Руското съучастие в обесването на Левски вече е доказано документално

Косвените доказателства за руското съучастие в обесването на Левски, за които многократно съм писал, вече са документално доказани. Гузното мълчание на Русия и руските слуги у нас по въпроса, нарушавано от отчаяните им опити да прикрият очевидното руско съучастие, разчиташе единствено на ттвърдениео, че нямало доказателство за руското престъпление. Макар да е ясно, че могъщата Русия е могла да се застъпи за Васил Иванов Кунчев с далеч по-малко усилие от онова, което е прилагала в натиска си върху османците да пращат на заточение български борци за църковна независимост, руско-българската пасивна съпротива срещу истината разчиташе на това, че тя никога няма да изплува на повърхността.

 

Да, ама не, както казваше моят приятел Петко Бочаров.

Отбелязвал съм в „Течна дружба”, че дори в българските архиви има доказателства, да не говорим за руските ( а вероятно и османските). Десетилетия наред тези архиви в България са крити, докато днес проговарят с категоричността на неопровержимото доказателство.

Сигнатурата на доказателството е ЦДНА, ф. 1318, оп. 1, 37401 л. 122…подпис ( фотокопие на микрофилма можете да видите тук):

МИКРОФИЛМЪТ СЪС СИГНАТУРАТА ОТ АРХИВА

 

http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/68576-graf-ignaitev-raportuva-pred-rusiya-osmantzite-posledvaha-nashite-saveti-za-obesvaneto-na-levski.html– 25 януари 1873.

Ето превода на писмото на граф Игнатиев , в което той триумфира по повод за „щастливия изход” от Софийския процес, довел до обесването на Левски.

№ 30.

Пера, 18/30 януари 1873.

Господин Канцлер,

Както известява нашият Генерален консул в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил задоволително решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук.

Вътрешното положение в българските области, обаче, остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор.

Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото.

Имам чест да съм с най-дълбоко уважение Господин Канцлер, на Ваше Височество, най-смирен и най-покорен слуга

Н. Игнатиев

46 мнения за “Руското съучастие в обесването на Левски вече е доказано документално”

 1. Нека прочетат тази статия и смирените и покорни слуги на Русия. И нека пред Светостта на Апостола най-накрая да осъзнаят че Честа е по-важна от рублите и облагите.

  И както казва Захари Стоянов:
  “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

  Ако ли и тогава изберат родоотстъпничеството,
  -то, за тях Ботев е казал “…. а вий, вий сте идиоти!”

 2. Ти си един национален предател, Иво! Отивай там от където те финансират и не се връщай повече! Идиот такъв!

 3. Направо съм отвратена!Как е възможно толкова години да бъде скривано от нас двуличието на граф Игнатиев и сие.
  И докога ще търпим тези руски мекерета
  да украсяват улици,паметници не само в София,а и цяла България.
  Тъжно и гнусно ми е!

 4. До товарищ Пръчов,

  И ти би тръгнал, откъдето те финансират, но с тоя курс на рублата май няма да ти стигне и за паница борщ!

  Tony,

  Отвращението от медийната рубладжийщина у нас пак обзе и мен преди малко, когато по бТВ една кудкудячка се задъхваше и подмокряше от екстаз пред “дядо Иван” и “граф Игнатиев”. Нито дума за документираното ясно отношение на Раковски, Ботев, Левски, Захарий, Стамболов към поробителската “мисия” на Русия! Имало “някои недоразумения” и “противопоставяния”, ама иначе, никой не може да засенчи дружбата между хищника и жертвата-това беше изводът от “документалния репортаж”… Гнус!

 5. Към Козелов
  kostadin_89@abv.bg
  46.10.57.154

  За руската нация, ако тя се състои от невежи примитиви, незапознати с истинската история, може и да съм “национален предател”. А за теб, Костадине, съм просто един кошмар, защото си позволявам да съм прав спрямо поредния продажник, който съди по себе си и ме праща да ходя там “от където ти плащат”.
  Плащат ми читателите на книгите ми и няма как да отида при тях, защото те са навсякъде по света. Но гузните тъпаци, които бранят Русия от мен, не могат да си представят нещо подобно…

 6. Още утре СОС да бъде така добър да преименува “графа”. В противен случай-ОСТАВКА!
  козелов, ДГД! Кой е предател бе, гнидо недоклатена. Този който с тантолови усилия се добира най-сетне до историческата истина или оня който не ложе да я понесе защото не отърва на любимите му ватници. У лево, кретен.

 7. Posted by Козелов | март 6, 2016, 18:33
  ——————
  Алооо, Козелов, от такива продажни, злобни руски мекерета като теб продължаваме ние и нашите деца да страдаме, защото вие и вашите чугунени глави сте спирачката за развитието на милата ни Родина! А Иво е истински патриот, рискувал живота си в Бейрут, и не е необходимо мишоци като теб да го заплашват! Не се притеснявай, всички ние ще го защитим от такива престъпници като теб когато се наложи!

 8. Ало, Козелев, дали предател е този, който предлага на всеслушание истаната? Мнението ти е мнение на Сталинист и небългарин.

 9. Ква я мислехме, ква стана? Без явни доказателства цял народ си мислеше, че поп Кръстю е казал “Хванете тогоз”, а то си имало доказателства, че графът е казал “Обесете тогоз”…

  А на Козелов не му се връзвайте. Той и фотография да види на Игнатиев с въже в ръката, ще каже, че е Фотошоп…

 10. Г-жо Фандъкова, заемете се с въпроса! На хубавата централна софийска улица, която носи името на антибългарина-убиец на най-големия наш герой, чудесно ще стои името ИЛИЯ МИНЕВ.

 11. @ смрадливия козел,
  Виж една малка част от големите проблени на любимата ти бързоскапваща се русия:

 12. Козелов,
  как не си разбрал до сега, че по-големи национални предатели от вас комунистите, русофилските пачаври, атакисти-сидерасти и тем подобни НЯМА?!Не си ли чувал за мерзавеца безроден Георгий Дмитриевич продал Родината ни на сатрапа Сталин?
  Има ли зрънце мозък в черепната ти кутия и колко голямо е кучешкото ти сърце нещастнико???

 13. до козелов:

  Говедо, прочети това: “Не е престъпник тоз що брани родината си, а тоз що я напада”. – Хр. Ботев

 14. Към Козел
  много си ТЪП , ако не си разбрал досега, този човек никой неможе да го финансира. Не те съжалявам и не мога за твойта глупост (вашата) , Господ да ми прости , но ще ви мачкам както мога и когато мога в моя живот !!!

 15. @Козелов

  Дай линк към книгите, които си публикувал. Не ми е много ясна ‘критиката’ на пръча към будителите.

 16. Това явно се знае отдавна но малко са тези, които са го прочели и осмелили да оповестят на широка публика. Аз също не го знаех.

  http://www.ihist.bas.bg/sekcii/CV/_private/Ilija%20Todev/IT_Levski-Proces.htm

  Публ. в: BHR, 2006, № 1-2

  В обемистия фонд на покойния български патриарх Кирил в Централния държавен архив – София, сред фотокопия от книжа на руското посолство в Цариград, се пази и един кратък доклад, подписан от генерал Игнатиев. Преди време привлякохме вниманието към него на проф. Д. Дойнов, който вече го използва в хубавия документален филм Левски пред съда на Портата и на Историята, на който той е сценарист[1] (реж. А. Алтъпармаков).

  Сигнатурата на този документ е: ЦДА, ф. 1318, оп.1, а.е. 3740, л. 127-129; ОРИГИНАЛЪТ се пази в: Архив внешней политики Российской империи, ф. Канцелярия, 1873 г., л. 202-203.

  http://vbox7.com/play:e3f695af

 17. Извинявам се за линка във вбох

  тук е несъкратения филм част 1

 18. Г-н Инджев, можете ли да бъдете така изчерпателен и упорит в търсенето на истина и за сегашното ни положение през последните 26 години. Ще съм ви благодарен, ако разкриете на българския народ, кои са съвременните предадели на неговите интереси. Кои са тези, които ни докараха до това унизително положение. От кой да потърсим сметка?

 19. Подкрепям предложението на СИМПАТИЗАНТКА!

  А “дондуков” може да вземе името на Томас Удроу Уилсън, 18-ти президент на САЩ.

  На Парижката мирна конференция 1918-1919 г. през. Уилсън е единственият представител на великите сили, който се застъпва за България и други малки държави и категорично се обявява против плановете на Венизелос, Клемансо и Лойд Джорд за разпарчетосване на страната ни и практическото й ликвидиране. В знак на протест той бойкотира конференцията и я напуска.

  Не е честно и порядъчно някак си!

  Имаме улица “Мърфи” (тогава шарже д”афер на САЩ, парирал гръцките мераци да прекарат границата до Асеновград), а човекът, сторил много повече за нашата Родина, е напълно премълчаван и потулван от прислугинажните ни историци!!!

  И респект на г-н Инджев за статията и документите, които са звучен плесник по всяка рублофилска морда!

 20. Думите на Апостола пред съда казват всичко.
  “ОТДАВНА БЯХ РАЗБРАЛ, ЧЕ МНЕНИЕТО ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ДРУГИ ДЪРЖАВИ Е ТВЪРДЕ ОПАСНО ЗА НАШИЯ НАРОД” !

 21. Който има възможност – нека да разпространи тази информация във Фейсбук, особено за по-младите и нечетящи пресата хора ще е много изненадваща и полезна.
  Иво, благодарности за непримиримата позиция и силата на перото! Пазете се, защото ги настъпвате много болезнено. Левски е едно от малкото неща, които могат да обединят българите.

 22. Между другото г-н Инджев ако разрешите, остава неясен въпросът със предателствата в организацията.

  За Поп Кръстьо вече се разбра, че не е никакъв предател и дори е приятел на Левски.
  http://liternet.bg/publish19/cv_dikovski/levski.htm

  Дали Димитър Общи наистина е бил сръбски агент или не. https://www.24chasa.bg/Article/1762893

  Тук една статия на десант показва умопомрачаващи неща на които е трудно да се повярва.

  Вижте само какво пише – “Много улици днес носят имената на тези, които всъщност издават другарите си”

  http://www.desant.net/show-news/32431/

  “Общият брой на издадените само от тези 12 души е 105 комитета и 146 участници.”

  Между другото преверих със Гугъл в Тетевен, наистина има Улица Иван Фурнаджиев. Тук е интересното кога и по какъв повод тези улици са били кръстени така.

  Ето какво се казва, че е сторил този човек (потвърдено със записи от разпита)
  “На 26 октомври е разпитан Иван Фурнаджиев, даскал в Тетевен. Неговите разкрития са решаващи за хода на следствието и за последвалия разгром. Той твърди, че бил вкаран насила в комитета чрез заплаха с убийство, че държал книжата и познавал членовете му. И се предлага на властта: “Ако ме натоварите с тая работа, аз ги познавам всички, ще ги намеря. Ще отида в Плевен, ще отида и на други места, които аз зная. Ще събера много сведения.”
  Фурнаджиев пръв издава Левски и му прави най-точния словесен портрет: “Той е от Карлово. Променя всяка седмица името си. Със среден ръст е, светлокестеняви мустаци, червендалесто лице и когато приказва, единът му зъб се показва малко навън, повдига малко устната си, а очите му са големи и пъстри.”
  Даскалът издава накъде е побягнал Общи и пръв посочва Ловеч като център, в който се пращат пари и оръжие. Протоколът за разпита му завършва със следните паметни думи: “В услуга на държавата каквото знаех, казах го. Горезаписаните ми думи са истинни. Аз самичък ви издадох комитетската работа, за да спечеля заслугата на доносчик. Възнаградете ме, това искам. Ето аз издавам!”
  В съда даскалът прави важното уточнение, че сам се е явил пред следствието: “Дойде пашата. Аз отидох самичък и му разправих подробно каквото знаех за нападението на хазната, за комитета и комитетските книжа.” Така Фурнаджиев си е спестил изтезанията, но не и присъдата. Осъден е на 10 г. заточение в Диарбекир и там умира.”

  А тук можем да видим един от участниците-издайници Стоян Костов – Пандура със медали за храброст след Освобождението.

  http://nauka.bg/forum/topic/16920-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8/

 23. Аз много от отдавна твърдя, че дипломите и званията по история на повечето български историци се издават от кремъл. Защо? никъде не се споменава името на Петър Константинов един голям българин.

 24. докато я има русия руснаците ще бъдат най-големите врагове на българите и българщината, независимо дали българите разбират или не разбират този факт!

 25. Козелов,пръч със сигурност си ГОВЕДО!!!Тук ,всички ти отговорихме ДОСТОЙНО/стига да знаеш какво значи това/и още повече г-н Инджев!За това и от мен ДГД!!!

 26. Дали някои се замисля защо когато султана ,след като Русия заплашва с воина,решава да ни даде автономия Русия все пак започва воината? Птичето казвало един път на рамото.Така сме учили!А дали ако бяхме останали в империята щяхме да загубим 1/3 от територията си, дали щеше да има комунизъм и след автономията през 1 световна ниамаше наи= елегантно да се откачим.?

 27. Става ми жал за такива млади загубени души като Козелов. Представете си какво му е. Амалгама от смут и ярост. Не им е лесно, наистина. Да се помолим на Бога да ги отърве от бесовете им и да се ЗАВЪРНАТ В БАЩИНАТА КЪЩА.

 28. Ужасяващото е,че този Козелов е млад !Кой ги настървява така?

 29. Подкрепям предложенията на Симпатизант/ка и Аерофлот.
  Малка корекция: Уилсън е 28-мия президент.

 30. Хора,моля ви ,не обръщайте внимание на слабоумния ми пациент, Козелов,той не е виновен за своето заболяване.За жалост,Козелов,не се повлия от единственото ,познато на света лекарство ,против слабоумие-свободна преса.

 31. Приятели,Българи,защо се ядосвате на някакви козели без Топки,да,с главна буква за всички ПУТИНЦИ,къде сте видели скопени русофили с топки,те си имат гьъз и език ,ако сбъркат къде се кланят,Не са народ,а мърша.

 32. Истината е по скъпа от всичко. А историческата истина е особено ценна, защото ни предпазва от заблуди. Иво само участва в доказването на твърдението от Библията – че истината е най-силна.

 33. Омръзна ми от лъжи промяна на история и мерзост.В такива времена живеем на лъжи и шизофрения!

 34. Не е малка манипулацията , която правите – внушавате , че граф Игнатиев е одобрил Софийската афера , т. е . обесването на Левски . А датата на писмото – 18/30.1.1873 ?

 35. Всъщност, на някого ясно ли му е за каква Софийска афера става дума , която успешно е приключила в края на януари ? Графът пише , че сред населнието се шири недоволство , предизвикано от ЛОШОТО управление. А аферата има щастлива развръзка , благодарение на съветите му към султана , който е станал умерен в политиката си . Някой да каже какви са тези съвети , за да стане по- умерен султана -логично изглежда да са за смекчаване на робството . Доста манипулативно се използва това писмо – никъде не се споменава Левски , а и датата на писмото. А не се обръща внимание на СЪВЕТИТЕ на графа към султана за смекчаване на условията на живот на българите ! Само цялата истина , а не да ползваме части от нея , както ни е удобно !

 36. Към nnina liubenova:
  Като Ви е толкова скъп “графа” и истината за него, защо никога, никъде не е се е произнесъл поне малко съчувствено за Левски за “смекчаване” на присъдата му, както бил искал от Султана за българите смекчаване? Защитниците на Русия от Левски щяха денонощно да рецитират поне е дин намек на “графа” пред високата порта, кято е бла широко отворена за руското влияние по онова време заради нежеланието на Турция да даде повед за реванш на Русия след Кримското поражение 20 години по-рано. Знаето това
  отлично вроятно но важното за Вас е косъм да не падне от главта на имперския българофоб и борец срещу независимостта на българската царква ( или и това не е вярно?).
  На всеки, който дръцне да каже неприятна истина за руските домогвания срещу българската независимост русофилите веднага лепват реципрочната измислица “русофоб”, но за руснаците, като Игнатиев, работили за подчиняването на българите като православни и слявански поданици на господаря му, не се полага “българофоб”- това минава за “прекалено” и за ” ексремизъм”, щом не влиза в рамките на сервилността към чуждата държава,подчинила до пълно обезличаване в крайна сметка България със съветската окупация- продължение на започнатото от Игнатиев и прочее слуги на руския империализъм.Но дори и доказателството за релизраните намерения на руската политика срещу България не са в състояние да изправят гръбнака на желаещите да коленичат раболепна пред руските поробители.Нещо повече, коленичилите ги наричат освободители, “двойни” при това.

 37. До Nina Lubenova

  Руска пачавро,
  Не знаеш ли, че българомразецът Николай Игнатиев години системно е работил против създаването на Българската екзархия през 1872?

  Знаеш, пачавро!
  А защо Русия изтегля офицерите си от Българската армия в началото на Сръбско-българската война през 1885? А боклук?

  А платената ви поредна война с Турция от 1877/78? А?
  А убийството на Стефан Стамболов? А?
  А нападението над България през 1916? А?
  А Победният договор в Брест-Литовск на 3 3 1918? А?
  А 1923?
  А 1925?
  А 1944?

  Другарко Любенова, без 9 9 1944 сега щеше да пасеш патките на село или да се продаваш в бърдаците. Смеем се на смешките ти, н’ли ръйш?

 38. До Нина от юли 26, 2016, 06:12

  Абе Нина,
  Защо не си кръстена на някоя от бабите си?
  Защо си кръстена с руско име?
  Искаш ли да ти припомня?

  “Когато се разбра, че ще ставаме Шестнайста република, по-пъргавите българи започнаха да кръщават децата си с руски имена, за да им е по-лесен животът.”

  Георги Марков, “Задочни репортажи от България”

  Червени боклуци,
  Знайте си наср.аното място и мълчете на него, за да не ставате непрекъснато за смях с вечните си тъпотии! И благодарете на Демокрацията, че тя ви пощади!

 39. Виновни са руснаците за всичко, да. И за войната с османците са виновни (факт). Наистина е трябвало турците просто да изкормят напълно вулгаристнаската пасмина.

 40. До 11223344

  Мръсно безродно копеле, познавам те. Ти си от мулетата с майки рускини, нали? Дето избягаха от болшевишкия рай и родиха тук такива уроди като теб. Ходи си в Русия, руска свиньо!

 41. СЕДЯ, ЧЕТА ТУК НЯКОИ ОТ КОМЕНТАРИТЕ И СЕ ПУЛЯ. ХАХАХА. ЗНАЧИ ДА ЗАЩИТИШ АПОСТОЛА С ИСТИНАТА СЕ ОКАЗВА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. АКО ИЗКАРАШ, ЧЕ ЗА ОБЕСВАНЕТО Е ВИНОВЕН ВСЕКИ БЪЛГАРИН И ДА ГО НАРЕЧЕШ ПРЕДАТЕЛ Е ПАТРИОТИЗЪМ, НО АКО НАРЕЧЕШ ГРАФ ИГНАТИЕВ И РУСИЯ ОТГОВОРНИ ЗА ОБЕСВАНЕТО НА АПОСТОЛА БИЛО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО. ТИ ДА ВИДИШ, АКО СИ ПРИЗНАЕМ, ЧЕ СМЕ РОБИ Е РОДОЛЮБИЕ, АКО КАЖЕШ, ЧЕ ДРУГИ СА БАНДИТИ, ТОВА БИЛО АНТИБЪЛГАРСКИ. БРЕ ТЕЗИ ПАТРИОТИ, ВЕЯТ НА ЗНАМЕ ЛЕВСКИ А ВЪЗХВАЛЯВАТ НЕГОВИТЕ УБИЙЦИ!!!

 42. Ами мен ми е все едно кой ще ме изкорми, дали турския с или руската сабя, а особено руския шмайзер. Аз имам един живот не два.

 43. Представям си ватенките да върнат похитеният ни целокупен национален архив до 1944 г. , обявен за военен трофей на “освободителите”. Колко документи показващи гаврата на Русия с България ще изскочат. Това международно престъпление с отнета национална памет не е намерило отзвук от нито едно правителство до сега, което показва слугинската им същност, националното предателство и съглашателство с унищожителите на красива България. Ще познаете действителните патриоти на България, когато заявят действия за премахване на мащабната агентура на Русия, възстановяване на историческата ни памет, поискат осъждане от ООН за похитеният ни национален актив, възстановят имената на националните ни обекти с имената на националните ни герои. а не с имената на национални предатели и врагове на Родината ни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.