Лъч информационна светлина дойде от чужда медия за една българска трагедия

Дойче веле публикуваха статията „Проклятието „българофил в Русия http://offnews.bg/news/Komentari_65/Prokliatieto-balgarofil-v-Rusiia_626535.html

 

Малко тъжно е, че трябваше Дойче веле да обърне внимание върху съдбата на българите в Украйна, русифицирани в Русия, съветизирани и репресирани  СССР, за да се проявят интерес към темата няколко български сайтове. Това не е упрек. Все пак по-добре късно, отколкото както винаги тук- за покойния СССР или добро или нищо.

 

Истината за бруталното преследване и депортиране обратно в СССР например на хилядите български преселници от СССР, избягали в старата си родина България от района на Таврия в днешна Украйна, е описана от различни автори, включително и в отделна глава на „Течна дружба 2”, където съм интервюирал все още живия наш сънародник, известния телевизионен журналист Антон Вергиев. Тайният му живот на българско дете, пристигнало в България с родителите си в началото на 1944 г., но погнат като животно да бъде депортиран обратно в азиатските простори на Съветския съюз, спасен от турскии ятак в Делиормана в Дулово, оказал му закрила срещу руските преследвачи, е сага, достойна за холивудски сценарий от рода на онези, които потрисат с разказа за спасени еврейски деца в окупираната от нацистите Европа.

 

Само си представете фабулата: бягащи от Русия българи, преследвани от руснаци в България и техните български комунистически копои, спасени от български турци, но треперили цял живот да си признаят произхода в НРБ, че и след това!

 

Междувременно сърцати българи се бориха няколко години срещу русофилската и съветофилската съпротива на Петата колона в администрацията, за да издигнат първия в България паметник,  заклеймяващ съветската окупация чрез спомена за депотрираните таврийски българи. Успяха накрая с големи мъки и сега от миналата есен в Добрич има монументален знак, за който…никой в националното информационно пространство, затъмнявано съзнателно или чрез равнодушие ( вместо да бъде осветлявано) не разбра.

 

Дано след като една чужда медия най-сетне откри темата за себе си и за читателите, нещичко да помръдне в посока към разгласяване на истината за антибългарската политиката на Русия и СССР.

 

Да се надяваме някой ден чужда медия да заинтригува българските си подобия с друга чудовищна история за масово убийство на българи. Описал съм я в „Течна дружба” ( 2011) по свидетелство на бившия български посланик Василий Такев ( която лично се е срещал с президента Путин по този въпрос). Г-н Такев пое риска да ми позволи да го цитирам в книгата поименно.

 

Става дума за 4000 ( четири хиляди) български граждани, отвлечени от специалните части на Сталин СМЕРШ в СССР. Нито един от тях не се завръща в България. Никога. Никога никоя българска институция или медия не е поставяла въпроса за тези сънародници, пуснати в месомелачката на репресивната машина на Съветския съюз.

 

То be continued?

 

17 мнения за “Лъч информационна светлина дойде от чужда медия за една българска трагедия”

 1. Иво, честно да ти кажа, нямам никаква надежда, че “слепците” в България ще прогледнат за истинската заплаха идваща от Изток! Затънали сме до ушите в рублофилското блато и няма измъкване в скоро време, дори и Путин да падне от власт. От Освобождението насам, а и преди това, тази борба с “вечния ни враг”, наденал овча кожа, се е водила, води се сега и ще се води в бъдещето докато империята на злото, известна като Руска федерация, не бъде разтурена като държавно образувание и не се разпадне на отделни субекти!

 2. https://youtu.be/Swl_XFXVOCE
  “моль шутит
  Посмотрите (во второй раз) начало этого маленького видео без звука. Посмотрите на мимику.
  Кто в детстве много бывал на улице, хорошо знает этот тип: впереди большой компании босяков, ищущией приключения, идёт такой маленький прыщ – задевала – он задевает противников и начинается драка. Так вот, эти задевалы всегда страшно боялись – уж они-то всегда успевали схлопотать по морде первыми! Знакомьтесь: задевала-путен!”

 3. Няма нищо по-ефикасно за разкриването на истината, само истината, цялата истина от китайската капка. Истина която трябва да сигне и до условният последен българин.

 4. Toва е линк към една статия за конц лагера “Слънчев бряг” в Ловеч – http://www.faktor.bg/politika/na-vseki-kilometar/70215-kontzlagerat-v-lovech-zlovestata-golgota-na-balgarskiya-komunizam.html. Чудя се за какъв биологичен вид (по проф. Михаил Константинов) става дума. За този лагер и други безобразия нямало документи. Не знаем дали са унищожени или въобще не са създадени. “Глупаците на ефира” ще трябва да поканят пак техния човек Иван Стоянов от фондация Васил Левски да каже имало ли е концлагер там или е нямало; няма документи, значи такова нещо не се е случвало, а тия разкзаи са просто едни есета, литература значи, на едни русофоби.
  И все пак, защо Кери и гермаанският външен министър ходиха в Москва при Путин? Путин сам си определя историческата роля – да носи куфарите на Кери. Да видим!!!

 5. Толкова е страшно.Прибалтика, Украйна, даже и Беларус, Молдова, които са о обща граница с Русия, се борят всеячески да се откъснат от руското влияние,а България се натиква все повече в лапите на Путин.Такава гнусна пропаганда ни залива от медиите, че нищо българско вече не е свято. Посегнаха и на Левски.Борец за свободата на Родината си, без аналог в човешката история.Оплюха Захари Стоянов – Летописеца на най-героичната ни извисеност в историята ни , сравним с Паисий Хилендарски.А народ без истината за миналото си, е нищо. Купените, продажни медии, са като купената ни, продажна прокуратура – провал на България във всяко едно отношение.И най-големия провал, е че Лъжата у нас е Истина.

 6. Към Сия:

  Многократно съм се позовавал , включително в “Течна дружба”, на цитат от книгата “Отровите на Кремъл” на Аркадий Ваксберг. По повод претенциите на сталинистите, че нямало документи, които да доказват вината на Сталин ( което е лъжа по принцип), той отговаря, че има ситуации, когато косвените доказателства са напълно достатъчни и дори по-силни. Както в случая с репресиите и убийствата на милиони хора, които нямат нужда от доказване и че свидетелите на събитията, които разказват едно и също, са напълно легитимен източник.
  Такъв е и случаят с Левски: “сталинистите”, т.е. слугуващите на култа към СССР и Русия, държат на аудиозапис с гласа на Левски, за да се съгласят, че е казал онова, което Захари Стоянов цитира, преразказва. Съвременниците му ни най-мално не са се усъмнили в достоверността на цитата, но изродените “българи” днес имат нахалството да твърдят, че Левски не можел да каже такова нещо. Големият въпрос е в това, че изобщо страшно много се боят тази истина да бъде възприета от българите, при което рухва цялата им лъжлива пирамида на митовете за руската “освободителна мисия”, върху която се крепи руското влияние в България, употребявано за мракобесните цели на днешната руска империя.

 7. До Сия

  В каменната кариера “Слънчев бряг” до Ловеч през шейсет и втора убиват Сашо Сладура. Александър Николов, великолепен цигулар и шегаджия. Вкаран е там заради непрестанни подигравки на комунистите. Днес има негов паметник пред Музикалното училище в Стария Пловдив.

 8. един от най-светлите дни в човешката история ще бъде тоз, когато русия ще престане да я има!

 9. Към Отбелязвам:
  Малко допълнение: НРБ е единствената съветска колония ( поне в Европа), в която концлагерите се отварят отново след като по примера на СССР от времето на Хрушчов и неговия антисталинистки конгрес от 1956 г.в самия Съветски съюз лагерите на смъртта пускат кепенците. Позорното в случая е, че за това , по изключение, не ни е виновна Москва, а натегачеството и параноята на “човека от народа” Тодор Живков.

 10. До Иво Инджев

  Така е, съгласен съм.
  Но има и още едно възможно обяснение. И то е, че те са отворени пак по настояване на оцелелите в ГУЛАГ няколко български комунисти, освободени и върнали се тук през петдесет и пета.
  Тази версия съм я чувал от дядото на мой съученик, АБПФК.

 11. Здравей Иво, говоря на “ти”, защото се познаваме лично. Българската редакция на “Дойче веле” не е “чужда медия”, както пишеш по-горе. Ние сме и етнически, и духовно изцяло българска медия, чиито послания са отправени към тези, които се определят по свяст като българи и не се кланят на всичко руско и съветско. Темата за геноцида над българите в Русия не я откриваме нито сега, нито ние. Това е най-зловещият скелет в гардероба на “българо-съветската” дружба. С теб имаме обща цел – истината, само истината и цялата истина за същността на една голяма лъжа, с която са закърмени не едно или две поколения….Поздрави!

 12. Към Николай Цеков:

  Здравей и благодаря за това опровержение на написаното от мен- то истински ме зарадва.
  Поздрави!
  Не съм забравил, че направи и излъчи интервю с мен във връзка с най-премълчаваната ми и до днес книга “Ядреналин” , чийто съавтор и водещ експерт по темата е още по-забраненият за цитиране в България Георги Котев. За сравнение: Австрийската обществена телевизия ( за разлика от която и да е българска) прояви толкова голям интерес към книгата, че изпрати екип в София. Заснеха много дълго интервю с Георги Котев и моя милост. Но още в предварителния разговор ни намекнаха, че интервюто може и да не “мине” (ядрената мафия не действа само у нас). Не мина.

 13. Да, спомням си случая, а и няма как да го забравя след публикациите за чайчетата с плутоний, с които г-н Путин черпи подобни критици. Спомням си и че добре платените научни резензенти, които защитаваха тезата за неувяхващата свежест на рециклираното руско ядрено гориво за България, направиха скандал на Дойче веле заради интервюто….

 14. А темата за 4-те хиляди българи, отвлечени и съвсем вероятно убити от СМЕРШ, можем да я разработим заедно – Българският Катин?

 15. Към Николай Цеков:

  Аз само съм я анонсирал с надежда, “някой” с повече възможности за разследване да я разработи или “някой” български политик да я забележи или отбележи поне. Да се надяваме, че бившият ни посланик в Русия Василий Такъв, който е моят източник по въпроса и се съгласи да го цитирам в “Течна дружба” поименно, би могъл да помогне. Дядо му е сред отвлечените по списъци, правени в Москва, съдържащ имената на 4000 български граждани. Бил е белогвардеец. Г-н Такев ми каза, че е ходил лично при Путин да пита и онзи му показал папка с делото на дядо му, обвинен , че бил германски шпионин и като такъв си заслужил съдбата. Според нашия дипломат само 100 от всичките хиляди досиета за разкрити по искане на българи, но и за тях нищо не знаем. Можем само да си представим какво им се е случило в ръцете на хора, за които животът на собствените сънародници не струва и копейка, какво остава за някакви си българи.
  Случаят с тези български жертви на съветския произвол, изчезнали от земята без съд и присъда, са мерило до каква степен е вилняла съветската окупация, след като неосчетоводените й жертви са не просто хиляди, но със сигурност все хора от сой, след като са си направили труда да ги картотекират още преди окупацията. Ето защо казвам, че българският Катин е по страшен и тъжен от полския не само поради приблизителното им изчисляване с “десетки хиляди” ( т.е. повече от онези 22000 пленени и разстреляни от руснаците). Както и поради това, че масовите убийства са вършени от съветски слуги в България, а незнайните гробове са пръснати в цялата страна и няма шанс останките им да бъдат физически събрани в един мемориал, дори и да имаше воля в държавата това да бъде направено.

 16. Hvala za tezi, koito kato Ivo Indjev rszkrivat takiva taini……

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.