Шовинистичната статия на Лавров събуди признанието на честните руски учени за българската роля в руската история

Статията на руския външен министър Лавров от 3 март за вътрешна шовинистична употреба настъпи „руска мина”, коментирана от мен по-рано днес в ivo.bg, предизвиква убийствен фактологичен руски анализ на лъжите и манипулациите в нея.

http://dolboeb.livejournal.com/2929755.html

 

Четете как най-по-после се намери доблестен специалист в Русия, който да развенчае мита за Русия като „трети Рим” и да обясни ролята на българите в онази епоха, която официозната съветско-руска историография се опитва да удави в забвението на вековете чрез лъжи, манипулациии и премълчаване.

 

Цитат от разгромяващата Лавров статия-отговор на Антон Носик, в която авторът се аргументира ск „български аргументи”:

 

 

„Откуда взялся этот тезис про «наследника Византии», более или менее хорошо известно. В русских источниках он впервые появляется через 70 лет после падения Константинополя, в письме псковского монаха Филофея великокняжескому дьяку. Ни на каком Западе и ни на каком Востоке об этом письме никто в 1523 году не слыхал, и никаких геостратегических истин из него не черпал. А самоназвание «Третий Рим» придумали братья-болгары, которые так называли Тырново, столицу своего Второго царства (1185-1396). Не потому, что болгары пытались закосить под новую Византию — а наоборот, они от неё избавились, разбив в боях сперва императорские войска, потом латинян из IV крестового похода, и этим «Третьим Римом» они хотели сказать ровно то, что никакой Византии они знать не знают, а знают одно Тырново. И было это в те годы, когда Византия ещё кое-как существовала. А уж спустя два-три столетия, когда турки стёрли с карт Европы и её, и царство тех же болгар, совершенно точно никто ни на Западе, ни на Востоке не задавался вопросом «кто ж у нас наследник этой давно сгинувшей империи? Уж не великий ли князь Московии?».

 

При първа възможност читателите на ivo.bg ще получат и превод на български език на изявата на Лавров, който изглежда е на път да взриви възмущението на руския интелектуален елит от преклонението си пред монголското иго и Златната орда, за което по-рано днес писах в своя анализ на същата статия.

 

Подмазвачът на Владимир ( Вова) Путин постигна ефекта „Вова рие, на гърба му пада”.

23 мнения за “Шовинистичната статия на Лавров събуди признанието на честните руски учени за българската роля в руската история”

 1. Страхотно!
  Стига да е възможно, докато чакаме превод на статията на Антон Носик може ли линк към нея.

 2. Извинявам се, видях го чак сега.
  От всичкото писано да остане само
  СТРАХОТНО!

 3. Лавров пак е пил Конски тропот – комбинация от водка и бял вермут – от двете по 50 мл. в една водна чаша…

  А,след унищожителните, руски бомбардировки с хилядите жертви от цивилното население на Сирия, рублата леко се покачи, но Путин получи прозвището БЛЪДИМИР от /кървав – свят/.
  П.С. Путин и сиренье колкото да ги мийш все шъ си смърдът.

 4. Може и да е вярно че човечеството е произлязло от маймуни, и въпреки това на мен ми е страшно неприятно руснак да ме нарича брат, па ако ще този руснак да е много мъдър и анти-путинист. Този, както и другите руснаци с интерес към БГ да си наричат братята поименно – борисов, първанов, станишев, сидеров, каракачанов и т.н.

 5. Статията на Антон Носик казано на форумен жаргон, цепи мрака и с дупето удря тавана. Тотален разгром на драсканиците на лавров. Как пък няма един верен факт и оттук адекватна теза и вярно съждение в писанията на “най-великият планетарен дипломат” (това по слънчо от Банкя). И той и превъзнасящето го баце както и да ги възприемаш, в частност от моя спортна фенска г.т. имат само един плюс който с оглед на цялостната им същност и поведение е огромен минус. кл е привърженик на московският Спартак. Клубът който се е славел по съветско време с това, че е бил любим на почти всички дисиденти. Наш бочко пък се води левскар. И в двата случая това води до значителни негативи за съфеновете им. Далеч не са хора с които би искал нормален човек да е в компания в каквото и да е отношение. Още по-малко да се гордееш, че споделяте обща ценност.

 6. Долните два линка не са по темата но пак са свързани, има си хас, с “пъпа” на планетата, “третият рим” който, ти да видиш, се оказа, с български корени.
  Та, иде реч за положителната допинг проба на Мария Шарапова. Тя е втората в профтениса,защото, пак ги “ударихме”, първата тенисистка заловена за използване на непозволено стимулиращо средство е нашенката Сесил Каратанчева.
  За мен по-пикантна е аналогична вест от света на фигурното пързаляне. Досега този спорт е бил изцяло изключен, поне за широката публика от тази напаст. На всичкото отгоре, партньорът на заловената в нарушение фигуристка предизвика грандиозен скандал на последното европейско първенство обличайки военен костюм от царско време на когато само беше забравил да сложи и колорадката. Правят и невъзможното да им отнемат домакинството на световното по футбол след 2 год.
  Дерзайте блядове, на прав път сте.

  http://gong.bg/tenis/goliam-shlem/multimedia/video/mariia-sharapova-s-polozhitelna-doping-proba-368010

  http://www.gazeta.ru/sport/2016/03/07/a_8112569.shtml

 7. Давам тук не идеален, но всек пак превод само на цитираната част от статията, която се отнася до България:

  Откъде е дошла тезата за “Наследника на Византия” е добре известно. В руските източници тя за пръв път се появява 70 години след падането на Константинопол, в писмото на псковския монах Филофей до великокняжеския деловодител. Нито на Запад, нито на Изток някой е чувал за това писмо през 1523 година и никакви геостратегически истини никой не е черпил от него. А самото название “Третия Рим” е измислено от братята-българи, които наричали така Търново, столицата на своето Второ царство (1185-1396). Не защото българите се опитвали да се представят за нова Византия, тъкмо напротив – те се избавили от нея, разбивайки в боевете първо императорските войски, а след това и латините от IV кръстоносен поход и с това название “Трети Рим” те искали да покажат, че не признават никаква Византия, а единствено признават своето Търново. И това се е случило в онези години, когато все още Византия някак си е съществувала. А след 2-3 столетия, когато турците изтрили от картата на Европа и Византия и царството на българите, съвсем сигурно никой, нито на Запад, нито на Изток, не си е задавал въпроса “Кой е наследника на отдавна загиналата империя? Дали пък не е великия княз на Московията?”

 8. Пиша във връзка с предишния коментар на Иво по въпросната статия. В моя пост там съм допуснал груба редакционна грешка, казвайки че съм се изкефил, четейки как тов. лавров обвинява сушата, килата и международното положение за разпада на ссср. За тази грешка поднасям моите най-искрени извинения на съфорумците, на партията и правителството. Исках да напиша, че бръщолевенията на тов. лавров ме изпълниха с чувство на дълбоко удовлетворение. И в духа на същите бръщолевения ще кажа, че вината не е моя, а на империалистическия iPhone, на който пиша, а също така бързах за работа да експлоатиран трудещите се, дето бачкат за мен. Надявам се, че моята самокритика ще бъде приета от всички тук

 9. Сигурно е, че не се знае със сигурност (засекретено е), че “Кой” е заповядал следното:
  За затворите да не се шият от евтин плат перпендикулярно раирани облекла за ДЕБЕЛИ затворници…

 10. Прочетох внимателно статията на Антон Носих. Дребна поправка – Велико Търново пада в 1393, а не в 1396.

  Написаното от Носих потвърждава изцяло тезата ми, че цялата руска история представлява една огромна, неспираща и до днес фалшификация на реалните исторически факти, събития и документи.

  Последен виден фалшификатор е не кой да е, а руският външен министър Сергей Лавров. Дано мутрата от Банкя разбере кого хвали, но едва ли.

 11. Юлиане, забравяш ли … Свобода , Равенство , Братство!
  Тези, чиито имена си написал нямат “братя”. Всички те са алчни безгръбначни слуги, поробили душата си.

  Или пък да ти цитирам Бийтълс ??

  ПРЕДСТАВЯШ ЛИ СИ

  Представяш ли си свят без рай –
  опитай в своите мечти –
  да няма ад под нас,
  небето чисто да блести?
  Представяш ли си всички хора
  да заживеят за деня?

  Представяш ли си без държави свят –
  не е тъй трудно, не спори –
  да няма за какво да стреляш, брат,
  да няма и религия дори?
  Представяш ли си всички хора
  живота си да заживеят в мир?

  Ще кажеш, че мечтая аз,
  но виж, не съм единствен, брат.
  Ела, обедини се с нас
  и цял ще стане този свят.

  Представяш ли си свят без собственост –
  дали ще можеш, питам те –
  да няма алчност, нито глад,
  човешко братство въобще?
  Представяш ли си всички хора
  да споделят задружно този свят?

  Ще кажеш, че мечтая аз,
  но виж, не съм единствен, брат.
  Ела, обедини се с нас
  и цял ще стане този свят.

 12. http://burgbul.livejournal.com/17017.html

  В России бытует мнение, что Болгария якобы предала Россию в обоих Мировых Войнах. Поэтому, коротко и ясно, обрисуем историю Болгаро-Российских отношений за последние 140 лет! Выводы делайте сами…

 13. Неоосманизъм и неосъветизъм. Имперска заявка.

 14. До Ну и кто кого предал?

  Това което сте цитирал са поредните руски пиянски бълнувания.Прочетето го внимателно.

 15. До Били,

  Така е. Това е погледа на някой си руснак. Все пак, въпреки значителните пропуски и гавра в тълкуването на исторически събития, да видиш, че някой се опитва да мисли извън съветската матрица е …положително

 16. Само аз ли имам алергия към цитираната лирика на Джон Ленън?

 17. @ НУ И КТО КОГО ПРЕДАЛ? | МАРТ 8, 2016, 11:15

  Неволно или съзнателно се заблуждавате, че “…някой се опитва да мисли извън съветската матрица…”.

  Макар че (на пръв поглед) звучи мааалко по-правдоподобно, предложеният синопсис на българско-руските отношения през последните 140 години си е отвсякъде в матрицата на съветско-имперските митове – щадящ (по отношение на манията за величие на страдащите от комплекс за малоценност руснаци) прочит на историята.

 18. @everyone else, аз не само съм алергичен, но даже ме хваща и редкото от тази “поезия”, за това като видях заглавието отидох до следващия пост.

 19. До Еveryone else

  Не, приятелю – и аз вече отдавна не я понасям. Мо мисля, че тук е мястото да спомена за моето младежко левичарство – много слушах “Бийтълс”.

 20. .500 S&W и Отбелязвам:

  Благодаря ви, приятели, за рамото. Реших, че нещо ми има.
  Кой ли не е слушал ‘Бийтълс’ на млади години, та понякога и след това. Песента е само на Джон Ленън. Не искам да засегна съфорумеца, който я цитира, затова няма да задълбавам. Само споменавам, че ‘сладостта на обещаващата глупост’ ми напомни за един будист, който публично будистваше сред своето братство, и докато – в реторичен патос – се поклащаше наляво-надясно, продължаваше да размазва една паднала на земята оса. Дали разбра, че го направи; или беше в утопичен транс?
  Където осата, там и няколко милиона души, в името на ‘living life in peace’.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.