Руски тролове тормозят финладска журналистка, но срещат отпор- в България ги поощряват

Финландската журналистка Джесика Аро  е споделила опита си като мишена на руски тролове заради битката си с тях и е предизвикала съответната реакция. http://www.faktor.bg/novini/svjat/69689-eskalirastata-ruska-informatzionna-voyna-vze-na-pritzel-boretz-srestu-trolovete.html

 

От арсенала на атаките, с които се опитват да сплашат финландската журналистка, не ми е познат от личен опит само номерът с изстрелите в телефонния ефир. Всичко останало ми се е случвало, умножено по дни, месеци и години – именно заради критичната ми позиция спрямо руската политика.

 

За протокола ще обобщя малко специфика с български адрес, макар да се повтарям ( редовните читатели моля за прошка).

 

(Про)руските тролове у нас не се задоволяват само със заплахи от дистанция в писмена и устна форма. В България, поне в моя случай, те се опитват да сплашат обекта на своята омраза в директен сблъсък по улиците на една европейска столица, превръщайки всекидневието на журналиста с разпознаваема физиономия в нещо като разходка на евреин с жълта звезда сред „арийците” в нацистка Германия. В ivo.bg съм регистрирал по дни и часове някои от тези случаи, но далеч не всички.

 

(Про)руският трол в България е поощрен от властта в лицето на прокуратурата, която постанови, че заплахите със смърт срещу моя милост са всъщност проява на свободното слово на тролове, установени физически и викани за справка от МВР. В резултат на това (про)руският трол отново заплашва и тържествува от оказаната му прокурорска закрила.

 

Освен за стандартните улични заплахи и псувни на русофили, авторът на тези редове може да сподели опит и за някои екзотични изблици срещу своята личност. Като храченето в краката. Или като засилването на автомобил и спирането на сантиметри от страна шофьор, който демонстрира задоволството си от предизвикания уплах в обекта на своята агресия. Крясъците от преминаващ автомобил с обиди и закани дори не се броят – в сравнение с побоя над други човешки същества, който напоследък стана новинарски хит, това си е направо щадящо упражнение – „само” по психически тормоз без физически контакт.

 

Докато във Финландия заплашваната журналистка очевидно получава колегиална подкрепа, в България реакцията на медиите ( с изключение на едно предаване на БТВ) по повод системния тормоз над български колега се изчерпва с мълчаливото съгласие (с троловете) , което може да се преведе само като „да мре, щом сам на мечката устата се вре- на нас така си ни е добре”.

 

Авторът обещава да потърси контакт с Джесика Аро за обмен на опит в Хелзинки, където е поканен от организаторите на конференция , посветена на Световния ден на свободата на печата.

 

16 мнения за “Руски тролове тормозят финладска журналистка, но срещат отпор- в България ги поощряват”

 1. Радвам се за форума в Хелзинки! Знам ИВО, че ще представиш достойно и журналистическия професионализъм, и настроенията на мислещите българи, и необходимостта да се противопоставим на наглата кремълска агресия!

  Имам само една молба:
  Остави едно цвете на ПАМЕТНИКА НА МАРШАЛ КАРЛ ГУСТАВ МАНЕРХАЙМ!

  http://encircleworldphotos.photoshelter.com/image/I0000vIOkx6lu2Dk

  ПРЕДАЙ НА ДУХА МУ, ЧЕ АКО ВЪЗКРЪСНЕ, ЩЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ В БЪЛГАРИЯ ДА МУ ГАРАНТИРАМЕ РИМСКАТА ДЛЪЖНОСТ “ПОЖИЗНЕН ДИКТАТОР”!

 2. Иво, и аз като четох споделеното от храбрата финландска журналистика единствената “разлика” с теб в хибридната война водена от петоколонците намерих в “задочната” стрелба. Не искам да съм лош пророк но купувай тапи за уши за всеки случай. Това са идиоти които спирка нямат. Няма как да бъде друго. Убедете се сами какъв неистов възторг предизвиква някой си професор нако стефанов с налудничивите си идеи и прогнози. Заслужаваме си напълно първите места в ЕС по отрицателни класации и последните в положителните.
  На Стопанинът на БЛОГА ни пожелавам ползотворно и приятно пребиване във Финландия. И да сподели впечатления от форума.
  http://www.blitz.bg/news/article/400205

 3. И аз се радвам,г-н Инджев,че ще участвате във Финландския форум за руските тролове.
  Имате какво да споделите с Джесика Аро,която изглежда толкова крехка и едновременно с това силна.

 4. Иво,още като зърнах заглавието за финландската журналистка се сетих за тебе и прочетох статията за да се уверя, че случаят е подобен. За съжаление се оказа, че съм права. Пожелавам ти още веднъж яка клавиатура, нали знаеш,кой с каквото може участва в предприятието …сиромаха с труда, учений с ума, а журналист като тебе с яка клавиатура. Извинявам се, че се повтарям,но друго не мога да измисля.Засега!
  За момент се спрях преди да напиша “учений с ума” – прочетох за изявата на проф. Нако Стефанов в Бургас ,нали и той “учений.” Значи става дума за кое/как се ползва. Например “клавиатурата”. Троловете и те с клавиатура работят.Пак си мисля, че много работа се отваря за изследователите на човешкото поведение/мотивация и други там важни неща, за които нямам компетентност,но като член на обществото много ме интересуват. И аз всекидневно си патя от разни всезнайковци по други поводи и обстоятелства. Преди години,когато имах трудни моменти, за да се самомотивирам,си казвах: колкото и да е трудно, не съм в либийски затвор. Всеки ден чета блога ти, Иво, първо този сайт отварям, последен го затварям; извинявай,но с тебе лягам,с тебе ставам. Изключително ценя таланта ти да анализираш факти и събития многокоординатно. Малко хора имат тази дарба. Смятам, че е дарба, защото не съм сигурна, че това може да се научи. Може и да може, знам ли. Също си мислех, че се намираш в значително враждебна среда. Но това е средата, в която този талант може да вирее. Да сте видели щастлив поет, оставил непреходни стихове? Няма и да видите. Предполагам, че също важи и за политическите коментатори § анализатори. Ще бъде пресилено да очакваш троловете да те разберат и оценят и да признаят, че си прав. Ще е загуба на време и енергия да полагаш усилия в тази насока. Пиши това, което смяташ за правилно и толкоз,който разбрал, разбрал. И все пак,не си в либийски затвор. Count your blessings!
  Още веднъж, да ти е яка клавиатурата.

 5. Много за радвам на тази покана!

  Казването на истината е добродетел!
  Другото е Империята на злото. Лъжа, грабеж, насилие и заплахи това да не бъде казвано.

  Успех!

 6. G-n Injev, mnogo se radvam, che shte uchastvate vav foruma v Helzinki.Dai Bog vasheto slovo da stigne do poveche normalni hora. S vas sam gorga che sam balgarka

 7. Уважавам и високо ценя журналистическото творчество на г-н Иво Инджев заради неговата професионална ерудиция, творчески талант, гражданската култура и благовъзпитаност, които излъчват неговите текстове. Малко са журналистите дори в цялата българска история, за които бих казал, че са валидни всички тези качества.

  Що се отнася до поведението на така наречените „квасные патриоты” в Русия и техните български аналози във вид на „фасулените русофили” в България, мога само да добавя, че се възхищавам на моралното мъжество на хора като Джесика Аро и Иво Инджев така стоически да понасят примитивизма на тези подобия на човешки същества. Като читатели на двамата забележителни журналисти, ние можем само да ги уверим, че ги разбираме и подкрепяме, защото и ние, макар и в по-малка степен търпим подобни „фасуло-квасные” изяви на въпросните подобия в нашето ежедневие.

  От все сърце желая здраве и упехи на г-н Инджев в професионалния и личен живот.

 8. На пръв поглед не е по темата но чудесно се вписва във философията която изповядва БЛОГА НИ.(НИ вече го изписвам с големи букви след изключително внимателната “препоръка”, по съвсем друг повод на г-н Тодор Тодоров за което искрено му благодаря). А и съдържа инфо и исторически препратки които дори по изключение няма да чуете по родните тАлАвизии. (Рупор на най-долно русофилско мракобесие).
  http://rusmonitor.com/avantyurizm-ili-tonchajjshaya-strategiya.html

 9. Е, това вече не е по темата но е мехлем за моята демократична душа. Не ми излиза, който знае как става, да помогне със съвет, емитикона на усмивката, но надявам се, че и така ще усетите самоироинията ми. Та, на въпроса. “Нашата” габровка др дето щеше, ох тия сладки копнежи за усвояване на “едни пари” независимо от произхода им и откъде идват да съдейства да развъртим бизнес с “континента” Бразилия е пътник.
  Прокуратурата я подпука, народът не я иска-70% са за оставката й, дет казваше Горби за одиозната перестройка: “Процес пошьол”.

 10. ИВО, почитта към МАРШАЛ КАРЛ МАНЕРХАЙМ най-добре се комбинира с презрение към финландските рубладжии и доказани КГБстки копои – урха кэконэн и мауно койвисто (с малки букви мерзавците, естествено!). Те омърсиха великото му дело и докараха на най-гордата в борбата срещу съветската зараза страна унизителния термин “финландизация”. Бяха таваришчи и на Тошо, има си хас, документирано е и в поезията:

  Д А Ж И В Е Е Б Ъ Л Г А Р О- Ф И Н Л А Н Ц К А Т А Д Р У Ж Б А- Д Р У Ж Б А О Т В Е К О В Е З А В Е К О В Е!

  Мауно Койвисто
  изцъцра отривисто:
  “Аз искам дупце чисто
  да цункам тайзи нощ!”
  Бай Тошо пък му кимна:
  “Сегичка, подир химна
  ще дойде кака Кина-
  тя с дупцок е харош!”

 11. След отваряне на архивите на КГБ се оказва че Урхо Кеконен е бил 25 години агент на КГБ!
  Време е за създаването на Български Национален Легион!

 12. Успех, господин Инджев!
  Колкото и рядко да се случва, този път България ще бъде представена достойно!

  Ето нещо в чест на МАРШАЛ КАРЛ МАНЕРХАЙМ:

  Как истреблять российских оккупантов: финские практики – http://www.ukrinform.ua/rus/news/kak_istreblyat_rossiyskih_okkupantov_finskie_praktiki_1658472

 13. да можеше Симо Хаюха да e телохранител на тази доблестна жена,всичко щеше да е ОК

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.