Ислямска държава и Русия пробват ( поотделно) отстъпчивостта на общия им враг Европа

 

Ислямска държава предлага мир на Запада при условие да спре да бомбардира нейни цели, съобщи белгийският всекидневник La Derniere heure. Същият вестник заяви преди 4 дни, че първи е разпространил снимки от летището в Брюксел , на които се виждат трима заподозрени. http://www.zerohedge.com/news/2016-03-22/first-picture-released-belgium-suicide-bombers

 

Сега всекидневникът твърди, че във видео, в което ислямисти смесват заплахи с предложение за мир, за първи път Западът получава подобна оферта.

 

http://www.dhnet.be/actu/monde/daesh-revendique-les-attentats-de-bruxelles-et-menace-encore-la-belgique-dans-deux-videos-56f58e7135708ea2d3e8e864

 

Въпросът е доколко смесицата от заплахи с предложение за мир към Запада във видеото отразява волята на нещото, което се нарича Ислямска държава. Защото тази „държава” не предлага обратна връзка с офис, електронна поща или телефон, чрез които човек да помоли секретарката да ни свърже с шефа за потвърждение.

 

Но да прием за вярно, че самата „Ислямска държава” наистина предлага мир на Запада, ако спре бомбардировките. Тогава възникват няколко въпроса.

 

Защо изобщо тези кръвожадни чудовища, заканили са да потопят в кръв Запада на всяка цена, изведнъж проявяват толкова необичайно миролюбие? Не налива ли това вода в кремълската пропагандна вятърна мелница, която претендира, че е смляла от бой ислямистите в Сирия ( и те сега омекват пред мекушавите европейци именно поради благодарение на руската сила)? Кому е изгодно това внушение?

 

За руската пропаганда, с която човек също не може да установи обратна връзка, отговорът е прост: Русия отслаби позициите на въпросната „държава” и победоносно оттегли част от силите си от Сирия. Сега главорезите падат на колене и молят за мир ( макар и на грешен адрес).

 

Защо Ислямска държава обаче предлага мир на безопасния за тях Запад, а не на победоносната Русия, която терористите също така не притесняват с атентати и дори не я споменават като свой враг?

 

Западът, както е добре известно от руската пропагандна истерия, също е смятан за враг в Москва. Днес това бе потвърдено от прессекретаря на Путин в Москва Дмитрий Песков, който съобщи, че Русия се намира в състояние на (информационна) война с „англосаксите”.

 

От Кремъл също  предлагат помирение със Запада, но срещу вдигане на санкциите. В замяна обещават „сътрудничество срещу тероризма” при условие Западът да отстъпи пръв. Ето едно такова бартерно предложение от миналия февруари.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1551640

 

Междувременно Западът не само не прие търговията ( с влияние от страна на Русия върху терористите, както излиза), но и ги поднови. А атентатите в Брюксел предизвикаха зле прикрито задоволство в Москва. Премиерът Медведев поднови търговската оферта за вдигане на санкциите срещу „сътрудничество срещу тероризма”. Заместник – председателят на руската Дума Жириновски пък стана изразител на въпросното задоволство , като пожела на европейците на „ пукнат” , заявявайки, че тероризмът срещу Запада е полезен за Русия.

 

За да илюстрира връзката между Путин и Жириновски, който далеч не е някакъв маргинал в управлението на Русия, сп. „Нюзуйк” публикува на 23 март статията си, посветена на варварската му изява, придружена с красноречива снимка. http://europe.newsweek.com/brussels-attacks-russian-nationalist-leader-says-attacks-are-good-russia-439891?rm=eu

 

Все по-прозрачно Кремъл иска да изтъргува завоюваното в Украйна срещу спиране на терора срещу Европа и повдига въпроса – защо не помогне без да й се плаща за това с украинския суверенитет? Подобно нетърговско усилие би й се изплатило под формата на възвърнат международен престиж.

 

Но пък поне става все по-ясно, че Русия намеква твърдо за своите възможности да влияе върху терористичната вълна на континента, както повлия върху бежанската криза, която уж щеше да спира, а всъщност вдигна вълната до нивото на цунами, връхлетяло Европа тъкмо през шест месечния период на руската война в Сирия.

 

Апропо, във видеото ислямистите обясняват, че ударили Белгия заради членството й в НАТО ( макар Белгия от година насам да не участва в широката коалиция, нанасяща удари в Сирия, а точно обратното: в резултат на атентатите реши да се присъедини отново към нея). С други думи, абстрактното понятие „запад” придобива за терористите конкретно измерение, компресира се в рамките на термина НАТО, който от своя страна комплексира Кремъл, ненавиждащ сдържащата сила на алианса срещу руските мечешките апетити спрямо близки и далечни територии.

 

 

 

 

18 мнения за “Ислямска държава и Русия пробват ( поотделно) отстъпчивостта на общия им враг Европа”

 1. С терористи НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ! Азбучно и желязно правило! Отнася се и за терористи с чалми, и за такива с будьоновки!

 2. С всичко съгласен само с поставената в заглавието уточнение “поотделно” категочно-НЕ. Тандем са и това го показаха многобройните съвпадения в поведението и политиката им. Особено след парижките атентати на 13.11. м.г. С ускоряваща и засилваща се интезивност. Има ли смисъл да ги изброявам.

 3. на всички препоръчвам един детски филм на Джон Ласетър (на Дисни) Зоотрополис, който е детски, но е и за възрастни, като малко противипоставяне на българското медийното насаждане на страх, шаблони, лепене на етикети, опорни точки и прочие прояви на антихуманизъм и словесна агресия. Поне децата да започнат с човеколюбие, а не с омраза към околните. Шокиращото за “антилибералите” би било, че филмът е американски. “Отстъпчивостта” на Европа би трабвало да е в кавички, все пак един от основните мотиви на милион и половина българи да живеят в Европа е редът и законността, защо ли не са избрали Москва, Кайро или Багдад? Приятно гледане.

 4. “русия”,”панславизъм”,”православна дъга”, “ислямска държава”,”фундаментализъм”, “източен деспотизъм”- все синоними.

 5. Странно защо обръщението не е на официалния език на ИДИЛ – руския.

  “Защото тази „държава” не предлага обратна връзка с офис, електронна поща или телефон,…” – не е необходимо, защото адреса е известен –
  ИДИЛ и “Руски свят” имат един и същ офис в Москва – http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/60721-islyamska-darzhava-i-ruski-svyat-imat-edin-i-sast-ofis-v-moskva.html

 6. Аз мисля,че и ИДИЛ и Русия еднакво вредят на ЕС.

 7. Добър анализ. Както каза някой, “Европа е политическо джудже”. И като джудже все още си играе на Снежанка. И не успява да се противопостави на имперските амбиции на Русия. Какво ли е да запалиш една къща и да стоиш от страни и да гледаш как гори.

 8. Поздравления за Плевнелиев!
  Аз очаквам идил и русия все повече да се само разобличават. Развръзката не е далеч стига Запада да прояви твърдост и единство.

 9. руската безмозъчна сган въоръжена с ядрено оръжие е милион пъти по-опасна за света от ислямистите.

 10. Трябва да удрят раша и атентатите да престанат

 11. Четиво За тролове, тролеи и разни феи,онеправдани от природата създания: русофилистици,русо-леви или ляво-руси

 12. http://www.globalresearch.ca/fake-video-used-in-news-coverage-of-brussels-terror-attacks/5515894

  Simeon добре ги е подредил. Тролове, тролеи и кремълски пропагандни феи като угоените ‘zerohedge’ хаджийски заслужават не повече от един пиксел място тук; и то само при условие, че блогът на г-н Инджев има spittuun някъде в ъгъла.

 13. Клонираните-кремълски-пропагандни сайтове ‘говорит москва през други географски ширини и дължини’ се множат с часове!? Само половин час отделих, и ми се зави света. ZH, както и сайта, който посочих, барабар с останалите от ъпгрейд-натия рубладжийски тертип, са почти развлекателни в ‘разсеяното’ си усилие да се поставят едни други ‘под въпрос’, като атакуват помежду си някоя своя новина (пакетираната атака трябва да има основание), за да могат същевременно да приплъзват обновените (toujours класически) кремълски лъжи под формата на псевдо-глобализми, аналитизми/ алабализми. Интенционално, Уотсън (1916) сезон 2.

  А като стана дума за Украйна, атаките на руските терористи значително зачестиха там през последните дни.

 14. В началото на другата седмица украинските приятели тук ще ме поздравят, заради позицията на президента Плевнелиев. Приемете и моята благодарност, г-н Президент!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.