Време е за референдум с един риторичен въпрос: ИСКАТЕ ЛИ 6 СЕПТЕМВРИ ДА БЪДЕ НАЦИОНАЛНИЯТ НИ ПРАЗНИК

Все повече българи разбират, че 3 март е чисто руски празник, натрапен на българите от Петата колона на СССР, преформатирана в руска във Великото народно събрание през 1990 г. Колкото и много отделен човек да пише и говори по този въпрос, важно е в разясняването на неоспоримия от фактологическа гледна факт да се включват различни автори и дори цели медии.

 

Днес това е направил вестник „Дневник”. http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/03/2715954_sedem_mita_za_osvobojdenieto/?ref=yellow_fp

 

С разнообразяването на източниците на съпротивата срещу националното ни обезличаване и подчиняване на руските имперски цели, чийто инструмент е символиката на 3 март, нараства и вероятността от общонационален разговор за необходимостта да се освободим от митологията за „освобождението” като руско благоволение.

 

Отделно на ръка, че благородството задължава, а не служи за закрепостяване- ако приемем изобщо внушението, че именно благородни мотиви са задвижили руските войски в похода им към Проливите в края на 19 век след 9 подобни войни през предишните векове, когато не е ставало дума за никакво „освобождение” дори на православни и славяни, още по-малко пък на българи, чието съществуване руската империя съзнателно е пренебрегвало.

 

Ако 3 март е зачеването по чужда воля на българската свобода, то раждането на тази свобода се случва чрез волеизявлението на българите чрез мирната революция от 6 септември 1885 г. На този ден българите извършват съединението на България въпреки съпротивата на тогавашните велики сили, Османската империя и най-вече на Русия, която се е разпореждала господарски с българското население.

 

6 септември е празникът на българското освобождение.

Днешният 3 март е празник на руското пропагандно тържество над каузата на българските патриоти, намерили сили в края на 19 век да отхвърлят господството на две империи и да заслужат уважението на всички останали народи в Европа, благодарение на което делото на 6 септември успява с европейска подкрепа и симпатия към заплашения от повторна руска окупация, възникващ от пепелта на вековете български народ.

 

 

Иначе казано, 6 септември е българският европейски национален празник, на което българите се освобождават с европейска помощ и от руското господство. Днешна европейска България е поставена отново на изпитание под ударите на руската хибридна война и едва ли щеше да удържи на руския натиск без европейска подкрепа. Вчера полски дипломати ни я демонстрираха с рецитация на бунтовни български стихове пред български институции и паметници, изключвайки от този необичаен дипломатически демарш руската символика, свързана с 3 март.

 

 

Утре, да се надяваме и други наши приятели ще ни подадат ръка на излизане от блатото на руската зависимост. Но първата стъпка към такава подкрепа трябва да е наша. Днешният 3 март е вече по-различен от всякого досега поради растящото осъзнаване на неговата руска пропагандна същност.

 

 

Никой няма да ни подари свободата, освобождението от лъжата, без да поискаме това сами.

 

Предлагам да поискаме референдум с един кратък и ясен въпрос: ИСКАТЕ ЛИ 6 СЕПТЕМВРИ ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК?

Въпросът е риторичен,  защото това е празник на Съединението, антипод на празниците на разединението 3 март и 9 септември, които ни бяха натрапени отвън. Очевидно е , че трябва достатъчно категорично да покажем, че 3 март ни разделя, че ни има. Защото единствената съпротива срещу 6 септември като национален празник ще дойде от русофилите, които ще атакуват от позицията на “какво налага да си сменяме хубавия празник”. Налага разединението, което ни налага. На него се противопоставя Съединението.

 

 

47 мнения за “Време е за референдум с един риторичен въпрос: ИСКАТЕ ЛИ 6 СЕПТЕМВРИ ДА БЪДЕ НАЦИОНАЛНИЯТ НИ ПРАЗНИК”

 1. Свободата човек сам си я има и е свободен или НЕсвободен!

  Аз съм за това 6-ти септември да бъде нашия национален празник!

 2. Подкрепям! Но пред такъв референдум е необходима голяма разяснителна кампания.
  Но има светлина в тунела, след като дори някои привърженици на 3 март, коментират датата по-скоро като нейни противници. От обективната истина не може да се избяга (но може дълго да се отрича)

  http://frognews.bg/news_107859/Pl-Pavlov-Nai-golemite-ni-rusofili-sa-bili-prozapadno-orientirani/

 3. Да! Хайде! Отдавна трябваше да го направим!

 4. Разбира се, че 6-ти Септември трябва да бъде нашият национален празник!!!

 5. Да поискаме РЕФЕРЕНДУМ!
  ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ!
  Поздравления, г-н Инджев!
  Особебено за статиите от последните дни!

 6. Да! 6 Септември е националната дата за България!
  Винаги съм смятал, че 3 март е свързан с руската пропаганда!

 7. Категорично “Да” за провеждането на референдум за нов национален празник. Що се отнася до конкретна дата, бих предпочел да има обществено, гражданско подчертавам, обсъждане на поне две дати. Аз лично клоня повече към датата 24 Май, но съм съгласен, че и 6 Септември съдържа необходимата символика за чисто Български национален празник (но някак изключва Македония и Беломорска Тракия – това не е проблем само по себе си, ако образователната система, на национално, но и лично ниво, направи необходимото да изясни цялостната картина на Българските националните борби).

  И щом споменах гражданското общество, в малко по различен контекс, моля прочетете и подкрепете:

  http://zarepublikata.eu/?do=manifest

 8. Аз бих искал да бъде 24-ти Май!
  Тази дата ознаменува събитие от което всеки истински българин трябва да се гордее. И не става дума за военни споразумениъ, кръвопролития или преврати. Една светла дата, коато между впрочем се празнува от 1811-та години по българските земи (ако не и от по-рано).

 9. Референдум по този въпрос е повече от необходим. Сега ще проличи “матриала ” става ли за нещо !

 10. Съгласен, 6 септември е българският празник. 3 март е руски праздник – тържеството на русия над българия – позор.

 11. Разбира се! Изцяло наше, българско дело. Дори най-циничните рубладжийски подлоги няма да могат да измислят руска подкрепа за Съединението.

 12. В краен случай 3-ти март, но 1916 година 🙂

 13. ДА!ДА с две ръце -твърдо убедена!

 14. Напълно подкрепям призива.
  6-ти Септември Български Национален празник.

 15. Има два феномена, които правят Българите и тяхната история уникални и различни от всички останали. Това са Златният век на българската книжнина и Будителството. Всичко, казано и написано за 6-ти септември е вярно, но той е следствие и нямаше да го има без горепосочените явления. За мен преломният момент е Златният век,защото водещо става перото, а не мечът. Само не съм много наясно коя от двете дати е по-достоверна – 11-ти или 24-ти май.

 16. Да, естествено!

  Много се радвам на бързите кратки коментари!

 17. И аз съм за това, 6 септември да е националният ни празник, но не съм убеден/а, че този народ има осведомеността сега да реши такъв въпрос чрез референдум. И как да я има, като цял живот му се набива в главата мантрата за руските му освободители. Нищо не помага срещу това, освен всекидневна разяснителна работа сред близки и познати, докато станем мнозинство, т.е. обществото узрее за един разумен прочит на собствената си история. Оптимист/ка съм, че това е възможно, защото се позоваваме на исторически, проверими факти, а не на заменяне на една мантра с друга.

  Освен това мисля, че трябва хора със солидни познания по история да съставят списък с всички имена и дати, на които незаслужено са наречени улици, площади, села и т.н., с кратки бележки към всички тях кога и с какво са навредили на България. Този списък трябва да се разпространява сред българите и разбира се да се предостави на властите, за да се ограмотят и те и вземат необходимите мерки за преименуването на съответните обекти. От данчэто не очаквам такъв подвиг, но в тая държава няма само данчэта и под обществения натиск няма начин например палачът на Левски още дълго да бъде почетен с улица в центъра на София.

 18. ДА,1000 пъти ДА!!! Да спрем най-после руските лъжи и манипулации с нашата българска история. Да сменим и руските имена на улиците в родната ни българска столица

 19. ДА,1000 пъти ДА ! Да спрем най-после руските лъжи и манипулации с родната ни българска история

 20. Със Съединението от 6 септември 1885 г., защитено в Сръбско-българската война,България показва пред света самостоятелност в своята политика и се противопоставя на Русия, която защитава статуквото от Берлинския конгрес.
  В този случай българската позиция получава подкрепа от Великобритания и така Съединението е защитено.

 21. Категорично – ДА!
  6 септември е моят НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК

 22. Естествено ДА и да се изринат всички съветски колониални тотеми от територията на страната.

 23. 6-ти септември е велика дата в българската история, но си струва да се обсъди дали 22-ри септември не е по-подходящ за национален празник. Все пак на този ден с Манифеста на цар Фердинанд България обявява пред света своята Независимост. Да, на 06.09. българският народ със собствени сили извършва едно грандиозно дело, но Княжеството ни все таки си остава формално подчинено на султана.
  В САЩ също Денят на независимостта е техният национален празник.

 24. ДА започваме подписката.Иво Инджев е човекът който да я организира & администрира.
  Откакто се помня съм на мнение че 6ти септември е националния празник. Онези псевдоинтелектуалци и отгледана опозиция от КГБ и ДС изпълниха русофилистичната поръчка в началото на деветдесетте за т.нар. “национален празник”

 25. Според мен, датата 6 септември е най-подходяща за национален празник, поради следните съображения:

  1. Осъществен е исторически държавен акт на обединението на Северна и Южна България в приблизително съвременните й граници.

  2. Реализирано е самостоятелно народно волеизявление без чуждо внушение, което е защитено победоносно от нападението на съседна държава.

  3. Постигнатото статукво е прието от великите европейски сили, въпреки съпротивата на двете империи – османската и руската.

  4. Няма общославянско значение, каквато е например датата 24 май, с възможни претенции за приоритет от страна на други държави.

  5. Осъществено е успешно мероприятие, за разлика например от Априлското въстание, което макар и славно, завършва трагично.

  Това би бил един светъл във всяко отношение празник!

 26. Не, мисля че подобен реферндум е обречен.

 27. ДА! Откога мечтая някой общественик да повдигне темата и да предложи 6 септември за националния ни празник!

 28. Абе хора, вие луди ли сте, какъв референдум, какви 5 рубли? Нали ще изкарат бетонираните чутури и мангалите под строй, и край – “това е волята на суверена”.

  Просто и тихо се пише един указ и край! Само че не виждам човек с достатъчно cojones, който да го направи!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.