“Заблуденият” Сталин и заблуденото му стадо

Интервю с принудения да напусне поста си “по собствено желание” директор на държавния архив на Русия Сергей Мироненко в руския сайт Сноб предоставя информация на „заблудените” привърженици на „твърдата ръка” на властта, които вярват, че техният кумир Сталин…също е бил „заблуден” и нямал лична вина за гигантския терор срещу милиони съветски граждани.

Фото: Дмитрий Смирнов

Сама по себе си тази информация не е новина за информираните, но очевидно се налага тя бъде потвърдена от възможно най-осведомения източник, прогонен в днешно време именно заради това, че не желае да се качи на вълната на сталинисткия реваншизъм, поощрявана днес от режима в Кремъл.

На въпроса на интервюиращия дали е уверен, че Сталин е подписвал заповедите за разстрел, Мироненко му посочва 7 тома, огромно количество документи, от които е видно, че десетки хиляди от заповедите за разстрел носят подписа на Сталин само в периода на масовата разправа, довела до екзекутирането на 700 000 души в годините на Големия терор ( т.е. в предвоенния период на „чистките”).

Експертът обаче признава, че не могат да се уточнят гигантските размери на репресиите срещу селяните, обобщавайки жертвите от т.н. „разкулачване” на около 10 милиона.

На въпроса защо в един момент Сталин е спрял да избива в предишните мащаби народа си след Големия терор ( за което сталинистите днес го хвалят- „все пак” бил спрял), Мировенко отговаря, че той се уплашил да не изпусне контрола над катастрофалните размери на масовите убийства.

Интересен за непосветените детайл от интервюто е фактът, че всъщност Сталин далеч не винаги е бил толкова всемогъщ. Именно страхът от загубата на властта го е тласкал към злодеянието му. При едно негово пътуване в Сибир през 1928 г., с цел запознаване на място с бунта на селяните, отказващи да си продават житото на ниските държавни цени, диктаторът е бил посрещнат доста „неуважително”. Последвала разправата с руското селячество.

Че Сталин е отмъщавал колективно, това е известно не само от периода на т.н. колективизация в самия СССР. Той е отмъщавал колективно на цели народи. Никога не е простил на поляците за оказаната съпротива срещу ръководения лично от него ( макар и от дистанция) злополучен опит на Червените ескадрони да разпространят болшевишкия метеж в Полша, търпейки унизително поражение на бойното поле от полските патриоти. Сталин си го връща тъпкано първо на полската комунистическа партия, която практически унищожава, а след това и на самата полска държава, половината от която си поделя с Хитлер.

Сталин наказва и България с окупация за това, че е била в съюз с Германия, с която самият Сталин (преди България) сключва договорите за ненападение и дружба от 1939 г. СССР изпреварва България с две години в съюзяването си с нацистка Германия, но , макар и да не скъсва отношенията си с България през цялата война, накрая Сталин използва присъединяването на София към Берлин в рамките на Тристранния пакт като претекст да си „вземе” България.

Паметниците на тази окупация, позорно определяна от нейните защитници у нас като „освобождение”, стърчат над преклонените български глави като тържествено доказателство за съглашателството със сталинисткия прочит на историята ни от страна на охранителите на тези жалони на робството ( както ги нарече проф. Любомир Далчев, автор на част от композицията на Монумента на окупационната червена армия МОЧА в София).

https://snob.ru/selected/entry/105980

 

 

 

36 мнения за ““Заблуденият” Сталин и заблуденото му стадо”

 1. Да, наистина не е новина за коментаторите и читателите на БЛОГА ни. Не е учудващо, че и феновете на Хитлер имат същият подход при “обясненията” им, знаел ли любимият им фюрер за концлагерите. Макар, че мащабите са несравними, Хитлер е бил само дребен терорист от епохата на Сталин, неуспелият художник е бил достатъчно хитър да дава само методически указания от рода на еврейският въпрос трябва да бъде окончателно решен. Химлер и ко имат грижата документално да оформят идеите на шефа. Обаче, хитрата сврака, с двата крака. Веднъж влакът му се засича на една гара с ешалон за Аушвиц. Следва заповед-последно предупреждение. Случи ли се втори път-хвърчат глави. Та е знаел и още как.

 2. И какво излиза от цялата работа????
  Та руснаците са стара версия на Ислямска държава!!!

 3. Даде ли им се повод на комунетата и русофилистиците – така се получава.

  Освен лекарство великия Аугусто Пиночет 50 години преди това още проф.Александър Цанков си го е казал човека:
  “Като видиш комуне гладно&жадно – нахрани го и му дай вода;голо и босо ли е – обуй го и го облечи.Но вземе ли да мисли за власт- бий го като маче у дирек,да не му дойде наум втори път.”

 4. Мироненко би станал звезда и уважаван в света човек, ако е подготвил нещо като “Архивът на Митрохин”. Досега (с едно много кратко отслабване при Елцин) руските архиви в най-интересните си сектори са недостъпни за “неудобни” изследователи- както руснаци, така и чужденци.
  А иначе от нашите излизат ето какви подробности… Включително и за татенцето на посола бойка коцэв:

  http://www.faktor.bg/mnenia/lacheni-carvuli/69679-andropov-lichno-utvarzhdava-meropriyatiya-za-hibridna-voyna-na-ds-srestu-nato.html

 5. Най-новите документални проучвания, както на руски така и на западни изследователи, не потвърждават придобилите популярност по време на перестройката „разобличения” за десетки милиони жертви на сталинските репресии. Очертава се научно обоснования извод, че масовите репресии са били сравнително ограничени, а са упражнявани преди всичко съдебни преследвания върху голям брой номенклатурни кадри, обвинявани в диверсии, съботажи, шпионажи, вътрешнопартийни заговори, военни метежи и т.н. Така например, масовият глад (голодомор) в отделни области е бил резултат от лоша организация, а масовите изселвания от някои райони са провеждани с оглед лишаване от социална база на съответни партизански движения. Процесите са били по-сложни, отколкото ги представяше перестроечната фразеология и нейно съвременно прилагане води вече до обратния ефект: Хората започват да вярват, че масови репресии изобщо не е имало, а е имало само законосъобразни наказания за „враговете на социализма”. Трябва да се внимава с източниците на информация. Нужно е повече доказателствен подход при обсъждането на тази тема.

 6. Към Ilarion:

  Щом трябват доказателства, може ли едно “научно обосновано доказателство”, че репресиите не би чак пък толкова репресивни ( включително и от страна на западни изследователи- интересно, дали са ги допуснали до засекретените архиви,в които руснаци за кратко все пак успяха да проникнат по времето на Елцин?).

 7. Иларион, лъжеш като дърт циганин пич! Избивани са хора без съд и присъда, имало е квоти (в хиляди), като най-деен там е бил Хрушчов. Гладът пък бил лоша организация (ХА ХА ХА) по-голяма глупост не бях чел. Отлична организация по иземването на всички хранителни запаси на хората, и оставянето им да умрат от глад. Поинтересувай се какви количества зърно изнася Украйна през въпросната зима. Хората са оставени умишлено да мрат от глад

 8. Честит имен ден на господин Тодор Тодоров!
  Да е жив и здрав и все така почтен!

 9. Към Ilarion:

  Коя наука го е обосновала научно тоя извод? Защото така това, което твърдите, е на принципа “Аз ти казвам, че е така, вервай ми.” Е, не ви вервам. Нищо лично. Затова: томовете и цитатите, ако може.

 10. А сега по темата.

  Сталин е тежък клиничен случай. Изучава се във всички медицински университети в нормалния свят.

  Като класически пример за това, какви беди може да донесе на човечеството един луд, докопал се до власт.

  И в нормалния свят всички негови почитатели се водят на психиатричен отчет като възможни терористи. Също като почитателите на Путин тук в България, които се представят като русофили.

  Тук, в Пловдивския медицински университет, Клиника по психиатрия, използват една база данни, в която се дописват всички сталинисти и русофили.

 11. Снощи спорихме тук с един приятел лекар дали русофилите трябва да бъдат разглеждани като престъпници или като психопати.
  Той защитаваше тезата, че трябва да бъдат лекувани, а аз че трябва да бъдат съдени.

 12. Иларионе,Иларионееее,отакто рухна комунизма,комунистите все за доказателства питате!Едно време ГА убивахте без съд и присъда не ви трЕбваха доказателства,а сега даже и на Левски посегнахте,че и от него доказателства търсите дали бил казал,че “който ни освободи и т.н….
  Да ви *ба **ката на доказателствата!
  То и слънцето всяка сутрин изгрява все от изток,ама за вас и това е под съмнение щото господ не е оставил една бележка във формата А4 подписана лично от него.Виж ако партийния секретар ви подпише една бумага,тогава това е най-голЕмото доказателство и тогава слънцето може да изгрее от всички посоки едновременно!

  https://youtu.be/govC-Vkj0Qo

 13. Прехода от диктатура на партията към диктатурата на Сталин, Сталин по ‘необходимост’ потапя в кръв. Г-н Ilarion примижава пред архивите.
  И нещо за безмерната циничност и лицемерието на Сталин, из спомените на Кандид Чарквиани (http://www.knowbysight.info/ChCC/04134.asp), от времето преди секретарството му в ЦК на грузинската компартия:
  1931 година е. Сталин е на почивка в Грузия. Привиква Самсон Андреевич Мамулия и Ладо (ака Леван) Сухишвили. Сталин пита Мамулия: ‘Как са колхозите?’. ‘Ситуацията е лоша, другарю Сталин’ – отговаря Мамулия – ‘Някои колхози се разпадат. Трябва да въоръжим комунистите, за да неутрализират вражеските елементи и да задържат селяните в колхозите’. Сталин избухва: ‘Нима твърдиш, че селяните трябва да бъдат пазени в колхозите със силата на оръжието! А доброволното постъпване в колхоза, а интересите на бедното и средното селячество?’

 14. Ако сме българи, ако сме хора, трябва да се отървем от болшевишката зараза!

  Ще го кажа на медицински език, пък нека да не е политкоректно!

  Защото левичарската политическа коректност много се разминава с действителността и обществената хигиена!

  Лява идея? Това са обществените въшки днес. Дайте да дадете и да ни хранете! Комунисти, знаем ги. И ако не сте съгласни плашат с Белене. Въшкари бяха и въшкари останаха като мисленe.

  Обезпаризитяване на обществото!

 15. Руснаците нямат откачане от Оня, ние пък- от Оная Незабравимата…
  Бълвочът по-долу обаче (ако го изтърпите, предупредих и при първата част!) доказва покрай другото и кичозната кухота, която до днес налагат на обществото придворните блюдолизни “интелектуалци”. Днес те са върховни магове на вангьосването, ама колкото и да вангьосват и магьосват, все да се държим с Русийката ни зоват, значи.

  https://www.24chasa.bg/Article/5374197

 16. До Иларион, конгениални глупости сте изтролили. “Лоша организация” за последиците на която вина носи загиналото народонаселение. Нъл тъй. Това ли искате да ни внушите. На мен масови ограничени репресии ми звучи изключително нелепо. Дървено желязо. Самият израз е отрицание на отрицанието. А и излиза, че са репресирани правилните хора, пречка за цъфтежа на системата.
  66 милиона са според Солженицин преките и косвени жертви на болшевишкият терор. Никой сериозен изследовател досега не ги е оспорил. Даже слънцеподобний нареди Архипелагът ГУЛАГ да се изучава задължително в руските училища. Издишат опорните ви точки. С позоваването ви на съвременни западни полезни идиоти пък съвсем олеква тезата. Слаб 2 и у лево.

 17. Нещата трябва да се казват пряко и директно!
  Много мразя завоалирате шепоти!
  България трябва да стане като Албания!
  Комунистите н затвора и по 10 години за марксизъм ленинизъм!

 18. Поздравления г-н Инджев за поредната перфектна изява тази сутрин по телевизия “Европа”! За съжаление твърде рядко са допускани по нашите “медии” смели журналисти-анализатори като вас. Дано това се промени по-скоро. Нетърпимо е!

 19. Не толкова броят на жертвите, колкото типизирането им като социални групи може да разкрие механизмите на сталинския терор. Ще кажа само, че перестроечно-“мемориалското” фокусиране върху 1937/38 е нагло и лицемерно адвокатстване на зверствата от всички предходни години на болшевишкото варварство.При Сталин терорът е технология с ритъм и логика (първо жертвите, хайде до стената след тях и палачите – като тази “невинна жертва на безправието”
  http://www.sakharov-center.ru/asfcd/martirolog/?t=page&id=12650)
  При сифилитичния изверг Ленин терорът е неограничаван от нищо садизъм.Но докато мумията кисне и мухлясва в мавзолея, реален поглед върху историята не може да очакваме нито от Кремъл, нито от поданиците му в Русия и “полезните му идиоти” по света.

 20. Руският абсурд личи в неизбежното сравнение с Германия. Можем ли да си представим, че днес тя издига паметници и слави в мартиролози убитите щурмоваци от СА през „Нощта на дългите ножове“ (Nacht der langen Messer)като….невинни жертви на националсоциализма?

 21. Илариончо,
  препоръчвам ти след Солженицин и Шаламов да прочетеш и тритомните мемоари на Н.С. Хрушчов /ако си истински русофил, би трябвало да ползваш езика без проблеми/. Ако си зле с руския – прочети поне първия том – той излезе на български.
  Ако въпреки всичко се нуждаеш в уверение от документи – ползвай “Гуглето”. Въпреки усилията на болшевишката престъпна машина да унищожава архиви, мрежата е претъпкана с автентични фотоматериали и факсимилета, достатъчни за поне стотина “нюрнбергски” процеса. В повечето източноевропейски страни от бившия соц.лагер зверствата на “червената чума” са категоризирани като престъпления срещу човечеството и са обект на учебните програми в средните училища.
  РАНО ИЛИ КЪСНО СПРАВЕДЛИВОСТТА ЩЕ ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА И СВЕТЪТ ЩЕ ОТРЕДИ ПОЛАГАЕМОТО МЯСТО НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ХОЛОКОСТ!

 22. Каквито и доказателства да се извадят гадовете ще продължават да се правя на ударени.Още малко и сатрапа сталин , светец ще го изкарат.И Левски оспориха.Но истината си пробива път.Архивите говорят и точно затова не допускат никой, а после – къде били доказателствата?На езуити ми се правят.

 23. Стамбо! Мисли за мен като за талашит, след тоя коментар за Огнената.
  Свърши ме тая всепоглъщателна поезия на монументално окървававеното й сърце. Само 5 пъти се повтори огън/огнена/огнено, но пък… те ти пламъци, те ти рубини, кръв, искри! И така дълбоко мазохистични са вселенските вибрации в комунистическата еротика. (Написах това с дясната ръка).

 24. Кът Тодор Тодоров:

  С извинение, че се присъединявам ( а не съм инициатор), поздрави и от мен!

  Р.S. Сред останалите недостатъци имам и този да не съм добър в поддържането на добрия тон с приятелите и близките по повод съответните годишнини и празници. За тази небрежност няма оправдание, но не пречи да се извиня със задна дата на любезните хора, от които получавам поздрави по всякакви лични поводи, но не смогвам да отвърна със същото.
  Както се вижда и деня на прошката съм пропуснал…

 25. Г-н Тодор Тодоров и от мен Честит Имен Ден! Пожелавам освен традиционното здраве, останалото предполагам го имате, да бъдете още по-чест коментататор в БЛОГА ни.
  Стамбо, Everyone Else искрено ви завиждам за здравите нерви.

 26. От 25 години искаме лустрация,искаме и от Русия да ни даде архивите,касаещи онези мрачни времена,които изобщо не са се променили.Но не,надали някога ще научим цялата истина.Защо си нямахме пастор Гаук,та да отвори и нашите архиви?

 27. @ МАРИЯНА | МАРТ 19, 2016, 15:20

  Оттук посоченият линк няма кой да го отвори – следователно на вас не ви се отваря парашута.

 28. Господин Инджев, господин Georgi Nikolov, за мене е чест да получа поздрави от вас, както е чест да сме заедно в този блог! Желая Ни /визирам всички бългори/ успех в борбата за Чиста и Свата Република!

 29. Наздраве, г-н Тодоров и приятели!


  @ Сарданапал в 23:13 pm
  И аз се чудя. Алиса я изяла лиса, с къшей бородински хляб. Голямо напъване. Не е ли време да отпразнуват ‘изпълнената задача’?
  Колко ни преброиха, цвят на косите?

  @ Georgi Nokolov в 20:43 pm
  Сглобявах лего и бях в добро настроение, та затова и езотеричният лолипоп (от времето на петилетки-ното броене) беше ‘сайдисан’.
  А и Стамбо ме примами, както и ти по-рано. И двамата така интригуващо въвеждате огненената, неповторимата проблематика. Не мога да устоя.

 30. @Стамбо, людмила е била луда за връзване!
  Сатанистка заедно с демона Ванга и придворните начело със светлин русев!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.