Съпътстващите политически жертви на атентатите в Брюксел

В практиката ми военен кореспондент, преживял не десет, не десетки, а вероятно стотици атентати в Бейрут за 4 години, не веднъж съм употребявал фразата „докато пиша това, експлозиите продължават…”. Не съм си представял, че днес мога да се върна към това изречение във връзка със събития с европейски адрес.

 

Докато пиша, атентатите в Брюксел продължат, броят на жертвите расте и не е известно още колко заложени терористични мини ще гръмнат в белгийската столица. Известна е сама една величина: кривата на антимигрантските настроения, на чуждомразието, на крайния национализъм в Европа днес рязко скочи нагоре. Тя расте обратно пропорционално на спада на индексите на европейските борси и в крак с възхода на политическите акции на популистите в политиката. Състезанието за извличане на политически дивиденти от тази ситуация навлиза в нова фаза.

 

Ислямска държава няма шанс да победи в чисто военния смисъл на думата, но победата на желаещите да се възползват от нейния екстеремизъм в сърцето на Европа вече изглежда неминуема. В този смисъл предстои най-трудната част от битката – войната на вътрешния фронт за намаляване на щетите от озлоблението срещу външния враг, постигащ вътрешно разцепление в обединената от възмущението Европа, ранена в демократичното си сърце.

 

Първите реакции понякога са най-важните, защото са най-искрени. Като стана дума за сърце, от сърце се изказа нашият премиер пред журналисти в София. Заговори за…пари:

 

 

“Европа харчи милиарди за тия хора, съвет след съвет, мерки срещу мерки, само и само за да бъдат добре. Няма някъде така да са интегрирани, няма някъде в света така да се грижат за тези хора. И да ни ударят в сърцето на Европа по този начин не е честно”

 

Борисов не изневери на стила си и в друго отношение- съобщи ни, че ни е гарантирал сигурността, като наредил учение в метрото.

 

Верен на принципа си да обяснява световните проблеми в зависимост от собствения си принос в тяхното решаване е и евродепутатът Николай Бареков. В интервю за ПИК той вижда връзка между атентатите и фактът, че лично той е бил пренебрегнат с негово предупреждение от Юнкер.

 

„Екипът на евродепутата Николай Бареков в Брюксел прие много сериозно и загрижено атентатите в Брюксел. Оказа се, че той е предупредил Жан-Клод Юнкер за опасността със свободната продажба на сим карти на хора без доказана самоличност. Председателят на еврокомисията обаче подминал с лека ръка сигнала. Българският евродепутат коментира специално за ПИК кървавия ад в сърцето на Европа.”

 

От Киев, където имат основание да виждат навсякъде ръката на Москва, предположиха подобна връзка. Ръководителят на службата за украинска сигурност (SBU) Василий Грицак заяви по време на лекция днес, че при експлозиите в Брюксел може да се открие руската следа.

 

Познайте дали в Москва пък не виждат…турска връзка. Те направо сочат Ердоган като съпричестнен, защото е предупредил за възможни атентати в Брюксел ( а щом е предупредил и те са се случили, няма как да не е виновен – „логично”,нали)

„Атака террористов на Брюссель, которую предсказал Эрдоган

http://www.belvpo.com/ru/66710.html

22.03.2016 АНАЛИТИКА Геополитика и безопасность

Примечательно, что о возможных терактах предупреждал президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган. 18 марта, выступая по местному телевидению, он заявил, что Запад не демонстрирует принципиальности в борьбе с терроризмом и может за это поплатиться.

«Нет никакой причины, чтобы взорвавшаяся в Анкаре бомба не взорвалась в Брюсселе. Вы пригрели змею, которая в любой момент может вас укусить. Вы поймете нас, когда бомбы взорвутся в ваших городах, но это будет уже поздно», — заявил Эрдоган.”

 

На този етап от настаналата бъркотия, която радва само враговете на европейското благоденствие, има и още една сигурна съпътстваща жертва. Това са „либералчетата” ( по Андрей Райчев), които вече съвсем ще бъдат заковани на дъската на позора, колчем си отворят устата за някаква толерантност. За да не бъда заподозрян и прикован, млъквам доброволно. Размисъла оставям на разсъдливите читатели.

 

21 мнения за “Съпътстващите политически жертви на атентатите в Брюксел”

 1. Така е с определена категория идеологии и религии – комунизма, нацизма, исляма – колкото повече ги толерираш, толкова по-зли и кръвожадни стават.

 2. далеч по-голямо предизвикателство пред Европа са Бай Ганио и путин. жертвите които дава европа в резултат са несравнимо по-големи от тези на този и на всички други потенциални атентати които могат да се случат из целия континент. Разбрахме че Бай Ганио е ‘усвоил’ 17 милиарда евро от еврофондове. Това са 17 милиарда дадени директно на мафията която с нищо не е по-добра от тероризма, бих казал много по-лоша. За щетите които идват от москва и които са далеч по-големи няма какво и да говорим.

 3. За мен атентатите в Европа и новогодишните издевателства над жени са организирани от руските служби и лично от Путин. Как и защо иначе в Русия няма атентати, при условие,че те са държавата, бомбардирала уж ИД?? Няма логика. Защо ИД не заплашват Русия? Защо не ходят там да опипват рускините? Въпреки, че КГБ е способно и на своя територия да извърши атентат от името на ИД, включително с много жертви, за да оправдае съмненията – справки колкото щеш. Путин е проклятието на Европа, както Доган на България- от една майка са.

 4. Браво,г-н Инджев!Прав сте,първичната реакция е може би най-точната,а в главата и сърцето на Борисов се въртят само парите,няма милост към жертвите,няма и помен от анализ.Неговият
  АЗ/его/ са толкова силни,почти комични като тези на Бареков.
  На мен ми мина мисълта преди малко,че наистина никак не е изключено всред терористите в Европа,да има и хора от Русия,съдейки по реакцията на Путин.
  А сега да помълчим и Бог да приеме душите на загиналите и то в Стратната седмица.

 5. Нали Путин унищожи ДАЕШ,как така правят атентати?!?!?

  Наистина е най-добре да замълчим-миналата година кмет на градче в Германия заяви дословно:”Готови сме да приемем по двама бежанци за всеки изгонен от града българин или румънец”. Е приехте си ги,а сега да си припомнят старата немска поговорка “Който не разбира, трябва да усети”.

  Реторичен въпрос: Зaщо Руслямска държава и ДАЕШ не правят атентати от десетилетия в САЩ?

 6. “Веднъж мишката забелязала, че стопанинът на фермата е сложил капан за мишки. Тя разказала за това на кокошката, овцата и кравата, но те всичките и отговаряли:

  – Капанът за мишки е твой проблем, а не наш!

  Малко по-късно в капана се хванала змия и ухапала жената на фермера.

  Опитвайки се да я излекуват, сварили на жената супа от кокошката. После заклали овцата, за да нахранят всички, пристигнали да навестят болната. И накрая заклали кравата, за да нахранят гостите, дошли на погребението.

  И през цялото време мишката наблюдавала от дупката си, мислейки за нещата, които са чужд проблем, докато не станат твой!”

  “За мишките и хората”

 7. Прав сте г-н Инджев.
  Но дайте да приложим методиката на древните римляни когато са решавали заплетен случай, а именно “Cui prodest?” или „Cui bono?“, т.е. “В полза на кого?”!
  Е, в полза на кого са тия терористични актове???
  Според мен са в полза на тези, които са недоволни от политиката на ЕС и те могат да бъдат идентифицирани много лесно.
  Време е вече да се създадат Обединен въоръжени сили на ЕС!
  И да се разположат в бази така както Римската империя е разполагала своите легиони в рамките на Империята.
  Време е за безмилостни мерки, вкл. депортация на хората които работят срещу европейските ценности.
  Ножът е опрял до кокала!!!

 8. А всички ние се сещаме кой има изгода от разединена, несигурна Европа.
  Всички ние се сещаме кой тероризираше Европа, преди да се чуе терминът „радикален ислям“.
  Червените бригади, Фракция Червена армия…
  Всички ние ясно виждаме и осъзнаваме, че Кремъл и Ислямска държава имат общ враг – развития, благоденстващ, трудещ се, мислещ и творящ демократичен свят.
  Те изповядват и общи антихуманни ценности ценности – незачитане на правата на човека, антипазарни механизми, насилие, терор.
  За тях думите демокрация, свобода, права са като мухоморка за плъхове.
  А те са точно такива – подли плъхове, които пълзят в мръсните тунели на тероризма.
  Те са побратими в омразата си към свободния свят.
  С общи „ценности“ и общ враг – никой не бива да си прави илюзии, че не действат заедно и съгласувано.

 9. Александър Сотник: Атаката в Брюксел е дело на ИДИЛ и чекистите от Кремъл
  22 Март 2016

  http://www.faktor.bg

  “Страните от ЕС сега ще платят за прегръдките с руските служби и за това, че приветстваха Путин толкова много години
  Атаката на Брюксел бе атака в сърцето на ЕС. Аз не се съмнявам, че това е дело на ИДИЛ съвместно с чекистите от КГБ, казва в свой коментар Александър Сотник, цитиран от inforesist.org.
  Брюксел въведе план “катастрофа”. Салонът за заминаващи на летището в столицата на Белгия е напълно унищожен, след няколко експлозии в метрото. Отменено е всичко …
  Някой сякаш казва: “Аз не съм си отишла, а вас, европейските влечуги, ще ви гоня до дупка. Така ще ви гоня, че още дълго време ще се гърчите от болка … ”
  Европа не трябва да се предава.
  Менторският тон в този случай е неуместен, но страните от ЕС сега ще платят за прегръдките с руските чекисти и това, че приветстваха Путин толкова много години. За петнадесет години мафиотският октопод на Лубянка се е развил, разпрострял е пипалата си от агенти по целия свят, купувайки лобисти и политици, включително и най-влиятелните (Шрьодер, Саркози и т.н.), а сега отмъщава на Европа за нейната несговорчивост и непримиримост, за санкциите, за това, че осъждат нечовешката политика на путиновците…
  Уви – Октоподът не е в зародиш, защото чудовището е достигнало глобални размери, но – довършете този Франкенщайн с нова серия от мерки: на енергоносителите и на всичко друго, на което може.
  Режимът на Путин трябва да бъдат унищожен с всички средства. По-добре, разбира се, като се използват икономически мерки, които обаче да са достатъчно драстични, за да направят невъзможно съществуването му през следващите месеци, преди това чудовище от отчаяние да извърши нещо непоправимо за цялата планета!”
  Едва ли може нещо да се добави!

 10. ДАЕШ са командвани от КГБ, Русия си е поставила за цел да унищожи Европа! Просто защото и завижда!

 11. На фона на толкова много пряко и косвено заподозрени изпъква лика на единствения невинен като момина сълза – господарят в Кремъл който доволно потрива ръце след всеки взрив в сърцето на Европа. Няма друг по-доволен от развоя на събитията и ако приложим правилото на изгодата от престъплението можем да си представим кой е поръчителят на взривовете.
  Доказателства за това естествено няма – при мафията всичко такова е прилежно заличено и само по лекия ъгъл в усмивката на кръстника може да се разбере кога лейтенантите му са си свършили добре работата.

 12. Гадач , премиер гадач си имаме ниеи сме си паднали на късмета.Истински джакпот , но не го ценим.Сега е момента да му удължим мандата доживотно като израз на преклонение пред управленския му талант.
  Метода танго се супер иновативен- сутрин едно , вечер обратното ,и е показателен за безупречните му управленски качества.
  Така един ден охранителя , може да надмине по години управление, охранявания Тато, което ще е отново световен рекорд.Този ,самия той , е изумителен рекорд ,сам по себе си.

 13. Познайте на кого е следното гладко, изящно и интелигентно изказване:

  „Имах възможност днес да разговарям няколко пъти с премиера и това, което той сподели е, че действително всички трябва да бъдем много тревожни в това, което се случва в сърцето на Европа – Брюксел. Повярвайте,че всички ние трябва да бъдем много умерени в изказванията си. Трябва да бъдем много бдителни и призивът към всички български граждани е нека действително да заострим вниманието си на места, където са с голяма концентрация на хора и в търговски обекти, където всъщност също е предпоставка за възникване на тежки ситуации“

 14. @ THEROCK | МАРТ 22, 2016, 17:26

  “Cui prodest?” или „Cui bono?“, т.е. “В полза на кого?”

  Отговарям: Cicero et alia stulti.

  Нямам съмнения, че днешните терористични атаки са планирани и поръчани от Цецерон – един от лидерите на Милиционерска държава с цел отвличане на вниманието от наскоро забърканата “брачна” каша с ДСБ.

  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/69908-gerb-sled-srestata-s-premiera-temata-s-dsb-ne-korespondira-s-realnostta.html

  -:)

 15. Войните са ужасни. След тях дебелите, вече не са толкова дебели,голф игрищата са утъпкани, ракията не стига и демосът все още не страда от идеята за равенство. Оцелелите от малтусианската месомелачка започват да ценят живота дори на мигрантите.
  Бих предпочел тази форма на вразумяване на човечеството, но подозирам, че във война оцеляват само тези, които могат да стрелят първи. В този смисъл не се интересувам от съзряването на човечеството.
  Г-н Инджев, съжалявам, че все по-малко хора ще имат нужда от нещо списано на нормален език.Сигурно греша, все пак…

 16. Разликата между ислямския фундаментализъм и панславянския фундаментализъм е само в символите: едните имат полумесец, другите “православнъй крест”

 17. Въобще в публичното пространство се забърка голяма каша с понятията и определенията: емигранти, имигранти, бежанци, мюсюлмани, ислямисти, радикален фундаментализъм, терористи, партизани… Нормално е човек, залят с такава “информация”, не вникващ в смисъла на ставащото, да е обзет от омраза към чуждото непознатото. Тук идва и “заслугата” на медиите, които сочно отразяват една трагедия все с едни и същи коментари, но не дават думата на експерти, които непрекъснато да обясняват, че ислямизмът е идеология, а не религия; идеология точно каквато е комунистическата и нацистката. Да обясняват, че далеч не всички мюсюлмани са пиромани и бомбаджии; че бежанците всъщност търсят убежище от военен ад и нямат нищо общо с икономическите емигранти, които все пак имат, макар и малка, възможност за избор. Без съмнение покрай този поток онеправдани човешки същества в Европа влязоха немалко потенциални терористи, затова според мен трябва да бъдат установени няколко точки на достъп за континента и на желаещите подслон и работа да се издава, както в САЩ, Зелена карта.

 18. Малтус, Хънтингтън, Тило Сарацин – това е истината, колкото и невероятно това да изглежда на врабчешките, нихилистични мозъчета на либерастията! Уви, страхът, отказът да видиш действителността такава каквато е, не те спасява от нея. Проблема на Европа не е Путин, Ислямска Държава или който и да е външен враг. Проблема на Европа са Меркел, Юнкер, Оланд, Могерини, Ципрас, Бойко…

 19. Не мога да разбера тъпотата по един основен въпрос. Въпроса с бежанците е ТУРСКИ проблем. ЗАЩО ЕВРОПА ТРАБВА ДА СПАСЯВА ТУРЦИЯ. Ако сирийците не са дововлни да отидат да се бият и да си оправят проблемите. Защо турците ги приемат. ЗАЩО Европа е длъжна да помага на Търция? Няма ли в Брюксел и Берлин хора с малко ум в главите. Принципи. Какви принципи за Сирия. Приципите са за Европа. Сирия и Турция не са в Европа и няма защо да бъдат. Когато станат еяропейци, тогава могат да претендират.

 20. Ако някой иска и плаща, за да има ефтин петрол от ислямистите, защо Европа трябва да му плаща разноските. Къде са финансистите да видят простата шашма. И какво са няколко жертви от бомби. По шосетата на Европа загиват много по вече всеки денн, но никой не знае и не плаче. Никой не харчи милиони за това. Политиците УЖ НЕ ЗНАЯТ, УЖ НЕ МОГАТ.

 21. Стою, другарю, дай направо да сложим по една газова камера на пътя на бежанския поток и… който оцелее – оцелее. Или направо да им пуснем атомна бомба. Няма човек – няма и проблем. И да, проблема на Европа не е Путин, а Русия начело с Путин.

  Петров, като не можеш да разбереш нещо, не коментирай.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.