Русофоилията в България е интерсчийство – видно и от кариерата на видния русофил Андрей Пантев

В един рублофилски сайт се появи дежурното интервю за 3 март с винаги дежурния да застане на страната на Русия срещу всеки българин проф. Андрей Пантев. http://www.cross.bg/bulgariya-osvobozhdenieto-durzhava-1500407.html#axzz41vrPY6RO

 

Характерното за неговия стил е не толкова високия му наратив, колкото надменния речетатив в покровителствения тон спрямо всички несъгласни, отговаряйки на отговорите, които обичайно му задават вместо въпроси. Поправете ме, ако греша, но при цялата им водопадност, неговите словоизлияния винаги са сервилен терен, избран без опасност да го попитат нещо неудобно.

 

Презрението на Пантев към „русофобите” е разбираемо. Русофили, като него, се смятат за каймака на нацията. Те имат самочувствието, че имат право да са фили, но никой няма право да е „фоб”. При това презумпцията е, че без Русия нямало да има българска свобода. По този начин Пантев и подобните му потъпкват основното табу на историята като наука, която толкова надменно обичат да ни проповядват от амвона на присвоената от тях непогрешимост: условното наклонение в минало време е отречен отдавна като инструмент за оценка на историята. Т.е. не може да се твърди, че без Русия нямаше да има българска свобода.

 

За краткост, понеже с радиоточка е безсмислено да се спори, ще откроя само два въпроса, които някой някога трябва да му зададе, ако случайно Пантев, по голямо изключение, попадне на журналист, с когото не са се договаряли за хвалбите.

 

Пантев, с присъщото му ехидство, заявява, че Стефан Стамболов е бил познат само на около 20 българи по времето на комунизма, а сега бил превърнат в щампа- не правят ли точно това русофилите около Първанов, които се изгавриха със Стамболов чрез своя партия и фондация на негово име, награждавайки самия Първанов с награда „Стамболов”?

 

Кой и защо криеше по времето на комунизма явлението Стамболов, за да знаят засекретената истина само най-доверените на режима негови храненици, като Пантев?

 

А че Пантев е бил сред най-преданите хора на онзи режим си личи тъкмо по факта, че не са го изпратили да специализира заедно с масата, с десетките хиляди други българи, подлежащи на съветизиране в рамките на образователната машина в съветската метрополия. Вместо това Пантев е бил сред най-доверените (безпартийни, разбира се, как иначе ще го легендират на Запад като свободомислещ бонвивин) слуги на Живков, подобно на самата Людмила Живкова, изпратени на специализация в Англия.

 

Как точно Пантев се оказва през 1969 –та във Великобритания, а десет години по-късно и в още по-омразните на комунистическите диктатори Съединени щати- непостижим блян за стотици хиляди българчета ( ако не и за милиони) по онова време?

 

Русофилите явно си се четат и цитират взаимно и в това отношение се израждат в мисленето си като роднини на остров, които се женят помежду си. Пантев повтаря подигравката на своята съмишленик Валерий Найденов от негова статия във в. „ 24 часа” , според която най-яростните „русофоби” не само са учили в СССР, но и били женени за рускини. Професорът, който е избегнал и двете опасности, явно по тази причина си е останал русофил, за разлика от мнозина, изпитали „хубостта” на съветската действителност.

 

За финал- два аргумента по тази тема. Единият от антикомунист, а другият от комунистическите тайни служби.

 

В от един своите задочни репортажи убитият по-късно български писател Георги Марков си спомня, че мнозина убедени български комунисти, изпратени в СССР след т.н. социалистическа революция у нас ( т.е. след съветската окупация) се завърнали в България като убедени противници на комунизма, потресени от видяното и изпитаното ( което на правоимащия от ранга на Людмила Живкова историк Пантев е било спестено).

 

В справка на ДС за партийния състав на въоръжената антикомунистическа съпротива от 50-те години на миналия век, която съм публикувал в „Течна дружба” се казва, че бившите комунисти и ремсисти са втората по големина група в рамките на движението на Горяните. Тяхното преминаване в лагера на антикомунизма също ли трябва да се таксува като „интересчийство”?

 

И последно, когато се подиграва, че антикомунистите са проявили своя антикомунизъм след 10 ноември 1989 г. (пропускайки някак да направи аналогията, че комунистите в България стават антифашисти след като ортаците Хитлер и Сталин се скарват през юни 1941 г.) и обобщава това като „интересчийство”, може ли професорът да хвърли подобен безпристрастен камък и спрямо собствената си интересчийска биография? Защото той, като отявлен хитрец, отлично се е ориентирал, че като си остане безпартиен елитен комунист, ще си гарантира трите мандата като депутат и прочее привилегии в условията на демокрацията, доминирана от хората, които извършиха съветския преврат в БКП именно с цел да се облагодетелстват.

25 мнения за “Русофоилията в България е интерсчийство – видно и от кариерата на видния русофил Андрей Пантев”

 1. Двете слаби звена в имунната система на българина – входните врати, през които проникват бацилите на руснащината, са продажността и невежеството (понякога в синергия).

 2. О, Боже… Не знаех, че Пантев е бил пращан на специализация в Англия през 60-те и в САЩ през 70-те години.

  По онова време на най-дълбок
  “реален социализъм” хората в България не можеха не да отидат до Англия и САЩ, ами да го сънуват това дори в най-смелите си сънища не можеха. Хахааа, сега ми се изясниха много неща за тоя нещастен човечец. Благодаря Иво, винаги е полезно и информативно човек да посети блога ти.

 3. Че и не само в България, скъпи Иво и колеги! Я вижте в Бразилия лявата икона на лява Латинска Америка, левият президент Лула как е попосягвал понявга след тежки идейни терзания на лявата си душа с лява ръка към десния бюджетен джоб!
  Мислил е сигурно левият компанйеру, ша знайте, да го раздаде на бедните, ама… Чудесна новина! Сега да видим и с онова нашето ляво момиче там със здравия български корен, Дилма, какво ще стане. Но братята ни по съдба бразилци ни дават пример как да постъпим и с гоцэ сырырщныка! Демонстрирай презрение към този мерзавец, пиши имцето му с малки букви и руски добавки!

  http://www.mediapool.bg/bivshiyat-brazilski-prezident-lula-da-silva-zadarzhan-po-aferata-petrobras-news246361.html

 4. Бе върти ми се последните два дена една мисъл в главата – ако социализмът е като СПИН и се предава предимно по полов път (както твърди “видният” БКП/БСП “теоретик”), то не може ли същата логика да се приложи и за русофилството (предвид сходството при протичане на болестните състояния). Впредвид пораженията очевидно нанесени на мозъка от русофилството (обратното също е вярно) ми се струва, че ще е по-удачно да го сравним със сифилис (то си има и прецедент в лицето на Владимир Илич). Та в този ред на мисли един “морфичен резонанс” прокънтя със страшна сила в главата ми – не е ли по правилно да се казва “спинциалисти” и “русофилистици” …

 5. http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/03/04/2716972_prevozvachi_blagodariat_na_borisov_che_vdignal/

  Много содержательна, чюдесна, настояща, боевая журналистика! Върна меня в давни времена, разволнувах ся… Вспомни ми превосходния стиль на органа, руководен от папочката на Ирина, вспомни ми радостта на масите трудови люди на встречите с Вожда и зазвуча в меня поэзията на эпохата:
  Ушла зима, приходит лето-
  Спасибо Партии за это!

 6. Браво ,на Иво Инджев ! Не-съкрушимо “разкатава” професорра -марксист Пантев…! Но имемнно такива ,като “уважаемият”/??/ професор Пантев са били “самунисти”/ от арабското “саммун” – хляб / т.е.хора хитърци -пригожденци ,които са си живуркали хубаво и без-съвестно ,под ‘крилото” на партията ин разбирасе под “закрилата”,на ДС..!Така е било тогава ,така е и сега с позастарелия ,г-н професор Пантев…който открито си заявява ,че го интересува,САМО уискито ,леда в него и….хубавата студена РУСКА водка !:):)

 7. Този идиот беше редактор на превода на ” Джагфар тарихьi”. Там българите на Волга са наречени “бугари”, картите от оригинала ги няма. Такива плужеци са измислили “прабългарите”.

 8. Тук идва г-н Пенчо Славейков с бастуна си, за да ръгне в ребрата тоя кулски фасулковец.

 9. Истината винаги побеждава,независимо от присъствието на хора като Пантев

 10. Лошото, уважаеми е че много малко хора осъзнават, какво точно им казва Иво Инджев! Обречени сме, ако не желаем да Чуем и Видим! Струва ми се, че се връщаме с бързи стъпки назад

 11. Като историк ап, очеизвадно е, дори за любители е пресечена нула. Пренебегване на “неудобната фактология” за сметка на преекспониране на несъществени случки и обстоятелства. “Дружеските заяждания” от рода на споменатите от Стопанинът на БЛОГА ни не правя чест на нито един самоуважаващ се учен. Какво общо имат с историята неща със силен клюкарски привкус. Гнусотия до шия.
  В чисто човешки план, имам опосредено инфо от отлично информиран източник пожелал анонимност е пълен въздухар. ДГД от една долна, мръсна гад!

 12. Андрей Пантев за мен е самовлюбен човек,обичащ светски плътски удоволствия и по тази причина продава душата си на дявола.
  От такива като него ми се повдига!
  Браво,г-н Инджев,прекрасно сте показали
  “лицето” на Пантев!

 13. Хей, ти, ако си истински славянин, то знай, че преди 13 века дойдоха български орди и поробиха народа ни, поробиха земите ни. Оттогава, вече повече от 13 века, ние сме под тежко българско робство. Въставай, славянино, нека да изгоним омразните и работливи българи в още по-омразните нами Европа, Америка и Австралия. Нека в нашата чиста република Държава Славянска (или ДС) останем само аз, ти, Бойко, Доган, Местан, Асан, Първан и белият княз Волен. Нека си приберем и клетите наши изгнаници Сергей и Бареков. Нека ДС ПРЕБЪДЕ!

 14. G-n Indjev,
  Питате съвсем уместно кой по време на комунизма е криел явлението Стамболов.
  Ами комунистите го криеха,много ясно.
  Сега те пак го крият,но това съвсем не означава,че те не са комунисти,а русофили.За да се определя някой за русофил сега,задължително е комунист.
  Андрей Пантев е комунист първа категория също като Гиньо Ганев.

 15. Пантев обича и леките жени и след това им обещава, че ще ги изпрати в Сорбоната-Париж

 16. @Лолита
  Донке, здравей! Къде се изгуби през последните осем седмици?!

 17. А знаете ли, че Андрей Пантев е председател на младежки песенен конкурс “Короната на Търновград”? Какво общо има той с музиката и пеенето? Общото е това, че победители в конкурса стават само комунистически и русофилкси чада, както и русначета. Журиращите комисии се състоят само от отявлени комунисти и русофили професори и доценти.

 18. Имал съм малшанса да бъда с това “лице” /айде да не съм прям този път/ един час в живота си. Напълно покрива представата ми за Червена Бабичка – скучен, досаден, фалшив и целеустремен до втръсване.

  към СИЛВА – какво общо има с “пеенето”. За да стигнеш такива висоти в безпартииния комунизъм, съм сигурен, че трябва да пееш редовно, да пееш на когото трябва и да пееш за когото трябва, с пълното съзнание, че пееш фалшиво.

 19. Ами аз съм си тук както и ти,но разликата между мен и теб е че аз си признавам кой съм,а ти се правиш на секретна.

 20. Комична и дразнеща е кухата и досадна “артистична” претенциозност и театралничене на професора комик. Възприемам Пантев почти като проф. Вучков, само дето е “по-изтънчен” и прикрит и все още не е изкукал съвсем като другият. Видите ли, професорските титли в случая носят на двамата само забава за зрителите. До там я докара проф. Пантев, че интелигентният зрител да го гледа снизходително.

 21. Защо периодично си сменяш никовете? Беше “Антикомунист”, “PANAMERICAN”, сега пък “Лолита”… Питам, защото не ми е ясен смисълът на тези упражнения при теб и при онзи другия, който беше “диване”, после “джинджифил”, сега “@патриотите”. За какво го правите, щом съдържанието на постовете и стилът ви на писане остават същите?!

 22. Смяната на никовете не е нещо смущаващо,ако всеки ги посочи,понякога има елемент на прикритие,понякога просто за рзнообразие,ето аз си признавам и винагио съм признавал-същия Антиком и ПанаАм съм.
  По-лошо е че ти се правиш на оригинален и смяташ,че е невъзможно да бъдеш разкрит.А не сто,хоялда и сто ника да ползваш,душата ти си е същата,стила,фразеологията и пр.
  Гиманстиките които прилагаш са елемнатрни но както и да е,действай по своему

 23. Е, радвам се, че го правиш само за да се разнообразиш. Мислех, че причините са по-дълбоки, но щом не са, ще се успокоя.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.