10 въпроса в десетката като тест за опозиционност спрямо Борисов

Нашият премиер Борисов е не само атлант, който държи на плещите си държавата, но и е Атланик като едноименния океан. На приливи и отливи е.

 

Сега щял да оттегли партията си от спора за назначаването на нов шеф на КЗК, защото Радан Кънев казал, че се водили по въпроса задкулисни договорки ( как смее да обижда – кога Борисов изобщо е правил подобни мерзости, ама хич!).

 

След този отлив последва прилив на гняв от негова страна срещу Кънев.

 

Председателят на ДСБ съответно има повод да почерпи във връзка с факта, че най-после успя да отлепи от себе си прегръдката на Борисов, с която той неизменно следваше всяка негова критика. Патерналистично-покровителственото поведение на Борисов към всеки, който иска да се разграничи от него, беше оръжието, с което се опитваше да обезоръжи опозиционността на ДСБ. Нещо от рода на „ кой, Радан ли, ами ние снощи се чухме и си пожелахме еди какво си…”. После иди вярвай, че Радан наистина бил в опозиция.

 

Не че давам съвети, които не са ми поискани, но понеже съм минал по този път, мога от личен опит да препоръчвам няколко начина Борисов да бъде накаран да плещи глупости или да мълчи утвърдително в отговора на неудобните въпроси. Ето някои от тях, които съм задавал през последните години, но те така и не напуснаха територията на блога ми или на редките ми телевизионни коментари. Ако е неудобно да бъда цитиран, няма проблем да му бъдат зададени и от името на „източник, който заслужава доверие”. Например ( не по важност и хронологичен ред):

 

 1. Какво толкова го свързва с Първанов, че не можа да му откаже да го направи публичен съучастник ( освен зад кулисите като президент) в правителството си?
 2. Връзката му с олигарха Валентин Златев също ли е „личен въпрос”, каквато е тя за Първанов ( според отговора му на този въпрос в интервю за БТВ преди два дни) и не става ли дума всъщност за руска тройка?
 3. Каква спешна нужда накара Борисов на пожар да организира през януари 2013 г. в тридневен срок ( вероятно световен рекорд по законодателна светкавичност) парламентарна забрана да се проучи наличието на шистов газ в България, застрашаващ руския монопол във вноса на тази суровина?
 4. Каква беше истинската причина Борисов да уволни министъра на икономиката през първия си мандат Трайчо Трайков след доведено от министъра до подпис споразумение с Турция за интерконекторна връзка и след това Борисов да замине за Анкара, за да НЕ подпише документа?
 5. Каква беше истинската причина да напусне властта на 20 февруари 2013 г. и защо толкова се вбеси от твърдението (ми), че го е посъветвал депутатът Делян Пеевски ( след което същият насъска временно медиите си срещу него)?

 

 1. На какво основание в качеството си на опозиционен политик е поискал от служебния премиер Георги Близнашки в края на август 2013 г. от проекта на документа на Министерството на отбраната „Визия 2020” да отпадне да споменаването на руската хибридна война в България?

 

 1. Какво му е казала Ангела Меркел по телефона на 17 февруари в навечерието на присъединяването му към срещата на Вишеградската четворка и защо на следващия ден веднага започна да спира държавни поръчки още преди да се завърне в София?

 

 1. Защо да е редно да обсъжда в геройска поза пред медиите телефонен разговор с Ердоган и Давутоглу, а да не ни информира какво му е казала Меркел, която наистина му е звъняла?

 

 1. Защо премълча, когато турският посланик Сюлейман Гьоче дипломатично го обяви за лъжец, отричайки който и да е турски политик да му е звънял по повод скандала в ДПС?

10. Защо на следващия ден след нахалното провикване на Мария Захарова от Москва срещу „неблагодарните българи” Борисов „прозря” безполезността на комисията за разследване на руската и турската намеса в България ( въпросът е риторичен, но все пак…), срещу която възнегодува крайно недипломатично говорителката на руската дипломация?

 

Тези 10 въпроса са в десетката и не са задавани публично на Борисов, освен от автора на тези редове. Предлагам ги като тест за опозиционност- в случай, че някой наистина иска да се разграничи от Борисов, за да бъде припознат от избирателите за негов опонент, когато балонът ББ се спука.

 

Ключът към разгадаването на верните отговори е в ключовите думи Кремъл, Москва, Путин, пета клона.

Р.S. Въпросите от горната викторина не претендират за изчерпателност, а за представителност поради факта, че биват старателно избягвани както от политиците, така и от медиите, които също имитират опозиционност.

22 мнения за “10 въпроса в десетката като тест за опозиционност спрямо Борисов”

 1. Уважаеми г-н Инджев,
  Днес изпратихме Петко Бочаров, светла му памет.
  В такива случай се питаме “На кого ни оставя?”
  На такива като Вас ни оставя…
  Желая Ви успех!

 2. баце е (вирт)валиран след горните (само) 10 въпроса. За кака севда арнаутова следват безсънни нощи с нула шанс за адекватни отговори.
  Посланието е не толкова за пенкилера-банкянско слънце, мнай-много да се римейкне и трижди да изригне с познато “идиот, идиот, идиот” към задавачът на “неудобни” въпроси.
  Питанията са Ръководни начала и камъни, в най-добрият смисъл на думата, в полето на Радан Кънев. За себе си го открих преди няколко години когато в интервю за Медиапул, в движение, мимоходом, сподели идеи за развитието на пристанище Варна. Направо бях изумен как може един адвокат да има толкова иновационно мислене по тема която, меко казано му е силно странична. Прагматичен ерудит. Сега му е времето да бъде наистина алтернатива на всеядната назначена от КОЙ мутра-кукла на конци.
  Става въпрос вече за спасението на България. Всичко което се прави от 15 год. насам е безумна имитация на реформи и гонене на 80% и кусур “усвояване” в полза на КОИто трябва еврофондове.
  Сега или никога!

 3. Той не се спира,когато усети,4е ще му бьдат зададени вьпроси бяга ,като ужилен.

 4. Може да се спори за тактиката и стила, но Радан направи това, което избирателите на РБ (т.е.-хората с нашия съблогърски профил) очакваха.
  Че как може да се примирим с коалиция с гоцэ сырыщныка, чийто копой-плевевенският питекантроп където седне-стане все срещу РБ смърди?
  А ББ една дума срещу гоцэ веднъж казал ли е, докато не спира да ръмжи пак срещу РБ?
  Има ли други министри, всекидневно ръфани от мутренско-рубладжийските “медии”, освен от РБ?
  Може ли интелигентни българи, потомствени градски антикомунисти да приемат “дясното”, олицетворявано от чалгарите на тази снимка,
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/03/07/2716434_rajdaneto_na_chalgata_ot_duha_na_robstvoto/

  от гербаджийските милиционерски оръфляци, комунделски, че и цекарски внучки, мутри, мутреси, далавераджии, текезесарски селяндури, простаци, прУстаци и БрУЗДаДЗи, цецки и цецовци, мичета, данчета, джеми, десита и пр. провинциални никаквици?
  Чуйте преказките им-абсолютен “ню спик” по Оруел, среден микс между някой диалект (актуално вятърът вее от Банкя, затова и една източнобългарска мърла на министерски пост и тя се мъчи да угажда, и каканиже “ще провериМЕ, ше намериМЕ”), псевдотехнократски жаргон и останките от наръчника на партийния пропагандист.
  Далеч от тази паплач! Да си управляват с гоцэта, каракачани и пр.! Ама стабилността, брей, к`во пра`йми? Ами то, батков, най-стабилната държава, тъй ако погледнеш, си е Северна Корея?

 5. Като истински путинофил, рублофил и КГБист с ранг генерал, домораслия ни генералисимус и бащица на нацията ББ няма да отговаря на провокационни въпроси.

 6. Извинете, извън темата е, но не издържам. По Канал1 има предаване ” История.бг”. Иска ми се да провокираме обсъждане по държавната телевизия на въпроса за предателството на Левски. Аз ще пиша до предаването за обсъждане на тази тема. Който иска да ме подкрепи. В момента се обсъжда този период от развитието на България, а и годишнината от рождението на Левски е след 4 месеца – може и да сколасат, а и много неща ще се разберат така – кога сме били под робство(когато сме имали свободна преса през турско) или сега и от КОГО?

 7. Чудесно усетена е архитектониката на политическия обект, когото за кратко наричаме ББ. Първото изречение е ключово… при всеки отлив му виждаме голия задник.

 8. Всеки от тези 10 въпроса са право в 10-тката!Браво!
  Поздравления,г-н Инджев!
  Дано самовлюбеният Борисов все пак чете и други блогове,освен фейсбука си и …
  Винету!

 9. Ако ще отоворяме ние колективно предлагам варианти както следва:

  1&2 Защото мястото му на копанята е между двамата – отляво на вз и отдясно на гоце

  3&4 Защото тълкуването на диверсификацията което му е налято в черепната кухина е това на Началника му (и на оная която фиксира с поглед право в устата). А то е че газ може да се доставя по тръби, под вода, над вода, със вода, без вода, на топки, на въртопки, на бали, в чували, на палети, на пелети, на брикети, на конфети и т.н. и на лепьошки и в матрьошки, без утайки и с утайки, с балалайки, с таратайки ОТ РУСИЯ.

  10 Защото докато се блещи в устата на оная без нищо да разбира носът му е насочен на североизток откъдето се носи благоуханието което емитира говорителката на абсолютния г*з (както е известен в дипл. среди другият му Началник) и той като долови приятния за обонянието му запах и се размеква и спира всякакви комисии.

 10. Всички въпроси имат един отговор – 42 🙂
  Само че едва ли ББ е чел тази книга. 🙂

 11. Доста хора като Радан Кънев, които излъгаха избирателите си и поднесоха на тепсия техните гласове на комунистическата мутра за да го доведат повторно на власт, ще поискат да се разграничат от него за да не ги завлече на политическото бунище, но тяхната нагла лъжа няма да се забрави.

  Оставка на цялото ръководство на ДСБ!

 12. Жея,
  Подкрепям чудесната идея да се предложи дискусия в предаването “История.бг” по БНТ за убийството на Васил Левски, но много важно е КАК ще бъде формулирана темата и КОЙ ще бъде поканен, за да я коментира! Защото, ако дискусията се съсредоточи САМО върху хипотезите кой точно е предал Апостола, Димитър Общи, поп Кръстьо или други кандидати за тази “чест” и после бъдат поканени чалга “историци” като Божидар Димитров, Андрей Пантев, Гоце Сырищника, Свин Каракачанов и други подобни, които ще докарат вода от 9 несъществуващи извора, за да докажат, че не граф Игнатиев е виновен за смъртта на Левски, а обратното, усилията, опитът за ограмотяване на народа български пак ще се обезсмисли.
  Т.е предварително трябва да се предложи точно формулирана тема с точните коментатори и всякакви други “компромисни” перфидни предложения да бъдат отказвани.
  Примерна тема “Документи, които потвърждават вината на граф Игнатиев за смъртта на Васил Левски и заточението на българските свещеници?”
  А участници в дискусията да бъдат доц.Янко Гочев, Иво Инджев, Георги Георгиев, покойният проф.Пламен Цветков (чрез цитати от трудовете му).
  Поне един път да се даде думата и на другата гледна точка, различна от официализираната лъжа, да се каже ясно на българите истината за деструктивната ролята и на графа, и на Руската империя по отношение на българската идентичност и за всички понататъшни беди, споходили ни като резултат от това, оказало се фатално за съдбата на България, “освобождение”.

  Но ТВ компанията на кръга “Лафчис” едва ли ще разреши подобен исторически земетръс!

 13. Фактът, че именно Борисов е поискал от служебния премиер Георги Близнашки в края на август 2013 г. от проекта на документа на Министерството на отбраната „Визия 2020” да отпадне да споменаването на руската хибридна война в България беше изнесен в публичното пространство още в момента на случването на това събитие /и до ден днешен/ единствено от двама човека в България – единият бяхте Вие, господин Инджев, другият – политикът Радан Кънев.
  Считам, че думичката “също” в последното изречение на текста Ви е неправомерно употребена като създава алюзия за имитиране на опозиционност и от страна на единствените политици, които принудиха Борисов да направи избор пред очите на цялото общество. И когато той избра да си покаже публично зависимостта от прокуратурата, чрез отмятане на ГЕРБ от собствените им подписи и подкрепяйки слугинското към Цацаров предложение на АБВ, превръщащо съдебната реформа в анти-реформа , тези политици – с пълно основание, минаха в опозиция.

 14. Браво, бе Женя, но виж по горе MIKA какви ги дрънка. Все едно слушам Мика Зайкова от “подкрепа”.

 15. Драга Мика, аз съм гласувал/а за ДСБ и не се чувствам никак излъган/а от Радан Кънев. Говорете от 1.л. ед.ч., а не по стар комунистически навик от името на “народа”.

 16. @ ЖЕНЯ ГЕОРГИЕВА | МАРТ 8, 2016, 10:27

  Браво!

  Много точно наблюдение и добра позиция.

  MIKA e …

  Е, ясно е на всички, нали?

 17. до СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ

  Лъжата е лъжа, независимо от това дали излъгания се чувства излъган или не. Така че аз констатирам факт, а не говоря от ваше име.

 18. За такива въпроси се уволнява от телевизията! Не виждам кой би ги задал, г-н Инджев, освен Вие.

  Подписвам се и под думите на Стамбо.

  Припомням само, че за да се нахендрят от РБ в това правителство, имаше много сериозен натиск от ЕНП. Какво прави ГЕРБ в ЕНП е отделна тема.

  На всички ни беше ясно, че РБ и в частност ДСБ ще понесат най-много негативи от участието в този кабинет. Разочарованите и излъганите нека се замислят обаче, дали в момента Борисов и ГЕРБ не се компрометират напълно пред същата тази ЕНП с про-руските си позиции и дали следващият път от там ще си позволят подобен натиск. Да не говорим, че ако се застане зад принципите(което не мисля, че ще стане), би трябвало да станем свидетели на изключване на ГЕРБ от ЕНП( не съм сигурен дали изобщо има такъв механизъм).

  Лично на мен позицията с Москов в кабинета, а ДСБ опозиция не ми харесва и я намирам за грешка, но начинът по който Радан Кънев застана зад Христо Иванов, за мен е показателен, че аз и този човек сме в един отбор.

  За Левски казах достатъчно. Бих се радвал да чуя Пантев или Б.Димитров да се извинят публично на обществото, че от 89г. до днес не са направили публично достояние микрофилма с писмото на Игнатиев и да признаят зависимост от рашките, но това ще стане точно толкова, колкото и ЕНП ще изхвърлят ГЕРБ.

  П.П.
  И… да не забравяме! “Уи уин елекшънс…Ол биг ситис – София, Пловив, Бургас, Варна”

  ДСБ/РБ/ не може още да спечели дори в София! За какво изобщо говорим… Щото много хора, съмишленици, отиват и гласуват за ГЕРБ, за да не им се изгубил гласа. По-малко разочарование и хленч и повече градивност, и може и да станат нещата.

 19. Аз не съм си поднесъл/а гласа на тепсия на никакви мутри. Като гласувах за ДСБ бях убеден/а, че те трябва да влязат във властта и да се опитат да размърдат нещо. Е, опитаха се и не успяха, но свалиха маските на другите. И това е нещо. Който разбрал – разбрал. Който си взел поуките за следващите парламентарни избори – взел. Ако ДСБ не бяха влезли във властта вие първа щяхте да ги обвините, че бягат от отговорност и са реформатори само на думи. На кривите ракети Космосът ви пречи.

 20. До СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ

  В първата си реплика към мен се опитвате да ми вмените “стар комунистически обичай” а във втората пък врачувате какво съм щял да направя, ако …?! Вие сериозно ли?

  Но както и да е, аз моята поука съм си я взел – докато от ДСБ не изритат от ръководството Кънев, Москов, Атанасов, Малинов … временно ще се присъединя към негласуващото мнозинство.

 21. Бих добавил още един въпрос: Какво му е отношението по случая “Надя Савченко”?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.