Руското лъжливо другарче

Препубликувам от e-vestnik статията на Вени Марковски по въпроса за руските лъжи заради протокола: за да се види още веднъж технологията на руската хибридна война срещу България. Евентуалните забележки към автора препоръчвам да се отправят в неговата страница във фейсбук, където той е в свои води.

Пропагандата срещу България няма почивен ден

3 Март 2016

“Ех, братушки, къде е вашата съвест” – публикация в “Комсомолская правда”

Уважаеми хора, честит празник!

За съжаление ще трябва да насоча вниманието ви към един не толкова тържествен момент. Макар и празник, пропагандата (вкл. и тази срещу България) няма почивен ден.

Няма да се занимавам с въпроса дали руските медии са се оказали жертва на българска дезинформация или някакъв неизвестен ми до днес български сайт е инспириран от някаква руска дезинформация, но все пак не може да не отбележим нещо важно:

Говорителят на руския президент е жертва на анонимна информация от някакъв неизвестен български сайт, който самичък се рекламира като “политически некоректен” и “уникален” “като никой друг.”

За обикновения български гражданин, нещата би трябвало да са ясни, но все пак ето ви някои факти, които ще ви помогнат да се ориентирате.

(Дез)информацията от България е дело не на сайта, цитиран в руските медии, а е препечатана от него от друг сайт, назоваващ се “под око” и обявен от “координатора на екипа” за отворен “за всички и за всичко, в името на обективната истина и познание. За да сме свободни, трябва да бъдем информирани.”

Факти:
– Статията под заглавие “За 3-ти Март на Шипка не каним Путин, но каним Ердоган” е неподписана. Авторът ѝ е “admin”, т.е. служебен акаунт, а не човек, стоящ с името си зад нея.
– Статията не посочва никакви източници, а просто отправя някакви твърдения.
– Статията цитира обяснения от ГЕРБ, РБ и др., но без да споменава каквото и да е име на техни представители.

Изводи: статията е пасквил с неизвестен автор. Тя не отговаря на елементарните правила на журналистическата професия – когато се публикува новина, да се посочват източниците ѝ.

Статията е използвана от руските медии като част от общата им кампания срещу всичко европейско. Подчертавам – от руските медии, а не от руския народ. Руският народ отдавна гледа на България абсолютно неутрално, като на нормална държава. Това си личи и по факта, че който може да си позволи, си купува жилище на черноморския бряг и го прави не защото не може да си купи в Гърция, Кипър или Чехия, а защото културата ни е близка до тази на руснака.

Впрочем, не бива да се превъзнасяме прекалено много – просто България се явява странична жертва на поредното охлаждане на отношенията между Русия и Турция.

Подреждането на България сред страните, които са неблагодарни на Русия за освобождението не е случайно – и то не започва със злощастните коментари на говорителката на руското Министерство на външните работи през миналата седмица, нито пък ще завърши с язвителния и нарочно пуснат коментар на говорителя на Путин днес: “Разбира се, ние искаме нашите български партньори да са наистина свободни от всякакво иго и да са толкова суверенни в своите действия и решения, че по никакъв начин да не вредят на интересите на страната си.”

Русия държи да бъде признавана за освободителка – впрочем факт, който никой в България не е отричал!
Но също такъв факт, за който вие навярно си спомняте, е казаното от Левски, че който ни освободи, той ще ни пороби?

Но може би не всички знаете за опитите на руските царе да наложат на младото българско княжество пълно подчинение на интересите на Русия – често против националните интереси на България?
И не са мнозина, които сте наясно, че Съединението с Източна Румелия е осъществено не благодарение, а въпреки Русия.
Нещо повече – тъкмо поради несъобразяването за този акт от страна на младия княз Батенберг, той е накаран от Русия да се откаже от престола си и резултатите за България са плачевни – за княз е избран Фердинанд, докарал националните катастрофи през 1912 – 1918 г.
Малка, но важна подробност е, че Русия отзовава всичките си военни след 6-и септември 1885 г., като едновременно подстрекава Сърбия да започне война с България, която можеше да е унищожителна за обезглавената българска армия, ако не бяха младите наши офицери, които се справиха със заплахата и защитиха Съединението на дело.

Защо ви пиша тези неща в днешния празничен ден?

За да ви помоля да не ставате лесни жертва на евтина (или скъпа!) пропаганда.
За да ви помоля да празнувате не просто свободни, а да знаете, че за тази свобода кръвта си са дали не само руските войници, но и хиляди българи – от Левски и Ботев, през Панайот Волов, Ангел Кънчев, Георги Бенковски, та до знайните и незнайни опълченци, които предрешиха изхода на войната със своята самопожертвувателност на връх Шипка.
За да знаете, че ние не сме наследници на роби, а на точно тези наши национални герои, чиято памет почитаме на 2-ри юни в 12:00 часа, но за чието поведение трябва да си спомняме във всеки един момент, а не само веднъж годишно.

Честит празник!

П.П.
И един кратък отговор на възгласа на “Комсомолская правда” (вижте прикачената картинка) “Ех, братушки, къде е вашата съвест”:

Нашата съвест си е чиста. България е дала на Русия азбука, култура, литература и изкуство. Какво България е получила от Русия виждаме всички – болшевишки комунизъм, лагери, отнемане на гражданство на несъгласните с официалната пропаганда, както и недоразвита икономика Тодор Живков нарече тази система “недоносче”; него едва ли “Комсомолская правда” ще обвини в липса на съвест.

От страницата на Вени Марковски

23 мнения за “Руското лъжливо другарче”

 1. България е дала на Русия и 32 тона злато за т.нар. освобождение.

 2. Отмина трети март, големият празник на българските интернационалисти.
  Както всеки път, така и тази година редовните агитатори и руски пропангандатори като Андрей Пантев, Георги Марков, Божо и др.доказваха величието на този ден. ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ИЗКАЗВА МНЕНИЕТО СИ, В ТОВА ЧИСЛО И НИЕ обикновените хора.
  За мен трети март може да е празник, но не е празник на сите българи.
  Трети март не е празник на българите от ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ, ТРАКИЯ и МАКЕДОНИЯ.
  За мен шести септември е истинският празник на българите, защото отговаря на идеята за обединението ни и защото е наше, българско дело.
  Сигурен съм, че и ЛЕВСКИ би потвърдил същото.
  ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ и ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ МАЙ са най-голямите български празници.
  Апелирам да приемем идеята на г-н Никола Инджов за химн на България да стане “Върви народе възродени”.
  В такъв случай и храм-паметника в центъра на София ще трябва да добие името “СВ. Св. Кирил и Методи”

 3. И все пак истинската Русия е все още жива. Оня ден 25000 проевропейски руснаци демонстрираха в Москва в памет на Немцов и за свободата. Русия на Сахаров, Солженицин, Горбачов и Немцов трябва да победи.

 4. По повод “благодарността”. Съвременна Русия (Путинска) твърди, че основата на руската идентичност е православието. Православната Руска църква е факт, благодарение на митрополит Киприан, българин, роден в Търново, ученик на Теодосий Търновски и сподвижник на патриарх Евтимий. Освен че е основоположник на Киевската митрополия, той е
  е д и н ст в е н и я т руски митрополит, който отказва да се подчини на Златната орда и по този начин предпазва руската църква от загубата на нейната автономност.
  Ние имаме паметник на Александър II точно срещу входа на Народното събрание, а не съм чул да има паметник на митрополит Киприян срещу входа на Кремъл.
  Е, кой е неблагодарник?

 5. Добре, че сега отношенията ни с Русия са охладнели. Те за нас бяха още по–хладни, когато бяха спрели газа. Освен прекалено скъп но тогава, въпреки договори, го нямаше.
  Ех, братушки добре, че думата е чужда, защото смисълът само ми напомня за песента „Четиридсат разбойников“, която също се пееше на вашият език!
  Но хладна глава, трезва мисъл. От там и правилно разбиране на историята.
  Четох дезинформацията в руската преса, подадена ми от блогъри, и най–вече по този повод изказванията на руснаците.
  Нещастни люде, държат ги все още в пълна заблуда, по времето на свободната информация в Интернет!
  За тях е все още тайна, че Руско–турската войне е плод на имперските амбиции на царя им Александър, който ние все още го наричаме освободител.
  Малката разлика, че е искал най–паче да „освободи“ Истанбул, не я споменаваме.
  Просветата и ползите от нея, идват с трудът който се полага при усвояването на истинските познания. Така, че нека по–малко да ни огрижват фактите и заблудите по този повод. Те (руснаците) имат достатъчно възможности да се поинтересуват от писмени доказателства по този въпрос. И нашите възрожденци, примерно Г.С. Раковски, са ги научавали от техни писмени източници като вестници и мемоари.
  Не е важно какво постфактум пишат някакви псевдо учени, а какво са отбелязвали тогавашни осведомени или забъркани в мръсните им игри личности, примерно графът им Игнатиев.
  А това, че пак ни плашат с непосещаването на курортите ни, е повод за голямото Рокадо!
  Някои забелязвали вече и промененото отношение на българите, когато са идвали тук.
  Трябва само да спомена, че от тук на татъка, те ще започнат истински да го забелязват, защото и нашата историческа просвета, по тем понятни причини, също едва сега започва да се задейства.

 6. Лесно му е на Путин да се бие в гърдите и да си стои несменяем, защото е с властови имунитет в Терорусия. Любопитен съм, да разбера колко време би упражнявал хобито си в САЩ този серийно, масов убиец – маняк?

 7. Ако трябва да сме позитивни, цялата калтрашка руска атака показва на българския народ истинското лице на Русия/Съветски Съюз/Русия. Колкото повече мръсна пропаганда – толкова повече прогледнали. Изпиването на 1 литър оцет от пияницата е добър начин да го накараш да не пие повече.

 8. Да се чудиш на Русия защо прави всичко това, е все едно да се чудиш на канибала защо си пада по съответното меню или на опосума защо смърди. Ето защо още по-яко трябва заплюем в суратите негодниците с български имена, които точно в тази минута най-стръвно изпълняват кремълските команди срещу България- “негово кагебейшество” неофит(наистина имах някакви надежди за БПЦ, свързани с него-но- delete!), мадридската особа семьон, крэтэнясалыят кремльовский клозетолизоблизэц волэн сыдэрав, масковският сопол бойка коцэв и, разбира се, гоцэ сырыщныка.
  Демонстрирай презрение към тези мерзавци,пиши имцата им с малки букви и руски добавки!

 9. От въшливия можеш да получиш само въшки, от корумпирания – корупция, а Русия – и двете.

 10. За какво да сме им благодарни на руснаците?! За интригите и подлостите, с които са ни се отблагодарявали за азбуката, която днес имат за руска, а и по света хората я смятат за такава!
  Особено трябва да сме им “благодарни” за “освобождението от фашизма”, какъвто в България е нямало! За това, че ни окупираха с въшливата си и пияна червена армия и поставиха на власт утайката на българското общество: селски голтаци и лентяи, а изтребиха цвета на българската нация!
  “Благодарим” ви “освободители”!
  ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ!!!

 11. http://s12.postimg.org/8780gnzml/9661b1e7fb71d06ebd952ee0e3a2611b.jpg
  http://s13.postimg.org/wg303x0dz/8b99471c0a5509f7b159484b50928e98.jpg

  На шествието на “Атака” по случай 3 март присъства руският депутат Николай Валуев. Той е от управляващата партия на Путин “Единна Русия”.
  Наскоро, във връзка с епидмията от микроцефалия в Бразилия, причинена от вируса “Зика”, който се разпространява чрез ухапване на тигров комар и причинява патологично умаляване на човешкия мозък, показваха деца, засегнати от болестта. Излючителна прилика с черепа на въпросния руски депутат! Само че при руския етнос това не е патология, а характерна черта, присъща руска анатомична “особеност”.
  Така че, този руски примат от снимката е ярка визуализация за т.н. “русский мир” с цялата му агресия и примитивност! Сбъднатият идеал на българските русофили и в частност на рублофилстващото джудже-шут Волен Сидеров, видно от снимката!

 12. Само да вметна, че от известно време информациите за публичните изяви и интервютата с “рубладжийската смрадла”, кудкудякащата кокошка Маргаритка Попова НЯМАТ ФОРУМ! Така се “реже” възможността на читателите да си кажат мнението, а оставят само знакът за “лайкване”
  ЗАЩО ЛИ 🙂

 13. Добре казано! Във Фейсбук той има и важно допълнение:

  https://www.facebook.com/VeniMarkovskiPublic/posts/1121743491182686:0

  П.П.
  България НЕ е канила нито един държавен ръководител на честванията на своя национален празник. По принцип такива покани не се отправят, защото това са национални, а не интернационални празници.

 14. Драги sms,

  Превъзходен коментар и издържана антропологична хипотеза за генетиката и спецификата на подчовеко-получовека от вида Хомо Московикус, който удостои с вонята си русофилистичното сборище!
  Единствена възможна корекция-изписвай имцето на рублофилстващото джудже-шут: волэн сыдэрав!

 15. Обявавам най-тържествено, че всеки, който чете и гледа руски медии не за кодош и за да се посмее, а за да се информира сериозно от тях, е най-откровен идиот и не може да бъде нищо друго, освен откровен идиот.

 16. Към Николай: През 2008г. по инициатива на кмета на Добрич Детелина Николова е учредено сдружение за построяване паметник на св. Киприян в Москва. Бронзовата му статуя е изработена в България с пари на спомоществователи- българи. Преди няколко години е трябвало да бъде транспортирана в Москва и монтирана на определеното за целта място. Но не би! Защо ли? През ноември миналата година е монтирана в родния град на св. Кипрян Велико Търново.

 17. Реклама: Гледането на руска, пардон съветска телевизия е опасно за вашето психическо здраве! Наздраве! А пропо, руската водка наистина е върхов бренд, и до тук, други няма.

 18. @СТАМБО

  Sorry за пропуска да изпиша с “оригиналния” алфавит именцетото на шута-рублофил. От яд понякога забравям!

 19. Важно допълнение:

  “България е дала на Русия азбука, култура, литература и изкуство”

  Дали сме им и езика – както сочи проучване на Руската Академия на Науките, руския е диалектна форма на българския език.

 20. До СТАМБО и SMS

  Ама не знаете ли, че Валуев е липсващото звено от прехода на маймуната към човека.

  Някои учЕни допускаха, че там има и неколцина русофили, но пык.бг ги опроверга!

 21. Стефанов,напълно си прав,а къде е истинската България,такива руснаци като тези,които посочваш ти в България не са повече от една дузина.

 22. Лолита, това са всички, които бяха на улицата срещу КОЙ, това сме всички в този и други свободни блогове, това е Лозан Панов, това е Дайнов с неговия Манифест и подписалите го, както и всички демократично мислещи българи. Не падай духом, Лолита.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.