Интрига Бокова

Когато бразилката с български корени Дилма Русеф спечели президентските избори в най-голямата държава в Южна Америка това за България се превърна във водеща новина с дългогодишно продължение. Отзвукът тук беше толкова силен, че както при всяко прекаляване си проличаха комплексите ни да търсим „българския принос” .

 

Обаче той, по отношение на политическите фигури с международна известност, някак си по правило е свързан с левичарството, включително в екстремистка форма. Русеф не е единствената полубългарска лява звезда в Латинска Америка. Тя има своя пазарджишки по баща венецуелски ( почти) еквивалент на габровския случай с Дилма Русеф. Казва се Теодоро Петков, който все пак се отдалечи в края на живота си от младежкото си левичарство и се изправи срещу соцдиктатора Уго Чавес. http://clubz.bg/19804-venecuela_ne_puska_v_chujbina_opozicionera_teodoro_petkof

 

За Георги Димитров, най-известният за своето време високопоставен слуга на Сталин от български произход, да не говорим…

 

Към изборния успех в условията на демокрация на Дилма Русеф комплексарски побързахме да се присламчим, явно без да сме си взели поука от правилото, че етническата връзка с някого не е и не може да бъде водещ критерий за отношението ни към него. Освен ако сме толкова комплексирани, че не подбираме с кого и с какво се гордеем- само и само да е „наше мом(и)че”.

 

Днес в Бразилия се развиват събития от световна новинарска величина, но те отсъстват на практика от българското медийно пространство. Огромната държава, една от най-мощните икономики в света, най-големият производител на селскостопанска продукция на планетата след САЩ и ЕС, се тресе и от най-големите протести в своята демократична история от четвърт век насам. Милиони протестират срещу управлението на Дилма Русев.

 

Недоволството от нейното управление беше катализирано от арестуването за корупция на нейния ментор, бившия президент Луис Инасио Лула да Силва, който й даде „първа космическа скорост” в политиката. https://news.bg/int-politics/arestuvaha-eksprezidenta-na-braziliya-po-obvineniya-za-koruptsiya.html

 

Това е все едно у нас да арестуват за корупция ( най-после) Георги Първанов, произвел от нищото в генерал един охранител, който от онзи звезден миг обикаля победоносно политическия небосклон над България, отплащайки се на ментора си с покровителство от мафиотски тип.

 

Многомилионните протести срещу „нашето момиче” Дилма обаче някак си не са „интересни” за българските медии, които са копие на комплексарската ни политика- когато ни изнася да превъзнася, а когато не, да се прави на теле.

НА СНИМКАТА: ” ДИЛМАНО, ДИЛБЕРО, ЕЛА ДА ВИДИШ КАК ГНЯВИ ПРЕМИЕРО” (българска народна песен от зората на бразилско-българската етнодружба)

 

Тази реплика нямаше да ми се вижда важна със своята (не)стандартност, ако не сме в подобно положение и спрямо кандидатурата на Ирина Бокова за Генсек ( казано на руски жаргон) на ООН. Нямам предвид дори биографията й, сравнима с тази на Дилма Русеф, Теодоро Петков или Георги Димитров, с които тя се родее по идеологически генезиз.

 

Особеното в нейния случай е, че Бокова е „скрита лимонка” в ръцете на руската хибридна война срещу целия свят. За разлика от Георги Димитров например, който направо си е бил съветски гражданин, когато го довеждат да оглави концлагера НРБ, създаден от Червената армия, Бокова минава за българска кандидатура.

 

Не помагат авторитетните предупреждения на списание „Икономист”, че тя е руското предпочитание в това състезание. Нито пък съответстващата по тежест американската констатация в същата посока. http://www.wsj.com/articles/clintons-u-n-candidate-1454977210

 

 

Предстои апогеят на държавно спонсорираната, т.е на платената от българските граждани кампания, чиято цел е руската кукувица да бъде загнездена на най-високия пост в онази висока сграда в Ню Йорк. Подхлъзнаха ни „ по инерция” на основата на решение на кабинета „Орешарски”, което се оказа неотменимо както нищо друго, предприето по онова толкова оспорвано иначе от властелина Борисов време, когато хиляди българи протестираха срещу въпросния кабинет, а самият Борисов се правеше на опозиционер.

 

Най-перверзното в това упражнение е предизвестената невъзможност Бокова да премине през първата цедка към гласуването на кандидатурата й. Поне една държава от петте постоянни членки на Съвета за сигурност ще й наложи вето. Борисов го знае отлично. Но междувременно ще харчим пари за реклама на това как „нашето момиче” има шанс да стане генерален секретар на ООН. Русия дърпа конците, а България козирува и плаща дори за руската интрига.

 

Ситуацията се родее с онзи предварителен договор от Сан Стефано, подписан от Русия на 3 март 1878 г. с ясното съзнание, че той никога няма да се осъществи ( най-малкото заради подлото още по-предварително, но тайно договаряне от лятото на 1876 г. в Райхщад между Русия и Австро-Унгария да не допускат голяма България след войната с Турция), но ще бъде използван да внушава после на българите, че щедрият руски подарък е бил разполовен от лошите европейци.

 

В този смисъл ( понеже не съм дипломат, а още по-малко пък съм „велик” Лавров), мога да си позволя каламбура, че играем в руската постановка с „нашето момиче”, която се нарича Интрига Бокова.

 

 

 

26 мнения за “Интрига Бокова”

 1. Заглавието!!!
  Снимката!!!
  Статията!!!
  Аз също се дразня от комплексарските намеци, че наши Ора са пъпа(солта) на планетата. Да прибавя за цвят само (полу)селският на болен лидеров-Джон Атанасов.
  На всичкото отгоре, царе сме да провокираме каузи пердути. Интрига бокова има точно толкова шансове колкото баце лично и начело да попълни колекцията от властови позиции ставайки неин наследник.
  За финал да не забравя най-важното. ДГД И за двамцата от една долна, мръсна гад.
  А сега да видим перспективите на “дружбата раззия-Иран.

  http://rusmonitor.com/iran-rossiya-lyubit-ne-lyubit.html

 2. Г-н Инджев, ще Ви бъда много признателна, ако обясните защо въпросната госпОжа няма шансове да бъде избрана. За мен е кошмарно дъщерята на комунистическия сатрап Г.Боков, че и бившата на Любамир Каларъйв да се намърда там, за където е тръгнала. Обаче, ако Вие ни поразкажете защо кукундрелата ще се прецака, ще бъда по-спокойна.

 3. Аз мисля,че подготвят Бокова за следващия президент на РБ. С това СV, което й изработиха, като нищо ще я изберат тая умряла скумрия от БСП и ГЕРБ. И тук може да направи много по-големи поразии… Оная селска кокошка – омбудсман, тая – пази Боже, президент…

 4. Не коментар, а музика за политическото ухо! Но къде, ако не в нашия блог още преди година-две ние иронизирахме комшийско- земляческото комплексарско подмокряне на “медиите” ни пред “нашето момиче със здравите български корени”? Ами заглавията, помните ли ги? “Сензационно! Дилма пътува насам с претъпкана касичка”, “Ексклузивно!!!Заливат ни бразилски инвестиции!!!”, “Световният енергиен елит-на крака при Първанов! Хилари и Путин ще тропкат по тепетата!”(уф, извинете, туй беше от друга сензация, ама в същата серия!).
  За Теодоро Петков дори и Мосфильм направи игрален филм “Тази сладка дума свобода”. Романтична работа…Хорошо, ама се разбрало, че по въпросите на марксизма-ленинизма и световната революция товарищите от Кремъл и тупамаросът от Венецуела имали принципни разногласия, та нещо го поцензурираха.Няма значение, приемам еволюцията на този човек, който надявам се, накрая е прозрял безсмислието на идеите, в които е вярвал и за разлика от “латино-партизани” като компанйеро любамыр каларав е изпитал нищо на гърба си.
  По-важното е, че леващината се проваля лавинообразно в един от привидните си бастиони- Латинска Америка.

 5. “Бокова” се превежда, на турски, като “Лайнянова”, тъй като “bok” е съответно “Лайно”. Толкова по въпроса. Ако Иво сметне коментара ми за нецензурен, може да го изтрие.

 6. Ето го и филмът за нашето момче-комунистче в борческа Венецуела. Венсеремос! Майтапът е, че градските пейзажи-коли, магазини, дрехи, лайф са карали изпосталелия соцзрител да се унася в ароматите на гнилия капитализъм… Като в ченгеджийските бутафории на Богомил Райнов из Западен Берлин, който същевременно беше и Амстердам, и каквото още кажеш, щото трудовите хора не ги пускаха как да е и до Гюргево, дето барем на латиница се пише…

 7. На всички нормални хора е ясно,че Бокова е част от хибридната война на Путин срещу цивилизования свят.Колкото до Боко с Бокова – поредната българска калинка номинирана за висок пост , след желева на златев,т.е. пак руска номинация за еврокомисар.Освен всичко друго, което като биография знаем за бокова, не мисля, че има капацитета за този пост.

 8. Към Жея:

  Подготовката за президентските избори чрез кампанията за Бокова е явна, но не съм сигурен, че тя ще се откаже да си довърши мандата в ЮНЕСКО…Ще Ви издам “малка тайна”- този въпрос май е малко мътен и предстои изясняване му, след което всички маски ще паднат. Току виж се окаже, че Бокова трябва да гони дивото и да изпусне питомното, което за толкова прагматичен човек, който си е напазарувал апартаменти в Ню Йорк ( а не в любимата Москва) е малко вероятно.

 9. Стамбо, понеже думата-дума отваря, м.г. при случайно познанство с франсе, женен за венецуелка и 40 год. вече базиран там се разговорихме докога ще им натрапват соца. Тогава, разбирайки от своя страна,че съм българин каза, че след като нашето “момче” Теодоро Петков се е превърнал в яростен критик на режима, има надежда. И съдейки по последните резултати от парламентарните избори краят на Мадуро и компания е близък. И не само там.

 10. Към Иванова:

  Писал съм за това , че дори и по “телевизора” веднъж ми позволиха да кажа, че Бокова не може да преодолее първата бариера, т.е. изискването за консенсус между 5-те страни постоянни членки на ООН, за да стигне до самата процедура по избора на общо основание ( където също не съм сигурен, че Източна Европа например ще бъде щастлива да бъде представяна от нея, както многократно лансира Лавров без да посочва изрично Бокова, но по подразбиране е ясно, че пробутва състудентката си от МГИМО)). Не съм упълномощен от ничия чужда дипломация да го кажа, че съм готов на всякакъв бас, че (поне) Великобритания – а вероятно и САЩ- ще наложа вето на Бокова- обяснявал съм го, но да не се връщам в дълги повторения.

 11. Georgi Nikolov,

  Така е, драги Жорж. Теодоро Петков е бил винаги автономна фигура в световното левичарство. Ясно е кой го вдъхновява някога – Троцки, ясни за по тази линия и несъгласията му с Кремъл. Но, да обобшим, никога не е късно човек да поумнее.

 12. Последвах връзката, дадена от ТЪПАНАРКО, ама прочетох и коментарите под статията на П.Бояджиев. И на други “последователи” препоръчвам коментара на “поп Грую”.

 13. Г-н Инджев, има зададен въпрос към външния министър за номинацията на Бокова. След краткия текст – надолу е целият въпрос. Няма да е зле да го публикувате, тъй като има затъмнение. Изглежда това е тактиката – да се мълчи за това питане. http://www.faktor.bg/novini/balgariya/69100-metodi-andreev-pyta-vanshno-prouchihte-li-kritikite-kam-bokova-predi-da-ya-nominirate-za-shef-na-oon.html

 14. Струва ми се абсурдно ГЕРБ да подкрепи кандидатурата на бокава за президент на България, защото симпатизантите им няма да се подведат. Няма такова нещо, че те биха гласували за всеки, който им наложи бат`им Бойко, а и той не би рискувал да разочарова тези от симпатизантите си, които наистина са с дясно мислене. Все пак мнозинството днешни избиратели на ГЕРБ преди 20-25 години скачаха на митингите на СДС, къде ги виждате да гласуват за някаква потомствена болшевичка? Да не говорим, че едва ли тя може да бъде обединителната фигура дори само за левите избиратели. Според мен избирането на бокава за президент на България е толкова изключено, колкото София някога да има червен кмет.

 15. Пуснах Вашата статия във фейсбук групата НЕ ПОДКРЕПЯМ БОКОВА ЗА ООН

 16. http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/politika/turski-natisk-sreshtu-balgarski-obshtini-zaradi-armenskija-genocid.html
  Не е по-темата, но от чутото в БТВ новините отново и отново за пореден път българина се гъне като лигав червей пред една от империите този път пред османската. Община Ямбол предпочете да се изплюе в лицето си, но да не изпусне жадуваните “ЖИВИ ЕВРА” от Програмата по ТГС с Турция. Срам и позор! После искаме да ни уважават, извинете, но има ли някой, който да уважава уличниците?

 17. До “ТЪПАНАРКО”
  Аз, за разлика от “Благой Б.” няма да препоръчвам нищо, просто ще те разоблича. И не си позволявай да изписваш името на Иван Костов с руски окончания псевдодесняко!
  Бояджиев може и да е голям антикомунист, но незнанието на фактите не е оправдание. Мога да приведа много примери за антируски и антикомунистически позиции на Радан Кънев, но ще дам само един линк към –
  “Който се страхува от Москва, да не се занимава с политика”

  И, “Тъпанарко”, вместо да се упражняваш безуспешно върху ДСБ, я дай пример за антикомунизмът на Бойку и някаква негова антипутлеристка позиция.
  Трябва ли да ти припомням, че може би 90% от статиите на домакина на блога са именно по темата за подгъзурчването на Бойку пред Путлер.

 18. Обратно на написаното от апостола (през 1868 год. в писмо до Панайот Хитов), девизът на представителката на червените садукеи е:

  “Ако спечеля, печеля за себе си (и за Русия) – ако загубя, губи целият (български) народ”.

 19. Ще бъда откровена.
  Дано Бокова не стане председател на ООН.Иначе ще изпитам срам за изостаналата ни нация застинала в средата на 20 век със светогледа на Бокова.
  Вижте немците.Има за какво да се гордеят.Извадиха поуки от миналото и станаха най привлекателната нация в момента.
  А Бокова още смята баща си великият комунистически инквизитор за борец са справедливост.Унищожил не една човешка съдба.
  Вместо да се извини,тя се оправдава.Без срам и съвест.
  Някой питаше какви са сега политическите й грешки.Много са.
  Съучастие в шпионски скандал в САЩ,където има осъден българин,а друг съучастник е прибрала под крилото в Юнеско.
  Изказване за Фоклендските острови за което са загинали Великобритански войници.
  Явната поддръжка на агресора Путин.
  Като шев на Юнеско не направи нищо за България.
  А можеше да узакони българската азбука на която пише половин Европа за Българско културно наследство.Не го направи заради Русия.
  Тя е руска кандидатура изпълнена от Кремълският слуга Бсйко Борисов
  Дано да има Господ и се спести този резил за България.

 20. Към ТЪПАНАРКО:

  Воден от любопитство, че никога до сега, каквато и да е партия не е предавала на живо националните си събрания, станах свидетел на Националното събрание на ДСБ, и установих със сигурност, че в изказванията си нито един от участниците не посмя да каже нито една дума за Северна Корея и Венецуела, нито за Хитлер, Франко, Мусолини и Пол Пот, нито за Борджиите, Месалина и Клавдий, нито за посрещането на конквистадорите от Мотесума II, нито за Симон Боливар и Агустино Пиночет, нито за Славеят на Андите-Има Сумак. Също така не стана дума,както за крал Артур и рицарите на кръглата маса, така също и за английската висша футболна лига и по специално за неубедителното представяне на Челси и Манчестър Юнайтед. Да не говоря за меровингите и каролингите, за……………Спирам дотук, защото фактите, които цитирах по-горе са напълно достатъчни да се направи категорично следния извод. Тази маргинална партия, тези проекции на черна личност, тези обвити и затворени в огромния си егоизъм хора, изпаднали в нирванен нарцисизъм на собственото си събрание, вместо да анализират посочените по-горе събития са се заели да търсят успешен път, който да позволи на БЪЛГАРИТЕ да разкъсат насилствено натрапената желязна прегръдка от чужда държава. Водени от огромния си егоизъм тези проекции на черна личност, както казах,не се спряха, ами започнаха да се бъркат в работите на чужди държави, където никой няма право да се бърка, каквото и да забъркат, и приеха с абсолютно мнозинство Декларация за незабавното освобождаване на украинката Савченко от руската тюрма. Каква наглост, какъв егоизъм, каква черна проекция!?
  ТъпанарКО, шапка свалям пред интелигентността на кръстика Ви.

  Към Борис Б:

  Вярвай само в БОГ! Не вярвай на такива попове. Помощен указател: Виж агент Симеонов.

  За Интрига Бокова:
  Абсолютно сигурно е, че няма да бъде избрана за Председател на ООН. Защо е тогава толкова силен този вой в нейна подкрепа. Бяха принудени да се осветят хора които минаваха за проевропейци и атлантици. Бяха изхарчени и продължават да се харчат сериозни средства по нейната „кандидатура“ , официално издигната от правителството на герб. И всичко това да отиде на халост? Не! Причината според мен може да бъде само една, и тя е за вътрешна консумация.

 21. за ТЪПАНАРКО. Явно,добрата среда в блога на г-н Инджев не ви се отразява добре. Уви! Отнасяте се с неуважение към г-н Иван Костов. С това не сте оригинален. Ше бъдете оригинален,ако отбележите,че П.Бояджиев вижда България и българските проблеми през неговата си тръба далече от Париж,докато ние го видяхме,самия него,тук в България, когато той сам се предложи за министър председател в правителството на комунистите,които току що бяха свалили демократичното правителство на Филип Димитров. И с тъпан да биете няма да заглушите истината. Извинявам се,струва ми се безсмислено е,на вас да се напомнят тези неща.

 22. Превъзмогнах погнусата си и отворих ютуб изписвайки на кирилица ирина бокова. Потресаващи резултати. Стотици качени клипове, някои от години и по изключения са надминали някои стотина отваряния. Не са малко и тези които са с О. НУЛА.
  Къде е тръгнала комунистическата кокошка.
  https://www.youtube.com/results?search_query=%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0&page=1

 23. И аз написах Бокова в youtube но не отворих клиповете за да не и пиша актив.
  Относно Бразилия. Там сега е по-лошо от 1995 и войниците са с автоматите на всеки ъгъл.
  Като се има предвид че преди Дилма бяха доста добре, това действително е повод за сериозен размисъл.

 24. До Читател. Не съм и аз сглупил чак дотам. Гледах отстрани инфото за съдържанието им и там фигурират и броя на отварянията. И от мен фандък-нанай.

 25. Я и аз да се изкажа по случая петър бояджиев.

  От заслужаващ пълното ми доверие източник знам следното – през 1988 “антикомунистът” петър бояджиев, “емигрант” във Франция, някак си се телепортира в “масква”, където на 27 май в ресторанта на хотел “Украйна” се среща с други двама българи. Единият е Борислав Дионисиев, пишман журналист, зет на тогавашния генсек на Украинската компартия Щечбицкий, представител на няколко италиански, кипърски и малтийски фирми в областта на строителните материали, въгледобива, търговията с петролни деривати, мрамор, гранит и облицовъчен камък и офшорни корабособственици,с офис няколко етажа по-нагоре в същия хотел “Украйна”, и племенник на гръцкия магнат Вардиноянис. До него е полк. Г.Ангелов от ПГУ, легндиран като помощник-военен аташе в посолството на РБългария. Двамата връчват на бояджиев, който се представя като Филип Симони, търговец от Белгия, охлузено кафарче-чанта.

  Вечерта бояджиев-Симони заминава с влак за Талин, придружен от журналистите Дим. Горненски, кореспондент на “Р.дело”, и Лъчезар Бонев – на “София прес”. В Талин двамата го качват на ферибота за Хелсинки,оттам пак с ферибот за Копенхаген, после с влак за Амстердам.

  В куфарчето има 1,000,000 долара за френския комунистически вестник “Юманите”.

  Дали всичките стигат до братския получател, или част полепват по ръцете на куриерите, моят източник мълчи. Година по-късно Горненски загадъчно се самоубива в една планинска хижа. Бонев отива кореспондент на “София прес” в Швейцария и толкова я харесва, че когато идва смяната му – Димитър Цонев-Пъпеша, отказва да се върне, и до днес тихо и щастливо си живее в района на Лугано, където държи малък хотел и ресторантче.

  Полк. Ангелов днес е скромен пенсионер в Оряховица, вилна зона на Ст.Загора, лови риба и произвежда собствено вино. Не обича да се среща с предишни познати.

  Дето е думата, sic transit gloria mundi milicioneris Bulgaris.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.