирят!!!

  Затова, мисля, че е съдбоносно важно сега, когато маските на гражданите за евразийско развитие на България паднаха за пореден път и лъснаха намеренията им да елиминират единствения ни до момента достоен президент на “прехода”, президентът, който пое лични рискове и направи жертви в името на България, ние, обикновените граждани (вместо ГЕРБ!) би трябвало да се обединим и заедно да го защитим от гаврите и злостното отмъщение на азиатската окупационна машина, да не позволим на ръждясалия руски валек да мине през него, през нас и през България!
  Иначе с бездействието, с егоистичната си пасивност ще обезсърчим и малкото останали във влъстта почтени и смели политици, да защитават българската кауза приемайки я предварително за обречена, за “кауза пердута”.

  Ако президентът реши сам да се яви на избори, без подкрепата на ГЕРБ, трябва да направим всичко възможно повече обиконвени българи да научат ЗАЩО ГЕРБ отхвърлят кандидатурата му ????
  Не беше ли най- добрият досега? Не ни ли представи по най- добрия начин на международно равнище? Не бяха ли най-честните и най-смелите решенията, които вземаше, изказванията, които правеше?

  Само едно нещо “не му беше наред” на Плевнелиев: не се огъна пред руския натиск и пое личния риск ДА КАЗВА ИСТИНАТА ЗА ЗЛОВЕЩАТА РОЛЯ НА РУСИЯ в СЪДБАТА НА БЪЛГАРИЯ.

  Тогава КОИ са онези, които се отказват от него и чии интереси обслужват ? КАК ДА ГИ НАРЕЧЕМ ОСВЕН НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ! И НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ИМ ДАВАМЕ ГЛАСА СИ НА ИЗБОРИ!

  И кого се готвят ГЕРБ да издигнат за президент вместо Плевнелиев? Кандидати дал Бог: агент Гоце с шлемовете му, меката му китка Ивайло Калфин, страхливият бодигард на Живков и Царя или може би жената от предсказанията на Ванга – “консенсусната” Кунева, безличната и безполезна Кристалинка или прецаканата за ООН Бокова? Пак ще зависи от масква!

 18. Не съм хептен от мързеливите и неамбициозните, но когато под силен текст на Иво се заредят силни, умни и темпераментни коментари, си казвам, че няма какво да добавя. Само по повод позора ни МОЧА, драги колеги, ОТБЕЛЯЗВАМ и други, хубав цитат от “Българи” на Чудомир. По друг повод и пред друг паметник, но ако сме българи и европейци, ще приложим точно това техническо решение:

  “…като стигнахме, само им посочих паметника с ръка и понеже исках да ги наблюдавам какво ще правят, оттеглих се две-три крачки настрана.

  Хаджи Петър дигна глава, тикна си калпака на тила, кръстоса ръце отзад, поразкрачи се, погледа, погледа, има-няма, половин минута, па без да каже нищо, обърна се гърбом и почна да пали цигара. Бай Танко, и той отиде при него и посегна към кутията му. Не можах да се стърпя и отидох при тях:

  — Е, дядо хаджи, как ти се вижда, а? Чудесия, нали? Грандиозно нещо?

  — Хм… — промърмори хаджи Петър, метна поглед към него и рече: — Три кила пироксилин му е майката! Сложи го в темеля, запали фитиля и камък върху камък няма да остане!

  — Тъй, амчи каак! Татък!… Около три кила… Па може и по-малко — добави бай Танко..”

 19. ГЕОРГИ НИКОЛОВ,

  Драги Жорж, тук е по-хубаво развита дълбоката рубладжийска мисъл, а за толкова фотографии от събитието “Работническо дело” от 1971 с всички делегати-каскетлии, знатни гювендии, кариерни мошенгии и пр. само може да мечтае.

  https://www.24chasa.bg/Article/5329985

 20. Тези 2-3 дни ясно потвърдиха, че ръждясалата в Москва река кремълска котва, окачена на милиционерския гербаджийски врат, си е здраво забита и изобщо няма да помръдне.

 21. Когато Борисов каза “Не дадохме въздушен коридор на Русия, но наредих да не свалят самолети, ако не се съобразят с тов”, смятах, че е стигнал дъното на позора. Но сега, с това изказване, цитирано от Стамбо, вече съм оптимист – копае надолу… С какво ли още ще ни изненада?

 22. И следващия президент ще е комунистическо недоразумение, щом пак ще е избран от Борисов.

 23. Според мен Цветанов мисли с два хода напред (пред Борисов). Ако не направим комисия – няма да разсърдим Русия. Но ако направим комисия и тя излезе със заключението “Сакън, няма намеса от страна на Русия” – ще се харесаме на Русия…

 24. Почти всички приятели около мен биха подкрепили Росен Плевнелиев за втори мандат. Let it be! “Нищо не може да се сбъдне, ако преди това не е било мечта” – ако някой знае автора, ще съм багодарен да ми го припомни.

 25. Богдан Кримски-Атлантически, позволете да не се съглася с доста от нещата, които сте написали.
  Започвам с това, че съм напълно съгласен за нуждата на България да купи нови самолети, но разумно, без изхвърляния.
  Съгласен съм за МиГовете, съгласен съм, че трябва да се купят нови самолети задължително американски, европейски(Тайфун, доколкото си спомням) или шведски, в никакъв случай руски.Не за друго, а за да се изпрати сигнал към Русия, а и към съюзниците ни в НАТО, че сме твърдо решени да скъсаме с Путинова Русия.
  Абсолютно налудничаво е обаче да си мислим, че можем да си купим самолети, с които да се пазим от Русия.Русия има около 2 000 самолета, как точно можем да се пазим от нея, колко трябва да купим?А и ако се стигне до сблъсък с Русия, самолетите ще са ни най-малката грижа…
  Естествено, че сме консуматор на сигурност, не само ние, а и по голямата част от алианса, изключвайки Великобритания и Франция, САЩ са ясни.Бъдете сигурен, че на партньорите ни това е напълно ясно, още повече когато става въпрос за Русия, няма как да се противопоставим на руснаците.Защото нека бъдем честни, тъй като да подцениш противника е огромна грешка, руснаците разполагат с армия, която отстъпва само на американската.Достатъчно е да видим продажбата на оръжия, където руснаците са плътно зад САЩ, за да си направим необходимите изводи, че ако не друго, поне железа, с които да убиват хора руснаците могат да направят…
  Никой не очаква от нас да можем сами да се пазим от страна, която харчи за оръжия, повече от целия ни БВП, достатъчно е да можем да си пазим границите сами.
  Купуване на НЕРУСКИ изтребители – ДА, но напъни, че ще се пазим от Русия и харчене на баснословни суми за това – твърдо НЕ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.