Полски урок по българско свободолюбие

Емоционалният израз „братски” по отношение на чужда държава и народ е девалвиран след десетилетията на братската съветска окупация. Вицове се разказваха в НРБ за „братските” ни отношения.

 

Ето че поляците правят пробив в международното пространство в навечерието на 3 март, който бих нарекъл братски подарък без кавички.

 

„Представители на полската дипломация в София отправиха специален видео поздрав към българите за 3 март, в който рецитират стихотворението „Хаджи Димитър” на Христо Ботев.

В клипа полският посланик у нас Н.пр. Кшищоф Краевски, различни консули, аташета и служители в Посолството на Република Полша, Полския институт и Отдела за промоция на търговията и инвестициите, рецитират безсмъртната творба на Ботев на български и полски, в превод на Владислав Броневски. Дипломатите произнасят думите на поета пред знакови места в София, като Президентството, Народното събрание, Министерски съвет, паметника на Васил Левски, паметника на Незнайния войн, Ректората на Софийския университет. В същото време прави впечатление, че от този списък отсъстват паметниците, които са свързани непосредствено със самата Руско-турска освободителна война като паметникът на Цар Освободител, Руски паметник и в Докторската градина” ( Actualno.com)

http://society.actualno.com/polski-diplomati-pozdraviha-po-prekrasen-nachin-bylgarite-za-3-mart-video-news_526823.html#ixzz41lW9taVg

 

Това е международен прецедент в косвеното признаване правото на българите да не бъдат на колене пред Русия и урок по свободолюбие от братята поляци в момент, когато руската антибългарска пропаганда изцяло се е съсредоточила върху безогледната експлоатация на темата за „освобождението” като база за окопаване на руските интереси в съзнанието на българите.

 

Не е срамно да кажем, че има какво да научим в час по свободолюбие от братята поляци.

20 мнения за “Полски урок по българско свободолюбие”

 1. Имало и добри новини с адресат България. Благодарим ви, братя поляци!

 2. Можем да им се отблагодарим като цитираме пак толкова обичащия Полша и поляците ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ в “Катков умрял!”:

  “… Особено ще тържествуват неговата смърт полските измъчени патриоти”. Години наред той е гризал техните кости, качил им е най-позорни имена, преследвал ги е и в студените гробове… Велики списатели, гении на науката, на литературата и на изкуството са мрели в синджири по пътя за сибирските каторги, а той е писал в полицейската си газета, че “Смъртта на кучетата е по-голяма загуба!” И защо това безчеловечие към нещастните и угнетените? Затова защото са обичали своето отечество, защото не са можали да търпят казашкия камшик, защото са били сто пъти по-образовани и по- просветени!”

  НО ИСТИНСКИ ЩЕ ПОКАЖЕМ СОЛИДАРНОСТ С НАШИТЕ ПОЛСКИ БРАТЯ, АКО ИЗМЕТЕМ ИМЕТО НА КАСАПИНА йосыф хурка от България! хурка, накратко казано, е жуков на онова време по касапщина и стратегическо бездарие!

 3. Дали Христо Ботев е мислел, че ще дойде ден в който чужденци ще ни учат на патриотизъм и независимост??? По-долу привеждам моралният кодекс на един човек когото уважавам наравно с Левски
  Да бъдеш всякога полезен на по-слабия.
  Като си захванал една работа трябва да караш до край.
  Колко е хубав светът! Колко щастливи би трябвало са да са хората! Големи гадове са тия, които ги правят нещастни.
  Няма да сложа ръка докато не накарам султаните и царете да орат земята.
  Просвещението най-сигурно гарантира възхода на отечеството, затуй отваряйте училища.
  Никакви милости не желая и никакви компромиси не правя.
  Да живееш значи да се бориш. Робът за свобода, а свободният-за съвършенство
  Яне Сандански
  Честит празник(предварително) на всички четящи и мислещи хора. И специално на блогъра!

 4. Искам да уведомя публиката, че самият аз днес бях заплашен пак с “изчезване” след ДС от 1986.

  Днес в 17:30 ми позвъниха на вратата и като отворих, две мутри ми казаха: “Знаем те, спри да пишеш против Русия, за да не изчезнеш!”

 5. Силно, много силно послание! Благодаря Ви Полски братя! Винаги съм се възхищавал на този народ дал на светът индивиди като : Хенрик Сенкевич, Мария Кюри, Стефан Банах,Вацслав Серпински, Казимеж Куратовски,Леополд Инфелд, Станислав Улам! Благодаря и на Вас г-н Инджев, че представихте в своя блог този забележителен и оригинален поздрав на Полското посолство и Негово превъзходителство – посланикът на Полската република!

 6. Няма такова нещо като братята поляци. Честно си признавам – поплаках си от радост, че на света има такива сродни души.

 7. От приятел от Полша знам, че всяка вечер в техния град има пънк рок концерт! Дори самите му деца свирили в пънк банда. А при нас какво? Кварталното читалище /кръстено на крадеца на романи и агента на ДС/ се е превърнало в мавзолей на комунистически столетници.
  ПП По повод 3-ти март да сме наясно! РУСНАЦИТЕ СА НИ ОСВОБОЖДАВАЛИ И ТО МНОГОКРАТНО!
  /веднъж от 37 тона злато, после от 24 тона злато ни освободиха и в днешно време – постоянно занулявайки икономиката ни и превръщайки ни в най-бедната страна в Европа те ни спасяват от имигрантския поток, като най-непривлекателна дестинация.

 8. Позицията на поляците е естествена и обяснима.Били са част от мракобесната Руска империя!Искат да покажат на неосъзнатите и необразовани българи как трябва да изявяват националното си достойнство и наследство.Не случайно двама от едни от най–великите българи–Съби Стойков/Георги Стойков Раковски/ и Гавраил Хлътев/Георги Бенковски/ приемат фамилни полски имена в знак на съпричастност с борбите на полския народ срещу руската деспотия!Между другото, не е зле да се припомни,че в полската историография руският ген.Гурко/т.нар.Освободител на София/е останал като “Палачът на Варшава” в резултат на кървавото потушаване на Полското въстание от 1863г!!!

 9. ЕЕхххх… защо мигрантите заобикалят държавата на простаците.Сега няма с какво да се оплакваме.Не.. не оградата , ги плаши те се плашат от простаците живеещи на територията.Гастоприемни , любезни , мили … прочути …прочути с тези си качества в своите очи.
  Да вземем да кажем на Павлето , да каже на Плъха ,а той да се оплаче на Пеевски, той пък да каже на ченгетата да пуснат малко мигранти и през нас , че да можем да се гордеем , ето и ние страдаме .Не да ни се хвалят македонците с претъпканата граница.Ние да не сме по- долу от тях.Нашият Боко с какво ще се пери в Брюксел , ако не покажем изнемогване .

  Сега като няма комунизъм , а поляци , чехи , да не говорим германци са далеч , далеч напред , освен да си намира ме причини с мигрантите , как иначе да се оправдаем.
  Ами да те поляците и преди бяха по напредничави от нас , затова Войчех ги понатисна , че бая страх браха ама се окулисаха.И сега и Ботев могат да да рецитират , щото главите не са им кухи като на българите.То българите им бяха равни едно време по комунизма , щото всички в блатото тънеха.Ама сега , на съревнованието по демокрация , българите са далеч назад , щото с тарикатлък държава не се гради и общност не се създава.Ама кой да им го каже ,като пожарникар ги управлява.!!?
  Хайде мигранти , елате , поне една дузина се престрашете , та на наш Боко рева в Брюксел да чуете.
  Той е най-умен от всички ни , а животът ни зависи от съмненията му !

 10. Ако не се лъжа Херцен е казал, че ако руският цар желае да се заеме с освобождаването на славяните, може да започно от поляците.

  Колкото до Яне Сандански – това е друга тема (друга рана), ама първо да се оправим с “освободителката” на България…(развенчаването на международните митове има приоритет пред вътрешните)

 11. @ ОТБЕЛЯЗВАМ | МАРТ 2, 2016, 20:07

  Не ми се вярва да ги послушате…

 12. Отбелязвам, съчувствам ти !
  Надявам се да намериш верния път! Свинските гъзове явно много са изтрещели щом треперят от всеки коментар! Техния господар е в тежко състояние а заедно с него ще си иде и боклука от продажници, които задушават България. Пожелавам ти да видиш скоро техния край!!!

 13. Благодаря на @Патриотите.

  За 30 години почти бях забравил какво е да те заплашват пряко. Развалят ти апетита и съня.
  И се замислих за Иво, домакина на блога. Публично хулен и заплашван през ден. Който продължава да пише.
  Затова се срещаме тук.

  Искам Русия да я няма. Или поне да я направим толкова малка и обезоръжена, колкото да не представлява опасност за нас и за света.

  Сарданапал,
  Нали знаеш – “Няма власт над тази глава, която сама се е сложила в торбата.”

  Искаш ли да огледаме МОЧА?
  Пък защо не и Руската посолство?

  Ама нека оставим Исаков да шава – той достатъчно добре освинва Русия всеки ден със свинщините си.

 14. Честит 3-ти март, приятели!
  На тази дата България със съюзниците си в Брест-Литовск подписва Мирния дотовор за победата над Русия.

  Честита 98-годишнина! С този Договор, между другото, даваме свобода и на Полша.

  Две думи и за ген. Гурко.
  Срам и позор е днешна софийска улица да носи неговото име. Това е руският генерал, потопил в кръв Варшавското въстание през 1863.
  Породено от Акта за премахване на Крепостничеството от 1861. Но не става – Крепостните може да са свободни, но не и поляците. И затова ген. Гурко избесва 20 000 поляци около Варшава – за назидание.

  Между другото, ген. Гурко умира от инфаркт при секс с две скъпи петербургски проститутки. Снимките им са публикувани по вестниците от Охранката, за да се избегнат спекулации за атентат.

  Фандъкова,
  Защо още тази улица не си я прекръстила?
  Това да не ти е 19-ти век?

 15. На комунистите – само цифри и факти!
  В лицата!
  Но те понеже са безочливи – мижат и викат “Какъв хубав московски банан!”

 16. Забележително е как този мил жест на уважение от страна на полските дипломати е оплют във форумите на Капитал и Медиапул. Най-често коментарите са, че поляците са такъв отвратителен народ като нас. Чии ли мисли са това? Естествено на кремълския светилник. Забележително е колко продажни българи са му станали говорители. Като се започне от Борисов, БТВ, Нова, БНТ и се стигне до външният ни министър за съжаление.

 17. Може да има нещо общо с това, че вчера поляците отбелязаха деня на т.н. “Прокълнати войници” (żołnierzy wyklętych – goo.gl/mphTf1).”Прокълнатите войници (на полски: Żołnierze wyklęci) е име, което се прилага за различни антикомунистически съпротивителни движения в Полша, които се образуват в последните етапи на Втората световна война и след това. Създадени от някои членове на Полската тайна държава, тези тайни организации продължават въоръжената борба срещу сталинисткото правителство на Полша през 50-те години. Методите им включват партизанска война, както и множество военни атаки срещу комунистическите затвори, както и сградите за сигурност на Министерството на обществената сигурност.” Доколкото ми обясниха, за пръв път този празник се празнува и отразява толкова широко по медиите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.