Лъжите за “освобождението” , Южен поток” и “поканата” за Ердоган – от един дол руски дренки

На годишната си пресконференция на 17 декември миналата година Путин изрече лъжата на годината, че „Южен поток” бил създаден с идеята Русия да помогне на България. Доста потребители на тази новина по света, уви, са потърсили в интернет какво е това нещо „България”, заради което Н.П. ( Негово Путиничество) е благоволил, както твърди, да изобрети най-скандално известния за пренос на газ към Европа в рамките на своето царуване.

 

Колкото и да си тъп, зомбиран и русифициран, не можеш да защитиш малоумната лъжа, че огромната Русия е измислила „Южен поток” заради доброто на малката и все по-презряна от Москва натовска България ( в която, апропо, подкрепата за членството в НАТО расте все повече, не на последно място благодарение на заплахата от нашистите и тяхно нашествие- но това е друга тема с продължение).

 

Хибридната нападка от днес, според която България била поканила Ердоган за 3 март, напълно съответства на лъжата от вчера и онзи ден за освободителните намерения на руската империя спрямо българите. В този смисъл Путин е последователен продължител на имперските традиции на своите предшественици на трона.

 

Тъкмо на руския празник 3 март Путин и неговите хибриди разиграха вариант на лъжите за „Южен поток” и „освобождението” с поредна инсинуация от калибъра на онази за „Южен поток” и „освобождението”.

 

България, повтарям, била поканила турския президент Ердоган, но не и Путин, излъгаха вкупом руски медии в съзвучие с шикалкавенето по въпроса на верния на самодържеца негов Пес(ков).

 

Миналата седмица външният министър Даниел Митов възрази на прелюдията към тази лъжа със своя статия във в. „24 часа” ( престрелката беше предизвикана от Мария Захарова, наругала България от позицията на говорител на руското външно министерство на 26 февруари). България би трябвало най-накрая да покаже чрез своя премиер, че не става дума за „лошия външен министър” и доброто ( от гледна точка на Кремъл) ченге Борисов. Но това е пожелание с явно повишена мудност.

 

Намери се обаче един българин по рождение, официален представител на една от най-големите държави в Европа, който изпревари с реакцията си българското институционално снишаване пред руските лъжи по повод 3 март.

 

След дипломатическия рецитал на полската дипломация по повод 3 март, показала подкрепа за каузата на българската свобода срещу отровното клише за руското „освобождение”, Украйна също прояви солидарност с нас по този въпрос чрез своя посланик и наш събрат , посланик Микола Балтаджи.

http://clubz.bg/36344-osvobojdavaj_i_vladej

Освобождавай и владей

Какво е целяла Русия пред 138 години

Клуб Z

НИКОЛАЙ ЦЕКОВ

В навечерието на тазгодишното честване на българския национален празник руското Външно министерство отново не пропусна да припомни на българите за амнезията им по отношение на тяхната “двойна освободителка” Русия, която ги е спасила и от османско владичество, и от фашизма. Реториката на Кремъл, която потъпква всички правила за дипломатичност и елементарна коректност, срещна в София неочакван опонент. Пред Дойче Веле посланикът на Украйна Микола Балтажи, който е доктор на историческите науки, цитира многобройни източници, които разкриват потулваната десетилетия истина, че украинските войници и офицери са съставлявали поне половината от руската императорска армия, която е навлязла през 1877 година в българските земи.

„Изследователите на архивите на украинските губернии по царско време са категорични, че основната част от воювалите за освобождението на България офицери и войници са били украинци. И в това няма нищо странно – руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското и Одеското военни окръжия. В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници – Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България, за да подготвят младата ѝ армия. Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която дебаркира на дунавския бряг при Свищов и създава предмостие за инвазията. Тя се състои предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Добромиров“, посочва Микола Балтажи.

Монополът на Москва върху миналото

В архивите на много украински епархии са записани имената на многобройните жертви, паднали в тази война, казва още Балтажи и добавя: „Дори във вестниците на сравнително малки областни градове в Украйна като Полтава и Чернигов открих данни за броя на убитите в Руско-турската война. За Полтава имаме информация за близо 1 000 убити украински войници, а за Чернигов данните са за близо 600 жертви“, посочва украинският посланик и недоумява защо при честванията на българското освобождение се вдига само знамето на Русия. „За разлика от Москва обаче, на никого в Украйна няма да му дойде наум да досажда на българите с претенции за вечна благодарност. Но това, че не се издигат знамената на Украйна, Финландия, Полша, Румъния, Беларус, които също са дали жертви в тази война, си е все пак пропуск на българската страна“, посочва дипломатът.

Професорът по история в Софийския университет Христо Матанов припомня, че обвиненията за „неблагодарността“ на България към Русия имат дълга история. Тя започва още от времето на Съединението и насилствената абдикация на княз Александър Батенберг. Тогава руската пропаганда лансира измислицата за 300 000 убити руски офицери и войници, докато съвременните анализи стигат до извода за около 60 хиляди жертви. Бруталната намеса на Русия във вътрешните работи на България при абдикирането на княз Батенберг довежда дори до скъсване на дипломатическите отношения. През 1915 година към поредното си настояване за „признателност“, провокирано от влизането на България в Първата световна война на страната на Германия, Русия прибавя и наказателна акция – варварски обстрел на Варна от императорската флота.

Митът за Санстефанската свобода

Проф. Матанов напълно подкрепя тезата на покойния си колега Пламен Цветков, че последното нещо, което е целял договорът от Сан Стефано, е било създаването на истински независима държава на българите. „Това е договор, който по същество представлява акт на узаконяване на една практически неограничена окупация на България от руската армия“, казва Матанов.

Според покойния му колега Пламен Цветков, мечтата на Руската империя да се добере до подстъпи за пряка атака на Цариград и черноморските проливи се оказва фаталният препъни-камък пред идеята за независима и обединена България. А липсата на срокове за изтеглянето на руската войска от България и застрашителната ѝ близост до Босфора обединява западните сили за противодействие срещу амбициите на Санкт Петербург. Два месеца след договора от Сан Стефано руският посланик в Лондон Шувалов и лорд Солсбъри се договарят за свикването на Берлинския конгрес. Още тогава руската дипломация се съгласява да бъдат орязани земите на новата българска държава – просто защото не желае да остави на Балканите голяма и силна държава под западна протекция. Неслучайно големият спор на Берлинския конгрес е не за границите на Княжество България, а за сроковете за изтегляне на руските войски.

По мнение на Цветков, подобно на лозунга на Британската империя „Разделяй и владей!“, Руската империя се е разширявала под мотото „Освобождавай и владей!“. Тази стратегия датира още от времената на Екатерина Велика, когато „освободеното” от османска протекция ханство на кримските татари след няколко години „независимост“ е окончателно придърпано от Санкт Петербург. Малко по-късно същата съдба застига Грузия, „освободена“ от иранска зависимост.

“Четете и знайте…”

Проф. Христо Матанов обръща внимание на обстоятелството, че българските учебници по история продължават да премълчават или прескачат неудобните за Москва факти. „Като автор на подобни учебници често съм се замислял дали с някои от изнесените факти няма да засегна нечий „обществен“ интерес. Самоцензурата е част от работата по писането на учебниците по история, а водеща роля в тази работа играят указанията на Министерството на образованието и науката. Те издават стремеж към някаква „балансираност“, която обаче означава писане и преподаване на история „под сурдинка“ – с цел да се зачитат „традиционни“ представи за отношенията ни с Русия. В миналото тези представи се създаваха от завършилите образованието си в Русия български историци, както и от марксистките писачи на учебници. И днес обаче продължаваме да мълчим за тези грижливо пазени митове“, признава проф. Матанов.

Според посланик Микола Балтажи, именно заради премълчаването и изопачаването на исторически факти и до днес продължава да се твърди и вярва, че не Цариград и Проливите, а свободата на България и добруването на българите са били основната цел на Санкт Петербург във войната от 1877-1878 година. “В деня, на който българите честват своето освобождение, искам да се обърна към тях с думите на Паисий за невежеството като първопричина за българските беди: „Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи.”

Материалът е публикуван в “Дойче веле”

24 мнения за “Лъжите за “освобождението” , Южен поток” и “поканата” за Ердоган – от един дол руски дренки”

 1. Един откъс от впечатленията на съвременник и пряк участник в руско-турската война 1877-78 година. Не претендирам за качеството на превода но се надявам поне да съм успял да предам смисълът достатъчно правдиво.
  Ето и оригиналът:
  https://archive.org/stream/experiencesofpru00pfeirich#page/18/mode/2up

  “…На гарата, влакове връщащи ранените от фронта често се разминаваха с тези които откарваха новите попъления натам. Войниците седяха в претъпканите вагони безмълвни, безразлични и подтиснати, нямаше и следа от жизнерадостно пеене; само кога потеглеше влакът, войниците размахваха шапките си и се провикваха “Прощайте, прощайте” но никой не им обръщаше внимание. Липсата на какъвто и да е интерес у жителите на това място беше наистина шокираща; а това това беше войната за “свещената Славянска кауза”, която според инициаторите на Панславянското движение, цяла Русия искаше и подкрепяше! Това беше толкова далече от истината, щото едва ли е имало по-непопулярна война през последния половин век, като тази срещу Турция. Целият престорен ентусиазъм “за нашите потиснати Български и Сръбски братя”, прокламиран от Панславистите, беше една от най-долните лъжи познати на историята…”

 2. По Договора за мир, подписан в Брест-Литовск на 3 3 1918 Русия дължи на България милиони златни рубли репарации, покриващи направените разходи за защита.

  Тези милиони златни рубли естествено никога не са платени на България. Но самият дълг предизвиква ожесточението на Москва спрямо София в началото на 20-те. Знаем и помним наказателните московски акции от септември 1923 и април 1925. За да не си платят дължимото.

  И за да се стигне до вчерашните налудни брътвежи на крепостната Мария Захарова, искаща благодарност за поне век и половина продължаващите обири.

  Скъсване с Русия!

  Това повторение не е емоционално, а рационално.

 3. Браво на полските дипломати.Толкова приятно поднесено поздравление за празник, не знам да е имало до сега.Великия поет Ботев, съответстващ на величието на подвига на войводите.
  А към Н.П. Посланик Балтаджи, храня искрена симпатия от многобройните изяви по една телевизия.И това , което ни разкрива сега е невероятно. Истината е като скала , в която се разбиват всички лъжи, нали.Скоро и Лъжеимперията ще се разбие на парчета.Кого заблуждавват руснаците с тези “освобождения”?Само себе си, да се надъхват колко уж са велики.

 4. Ледът се пука, г-да съдебни заседатели!
  В предишна статия Димитър даде линк към клип с интервю на Александър Невзоров пред Ехо Москва.
  Ето пълен запис пренесен на хартиен носител.
  http://echo.msk.ru/programs/personalnovash/1720942-echo/
  Има страхотни попадения лични и плод на блестящата ерудиция на АН.
  Аз си избрах за №1 цитат на Александър Петрович Никонов: “НАТО-психическото заболяване на Русия”.

 5. Хилядолетният руски обир на България продължава и днес.
  Чудесно е описан в книгите “Течна дружба” 1, 2 и 3. Чакаме 4.

  Няма нужда много да се умува. Най-добрите решения са продиктувани от волята за Свобода. Поне това показва историята.

  Скъсване с Русия!

 6. По една телевизия показаха жена, която държи портрет на Путин на Шипка. По първи май да не би да очакваме портрети на Хитлер?

 7. Русофилите трябва да се разглеждат като душевноболни. С търпение трябва внимателно да им се поднасят факти от историята и да се чака да ги осмислят, ако могат. Но време трябва.

  Докато с рублофилите работата е ясна – по десет години на всеки и дълто да обясняват на циганите в затвора защо обичат Русия. Само бой ще ядат.

 8. На 03 март 1918 година Русия капитулира пред Царство България и подписва Брест-Литовския мирен договор.

 9. ‘В брой № 2 на Държавен вестник от 10. 01. 1884 г. е публикуван следният Указ № 1144. „Ний Александър І С Божията милост и народна воля княз на българите Провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер. Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.
  В пълния текст се описват размера и сроковете за заплащането, където “безкористната” помощ е определена на 10 680 250 книжни рубли и 43 копейки, което по онова време се равнява на 32,5 тона злато.’

 10. http://toshev.blogspot.bg/2014/03/blog-post.html
  Две статии : От Сан Стефано до Берлин и 3 март 1918г. – Денят на победата на България над Болшевишка Русия
  Освобождението: от Сан Стефано до Берлин /Лъчезар ТОШЕВ/

 11. Умният и интелигентен човек мисли разглежда фактите и доказателствата критично, разсъждава логично, може да осъзнае грешката си и да бъде убеден.Простия лесно става жертва на руската бойна пропаганда.Веднъж инфектиран и заразен с русофилство той повече не може да бъде преубеден.Вярата му се крепи на чувства, каквито и факти да му представиш, каквато и желязна логика да приложиш русофила държи на своето.Това заболяване обхванало част от народа ни не се лекува, то е като рак.Опитите за убеждаване вместо да отслабят, само засилват техните проруски пристрастия.Това е така зашото техните представи, нагласи и когниции са формирани и се крепят на вярата.При получаването на нова информация те започват да изпитват когнитивен дисонанс, който гледат да намалят.Това може да стане като напълно игнорират фактите, изоставят въпроса от темата и започнат да говорят за външния дълг на САЩ.Тази тактика се нарича Whataboutis. Има и друга “Те защо бият негрите” .Другия начин за намаляване на дисонанса е чрез използването на манипулирана информация.Руската пропаганда цели да промени стойноста на моралните ценности, като измени реда им в ценностната система на индивида.Поставяйки ги на първо място , тя кара хората да ги защитават с предимство пред другите.Например дискутирането на хомосексуализма и мигрантите ги прави важни и ги изтегля напред в списъка на личната ценностна система.Така вече като се обяви че тия ценности са заплашени и манипулираните индивиди тръгват да ги защитават.Това става със следните клишета:”Какво ще стане, ако мигрантите дойдат и започнат да изнасилват и убиват.”Какво ще стане ако ни наложат гей браковете”,”Кой ще ни спаси, ако дойдат турците”.Руските СМИ произвежда и мемове за инфектиране на съзнанието.”Гейропа”,”Атлантически ценности”,”Западни рептили”,”Това ли ви е демокрацията”.Така заразените русофили се превръщат в мемботове и започват да се репликират.
  Техните убеждения са толкова силни , че даже Ленин, Сталин и Путин да дойдат и да им кажат, че са ги лъгали досега,пак няма да им повярват, а ще кажат , че са купени от американците.Тази система на манипулации не може да съществува без враг(САЩ), с който да оправдаят ниският стандарт на живот който имат.Все искат да се мерят и бият с американците, щото им пречели.Те сега са гладни защото не им купуват евтиния нефт и нямат долари.Нали ако рашките победят американците, долари пък съвсем няма да има.Но как да ги победят?САЩ дават за въоръжаване 700 милиарда долара на година, руснаците 71 милиарда долара.Без да броим Европа.Тази разлика във въоръжаването се натрупва и увеличава всяка година.Американците имат 150 нобелови лауреати които сега работят, -руснаците 10.Пак не слагаме в сметката Европа и Япония.Американците имат 20 института и училища с милиарден бюджет, само институтът в Харвард има 36 милиарда долара бюджет, цяла Русия дава 13 милиарда дол. за образование.Какво сравнение и какви изводи за силата и мощта на тия две държави могат да се направят?

 12. За съжаление огромна част от населението на България мрази да чете и продължава да се подава на гнусните манипулации на нашите “братушки”относно историята ни.Благодарение на вас г–н Инджев и някои други нестандартни историци ,който се интересува може да научи истината.Благодаря ви от все сърце.

 13. Ако направим Микола Балтаджи Премиер на страната, България би била много по-адекватна държава, отколкото начело със снишаващия се страхливец Бойко Методиев Борисов.

 14. Както се казва – Приятелят ще те развесели и в тежък момент, а неприятелят ще ти развали и празника.
  За разлика от редовия български гражданин, който най-вероятно е погледнал с насмешка на напъните на Путин, нашият Патриарх пирпили да отиде в Москва да го потупат по рамото.
  Като става въпрос за история,да не забравяме, че първото, което българите направиха през Възраждането беше да извоюват църковна независимост. По-късно територията на Българската екзархия е използвана като ориентир за земите, населени с българи. Сега Москва не успява да овладее умовете на Българите, колкото и да плаща на БТВ, да командва Борисов и съответно Нова, Анкова и съответно БНТ, както и медиите на Пеевски, а чрез Борисов и медиите на Прокопиев. Българите живеят, работят, учат или просто пътуват на Запад, а не на Изток.
  Но пък Путин и разведчикът Кирил успяха да овладеят ума на един българин – Патриарх Неофит, заедно с цялата му кохорта, надявайки се чрез неговите уста и деятелност да овладеят и сърцата и умовете на българите, определящи се като ,,православни”, които са може би около 70% (не си спомням точно проучванията). И този процес, колкото и невероятно да звучи, е започнал. Почти всички българи, редовно посещаващи православни храмове, са силно враждебно настроени срещу другите християни, а повечето и срещу запада. Да се радваме ли или да съжаляваме, че активно практикуват вярата си много малък процент православни?
  Москва неделикатно, систематично и арогантно усвоява Българската православна църква и я превръща в подразделение на тайните си служби и ПР в хибридната война.

 15. Да не забравяме, че БПЦ определя дата за задушница през последните години обикновено точно на 14ти февруари и в храмовете на този ден се сипе отрова срещу католицизма, заедно с панихидата. Примерите за агресия на българския клир към другите християни са много.
  За много свещеници това е по-скоро ,,професионално задължение”, отколкото убеждение. Но е системно прокарвана политика от страна на Светия Синод.

 16. Захари Стоянов:
  „… ако руският крак стъпи някога в нашите райски земи, то нашите полета и плодородни места няма да ги владеят български, но руски стопани. Тогава българският народ ще да опита какво значи робство, което той не е и сънувал даже и във времето на турците. Руското робство е нещо нечуто и невидяно. На зверовете турци никога в ума им даже не са минували тия зверства, които са били узаконени в Русия…“ (в-к „Свобода“, 1888 г.).

  Пророчески думи, сякаш писани за наше напътствие през втората половина на XX век!

 17. Като че ли този майтап има и по-дълбок смисъл… Психоаналитикът би посочил травмата на руската душа, подсъзнателното желание за отъждествяване с недостижимата Германия и др. тънки работи, но най-сигурното е, че ушанките пак са прекалили с водката и ограбването на чужда собственост!

  http://www.faktor.bg/smotanyatzi/68265-rusiya-uvekovechi-obraza-na-natzistki-ofitzer-v-pametnik-na-ruskiya-voyn.html

 18. Дай, Боже!
  Слава Украйна!

  Сегодня я бы выделил две важные новости или очередные два ножа в спину». И обе они из ЕС.
  – Вы помните, я писал пару дней назад про переговоры Госдепа в Азербайджане. Так вот сегодня ЕС официально
  одобрил строительство Трансадриатического газопровода (Trans Adriatic Pipeline, TAP) из Турции в Италию, который является частью так называемого «Южного газового коридора» – Азербайджан – Турция – Греция – Албания – Италия.
  Этот газопровод будет готов через четыре года и его еще называют «контрольным выстрелом» в «Газпром».
  – На следующей неделе ЕС вслед за США продлит на 6 месяцев санкции против России – 148 физлиц и 37 юридических.
  – «Нормандская четверка» завершилась безрезультатно.
  – По поводу заявления Юнкера.
  Перед референдумом в Голландии Юнкер сказал то, что многие противники расширения ЕС хотят услышать. И успокоившиеся они просто не придут на референдум. А нет явки – нет и референдума.
  А про НАТО вообще решают не в Брюсселе, и через лет пять Украина будет в НАТО, а Юнкер на пенсии.
  Вот так пока на сейчас.
  Олег Пономарь

 19. Свобода за Надежда Савченко!

  Формулировка «Суд над Надеждой Савченко» меня раздражает точно также, как, скажем, формулировки «Российская федерация» или «Президент России». Я, как журналист, всегда последовательно призываю к точности формулировок. И точно так же, как в России нет никакого Президента – поскольку это должность выборная – а есть человек, узурпировавший власть путем силового переворота, за само слово «федерация» заводят уголовные дела, точно также нет и никакого «суда» над Надеждой Савченко.
  Суд – это понятие правовое.
  Какое отношение к праву имеет некое действо, на котором некие люди, узурпировавшие власть, говорят офицеру армии соседней страны, боровшемуся
  против захватывающих в его стране города террористических вооруженных отрядов, что он убил граждан другой, соседней страны, попавших в его страну непонятно как, а за это мы его похитили, незаконно вывезли и предъявляем теперь обвинения – да и мало того, что обвинения, так еще и черти пойми в чем – я совершенно не понимаю.
  Прокуроры одной страны предъявляют обвинения офицеру другой страны за то, что он выполнял свой профессиональный долг в своей стране, не имеющей к ним никакого отношения…
  Ближайшая, хотя и не полная, аналогия – суд над офицером Красной армии в гестапо за его участие в партизанском отряде.Не полная, потому что даже в этом случае он был бы военнопленным. Савченко же – даже не военнопленная. Потому что официально это государство трусит даже назвать вещи своими именами.
  Так что Савченко – похищенная. Заложница. Ст. 126 УК РФ, часть вторая пункты а, в, г, и часть третья пункт а. До пятнадцати лет, особо тяжкая.
  Не считая таких довесков, как бандитизм, экстремизм, терроризм и пр. Так что к понятию «суд» это все, конечно же, не имеет никакого отношения.
  Суд, конечно же будет. Но потом. И – в Гааге.Аркадий Бабченко

 20. “От другата страна на Каспийско море е Туркменистан, с четвъртите запаси на природен газ в света. Съсед на Турция е Иран, който до 1-2 години ще се интегрира в световната икономика. А там вече започват – находището в Израел, в Кипър. Няма нужда да си професор за да виждаш очеизвадното – Путин реши да захапе отново половин Европа и сега цивилизованият свят започна да му пили зъбките.”

 21. Посланикът на Украйна Микола Балтажи каза нещо много важно,което не трябва да се забравя: “Най-страшното е,че руснаците не знаят границите на своята държава”.

 22. след Гражданската война в Испания /1936-39/ разпитвали в полицията пленени комунисти. Те така казвали на черното бяло и отричали очевидни неща /нещо характерно за всички комунисти!/, че поканили за консултации шефа на Катедрата по психиатрия в Мадридския медицински университет.
  След едногодишни беседи с тях, той представил заключението си: “Комунизмът не е идеология, а вид психично заболяване.”

 23. До ЦВЕТА ГРИГОРОВА

  Съжалявам, но не сте права – не са овладели ума на партриарха. Просто “агент Смеонов” се явява в масква на рапорт пред майор гундяев в компанията на агент гоцэ трипера и гражданина симеон борисов фердинандов, познат също и като симо барбута. И тримата отдавна са разменили не само умовете, но и душите си за финикийски знаци.

  Има обаче две добри новини. Първо, рАЗИЯтското кривославие, насаждано тук, агресивно, нетърпимо към всички, както добре сте го описали, не обхваща никакви 70%, нито 17, нито дори 7. Българинът си е бил и остава винаги атеист дори когато взема комка и нафора, мисля, че го беше казал Иван Хаджийски. Ако гундяев и Ко смятат да упражняват обществено влияние чрез БПЦ, са толкова далеч от целта, че дори идея си нямат колко. По-скоро меракът им е да турят ръка на имотите на БПЦ.

  Втората новина е още по-добра. Този, Който гледа всички ни и вижда всичко, полека-лека прибира русифилистичната агентура за рециклиране. По 10 русифилистици ни напускат всеки ден по биологични причини. Дето се вика, амин…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.