Маша пак забърка езикова каша

Директорката на пресцентъра на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, която грубо наруга в края на миналата седмица България, пак се изложи с агресивен език и то поради явна некомпетентност ( и в случая с България очевидно познанията й по история бяха на ниво съветски двойкаджия).

 

В отговор на един стандартен израз, употребен от американския й колега от държавния департамент на САЩ Марк Тонър по време на брифинг, тя го нападна в мрежата с упреци, че му „липсва ум и добро възпитание”.

 

Захарова очевидно не е схванала казаното от американеца. Призовавайки Русия да се определи най-накрая какво прави ( във връзка със съобщенията за руски удари по позиции на бунтовници в Сирия, подкрепяни от САЩ), той казал „to put up or to shut up”. Захарова се разгневила от втората част от израза, която извън общия контекст би звучало грубо, но в даденото съчетание означава „ да го направи или да се откаже”.

 

Сайтът „Ведомости” иронично отбелязва по този повод, че има непълноти в образованието на Захарова, припомняйки, че този израз е обяснен ясно в речниците и че в британската финансова практика се употребява за компании, които се колебаят да вземат решение.

 

Захарова все повече се превръща в посмешище за руската дипломация, превъзнасяна от нашия премиер Борисов като „голяма работа”. На претенциите й за дипломатичност днес отговаря във в. „24 часа” министърът на външните работи на България Даниел Митов със статия, озаглавена „Българската история и памет не се нуждаят от регулировчик”. https://www.24chasa.bg/Article/5334850

С което за пореден път възниква въпросът за разпределението на ролите в българската външна политика- Борисов да е „балансьора” в умилостивяването на Путин, а Митов и президентът Плевнелиев да мият срама от това „балансиране” пред съюзниците ни.

 

 

23 мнения за “Маша пак забърка езикова каша”

 1. Простотията на руската… тьотка не се нуждае от коментар. Прескърбно стои въпросът с българското правителство – безгръбначието никога не е било достойнство и предмет на възхищение и гордост!
  АР Гъвкавите гръбнаци са присъщи на влечугите и робите!

 2. Захарова е средностатистически руски трол, но със солиден недипломатически upgrade (резултат от руския дипломатически тренинг). Не знам дали ви се е случвало да попаднете с такава сатурация на наглост в една стая? Това брутално нещо може да докара цялата цивилизована аудитория до състояние на гърч. Даже и кротките канадци не могат емоционално да му устоят. Най-често, модераторът изритва захарова от залата, хората се успокояват след известно време и влизат отново в своя цивилизован дискурс.

 3. Браво, браво и пак браво!

  Много бих се радвала, ако въпросната госпожа прочете този коментар и си види крещящия дефицит.

 4. Некадърността е белег на комунистическият чиновник! Не е случайно, че са неграмотни у прости (по пожарникарски). Да си спомним калинките на бабаита-премиер за втори път в България – цялата му банда е съставена от некадърници и неграмотни.

 5. По темата. Кака маша не само чупи тъпомера но по съвместителство спокойно може и да се включи в конкурс за приз и на годзиломера. То,читав няма начин да няма начин да вирее в обкръжението на лилипут.ин.
  Сега, нещо странично. Хей, да не си помисли някой, че имам уклон към “военните играчки”. Инфо като долното единствено го възприемам, щото знам прекрасно, колко са чувствителни блядовете към “светая светих”- безналоговите ватнически оръжия. Оказва се, ти да видиш, че янките без да бият барабаните, не спят.

  http://rusmonitor.com/armiya-ssha-gotovitsya-k-ispolzovaniyu-lazernogo-oruzhiya.html

 6. Браво, браво и пак браво!

  Много бих се радвала, ако госпожата прочете “Маша пак забърка ….” и осъзнае своя крещящ дефицит.

 7. Те понеже рашъните толкова знаят английски, в кагебето ги учат първо на цинизмите, не знам защо, затова знаят че шът ъп е затваряй си устата, млъквай, което не е лошо нистина да направят

 8. За първи път се съгласявам с подсланинка на русия: “Независимо от политически колизии, отношенията на руснаците към българите не се е променило с нищо” –
  Отнасят се България и гражданите й като на тяхна собственост.

 9. Баце се кефи на калинки. Явно и тази “буба Мара” е в графата

 10. Когато прецени, че трябва
  Русия вдига тежка брадва
  Нахлува в нечия държава
  И почва да освобождава!

 11. @EVERYONE ELSE:
  Като стана дума за тролове, пропаганда, /не/дипломатичност, ето още едно оливане, което илюстрира безграничния /духовен/ разпад:
  Русия увековечи образа на нацистки офицер в паметник на руския войн

  01/03/2016
  Faktor.bg

  В град Тоболск откриха монумент с лика на Вернер Голдберг
  Братушките изпаднаха в поредната смотаняшка ситуация. Наследствена безпаметност или сериозно прекаляване с водка са причината в паметник, посветен на войните на Русия, да бъде увековечен образа на офицер от нацистката армия. Това разкрива istinata.bg, позовавайки се на свой източник от Москва.
  Оказва се, че за новопостроения паметник в град Тоболск, в централна Русия, посветен на защитниците на отечеството, скулпторът явно е използвал случайна снимка на военен, която вероятно му е харесала. Така вместо руски солдат е пресъздаден образа на Вернер Голдберг. В годините на Хитлер и Третия райх , той е избран за пропаганден образ на нацистката армия. Рус, синеок. Снимката му е разпространявана в списания, вестници и във всички наборни бюра под надслов – „Идеалният немски войник“.

 12. Само моите дълбоки почитания за Вас,г-н Инджев!
  Едно Ви моля – пазете се,те не си поплюват,спомнете си за Джери!

 13. “… щедро размесваше парламентарните изрази с нецензурни думи, на които отдаваше предпочитание.” – И. Илф и Е. Петров

  Хората, познавайки отлично руснаците, са го написали още преди близо 90 години.

  Като чета какви ги говори Захарова, представям си я на калната улица, с ръце на кръста, в леко мърляв пеньоар, с ролки в косите и галоши красный треугольник на краката – царицата на махленската свада.

  А въпросът е: защо са толкова изнервени, та вече не държат сметка нито за добрия тон, нито за протокола?

 14. Честита Баба Марта,Уважаеми г-н Инджев!
  Пожелавам здраве и енергия,
  радост,успехи и късмет на цялото Ви
  семейство!

 15. Лошото е, че под статията на Даниел Митов в 24 часа (лично аз не бях чел толкова добре написана от българин позиция в опозиция на “освободителите”), има не малко защитници на Русия от България.

 16. @ Павел Тинков

  🙂 Великолепна история, в класическата линия на абсурда. Те веднъж германците го пооткраднали от евреите, после руснаците го завлачили от германците. Паднало му се на Вернер Голдберг да възкръсва. Поне германците са имали своето основание, зачислили го ариец. Руснаците? – ‘наследствена безпаметност’ или ‘сериозно прекаляване с водка’? И ДВЕТЕ.
  Ще развеселя с тази история моя приятел, чешки историк.

 17. Както казваше Стоичков на ингилизки – фърст халф – фифти-фифти, секънд халф – ай но лайк.

 18. Бай Бойко правилно е казал, Прост съм Аз и Вие сте прости, ща са разберем. Само, че е сбъркал адреса. Трябвало да го каже на господарите си от Масква.

 19. Много добре го е разбрала рускинята, изразът си е доста ясен — „направи го или спри да говориш за него (това което говориш)“ — и не е идиоматичен за разлика от ‘put your money where your mouth is’, който му е синонимен.

  В речника на Оксфорд си пише, че неформален израз. http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/put-up-or-shut-up

  Та наистина америанците може да са се изразили на не много дипломатичен език, но руснаците заслужават точно това с техните лъжи и безобразия.

  А пък в езика на финансовия свят думите и изразите придобиват съвсем различни значения, гледам лексикона на ФТ го обяснява така http://lexicon.ft.com/Term?term=put-up-or-shut-up

  „This is the term for a ruling from the UK Takeover Panel. If a potential buyer for a company is thinking of making an offer, but is not yet in a position to make a firm bid, and the approach is unwelcome to the target company, the target can ask the Panel to impose a deadline to clarify the potential bidder’s intentions. If the potential bidder “puts up” it makes a firm offer: if it “shuts up” it must say it has no intention to bid and this normally bars it from making an offer for six months.“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.