Настъпил ли е вече Борисов германската мина ( със закъснител) ?

В доклад на германската фондация „Бертелсман”, един от най-авторитетните институти за политически анализи в Европа, се отбелязва пилеенето на огромни обществени ресурси, задълбочаваща се корупция, изключително нисък праг на доверие от 5 на сто в парламента, масово протестно гласуване, хаос в управлението, липса на координация между институциите и практическо отсъствие на планиране в управлението на България. И всичко това се случва по вина на т.н. елит, управлявал при последните три правителства.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/02/2715867_bulgarskiiat_elit_rukovodi_stranata_haotichno_sochi/

 

Планирането, се казва още в доклада, вероятно щеше да отсъства напълно в България, ако не беше външният натиск.

 

Нещо изненадващо за нас, потребителите на управленския хаос?

 

Като български политически наблюдател не само не съм изненадан, но съм учуден, че на Борисов и съзаклятниците му беше дадена толкова дълга отстрочка, преди някоя сериозна институция на Запад да заяви в прав текст онова, за което някои тук отдавана говорим и пишем.

 

Когато през декември 2014 г. разговарях надълго и нашироко с екип на “Ню Йорк таймс “София за българските проблеми не спестих нищо от онова, което не спестявам и в статиите си за българската публика. Без ни най-малко да си приписвам авторство, видях в знаменитата статия, която се появи в навечерието на новата 2015 г. във вестника, повечето от акцентите, които споменах в София в нашия разговор с един от авторите. Повечето, но без един основен: нито една критична дума за управлението на Борисов не беше написана.

 

С година закъснение „бомбата” за проруския характер на ДПС, заложена в статията на “Ню Йорк таймс”, беше призната за руска мина от прогонения лидер на партията, но след като я настъпи лично.

 

Както вече отбелязах след една критична статия на „Ди Велт” ( в която също спестяваха критиките към Борисов), криволиците и кривиците на нашия премиер изглежда изчерпват подкрепата за него в Германия. Български журналисти на германска заплата побързаха да контрират тезата ми, защитавайки независимостта на „Ди Велт” от германското правителство, макар изобщо да не съм твърдял, че статията е била поръчана от него.

 

Как да се изразя сега по-миролюбиво, за да не бъда нападнат отново, когато обръщам внимание върху факта, че анализът на „Бертелсман” очевидно бележи повратна точка в германското отношение към пудела на Меркел в България и без да е поръчан от нея?

 

Ще дойде ден да се срамувате, че Борисов ви е бил премиер, заяви преди няколко години един афектиран от корупцията в България, цитиран в българска медия. Нямам пряк контакт с него, за да му кажа, че този ден много отдавна е дошъл за някои по-взискателни българи- още от мига, когато разбрахме, че охранителят на Тодор Живков е катапултиран на върха на полицейската пирамида у нас (а след това и на върха на политиката и управлението на държавата).

 

Може би е прибързано да твърдя, че Борисов настъпва германската мина, въпреки явния дискомфорт на разкрачената му позиция между лоялността към Меркел и Путин едновременно- нещо, което досега не дразнеше публично германците. Обаче времената се менят, а Борисов подлежи на амортизация в качеството му на инструмент за поддържане на България в маргиналното положение на партньор, от който се иска преди всичко да не създава проблеми.

 

На българска територия се води руско-турска битка за надмощие, която рублофилите у нас яростно отричат, опитвайки се обяснят всички свързани с нея събития единствено с политиката на неприемливия за ЕС и САЩ Ердоган, който съвсем наскоро стана такъв и за Русия. Обаче подобно нещо не може да се скрие- чак в Канада вече пишат за тази битка.

http://www.theglobeandmail.com/news/world/russia-and-turkey-fight-for-control-over-obscure-but-powerful-political-party-in-bulgaria/article28938032/

 

Явен превес в руско-турския сблъсък на български терен, опразнен откъм лидерство ( чиято липса се посочва изрично в анализа на германската фондация) има не вековната ни поробителка, а вечната ни „освободителка”. Само си представете как Борисов разбира „баланса” по отношение на двете страни: наковлади Ердоган и Давутоглу, че му се били обаждали лично да му оказват натиск, но в резултат на него се стигна до… прогонването на турски консул. Т.е. турският натиск, ако наистина има такъв, води до успех на руската война срещу турското влияние в България.

 

Същевременно едно скръцване със зъби на руското външно министерство чрез говорителката Мария Захарова миналия петък доведе до точно обратното на реакцията му срещу турския натиск- доведе до моментално козируване на Борисов още на следващия ден с изявление срещу създаването на комисия за разследване (и) на руската намеса в България. И в двата случая Борисов , който се прави на балансьор, „играе” в полза руската политика.

 

Интересно, защо Борисов не ни сподели със същия плам, с който ни се похвали какъв отпор бил дал на Ердоган и Давутоглу ( нещо , което миналата седмица бе отречено от турския посланик в София Гьокче- отрицание със стойност на обвинени в лъжа) какво точно си е говорил с Меркел вечерта на 17 февруари преди да замине на категорично неодобряваната от нея среща на Вишеградската четворка? И защо след това обаждане се отметна от заявката си да подкрепи четворката от Вишеград ( аплодирана от Путин в противопоставянето й на Германия) и още преди да се завърне в София започна демонстративната си кампания по прекратяване на държавни поръчки заради подозрения в „нередности” ( останали преди това незабелязани пак от него)?

 

Германската мина може и да е гръмнала вече, но ако е така, явно действа със закъснител. Рано или късно ще се чуе.

 

 

 

 

 

 

13 мнения за “Настъпил ли е вече Борисов германската мина ( със закъснител) ?”

 1. Господин Инджев, ще си позволя от Вашия блог да задам въпрос към Вашия редовен читател Бойко Борисов. – Какво работите Господин Премиер?

 2. Мъча се да си представя какво ще стане, ако на някой от високите етажи в ЕС му уври главата и ни спре средствата да кажем за 50 години. Тогава пак предишните управляващи ще са виновни-в стила на Борисов. Имаме поговорка-“От два стола-та на земята”. Е, Борисов прави точно това и то от дълго време. А тези, които ОЩЕ(!!!) го подкрепят трябва наистина да се засрамят.

 3. В десетката. Както обикновено. Явно за фрау Меркел, виж статията
  http://argumentua.com/stati/pokhishchenie-evropy
  са настъпили такива времена, че хич не й е да продължи да глезоти баце. Който, щото дадената дума в Европа от публичната личност е наистина ДУМА, щедро ръсеше обещания на мах, че влиза в крак и дотам. Да, ама не. Явно на канцлерката и е писнало да му слуша лакърдиите от рода на: “След 4 месеца изпреварваме Румъния във войната с корупцията”. Дадено миналата пролет. Вместо обаче да наваксаме, съвсем забихме в киреча на нищонеправенето. Изпадането в немилост на банкянското слънце на най-силният му фронт досега ускорява неизбежният МУ политически крах. Обаче, за сметка на това придворният герберски певец веско маринов може по примера на свой колега от североизток да съчини хит ала долният и да разведри малце от малце душата рапонска.

 4. Лошотo е, че и да е настъпил германската мина бабаита се размотава прекалено дълго в българската публичност и направи огромни поразиии съпоставими само с поразиите на любимия му политик Т.Ж. На когото е масажирал ушите и от когото се е учил на хитрост – държавен дълг, който надмина многократно дълга на “създателя” на две Българии правешки деспот.
  Милиардите които взима с лека ръка милиционера, ще изпалащат нашите деца и внуци така, както все още не можем да изплатим дълга на НРБ-то. Да не говорим за колапса на икономиката от рекета, който милиционерската банда ГЕРБ наложи с идването си на влсат през 2009г.
  Този неук и неграмотен лакей не е само срам за българите, той е позор за всички населяващи тези географски ширини!

 5. Стане ли това, ОСТАВКА за МС и съд за всички допуснали престъплението срещу Украйна и евроатлантическата солидарност.

  Председателят на обществото на кримските българи „Паисий Хилендарски“ Иван Абажер заяви, че между 6 и 8 май ще се проведат дни на Крим в България. Той добави, че за тях ще бъдат привлечени местни общественици, предаде News.mail.ru.
  „В момента работим над побратимяването на градовете в България с тези в Крим. Неотдавна правителството на Крим издаде разпореждане, да се проведат дни на Крим в България. Има идея те да бъдат представени не само от органите на властта, но и от обществените структури. Ние си поставихме задача чрез народната, обществената и деловата дипломация да започнем максимални взаимоотношения с България по хоризонтал. Т.Е. не само с органите на властта. Именно защото народната дипломация може да изведе на друга плоскост отношенията между България и Русия. В момента България е член на НАТО, държава, която влиза в състава на ЕС. Днес НАТО разполага на територията на страната бази. Това е неправилно от гледна точка на взаимоотношенията между двете православни държави“, смята Абажер.
  Като пример за успешна работа в рамките на народната дипломация той приведе сътрудничеството на местните общественици с българския телевизионен канал „Атака“ , в чийто ефир в продължение на година е излизала информация за живота и събитията в Крим. Според Абажер именно заради това вече има забележим и съществен прогрес във взаимоотношенията между България и Крим.
  „Това, което в течение на годината предоставяхме на българската телевизия даде възможност на бизнесмените да проявят интерес към Крим. Бизнес-делегации пристигат в Крим. Те видяха истинската картина, разбраха, че не всичко е така, както го поднасят другите информационни агенции от Европа и света“, добави Абажер. Според него в момента в Крим се разработва бизнес-проект, свързан с нови марки вина. Също така се стартира проект за производството на осветителна апаратура за градовете и селата на Крим.

 6. Дано целият български народ осъзнае, че вече е настъпил “мината” два пъти.
  Както от войните се казва като стъпиш на лай.о. Хем при това руско.

  Още колко пъти трябва да обеднеят хората, за да спрат да гласуват за руската мина Бойко Борисов. И да разберат, че гласуването за него ги води до бедност плюс окъпване в руски срам пред НАТО и ЕС.

  Упреквам НАТО и ЕС, че толкова години го легитимират тук като техен приятел за наша сметка.
  Какъв приятел ви е бе, приятели?
  Забравихте ли, че през 1990 напусна МВР, за запази членството си в БКП?
  Че беше Мутра?
  Че разтриваше ушите на Тодор Живков и му беше ученик?
  Че Москва го прати да слуша Симеон и той го направи Генерал от МВР?

  Не виждате ли, че Мутрата е руска агентура?

  Ако виждате всичко това в НАТО и ЕС /не се съмнявам/ и продължавате да го оставяте на власт, рискувате да превърнете повечето си тукашни от съмишленици и лоялисти, спазващи демократичните принципи, в радикални самоорганизиращи се хора. А това не трябва да става.

  Не се дръжте като през ноември 1956!

  Много по-лесно ще бъде да документирате този боклук и да го разкараме на избори, отколкото друго.

 7. Препрочитам статията в която като главен герой на публикации на някои от най-големите планетарни медии е Стопанинът на Блога ни и неволно ми се набива успоредицата между Иво Инджев и архитектът на най-голямото чудо в историята на спорта–Хърб Брукс. Това което е ХБ за американският хокей, ИИ е за родната журналистика. Извисят се с исполински ръст, разбивайки предразсъдъци, стереотипи и псевдоавторитети.
  И понеже станалият приживе легенда Хърб Брукс е по-малко познат тук, два клипа от чудесният филм “Miracle” показващи как човек с вяра и знания може да постигне всичко.

  https://www.youtube.com/watch?v=8YCVtPVP5wI

 8. Извинявам се, но първият клип не излезе.
  Гледат се обратно.

 9. Тиквоций плюс Ршетников-форевър? По-скоро ще си пусна куршум в главата, отколкото да повярвам в тая абсолютна и идиотска комбинация. Баце – на боклука на историята (когато и да е), Решетников – с доживотна забрана да посещава страната ни.

 10. и да не забравяме, че т.н. Европейска народна партия стои твърдо зад гърба на ГЕРБ и насърчава точно това отвратително състояние на нещата в страната. Така че вече не само русия е отговорна за местния ни хаос.

 11. ОСТАВКА!!!!! на любителят на Винету! Бойко е КОМУНИСТ и няма да направи реформи в съда защото Пеефски му е така наредил! А, на всички е ясно че Пеефски(който е дете на Илия Павлов!) е слуга на Доган, а той пък на Путин!

  ВЗЕМАШ Бойко Методиев БОРИСОВ, – ПОЛУЧАВАШ РУСКО РОБСТВО!

 12. За безсрамието денят на срама никога не идва.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.