Едно “либералче” пита телевизийките защо лансират нацистчетата от екраните си

Напоследък отказвам покани в двата най-големи частно притежавани телевизионни канала в т.н. „дискусионен формат”. В БНТ не се налага отказвам – там вече от близо година съм (не)официално забранен ( ако изключа едно предложение за участие с коментар във времето за култура, но реших, че е въпрос на принцип да не стъпвам повече на този терен докато не си изясним отношенията по въпроса за забраната като цяло).

 

Започвам кратката си реплика с това встъпление с пълното съзнание за маловажността на написаното дотук. На кого му пука!- на мен също. Не страдам от желание да се показвам „по телевизора” ( както чух да казва за себе си „ловецът” на чужденци по границата Динко, който цял живот си мечтал го „показват по телевизора”).

 

Просто искам да кажа, че от личен опит знам до каква степен за коментатори, като моя (не)милост внимават в картинката да не би да се появи на екран без някой на съседния стол, който да го плюе лично за кеф на любителите на мазните борби пред екрана и на онези, които поръчват този кюче-кютек в телевизиите.

 

Същевременно претенцията, че трябвало да има непременно две гледни точки по парливите обществено-политически теми си е чисто лицемерие и оправдание за маргинализирането на коментатори, неудобни на властта или на нейните проруски началници ( в моя случай например). Защото тази претенция за задължителния плурализъм явно не се предявява към изявите на другарите и другарки путинофили, радващи се на радушен солов комфорт и на очевидното единомислие с домакина в студиото.

 

Както и друг път съм отбелязвал, за същите организатори на мазните борби на екрана няма проблем да канят редовно в самостоятелно качество без опонент видни представители на промосковската пропаганда, като Божидар Димитров, Тома Томов, Андрей Райчев или Бриго Аспарухов. Както и Соломон Паси, щом е на проруски позиции в лобирането за руската кандидатура Ирина Бокова.

 

За да не се ограничавам само до горните примери, които и друг път съм давал, ето ви още едно прясно доказателство. Демонстрация на „плурализъм” и „дискусия” се завихри например днес в БТВ в сутрешния блок ( на който наскоро отказах покана за участие в споменатия „дискусионен формат” ). В рамките на едно предаване запяха на два ( еднакви) гласа преходни „демократи” от времето на прехода с все по-истерични послания от нечовешко естество, разпространяващи необезпокоявано расизъм в явно нарушение на забраната за това в конституцията. http://clubz.bg/37373-avtomati_po_gza_i_kysane_na_prashki___dve_mneniq_na_intelektualci

 

Ако този феномен на антиконституционните подстрекателства от телевизионния екран не е плод на някакво професионална „небрежност”, то ще да е нещо (още) по-лошо. Прилича на устойчивото демонстрирано патриотарство в полза на спекулантите с национализма за цели, които вече намирисват на престъпно нехайство спрямо валидните (уж) за всички закони, забраняващи разпалването на омраза по етнически и религиозен признак.

 

Иначе защо с тава наслада ще продължава да канят Райчев да боботи за необходимостта мигрантите да бъдат бити; Михаил Константинов да го надцаква с предложение да бъдат разстрелвани на границата; Георги Марков да точи лиги с пяна на уста за любимия образ на мигранта, обобщен през късането на гащи, сутиени и прочее „аргументи” с кьолнски адрес но за местна консумация , гарнирани със задължително обожание на унгарския му кумир Орбан?

Питам вероятно като “либералче” ( Райчев), но пък нацистчетата трябва да бъдат подлагани на съмнение поне в един личен блог на едно “либералче”., защото телевизийките ни са се превърнали в тяхна трибуна и май няма кой възрази срещу това.

23 мнения за “Едно “либералче” пита телевизийките защо лансират нацистчетата от екраните си”

 1. Иво и колеги, сещате ли се 1 (словом един-единствен ) път двамата “десни” одъртели и оскотели логорейници да са засегнали в непрестанното си плещене пред услужливите “БГмедии” на 24 часов режим такава дреболия от родния пейзаж като бетонясването в дословен и условен смисъл на Черноморието от руските мутри?

 2. Г-н Инджев,

  Бъдете уверен, че след скорошното падане на Путин от власт, ще се надпреварват да Ви канят от всички телевизии. Време няма да Ви остане.
  А споменатите от Вас публично презрени нищожества ще станат невидими {по Захари Стоянов}.

 3. Сетих се един стар виц от времето, когато се появи Втора програма на Българска телевизия.

  Гледа един Първа програма. По нея показват само Тодор Живков – срича речи, реже ленти, изказва съобръжения, ръкомаха и т.н.
  Пуснал Втора и от екрана един милиционер му размахал пръст: “Виждам те, ей, я да се връщаш на Първа програма.”

  Горе-долу и сега работата е такава. Само е добавено изискването и за другата гледна точка, ама и нея я няма на никоя програма.

 4. Либерал звучи много добре! Много по-добре от комунист, русофил, религиозен фанатик или националист или каквото и да е нещо подобно опулено и разкривено, изживяващо се като император или носител на нов ред.
  Ако Америка има Статуята на Свободата, подарена и от Франция, то Кремъл има своята мрачна гробница Мавзолей, запазила Вожда на новия ред завинаги! Вие кое предпочитате ???
  И точно затова мисля, че Европа трябва да погледне много добре, както към Москва, така и към Анкара! Ердоган няма място в Европа!!! Последните събития във Белгия разкриха престъпна небрежност извършена от турските служби, позволила да се случат ужасните атентати в Брюксел! Това ли Ердоган нарича сигурност, заради, която демокрацията трябвало да направи компромис или той намеква за друг компромис??

 5. Искам да привлека вниманието на читателите на този форум с факта, че появилата се незнайно как онлайн телевизия BIT, базирана в Чикаго се грижи пък за маргинализацията на другия край на веригата – онези българи, които вече са “гласували с краката си” и живеят постоянно в чужбина, по специално в щатите. Облъчвайки българските гета в Чикаго, подобни на това в Моленбек, Белгия, със странен карашък от информация редуваща профански новини от България с никому ненужни новини от щатите – например новината за Огромната американска въшка, излъчена тези дни по BIT като по този начин целят точно тази МАРГИНАЛИЗАЦИЯ на компактните маси български емигранти, които вместо да се интегрират и използват огромните възможности които щатите и Западна Европа дават за равен старт на всеки човек, биват насърчавани към национализъм, устройване на сбирки на народни обичаи и танци, “бистрене на политиката”, насъскване срещу правитгелството на щатите и тези на Западна Европа, критикуването им за тяхната “мека китка”, възвеличаване подвига на разни Динковци и други подобни самоназначили се “ловци на глави” и тем подобна информационна смрад, която замърсява българската общност и прави така, че истински интегрираните на високи позиции в щатите българи да я избягват както и живота в подобни гета. Кой дава пари за такива медийни продукти като BIT, където за уикенда ни предлагат ГАЗПРОМСКИЯ ХИТ “ОСОБЕНОСТИ НА РУСКИЯ НАЦИОНАЛЕН РИБОЛОВ”, след като ДВАТА МИЛИОНА БЪЛГАРИ сме избягали точно от тези ОСОБЕНОСТИ които меко казано ни сгорчиха живота, ами добре че беше предния голям републиканец Роналд Рейгън да гътне на БРежнев КИРПИЧА насред Берлин, че да видим и ний свят, иначе и до днес щяхме да ръкопляскаме на баба Ира Бокова която вързала връзката на Гагарин и така си създала добри връзки нагоре към върховете на славата на БКП.

 6. Стамбо, не само, че не сме чули нищо подобно, ами тъкмо обратното, чуваме радостни възгласи, че пияните рушняци се връщали по българското море.Лошото е, че руските имоти по българското черноморие не са шега работа, да не се окаже след някоя и друга година, че имаме руско малцинство, чиито интереси трябва да бъдат защитени?

 7. Тъкмо си задавах въпроса “Това ли са ни интелектуалците?”, когато се сетих, че Bibi ни е премиер, бат’ Сали – депутат, Лилето – министър, Доган – супербългарин-патриот, отскоро Динко ни е народен граничар без портфейл, а Кобрата през цялото време повтаря “Продължаваме напред!”.

  И всичко си дойде на мястото. Стана ми едно топличко и приятно…

 8. И аз да съм на мястото на Иво, отказвам категорично и безусловно да деля мегдан с нищожества като горните (ДГД от една долна, мръсна гад). Де да бяха обаче само те. А как страда само георги марков,ексхардседесаря. Как непрекъснато дава акъл и съвети на баце, да се напъне и да го играе родният Орбан. Едно на ръка, че маджарина, прави-струва но само на думи се ежи на Брюксел. Същата порода е и Ципрас. Е,него покрай зора с бежанците и терористите (между другото, банкянското слънце не прави разлика между двете категории) е оставен на самотек но без пари няма как да извива ръце.
  Искам само да попитам останалите коментатори тук, бг тАлАвизия не гледам, има ли поне една от говорещите глави която да не се изкушава да “ръси мозъци”. Особено как да се “оправи” европата.А по нашите си работи, че превърнахме родината си в кенеф мълчат със страшна сила.
  Сал един Стопанинът на БЛОГА НИ никога не си позволява да дава съвети на евролидерите как да излязат от кризата. Изразява надежда, че те ще намерят изход от проблемите. Дотук.
  Брилянтен анализ-да. Смела прогноза, която обикновено се сбъдва-да. Дотам.
  Е, това пишман експертите-аналитици не могат му простят никога.

 9. @ КИРКОР | МАРТ 25, 2016, 21:46

  Искреният ми съвет е да престанете да гледате телевизия, но това не е по силите на всеки.

  А относно BiT – може да си съставите мнение за тази медиа като видите собствениците ѝ, братя Вълневи (не е шега – това им е фамилията) от Доспат:

  http://cache1.trud.bg/Images/Cache/595/Image_2320595_407.jpg

  http://3.bp.blogspot.com/-NS5oxLq5g9c/UekY1busisI/AAAAAAAAEmo/K4pB_Y0yho0/s1600/34955107_41_7.JPG

 10. Струва ми се все пак, че Homo Bulgaricus е междинното звено при прехода от Homo Erectus към Homo Sapiens.

  Извинявам се за горното твърдение на домакина на блога, на колегите коментатори (особено на добрия човек и искрен българолюбец Тривелий) и на цялата аудитория – просто едва днес научих за “феномена Динко” и още съм под впечатление и в състояние на пълно отчаяние.

 11. Избягвам новините, но те ми се натрапват. Ако се направи бегъл анализ на телевизионните новини и тези в електронните медии, с малки изключения в електронните, сякаш, както едно време, им се подава бюлетин с подбрани новини от целия световен информационен обмен… Колкото до събеседниците, които канят, как не са се сетили да предложат на “Златките” да нищят ГЕОполитиката?!

 12. Опасявам се, че този път ще Ви противореча. Всяка Ваша изява в ефир е приветствана не само от читателите на Вашия блог, но и от много други граждани, които споделят Вашето становище. Не подценявайте силата на думите Ви. Пораженческият подход не е характерен за личността Иво Инджев. Разбирам всичко – не е добър събеседника, удари под пояса, наплясквания от /прости Боже/ кривогледия Райчев и толкова разпиляния Томов. Всичко разбирам. Разбирам, също, и че някой адекватен на ситуацията човек, трябва да изрази нашата нормалност, ако е удобно на глас. Ние сме малки – четящи блога. Нямаме устрема и представителността на автора. Нито неговата интелигентност и рутина. И, все пак, толкова искам да кажа – СТИГА. Моля Ви, предайте го при следващото Ви ТВ-участие.

 13. ….” На когото не му харесва България днес, напълно свободно може да се върне в любимото си родно село …
  Аман от селяни, които могат и да пишат…/;

 14. До С. Гончев

  Уважаеми,
  Ако не беше РККА Рабочая Крестьянская Красная Армия, тези селски цървули никога нямаше да видят власт. Щяха да пасат още овцете по родните си села.

 15. Към САРДАНАПАЛ:
  Такива „феномени“, като динко би трябвало да възбуждат в тебе само спонтанен смях и да те радват, а не да те отчайват, защото не си като тях и нямаш нищо общо с тях, а си част от ВЕЛИКО племе. Почитай рода си и вярвай в духовната му сила и силата ще бъде с теб. Благодаря за думите. Теоктист.

 16. Към Виктор:

  В линка към статията от Клуб Z той Ви е отговорил в аванс, напомняйки на Вашите съмишленици ( май), че се изказват в духа на онзи с мустачките ( Хитлер).

 17. До Иво Инджев,

  Мнението за “биологичния вид” беше безумно тъпо, факт, просто защото не става дума за биология и Минчев се е изказал абсолютно на място, че това не е начин на говорене.

  От друга страна, думата “нацистчета” се вкара в употреба доста преди това изказване. Аз виждам доста повече прилики между тъй наречените “нацистчета” и позицията на Минчев, отколкото между либералната ваша такава и неговата.

  Цитат от преждеспоменатата от мен статия:

  “Докога в Европа ще могат да влизат безпрепятствено десетки – стотици хиляди хора без паспорти, без идентичност, ръководени от целенасочената стратегия на варварите за война и унищожение на Стария континент? Какви ценности пазят либералните елити на Европа? Америка не пазеше ли ценности, когато гарантира сигурността на гражданите си? Импотентността на днешните европейски управници и поддържащите ги левичарски квази либерални идеолози скоро ще тласне махалото в другия екстремум.”

  Вярно не е казал “либералчета”, а е разгърнал термина в дълбочина.

 18. Не мога да се съглася че BiT е телевизия ,която маргинализира българите живеещи в САЩ ,каквито критики има в някои от публикациите по-горе.Доста редовно следя културните програми ,в които се изтъкват постиженията на много българи:лекари,художници,финансисти и други,реализирали се и реализиращи се в момента в САЩ.На политическите предавания по актуални теми ,в понеделник и петък биват канени авторитети от различни области-българи и чужденци.Въобще ,според мен програмата е може би по-добра от българските аналози,още повече ,че наред с обективните и актуално БГ и световни новини,се поднасят и неща които по принцип почти остават извън полезрението на българските програми.Само който не е гледал програмите изнесени от българските училища в Чикаго по случай 3 мрт,само той може да се произнася по един доста непристоен начин за тази нова за държавата ни телевизия.

 19. Викторе,

  Като прочета “преждеспоменатата” и започва да ми мирише на изгоряло.

  Не те ли инструктираха да не използваш русизми, за да не се издаваш?

  Stanka perdue, загубена Стано, сменяй ника.

 20. Когато тръгне една нова медия и то телевизия, първият въпрос, който човек би трябвало да си зададе, е КОЙ Е ИСТИНСКИЯТ Й СОБСТВЕНИК? За да я гледа и да й се доверява през призмата на това знание за спонсора, който “поръчва музиката”. В случая с ВiT то е ясно, че това не са братята Вълневи:) Значи собственикът е друг, но се крие. Защо ли се крие? Защото не му е чиста работата. Не са му чисти или парите, или целите, за които му е нужна медия. Най-често и двете. Парите му явно не са малко, защото издръжката на една телевия е СКЪПО удоволствие. Но си заслужава, ако ще се използва за прокарване на политически и икономически интереси. Работата на една медия е УДОБЕН ПОВОД за влизане в контакт и за набиране на информация за успели българи, ВЛИЯТЕЛНИ представители на българските общности по света, защото BiT вече прави интервюта и репортажи (освен от България) с представители на българските общности не само в САЩ , а и в други европейски и не само европейски страни. Ясно е, че службите имат интерес от подобна телевизия и следователно сред техническия персонал и журналистическия състав има значителен брой “техни” хора.
  Въпросът, обаче, е КОИ СА ТЕЗИ СЛУЖБИ, които се възползват от удобната за целите им специфика на ТВ медия с “международен” обхват? То, ако са българските пак добре! Но някои признаци и “индикации” говорят, че май НЕ са те:) Прекалено подробно и прекалено пристрастно е застъпена РУСКАТА тема. Как да не “русофиляса” българският зрител зад граница, ако редовно гледа BiT ? Какво се чудим тогава, че дори някои млади и образовани наши сънародници в чужбина защитават арогантното поведение и престъпленията на Русия в Украйна, Сирия, Грузия и т.н.? И не става въпрос само за преобладаващия брой на руските филми в програмата й (само “за цвят” от време на време руската класика се редува с френска от 60-те години) С една дума, гледа ли ти се руски филм, превключи на BiT!
  В новинарските блокове също преобладават информации и репортажи от политически, икономически и културни събития в Русия, българските новини са представени повърхностно, сякаш МЕЖДУ ДРУГОТО, от които човек живеещ в България нищо не може да разбере, а камо ли българите в чужбина. А може би точно това е и целта? Останалото са ПОДРОБНИ интервюта и “есета” с успели зад граница българи.
  Естествено, за да се предизвика интерес и доверие към информацията на ТВ BiT, за лице на медията е примамена, вероятно с тлъсти хонорари или нещо друго, дългогодишната водеща от CNN Ралица Василева, правят се опити за привличане и на други безспорни авторитети в журналистиката. Интересен е и произходът на някои от младите, “невинни” репортери и водещи от студиото в България и САЩ 🙂
  Едно сравнение между новинарските емисии на ТВ “ЕВРОПА” и BiT новините е нагледна илюстрация за “спецификата” на BiT новините.

 21. @ ОТБЕЛЯЗВАМ | МАРТ 27, 2016, 06:55

  Като прочетох термина “русизми”, сетих се това каква кичозна квазицърковна дума използват москалите за анексирането на Крим – “възсъединяването” на Крим към Русия.

  Смешни създания! Надяват се, че с нарочно търсените конотации за мистика, предопределеност, тайнство и Божиий промисъл ще замаскират някак си сторената безбожна свинщина.

  “…

  6. Не убивай.

  8. Не кради.

  9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

  10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, нито някакъв негов добитък – нищо, което е на ближния ти.”

  (От Десетте Божи заповеди)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.